«Η Σκωτία και το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βαθιά άνισες κοινωνίες που χρειάζονται ριζικές αλλαγές», τονίζει ο επικεφαλής των Εργατικών στη Σκωτία, Ρίτσαρντ Λέοναρντ
Ωστόσο, ο επικεφαλής των Εργατικών στη Σκωτία, Ρίτσαρντ Λέοναρντ, σε ξεχωριστή δική του ανακοίνωση, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας τοπικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας εκ νέου τις θέσεις του ότι το μέλλον της βρετανικής αυτής περιφέρειας δεν μπορεί να κρίνεται από το Λονδίνο αλλά από την ίδια, και ότι η αρνητική απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού δεν σημαίνει πως έχει κλείσει το ζήτημα, αντίθετα θα πυροδοτήσει νέες συζητήσεις.
Ο Ρίτσαρντ Λέοναρντ είχε προτείνει πρόσφατα στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματος στην Σκωτία τη διεξαγωγή ειδικού συνεδρίου για την ομοσπονδιοποίηση, ενώ και άλλα μέλη των Εργατικών, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές που έχασαν τις έδρες τους στις εκλογές του Δεκεμβρίου, έχουν δηλώσει πως το κόμμα θα πρέπει να δεχτεί την υπόθεση ενός νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και τον διαχωρισμό από το Εργατικό κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η Σκωτία και το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βαθιά άνισες κοινωνίες που χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Πιστεύω ότι η τοπική κυβέρνηση εντός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή που θα έχει την δυνατότητα να επουλώσει τον διχασμό στην κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μία κυβέρνηση Εργατικών στη Βρετανία να το υλοποιήσει και για αυτό πρέπει να το απαιτήσουμε τώρα και να κινηθούμε προς μία ριζοσπαστική αλλαγή» γράφει στην ανακοίνωσή του.
Στο μεταξύ, από την Ουαλία, ο πρώην Εργατικός πρωθυπουργός, Κέρουιν Τζοουνς, υποστήριξε το αίτημα της Νίκολα Στέρτζον, να αποκτήσει η Σκοτία την εξουσία για να διεξάγει το δημοψήφισμα. «Εάν ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι είναι αποκλειστικά θέμα της Βρετανίας να αποφασίσει να φύγει από την ΕΕ, τότε είναι αποκλειστικά θέμα της Σκοτίας να διαλέξει να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter.
Από την πλευρά του ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Μάικλ Γκοβ, κάλεσε την πρωθυπουργό της Σκοτίας να επικεντρωθεί στα καθημερινά καθήκοντά της εφόσον η κυβέρνησή της αποτυγχάνει στα θέματα εκπαίδευσης, υγείας, μεταφορών και εγκληματικότητας, ενώ υπενθύμισε ότι το δημοψήφισμα του 2014 είχε συμφωνηθεί ότι θα ήταν ένα για μία ολόκληρη γενιά.
Και το κόμμα των Φιλελεύθερων στη Σκωτία σχολίασε ότι βρίσκεται στο πλευρό της πλειοψηφίας των πολιτών της, που δεν επιθυμούν άλλο ένα δημοψήφισμα.