Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 16:00

Αφιερωμένο στην Παραμονή Πρωτοχρονιάς το doodle της Google

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης έφτιαξε και βίντεο με τις πιο σημαντικές στιγμές του 2019

Τελευταία ημέρα του 2019 σήμερα και η Google αφιερώνει το doodle της στην παραμονή Πρωτοχρονιάς!

Σε όλη την υφήλιο σήμερα, ετοιμάζονται να υποδεχτούν το 2020 και τη νέα δεκαετία που μπαίνει μαζί τους.

Μάλιστα, η Google έφτιαξε και βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι πιο σημαντικές στιγμές του 2019.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 11:47

Σχετικά Άρθρα

  • Google Greece in Doodles:15 “Ελληνικά” Doodles για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα
    Google Greece in Doodles:15 “Ελληνικά” Doodles για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα

    Τα Google Doodles, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Google, είναι δημιουργικά, διαδραστικά και, παράλληλα, ενημερωτικά μικρά έργα τέχνης που εμφανίζονται για να γιορτάσουν τα πάντα - από τις γνωστότερες αργίες, έως τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας. Εδώ και πολλά χρόνια τα συναντάμε στη θέση του συνηθισμένου λογότυπου της μηχανής αναζήτησης και είναι ένας από τους τρόπους της Google να μετατρέπει το συνηθισμένο σε διαφορετικό και ξεχωριστό, κάνοντας ακόμη και την πιο απλή αναζήτηση, λίγο πιο μαγική.

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της δεκαπενταετούς πορείας της Google στην Ελλάδα, η Google επέλεξε και παρουσιάζει 15 από τα σημαντικότερα «ελληνικά» Doodles που δημοσιεύτηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα.

    Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Από τις πρώτες σειρές Google Doodles, αφιερωμένα στην Ελλάδα, τα οποία τίμησαν τις τελετές Έναρξης, Λήξης, καθώς και πληθώρα αθλημάτων της 28ης Ολυμπιάδας του 2004 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Γενέθλια του Φιλοποίμην Φίνου: Ο Φιλοποίμην Φίνος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η Google γιόρτασε την επέτειο της γέννησής του με ένα ιδιαίτερο Doodle που κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου 2008.

    Έναρξη Λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης:Ένα σπουδαίο έργο για την Αθήνα και την Ελλάδα, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα στις 20 Ιουνίου το 2009 με τη Google να επισημαίνει την ημερομηνία αυτή με ένα Doodle.

    2500 Χρόνια από τον Μαραθώνιο:2500 χρόνια μετά τον άθλο του Φειδιππίδη που έκανε τρέχοντας τη διαδρομή Μαραθώνας-Αθήνα για να φωνάξει στον τερματισμό το περίφημο "Νενικήκαμεν", η Google τίμησε την ιστορική μάχη του Μαραθώνα και τον Μαραθώνιο αγώνα δρόμου, που θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως.

    77 Χρόνια από τη Γέννηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου:Τον Ιανουάριο του 2012 έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφιστές. Στις 27 Απριλίου του 2012 θα γιόρταζε τα 77α γενέθλια του. Η Google επέλεξε να τον τιμήσει με ένα Doodle αφιερωμένο στην τέχνη του.

    101 Χρόνια από τη Γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη: Ο Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο επιδραστικούς ποιητές της Ελλάδας. Στις 2 Νοεμβρίου 2012 η Google δημοσίευσε ένα εξαιρετικό Doodle προς τιμήν ενός σπουδαίου ανθρώπου που το έργο του εξακολουθεί να εμπνέει τις νεότερες γενιές.

    To Doodle που κέρδισε στην Ελλάδα τον διαγωνισμό Doodle 4 Google: Τον Μάιο του 2013 δημοσιεύτηκε ένα μοναδικό Doodle - έργο ενός Έλληνα μαθητή που ήρθε πρώτος στο Doodle 4 Google. Πρόκειται για έναν ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνεται από τη Google σε διάφορες χώρες, με στόχο να ενθαρρύνει τους μαθητές ηλικίας 6 έως 18 ετών να δημιουργήσουν ένα Doodle που θα εμφανίζεται για μία ημέρα στην τοπική αρχική σελίδα της Google.

    105 Χρόνια από τη Γέννηση του Κάρολου Κουν: Το μοντέρνο ελληνικό θέατρο δεν θα ήταν αυτό που ξέρουμε χωρίς τον Κάρολο Κουν. Ο ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης θα γιόρταζε τα 105α γενέθλια του στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, με τη Google να δημοσιεύει ένα ειδικό Doodle προς τιμήν του ίδιου και του έργου του.

    90 Χρόνια από τη Γέννηση της Μαρίας Κάλλας : Η παγκοσμίου φήμης σοπράνο Μαρία Κάλλας θα έκλεινε τα 90 της χρόνια στις 2 Δεκεμβρίου 2013. H Google δημοσίευσε ένα ιδιαίτερο Doodle προς τιμήν της σπουδαίας Ελληνίδας, την ημέρα της επετείου των γενεθλίων της.

    216 χρόνια από τη Γέννηση του Διονυσίου Σολωμού: Ένα εμπνευσμένο Doodle προς τιμήν του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας και δημιουργού του Εθνικού Ύμνου της, Διονυσίου Σολωμού, παρουσίασε η Google 216 χρόνια μετά τη γέννηση του, στις 8 Απριλίου το 2014.

    95 χρόνια από τη Γέννηση της Μελίνας Μερκούρη: Γνωστή για το υποκριτικό ταλέντο της, αλλά και τη συμβολή της στον Πολιτισμό, η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε από τα πιο λαμπρά αστέρια της Ελλάδας. Ως η πρώτη γυναίκα Υπουργός Πολιτισμού, επένδυσε στη δημιουργία βιβλιοθηκών, τη διατήρηση των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων και την καθιέρωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ ηγήθηκε της εκστρατείας για την επιστροφή των ελληνικών μαρμάρων του Παρθενώνα. Στις 18 Οκτωβρίου 2015 θα γιόρταζε τα 95α γενέθλια της.

    Επέτειος 120 Χρόνων από τη Γέννηση των Μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων: Οι μοντέρνοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν το 1896 στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση, η οποία περιλάμβανε 9 αθλήματα και 43 αγωνίσματα. Το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός ήταν ο Μαραθώνιος, ο οποίος γέννησε και το θρύλο του Σπύρου Λούη, του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη, τον οποίο τίμησε η Google σε ένα από τα τέσσερα διαφορετικά Doodles που δημοσίευσε εκείνη την ημέρα.

    Κατακτώντας την Κορυφή του Ολύμπου: Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η κατοικία των θεών βρίσκεται στην κορυφή του Ολύμπου. Στις 2 Αυγούστου 1913, οι Frédéric Boissonnas, Daniel Baud-Bovy και Χρήστος Κάκκαλος ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στη κορυφή του όρους και η Google τίμησε το κατόρθωμά τους με ένα Doodle που δημοσίευσε την ημέρα της επετείου, το 2018.

    82 Χρόνια από τη Γέννηση του Μιχάλη Δερτούζου: Με ένα πρωτότυπο Doodle η Google τίμησε τον ελληνικής καταγωγής επιστήμονα πληροφορικής Μιχάλη Δερτούζο, που προέβλεψε πως το διαδίκτυο θα επηρέαζε τη ζωή και την καθημερινότητα της ανθρωπότητας, "μάντεψε" τη δημοτικότητα των προσωπικών υπολογιστών και συνέβαλε στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους, ως διευθυντής του Massachusetts Institute of Technology Laboratory for Computer Science.

    Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας 2023 : Κάθε χρόνο η Google τιμά τον αγώνα ανεξαρτησίας της Ελλάδας με ένα ιδιαίτερο Doodle. Έτσι και φέτος το Google Search υποδέχθηκε όλους τους Έλληνες χρήστες με την ελληνική σημαία να κυματίζει περήφανα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Google Doodle για το Halloween - Τι συμβολίζει η γιορτή
    Google Doodle για το Halloween - Τι συμβολίζει η γιορτή

    Στο Χάλογουιν, τα παιδιά ντύνονται σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, γνωστό ως «trick or treat» ή «φάρσα ή κέρασμα»

    Με ένα doodle, η Google τιμά σήμερα το Halloween, τη γιορτή που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου.

    Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι 1η Νοεμβρίου.

    Δείτε το σημερινό doodle της Google

    googledoodle

    Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Η παράδοση λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», ότι μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς.

    Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».

    Το Χαλλογουίν (αγγλικά: Halloween), Χαλογουίν, Χαλοουίν ή και Χάλοουιν γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου και είναι μια αργία η οποία εορτάζεται κυρίως σε χώρες του αγγλοσαξωνικού κόσμου.

    Η γιορτή αυτή τηρείται σε πολλές χώρες την παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων, που είναι η 1η Νοεμβρίου.

    Η Ημέρα των Πάντων γενικότερα τιμά τους αγίους, αλλά και τους νεκρούς προγόνους των ανθρώπων.

    Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η έμπνευση για την γιορτή προήλθε από τα γαελικά φεστιβάλ της σοδειάς, ιδίως του Σαμάιν. Γενικότερα, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πρόδρομοι του Χαλογοουίν είχαν παγανιστικές ρίζες.

    Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Σαμάιν μετεξελίχθηκε σε Χαλογουίν από την χριστιανική εκκλησία, στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες.

    Άλλοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι το Χαλογουίν προήλθε από τον εορτασμό της Ημέρας των Αγίων Πάντων και δεν αποτελεί μετεξέλιξη κάποιας γαελικής εορτής.

    Αν και για αιώνες ο εορτασμός του Χαλογουίν ήταν περιορισμένος μόνο στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, τον 19ο αιώνα Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μετανάστες μετέφεραν τον εορτασμό του Χάλογοουιν στην Βόρεια Αμερική, ενώ από τα τέλη του 20ού αιώνα και τις αρχές του 21ου αιώνα λόγω της αμερικανικής επιρροής ο εορτασμός του Χάλογουιν έχει επεκταθεί και σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

    Στο Χάλογουιν, τα παιδιά ντύνονται σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, γνωστό ως «trick or treat» ή «φάρσα ή κέρασμα»

    Με πληροφορίες από wikipedia

    Πηγή: Protothema.gr

  • Γιορτή της Μητέρας 2022 - Google Doodle: Αφιερωμένο στις μαμάδες όλου του κόσμου
    Γιορτή της Μητέρας 2022 - Google Doodle: Αφιερωμένο στις μαμάδες όλου του κόσμου

    Τη Γιορτή της Μητέρας τιμά σήμερα η Google με ένα γλυκό Doodle για τη μητρότητα. Η γιορτή στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.

    Η γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

    Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

    Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

    Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Ωστόσο, κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Route 66: Doodle από την Google προς τιμήν του θρυλικού αυτοκινητοδρόμου
    Route 66: Doodle από την Google προς τιμήν του θρυλικού αυτοκινητοδρόμου

    Στη Διαδρομή 66 ή αλλιώς Route 66 που βρίσκεται στις ΗΠΑ, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

    Η διαδρομή ξεκινά από το Σικάγο και καταλήγει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Route 66: Έχει μήκος… 3,948 χιλιόμετρα!

    H Route 66 έχει μήκος 3,948 χιλιόμετρα, και διασχίζει 8 πολιτείες των ΗΠΑ: Ιλινόις, Μισούρι, Κάνσας, Οκλαχόμα, Τέξας, Νέο Μεξικό, Γιούτα, Αριζόνα, Νεβάδα και Καλιφόρνια.

    Η Route 66 εγκαινιάστηκε έναν αιώνα περίπου πριν από το σήμερα, το 1926, χαρτογραφώντας ένα νέο οδικό δίκτυο από ήδη προϋπάρχοντες δρόμους, με μοναδική αλλαγή να αποτελεί η ενιαία σηματοδότηση αυτών των δρόμων ως Route 66, έτσι ώστε να παρακαμφθεί η ασυνέχεια της διαδρομής όταν οι οδηγοί περνούσαν τα σύνορα μεταξύ των πολιτειών.

    Ο δρόμος χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του 50’ και του 60’ από χιλιάδες Αμερικάνους τουρίστες που επιθυμούσαν να επισκεφτούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους δημοφιλή αξιοθέατα, όπως η Disneyland και το Grand Canyon.

    Παρ' όλο που ο Route 66 τέθηκε εκτός λειτουργίας το 1985, αφού τον αντικατέστησαν πέντε νέοι διαπολιτειακές λεωφόροι, πολλές οργανώσεις έκαναν εκστρατεία για τη διατήρηση του δρόμου προς τιμήν της ιστορικής του σημασίας.

    Ως αποτέλεσμα αυτών των εκστρατείων, τμήματα του Route 66 διατηρήθηκαν ως κρατικοί ή εθνικο δρόμοι και έτσι οι ταξιδιώτες, σήμερα, μπορούν ακόμα να βρουν πολλά αυθεντικά καταστήματα από την εποχή της ακμής του ιστορικού αυτοκινητόδρομου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ημέρα της Γης 2022: Η Google αναδεικνύει το σοβαρό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με το doodle
    Ημέρα της Γης 2022: Η Google αναδεικνύει το σοβαρό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με το doodle

    Η ημέρα της Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη

    Η Google με doodle τιμά και γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Γης, αναδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

    Χρησιμοποιώντας εικόνες real time-lapse από το Google Earth Timelapse και άλλες πηγές, το doodle δείχνει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον πλανήτη μας.

    Οι δορυφορικές εικόνες time-lapse δείχνουν την υποχώρηση των παγετώνων στο όρος Κιλιμάντζαρο, την λεύκανση που απειλεί τα κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, την αποψίλωση των δασών στη Γερμανία και την τήξη παγετώνων της Γροιλανδίας.


    Κάθε χρόνο, αυτή η ημέρα γιορτάζεται στις 22 Απριλίου με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη.

    Η Ημέρα της Γηςαποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

    Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

    Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Γης

    Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.

    Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές εκείνης του '70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν.

    Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.

    Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. “Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε”, δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

    Εξάλλου, η Ημέρα της Γης είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

    Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Son Doong Cave: Η Google τιμά το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο με doodle
    Son Doong Cave: Η Google τιμά το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο με doodle

    Αφιερωμένο στο Son Doong Cave είναι το σημερινό doodle της Google.

    Βαθιά στη ζούγκλα του εθνικού πάρκου Φον Να-Κε Μπανγκ (Phong Nha-Kẻ Bàng), στο Βιετνάμ, τοποθεσία ενταγμένη στα μνημεία παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται ένα φυσικό φαινόμενο μοναδικό στον πλανήτη Γη: το τεράστιο σπήλαιο Σον Ντούνγκ (Sơn Đoòng Cave).

    Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο σε αυτό το «θαύμα της φύσης».

    Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου 2009 εξερευνήθηκε από μια βρετανική ομάδα και είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο.

    Οι γεωλόγοι υπολογίζουν ότι η Σον Ντούνγκ (σημαίνει Ορεινό Ποτάμι στα βιετναμέζικα), σχηματίστηκε πριν από δύο έως πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν τη στιγμή που ένας αγρότης της περιοχής, ο Χο Καν έφτασε το 1990 στην τεράστια είσοδό του.

    Η σπηλιά έμεινε άθικτη έως το 2008 όταν ο Χαν κατάφερε να βρει ξανά το σημείο εισόδου και το 2009 οδήγησε εκεί τους Χάουαρντ και Ντεμπ Λίμπερτ της Βρετανικής Ένωσης Μελετών Σπηλαίων.

    Το σπήλαιο ξεπερνά τα 5 χλμ σε μήκος ενώ κατά τόπους το ύψος της φτάνει τα 200 μέτρα.

    Οι ατρόμητοι σπηλαιολόγοι διεξήγαγαν την πρώτη επίσημη έρευνα και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σπηλιά στον πλανήτη.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Γενέθλια για τη Google: Σβήνει 23 κεράκια με doodle
    Γενέθλια για τη Google: Σβήνει 23 κεράκια με doodle

    Τα 23α γενέθλιά της γιορτάζει σήμερα η Google και σβήνει κεράκια με ένα doodle.

    Η Google είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν αυτοί έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

    Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία. Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες.

    Το 2006 η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια, τα οποία ονομάζονται Γκούγκλπλεξ.

    Η Google ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

    Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

    Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά».

    Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

    Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκτ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google. Ένας από τους πρώτους επενδυτές ήταν ένας συνιδρυτής της Sun Microsystems, Inc.

    Στην αρχή είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκτ δολάρια.

    Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους. Στα μέσα του 1999 επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκτ. αναζητήσεις ημερησίως.

    Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

    Τι είναι τα doodles

    Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

    Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

    Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

    Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Το σημερινό doodle από τη Google
    Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Το σημερινό doodle από τη Google

    Με αφορμή την σημερινή ημέρα η Google αφιερώνει το video-doodle που δημιούργησε στις γυναίκες όλου του κόσμου.

    Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.
    Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας», ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ. Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς