Ομοεθνείς μας που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κίνα μιλούν για το πώς έχει αλλάξει δραματικά η καθημερινότητά τους με την έξαρση του θανατηφόρου ιού αλλά και για την αισχροκέρδεια που υπάρχει με τις μάσκες - Στους 170 οι νεκροί - Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως ο ΠΟΥ - Περισσότερα από 7.700 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα - Σε συνολικά 15 χώρες σε όλο τον κόσμο η «παρουσία» του ιού
Φόβος και αγωνία είναι τα συναισθήματα των Ελλήνων που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Κίνα, όπου «θερίζει» ο νέος κοροναϊός.
Ομοεθνείς μας που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κίνα μιλούν για το πώς έχει αλλάξει δραματικά η καθημερινότητά τους με την έξαρση του θανατηφόρου ιού αλλά και για την αισχροκέρδεια που υπάρχει με τις μάσκες.
Ο Κωνσταντίνος Κουμάνης είναι ένας από αυτούς ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια με την οικογένειά του στο Χόνγκ Κόνγκ. O ίδιος μίλησε για το πώς βλέπουν οι Έλληνες την έξαρση του θανατηφόρου ιού.
«Είναι ένας θανατηφόρος ιός και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη εδώ. Υπάρχει ένας απίστευτος πανικός και τρόμος για την έξαρση του ιού. Οι Έλληνες που ζουν εδώ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και φοβόμαστε αρκετά, μπορώ να πω. Πλένουμε διαρκώς τα χέρια μας με ζεστό νερό και φοράμε συνέχεια τη μάσκα στο πρόσωπό μας. Τα περισσότερα μαγαζιά που πουλούσαν μάσκες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους ενώ υπάρχει και μεγάλη αισχροκέρδεια. Για παράδειγμα, αν μια μάσκα πωλείτο πριν την έξαρση του ιού 5 ευρώ, τώρα πωλείται 15 ευρώ. Βλέπω στον δρόμο πολλούς Κινέζους να μην φοράνε μάσκες και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μην φοβούνται αλλά και να μην παίρνουν έστω και αυτά τα τυπικά μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ιός ξεκίνησε από την ψαραγορά, εκεί στα θαλασσινά. Μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν έχουμε μάθει για κάποιον Έλληνα που να έχει προσβληθεί, ενώ όλοι φοράμε μάσκες και δεν κυκλοφορούμε πολύ έξω», λέει ο Κωνσταντίνος Κουμάνης.
Ο Κωνσταντίνος Λιάκος, που έχει ανοίξει τη δική του εταιρεία και εισάγει στην Κίνα ελληνικά κρασιά, επισημαίνει: «Είναι μια πόλη φάντασμα γιατί δεν κυκλοφορεί κανείς και δεν αφήνουν οι Αρχές να φύγει κανείς από την πόλη για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Έχει αλλάξει δραματικά η καθημερινότητα των ανθρώπων στην Κίνα και η κατάσταση είναι στα όρια του πανικού. Η μάσκα είναι υποχρεωτική και χωρίς αυτή δεν μπορεί να βγει κανείς έξω. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».
Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό θα εξετάσει η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία θα συνεδριάσει εκτάκτως, σήμερα Πέμπτη, προκειμένου να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις και την εξάπλωση του κοροναϊού σε τουλάχιστον 15 χώρες.
Ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ ήταν μετριοπαθείς, τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει και έχει ανησυχήσει τους υπεύθυνους. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι «η πρόοδος του ιού τις τελευταίες ημέρες και η εξάπλωσή του σε μερικές χώρες, ιδιαίτερα η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, μας ανησύχησε».
Στην Κίνα η αύξηση των θανάτων είναι ραγδαία, καθώς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των κινεζικών αρχών, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 170, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 8.000, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άλλες περιπτώσεις εξετάζονται και ο ιός έχει εξαπλωθεί ήδη σε τουλάχιστον 15 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η επαρχία Χουμπέι, η οποία αποτελεί την πηγή προέλευσης του νέου κοροναϊού, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ τα πάντα έχουν παγώσει στις πόλεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε «φαντάσματα».
Οι εξετάσεις των υγειονομικών αρχών συνεχίζονται σε χιλιάδες ύποπτα περιστατικά, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της την επόμενη εβδομάδα.
Ο ιός έχει εξαπλωθεί τόσο σε άλλες περιοχές της Κίνας, όσο και σε 15 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Γερμανία και η Γαλλία, στις οποίες έχουν επιβεβαιωθεί ασθενείς από τον νέο κοροναϊό.
Πηγή: Protothema.gr