Aν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του, ο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία διάθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη Συρία. «Η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχει ολοκληρώσει την απόσυρσή της σε απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο στην βορειοανατολική Συρία», δήλωσε. Με τον τρόπο αυτό προμηνύει την συνέχιση των εχθροπραξιών. «Η Τουρκία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξαπολύσει κι άλλη επιχείρηση κατά της YPG στην περιοχή».
Για του λόγου το αληθές, συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων με τουρκικές δυνάμεις στην ύπαιθρο γύρω από τη μεθοριακή πόλη Ρας αλ-Άιν, στην βόρεια
Συρία, κοντά στα συροτουρκικά σύνορα.
Και αυτό παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι οι Κούρδοι εγκατέλειψαν την περιοχή, πριν την εκπνοή της συμφωνίας. Αν και θα περίμενε κανείς όλες αυτές οι αντιφάσεις να κλονίσουν την συμμαχία τους, οι κοινές περιπολίες Τουρκίας-Ρωσίας ξεκινούν σε περιοχή έκτασης επτά χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται γύρω από την «ζώνη ασφαλείας» από 1η Νοεμβρίου. Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας με δηλώσεις του έκανε γνωστό πως «η διαφύλαξη της ειρήνης στη Συρία, το βάρος της οποίας φέρει και ο ρωσικός στρατός στην περιοχή», δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς η Τουρκία παρουσιάζει δυσκολίες. Την παρουσίασε, όμως, ως μονόδρομο…
Εκτός από τα τεκταινόμενα στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα ψηφίσματα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με τα οποία αναγνωρίζεται έπειτα από έναν αιώνα η
γενοκτονία των Αρμενίων, δεν ακουμπάνε στο ελάχιστο την Άγκυρα. «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την απόφαση αυτή, η οποία δεν έχει καμία αξία για την Άγκυρα», σημείωσε.
Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και αναταραχή. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε έντονα την κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, απόφαση την οποία χαρακτήρισε «άκυρη» και «εκδικητική». Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι και το παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν,
εμφανιζόμενος δισταχτικός ως προς το αν θα μεταβεί τελικά ή όχι στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στην προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου συνάντηση. Αν κανείς ζυγίσει την κατάσταση, όμως, θα εντοπίσει πολλούς λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν θα «υποκύψει», περνώντας τελικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Έχει αποδειχθεί ότι στις τετ-α-τετ συνομιλίες του οι δύο άνδρες εξομαλύνουν συνήθως τις διαφορές τους. Παρά την ομολογουμένη ανοχή, όμως, που επιδεικνύει Ντόναλντ Τραμπ, το αμερικανικό κατεστημένο μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του με την «σύμμαχο χώρα Τουρκία». Τι πιο τρανή απόδειξη από το γεγονός ότι οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εγκατέλειψαν μαζικά τη γραμμή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για προστασία της Τουρκίας στο ζήτημα της Αρμενικής γενοκτονίας. Το κυρίαρχο αίσθημα που επικρατεί απαιτεί την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων στις κουρδικές περιοχές για τη προστασία των Κούρδων.
Η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να ασκεί πιέσεις συγχρόνως με όλα τα παραπάνω, τόσο στη Λευκωσία, όσο και στην Αθήνα. Τη διαχρονική και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το Κυπριακό δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα και η επίλυσή του πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου.