Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 17:55

Η ΕΕ κλείνει την πόρτα σε Σκόπια και Αλβανία: Τι αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ξεκάθαρο όχι των Ευρωπαίων ηγετών στο αίτημα για ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ - Το ζήτημα της διεύρυνσης απλώς θα συζητηθεί, κάποια στιγμή, μέχρι τον Μάιο του 2020 χωρίς την παραμικρή δέσμευση ότι μελλοντικά μπορεί να αποφασιστεί η είσοδος των δύο χωρών στην ΕΕ

Με μόλις 21 λέξεις στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κλείνει την πόρτα στην Αλβανία και τα Σκόπια που ανέμεναν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020» αναφέρεται στο συμπέρασμα υπ' αριθμόν 5 της Συνόδου Κορυφής.
Με αυτό το ξεκάθαρο κείμενο των μόλις 21 λέξεων (στην επίσημη διατύπωση της αγγλικής γλώσσας) οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν το μήνυμα στα Σκόπια και στην Αλβανία ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει προοπτική για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η μοναδική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στα Σκόπια και στην Αλβανία είναι ο χρονικός προσδιορισμός πως η συζήτηση για τη διεύρυνση θα επαναληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με ορόσημο τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει τον Μάιο του 2020 στο Ζάγκρεμπ.
Κάπως έτσι, σβήνουν τα όνειρα των Σκοπιανών και των Αλβανών για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό κάποια στιγμή μελλοντικά να ενταχθούν στην ΕΕ. «Δεν μπορεί η μοναδική πολιτική μας δραστηριότητα να είναι η διεύρυνση» είπε κατά πληροφορίες στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν περίπου τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Κι έτσι οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν πολιτικοί όπως ο πρωθυπουργός της Πολωνίας που κατήγγειλε «δύο πλούσιες χώρες της Ευρώπης ότι αδιαφορούν για την στρατηγική ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια» μοιάζουν απλά με λόγια παρηγοριάς στα αυτιά των Σκοπιανών και των Αλβανών που βλέπουν για τρίτη και... φαρμακερή το τρένο της Ευρώπης να τους προσπερνά εγκαταλείποντάς τους στον σταθμό.

Διαβάστε τι αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την διεύρυνση της ΕΕ στην αγγλική γλώσσα:

ENLARGEMENT5.The European Council will revert to the issue of enlargement before the EU-Western Balkans summit in Zagreb in May 2020.

Διαβάστε όλο το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου εδώ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 21:09

Σχετικά Άρθρα

  • Το μεταναστευτικό στο «μενού» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Συνεδριάζει με «βαριά» ατζέντα - Τι θα πει ο Μητσοτάκης
    Το μεταναστευτικό στο «μενού» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Συνεδριάζει με «βαριά» ατζέντα - Τι θα πει ο Μητσοτάκης

    Με βαριά ατζέντα συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι το μεταναστευτικό. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο για δύο διαφορετικούς λόγους: Πρώτον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσουν σε ένα μεταναστευτικό κύμα και δεύτερον σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών έχει ανοίξει η συζήτηση για ένα αυστηρότερο πλαίσιο.

    To μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση υπογραμμίζει η Αθήνα σε μια εποχή που παρατηρούνται διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία προχώρησε σε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα. Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρώμης και Τιράνων μετανάστες μεταφέρονται σε δομές στην Αλβανία (η συμφωνία ισχύει για μία περίοδο πέντε ετών)

    Από την πλευρά της η Πολωνία θα ζητήσει να επικυρωθεί η απόφαση της για να αναστείλει εν μέρει το δικαίωμα ασύλου για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Λευκορωσία. Η συζήτηση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς Ολλανδία και Ουγγαρία θέλουν εξαίρεση από την κοινή μεταναστευτική πολιτική.

    Ουσιαστικά μια σειρά χωρών φαίνεται ότι προχωράνε σε μια σκληρότερη γραμμή, με αποτέλεσμα να έχει φουντώσει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να σημειωθεί εδώ πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επιστολή με προτάσεις υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται λύσεις σε συλλογικό επίπεδο.

    Στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται ακόμη να επισημάνει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι' αυτόν τον σκοπό.

    Από την Αθήνα εστιάζουν στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά παράλληλα αναγνωρίζεται πως μέσα σε ένα ταραγμένο σκηνικό στην ευρύτερη γειτονιά χρειάζεται αυξημένη προσοχή. «Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα έχει 80%, μέσα σε βάθος πενταετίας, μείωση των διαμενόντων στη χώρα, είναι πολύ σημαντικό ότι φυλάει τα σύνορά της, είναι πολύ σημαντικό ότι οι θέσεις της γίνονται θέσεις της Ευρώπης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, να είμαστε ήσυχοι, είναι πολλές οι προκλήσεις» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως επεσήμανε «δεν είναι ότι δεν υπάρχει πίεση, υπάρχει μεγάλη πίεση, αλλά υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση».

    Με αφορμή τα σενάρια που έχουν υπάρξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «δεν υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη. Μιλάμε για κάτι το οποίο θα είναι προσωρινό, δηλαδή, άνθρωποι οι οποίοι έρχονται εκεί, για δύο το πολύ έως πέντε ημέρες θα ταυτοποιούνται και στη συνέχεια δε θα μένουν εκεί. Άρα, δομή παραμονής προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί».

    Κομβική η συνεργασία με την Άγκυρα στο μεταναστευτικό

    Να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό θέλει η κυβέρνηση. Να σημειωθεί εδώ πως μένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλικαγιά. Όπως έχει αναφέρει κ. Παναγιώτοπουλος υπάρχει ήδη μία συνεργασία, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν οι βάσεις ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των διακινητών.

    Να σημειωθεί εδώ πως τη σημασία της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ. Όπως επεσήμανε αναμένεται να προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2024 πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για βοήθεια προς τους Σύρους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες, αλλά και στήριξη της Τουρκίας στη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης.

    Κλείδωσε συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

    Κρίσιμη ημερομηνία για τον ελληνοτουρκικό διάλογο θεωρείται η 8η Νοεμβρίου, καθώς θα γίνει στην Αθήνα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. «Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα ελληνοτουρκικά» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του.

    Ειδικότερα όπως εξήγησε, βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο, «στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Προσέθεσε επίσης «δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Άρα στην πραγματικότητα, σε ένα προκριματικό στάδιο».

    Να σημειωθεί πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν βέβαια αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σεισμός στη Θεσπρωτία: Γιατί έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα; Ο Λέκκας εξηγεί
    Σεισμός στη Θεσπρωτία: Γιατί έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα; Ο Λέκκας εξηγεί

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 4 Ρίχτερ, που ταρακούνησε το πρωί της Τρίτης τη Θεσπρωτία.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι προήλθε από τον χώρο της Αλβανίας. «Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα καθώς τα ρήγματα έχουν διεύθυνσή ανατολή – δύση», πρόσθεσε.

    Η δόνηση είχε χαμηλό εστιακό βάθος

    σεισμός

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:14 σήμερα το πρωί στα 3 χλμ βορειοδυτικά του Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Η δόνηση είχε χαμηλό εστιακό βάθος, μόλις στα 10,5 χλμ, γι αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στις γύρω περιοχές, όσο και στην Κέρκυρα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης - Δεκτό έκανε το αίτημά του το αλβανικό δικαστήριο
    Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης - Δεκτό έκανε το αίτημά του το αλβανικό δικαστήριο

    Παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα, το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι για να αποφυλακιστεί ο Φρέντης Μπελέρης, κάνοντας δεκτό το αίτημά του.

    Έτσι, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αφέθηκε ελεύθερος με το περιοριστικό μέτρο της επικοινωνίας με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ορισμένες φορές μέσα στον μήνα.

    Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης και τον περασμένο Ιούλιο, αλλά πήρε αναβολή καθώς οι δικαστές επικαλέστηκαν αδυναμία εκδίκασης λόγω καλοκαιρινών αδειών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή.

    Στα μέσα Ιουλίου ο προφυλακισμένος Φρέντι Μπελέρης όπου ζητά να αποφυλακιστεί υπό όρους, είχε λάβει άδεια από την διοίκηση των φυλακών προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του στις Βρυξέλλες, όπως και έγινε.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
  • Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την επισήμανση των λιπασμάτων
    Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την επισήμανση των λιπασμάτων

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό για την ψηφιακή επισήμανση των προϊόντων λίπανσης. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

    Ο κανονισμός που εγκρίθηκε προωθεί τη χρήση ψηφιακών ετικετών στα προϊόντα λίπανσης της ΕΕ, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι φυσικές ετικέτες όπου είναι απαραίτητες. Βελτιώνει επίσης την αναγνωσιμότητα των ετικετών και απλουστεύει τις υποχρεώσεις επισήμανσης των προμηθευτών.

    Ετικέτες κατάλληλες για την ψηφιακή εποχή

    Με τον κανονισμό επικαιροποιείται ο υφιστάμενος σχετικά με τις ετικέτες των λιπασμάτων. Προωθείται η χρήση της ψηφιακής επισήμανσης με στόχο τη μείωση του κόστους, της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τους παραγωγούς. Οι ψηφιακές ετικέτες θα έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 ετών από τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά. Επίσης, ο κανονισμός διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες θα διατίθενται και με φυσικά μέσα, με στόχο την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ή των ατόμων με περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες. Θα προταθούν επίσης ψηφιακές ετικέτες για προϊόντα που πωλούνται χύδην, υπό την προϋπόθεση ότι οι απαραίτητες πληροφορίες αναρτώνται και σε φυσική μορφή σε ορατή θέση στο σημείο πώλησης. Η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να επικαιροποιεί τις γενικές απαιτήσεις ψηφιακής επισήμανσης μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

    Γενικές πληροφορίες

    Οι ψηφιακές ετικέτες είναι κωδικοί QR ή ραβδοκωδικοί που ανακατευθύνουν τον χρήστη σε ιστότοπο, όπου είναι αποθηκευμένες οι πληροφορίες της ετικέτας. Οι ψηφιακές λύσεις μειώνουν σημαντικά το κόστος της επισήμανσης και, ταυτόχρονα, διευκολύνουν την επικαιροποίηση του περιεχομένου της. Επιπλέον, αυξάνεται κατά πολύ η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών που μπορούν να αποθηκευτούν σε ψηφιακή ετικέτα σε σύγκριση με την υλική ετικέτα, η οποία μπορεί να μην είναι ευανάγνωστη, ιδίως σε μικρές συσκευασίες. Ωστόσο, το επίπεδο του ψηφιακού γραμματισμού ποικίλλει ανά κοινωνική ομάδα και ηλικία. Ορισμένες ευάλωτες ομάδες ενδέχεται να δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς λειτουργούν οι ψηφιακές ετικέτες ή οι έξυπνες συσκευές.

    Η ψηφιακή επισήμανση χρησιμοποιείται ήδη στην ΕΕ για ορισμένα προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες, όπως για παράδειγμα οι μπαταρίες, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται κανόνες σχετικά με την ψηφιακή επισήμανση και άλλων προϊόντων (όπως τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και άλλα χημικά προϊόντα). Η απλούστευση των υποχρεώσεων επισήμανσης αναμένεται να μειώσει το ετήσιο κόστος κατά 57.000 ευρώ για μια μεγάλη εταιρεία και κατά 4.500 ευρώ για μια ΜΜΕ, κατά μέσο όρο.

    Μέχρι σήμερα, τις απαιτήσεις για την επισήμανση των λιπασμάτων έθετε ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1009. Η πρόταση της Επιτροπής δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023. Οι συννομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου 2024.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αλβανία: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την κατάσβεση πυρκαγιάς στον νότο (video)
    Αλβανία: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την κατάσβεση πυρκαγιάς στον νότο (video)

    Ένα πρόσωπο συνελήφθη χθες το πρωί κι αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για «εμπρησμό από πρόθεση»

    Δεκάδες στρατιωτικοί και πυροσβέστες συνέχιζαν χθες Τρίτη τις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών που μαίνονται από την αρχή της εβδομάδας στη νότια Αλβανία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας.
    Ένα πρόσωπο συνελήφθη χθες το πρωί κι αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για «εμπρησμό από πρόθεση», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλα.
    Εστίες φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο προχθές Δευτέρα το βράδυ, όμως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο άνεμος δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης κοντά στα χωριά Ντρόπουλ (Δρόπολη) και Φινίκ (Φοινίκη), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
    Ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι μεταφόρτωσε στο Facebook οπτικό υλικό από τις επιχειρήσεις. «Ελικόπτερο Cougar και περίπου τριάντα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας ξανάρχισαν (χθες) το πρωί τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται σε χωριά γύρω από το Ντρόπουλ», έγραψε.
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, σε έναν μήνα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 17 προσώπων για εμπρησμούς από πρόθεση στην Αλβανία, την ώρα που κύμα καύσωνα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

    Η εστία της φωτιάς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια της τουριστικής πόλης του Αργυρόκαστρου.

    Τα Βαλκάνια βρίσκονται από προχθές Δευτέρα αντιμέτωπα με κύμα καύσωνα που προβλέπεται να διαρκέσει ως το τέλος της εβδομάδας κι οι θερμοκρασίες στην Αλβανία ξεπερνούν τους 40° Κελσίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Μεγάλη φωτιά τώρα στην Αλβανία - Κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα
    Μεγάλη φωτιά τώρα στην Αλβανία - Κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα

    Κοντά στο Αργυρόκαστρο η φωτιά. Συναγερμός στις αλβανικές αρχές.

    Μεγάλη φωτιά μαίνεται εδώ και λίγες ώρες στην νότια Αλβανία -κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα- γεγονός που έχει προκαλέσει την κινητοποίηση δεκάδων στρατιωτών και πυροσβεστών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας.

    Πολλές εστίες φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο το βράδυ της Πέμπτης (8/7), αλλά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο άνεμος δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή του Ντρόπουλ (Δρόπολη) και του Φινίκ (Φοινίκη), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

    Η εστία της πυρκαγιάς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια της τουριστικής πόλης του Αργυρόκαστρου.



    Τα Βαλκάνια βρίσκονται από χθες αντιμέτωπα με κύμα καύσωνα και οι θερμοκρασίες στην Αλβανία ξεπερνούν τους 40° C.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Φρέντι Μπελέρης: Το χρονικό της καθαίρεσης του - Οι αντιδράσεις και οι διπλωματικές πιέσεις
    Φρέντι Μπελέρης: Το χρονικό της καθαίρεσης του - Οι αντιδράσεις και οι διπλωματικές πιέσεις

    Αντιδράσεις και διπλωματικό μπρα ντε φερ έχει προκαλέσει η απόφαση καθαίρεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Αλβανίας. Ειδικότερα, μετά την εξέταση της υπόθεσης, η εκλογική επιτροπή (CEC) αποφάσισε ότι ο Μπελέρης χάνει τη θητεία του ως δήμαρχος Χειμάρρας και η Χειμάρρα αναμένεται πλέον να πάει σε νέες εκλογές.

    Οργή στην Αθήνα

    Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για την Αθήνα μετά και την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του καθώς σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο περί αποποινικοποίησης, άτομα που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα απαγορεύεται να κατέχουν δημόσια αξιώματα.

    Ο Μπελέρης δικαιούται εντός μίας βδομάδας να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης στο Εκλογοδικείο. Σε περίπτωση που η σημερινή απόφαση καθαίρεσης παραμείνει σε ισχύ και στο Εκλογοδικείο, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Αλβανίας εντός δύο ημερών, ο οποίος θα ορίσει την ημέρα των πρόωρων εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας.

    Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ

    Με μια ανακοίνωση σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο αντέδρασε η Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών στην καθαίρεση Μπελέρη.

    Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

    Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανη πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

    Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ενα έτος απο μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Η Αλβανία είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 420.000 κατοίκους σε 13 χρόνια
    Η Αλβανία είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 420.000 κατοίκους σε 13 χρόνια

    Η Αλβανία μετρά 2.402.113 κατοίκους, με άλλα λόγια 419.831 λιγότερους απ’ ό,τι το 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης εθνικής απογραφής, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή.

    «Ο πληθυσμός των μονίμων κατοίκων της Δημοκρατίας της Αλβανίας την 18η Σεπτεμβρίου 2023 ανερχόταν σε 2.402.113 ανθρώπους, ή κατέγραψε μείωση κατά περίπου 420.000 ανθρώπους σε σύγκριση με την απογραφή του 2011», συνοψίζεται στην έκθεση που συντάχθηκε από το αλβανικό στατιστικό ινστιτούτο (INSTAT).

    Η δημογραφική παρακμή είναι «συνεχής τάση από τα χρόνια του 1990, οφειλόμενη κυρίως στη μετανάστευση», σύμφωνα με την εκτίμηση του INSTAT.

    Πριν από τα χρόνια του 1990 και την πτώση του σοσιαλιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, από τα πιο ερμητικά κλειστά στον κόσμο, η Αλβανία κατέγραφε συνεχή δημογραφική ανάπτυξη.

    Την περίοδο που ακολούθησε όμως, που σημαδεύτηκε από οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου το 1997, την πτώση της γεννητικότητας και τη μαζική μετανάστευση, κι ως και σήμερα, η Αλβανία βλέπει να φεύγουν κατά μέσον όρο 50.000 άνθρωποι σε ετήσια βάση, κατά τους αριθμούς του INSTAT.

    Για πρώτη φορά, σε αυτή την απογραφή επιτράπηκε στους κατοίκους να δηλώσουν τη βουλγαρική ή τη βοσνιακή καταγωγή τους, πέρα από τις προϋπάρχουσες κατηγορίες (Έλληνες, Αιγύπτιοι, Ρομά κ.λπ.). Έτσι, 7.057 δήλωσαν Βούλγαροι και άλλοι 2.963 Βόσνιοι.

    Η απογραφή του 2023 ήταν η 12η των τελευταίων 100 ετών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία από CristianMarin από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο