Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 16:11

Βρήκαν «Έλληνες» στην Λίμνη των Σκελετών στα Ιμαλάια

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σκελετοί που αποδίδονται σε κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας ή της Κρήτης της εποχής του Μινωικού Πολιτισμού εντοπίστηκαν στην μυστηριώδη Λίμνη Ρούκπαντ, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια

Ελληνικό στοιχείο σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια κατά την Μινωική εποχή; Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, όμως οι πρόσφατες ανακαλύψεις των επιστημόνων στην μυστηριώδη «Λίμνη των Σκελετών» της μεγαλύτερης οροσειράς του κόσμου, αλλάζουν τα δεδομένα.

Η «Λίμνη των Σκελετών» δεν είναι άλλη από την λίμνη Ρούκπαντ, μια μικρής έκτασης λίμνη με διάμετρο περίπου 40 μέτρων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια και όπου έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες ανθρώπινοι σκελετοί. Οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα εξήγηση ως προς το γιατί βρέθηκαν εκεί οι άνθρωποι αυτοί ή γιατί τοποθετήθηκαν εκεί οι σκελετοί τους.

skeleton-lake-dyo
Μία ομάδα επιστημόνων ασχολήθηκε πρόσφατα με την ταυτοποίηση 38 σκελετών της λίμνης Ρούκπαντ.

Από τους σκελετούς αυτούς, 14 θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε ανθρώπους που έζησαν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κατόπιν, εξειδικευμένες επιστημονικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 14 αυτοί άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκαν είτε στην Κεντρική Ελλάδα είτε στην Κρήτη.

Η χρονολόγηση των σκελετών αυτών τοποθετεί την ηλικία τους μεταξύ του 1900 και του 1600 προ Χριστού, χρονική περιόδος που ταυτίζεται περίπου με την ακμή του Μινωικού Πολιτισμού.

Οι 14 αυτοί «Έλληνες» φαίνεται πως χρονολογούνται την ίδια περίοδο, άρα είναι πιθανόν να ταξίδευαν όλοι μαζί και να πέθαναν όλοι μαζί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι οι επιστήμονες καταλήγουν πως όλοι είχαν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες.
skeleton-lake-tria
Από τους 38 σκελετούς που μελέτησε συνολικά η ομάδα αυτή των ερευνητών, βάσει της δημοσίευσης στο Nature, οι 23 ταιριάζουν γενετικά με τους κατοίκους της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές) και υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους μεταξύ του 10ου και του 7ου αιώνα πΧ, δηλαδή περίπου 1000 χρόνια μετά τους «Έλληνες».

skeleton-lake-tessera
skeleton-lake-pente
Εν τούτοις, δεν έχει αποκαλυφθεί καμία «λογική» εξήγηση για την παρουσία των εκατοντάδων σκελετών στην Ρούκπαντ. Θρύλοι των Ιμαλαΐων λένε πως αρχαίοι θεοί τιμώρησαν τους ανθρώπους αυτούς για την απρεπή τους συμπεριφορά. Πολλοί πιστεύουν πως ήταν έμποροι, που χτυπήθηκαν ίσως από κάποια κακοκαιρία ή ακόμα και από επηδιμίες - κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται, αλλά αντίθετα μάλλον διαψεύδεται από τα ευρήματα των επιστημόνων.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 17:41

Σχετικά Άρθρα

  • Έβερεστ: Βρέθηκε το πόδι διάσημου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 100 χρόνια
    Έβερεστ: Βρέθηκε το πόδι διάσημου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 100 χρόνια

    Ένα πόδι, το οποίο εκτιμάται πως ανήκει σε βρετανό ορειβάτη που εξαφανίστηκε πριν από 100 χρόνια, εντοπίστηκε στο Έβερεστ και μάλιστα πρόκειται για ανακάλυψη που ίσως δώσει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας!

    Ο Άντριου Κόμιν -Σάντο- Ιρβάιν επιχείρησε να ανέβει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 μαζί με τον φίλο του Τζορτζ Μάλορι, όμως και οι δυο εξαφανίστηκαν. Τα λείψανα του Μάλορι βρέθηκαν 75 χρόνια μετά, το 1999, και ανασύρθηκαν, η σορός του Ιρβάιν δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.

    Όμως, τον περασμένο μήνα, ομάδα ορειβατών που ετοίμαζε ντοκιμαντέρ για το National Geographic σκόνταψε στο πόδι, που αποκαλύφθηκε από το λιώσιμο ενός παγετώνα. Ο εξερευνητής, Τζίμι Τσιν ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη, μίλησε για μια «μνημειώδη και συναισθηματική στιγμή».

    Ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στο Έβερεστ;

    Πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν ο Ιρβάιν και ο Μάλορι κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στο Έβερεστ, 29 χρόνια πριν πατήσουν την κορυφή του Κόσμου ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι, αναφέρει το BBC.

    Για πολλά χρόνια γίνονταν προσπάθειες για να βρεθεί το πτώμα του Ιρβάιν, καθώς λεγόταν ότι είχε μαζί του φωτογραφική μηχανή με φιλμ το οποίο θα μπορούσε να αποδείξει ότι είχαν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή.

    Ενώ οι βρετανικές αρχές με τη χρήση δείγματος DNA επιχειρούν να ταυτοποιήσουν το πόδι, η ομάδα του National Geographic είναι αρκετά σίγουρη πως ανήκει στον επί 100 χρόνια αγνοούμενο, καθώς μέσα στην μπότα βρέθηκε κάλτσα η οποία είχε κεντημένες τις λέξεις “A.C. Irvine”.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Λασίθι: Ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε σε βουνό - Τι εξετάζουν οι Αρχές
    Λασίθι: Ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε σε βουνό - Τι εξετάζουν οι Αρχές

    Στη θέση Καρκάσα, σε δύσβατο ορεινό σημείο της περιοχής Ανατολή του Δήμου Ιεράπετρας, εντοπίστηκε από κτηνοτρόφο, ανθρώπινος σκελετός που βρισκόταν κάτω από ένα δέντρο.

    Άμεσα ακολούθησε διαδικασία μεταφοράς του σκελετού, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία τα έγγραφα που βρέθηκαν δίπλα στο σκελετό, παραπέμπουν σε άνδρα από τη Βουλγαρία που είχε γεννηθεί το 1967 και η εξαφάνισή του από την ευρύτερη περιοχή είχε δηλωθεί από συγγενικό του πρόσωπο το 2012.

    Στον σκελετό αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις που προβλέπεται, προκειμένου να ταυτοποιηθεί.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αγρίνιο: Σε 65χρονο εξαφανισθέντα από το 2022 ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε σε οικόπεδο
    Αγρίνιο: Σε 65χρονο εξαφανισθέντα από το 2022 ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε σε οικόπεδο

    Σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τον Αύγουστο του 2022 ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε πριν από 20 μέρες σε οικόπεδο σε περιοχή του Αγρινίου.

    Σύμφωνα με το Agrinionews η σορός του άνδρα που εντοπίστηκε την Πέμπτη 6η Ιουνίου σε οικόπεδο σε απόσταση λίγων μέτρων από την εθνική οδό Αγρίνιου-Αντιρρίου, κοντά στην πόλη, ανήκει στον 65χρονο Κ.Κ.

    Όπως έγινε γνωστό σήμερα και με βάση το αποτέλεσμα της εξέτασης DNA επιβεβαιώθηκαν οι ενδείξεις που είχαν οι αστυνομικές αρχές γύρω από την ταυτότητα του άτυχου άνδρα.

    Η σορός ανήκει στον 65χρονο Κ. Κ. που εξαφανίστηκε τον Αύγουστο του 2022.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 65χρονος είχε μεταβεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου απ’ όπου αποχώρησε απροειδοποίητα και έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής. Την εξαφάνιση είχε δηλώσει τότε η κόρη του.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ιμαλάια: Πώς ο κοροναϊός μείωσε το λιώσιμο των πάγων
    Ιμαλάια: Πώς ο κοροναϊός μείωσε το λιώσιμο των πάγων

    Τα lockdown μείωσαν τα σωματίδια αιθάλης που επικάθονται στον πάγο και απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου.

    Η μείωση της ρύπανσης στη διάρκεια των πρώτων πανδημικών lockdown του 2020 επιβράδυνε την τήξη των παγετώνων στα Ιμαλάια σχεδόν στο μισό, μια καλή είδηση για την τροφοδοσία των μεγάλων ποταμών που προσφέρουν νερό σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

    Ο λόγος είναι ότι ο εγκλεισμός του πληθυσμού και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας περιόρισαν τα σωματίδια αιθάλης που απελευθερώνονται από την καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας.

    Τα σωματίδια αυτά μεταφέρονται από τον άνεμο ψηλά στην οροσειρά, επικάθονται στον πάγο και, λόγω του μαύρου χρώματός τους, απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνονται, οπότε επιταχύνουν την τήξη.

    Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μάλιστα ότι η ρύπανση αιθάλης παίζει σημαντικότερο ρόλο στο λιώσιμο των ασιατικών παγετώνων από ό,τι η κλιματική αλλαγή.

    Και, αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, οι παγετώνες της μεγαλύτερης και ψηλότερης οροσειράς του κόσμου εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν εξαφανιστεί ως το τέλος του αιώνα.

    Η ρύπανση από αιθάλη είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ασία λόγω εξάρτησης από το ορυκτό κάρβουνο, το πετρέλαιο και την καύση βιομάζας

    Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Atmospheric Chemistry and Physics συνδυάζει μαθηματικά μοντέλα και δορυφορικές παρατηρήσεις για να εκτιμήσει την επίδραση του lockdown λόγω της πανδημίας Covid-19 το 2020.

    Η επικάθηση αιθάλης μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα, και η τήξη περιορίστηκε κατά 0,5 έως 1,5 χιλιοστά την ημέρα, αναφέρει η διεθνής ερευνητική ομάδα.

    Αυτό σημαίνει ότι η «η ετήσια απορροή νερού λόγω τήξης μειώθηκε έως και στο μισό» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο δρ Μπερντ Χάινολντ του Ινστιτούτου Τροποσφαιρικής Έρευνας στη Λειψία, μέλος της ομάδας.

    Η ρύπανση από αιθάλη είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ασία λόγω εξάρτησης από το ορυκτό κάρβουνο, το πετρέλαιο και την καύση βιομάζας, είτε για παραγωγή ενέργειας είτε για καύση των αγρών.

    Η μελέτη υποδεικνύει ότι η μείωση της ρύπανσης θα ήταν ένα βραχυπρόθεσμα αποτελεσματικό μέτρο για να ανακοπεί η υποχώρηση των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Το νερό που λιώνει την άνοιξη από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων τροφοδοτεί τρία μεγάλα ποτάμια, τον Ινδό, τον Γάγγη και τον Γιανγκτσέ, και καλύπτει τις ανάγκες 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Νότια και Ανατολική Ασία.

    Πηγή: In.gr
  • Ένα απροσδόκητο φυσικό φαινόμενο στα Ιμαλάια καθυστερεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
    Ένα απροσδόκητο φυσικό φαινόμενο στα Ιμαλάια καθυστερεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

    Οι παγετώνες στα Ιμαλάια λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, αλλά μια νέα μελέτη έδειξε ότι ένα απροσδόκητο φαινόμενο στην ψηλότερη οροσειρά του κόσμου θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

    Όταν η αύξηση της θερμοκρασίας πλήττει ορισμένες μάζες πάγου σε μεγάλο υψόμετρο, προκαλείται μια αναπάντεχη αντίδραση που στέλνει ισχυρούς ψυχρούς ανέμους στις πλαγιές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature Geoscience.

    Η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί μεγαλύτερο θερμοκρασιακό χάσμα μεταξύ του περιβάλλοντος αέρα πάνω από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων και του ψυχρότερου αέρα που έρχεται σε άμεση επαφή με την επιφάνεια των παγωμένων μαζών, εξήγησε η Φραντσέσκα Πελιτσιότι, καθηγήτρια παγετωνολογίας στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    «Αυτό οδηγεί σε αύξηση της στροβιλώδους ανταλλαγής θερμότητας στην επιφάνεια του παγετώνα και σε ισχυρότερη ψύξη της αέριας μάζας της επιφάνειας» σημείωσε.

    Καθώς ο ψυχρός, ξηρός επιφανειακός αέρας ψύχεται και γίνεται πυκνότερος, βυθίζεται. Η μάζα του αέρα ρέει από τις πλαγιές προς τις κοιλάδες, προκαλώντας ψύξη στις κατώτερες περιοχές των παγετώνων και στα γειτονικά οικοσυστήματα.

    Με τον πάγο και το χιόνι από την οροσειρά να τροφοδοτούν 12 ποτάμια που παρέχουν γλυκό νερό σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 16 χώρες, είναι σημαντικό να μάθουμε αν οι παγετώνες των Ιμαλαΐων μπορούν να διατηρήσουν αυτό το αυτοσυντηρούμενο ψυκτικό αποτέλεσμα, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μια πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες δεκαετίες.

    Ερευνώντας τους καταβατικούς ανέμους

    Ωστόσο, ακόμη και η παρουσία αυτών των ψυκτικών ανέμων δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει πλήρως την αύξηση των θερμοκρασιών και το λιώσιμο των παγετώνων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο Τόμας Σο, ο οποίος συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα μαζί με την Πελιτσιότι, δήλωσε ότι ο λόγος για τον οποίο αυτοί οι παγετώνες λιώνουν παρόλα αυτά με ταχείς ρυθμούς – μια έρευνα του περασμένου Ιουνίου έδειξε ότι οι παγετώνες στα Ιμαλάια έλιωσαν 65% ταχύτερα τη δεκαετία του 2010 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία – είναι πολύπλοκος.

    «Η ψύξη είναι τοπική, αλλά ίσως ακόμη δεν επαρκεί για να ξεπεραστεί ο ευρύτερος αντίκτυπος της κλιματικής υπερθέρμανσης και να διατηρηθούν πλήρως οι παγετώνες», δήλωσε ο Σο.

    Η Πελιτσιότι εξήγησε ότι η γενική έλλειψη δεδομένων σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο σε όλο τον κόσμο είναι αυτή που οδήγησε την ομάδα μελέτης να επικεντρωθεί στη χρήση των μοναδικών αρχείων επίγειας παρατήρησης σε έναν σταθμό στα Ιμαλάια.

    Ο κλιματικός σταθμός Pyramid International Laboratory/Observatory βρίσκεται σε παγετώδες υψόμετρο 5.050 μέτρων κατά μήκος των νότιων πλαγιών του όρους Έβερεστ. Το παρατηρητήριο καταγράφει λεπτομερή μετεωρολογικά δεδομένα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

    Είναι αυτά τα δεδομένα που χρησιμοποίησε η ομάδα της Πελιτσιότι για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί αυτό που ονομάζεται καταβατικοί άνεμοι.

    Οι ψυχροί άνεμοι, που δημιουργούνται από τον αέρα που ρέει προς τα κάτω, εμφανίζονται συνήθως σε ορεινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ιμαλαΐων.

    «Οι καταβατικοί άνεμοι είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των παγετώνων των Ιμαλαΐων και των κοιλάδων τους, και πιθανότατα συνέβαιναν πάντα», δήλωσε η Πελιτσιότι. «Αυτό που παρατηρούμε όμως είναι μια σημαντική αύξηση της έντασης και της διάρκειας των καταβατικών ανέμων, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος αέρα έχουν αυξηθεί σε έναν κόσμο που θερμαίνεται».

    Ένα άλλο πράγμα που παρατήρησε η ομάδα ήταν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις όζοντος σε επίπεδο εδάφους σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι καταβατικοί άνεμοι λειτουργούν σαν αντλία που είναι σε θέση να μεταφέρει κρύο αέρα από το υψηλότερο υψόμετρο και τα ατμοσφαιρικά στρώματα προς τα κάτω στην κοιλάδα, εξήγησε η Πελιτσιότι.

    Απώλειες παγετώνων σε Ασία και Ευρώπη

    Στα κεντρικά Ιμαλάια, κατά μέσο όρο, οι παγετώνες έχουν αραιώσει περίπου 9 μέτρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τους παγετώνες στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν αραιώσει περίπου 20 μέτρα κατά την ίδια χρονική περίοδο, αλλά μεγαλύτερο από άλλες περιοχές στην Ασία (για παράδειγμα στην οροσειρά Καρακορούμ) ή στην περιοχή της Αρκτικής.

    Η κατανόηση του πόσο καιρό αυτοί οι παγετώνες είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τοπικά τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταβαλλόμενου κόσμου μας.

    «Πιστεύουμε ότι οι καταβατικοί άνεμοι είναι η αντίδραση των υγιών παγετώνων στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση του μόνιμου πάγου και της περιβάλλουσας βλάστησης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Νικολά Γκουιενόν, ερευνητής στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας.

    Με πληροφορίες από: Scientists uncover a surprising phenomenon in the Himalayas that might be slowing the effects of climate change by Allison Chinchar, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ένα απροσδόκητο φυσικό φαινόμενο στα Ιμαλάια καθυστερεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
    Ένα απροσδόκητο φυσικό φαινόμενο στα Ιμαλάια καθυστερεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

    Οι παγετώνες στα Ιμαλάια λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, αλλά μια νέα μελέτη έδειξε ότι ένα απροσδόκητο φαινόμενο στην ψηλότερη οροσειρά του κόσμου θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

    Όταν η αύξηση της θερμοκρασίας πλήττει ορισμένες μάζες πάγου σε μεγάλο υψόμετρο, προκαλείται μια αναπάντεχη αντίδραση που στέλνει ισχυρούς ψυχρούς ανέμους στις πλαγιές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature Geoscience.

    Η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί μεγαλύτερο θερμοκρασιακό χάσμα μεταξύ του περιβάλλοντος αέρα πάνω από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων και του ψυχρότερου αέρα που έρχεται σε άμεση επαφή με την επιφάνεια των παγωμένων μαζών, εξήγησε η Φραντσέσκα Πελιτσιότι, καθηγήτρια παγετωνολογίας στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    «Αυτό οδηγεί σε αύξηση της στροβιλώδους ανταλλαγής θερμότητας στην επιφάνεια του παγετώνα και σε ισχυρότερη ψύξη της αέριας μάζας της επιφάνειας» σημείωσε.

    Καθώς ο ψυχρός, ξηρός επιφανειακός αέρας ψύχεται και γίνεται πυκνότερος, βυθίζεται. Η μάζα του αέρα ρέει από τις πλαγιές προς τις κοιλάδες, προκαλώντας ψύξη στις κατώτερες περιοχές των παγετώνων και στα γειτονικά οικοσυστήματα.
    Το γράφημα απεικονίζει τον ψυχρό αέρα που δημιουργείται από την άνοδο της θερμοκρασίας γύρω από τους παγετώνες, και ρέει προς τα κάτω, δροσίζοντας τις κοιλάδεςSalerno/Guyennon/Pellicciotti/Nature Geoscience

    Με τον πάγο και το χιόνι από την οροσειρά να τροφοδοτούν 12 ποτάμια που παρέχουν γλυκό νερό σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 16 χώρες, είναι σημαντικό να μάθουμε αν οι παγετώνες των Ιμαλαΐων μπορούν να διατηρήσουν αυτό το αυτοσυντηρούμενο ψυκτικό αποτέλεσμα, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μια πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες δεκαετίες.

    Ερευνώντας τους καταβατικούς ανέμους

    Ωστόσο, ακόμη και η παρουσία αυτών των ψυκτικών ανέμων δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει πλήρως την αύξηση των θερμοκρασιών και το λιώσιμο των παγετώνων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο Τόμας Σο, ο οποίος συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα μαζί με την Πελιτσιότι, δήλωσε ότι ο λόγος για τον οποίο αυτοί οι παγετώνες λιώνουν παρόλα αυτά με ταχείς ρυθμούς – μια έρευνα του περασμένου Ιουνίου έδειξε ότι οι παγετώνες στα Ιμαλάια έλιωσαν 65% ταχύτερα τη δεκαετία του 2010 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία – είναι πολύπλοκος.

    «Η ψύξη είναι τοπική, αλλά ίσως ακόμη δεν επαρκεί για να ξεπεραστεί ο ευρύτερος αντίκτυπος της κλιματικής υπερθέρμανσης και να διατηρηθούν πλήρως οι παγετώνες», δήλωσε ο Σο.

    Η Πελιτσιότι εξήγησε ότι η γενική έλλειψη δεδομένων σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο σε όλο τον κόσμο είναι αυτή που οδήγησε την ομάδα μελέτης να επικεντρωθεί στη χρήση των μοναδικών αρχείων επίγειας παρατήρησης σε έναν σταθμό στα Ιμαλάια.

    Ο κλιματικός σταθμός Pyramid International Laboratory/Observatory βρίσκεται σε παγετώδες υψόμετρο 5.050 μέτρων κατά μήκος των νότιων πλαγιών του όρους Έβερεστ. Το παρατηρητήριο καταγράφει λεπτομερή μετεωρολογικά δεδομένα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

    Είναι αυτά τα δεδομένα που χρησιμοποίησε η ομάδα της Πελιτσιότι για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί αυτό που ονομάζεται καταβατικοί άνεμοι.

    Οι ψυχροί άνεμοι, που δημιουργούνται από τον αέρα που ρέει προς τα κάτω, εμφανίζονται συνήθως σε ορεινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ιμαλαΐων.

    «Οι καταβατικοί άνεμοι είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των παγετώνων των Ιμαλαΐων και των κοιλάδων τους, και πιθανότατα συνέβαιναν πάντα», δήλωσε η Πελιτσιότι. «Αυτό που παρατηρούμε όμως είναι μια σημαντική αύξηση της έντασης και της διάρκειας των καταβατικών ανέμων, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος αέρα έχουν αυξηθεί σε έναν κόσμο που θερμαίνεται».

    Ένα άλλο πράγμα που παρατήρησε η ομάδα ήταν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις όζοντος σε επίπεδο εδάφους σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι καταβατικοί άνεμοι λειτουργούν σαν αντλία που είναι σε θέση να μεταφέρει κρύο αέρα από το υψηλότερο υψόμετρο και τα ατμοσφαιρικά στρώματα προς τα κάτω στην κοιλάδα, εξήγησε η Πελιτσιότι.

    Απώλειες παγετώνων σε Ασία και Ευρώπη

    Στα κεντρικά Ιμαλάια, κατά μέσο όρο, οι παγετώνες έχουν αραιώσει περίπου 9 μέτρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τους παγετώνες στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν αραιώσει περίπου 20 μέτρα κατά την ίδια χρονική περίοδο, αλλά μεγαλύτερο από άλλες περιοχές στην Ασία (για παράδειγμα στην οροσειρά Καρακορούμ) ή στην περιοχή της Αρκτικής.

    Η κατανόηση του πόσο καιρό αυτοί οι παγετώνες είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τοπικά τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταβαλλόμενου κόσμου μας.

    «Πιστεύουμε ότι οι καταβατικοί άνεμοι είναι η αντίδραση των υγιών παγετώνων στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση του μόνιμου πάγου και της περιβάλλουσας βλάστησης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Νικολά Γκουιενόν, ερευνητής στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας.

    Πηγή: cnn.gr - Photo by Ben Lowe on Unsplash

  • Εντοπίστηκε ακόμα ένας ανθρώπινος σκελετός στην Εύβοια - Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές
    Εντοπίστηκε ακόμα ένας ανθρώπινος σκελετός στην Εύβοια - Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

    Ακόμη ένα μακάβριο εύρημα εντόπισαν συνεργεία εκσκαφέων στην Εύβοια. Κατά τη διάρκεια των έργων χθες, Παρασκευή (17/11) βρέθηκε ακόμη ένας ανθρώπινος σκελετός που ήταν θαμμένος κάτω από το τσιμέντο.

    Συγκεκριμένα, ακόμη ένας ανθρώπινος σκελετός βρέθηκε στο κέντρο της Ιστιαίας, κατά τη διάρκεια εργασιών στο δίκτυο αστικών λυμάτων, σε μικρή απόσταση από το σημείο που πρόσφατα εντοπίστηκαν και οι άλλοι σκελετοί, σύμφωνα με το evima.gr.

    Ορισμένοι πολίτες αναφέρουν πως πιθανότατα θα βρεθούν και άλλοι σκελετοί, διότι στην περιοχή υπήρχε τζαμί. Έρευνες διεξάγονται για να διαπιστωθεί πώς βρέθηκαν θαμμένοι σε αυτό το σημείο.

    Τα σενάρια

    Το γεγονός ότι ήταν θαμμένοι κάτω από το τσιμέντο της πόλης, οδηγεί τις αρχές να αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρξε πρόσφατη ταφή. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι σκελετοί αυτοί αποτελούν αρχαιολογικό εύρημα ή λείψανα αποθανόντων σε όψιμη ιστορική περίοδο – όπως για παράδειγμα από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ή πιο μετά.

    Όπως είπε, μιλώντας στο evima.gr, ο δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς πρόκειται για σκελετούς που βρέθηκαν στο σημείο δίχως να υπάρχουν ίχνη ταφής τους, δηλαδή κάποιου συγκεκριμένου τελετουργικού και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε ποιους ανήκουν.

    Σίγουρα, εκτιμά, πρόκειται για αποθανόντες πριν από την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό αφού μετά, στην συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργήθηκε δρόμος.

    Το πιθανότερο σενάριο είναι πως – με βάση και το βάθος στο οποίο βρέθηκαν- σχετίζονται με την Οθωμανική Περίοδο και ενδεχομένως πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή πριν από την επανάσταση του 1821.

    Παράλληλα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν προκύπτει πως σχετίζονται με κάποια ταφή παρά το γεγονός πως στην περιοχή υπήρχε βάσει ιστορικών στοιχείων οθωμανικό νεκροταφείο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Θρίλερ στην Άρτα: Εντοπίστηκε ανθρώπινος σκελετός σε στρατόπεδο
    Θρίλερ στην Άρτα: Εντοπίστηκε ανθρώπινος σκελετός σε στρατόπεδο

    Φως στη διαλεύκανση της υπόθεσης θα δώσει το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης και η ταυτοποίηση DNA

    Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα εντοπισμού ενός ανθρώπινου σκελετού αγνώστων στοιχείων, στο Στρατόπεδο της Άρτας. Σύμφωνα το Artinos.gr κατά τη διάρκεια εργασιών, στην περιοχή του στρατοπέδου, τα μέλη του συνεργείου που έσκαψαν στον χώρο εντόπισαν έναν ανθρώπινο σκελετό.

    Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί του Τμήματος Άρτας, και το ΕΚΑΒ οι οποίοι περισυνέλεξαν τα οστά. Φως στη διαλεύκανση της υπόθεσης θα δώσει το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης και η ταυτοποίηση DNA. Παράλληλα, αναμένεται να διερευνηθούν οι περιπτώσεις εξαφανίσεων ανθρώπων στην Άρτα. Οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

    Πηγή: artinos.gr - Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς