Εναντίον τους διερευνώνται συνολικά 13 αδικήματα
Επίσης, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και για τρεις Ισραηλινούς (ιδιοκτήτες των εταιρειών) οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και αρνούνται να επιστρέψουν στη Κύπρο. Αν δεν εμφανιστούν ως αύριο θα εκδοθούν εναντίον τους ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στο δικαστήριο και εναντίον τους εκδόθηκαν διατάγματα προφυλάκισης. Πρόκειται για μια γυναίκα 41 ετών (διευθύντρια της εταιρείας) και δύο άντρες 30 και 35 ετών (τεχνικοί).
Εναντίον τους διερευνώνται συνολικά 13 αδικήματα, μεταξύ των οποίων η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα κατά παράβαση του περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου, αδικήματα κατά παράβαση του περί της Προστασίας
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τη δημοσίευση ρεπορτάζ στο Forbes, στο οποίο ο πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Tal Dilian έδωσε συνέντευξη και διαφήμιζε τις δυνατότητες του εξοπλισμού του βαν που είχε φέρει στη Κύπρο. Όπως ο ίδιος είχε ισχυριστεί, μπορούσε να παρακολουθεί επικοινωνίες που γίνονται από πλατφόρμες στο internet και το κόστος του εξοπλισμού ήταν 9.000.000 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης του οχήματος, αντί να επιστρέψει αμέσως στην Κύπρο όπως είχε υποσχεθεί στην Αστυνομία, επέλεξε μέσω των δικηγόρων του να απειλήσει τους δημοσιογράφους αναφέροντας σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, πως «η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αναζητήσει μέσω της νομικής οδού την αποκατάσταση για τη ζημιά που προκαλούν στη φήμη της και στην επιχειρηματική της δραστηριότητα εσκεμμένες απόπειρες αμαύρωσής της». Μάλιστα, καλούσε και την Αστυνομία να ερευνήσει και να εντοπίσει όσους βρίσκονται «πίσω από τις ψευδείς κατηγορίες σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητές της».
Ο Dilian είχε ισχυριστεί πως «το εν λόγω αυτοκίνητο δεν υπήρξε ποτέ ενεργό στην Κύπρο, παρά μόνο για δοκιμαστικούς σκοπούς και επιτόπιους ελέγχους, με τις δοκιμές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε συσκευές της εταιρείας, σε γνώση και υπό τις οδηγίες των τοπικών αρχών, πριν την έναρξη των λειτουργιών του, καθώς και πριν, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών του». Παρόμοια τακτική είχε ακολουθηθεί και από τον Avni Shahak, ο οποίος άφηνε αιχμές και για «αντισημιτισμό».
«Φαρσοκωμωδία»
Η εταιρεία WiSpear σε ανακοίνωσή της σήμερα αναφέρεται σε «φαρσοκωμωδία παραπληροφόρησης» για δεύτερη φορά, και κάνει λόγο για πολιτικό παιχνίδι, τοποθετώντας το σε ένα πλαίσιο αναγκών επερχόμενης προεκλογικής εκστρατείας του ΑΚΕΛ, ενώ στην Αστυνομία καταλογίζει, επίσης, ότι «δεν διστάζει να συλλάβει αθώους Κύπριους πολίτες την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο και μόνο ως μέσο μόχλευσης και επίτευξης ευνοϊκότερης δημοσιότητας από μερίδα των ΜΜΕ». Λόγος γίνεται, επίσης, στην ανακοίνωση σε «κινήσεις εντυπωσιασμού για τα ΜΜΕ».
Οι αναφορές από πλευράς της εταιρείας εκτείνονται και στον τρόπο λειτουργίας του κυπριακού κράτους, καθώς γράφει στην ανακοίνωση ότι η Αστυνομία μετά την ανακοίνωση των συλλήψεων, «έχουν παραβλέψει να ενημερώσουν το κοινό, όπως θα έπραττε οποιαδήποτε υπεύθυνη αρμόδια Αρχή, ότι η σύλληψη δεν αποτελεί απόδειξη, όπως δηλώνει το ΑΚΕΛ, ότι όλοι έχουν δίκιο στις δραστηριότητες της εταιρείας μας. Πέραν από το γεγονός ότι είναι η συνήθης πρακτική τους, είναι ακόμα μία ένδειξη του ότι η χώρα αυτή λειτουργεί αδιαφορώντας για το κράτος δικαίου και για το πώς πρέπει να διεξάγονται σωστά οι νομικές διαδικασίες».