Κόσμος

Συρία: Οι Κούρδοι κατέφυγαν στον Άσαντ - Ο Μακρόν και η Μέρκελ πιέζουν την Άγκυρα

Συρία: Οι Κούρδοι κατέφυγαν στον Άσαντ - Ο Μακρόν και η Μέρκελ πιέζουν την Άγκυρα

Μετά από πέντε χρόνια ημιαυτόνομου καθεστώτος οι Κούρδοι συμφώνησαν να «παραδώσουν» δύο πόλεις στον Συριακό στρατό - Για «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» προειδοποιεί το Παρίσι - Συνεδρίαζουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, ανοιχτό το ζήτημα της επιβολής εμπάργκο όπλων στη σύνοδο κορυφής στο τέλος της εβδομάδας

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με την ονομασία «πηγή της ειρήνης» «δεν αναβλύζει νερό, αλλά αίμα», σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Εκτός από την παραδοχή ότι η εισβολή αυτή είναι ιδιαίτερα αιματηρή, φαίνεται να παίρνει και μία διαφορετική τροπή, ειδικά μετά την εμπλοκή του Μπασάρ αλ Άσαντ, υπό την αιγίδα Πούτιν. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Κούρδοι, εγκαταλελειμμένοι από τους δυτικούς συμμάχους τους, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό του ΝΑΤΟ, στρέφονται στη Δαμασκό. Ο συριακός στρατός, μάλιστα, τα επόμενα δύο 24ωρα αναμένεται να αναπτύξει ισχυρή παρουσία στη βόρεια Συρία, κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου (στην πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις).
«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, πετύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας. Αξίζει να θυμίσουμε ότι μπορεί η Άγκυρα να ενώνει τους Κούρδους και τον Άσαντ, καθώς αποτελεί κοινό εχθρό τους. Το ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας, όμως, που εγκαθίδρυσαν οι Κούρδοι στην βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενοι τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, ο οποίος και ξεκίνησε το 2011, επιβάρυνε την σχέση τους. Η Δαμασκός είχε αρνηθεί αυτό το καθεστώς αυτονομίας και κατά το παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «προδότες» τους Κούρδους μαχητές, όταν εκείνοι συμμάχησαν με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών. Σε άρθρο του Foreign Policy, o στρατηγός των Κούρδων, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί φέρεται να δηλώνει: «Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Άσαντ εάν επιλέξουμε συνεργασία μαζί τους. Αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμών και γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τη ζωή για τους ανθρώπους μας»

Η αποτίμηση της μέχρι τώρα σύρραξης, τουλάχιστον όπως αυτή πραγματοποιείται από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, περιλαμβάνει 525 σε εκείνους τους Κούρδους που έχουν χάσει τη ζωή τους. Αποτροπιασμό προκαλεί και ο κατάλογος των νεκρών αμάχων, ενώ τουλάχιστον εννέα πολίτες εκτελέστηκαν από φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές που συμμετέχουν στις επιθέσεις, τόσο στις χερσαίες, όσο και από αέρος. Άλλοι 26 σκοτώθηκαν χθες από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των Τούρκων, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «εννέα πολίτες εκτελέσθηκαν σε χωριστά περιστατικά νότια της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ». Στα θύματα συγκαταλέγεται υψηλόβαθμο στέλεχος κουρδικού πολιτικού κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, η Χεβρίν Χαλάφ ήταν η γενική γραμματέας του κόμματος της Μελλοντικής Συρίας, μία ικανή διπλωμάτισσα που είχε συμμετάσχει στις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το κόμμα της, η 35χρονη γυναίκα που στο παρελθόν είχε πολλάκις προειδοποιήσει για τις προσπάθειες της Άγκυρας «να καταλάβει μέρος της Συρίας», έπεσε σε ενέδρα ενώ κινούταν από το καντόνι Τζαζίρα προς τη Ράκκα. Εντωμεταξύ, όσο περνάνε οι ώρες, τόσο πιο αποτρόπαιες είναι οι λεπτομέρειες του βασανιστικού θανάτου της που έρχονται στη δημοσιότητα. Μεταξύ άλλων, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο και για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του.

Σοβαρά πλήγματα, όμως, υποστηρίζουν ότι έχουν καταφέρει από την πλευρά τους και οι Κούρδοι, καθώς κουρδικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις σκότωσαν 75 Τούρκους στρατιωτικούς και κατέστρεψαν επτά άρματα μάχης.

Ενώ τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι «είμαστε 30-35 χιλιόμετρα εντός της Συρίας και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους», το Κογκρέσο ετοιμάζει σοβαρές κυρώσεις που ίσως να αδυνατεί να αποτρέψει ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος. Από την πλευρά του, παρ’ ότι διανύουμε την έκτη μέρα της επίθεσης, το Ισραήλ εμμένει να ανησυχεί σιωπηλά, το Ιράν καταδικάζει παθητικά και η Ρωσία και η κυβέρνηση της Συρίας μελετούν πώς θα αξιοποιήσουν την εν εξελίξει κατάσταση. Παρίσι και Βερολίνο, αντιδρούν για πρώτη φορά, έστω και μουδιασμένα. Μιλώντας για τους «κινδύνους δημιουργίας μίας μη αντιμετωπίσιμης ανθρωπιστικής κρίσης και επανεμφάνισης του ISIS», ο Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανέβασαν τους τόνους, ζητώντας από τον Ερντογάν να τερματίσει την επίθεση. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συζήτηση Μέρκελ-Ερντογάν.

Η Άγκυρα δεν φαίνεται να πτοείται, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις απειλές του Τούρκου προέδρου. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, προτρέποντας στους κατοίκους της Ευρώπης «να τους πάρουν σπίτια τους». Όσο για την μόνιμη απειλή της ανασύστασης του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αυτή επιβεβαιώθηκε μετά την αποκάλυψη ότι 785 ξένοι που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα στρατόπεδο στο οποίο και κρατούνταν, μετά τους βομβαρδισμούς που δέχθηκε το στρατόπεδο από τους τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Αθήνα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Συνειδητοποιεί, άλλωστε, ότι η Τουρκία και ο πρόεδρος της επιβάλουν μονομερώς την ατζέντα τους, η οποία δεν περιορίζεται στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο…
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup