Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 16:43

Λίβανος: Διαδηλώσεις για να μη δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Γράφτηκε από
Ad Slot

Συνεχείς οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έριξαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη Βηρυτό κοντά στο κοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν βγει νωρίς το πρωί στους δρόμους στο κέντρο της Βηρυτού για να εμποδίσουν τους βουλευτές να φτάσουν στο κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Χάσαν Ντίαμπ η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει δύο φορές, σήμερα και αύριο στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ώστε οι βουλευτές να υποβάλουν ερωτήσεις στους υπουργούς και να εξετάσουν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

Ο Λίβανος συγκλονίζεται από τις 17 Οκτωβρίου από ένα κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο καταγγέλλει το σύνολο της πολιτικής τάξης την οποία οι πολίτες κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα, σε μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν την παρουσία τους γύρω από το κοινοβούλιο, εγείροντας τοίχους από τσιμέντο για να κλείσουν πολλούς δρόμους της Βηρυτού.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν σε πολλές λεωφόρους που οδηγούν στο κοινοβούλιο, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν σε μία από αυτές, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

Σε άλλη λεωφόρο οι διαδηλωτές είχαν κάτσει κατά γης για να εμποδίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων, όμως ο στρατός επενέβη και τους απομάκρυνε. Ένας διαδηλωτής κατήγγειλε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι δέχθηκε χτυπήματα.

Παρά τις κινητοποιήσεις οι βουλευτές κατάφεραν να φτάσουν στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο στην αυτοκινητοπομπή ενός βουλευτή και πέταξαν αβγά στο αυτοκίνητό του, ενώ φώναζαν «παραιτήσου, παραιτήσου».

Στο Twitter ο στρατός έγραψε ότι «οι πράξεις βανδαλισμού και καταστροφής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας σπιλώνουν τα αιτήματα (του αντικυβερνητικού κινήματος), δεν επιτρέπουν την οριστικοποίηση των αιτημάτων αυτών και δεν ισοδυναμούν με ελευθερία της έκφρασης».

«Είμαι εδώ για να πω ότι δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνησης εξαιτίας του τρόπου που σχηματίστηκε», δήλωσε η Καρόλ, μία διαδηλώτρια.

Οι διαδηλωτές ζητούν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, εντελώς ανεξάρτητων από την πολιτική τάξη της χώρας.

Η τρέχουσα κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί πολιτικοί, σχηματίστηκε έπειτα από πολλές εβδομάδες διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανάμεσά τους η Χεζμπολάχ και το Ελεύθερο Πατριωτικό Ρεύμα του προέδρου Μισέλ Αούν.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία:ΑΠΕ/ΕPA/NABIL MOUNZER
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 11:58

Σχετικά Άρθρα

  • Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί
    Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί

    Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στοχοποίησαν για ακόμη ένα βράδυ τους τομείς των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, που αποτελούν προπύργιο του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

    Έπειτα από αλλεπάλληλα πλήγματα, το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε εικόνιζε στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από διάφορους τομείς των νοτίων προαστίων. Ακούστηκε σειρά εκρήξεων.

    Πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

    «Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε βομβαρδισμό στον τομέα της Σουέιφατ», στην περιφέρεια των νοτίων προαστίων, μετέδωσε το ANI

    «Η εχθρική αεροπορία διεξήγαγε δυο πλήγματα στον τομέα της Χαρέτ Χράικ», επίσης στα νότια προάστια, πρόσθεσε λίγο αργότερα, προτού αναφέρει επίσης πως βομβαρδίστηκε ο τομέας Χαντάθ.

    Αργά χθες βράδυ ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους τεσσάρων τομέων να απομακρυνθούν αμέσως από τα ακίνητα όπου διέμεναν, διαμηνύοντας πως θα εξαπέλυε βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ.

    «Βρίσκεστε πλησίον εγκαταστάσεων και χώρων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ και θα στοχοποιήσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στο εγγύς μέλλον. Πρέπει αμέσως να απομακρυνθείτε εσπευσμένα από τα κτίρια αυτά και τα παρακείμενα και να παραμείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», ανέφερε αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μέσω X.

    Τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τα πλήγματα

    Οι νέοι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις δημοσιογράφοι, μεταδίδει το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

    Το ANI εξήγησε πως «τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Χασμπάγια», διευκρινίζοντας πως «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομή στις 03:30 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες λιβανικών ΜΜΕ, ο βομβαρδισμός είχε στόχο ξενοδοχείο στη Χασμπάγια, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Λίβανος: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί - Καταστράφηκαν κτίρια
    Λίβανος: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί - Καταστράφηκαν κτίρια

    Εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν για ακόμη ένα βράδυ νότια προάστια της Βηρυτού, περιοχή που χαρακτηρίζεται οχυρό της Χεζμπολάχ, με τα τουλάχιστον 17 πλήγματα να καταστρέφουν αρκετά κτίρια, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο (ANI στα γαλλικά), επρόκειτο για τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή αφότου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στα σύνορα τον τελευταίο χρόνο μετατράπηκαν πλέον σε γενικευμένη σύρραξη.

    Οπτικό υλικό που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο εικονίζει τεράστια έκρηξηακολουθούμενη από λιγότερο ισχυρές.

    Σύμφωνα με το ANI, ισοπεδώθηκαν έξι ακίνητα μόνο στη συνοικία Λαϊλάκι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν ανέφερε πως χτυπήθηκε γραφείο του στη νότια Βηρυτό.

    Ισραηλινός βομβαρδισμός και στη Συρία

    Παράλληλα, το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο νωρίς το πρωί για βομβαρδισμό σε «πολυκατοικία» στη συνοικία Καφρ Σούσα της Δαμασκού, ενώ η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «ανθρώπινες απώλειες».

    Κατά τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας, τουλάχιστον ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Δαμασκό, καθώς και στη Χομς.

    Βομβαρδισμοί και σε παραθαλάσσια πόλη

    Χθες το πρωί, ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε την Τύρο, στον νότιο Λίβανο, τρέποντας σε φυγή μέρος των κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης, με πλούσια φοινικική και ρωμαϊκή αρχαιολογική κληρονομιά, όπου οι δρόμοι ήταν έρημοι.

    «Σείστηκε όλη η πόλη», αφηγήθηκε η Ράνα, κάτοικος η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, όταν εξαπολύθηκαν οι βομβαρδισμοί «στην καρδιά της Τύρου».

    Πιέσεις Μπλίνκεν για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν έκρινε ότι έχει έρθει η «στιγμή» να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

    Για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Ισραήλ έχει πετύχει «τους περισσότερους από τους στρατηγικούς στόχους του» στον παλαιστινιακό θύλακο, ιδίως να «εγγυηθεί πως δεν υπάρξει ποτέ ξανά 7η Οκτωβρίου».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Ισραήλ: Νεκροί τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 μαχητές σε 48 ώρες
    Ισραήλ: Νεκροί τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 μαχητές σε 48 ώρες

    Το Ισραήλ επέκτεινε τις προειδοποιήσεις εκκένωσης σε πολλές κεντρικές γειτονιές στην πόλη-λιμάνι της Τύρου του νότιου Λιβάνου την Τετάρτη

    Οισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 μαχητές στο νότιο Λίβανο τις τελευταίες 48 ώρες, μια ημέρα αφότου επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον Χασέμ Σαφιεντίν, τον προφανή διάδοχο στην ηγεσία τη οργάνωσης.

    «Στον νότιο Λίβανο, τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού συνεχίζουν να πραγματοποιούν περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιδρομές κατά των τρομοκρατικών υποδομών και οργανισμών της Χεζμπολάχ», ανέφερε η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) σε δήλωσή της.

    «Την περασμένη ημέρα, τα στρατεύματα εξολόθρευσαν περίπου 70 τρομοκράτες σε χερσαίες και εναέριες επιδρομές», ανέφερε.

    Το Ισραήλ επέκτεινε τις προειδοποιήσεις εκκένωσης σε πολλές κεντρικές γειτονιές στην πόλη-λιμάνι της Τύρου του νότιου Λιβάνου την Τετάρτη, δίνοντας εντολή στους ανθρώπους να απομακρυνθούν βόρεια από την πόλη.

    Το Ισραήλ πραγματοποιεί μια κλιμακούμενη επίθεση στον Λίβανο μετά από ένα χρόνο συνοριακών συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ, την πιο τρομερά οπλισμένη από τις δυνάμεις πληρεξουσίων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    Η επίθεση του Ισραήλ έδιωξε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζους από τα σπίτια τους και σκότωσε 2.530 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 63 τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση του Λιβάνου.

    Την Τρίτη, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Χασέμ Σαφιεντίν , του προφανούς διαδόχου του αρχηγού του Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση τον περασμένο μήνα.

    Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Χεζμπολάχ στη δήλωση του Ισραήλ ότι σκότωσε τον Σαφιεντίν.

    "Φτάσαμε στον Νασράλα, τον αντικαταστάτη του και το μεγαλύτερο μέρος της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ. Θα προσεγγίσουμε οποιονδήποτε απειλεί την ασφάλεια των αμάχων του κράτους του Ισραήλ", δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι.

    Το Ισραήλ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κανένα σημάδι υποχώρησης στις εκστρατείες του στη Γάζα και στον Λίβανο, ακόμη και μετά τη δολοφονία αρκετών ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

    Διπλωμάτες λένε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να κλειδώσει σε μια ισχυρή θέση πριν αναλάβει μια νέα αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μεταξύ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επιτέθηκε στο λιμάνι του Ισραήλ με drones δύο φορές, χτυπώντας «ζωτικούς» στόχους, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αναχαίτισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από ύδατα κοντά στο Εϊλάτ.

    Η Ισλαμική Αντίσταση, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης και διάφορες σιιτικές μουσουλμανικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, γνωστές ως «Άξονας Αντίστασης» στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, έχουν ορκιστεί να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους στον αγώνα τους.

    Πηγή: NewsBomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
  • Λίβανος: Νύχτα «κόλαση» με σφοδρούς βομβαρδισμούς από το Ισραήλ – Οι IDF κατέστρεψαν παρατηρητήριο της UNIFIL
    Λίβανος: Νύχτα «κόλαση» με σφοδρούς βομβαρδισμούς από το Ισραήλ – Οι IDF κατέστρεψαν παρατηρητήριο της UNIFIL

    Ο Λίβανος εξακολουθεί να δέχεται αεροπορικές επιθέσεις από τον στρατό του Ισραήλ που πραγματοποιεί και χερσαίες επιχειρήσεις στα νότια της χώρας

    Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε χθες Κυριακή το βράδυ αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο εναντίον των γραφείων θεσμού που κατηγορεί πως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ, ενώ σφυροκόπησε θέσεις του προσκείμενου στο Ιράν κινήματος σ’ όλη τη χώρα.

    Νέα επίθεση των IDF σε βάση της UNIFIL προκαλεί καινούργιες αντιδράσεις

    Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι κατέστρεψαν «εσκεμμένα» ένα «παρατηρητήριο» των κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο, επεισόδιο που προστίθεται σε σειρά συμβάντων στα οποία επλήγησαν θέσεις της — εξαιτίας της οποίας το Ισραήλ επικρίθηκε σε διεθνές επίπεδο.

    Το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πως έγιναν ένδεκα ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον υποκαταστημάτων του «Αλ Καρντ αλ Χάσαν» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, έπειτα από ισραηλινές προτροπές στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία του θεσμού, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

    Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός Αλ Καρντ αλ Χάσαν (σ.σ. «αγαθοεργός δανεισμός») ενέχεται «στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Αβιχάι Αντραΐ, μέσω X.

    Στη Σαΐντα, στον νότο, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κόσμο να φεύγει τρομοκρατημένος από τα περίχωρα εγκατάστασης του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «κέντρο διοίκησης» της Χεζμπολάχ κοντά στην πρωτεύουσα και ότι έπληξε δεκάδες κοινότητες στον Νότο.

    Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου αναφέρθηκε σε βομβαρδισμό κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια. Δημοσιογράφος του AFP είδε να υψώνονται στήλες καπνού στην περιοχή.

    Ο Λίβανος και η Γάζα στο στόχαστρο των IDF

    Καθώς συνεχίζει τον πόλεμο σε δυο μέτωπα, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί τις επιχειρήσεις εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον 73 ανθρώπους το Σάββατο στην Μπέιτ Λάχια (βόρεια), σύμφωνα με την πολιτική προστασία — το Ισραήλ αμφισβητεί τον απολογισμό.

    Ανακοίνωσε επίσης πως αναχαίτισε στον συριακό εναέριο χώρο drone που πλησίαζε την ισραηλινή επικράτεια «από ανατολάς».

    Έπειτα από χονδρικά έναν χρόνο ανταλλαγών πυρών με τη Χεζμπολάχ κι αφού θεώρησε πως έχει αποδυναμώσει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός μετέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου το επίκεντρο του πολέμου στον Λίβανο, διεξάγοντας εντατικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ από την 23η Σεπτεμβρίου και χερσαίες επιχειρήσεις από την 30ή στο νότιο τμήμα του.

    Πάνω από 50 τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν χθες κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, σύμφωνα με το ANI, το οποίο μετέδωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός «δυναμιτίζει» σπίτια σε χωριά.

    Ο στρατός του Λιβάνου —ο οποίος δεν παίρνει μέρος στις εχθροπραξίες— ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στους άνδρες του στο βόρειο Ισραήλ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε πως ο στρατός του «καταστρέφει» τη Χεζμπολάχ σε «όλα τα χωριά κατά μήκος των συνόρων».

    Το Ισραήλ λέει πως σκοπός του είναι να εξουδετερωθεί το σιιτικό κίνημα στους τομείς κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή περίπου 60.000 κατοίκων παραμεθόριων περιοχών του βορρά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από τους σιίτες μαχητές.

    Επίθεση της Χεζμπολάχ σε Χάιφα και Σαφέντ

    Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανέλαβε την ευθύνη για νέα πυρά, εναντίον ιδίως τριών στρατιωτικών βάσεων κοντά στις πόλεις Χάιφα και Σαφέντ του βόρειου Ισραήλ, καθώς και εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στον νότιο Λίβανο.

    Διαβεβαίωσε επίσης πως κατέρριψε ισραηλινό drone τύπου Hermes 450, χωρίς να διευκρινίσει πού.

    Τουλάχιστον 1.470 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ καταμετρούσε κάπου 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα.

    Προχθές Σάββατο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε το λιβανικό σιιτικό κίνημα πως αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει με drone που στοχοποίησε, ενώ απουσίαζε, ιδιωτική κατοικία του στην Καισάρεια, παραθαλάσσια πόλη του κεντρικού Ισραήλ.

    Η Χεζμπολάχ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια αυτή, πάντως η ιρανική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως το λιβανικό κίνημα βρισκόταν πράγματι πίσω από την επίθεση.

    Δραματική η κατάσταση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

    Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός εντείνει τη νέα επίθεσή του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, μερικές ημέρες αφού άνδρες του σκότωσαν, την περασμένη Τετάρτη, τον επικεφαλής της Γιαχία Σινουάρ. Ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως διεξήγαγε επιχειρήσεις «στον βορρά, στο κέντρο και στον νότο».

    Χθες, οικογένειες θρηνούσαν τους νεκρούς συγγενείς τους σε βομβαρδισμό στην Μπέιτ Λάχια στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, από τις μεγαλύτερες δομές υγείας στην περιοχή.

    Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως έπληξε «στόχο» που ανήκε στη Χαμάς και ότι ο απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τις παλαιστινιακές αρχές «δεν ανταποκρίνεται» στις πληροφορίες που έχει στην κατοχή του.

    Ήδη πριν από αυτόν τον βομβαρδισμό, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για «πάνω από 400 νεκρούς» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αφότου ο ισραηλινός στρατός άρχισε τη νέα επιχείρησή του την 6η Οκτωβρίου, επικεντρωμένη αρχικά στην Τζαμπάλια και γύρω από αυτήν.

    Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

    «Έχουμε πιαστεί σε παγίδα, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από την πείνα μέσα στα συντρίμμια και στις καταστροφές», συνόψισε ο Άχμαντ Σάλεχ, 36 ετών, στην Μπέιτ Λάχια.

    Η Χαμάς δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να πολεμά

    Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, διατρανώνει πως θα συνεχίσει τη μάχη, παρά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος χαρακτηριζόταν από το Ισραήλ ο εγκέφαλος της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, που αποτέλεσε έναυσμα του πολέμου.

    Κατά την έφοδο εκείνη έχασαν τη ζωή τους τους 1.206 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους θανόντες υπό αιχμαλωσία.

    Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της εφόδου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

    Τουλάχιστον 42.603 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που θεωρεί αξιόπιστα ο ΟΗΕ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR

  • Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Σινουάρ: Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ - Βαριά πλήγμα από το Ισραήλ σε Βηρυτό και Γάζα
    Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Σινουάρ: Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ - Βαριά πλήγμα από το Ισραήλ σε Βηρυτό και Γάζα

    Παρά τις ελπίδες της Δύσης ότι η δολοφονία του ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη από τον ισραηλινό στρατό, θα άνοιγε το δρόμο μιας κατάπαυσης πυρός και την «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να κλιμακώνεται.

    Από την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά εντονότερα στόχους στη Βηρυτό και τη Γάζα με δεκάδες νεκρούς ενώ η Χεζμπολάχ σήμερα εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drones, ένα από αυτά στόχευε μάλιστα την κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου.

    Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ

    Επίθεση με drones και πυραύλους εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου, με σειρήνες να ηχούν σε πολλές περιοχές του βορρά αλλά και το Τελ Αβίβ.

    Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τρία drones εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο και το ένα χτύπησε την ισραηλινή πόλη Καισάρεια. Υπάρχουν ζημιές σε κτίριο, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    Στόχος της Χεζμπολάχ στην Καισάρεια ήταν το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Ένα drone εκτοξεύθηκε προς την κατοικία του πρωθυπουργού στην Καισάρεια. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν ήταν εκεί και το επεισόδιο δεν προκάλεσε θύματα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του Νετανιάχου.

    Λόγω του περιστατικού, προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν επίσης στο Γκλίλοτ, βόρεια του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, το IDF έχει πλέον αποκλείσει το ενδεχόμενο επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή.

    Σύμφωνα με το IDF ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε και στην περιοχή της Χάιφα από τον Λίβανο. Η ρουκέτα έπεσε σε ανοιχτή περιοχή και δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

    Σφυροκοπά Γάζα και Βηρυτό το Ισραήλ - Δεκάδες νεκροί

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον αυτοκινήτου στην Τζουνιέχ, βόρεια της Βηρυτού, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή αυτή.

    «Πλήγμα του ισραηλινού εχθρού σε όχημα στην Τζουνιέχ στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ διευκρίνισε ότι το πλήγμα πραγματοποιήθηκε στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με το βόρειο Λίβανο.

    Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον κατοικίας στο προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγάζι στο κέντρο της Γάζας, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια.

    Βομβαρδισμός σε σχολείο

    Εξάλλου οι υγειονομικές αρχές της Γάζας κατηγόρησαν σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι περικύκλωσε και βομβάρδισε το ινδονησιακό νοσοκομείο στην Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, τραυματίζοντας περισσότερους από 40 ανθρώπους.

    «Τα ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν πλήρως το νοσοκομείο, έκοψαν την ηλεκτροδότηση και άνοιξαν πυρ με οβίδες με στόχο τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο», δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος Μαρουάν Σουλτάν.

    «Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς», υπογράμμισε.

    Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανέφερε πως τα πλήγματα είχαν στόχο τους επάνω ορόφους του νοσοκομείου και πως «περισσότεροι από 40 ασθενείς» τραυματίσθηκαν, καθώς και ιατρικό προσωπικό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
  • Τουλάχιστον 33 νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα - Ομοβροντία ρουκετών από τον Λίβανο
    Τουλάχιστον 33 νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα - Ομοβροντία ρουκετών από τον Λίβανο

    Ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν και οι υπόλοιπες έπληξαν ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί

    Πάνω από 33 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. Περισσότεροι από 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση.
    «Ο αριθμός των θυμάτων (...) ανέρχεται σε 33 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες», σημείωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, οργανισμού που αναφέρεται στην κυβέρνηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
    Iατρική πηγή στο νοσοκομείο Αλ Άουντα δήλωνε λίγο νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στο κέντρο επειγόντων περιστατικών της δομής υγείας διακομίστηκαν «22 νεκροί και 70 τραυματίες» έπειτα από βομβαρδισμό με στόχο τον τομέα Ταλ αζ Ζαατάρ του καταυλισμού προσφύγων στην Τζαμπάλια.

    Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως λίγο πριν τα μεσάνυχτα ένα μπαράζ περίπου 20 ρουκετών εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο.

    Σύμφωνα με το IDF, ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν και οι υπόλοιπες έπληξαν ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Χεζμπολάχ: «Μπαίνουμε σε φάση κλιμάκωσης του πολέμου με το Ισραήλ» – «55 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες»
    Χεζμπολάχ: «Μπαίνουμε σε φάση κλιμάκωσης του πολέμου με το Ισραήλ» – «55 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες»

    Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να συγκρούεται με τις IDF στον νότιο Λίβανο παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί από το Ισραήλ

    Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι θα «περάσει σε μια νέα και κλιμακούμενη φάση στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ», η οποία θα καταστεί σαφής τις επόμενες ημέρες.

    Η λιβανέζικη οργάνωση μπορεί να έχασε τον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα αλλά συνεχίζει να συγκρούεται με το Ισραήλ

    Σε ανακοίνωσή της, η ένοπλη οργάνωση ανέφερε επίσης ότι οι στρατιωτικές απώλειες του Ισραήλ έχουν φθάσει περίπου τους 55 νεκρούς στρατιώτες και περισσότερους από 500 τραυματίες από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο την 1η Οκτωβρίου.

    Καταστράφηκαν 20 τανκς λέει η Χεζμπολάχ

    Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε 20 ισραηλινά άρματα μάχης Merkava, τέσσερις στρατιωτικές μπουλντόζες και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης στις πρόσφατες μάχες.

    Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

    Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σε μάχη στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

    Νεκροί είναι δύο αξιωματικοί και τρία μέλη της επίλεκτης Ταξιαρχίας Γκολάνι. Η κατάσταση τριών από τους επτά τραυματισμένους στρατιώτες χαρακτηρίζεται «σοβαρή».

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης του Ισραήλ, Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έφοδο την Τετάρτη σε πολυώροφο κτίριο όπου εντόπισαν υπόγειες σήραγγες. Ήρθαν αντιμέτωποι με τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Στη διάρκεια της μάχης, σκοτώθηκαν οι τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά και πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI
  • Πολύνεκρες επιδρομές του Ισραήλ εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ - Πλήγμα στη Λαττάκεια της Συρίας
    Πολύνεκρες επιδρομές του Ισραήλ εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ - Πλήγμα στη Λαττάκεια της Συρίας

    16 άνθρωποι σκοτώθηκαν εχθές στη Ναμπατίγια, στη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον κρατικών κτηρίων του Λιβάνου

    Ο δήμαρχος μεγάλης πόλης στον νότιο Λίβανο ήταν μεταξύ των 16 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον κτηρίων του δήμου της Ναμπατίγια, στη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον κρατικών κτηρίων του Λιβάνου.
    Λιβανέζοι αξιωματούχοι επέκριναν το πλήγμα αυτό, από το οποίο τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι, εκτιμώντας ότι αποτελεί απόδειξη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ τώρα στρέφονται και κατά του κράτους του Λιβάνου.
    Οι Ισραηλινοί «στοχοθέτησαν σκοπίμως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στόχος της οποίας ήταν να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση και την κατάσταση των υπηρεσιών της πόλης», προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους εκτοπισμένους από τις ισραηλινές επιχειρήσεις, κατήγγειλε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.
    Από τις 8 Οκτωβρίου 2023, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά. Τον προηγούμενο μήνα το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Λιβάνου με στόχο την εξάρθρωση της Χεζμπολάχ.
    Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε ότι η «βίαιη απάντηση» του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου, έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η οποία τώρα μεταφέρεται στον Λίβανο.

    «Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν γίνει στόχος και έχουν σκοτωθεί. Εκατοντάδες. Δεν υπάρχει ασφάλεια και προστασία ώστε να μπορεί να οργανωθεί με ικανοποιητικό τρόπο το ανθρωπιστικό έργο», κατήγγειλε ο Λέναρτσιτς στο περιθώριο εκδήλωσης της ASEAN στη Τζακάρτα. Χαρακτήρισε μάλιστα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας «χονδροειδώς ανεπαρκή».

    Οι ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη έχουν αυξηθεί, αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του, που εξαπολύθηκε την 1η Οκτωβρίου.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ότι έπληξαν με βομβαρδιστικά Β-2 πέντε υπόγειες αποθήκες όπλων των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων εναντίον θέσεων των Χούθι τον Οκτώβριο.
    Οι Χούθι, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, έχουν εξαπολύσει σχεδόν 100 επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από πέρυσι τον Νοέμβριο.

    Το Ισραήλ από την πλευρά του εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην πόλη λιμάνι Λαττάκεια της Συρίας νωρίς σήμερα το πρωί προκαλώντας το ξέσπασμα πυρκαγιάς, όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Το πλήγμα αυτό είχε στόχο «αποθήκη όπλων», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Ισραήλ κατηγορεί τακτικά τη Χεζμπολάχ ότι εισάγει όπλα μέσω της Συρίας.
    Εντολές απομάκρυνσης και συγκρούσεις

    Το Ισραήλ εξέδωσε πρώτη φορά εντολή εκκένωσης για τη Ναμπατίγια, μια πόλη με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, στις 3 Οκτωβρίου. Τότε ο δήμαρχος της πόλης Άχμεντ Χαλίλ είχε δηλώσει στο Reuters ότι δεν θα εγκαταλείψει τη Ναμπατίγια.

    Όταν ρωτήθηκε για το πλήγμα στην πόλη αυτή, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνθήκες συγκεκριμένων επιθέσεων, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Χεζμπολάχ δρα από περιοχές όπου υπάρχουν σπίτια αμάχων και στηρίζουν περιορισμένα πλήγματα με στόχο τη σιιτική οργάνωση.

    «Προφανώς δεν θέλουμε να βλέπουμε να καταστρέφονται ολόκληρα χωριά. Δεν θέλουμε να βλέπουμε να καταστρέφονται σπίτια αμάχων», πρόσθεσε.

    Χθες ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι έβαλε «εναντίον δεκάδων στόχων της Χεζμπολάχ» κοντά στη Ναμπατίγια, προπύργιο αυτού του σιιτικού κινήματος καθώς και της επίσης σιιτικής οργάνωσης Αμάλ, που είναι σύμμαχός του.

    Στην Κανά, «περισσότερα από 15 κτήρια καταστράφηκαν εντελώς, μια πραγματική καταστροφή», δήλωσε ένας διασώστης, ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ έπειτα από ισραηλινή επιδρομή.

    Ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε ότι κατέστρεψε δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιούσε η δύναμη Ραντουάν της Χεζμπολάχ στο κέντρο πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει πολλές εκρήξεις κοντά σε κτήρια. Λιβανέζοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι το πλήγμα είχε στόχο την πόλη Μχάιμπιμπ.

    Τα ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Τάιρ Ντέμπα, κοντά στην Τύρο, προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων, όπως μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

    Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν επτά αεροπορικές επιδρομές σε διάστημα λιγότερων από 10 λεπτών εναντίον της πόλης Χιάμ, κοντά στα μεθόριο.

    Πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας στοχοθέτησαν την επαρχία Χερμέλ και την πόλη Ιαάτ, περίπου επτά χιλιόμετρα από τη Μπααλμπέκ, στην κοιλάδα Μπεκάα.

    Χθες ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι «δήλωσε άμεσα στο Ισραήλ» ότι είναι «αντίθετος» σε πλήγματα εναντίον «πυκνοκατοικημένων περιοχών της Βηρυτού» και του ζήτησε «να μην απειλεί τις ζωές αμάχων», των κυανόκρανων του ΟΗΕ και των Λιβανέζων στρατιωτών.

    Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ έκανε λόγο για «βίαιες μάχες εκ του συστάδην» με Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά σε ένα μεθοριακό χωριό. Πρόσθεσε ότι εκτόξευσε για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ και ότι κατέστρεψε ένα ισραηλινό άρμα μάχης «με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο».

    Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, «περίπου 90 βλήματα» εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εναντίον του Ισραήλ. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα.

    Η Unicef χαρακτήρισε «καταστροφή για όλα τα παιδιά του Λιβάνου» την καταστροφή τουλάχιστον «28 εγκαταστάσεων υδροδότησης», που επηρεάζει «περισσότερους από 360.000 ανθρώπους», κυρίως στο νότιο Λίβανο, εκθέτοντας τα παιδιά σε ασθένειες όπως η χολέρα και η ηπατίτιδα.

    Εδώ και σχεδόν έναν μήνα τουλάχιστον 1.373 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση επίσημα στοιχεία. Ο ΟΗΕ έχει μετρήσει σχεδόν 700.000 εκτοπισμένους.

    Περίπου 50 Ισραηλινοί, στρατιώτες και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί την ίδια περίοδο.

    Πυρά εναντίον της UNIFIL

    Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι κυανόκρανοί της είδαν ισραηλινό άρμα μάχης να πυροβολεί εναντίον παρατηρητηρίου τους στην περιοχή Κφαρ Κελά. Καταστράφηκαν δύο κάμερες και το παρατηρητήριο υπέστη ζημιές.

    Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι το περιστατικό ερευνάται.

    «Οι υποδομές και οι δυνάμεις της UNIFIL δεν είναι στόχος και κάθε παράτυπο περιστατικό θα εξετάζεται ενδελεχώς», τόνισε ο στρατός, ενώ πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ δρα «εδώ και πολλά χρόνια από εγκαταστάσεις που έχει τοποθετήσει μέσα ή δίπλα σε θέσεις της UNIFIL».

    Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να μετακινήσει τα μέλη της UNIFIL που είναι ανεπτυγμένα στον νότιο Λίβανο μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε από την πλευρά του, κατά την επίσκεψή του στο βόρειο Ισραήλ κοντά στη μεθόριο, ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch