Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 20:33

Διακοπές τρόμου για Ισπανούς στην Αλβανία: Εστιάτορας «κρεμάστηκε» στο όχημά τους επειδή έφυγαν δυσαρεστημένοι

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Για αρκετά λεπτά ο 51χρονος επιχειρηματίας, που τελικά συνελήφθη, είχε «κρεμαστεί» στο ταμπλό του οχήματος - Δείτε βίντεο

Για χρόνια θα θυμάται μια οικογένεια από την Ισπανία τις διακοπές της στην Αλβανία αφού είδαν ιδιοκτήτη εστιατορίου να «κρέμεται» από το αυτοκίνητό τους και να προσπαθεί να σπάσει το παρμπρίζ επειδή έφυγαν δυσαρεστημένοι από την επιχείρησή του.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα και καταγράφηκε καρέ-καρέ από έναν εκ των τουριστών.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου φαίνεται να «κρέμεται» από το αυτοκίνητο έχοντας ανοίξει μια τρύπα στο παρμπρίζ ενώ το όχημα διανύει μια μεγάλη απόσταση.
Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο εστιάτορας προχώρησε στην κίνηση αυτή όταν οι Ισπανοί τουρίστες αποφάσισαν να φύγουν από το μαγαζί του δυσαρεστημένοι επειδή δεν τους εξυπηρετούσαν.

Η απίστευτη καταδίωξη ολοκληρώθηκε όταν μετά από αρκετά λεπτά ο 51χρονος εστιάτορας δεν άντεξε άλλο να κρατιέται από το ταμπλό του αυτοκινήτου.

Λίγη ώρα αργότερα ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου συνελήφθη.
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις σε βάρος της χώρας του ο υπουργός Τουρισμού της Αλβανίας, Μπλέντι Κλόσι, συναντήθηκε με τους Ισπανούς τουρίστες και σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε αυτό που συνέβη και για να εγγυηθούμε σε όλες τις άλλες οικογένειες τουριστών που βρίσκονται στην Αλβανία ότι θα βρουν ένα ευγενικό καλοσώρισμα και φιλοξενία που θα τους αφήσει καλές αναμνήσεις».
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 20:41

Σχετικά Άρθρα

  • Ξόδεψαν λιγότερα στις διακοπές, «στραφήκαν» στα σούπερ μάρκετ οι τουρίστες
    Ξόδεψαν λιγότερα στις διακοπές, «στραφήκαν» στα σούπερ μάρκετ οι τουρίστες

    Οι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν το φετινό καλοκαίρι τη χώρα μας ξόδεψαν λιγότερα σε σχέση με πέρσι στις διακοπές τους, την ίδια στιγμή που ιδιαίτερα σημαντική αποδείχθηκε η «συνεισφορά» τους στην ενίσχυση της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ.

    Η τάση, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των ξένων τουριστών για μείωση των δαπανών ακόμη και στις διακοπές τους, αποτυπώθηκε στα στοιχεία της ΤτΕ, καθώς όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στο 8μηνο του έτους ήταν μειωμένη κατά 7% σε σύγκριση με πέρσι. Τον Αύγουστο, τον μήνα δηλαδή κατά τον οποίο κορυφώνεται η τουριστική κίνηση, εμφάνισε επίσης πτώση κατά 8,8%. Έτσι, στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν, οι ξένοι επισκέπτες, ξόδεψαν 594 ευρώ μεσοσταθμικά στο ταξίδι τους, έναντι 652 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και 693 ευρώ το 2022.

    Οι τουρίστες που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα φέτος, ήταν πιο συγκρατημένοι στα συνολικά έξοδα τους. Σε ό,τι αφορά όμως τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ, φαίνεται πως ήταν λιγότερο... φειδωλοί, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση της κατανάλωσης. Βεβαίως και η «στροφή» αυτή προς τα σούπερ μάρκετ, αποδίδεται στην προσπάθεια για μείωση των συνολικών τους δαπανών κατά το ταξίδι. Κάτι που διαπίστωναν άλλωστε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οι επαγγελματίες της εστίασης, ακόμη και στα δημοφιλή, τουριστικά, νησιά της χώρας. Βλέποντας, μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια την κίνηση και την κατανάλωση στα καταστήματά τους, με τους επισκέπτες να ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ για τις καθημερινές τους ανάγκες και να μαγειρεύουν συχνότερα στο κατάλυμα αντί να τρώνε έξω.

    Τα στοιχεία της εταιρείας Circana για τις πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2024 αποτυπώνουν αυτή την εικόνα. Οι πωλήσεις σε όγκο, όλους τους μήνες τους έτους – με εξαίρεση τον Φεβρουάριο κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με πέρσι. Τον Αύγουστο ωστόσο, καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση (+6,1%) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες. Τον Ιούνιο, αντίστοιχα, αυξήθηκαν κατά 4,7% ενώ τον Ιούλιο κατά 3,2%. Σε αξία, οι πωλήσεις επίσης ενισχύθηκαν το τρίμηνο του καλοκαιριού κατά 4,2%, 2,5% και 5,3% (Ιούνιος- Ιούλιος - Αύγουστος).

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περιοχές που έχουν έντονη τουριστική κίνηση παρουσίασαν και τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο σύνολο της χώρας την περίοδο του 8μήνου. Έτσι, η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στην Κρήτη (5,6%), ακολούθησε η Βόρεια Ελλάδα με 5,1% και η Πελοπόννησος με 3,6%. Την ίδια στιγμή, η μικρότερη άνοδος (2,3%) μεταξύ των περιοχών της χώρας, καταγράφηκε στην Αττική.

    Πηγή: cnn.gr

  • Δρομολόγιο εφιάλτης στη Σαντορίνη: Λεωφορείο κόλλησε σε στροφή πάνω από γκρεμό - Κατέβασε τους τουρίστες για να σωθούν
    Δρομολόγιο εφιάλτης στη Σαντορίνη: Λεωφορείο κόλλησε σε στροφή πάνω από γκρεμό - Κατέβασε τους τουρίστες για να σωθούν

    Τον τρόμο έζησαν τουρίστες στην Σαντορίνη που επέβαιναν σε πούλμαν, όταν αυτό κόλλησε σε μια στροφή πάνω από γκρεμό.

    Το πούλμαν ανέβαινε από το λιμάνι του νησιού με προορισμό τα Φηρά και μετέφερε τουρίστες που μόλις είχαν αποβιβαστεί από πλοίο.

    Την ώρα που εκτελούσε το δρομολόγιο, σε μια μία από τις στροφές «κόλλησε» καθ’ ότι ο δρόμος αυτός μέχρι την Χώρα του νησιού είναι στενός, απότομος και ανηφορικός.

    Ο οδηγός κατέβασε τους επιβάτες προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, αφού η συγκεκριμένη διαδρομή είναι ανηφορική με γκρεμούς. Οδηγοί των οχημάτων που ακολουθούσαν το πούλμαν αλλά και επιβάτες από άλλα λεωφορεία κατέβηκαν και προσπάθησαν να βοηθήσουν να «ξεκολλήσει» το λεωφορείο, πράγμα το οποίο κατέστη αδύνατο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ισπανία: Αριθμός ρεκόρ τουριστών επισκέφθηκε τη χώρα το καλοκαίρι
    Ισπανία: Αριθμός ρεκόρ τουριστών επισκέφθηκε τη χώρα το καλοκαίρι

    Η Ισπανία υποδέχτηκε 21,8 εκατομμύρια ξένους τουρίστες στις ακτές της αυτό το καλοκαίρι, αριθμό ρεκόρ, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η μεγάλη αυτή τουριστική ροή πυροδότησε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα.

    Ο αριθμός αυτό συνιστά αύξηση 7,3% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023, όπως ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Η Ισπανία, ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός στον κόσμο, υποδέχτηκε 10,9 εκατομμύρια επισκέπτες τον Ιούλιο και άλλους τόσους τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

    Η ''πλημμύρα'' τουριστών δεν έχει χαροποιήσει ωστόσο τους Ισπανούς κάποιοι από τους οποίους διαδήλωσαν τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη Βαρκελώνη, στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας, τις Βαλεαρίδες Νήσους και τις Κανάριες Νήσους.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την επιβάρυνση στις υποδομές, την ηχορύπανση και τη ρύπανση.

    Ηταν επίσης οργισμένοι από την αύξηση στις τιμές των ενοικίων καθώς πολλά ακίνητα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στους τουρίστες σε υψηλές τιμές.

    Πολλές περιοχές της χώρας αντέδρασαν και η Βαρκελώνη δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2029 θα καταργηθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για τους τουρίστες.

    Η χώρα που εκπροσωπήθηκε περισσότερο τουριστικά αυτό το καλοκαίρι στην Ισπανία ήταν η Βρετανία με 4,17 εκατομμύρια Βρετανούς επισκέπτες. Ακολουθεί η Γαλλία (3,75 εκατ), η Γερμανία (2,49) και η Ιταλία (1,35).

    Επίσης σημειώθηκε 13% αύξηση στους Αμερικανούς τουρίστες που ανήλθαν σε 850.000.

    Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου η Ισπανία φιλοξένησε συνολικά 64,8 εκατομμύρια τουρίστες, γεγονός που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

    Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στη χώρα ήταν η Καταλονία, η περιφέρεια όπου ανήκουν η Βαρκελώνη, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και τα Κανάρια Νησιά.

    Οι περισσότεροι τουρίστες άφησαν και περισσότερα έσοδα-- 17,6% αύξηση στη διάρκεια αυτού του οκταμήνου--τα οποία συνολικά ανήλθαν σε 86,7 δισ ευρώ.

    Αυτό αναλογεί σε 187 ευρώ τουριστικές δαπάνες ημερησίως ανά τουρίστα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/CHEMA MOYA

  • Σεισμός στη Θεσπρωτία: Γιατί έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα; Ο Λέκκας εξηγεί
    Σεισμός στη Θεσπρωτία: Γιατί έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα; Ο Λέκκας εξηγεί

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 4 Ρίχτερ, που ταρακούνησε το πρωί της Τρίτης τη Θεσπρωτία.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι προήλθε από τον χώρο της Αλβανίας. «Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα καθώς τα ρήγματα έχουν διεύθυνσή ανατολή – δύση», πρόσθεσε.

    Η δόνηση είχε χαμηλό εστιακό βάθος

    σεισμός

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:14 σήμερα το πρωί στα 3 χλμ βορειοδυτικά του Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Η δόνηση είχε χαμηλό εστιακό βάθος, μόλις στα 10,5 χλμ, γι αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στις γύρω περιοχές, όσο και στην Κέρκυρα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Λασίθι: Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ τουριστών –Με τραύμα στο κεφάλι 43χρονος
    Λασίθι: Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ τουριστών –Με τραύμα στο κεφάλι 43χρονος

    Μια παρεξήγηση που σημειώθηκε ανάμεσα σε δύο τουρίστες που διασκέδαζαν σε ξενοδοχείο της Ιεράπετρας στο Λασίθι της Κρήτης είχε ως αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να τραυματιστεί στο κεφάλι και να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του νομού.

    Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται 43χρονος Πολωνός ο οποίος χτύπησε στο κεφάλι όταν άλλος 22χρονος Γερμανός τουρίστας τον έσπρωξε και χτύπησε πέφτοντας στο έδαφος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive οι δύο αλλοδαποί, ένας 22χρονος Γερμανός και ένας 43χρονος Πολωνός, διασκέδαζαν όταν κάτω από συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, παρεξηγήθηκαν.

    Κάποια στιγμή πάνω στη μεταξύ τους λογομαχία (και οι δύο είχαν καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ) , ο Γερμανός έσπρωξε τον Πολωνό, με αποτέλεσμα ο 43χρονος να χάσει την ισορροπία του, να πέσει και να χτυπήσει στο κεφάλι.

    Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας για να αντιμετωπιστεί ο τραυματισμός του, ενώ ο 22χρονος συνελήφθη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης - Δεκτό έκανε το αίτημά του το αλβανικό δικαστήριο
    Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης - Δεκτό έκανε το αίτημά του το αλβανικό δικαστήριο

    Παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα, το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι για να αποφυλακιστεί ο Φρέντης Μπελέρης, κάνοντας δεκτό το αίτημά του.

    Έτσι, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αφέθηκε ελεύθερος με το περιοριστικό μέτρο της επικοινωνίας με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ορισμένες φορές μέσα στον μήνα.

    Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης και τον περασμένο Ιούλιο, αλλά πήρε αναβολή καθώς οι δικαστές επικαλέστηκαν αδυναμία εκδίκασης λόγω καλοκαιρινών αδειών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή.

    Στα μέσα Ιουλίου ο προφυλακισμένος Φρέντι Μπελέρης όπου ζητά να αποφυλακιστεί υπό όρους, είχε λάβει άδεια από την διοίκηση των φυλακών προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του στις Βρυξέλλες, όπως και έγινε.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
  • Τουρισμός: Από ποιες χώρες είναι οι τουρίστες που ξοδεύουν τα πιο πολλά στις διακοπές τους στην Ελλάδα
    Τουρισμός: Από ποιες χώρες είναι οι τουρίστες που ξοδεύουν τα πιο πολλά στις διακοπές τους στην Ελλάδα

    Γερμανοί, Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες τροφοδοτούν… με καύσιμα την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό με τις τρεις εθνικότητες να ξοδεύουν τα περισσότερα κατά την διάρκεια παραμονής τους στη χώρα μας.

    Οι Γερμανοί ξόδεψαν πέρσι 107 ευρώ ανά διανυκτέρευση στην Ελλάδα, αφήνοντας συνολικά 1 εκατ. ευρώ, οι Βρετανοί ξόδεψαν λίγο περισσότερα από 98 ευρώ αφήνοντας 946 εκατ. ευρώ ενώ οι Αμερικάνοι ξόδεψαν 115 ευρώ αφήνοντας 569 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ που ακτινογραφεί το προφίλ των τουριστών που παραθερίζουν στην Ελλάδα.

    Η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με 941 ευρώ, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2022, τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτες διαφορές κατά +31,5%/+225 ευρώ. Αντίθετα, στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφηκε η χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη η οποία διαμορφώθηκε σε 193 ευρώ καταγράφοντας μείωση -19,7%/-47 ευρώ.

    Μόλις πέντε Περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Θεσσαλία) παρουσιάζουν αύξηση ενώ οι υπόλοιπες εννέα παρουσιάζουν μείωση, δείγμα της γενικευμένης ακρίβειας και της οικονομικής στενότητας που πολιορκούν τους τουρίστες.

    Τα δύο άκρα – Κρήτη και Κ. Μακεδονία

    Η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με 113 ευρώ, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτες διαφορές κατά +29,7%/+6 ευρώ. Αντίθετα, η χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση με 47 ευρώ καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνοντας αύξηση +5,4%.

    Μόνο στις Περιφέρειες Κρήτης (113 ευρώ) και Νοτίου Αιγαίου (105 ευρώ) η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο της Ελλάδας (85 ευρώ) ενώ οι υπόλοιπες 10 κινήθηκαν κάτω του μέσου όρου.

    «Μαζεύονται» οι τουρίστες

    Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΙΝΣΕΤΕ κινείται και η ΤτΕ. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μελέτη, οι επισκέπτες βάζουν… πλαφόν στα έξοδα. Η μέση δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα τον Μάιο του 2024 μειώθηκε κατά 12,2% ενώ σε επίπεδο πενταμήνου παρατηρήθηκε μειωμένη κατά 3,6% έναντι της περσινής χρονιάς.

    Η πτώση της μέσης δαπάνης αναπόφευκτα συνδέεται με ανατιμήσεις σε διαμονή κι εστίαση, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο αισθητές στο πορτοφόλι των τουριστών.

    Η «έκπληξη» της Ηπείρου

    Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων το 2023. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +58,1% καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου.

    Η αύξηση των επισκέψεων στην Ήπειρο πάντως δείχνει τον δρόμο και σε άλλες λιγότερο «δημοφιλείς» περιφέρειες για να κερδίσουν τουρίστες, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας καθώς η σεζόν θα επεκταθεί με τους επισκέπτες να διαχέονται σε περισσότερους προορισμούς πέρα από νησιά Αιγαίου, Χαλκιδική, κτλ.

    Την πρώτη θέση στις επισκέψεις -ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας- κατέχει η Περιφέρεια Αττικής (7.789 χιλ. επισκέψεις) και ακολουθούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (6.961 χιλ. επισκέψεις), η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (6.566 χιλ. επισκέψεις), η Περιφέρεια Κρήτης (5.522 χιλιάδες επισκέψεις), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (3.378 χιλ. επισκέψεις), η Περιφέρεια Ηπείρου (1.712 χιλ. επισκέψεις), η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (1.281 χιλ. επισκέψεις), η Περιφέρεια Πελοποννήσου (732 χιλ. επισκέψεις), η Περιφέρεια της Θεσσαλίας (624 χιλ. επισκέψεις) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (564 χιλ. επισκέψεις).

    Στην πρώτη θέση κατάταξης των χωρών, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων το 2023, ανέβηκε η Γερμανία με 5.027 χιλ. επισκέψεις, ενώ στη δεύτερη θέση υποχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Βουλγαρία, κερδίζοντας 2 θέσεις στον πίνακα κατάταξης και ακολούθησε η Ιταλία, κερδίζοντας επίσης 2 θέσεις στον πίνακα κατάταξης. Αντίθετα, 2 θέσεις στην κατάταξη υποχώρησαν η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

    Τα «μυστήρια» της Μυκόνου

    Με τον τουρισμό να αντικρίζει κατάματα φέτος νέα ρεκόρ (σε έσοδα και αφίξεις με αστερίσκο την κερδοφορία των επιχειρήσεων), όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η Μύκονος χάνει έδαφος με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να αποτυπώνουν μία μίνι καθίζηση στα ταμεία καταλυμάτων και εστίασης για το β’ τρίμηνο του 2024 (σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στο β’ τρίμηνο του 2024 (περιλαμβάνουν και τον Ιούνιο), ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεων των κλάδων των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης παίρνει τον ανήφορο, συνέπεια της δυναμικής του τουρισμού (άνοδο 10,7% καταγράφει ο τζίρος των καταλυμάτων και 5,8% η εστίαση σε σύγκριση με την ίδια χρονιά πέρσι), ο τζίρος των καταλυμάτων στη Μύκονο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση (12,1%) και στη Σαντορίνη η μείωση προσεγγίζει το 7,2%.

    Οι «βασίλισσες» του ελληνικού τουρισμού σημειώνουν μάλιστα τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας.Και στην εστίαση η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στη Μύκονο (7,4%).

    Και τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων προσγειώνουν απότομα το νησί των Ανέμων. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Fraport, η πτώση στη Μύκονο τον Ιούλιο κυμαίνεται στο 5,2% (από 300 χιλιάδες αφίξεις τον Ιούλιο του 2023 σε 285 χιλιάδες φέτος), ενώ η μείωση στη Σαντορίνη είναι σχεδόν ανεπαίσθητη (-0,1%). Στο πεντάμηνο, το αεροδρόμιο της Μυκόνου παρουσίασε μείωση 5% (-7 χιλιάδες επιβάτες), καθώς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 137.000.

    Μειώνουν τιμές στην καρδιά του καλοκαιριού!

    Τουριστικοί παράγοντες μιλούν για ένα περίεργο καλοκαίρι με το νησί να πληρώνει το μάρμαρο της αρνητικής διαφήμισης στο εξωτερικό, απόρροια εξωπραγματικών χρεώσεων σε τουρίστες για φαγητό και ποτό από μερίδα επαγγελματιών, που πήραν ευρεία δημοσιότητα.

    Τα ανησυχητικά σημάδια άρχισαν να εμφανίζονται από το 2022 ενώ πέρσι και φέτος τα σύννεφα πύκνωσαν για τα καλά με πολλά καταλύματα να ρίχνουν ακόμα και κατά 30% τις τιμές (αδιανόητο για άλλες εποχές) μέσα στο κυρίως πιάτο της σεζόν για να ενισχύσουν την ασθενική ζήτηση, την ώρα που πολυτελείς κλίνες παραμένουν πολλές μέρες της σεζόν άδειες.

    Μεγάλο μέρος των επισκεπτών προέρχονται από τα κρουαζιερόπλοια, που μένουν στο νησί για μερικές ώρες, χωρίς να συνεισφέρουν ιδιαίτερα στα τουριστικά έσοδα την ώρα που τα «γερά» πορτοφόλια ρίχνουν ρυθμούς στην κατανάλωση αλλάζοντας καταναλωτική συμπεριφορά ή μειώνουν την διάρκεια παραμονής τους στο νησί

    Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου για πληρότητες, έσοδα και αφίξεις θα ξεκαθαρίσουν την εικόνα με την Μύκονο να ελπίζει σε διόρθωση της γκρίζας εικόνας στο τέλος της τουριστικής σεζόν.

    Πηγή: ΟΤ

  • Υπερτουρισμός: Ευρωπαϊκές πόλεις γεμίζουν τουρίστες αλλά και κέρδη - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
    Υπερτουρισμός: Ευρωπαϊκές πόλεις γεμίζουν τουρίστες αλλά και κέρδη - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

    Μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, παρά το γεγονός πως οι τουρίστες αφήνουν χρήματα -και πολλές φορές γενναιόδωρα ποσά- στους τόπους τους.

    Οι κάτοικοι των πόλεων που έχουν αρκετούς επισκέπτες θα προτιμούσαν, μάλλον, έναν μικρό αριθμό επισκεπτών με υψηλές δαπάνες ώστε οι μαζικές αφίξεις να είναι πιο μικρές και τα έσοδα μεγάλα.

    Οι 20 δημοφιλείς προορισμοί που ο υπερτουρισμός φέρνει κέρδη

    Ο Economist συνέταξε στοιχεία για 20 δημοφιλείς προορισμούς ανάλογα με την ελκυστικότητά τους στους τουρίστες.

    Το Λονδίνο και το Τόκιο βρέθηκαν στην κορυφή, με 20 εκατ. επισκέπτες το καθένα. Ακολουθεί η Κωνσταντινούπολη με 17 εκατ. επισκέπτες.

    Όσον αφορά τις αφίξεις ανά κάτοικο, Άμστερνταμ, Παρίσι και Μιλάνο βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις, με 10, οκτώ και έξι αφίξεις/κάτοικο.

    Όσον αφορά τις τουριστικές δαπάνες, για αξιοθέατα, διαμονή, μεταφορές και άλλα παρόμοια ήταν υψηλότερες στο Ντουμπάι με 29 δισ. δολάρια το 2023, με το Λονδίνο να ακολουθεί με 21 δισ. δολάρια και τη Σιγκαπούρη με 19.

    Το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Ντουμπάι απέφεραν τα περισσότερα έσοδα ανά κάτοικο.

    Οι 20 δημοφιλείς προορισμοί που ο υπερτουρισμός φέρνει κέρδη
    Οι 20 δημοφιλείς προορισμοί που ο υπερτουρισμός φέρνει κέρδη

    Έσοδα χωρίς υπερτουρισμό;

    Υπάρχουν και μέρη, όμως, που έχουν ανακαλύψει ακόμη μία καλύτερη κατάσταση: οι επισκέπτες της Οσάκα ξοδεύουν 4.900 δολάρια ανά κάτοικο- οι επισκέπτες της Μαδρίτης ξοδεύουν 4.300 δολάρια. Καμία από τις δύο πόλεις δεν είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη, με τέσσερις και δύο επισκέπτες ετησίως ανά κάτοικο, αντίστοιχα.

    Οι Αρχές της Οσάκα εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν τέλος εισόδου στους ξένους τουρίστες προκειμένου να καταπολεμήσουν τον «υπερτουρισμό». Την ίδια ώρα, αντιτουριστικά γκράφιτι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε όλη την πρωτεύουσα της Ισπανίας...

    Στην Ελλάδα τι γίνεται;

    Τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την επίδραση του τουρισμού και το φαινόμενο του υπερτουρισμού κατέγραψε η νέα έρευνα του Ινστιτούτου Eteron, που διενεργήθηκε από την aboutpeople.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2024, σε δείγμα 1.002 ανδρών και γυναικών ηλικίας 17 ετών και άνω με πανελλαδική κάλυψη. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η πλειονότητα των πολιτών νιώθει φόβο για το φαινόμενο του υπερτουρισμού στο μέλλον (45,6%). Άμεσα μέτρα εκτιμά ότι χρειάζονται το 30,5%.

    έρευνα eteron για τον υπερτουρισμό
    έρευνα eteron για τον υπερτουρισμό
    • Το 30,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα πάσχει από υπερτουρισμό και χρειάζονται άμεσα μέτρα περιορισμού.
    • Το 45,6% θεωρεί ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ακόμη πρόβλημα υπερτουρισμού, αλλά απαιτείται προσοχή στο μέλλον.
    • Το 19,6% δεν ανησυχεί για τον υπερτουρισμό και πιστεύει ότι όσο περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα, τόσο το καλύτερο.

    Κατά πλειοψηφία θετική η επίδραση του τουρισμού

    έρευνα eteron για τον υπερτουρισμό
    έρευνα eteron για τον υπερτουρισμό

    Για τους ερωτηθέντες που είναι κάτοικοι τουριστικών περιοχών, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εξ’ αυτών, το 67,2% θεωρεί θετική ή μάλλον θετική την επίδραση του τουρισμού στην περιοχή τους, ενώ το 30,8% την χαρακτηρίζει ως αρνητική ή μάλλον αρνητική. Σε εθνικό επίπεδο, το 74,4% αξιολόγησε την επίδραση του τουρισμού στην Ελλάδα θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 24,4% έχει αντίθετη άποψη. Σε εθνικό επίπεδο, το 74,4% αξιολόγησε την επίδραση του τουρισμού στην Ελλάδα θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 24,4% έχει αντίθετη

    Η έρευνα του Ινστιτούτου Eteron εξετάζει και τις επιδράσεις που έχει η έκρηξη του τουρισμού σε τομείς όπως οι θέσεις εργασίας, η οικονομία, τα πολιτιστικά δρώμενα, τα ενοίκια, η ακρίβεια, ο τρόπος ζωής, η φυσιογνωμία της χώρας, η περιβαλλοντική ρύπανση και η ασφάλεια των κατοίκων.

    έρευνα eteron για τον υπερτουρισμό
    έρευνα eteron για τον υπερτουρισμό
    • Θετικές επιδράσεις καταγράφονται στην οικονομία (μέσος όρος 5,61), τις θέσεις εργασίας (μέσος όρος 5,30) και τα πολιτιστικά δρώμενα (μέσος όρος 4,86).
    • Αρνητικές επιδράσεις καταγράφονται στην περιβαλλοντική ρύπανση (μέσος όρος 2,97), την ακρίβεια (μέσος όρος 2,89) και τα ενοίκια (μέσος όρος 2,34).

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς