Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 15:09

Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά ακόμη και κοντά στην κορυφή του Έβερεστ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μικροσκοπικά τμήματα πλαστικού ανακαλύφθηκαν από Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες κοντά στην κορυφή του όρους Έβερεστ. Έτσι πια έχουν βρεθεί μικροπλαστικά -πλαστικά μεγέθους κάτω των πέντε χιλιοστών, που προέρχονται από μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα- τόσο στο ψηλότερο όσο και στο βαθύτερο μέρος της Γης, αφού το 2018 είχαν ανακαλυφθεί επίσης στη βάθους περίπου 11 χιλιομέτρων Τάφρο των Μαριαννών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα 'Αιμοτζεν Νάπερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό "One Earth", συνέλλεξαν -στο πλαίσιο αποστολής του "National Geographic"- από 11 τοποθεσίες, με υψόμετρο άνω των 5.300 μέτρων, 19 δείγματα από νερό ρυακιών και χιόνι στο Έβερεστ και βρήκαν μικροπλαστικά σε πολλά από αυτά (σε όλα του χιονιού και σε τρία του νερού).

Το δείγμα με τα περισσότερα μικροπλαστικά (79 σωματίδια ανά λίτρο χιονιού) προερχόταν από μια μόνιμη βάση του Έβερεστ (Base Camp) στο Νεπάλ, όπου οι ορειβάτες περνούν τον περισσότερο χρόνο, έως 40 μέρες, προτού ξεκινήσουν την ανάβαση τους προς την κορυφή του βουνού (τουλάχιστον 880 ορειβάτες έκαναν ανάβαση το 2019). Το υψηλότερο δείγμα, το οποίο ελήφθη σε υψόμετρο 8.440 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας ή 408 μέτρα κάτω από την κορυφή του Έβερεστ, στο λεγόμενο "Μπαλκόνι", είχε 12 μικροπλαστικά ανά λίτρο χιονιού.

«Με εξέπληξε που βρήκαμε μικροπλαστικά σε όλα τα δείγματα του χιονιού που αναλύσαμε. Το όρος Έβερεστ είναι ένα μέρος που πάντα θεωρούσα απομονωμένο και ανέγγιχτο. Το ότι πλέον ξέρουμε πως ρυπαίνουμε ακόμη και κοντά στην κορυφή του ψηλότερου βουνού, πραγματικά μας ανοίγει τα μάτια πόσο πανταχού παρόντα είναι τα μικροπλαστικά, καθώς και ότι είναι ώρα πλέον να βρούμε τις κατάλληλες περιβαλλοντικές λύσεις», δήλωσε η Νάπερ, η οποία έχει το παρατσούκλι "ντεντέκτιβ" των πλαστικών, καθώς ειδικεύεται στην αναζήτηση πλαστικών σε όλο τον κόσμο.

Τα περισσότερα μικροπλαστικά προέρχονταν από συνθετικές ίνες, όπως πολυεστέρα, ακρυλικό, νάιλον και πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιούνται σε ρούχα και ορειβατικό εξοπλισμό (τέντες, σκοινιά κ.ά.). Αρκούν περπάτημα 20 λεπτών, το πλύσιμο των συνθετικών ρούχων ή το άνοιγμα πλαστικών μπουκαλιών νερού, για να απελευθερωθούν μικροσκοπικά πλαστικά στο περιβάλλον.

«Αυτό που ακόμη δεν γνωρίζουμε πλήρως, είναι τα πιθανά προβλήματα που από αυτά τα μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού μπορεί να προκαλούν στα οικοσυστήματα, στους έμβιους οργανισμούς, ακόμη και στη δική μας υγεία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα πλαστικά να αποτελέσουν τον άσβεστο του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Κρίστιαν Νταν του ουαλικού Πανεπιστημίου Μπάνγκορ.

Λόγω όμως του πολύ μικρού μεγέθους τους, είναι μέχρι στιγμής τρομερά δύσκολο να απαλλαχθεί κανείς από τα μικροπλαστικά, εκτός και μελλοντικά υπάρξουν εκείνες οι τεχνολογικές εξελίξεις που σταματήσουν την εξάπλωση τους. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί και σε άλλα ψηλά βουνά, όπως οι Ελβετικές Άλπεις και τα Γαλλικά Πυρηναία.

Συμπτωματικά, η πρώτη κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ το 1953 συνέπεσε με την παγκόσμια εξάπλωση των πλαστικών. Η χρήση των πλαστικών διεθνώς έχει εκτιναχθεί από πέντε εκατομμύρια τόνους στη δεκαετία του 1950 σε πάνω από 330 εκατομμύρια τόνους το 2020.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2590332220305509

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ/EPA/YETI AIRLINES

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 10:32

Σχετικά Άρθρα

  • Έβερεστ: Βρέθηκε το πόδι διάσημου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 100 χρόνια
    Έβερεστ: Βρέθηκε το πόδι διάσημου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 100 χρόνια

    Ένα πόδι, το οποίο εκτιμάται πως ανήκει σε βρετανό ορειβάτη που εξαφανίστηκε πριν από 100 χρόνια, εντοπίστηκε στο Έβερεστ και μάλιστα πρόκειται για ανακάλυψη που ίσως δώσει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας!

    Ο Άντριου Κόμιν -Σάντο- Ιρβάιν επιχείρησε να ανέβει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 μαζί με τον φίλο του Τζορτζ Μάλορι, όμως και οι δυο εξαφανίστηκαν. Τα λείψανα του Μάλορι βρέθηκαν 75 χρόνια μετά, το 1999, και ανασύρθηκαν, η σορός του Ιρβάιν δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.

    Όμως, τον περασμένο μήνα, ομάδα ορειβατών που ετοίμαζε ντοκιμαντέρ για το National Geographic σκόνταψε στο πόδι, που αποκαλύφθηκε από το λιώσιμο ενός παγετώνα. Ο εξερευνητής, Τζίμι Τσιν ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη, μίλησε για μια «μνημειώδη και συναισθηματική στιγμή».

    Ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στο Έβερεστ;

    Πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν ο Ιρβάιν και ο Μάλορι κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στο Έβερεστ, 29 χρόνια πριν πατήσουν την κορυφή του Κόσμου ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι, αναφέρει το BBC.

    Για πολλά χρόνια γίνονταν προσπάθειες για να βρεθεί το πτώμα του Ιρβάιν, καθώς λεγόταν ότι είχε μαζί του φωτογραφική μηχανή με φιλμ το οποίο θα μπορούσε να αποδείξει ότι είχαν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή.

    Ενώ οι βρετανικές αρχές με τη χρήση δείγματος DNA επιχειρούν να ταυτοποιήσουν το πόδι, η ομάδα του National Geographic είναι αρκετά σίγουρη πως ανήκει στον επί 100 χρόνια αγνοούμενο, καθώς μέσα στην μπότα βρέθηκε κάλτσα η οποία είχε κεντημένες τις λέξεις “A.C. Irvine”.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συγκλονιστικά πλάνα από την διάσωση ορειβάτη στο Έβερεστ - Είχε «θαφτεί» σε χιόνι σε χαράδρα πολλών μέτρων
    Συγκλονιστικά πλάνα από την διάσωση ορειβάτη στο Έβερεστ - Είχε «θαφτεί» σε χιόνι σε χαράδρα πολλών μέτρων

    Την εντυπωσιακή διάσωση ενός άνδρα που εγκλωβίστηκε στο Έβερεστ την ώρα που έκανε αναρρίχηση κατέγραψε ομάδα διασωστών.

    Ο ορειβάτης είχε θαφτεί μέχρι τη μέση με χιόνι και βρισκόταν σε μια χαράδρα πολλών μέτρων. Οι διασώστες κατέβηκαν με σκοινί, και κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν, τραβώντας τον.

    Στο σημείο υπήρχε ελικόπτερο που τον μετέφερε σε ασφαλές μέρος, που δέχτηκε φροντίδα.

    Τα βίντεο ανήρτησε στο TikTok ένας από τους διασώστες, ο Gesman Tamang, με τους χρήστες να αποθεώνουν στα σχόλια την ομάδα τονίζοντας πόσο δύσκολο και σημαντικό είναι το έργο τους, καθώς πολλοί ορειβάτες εγκλωβίζονται στο αφιλόξενο Έβερεστ και δεν έχουν όλοι καλό τέλος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Έβερεστ: Φόβοι για συνωστισμό ορειβατών στην «ζώνη θανάτου» αυτή τη χρονιά
    Έβερεστ: Φόβοι για συνωστισμό ορειβατών στην «ζώνη θανάτου» αυτή τη χρονιά

    Τεράστιος αριθμός ορειβατών αναμένεται να ανέβει αυτή τη χρονιά το Όρος Έβερεστ, σύμφωνα με αριθμό των ορειβατικών αδειών, κάτι που εγείρει φόβους για συνωστισμό, όταν οι ομάδες αρχίσουν την τελική τους ανάβαση, διασχίζοντας τη «ζώνη θανάτου» για να φθάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

    Ο συνωστισμός και οι μεγάλοι αριθμοί σχετικά άπειρων ορειβατών θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες για τον θάνατο εννέα ανθρώπων κοντά στην κορυφή των 8.849 μέτρων τον Μάιο του 2019, μια από τις περιόδους με τους περισσότερους θανάτους εδώ και χρόνια.

    Όποιος θέλει να ανέβει στο Έβερεστ έως τα τέλη Μαΐου, όταν ο καιρός είναι συνήθως ακόμα ευνοϊκός, θα πρέπει να έχει λάβει άδεια από την κυβέρνηση του Νεπάλ έως τα τέλη αυτού του μήνα. Έως τώρα, το Νεπάλ έχει χορηγήσει τον αριθμό ρεκόρ των 463 αδειών για την ανάβαση στο Έβερεστ μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ξεπερνώντας τις 409 άδειες του 2021.

    «Οι προκλήσεις με την υπάρξη περισσότερων ορειβατών στο βουνό θα είναι πιθανόν συνωστισμός στην ορειβατική διαδρομή, ειδικά εάν τα 'ανοίγματα' του καιρού είναι λίγα και με απόσταση μεταξύ τους», δήλωσε ο Γκάρετ Μάντισον από την αμερικανική εταιρία Madison Mountaineering σε μήνυμα στο WhatsApp από την κατασκήνωση βάσης. «Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ορειβάτες να ξεμείνουν από οξυγόνο και να βρεθούν αντιμέτωποι με εξάντληση/έκθεση στη ‘ζώνη θανάτου’», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων όπου ο αέρας είναι πολύ αραιός για να μπορέσει να επιβιώσει κάποιος χωρίς πρόσθετο οξυγόνο.

    Το Νεπάλ, όπου βρίσκονται 8 από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, επικρίνεται συχνά από κάποιους ορειβάτες της Δύσης διότι επιτρέπει σε οποιοδήποτε μπορεί να καταβάλει το αντίτιμο των 11.000 δολαρίων για να αποκτήσει άδεια να ανέβει στο Έβερεστ, μια κατηγορία που η κυβέρνηση αρνείται.

    «Πολλές από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη νότια πλευρά του Έβερεστ αναλαμβάνουν ορειβάτες που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τις δυσκολίες», δήλωσε ο Έντριαν Μπάλιντζερ από την αμερικανική εταιρία Alpenglow Expeditions, που μετέφερε τις δραστηριότητές του στην κινεζική πλευρά.

    Φέτος, οι Κινέζοι έχουν λάβει τις περισσότερες άδειες -- 96 -- ενώ ακολουθούν οι Αμερικανοί με 87 άδειες, ενώ οι ορειβάτες από την Ινδία έλαβαν 40 άδειες.

    Μια δεύτερη ορειβατική περίοδος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής. Για κάθε ορειβάτη υπάρχει τουλάχιστον ένας τοπικός οδηγός Σέρπα.

    Η ορειβασία είναι βασική πηγή εσόδων για τη φτωχή χώρα, όπου περίπου 500.000 απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού και ο αριθμός των αδειών αυξάνεται σταθερά.

    Από τις αρχές τους έτους, το Νεπάλ έχει χορηγήσει άδειες σε 1.046 ορειβάτες για 24 κορυφές, με την κυβέρνηση να αντλεί 5,6 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 5 εκατ. προέρχονται μόνο από το Έβερεστ.

    Κάθε ορειβάτης δαπανά τουλάχιστον 26.700 δολάρια για μια αποστολή στο Νεπάλ, ποσό που καλύπτει το κόστος της άδειας, τις απαραίτητες προμήθειες, τους οδηγούς και τις μετακινήσεις, δήλωσε ο Σέρπα Άνγκ Τσέρινγκ της νεπαλέζικης εταιρίας Asian Trekking.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μια μοναδική φωτογραφία του Έβερεστ τραβηγμένη από αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Μια μοναδική φωτογραφία του Έβερεστ τραβηγμένη από αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα μια μοναδική φωτογραφία του Έβερεστ, η οποία τραβήχτηκε από έναν αστροναύτη, όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) βρισκόταν σχεδόν κατακόρυφα πάνω από το ψηλότερο βουνό της Γης.

    Η διάσημη κορυφή, με ύψος περίπου 8.848 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται στο Οροπέδιο Τσινγκάι-Θιβέτ, μια περιοχή γνωστή και ως "Η στέγη του κόσμου". Το Έβερεστ συνεχίζει να ψηλώνει με ρυθμό περίπου ένα εκατοστό κάθε χρόνο, καθώς προοδευτικά ανυψώνεται ο φλοιός του πλανήτη κάτω από το βουνό εξαιτίας της σύγκλισης της ινδικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας.

    Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Έβερεστ από μια τέτοια ασυνήθιστη οπτική γωνία τραβήχτηκε με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5 και στη συνέχεια υπέστη βελτίωση από τη NASA.

    Awesome near-nadir (almost straight down) photograph of Mount Everest from space!

    (Credit: NASA Earth Observatory) pic.twitter.com/ThifpQmJYM

    — Universal-Sci (@universal_sci) March 28, 2022

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Βρήκαν «Έλληνες» στην Λίμνη των Σκελετών στα Ιμαλάια
    Βρήκαν «Έλληνες» στην Λίμνη των Σκελετών στα Ιμαλάια

    Σκελετοί που αποδίδονται σε κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας ή της Κρήτης της εποχής του Μινωικού Πολιτισμού εντοπίστηκαν στην μυστηριώδη Λίμνη Ρούκπαντ, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια

    Ελληνικό στοιχείο σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια κατά την Μινωική εποχή; Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, όμως οι πρόσφατες ανακαλύψεις των επιστημόνων στην μυστηριώδη «Λίμνη των Σκελετών» της μεγαλύτερης οροσειράς του κόσμου, αλλάζουν τα δεδομένα.

    Η «Λίμνη των Σκελετών» δεν είναι άλλη από την λίμνη Ρούκπαντ, μια μικρής έκτασης λίμνη με διάμετρο περίπου 40 μέτρων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια και όπου έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες ανθρώπινοι σκελετοί. Οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα εξήγηση ως προς το γιατί βρέθηκαν εκεί οι άνθρωποι αυτοί ή γιατί τοποθετήθηκαν εκεί οι σκελετοί τους.

    skeleton-lake-dyo
    Μία ομάδα επιστημόνων ασχολήθηκε πρόσφατα με την ταυτοποίηση 38 σκελετών της λίμνης Ρούκπαντ.

    Από τους σκελετούς αυτούς, 14 θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε ανθρώπους που έζησαν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κατόπιν, εξειδικευμένες επιστημονικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 14 αυτοί άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκαν είτε στην Κεντρική Ελλάδα είτε στην Κρήτη.

    Η χρονολόγηση των σκελετών αυτών τοποθετεί την ηλικία τους μεταξύ του 1900 και του 1600 προ Χριστού, χρονική περιόδος που ταυτίζεται περίπου με την ακμή του Μινωικού Πολιτισμού.

    Οι 14 αυτοί «Έλληνες» φαίνεται πως χρονολογούνται την ίδια περίοδο, άρα είναι πιθανόν να ταξίδευαν όλοι μαζί και να πέθαναν όλοι μαζί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι οι επιστήμονες καταλήγουν πως όλοι είχαν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες.
    skeleton-lake-tria
    Από τους 38 σκελετούς που μελέτησε συνολικά η ομάδα αυτή των ερευνητών, βάσει της δημοσίευσης στο Nature, οι 23 ταιριάζουν γενετικά με τους κατοίκους της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές) και υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους μεταξύ του 10ου και του 7ου αιώνα πΧ, δηλαδή περίπου 1000 χρόνια μετά τους «Έλληνες».

    skeleton-lake-tessera
    skeleton-lake-pente
    Εν τούτοις, δεν έχει αποκαλυφθεί καμία «λογική» εξήγηση για την παρουσία των εκατοντάδων σκελετών στην Ρούκπαντ. Θρύλοι των Ιμαλαΐων λένε πως αρχαίοι θεοί τιμώρησαν τους ανθρώπους αυτούς για την απρεπή τους συμπεριφορά. Πολλοί πιστεύουν πως ήταν έμποροι, που χτυπήθηκαν ίσως από κάποια κακοκαιρία ή ακόμα και από επηδιμίες - κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται, αλλά αντίθετα μάλλον διαψεύδεται από τα ευρήματα των επιστημόνων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Οι παγετώνες στα Ιμαλάια λιώνουν με διπλάσια ταχύτητα μετά το 2000
    Οι παγετώνες στα Ιμαλάια λιώνουν με διπλάσια ταχύτητα μετά το 2000

    Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής εξελίσσεται ραγδαία σε όλα τα επίπεδα - Το ταχύτερο λιώσιμο των πάγων στη μεγαλύτερη οροσειρά του πλανήτη επιταχύνει την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης

    Τη στιγμή που οι ηγέτες των μεγάλων κρατών είναι «βυθισμένοι» στον μικρόκοσμο της πολιτικής τους επιβίωσης και ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν προβεί σε κάποια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το αν η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη οφείλεται σε φυσική διαδικασία ή αποτελεί προίόν της αλόγιστης -ούτως ή άλλως- ανθρώπινης δραστηριότητας, το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι εντείνεται, με απρόβλεπτες για το άμεσο μέλλον συνέπειες.

    Νέα μελέτη έδειξε ότι δεν λιώνουν οι παγετώνες μόνο στην Ανταρκτική και στην Αρκτική. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα βουνά και δη στην υψηλότερη οροσειρά του πλανήτη, τα Ιμαλάια, όπου οι παγετώνες λιώνουν με ταχύτητα διπλάσια από το 2000 και μετά.
    hyma1
    Η οροσειρά που δεσπόζει η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο (έξω από τη θάλασσα), το Έβερεστ, εκτείνεται από τον Γάγγη ποταμό έως το οροπέδιο του Θιβέτ. Στην τεράστια αυτή έκταση υπάρχουν χιλιάδες παγετώνες, μικροί και μεγάλοι, που προσφέρουν πολύτιμο νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η κατάσταση όμως αρχίζει να αλλάζει δραματικά, καθώς οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνουν με πρωτοφανή ρυθμό, όπως αποκαλύφθηκε από τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.

    «Αυτή είναι η σαφέστερη εικόνα για το πόσο γρήγορα οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνονται σε αυτό το χρονικό διάστημα και γιατί», δήλωσε ο Joshua Maurer, από το Πανεπιστήμιο Columbia και επικεφαλής της νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε. Ο Maurer και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων έχασαν τον πάγο δύο φορές πιο γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες, σε σχέση με την περίοδο από το 1975 έως το 2000. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η απώλεια πάγου από τους παγετώνες συνέβαλε περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

    hyma2
    Χρησιμοποιώντας αποχαρακτηρισμένες δορυφορικές εικόνες κατασκοπείας που εκτείνονται μέχρι τη δεκαετία του '70, οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν την απώλεια πάγου για 650 από τους μεγαλύτερους παγετώνες της περιοχής. Στη συνέχεια συνέκριναν τις τάσεις με δεδομένα από πιο πρόσφατες μελέτες δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Οι περισσότεροι είπαν ότι η ανάλυση κάλυψε πάνω από 40 χρόνια απώλειας πάγου - από το 1975 έως το 2016 - και 1.200 μίλια γης, από τη βορειότερη περιοχή της Ινδίας μέσω του Νεπάλ στο Μπουτάν. Η ομάδα αναφέρει ότι μεταξύ του 2000 και του 2016, οι παγετώνες στα Ιμαλάια έχασαν πάγο δύο φορές πιο γρήγορα από ό, τι έκαναν στα τέλη του 20ου αιώνα.

    Οι ερευνητές έψαξαν έπειτα γιατί οι παγετώνες έλιωσαν πιο γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι οι θερμοκρασίες του αέρα θα έπρεπε να είναι από 0,7 έως 2,5 βαθμούς Fahrenheit θερμότερες κατά την περίοδο 2000 έως 2016, σε σχέση με την περίοδο 1975-2000. Οι καταγραφές μετεωρολογικών σταθμών αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες του αέρα ήταν περίπου 1,8 βαθμούς F θερμότερες τις τελευταίες δεκαετίες σε σύγκριση με τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδήγησαν στην πρόσφατη επιτάχυνση της απώλειας πάγου από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Συγκλονιστική φωτογραφία: Ορειβάτες στην ουρά για την κορυφή του Έβερεστ ενώ κινδυνεύει η ζωή τους
    Συγκλονιστική φωτογραφία: Ορειβάτες στην ουρά για την κορυφή του Έβερεστ ενώ κινδυνεύει η ζωή τους

    Τουλάχιστον τρεις ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της πολύωρης αναμονής στην αποκαλούμενη «Ζώνη του Θανάτου»

    Τη μετατροπή του Έβερεστ σε... τουριστικό θέρετρο επιβεβαιώνει με τον πιο συγκλονιστικο τρόπο η φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που δείχνει ορειβάτες να κάνουν ουρά προκειμένου να κατακτήσουν την κορυφή του υψηλότερου βουνού του κόσμου μολονότι η αναμονή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

    Τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον τρεις ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους αφού περίμεναν ώρες στην ουρά.

    Η φωτογραφία τραβήχτηκε την Τετάρτη όταν υπήρξε βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

    everest-mou
    Τα θύματα, κατά τις ίδιες πηγές, ήταν ένας Αμερικανός, ένας Ινδός και μια Ινδή. Και οι τρεις, σύμφωνα με αρκετές πηγές, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της καθόδου από την κορυφή.

    Ο Αμερικανός ορειβάτης ήταν 54 ετών με καταγωγή από τη Γιούτα και το όνομά του ήταν Ντόναλντ Λιν Κας. Σύμφωνα με τον διοργανωτή της ανάβασης στην οποία συμμετείχε, ο 54χρονος κατέρρευσε την ώρα που έβγαζε φωτογραφίες.

    Το σημείο στο οποίο σχηματίζονται οι ουρές βρίσκεται σε υψόμετρο 8.000 μέτρων και είναι γνωστό ως «Η Ζώνη του Θανάτου».

    Η γυναίκα από την Ινδία που έχασε τη ζωή της ήταν και αυτή 54 ετών και σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας που οργάνωσε την εξόρμησή της πέθανε από την εξάντληση της παραμονής για ώρες μαζί με τον σύζυγό της στη Ζώνη του Θανάτου προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Kathmandu Post οι αρχές είχαν προειδοποίησει ότι θα υπάρξουν τέτοιες ουρές με τη βελτίωση του καιρού και μετά από μια μακρά περίοδο κακών καιρικών συνθηκών στην περιοχή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • «Βουνό» τα σκουπίδια στο Έβερεστ - Επιχείρηση καθαρισμού για πάνω από 10 τόνους απορρίμματα
    «Βουνό» τα σκουπίδια στο Έβερεστ - Επιχείρηση καθαρισμού για πάνω από 10 τόνους απορρίμματα

    Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, η κυβέρνηση του Νεπάλ, σε συνεργασία με φορείς του ορειβατικού κλάδου, διοργανώνει αυτή την εκστρατεία

    Καθώς ξεκινά η ορειβατική περίοδος, το Νεπάλ διοργανώνει την Εκστρατεία Καθαρισμού του Έβερεστ για το 2019 προκειμένου να απομακρυνθούν πάνω από 10 τόνοι απορριμμάτων που άφησαν πίσω τους οι ορειβάτες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, η κυβέρνηση του Νεπάλ, σε συνεργασία με φορείς του ορειβατικού κλάδου, διοργανώνει αυτή την εκστρατεία. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Νεπάλ εμπλέκεται σε αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της χώρας, που ηγείται της καμπάνιας.

    «Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας καθαρισμού, θα απομακρυνθούν τα απορρίμματα που βρίσκονται στο Εβερεστ, από την κατασκήνωση βάσης (5.400 μέτρα) έως την κατασκήνωση 4 (περίπου 8.300 μέτρα)», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Xinhua ο Κουλ Μπαχαντούρ Γκουρούνγκ, γενικός γραμματέας της Ορειβατικής Ένωσης Νεπάλ. Σύμφωνα με τον Γκουρούνγκ, μια ομάδα 12 ανθρώπων, που θα απομακρύνουν τα απορρίμματα από το Έβερεστ, αναχώρησαν σήμερα από την πρωτεύουσα Κατμαντού με προορισμό την κατασκήνωση βάσης.
    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αρχίσουν την εκστρατεία καθαρισμού μετά τις 25 Απριλίου, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τα απορρίμματα που μπορούν να περισυλλεχθούν, θα μεταφερθούν στην κατασκήνωση βάσης, όπου θα γίνει ο πρώτος διαχωρισμός τους, και στη συνέχεια σε ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο, προκειμένου να είναι ευκολότερη η διαχείρισή τους.

    Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμα και οι ορειβατικές αποστολές του Έβερεστ θα κληθούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους προς την κατασκήνωση βάσης. «Κάποιες αποστολές έχουν ήδη υποσχεθεί να το κάνουν», δήλωσε ο Γκουρούνγκ.

    Κρατικοί αξιωματούχοι του Νεπάλ δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ανησυχεί πάρα πολύ για το περιβάλλον στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου σε μια περίοδο κατά την οποία διοργανώνει την Χρονιά ‘Visit Nepal’ 2020, με στόχο να προσελκύσει 2 εκατ. ξένους τουρίστες. Το Νεπάλ πρέπει να στείλει το σωστό μήνυμα για το περιβάλλον στο Έβερεστ προκειμένου να προσελκύσει ξένους τουρίστες και είναι επίσης καθήκον της κυβέρνησης να σώσει το Έβερεστ που είναι το καμάρι της χώρας μας, δήλωσε σήμερα στο Xinhua ο Μίρα Ατσάρια, διευθυντής στο υπουργείο Τουρισμού.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς