Κόσμος

Εκλογές στη Βρετανία: Οι 10 λόγοι που έφεραν το νοκ-άουτ του Τζόνσον στον Κόρμπιν

Εκλογές στη Βρετανία: Οι 10 λόγοι που έφεραν το νοκ-άουτ του Τζόνσον στον Κόρμπιν

Τo Brexit, οι προσωπικότητες των επικεφαλής Συντηρητικών και Εργατικών, η κατάρρευση του «κόκκινου τείχους» για το κόμμα του Κόρμπιν και τα μηνύματα που εξέπεμψαν χάρισαν τη νίκη με 56% στον Τζόνσον έναντι 31% του αντιπάλου του

Το... καπέλο βγάζουν στον μεγάλο νικητή των χθεσινών βρετανικών εκλογών, Μπόρις Τζόνσον, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι σχολιάζοντας το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του κόμματός του. Το γεγονός ότι κατάφερε να συσπειρώσει πολλούς «αντάρτες» του κόμματός του, των Τόρις, αλλά και να πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν στο θέμα του Brexit, φάνηκε χθες ξεκάθαρα στην κάλπη καθώς συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους του 56% των εκλογέων έναντι περίπου 31% που επέλεξαν Κόρμπιν. Η θέση του Τζόνσον στο θέμα του Brexit ήταν από την αρχή ξεκάθαρη: Ήθελε ένα γρήγορο Brexit με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνούν με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Δεν έκανε πισωγυρίσματα. Και τα κατάφερε.

«Το μεγάλο κατόρθωμα του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον ήταν να συγκεντρώσει πίσω τους «Leavers», όλους όσοι ήθελαν Brexit αλλά διαφωνούσαν με την πολιτική του Τζόνσον: είτε ήταν από το κόμμα του, είτε όχι. Το 78% των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, τελικά τον ψήφισαν. Ωστόσο, οι "Remainers" - δηλαδή όσοι είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε - δεν τον ακολούθησαν: άλλοι στήριξαν τους Εργατικούς, άλλοι τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ενώ υπήρξαν και αυτοί που δεν ψήφισαν», επισημαίνει η Σάρα Χόμπολτ, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics.

«Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν προσεκτικός ώστε να μην περιγράψει το ακριβές χρονοδιάγραμμα του Brexit στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους», σχολιάζει η Χόμπολτ. Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνουν ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Τζόνσον ήταν ότι κατάφερε να δημιουργήσει «μια νέα βάση ψηφοφόρων».

«Βαθιά μέσα του, ο Μπόρις Τζόνσον είναι αναμφισβήτητα ένας μετριοπαθής Brexiteer, ήταν πάντα ένας Συντηρητικός πολιτικός, μάλλον κεντρώος», εξηγεί ο Σίμον Χιξ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο London School of Economics και προσθέτει: «Oι νέες έδρες που κέρδισαν οι Συντηρητικοί στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών βρίσκονται σε βιομηχανικές περιοχές και ορισμένες είναι φτωχές περιοχές. Αυτή είναι μια εντελώς νέα βάση των ψηφοφόρων για τους Συντηρητικούς και θα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του Brexit», προσθέτει.

Για την βρετανική εφημερίδα «Guardian», πέντε είναι οι λόγοι που οδήγησαν στον θρίαμβο του Τζόνσον.

1. Το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον επαναλάμβανε συνεχώς ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit γεγονός που καθησύχασε πολλούς Βρετανούς που ανησυχούσαν για το αν θα καταφέρει η χώρα να βγει από την Ε.Ε.

2. Η επιμονή του

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωσε ότι θα επιλύσει γρήγορα το ζήτημα του Brexit με τη συμφωνία που συνήψε με τους Ευρωπαίους ηγέτες παρά το το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα. Επίσης, επαναλάμβανε ότι, σε περίπτωση που ανέβαιναν οι Εργατικοί στην εξουσία, η χώρα θα οδηγούνταν σε δεύτερο δημοψήφισμα.

3.Απλότητα του μηνύματος

Το μήνυμα των Tόρις ήταν πολύ πιο εστιασμένο από αυτό των Εργατικών. Ο Τζόνσον επικεντρώθηκε με πειθώ στο σύνθημα:«Ας κάνουμε το Brexit» και δεσμεύτηκε για περισσότερες θέσεις αστυνομικών και νοσηλευτών. Αντιθέτως, το μανιφέστο των Εργατικών υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια: από τη μαζική εθνικοποίηση μέχρι την ελεύθερη ευρυζωνική σύνδεση. Τελικά, το γεγονός ότι ο Τζόνσον επικεντρώθηκε σε έναν περιορισμένο αριθμό υποσχέσεων, λειτούργησε υπέρ του.

4. Η αδυναμία του Εργατικού Κόμματος

Το Εργατικό Κόμμα έχασε σε δημοτικότητα και αξιοπιστία. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Εργατικών φαίνεται ότι έμειναν χθες στο σπίτι ή ψήφισαν το κόμμα που ήταν υπέρ του Brexit. Οι βουλευτές των Εργατικών που έχασαν χθες την έδρα τους κατηγόρησαν την πολιτική του κόμματος για το Brexit, κυρίως όμως τον ηγέτη του, Τζέρεμι Κόρμπιν για την...βουτιά που έκανε το κόμμα.

5. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν σαφώς καλύτερος υποψήφιος απ΄ότι η Τερέζα Μέι το 2017

Αν και επιρρεπής στις γκάφες, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν σαφώς καλύτερος από τον ισχυρότερο πολιτικό του αντίπαλο, Τζέρεμι Κόρμπιν. Δεν έκανε «κωλοτούμπες» με το θέμα του Brexit κρατώντας μία σταθερή πολιτική.

Αντίστοιχα πέντε λόγους ξεχώρισε ο Guardian για την ήττα του Κόρμπιν και αυτοί συνοψίζονται στα εξής:

1. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν: Ο επικεφαλής των Εργατικών ξεκίνησε τις εκλογές έχοντας το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Παράλληλα του στοίχισαν πολύ οι αντισημιτικές θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν καθώς και η στήριξή του στο κίνημα αυτονόμησης της Ιρλανδίας.

2. Το πολύπλοκο Μανιφέστο: Επιχειρώντας να απευθυνθούνσε όλα τα τμήματα της κοινωνίας οι Εργατικοί «έχασαν τη μπάλα». «Δεν ήταν ότι οι πολίτες απέρριψαν τις ιδέες μας , οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν πάρα πολλές» δηλώνει πηγή των Εργατικών.

3. Η στάση για το Brexit: Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ των Εργατικών, Ίαν Λάβέρι, «δεν ήταν καλή συνταγη να αγνοήσουμε τις επιθυμίες 17,4 εκατ. ψηφοφόρων».

4. Έχασαν το «κόκκινο τείχος»: Οι Εργατικοί έχασαν την επαφή τους με την βάση των ψηφοφόρων τους θεωρώντας τους δεδομένους ενώ σε αυτό συνετέλεσε η παρουσία Κόρμπιν στην εξουσία ο οποίος προέρχται από το Βόρειο Λονδίνο και τη μεσαία τάξη.

5. Η εκλογική στρατηγική: Αποδείχθηκε λάθος η επιλογή να μην στηρίξουν όσο έπρεπε τους υποψηφίους τους σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup