Κόσμος

To Βερολίνο καλεί Τουρκία και Λιβύη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

To Βερολίνο καλεί Τουρκία και Λιβύη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Το Βερολίνο συμμερίζεται ρητά τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και κάλεσε Τουρκία και Λιβύη να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, «συμμερίζεται ρητά» το Βερολίνο, τόνισε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Ανταμπαρ και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται - και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο - βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε η κυρία 'Αντεμπαρ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ό,τι αφορά την ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι αυτή καθορίζεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι' αυτό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο αυριανό Συμβούλιο. Ο Ζάιμπερτ δήλωσε ωστόσο ότι δεν αποκλείει το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. «Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία, με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την ΕΕ, θα αποτελέσει θέμα». Εάν τεθεί, «αυτή είναι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σημείωσε, παραπέμποντας στην δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

To Βερολίνο δεν γνωρίζει το κείμενο της συμφωνίας

Η κυβέρνηση της Λιβύης είναι αναγνωρισμένος εταίρος για μας και τα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ, απέφυγε ωστόσο να πάρει θέση σε ό,τι αφορά το κατά πόσο νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει επισήμως το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Γνωρίζουμε την συμφωνία από δημόσιες δηλώσεις στον Τύπο (…) Δεν μπορούμε από εδώ να εξετάσουμε μια συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε και την οποία δεν γνωρίζουμε», τόνισε η κυρία 'Αντεμπαρ και παρέπεμψε στην δήλωσή της περί οριοθέτησης θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων παράκτιων κρατών. «Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση στην Τρίπολη νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, δεν μπορώ να κάνω σεμινάριο για θέματα διεθνούς δικαίου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση στη Λιβύη είναι αναγνωρισμένος εταίρος για μας και τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Λιβύη», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανές συνέπειες από ενδεχόμενη καταγγελία της συμφωνίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία 'Αντεμπαρ επανέλαβε ότι η δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης είναι σαφής, αλλά η ίδια δεν μπορεί να προκαταλάβει το αυριανό τελικό κείμενο Συμπερασμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γίνεται αύριο και μεθαύριο. Και εάν αρχίσουμε να προκαταλαμβάνουμε Συμπεράσματα τα οποία θα συμφωνηθούν ή δεν θα συμφωνηθούν, τότε δεν χρειάζεται να συνεδριάζει» (ενν.το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί αποστολής πολεμικών σκαφών στην περιοχή από την Ιταλία και την Γαλλία, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κληθείσα να σχολιάσει, επανέλαβε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει στην διάθεσή της το επίσημο κείμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει κανείς να αναμένει να δει ποιες πιθανές συνέπειες μπορεί αυτή να έχει ή το πώς θα την αξιολογήσουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ ή η Ένωση στο σύνολό της».

Η κυρία 'Αντεμπαρ επιβεβαίωσε ακόμη ότι χθες πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η πέμπτη συνάντηση στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου», με στόχο την δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα επιτρέπουν την πολιτική λύση στην εμφύλια διένεξη της Λιβύης. «Σε αυτή την συνάντηση προχωρήσαμε αρκετά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά προκειμένου να υπάρξουν οι σωστές συνθήκες για την στήριξη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος και τόνισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε - και φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση - είναι να μην υπάρξει στρατιωτική λύση αυτής της διένεξης, αλλά ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή οι ενδιαφερόμενες πλευρές στην Λιβύη να μιλήσουν μεταξύ τους».

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» έχει ως σκεπτικό την πεποίθηση ότι στην διένεξη της Λιβύης δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, η οποία θα έφερνε βιώσιμη ειρήνη, πρόσθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην ένταση στο εσωτερικό της χώρας, κατέληξε επισημαίνοντας ότι «κάθε στρατιωτική κλιμάκωση αντιμετωπίζεται με ανησυχία από εμάς και τους άλλους συμμετέχοντες στην Διαδικασία».
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup