Μάρτυρες λένε ότι ο οδηγός λιποθύμησε στη θέα των νεκρών - Οι Αρχές δεν είναι σε θέση ακόμη να πουν με βεβαιότητα ούτε ποια είναι η αιτία θανάτου των 39 Κινέζων - Ενώ στην αρχή μιλούσαν για ασφυξία τώρα λένε ότι μπορεί και να πάγωσαν μέσα στο φορτηγό-ψυγείο
Μένει, πάντως, να αποσαφηνιστεί πότε και σε ποια ακριβώς χώρα βρήκαν τραγικό θάνατο τα θύματα, όπως άλλωστε και η ακριβής διαδρομή του φορτηγού.
Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος εξετάζει, όλο και περισσότερο, εάν υπήρξε εμπλοκή ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ο θάνατος των Κινέζων ίσως να προήλθε από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,- 25 βαθμούς Κελσίου, που επικρατούσαν στο φορτηγό - ψυγείο.
Ο οδηγός του φορτηγού είδε τα 39 πτώματα και λιποθύμησε
Η Evening Standard αναφέρει ότι μάρτυρας δήλωσε ότι ο 25χρονος οδηγός λιποθύμησε, αφού κάλεσε ασθενοφόρο, αντικρίζοντας το μακάβριο θέαμα.
Η DailyMail σημειώνει ότι ο Μο Ρόμπινσον έβαλε σε λειτουργία την ψύξη 20 λεπτά πριν ανοίξει τις πόρτες και αντικρίσει τις σορούς. Φίλος του 25χρονου, μιλώντας στη βρετανική ιστοσελίδα, υποστηρίζει ότι ο νεαρός δεν γνώριζε για τους ανθρώπους μέσα στο κοντέινερ.
Νέες πληροφορίες αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση αφού η αστυνομία θα έχει ακόμη 24 ώρες στη διάθεσή της να ανακρίνει τον 25χρονο οδηγό του φορτηγού που κατηγορείται για τον θάνατο οκτώ γυναικών και 31 ανδρών.
Την ίδια στιγμή έχει γίνει έφοδος από την αστυνομία σε τρία σπίτια της Βόρειας Ιρλανδίας, που πιστεύεται ότι σχετίζονται με τον ύποπτο.
Αντίστοιχη υπόθεση με Κινέζους είχε καταγραφεί και το 2000, όταν σε ένα κοντέινερ στο Κεντ είχαν βρεθεί νεκροί 58 Κινέζοι.
Τότε το κοντέινερ είχε εντοπιστεί στις 18 Ιουνίου 2000 με δύο ανθρώπους να εντοπίζονται ζωντανοί. Στην τραγωδία του 2000 ως αιτία του θανάτου για τους Κινέζους είχε καθοριστεί η ασφυξία, ενώ για την περίπτωση του Έσεξ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πέθαναν από το δριμύ ψύχος δεδομένου ότι στο κοντέινερ-ψυγείο η θερμοκρασία μπορούσε να φτάσει και τους -25 βαθμούς Κελσίου.
Οι Κινέζοι πιθανόν πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου
Ειδικοί ισχυρίζονται στην εφημερίδα «Mirror» ότι οι 39 Κινέζοι μετανάστες πέθαναν από ασφυξία.
Ο εμπειρογνώμονας από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Μελετών, Βλαντιμίρ Μπρούτερ, δήλωσε ότι πιθανόν οι άνθρωποι πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου μέσα στο κοντέινερ που ήταν στοιβαγμένοι».
Στο μεταξύ, η αστυνομία του Βελγίου ανέκρινε μία ομάδα μεταναστών που έκανε «βόλτα» κοντά το λιμάνι του Ζεεμπρούγκε, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ.
Νωρίτερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι οι βρετανικές αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ιρλανδικό κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων.
Αυτό που κάνει τις βρετανικές υπηρεσίες να στρέφουν την προσοχή τους στην Ιρλανδία είναι το γεγονός ότι η Βουλγαρία στην οποία είχε καταχωρηθεί για πρώτη φορά το κοντέινερ του θανάτου αποτελεί πεδίο δράσης, όπως σημειώνει ο Telegraph, για σπείρες λαθρεμπόρων που συνδέονται με ιρλανδικές συμμορίες.
Την Πέμπτη τα ξημερώματα αστυνομικοί στη Βόρεια Ιρλανδία πραγματοποίησαν εφόδους σε δύο σπίτια προκειμένου, όπως ανέφερε στέλεχος της National Crime Agency, «να εντοπίσουμε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που μπορεί να έχουν διαδραματίσει ρόλο στην υπόθεση».
Όπως εξηγούν αναλυτές από τότε που «ο δρόμος της Μάγχης» έγινε πολύ δύσκολος για τους μετανάστες, οι διακινητές άρχισαν να χρησιμοποιούν «τον δρόμο της Ιρλανδίας», ο οποίος μπορεί να είναι μακρύτερος και πιο επικίνδυνος με πολλές μετακινήσεις μέσω θαλάσσης αλλά ενδεχομένως, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η αστυνόμευση φαίνεται να είναι λιγότερη.
Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές το φορτηγό έφτασε στην ανατολική Αγγλία από το Βέλγιο. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία το φορτηγό ήταν στο Βέλγιο προτού φθάσει στο Εσεξ αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινστεί πότε μπήκαν μέσα στο φορτηγό οι 39 Κινέζοι. Το φορτηγό ξεκίνησε από το Ζεεμπρούκε του Βελγίου στις 22 Οκτωβρίου και εισήλθε στην Βρετανία στις 23 Οκτωβρίου.