Κόσμος

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: «Χωρίς νομική βάση» λέει Τούρκος πρώην διπλωμάτης

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: «Χωρίς νομική βάση» λέει Τούρκος πρώην διπλωμάτης

Αύριο συνεδριάζει το τουρκικό κοινοβούλιο για το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης που θα στείλει στη Λιβύη - «Απίθανη προς το παρόν η αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη» υποστηρίζει Τούρκος απεσταλμένος στη Λιβύη

Η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που συνήψαν Τουρκία- Λιβύη είναι υπερβολική και χωρίς νομική βάση, δηλώνει Τούρκος πρώην διπλωμάτης στο αραβόφωνο δίκτυο «Ahval».

Ένα 24ωρο μετά την ενεργοποίηση από την Λιβύη της συμφωνίας με την Τουρκία, ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης και εμπειρογνώμονας σε θέματα διεθνούς ναυτικού δικαίου, Yunus Emre Açıkgönül, κάνει λόγο για μία συμφωνία σε μεγάλο βαθμό άνευ αντικειμένου.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο του αραβόφωνου δικτύου «Ahval», Ντέιβιντ Λεπέσκα, ο Τούρκος αξιωματούχος εξηγεί ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που συνήψαν οι δύο χώρες δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
«Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας έχει λίγους εμπειρογνώμονες επί των διεθνών θεμάτων», όπως επισημαίνει.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχτηκε χθες την προσφορά της Τουρκίας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, όπως μετέδωσε το αραβόφωνο δίκτυο «Aλ Τζαζίρα».

Όπως αναφέρει ο βρετανικός «Guardian», η δήλωση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης ενεργοποιεί το μνημόνιο γεγονός που θεωρείται ισοδύναμο με ένα αίτημα, αλλά φαίνεται απίθανο, ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στο εγγύς μέλλον καθώς το μέγεθος οποιασδήποτε δύναμης θα πρέπει να συμφωνηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της λιβυκής κυβέρνησης Σάρατζ συναντήθηκε με τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας στη Ντόχα του Κατάρ το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη.
Ο Εμρουλάζ Ισλερ, απεσταλμένος της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε ότι δεν έχουν προβλεφθεί επί του παρόντος χερσαίες δυνάμεις κι ότι το Σάββατο θα ληφθεί η απόφαση από το κοινοβούλιο.
«Αν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει βοήθεια για στρατιωτική εκπαίδευση ή για τη δημιουργία στρατιωτικών ιδρυμάτων μετά την έγκριση του μνημονίου συμφωνίας το Σάββατο, τότε θα χρησιμοποιηθούν όπως στη Σομαλία ή στο Κατάρ», δήλωσε ο İşler.

«Ο κυματισμός τουρκικής σημαίας θα δώσει το απαραίτητο μήνυμα στην άλλη πλευρά», πρόσθεσε.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup