Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 14:59

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: «Χωρίς νομική βάση» λέει Τούρκος πρώην διπλωμάτης

Γράφτηκε από
Ad Slot

Αύριο συνεδριάζει το τουρκικό κοινοβούλιο για το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης που θα στείλει στη Λιβύη - «Απίθανη προς το παρόν η αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη» υποστηρίζει Τούρκος απεσταλμένος στη Λιβύη

Η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που συνήψαν Τουρκία- Λιβύη είναι υπερβολική και χωρίς νομική βάση, δηλώνει Τούρκος πρώην διπλωμάτης στο αραβόφωνο δίκτυο «Ahval».

Ένα 24ωρο μετά την ενεργοποίηση από την Λιβύη της συμφωνίας με την Τουρκία, ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης και εμπειρογνώμονας σε θέματα διεθνούς ναυτικού δικαίου, Yunus Emre Açıkgönül, κάνει λόγο για μία συμφωνία σε μεγάλο βαθμό άνευ αντικειμένου.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο του αραβόφωνου δικτύου «Ahval», Ντέιβιντ Λεπέσκα, ο Τούρκος αξιωματούχος εξηγεί ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που συνήψαν οι δύο χώρες δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
«Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας έχει λίγους εμπειρογνώμονες επί των διεθνών θεμάτων», όπως επισημαίνει.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχτηκε χθες την προσφορά της Τουρκίας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, όπως μετέδωσε το αραβόφωνο δίκτυο «Aλ Τζαζίρα».

Όπως αναφέρει ο βρετανικός «Guardian», η δήλωση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης ενεργοποιεί το μνημόνιο γεγονός που θεωρείται ισοδύναμο με ένα αίτημα, αλλά φαίνεται απίθανο, ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στο εγγύς μέλλον καθώς το μέγεθος οποιασδήποτε δύναμης θα πρέπει να συμφωνηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της λιβυκής κυβέρνησης Σάρατζ συναντήθηκε με τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας στη Ντόχα του Κατάρ το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη.
Ο Εμρουλάζ Ισλερ, απεσταλμένος της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε ότι δεν έχουν προβλεφθεί επί του παρόντος χερσαίες δυνάμεις κι ότι το Σάββατο θα ληφθεί η απόφαση από το κοινοβούλιο.
«Αν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει βοήθεια για στρατιωτική εκπαίδευση ή για τη δημιουργία στρατιωτικών ιδρυμάτων μετά την έγκριση του μνημονίου συμφωνίας το Σάββατο, τότε θα χρησιμοποιηθούν όπως στη Σομαλία ή στο Κατάρ», δήλωσε ο İşler.

«Ο κυματισμός τουρκικής σημαίας θα δώσει το απαραίτητο μήνυμα στην άλλη πλευρά», πρόσθεσε.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 12:44

Σχετικά Άρθρα

  • Αίγυπτος: H Βουλή άναψε το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη
    Αίγυπτος: H Βουλή άναψε το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

    Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου σε κλειστή συνεδρίασή του ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας - Νωρίτερα Σίσι και Τραμπ συμφωνούσαν στην ανάγκη διατήρησης της εκεχειρίας στη Λιβύη

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ανέφερε η προεδρία της Αιγύπτου.

    Σίσι και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικώς καθώς το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ξεκίνησε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Αμπντελαάλ σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει όμως πολλές λεπτομέρειες.
    Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στον Αιγύπτιο πρόεδρο για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και την εμπλοκή της χώρας στον λιβυκό πόλεμο.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε την περασμένη εβδομάδα το Κάιρο δεν θα παραμείνει αδρανές απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Λιβύης.
    Η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στη Λιβύη και για την υποστήριξη της Τουρκίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, της οποίας οι μαχητές έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην κεντρική πόλη Σύρτη με την ελπίδα να την ανακτήσουν από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ.

    Η Σύρτη αποτελεί πύλη προς τα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου που κατέχει ο LNA και ο Σίσι τον περασμένο μήνα κήρυξε το μέτωπο της Σύρτης κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο, η οποία στηρίζει τον Χάφταρ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

    Η τουρκική υποστήριξη προς τις δυνάμεις της Τρίπολης ανάγκασε τον LNA να εγκαταλείψει την 14μηνη επίθεσή του στην λιβυκή πρωτεύουσα, μια οπισθοχώρηση στο σχέδιο Χάφταρ για βίαιη ενοποίηση της χώρας.

    Μια μεγάλη κλιμάκωση στη Λιβύη ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των ξένων δυνάμεων που στέλνουν όπλα και μαχητές κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων.
    Οι πρόεδροι Αιγύπτου και ΗΠΑ συζήτησαν επίσης το σχεδιαζόμενο φράγμα του Γαλάζιου Νείλου της Αιθιοπίας, τόνισε η αιγυπτιακή προεδρία. Το Κάιρο ανησυχεί ότι η Αιθιοπία θα αρχίσει να γεμίζει το φράγμα χωρίς μια συμφωνία με το Κάιρο και το Σουδάν, τα οποία θα επηρεαστούν επίσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Έρευνες κάτω από την Κρήτη αποκαλύπτει η «Γενί Σαφάκ» - Τι συμφώνησαν Ερντογάν-Σαράζ
    Έρευνες κάτω από την Κρήτη αποκαλύπτει η «Γενί Σαφάκ» - Τι συμφώνησαν Ερντογάν-Σαράζ

    Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τεμάχια στα οποία σύντομα τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις

    Έρευνες και γεωτρήσεις ακριβώς κάτω από την Κρήτη περιλαμβάνει η συμφωνία που κατέληξαν Ερντογάν και Σαράζ κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη, αποκαλύπτει σήμερα η «Γενί Σαφάκ».

    Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τα 2 τεμάχια, με το όνομα 15 και 20, στα οποία σύντομα -όπως αναφέρεται- τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς οι περιοχές αυτές «ανήκουν» -σύμφωνα με την Άγκυρα- στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα.

    «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ ες Σαράζ, στην Άγκυρα την προηγούμενη Πέμπτη, ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν στον τομέα της έρευνας και των γεωτρήσεων.

    Μετά τη συνάντηση, τα μάτια όλων στράφηκαν στις περιοχές, όπου είχε ήδη καταλάβει η Ελλάδα εκδίδοντας σχετικές άδειες για έρευνες και γεωτρήσεις, εκμεταλλευόμενη τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης», υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», η οποία συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας είχε κηρύξει το 2011 το Ιόνιο πέλαγος και τη θάλασσα νότια της Κρήτης σε περιοχές για έρευνες φυσικού αερίου, ενώ το 2014 όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη και δεν μπορούσε να αντιδράσει με ενστάσεις, ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για την αδειοδότηση των περιοχών. Η ανακοίνωση σχετικά με τον διαγωνισμό ανακοινώθηκε μόνο σε χώρες της ΕΕ», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

    «Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης», ισχυρίζεται η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ποιες περιοχές περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Λίβυου πρωθυπουργού.

    «Η θαλάσσια περιοχή, η οποία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Σαράζ με τον Ερντογάν, καλύπτει τα τεμάχια 15 και 20 που προσπαθεί να καπηλευτεί η Αθήνα, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

    «Ένα κομμάτι του τεμαχίου 15, που η Ελλάδα προσπαθεί να κλέψει, βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας (ΑΟΖ) και το τεμάχιο 20 βρίσκεται ολόκληρο εντός της ΑΟΖ πεδίο της Λιβύης», σημειώνει η εφημερίδα.

    «Η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

    resized_7f213-7ffee127denizharita.jpeg
    Ο χάρτης που παρουσιάζει η Σαφάκ

    Νωρίτερα το Σάββατο, απάντηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ο Χουλουσί Ακάρ επιχείρησε να στείλει ένα νέο μήνυμα προς την Ελλάδα, προσθέτοντας αυτή τη φορά στις δηλώσεις του ότι όχι μόνο είναι «αποφασισμένοι», όπως αναφέρεται κάθε φορά από την τουρκική πολιτική ηγεσία, αλλά και «αρκετά ικανοί» πλέον να προστατεύσουν τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

    Πηγή: Ethnos.gr - Photo by Grant Durr on Unsplash

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

    Η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της Ελλάδας - «Το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα», αναφέρει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    «Προκλητικό και αντιπαραγωγικό», συνεχίζει να χαρακτηρίζει το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης, η αμερικανική κυβέρνηση.

    Σε απάντηση στην ιστοσελίδα «Hellas Journal», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζει ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.
    Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον, σε αυτό το θέμα, στις ελληνικές θέσεις χαρακτηρίστηκε από διπλωματική πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα, σημαντικό γεγονός και έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει τη δήλωση αμερικανών αξιωματούχων, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φρανκ Φάννον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
    Η δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου θεωρείται αποδοκιμασία της Τουρκίας στο μείζον θέμα του παράνομου μνημονίου με το καθεστώς της Τρίπολης.

    Η ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου

    «Τον περασμένο Δεκέμβριο μας είπατε ότι ''η ανακοίνωση για το υπογεγραμμένο μνημόνιο οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης (GNA) έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή και είναι μη βοηθητική και προκλητική''.

    Η δήλωση σας παραμένει ως έχει;

    Επίσης: Σήμερα (χθες), σύμφωνα με τον Anadolu:

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα και η Τρίπολη σχεδιάζουν να προωθήσουν τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης, ώστε να επωφεληθούν περαιτέρω από τους φυσικούς πόρους.

    Όπως είναι γνωστό, αυτές οι δραστηριότητες θα γίνουν δίπλα στην Κρήτη.

    Ποια είναι η θέση σας σχετικά με αυτές τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και της Λιβύης;»

    Η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    «Η δήλωσή μας εξακολουθεί να ισχύει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα, που αποδίδονται σε εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών:

    Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές.

    Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.

    Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τουρκική άσκηση νότια της Κρήτης - Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό
    Τουρκική άσκηση νότια της Κρήτης - Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό

    Σε αυξημένη ετοιμότητα το σύνολο του ελληνικού στόλου - Η αεροναυτική άσκηση Mavi Vatan θα διεξαχθεί νότια της Κρήτης αλλά και σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου

    Σε αυξημένη ετοιμότητα έχει τεθεί από χθες σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου, λόγω της υπό εξέλιξης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης Mavı Vatan.

    Η συγκεκριμένη άσκηση, θεωρείται μεγάλης κλίμακας, ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαϊου, με το βασικό της σκέλος να διεξάγεται νότια της Κρήτης, αλλά και σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την άσκηση προκειμένου να προχωρήσουν σε μία επίδειξη ισχύος, στέλνοντας συνάμα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά πως δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω ως προς τις προκλητικές όσο και παράνομες διεκδικήσεις τους στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι φέτος η Mavı Vatan διεξάγεται σε δύο περιοχές που η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί ως προς τον υποθαλάσσιο πλούτο τους.

    Η πρώτη περιοχή αφορά νότια της Κρήτης, εκεί όπου η Άγκυρα χρησιμοποίει το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προκειμένου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Να σημειώσουμε πως τις τελευταίες εβδομάδες Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διακηρύττουν συνεχώς την απόφαση της Τουρκίας να διενεργήσει, μέσα στο 2020, γεωτρήσεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, καλύπτοντας μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

    Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία τουρκικών πλοίων αλλά και αεροσκαφών πλησίον ή ακόμη και εντός αυτής περιοχής, εκλαμβάνεται ως μήνυμα από την ελληνική πλευρά ως προς τι θα μπορούσε να επακολουθήσει.

    Η δεύτερη περιοχή όπου πρόκειται να αναπτυχθεί το τουρκικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ρόδου και σε σχετικά κοντινή απόσταση με τη θαλάσσια ζώνη όπου δραστηριοποιείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

    Να επισημάνουμε ότι το «Γιαβούζ» κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα μεταξύ των θαλάσσιων «οικοπέδων» 6 -7 τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία TOTAL – ENI. Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, ένας από τους βασικούς στόχους της Άγκυρας είναι μέσω της συγκεκριμένης άσκησης αλλά και της συνεχούς παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, να στρατιωτικοποιηθεί η συγκεκριμένη περιοχή, «φρενάροντας» έτσι το ενδιαφέρον των εταιρειών που επιθυμούν να έρθουν σε συνεννόηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

    Την ίδια στιγμή η διεξαγωγή της άσκησης Mavı Vatan θέτει σε αυξημένη επαγρύπνηση την ελληνική πλευρά. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να θέσει υπό άμεση παρακολούθηση όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τόσο κατά την έξοδό τους από τους ναυστάθμους Σμύρνης και Ακσάζ, όσο και κατά την ανάπτυξή τους στις περιοχές όπου πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους.

    Προς αυτή την κατεύθυνση πέρα από τα πλοία, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενεργοποιήσει και όλα τα εναέρια μέσα που διαθέτει, προκειμένου να υπάρχει μία όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη και πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την κινητικότητα που επιδεικνύει ο τουρκικός στόλος.

    Πηγή: Protothema.gr - Φωτπγραφία: ΑΠΕ/EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

  • Δένδιας από Λίβανο: Ανυπόστατα τα μνημόνια Άγκυρας-Λιβύης, τροφοδοτούν τον εμφύλιο
    Δένδιας από Λίβανο: Ανυπόστατα τα μνημόνια Άγκυρας-Λιβύης, τροφοδοτούν τον εμφύλιο

    Συνομιλώντας με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη

    Την πεποίθηση της Ελλάδας και του Λιβάνου ότι η παύση των εχθροπραξιών και της ξένης παρέμβασης στη Λιβύη είναι πρωταρχικής σημασίας, τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο ομόλογό του Νασίφ Χίτι, στη Βηρυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου την απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά με μια νέα επιχείρηση που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

    Στην κατεύθυνση αυτή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο, να συνεισφέρει σε αυτή την επιχείρηση με όλα τα διαθέσιμα μέσα και επισήμανε επίσης πως θα στηρίξει τις προσπάθειες του ειδικού εντεταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε (Ghassan Salamé), για πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Λιβύη. «Εκφράσαμε την υποστήριξή μας για πολιτικές λύσεις υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών, τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία» σημείωσε.

    «Άκυρα τα μνημόνια Άγκυρας-Λιβύης»

    Όσον αφορά τα μνημόνια μεταξύ της Άγκυρας και του κ. Σαράτζ, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι αν και είναι άκυρα και ανυπόστατα, εκτός του πεδίου εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και δεν παράγουν καθόλου έννομες συνέπειες, τροφοδοτούν τον εμφύλιο πόλεμο και συνιστούν μια προσπάθεια να αποκτήσουν πάτημα στη Λιβύη ξένες δυνάμεις. Επιπλέον, τόνισε ότι διεθνοποιούν τη σύγκρουση παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και έτσι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Παράλληλα, εξέφρασε την αίσθηση που έχει αποκομίσει μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τους περισσότερους εταίρους της Αραβικής Ένωσης, ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στις περιοχές της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας δημιουργούν ανησυχία και ισχυρή αντίθεση.

    Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Λιβάνου, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι βασίζονται σε στέρεες βάσεις φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού, με τον κ. Δένδια να εκφράζει την ικανοποίησή του γι' αυτό. Ως προς τις μελλοντικές σχέσεις, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς μας συνεργασίας με την Κύπρο. Αυτή η τριμερής συνεργασία έχει δώσει θετικά αποτελέσματα μέχρι τώρα, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

    Ακόμα, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Λιβάνου και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έθεσε η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου.

    Όσον αφορά τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις των συνομιλητών του από το Λίβανο και εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδας σχετικά με «τις εντυπωσιακές προσπάθειες του Λιβάνου για τη φιλοξενία και την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων». Αυτό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και για τις δύο χώρες μας, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα της πρώτης εισόδου στην Ευρώπη, επισήμανε περαιτέρω ο κ. Δένδιας.

    Οι Νίκος Δένδιας και Νασίφ Χίτι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν απόψεις προς όφελος των δύο λαών, καθώς και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Βηρυτό ξεκίνησε διαδοχικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, στρατηγό Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ναχίμπ Μπέρι. Η επίσκεψή του υπουργού Εξωτερικών στο Λίβανο ολοκληρώνεται με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, η οποία ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ελληνοτουρκικά: Η ανάρτηση στον ΟΗΕ του τουρκολιβυκού συμφώνου και... η έναρξη των ΜΟΕ
    Ελληνοτουρκικά: Η ανάρτηση στον ΟΗΕ του τουρκολιβυκού συμφώνου και... η έναρξη των ΜΟΕ

    Πρόκειται για τη δημιουργία τετελεσμένου, που σηματοδοτεί την απελευθέρωσή της Άγκυρας για διεξαγωγή ερευνών - Ξεκινά ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανάρτηση των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Άγκυρα και την αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ. Αν και αναμενόμενη, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, καθώς η συμφωνία που η Αθήνα καταγγέλλει ως «απολύτως αυθαίρετη και παράνομη», αποκτάει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ.

    Πρόκειται δηλαδή για τη δημιουργία τετελεσμένου, το οποίο σηματοδοτεί την απελευθέρωσή της Άγκυρας ως προς τη διεξαγωγή ερευνών. Μην ξεχνάμε ότι τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν νέες υποθαλάσσιες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενοι αυτό το μνημόνιο.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χρονική στιγμή. Σήμερα Δευτέρα, ξεκινά ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Μένει να αναρωτιέται κανείς τί μέτρα εμπιστοσύνης είναι αυτά από τη στιγμή που μόνο από τις αρχές του έτους έως και τις 13 Φεβρουαρίου η Τουρκία προχώρησε σε συνολικά 837 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. Πέρυσι, στο ίδιο διάστημα ήταν οι μισές (413).

    Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν μόλις το Σάββατο ανακοίνωσε πως ένα τρίτο γεωτρύπανο θα κινηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, για να ξεκινήσει νέες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. «Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας. Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κύριο Σαράτζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης».
    Όπως πάντα η Άγκυρα προαναγγέλλει τις κινήσεις της για να προετοιμάσει τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά στην Αθήνα δεν έχει κηρυχτεί συναγερμός εν όψει της επικείμενης κρίσης. Αντίθετα, επικρατεί ένα κλίμα, λες και οι αλλεπάλληλες αυτές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων εκλαμβάνονται σαν ρητορική χωρίς αντίκρισμα.
    Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τα ΜΟΕ, η Αθήνα ζητάει να ληφθούν μέτρα για καλύτερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα (αεροπορία, σύνορα στον Έβρο και έλεγχος υποβρυχίων), προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ατυχήματος από τη διαρκή στρατιωτική πίεση που ασκεί η Τουρκία. Να θυμίσουμε ότι τουρκικό ερευνητικό σκάφος αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ είχαμε και έχουμε παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.

    Τα επόμενα βήματα της Άγκυρας θα κριθούν από τις εξελίξεις τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη. Στη Συρία οι εκεί τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανοιχτή σύγκρουση με τον στρατό της Δαμασκού, ο οποίος προελαύνει, εκτοπίζοντας από περιοχές στην περιοχή του Χαλεπίου και του Ιντλίμπ τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Όπως είναι γνωστό, οι συγκρούσεις εκεί απειλούν να διαρρήξουν την εύθραυστη ρωσοτουρκική συνεννόηση για τη διαχείριση της κρίσης στη Συρία. Τις τελευταίες ημέρες, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στο Ιντλίμπ μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία, δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, όπως και ειδικές δυνάμεις, αυξάνοντας τις εκεί δυνάμεις του σε 9.000 στρατιώτες.

    Στη Λιβύη, αν και όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για σεβασμό του εμπάργκο όπλων, η Άγκυρα το παραβιάζει ανοικτά και συστηματικά. Το εμπάργκο πάντως έχει καταντήσει «ένα αστείο, για το οποίο είναι επιτακτική ανάγκη να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται», όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Σε περίπτωση, όμως, που η Τουρκία, παρά τα ανοικτά μέτωπά της σε Συρία και Λιβύη, στείλει σεισμογραφικό σκάφος εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πολύ περισσότερο στείλει και γεωτρύπανο, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να αποτρέψει παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, στέλνοντας πολεμικά πλοία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Λευκωσία: Δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
    Λευκωσία: Δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

    «Οι πρόνοιες του μνημονίου συγκρούονται με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και επηρεάζουν τα δικαιώματα τρίτων χωρών», δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος

    Οποιαδήποτε αδειοδότηση θαλάσσιου τεμαχίου που επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων ή είναι απόρροια της υπογραφής του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία προχωρεί σε έκδοση αδειών για έρευνα από την Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.

    Ερωτηθείς πώς η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει μια τέτοια τουρκική κίνηση, ο Κύπριος Εκπρόσωπος είπε πως «η πάγια μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και πως οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται μονομερώς και προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών δεν είναι δυνατόν να είναι αποδεκτή αφού αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

    Ο κ. Κούσιος επανέλαβε ότι "το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει οποιαδήποτε αποτελέσματα" και πως "οι πρόνοιες του μνημονίου συγκρούονται με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και επηρεάζουν τα δικαιώματα τρίτων χωρών. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ έχει καταδικάσει την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης όπως και πολλές άλλες χώρες. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αδειοδότηση τεμαχίου που βρίσκεται σε ζώνη που επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων ή είναι απόρροια της υπογραφής του συγκεκριμένου μνημονίου θα αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο", ανέφερε.

    Ερωτηθείς σε σχέση με την επικείμενη κάθοδο στην Ανατολική Μεσόγειο του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, ο Κύπριος Εκπρόσωπος είπε ότι «εκτιμούμε ότι αυτή είναι μια ενέργεια της Γαλλίας που θέλει να τονίσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και την προστασία των συμφερόντων της στην περιοχή».

    «Προφανώς η άφιξη του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη σημασία της υπό το φως και των όσων λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, μη αποκλειομένων του λιβυκού προβλήματος και της παραβίασης και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής», πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κούσιος είπε πως η Λευκωσία αναμένει ενημέρωση για το τι έχει συζητηθεί κατά τη συνάντηση αναφορικά με θέματα που αφορούν την Κύπρο.

    "Όπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παρακαλέσει την κ. Μέρκελ να μεταφέρει κάποια μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένουμε ενημέρωση για το τι έχει συζητηθεί κατά τη συνάντηση αναφορικά με την Κύπρο", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Επεσήμανε πως "στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης έγινε αναφορά στην Κύπρο και αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια ένδειξη του γεγονότος ότι συζητήθηκαν θέματα που την αφορούν, αλλά θα αναμένουμε ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει διαμειφθεί μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας".

    Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει την Πέμπτη από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση της Τουρκίας με την πλειάδα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα μέρος της λύσης για τη Λιβύη - Η Ευρώπη να προσέξει τι κάνει η Τουρκία
    Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα μέρος της λύσης για τη Λιβύη - Η Ευρώπη να προσέξει τι κάνει η Τουρκία

    Η «παντελώς παράνομη» συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης περιπλέκει τα πράγματα - Η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για το μεταναστευτικό αν θέλει στήριξη από την ΕΕ - Θα ζητήσουμε ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων, δομών στα νησιά

    «Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη αλλά μέρος της λύσης» και έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να βρίσκεται στην αίθουσα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα γενικότερα συζητήσουν όσα εκτυλίσσονται στην αυλή της, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο μέρος της συνομιλίας του με τον ιστότοπο Politico, που δημοσιεύεται σήμερα.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα μας είναι ο πλησιέστερος ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας πως το «παντελώς παράνομο» μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που έχουν υπογράψει Τρίπολη και Άγκυρα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τη Λιβύη δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ήδη παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου», είπε.

    Ανέφερε πως η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου ήταν «ένα λάθος», όμως αυτό «δεν θα επηρεάσει σημαντικά» τις ελληνογερμανικές σχέσεις

    Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής βοήθειας.

    «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία πως εάν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει την δική της πλευρά της συμφωνίας, που σημαίνει να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. Αυτό είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση»

    Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια καθώς εντατικοποιεί την εξέταση αιτήσεων για άσυλο. «Πρέπει να σημειώσω πως κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου είχαμε 80.000 ανοιχτές αιτήσεις», είπε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νέες ροές αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις.

    «Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

    Προσέθεσε πως η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων, δομών στα νησιά. «Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη στις υποδομές σε ό,τι αφορά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολύ προβληματικές».

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch