Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 17:06

Σερβία: Κλιμάκιο του ΔΝΤ στο Βελιγράδι

Γράφτηκε από
Ad Slot

Το Βελιγράδι θα επισκεφθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με στόχο να διαπιστώσει την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών της Σερβίας, Σίνισα Μάλι, στη διάρκεια των επαφών που θα έχουν μέλη του κλιμακίου του ΔΝΤ θα συζητηθούν και θέματα απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών, όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Η Σερβία -τόνισε ο κ. Μάλι- ακολουθεί συνετή δημοσιονομική πολιτική, η οποία της επιτρέπει την υλοποίηση δράσεων με τελικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέσω της κατασκευής έργων υποδομών (κυρίως μεταφορών, όπως αυτοκινητοδρόμων και γεφυρών), της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, επιτυγχάνεται η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/EPA/Stephanie Lecocq

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 13:05

Σχετικά Άρθρα

  • ΔΝΤ: Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα φτάσει τα 100 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2024
    ΔΝΤ: Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα φτάσει τα 100 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2024

    Το ΔΝΤ αναμένει ότι το χρέος θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουν τον δανεισμό

    Τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 93% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα αγγίξει το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με κινητήριες δυνάμεις τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτό προβλέπει ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
    Στο τελευταίο του Fiscal Monitor -μια επισκόπηση των παγκόσμιων εξελίξεων στα δημόσια οικονομικά- το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένει ότι το χρέος θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουν τον δανεισμό.
    Το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα.
    «Η αναμονή είναι επικίνδυνη: οι εμπειρίες των χωρών δείχνουν ότι το υψηλό χρέος μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς αντιδράσεις της αγοράς και περιορίζει τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών ενόψει αρνητικών σοκ», ανέφερε.

    Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Jim Loscalzo
  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πικρή ήττα και αποκλεισμός για την Εθνική πόλο με buzzer beater της Σερβίας!
    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πικρή ήττα και αποκλεισμός για την Εθνική πόλο με buzzer beater της Σερβίας!

    Η Εθνική πόλο έκανε μια συγκλονιστική προσπάθεια αλλά λύγισε απέναντι στη Σερβία που εξελίσσεται σε κακό δαίμονα για τη Γαλανόλευκη. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε με 12-11 απ' τους Σέρβους και ήπιε το πικρό ποτήρι ενός οδυνηρού αποκλεισμού με buzzer beater στο φινάλε.

    Ήταν οι Σέρβοι εκείνοι που νίκησαν την Ελλάδα και στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Εκεί όμως τουλάχιστον η ελληνική ομάδα έφτασε μέχρι τα μετάλλια κατακτώντας το ιστορικό ασημένιο. Στο Παρίσι, έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς το οποίο παίχτηκε στην κόψη του ξυραφιού, οι Σέρβοι ήταν πιο αποτελεσματικοί στις κρίσιμες στιγμές και πανηγύρισαν μια σπουδαία πρόκριση αφήνοντας την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου με μια μεγάλη πίκρα και μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

    Η πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, που μετρά 12 σερί παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες (δεν έχει λείψει ποτέ από το 1980) και 17 στο σύνολο, την τελευταία τριετία έχει κατακτήσει ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (2021), ένα ασημένιο στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα (2023) κι ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης (2022). Στο Παρίσι όμως η ελληνική ομάδα θα παίξει για τις θέσεις 5-8 χάνοντας μια μεγάλη ευκαιρία για ένα δεύτερο σερί μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η εξέλιξη του αγώνα

    Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με τον Παπανικολάου προτού συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό αλλά οι Κροάτες ισοφάρισαν (1-1) γρήγορα με εκτέλεση πέναλτι του Μάντιτς. Ο Βλαχόπουλος έγραψε το 2-1 με τρομερό σουτ, ο Ούμποβιτς ισοφάρισε (2-2), ο Φουντούλης διαμόρφωσε το 3-2 με πέναλτι αλλά ο Ράσοβιτς έφερε το ματς ξανά στα ίσια (3-3) στο φινάλε της πρώτης περιόδου.

    Ο Μάντιτς έδωσε προβάδισμα για πρώτη φορά στη Σερβία (3-4) αλλά ο Κάκαρης σκόραρε απ' τη θέση του φουνταριστού για το 4-4. Και πάλι ο Ράσοβιτς ήταν ασταμάτητος σκοράροντας το τρίτο του γκολ στο παιχνίδι (4-5), ξανά όμως η Ελλάδα ισοφάρισε (5-5) με τον Παπαναστασίου. Ο Μάντιτς σκόραρε για τρίτη φορά στο ματς για το 5-6, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο.

    Αμέσως μετά την επανεκκίνηση του παιχνιδιού η Ελλάδα ισοφάρισε (6-6) με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γεννηδουνιά και είχε την ευκαιρία να πάρει προβάδισμα με νέα εκτέλεση πέναλτι του Βλαχόπουλου, ο οποίος όμως νικήθηκε απ' τον Σέρβο τερματοφύλακα. Το γκολ δεν άργησε για την Ελλάδα που σκόραρε με τον Σκουμπάκη, ο οποίος με έναν κεραυνό έδωσε και πάλι το προβάδισμα στη Γαλανόλευκη (7-6). Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η ισοφάριση (7-7) των Σέρβων με τον Μάντιτς που έφτασε τα τέσσερα γκολ! Ο εξαιρετικός Σκουμπάκης σκόραρε ακόμα ένα θαυμάσιο γκολ για το 8-7 αλλά ο Ράσοβιτς έφερε ξανά το ματς σε απόλυτη ισορροπία (8-8). Ο Σκουμπάκης όμως με το τρίτο του σερί γκολ στην τρίτη περίοδο έφερε την Ελλάδα στο +1 (9-8).

    Με την έναρξη του τέταρτου οκτάλεπτου οι Σέρβοι ισοφάρισαν (9-9) με τον Ράσοβιτς αλλά ο Γκίλας βρήκε δίχτυα για το 10-9. Ο Βίκο έφερε το ματς στα ίσια (10-10). Στα 2'33'' πριν από το τέλος ο Μάντιτς σκόραρε ένα τρομερό γκολ δίνοντας προβάδισμα στους Σέρβους σε ένα καθοριστικό σημείο (10-11).

    Ο Βλαχόπουλος με ένα τρομερό γκολ ισοφάρισε για την Ελλάδα (11-11) στα 5,9 δευτερόλεπτα, αλλά οι Σέρβοι βρήκαν ένα απίθανο γκολ με buzzer beater από τον Γιάκσιτς για το τελικό 11-12.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Team USA από άλλο... πλανήτη - 110-84 τη Σερβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες
    Team USA από άλλο... πλανήτη - 110-84 τη Σερβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ φανέρωσε τις... διαθέσεις της από την πρεμιέρα των υποχρεώσεων της στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ της Λιλ και με επίδειξη δύναμης μετέτρεψε το θεωρητικά ντέρμπι με τη Σερβία σε... περίπατο. Με μπροστάρηδες τους Κέβιν Ντουράντ και ΛεΜπρόν Τζέιμς, η Team USA συνέτριψε με 110-84 την «ασημένια» στο Παγκόσμιο του 2023 και μπήκε «με το δεξί» στον 3ο όμιλο.

    Στην επιστροφή του στην ενεργό δράση, μετά από περίπου τρεις μήνες, ο Ντουράντ έδωσε άλλη... πνοή στις ΗΠΑ, οι οποίες χωρίς να χάσουν τη διάρκεια τους στο κομμάτι της παραγωγικότητας, απόρροια της ευστοχίας τους από τα 6,75 (18/32 τρίποντα) και της κυριαρχίας τους στη δημιουργία με 24 ασίστ, δεν αγχώθηκαν απέναντι στο σύνολο του Νίκολα Γιόκιτς. Όταν μάλιστα ανέβασαν ταχύτητα και στην άμυνα, στο δεύτερο ημίχρονο, οι Σέρβοι απλά... παραδόθηκαν στις ορέξεις των Αμερικανών.

    Ο KD τελείωσε τον αγώνα με 23 πόντους (5/5 τρίποντα), ενώ ο ΛεΜπρόν Τζέιμς άγγιξε το τριπλ νταμπλ με 21 πόντους, 7 ριμπάουντ και 9 ασίστ.

    Από τη Σερβία, ο Νικόλα Γιόκιτς με 20 πόντους, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 4 κλεψίματα ήταν απελπιστικά μόνος για την υπέρβαση.

    Τα δεκάλεπτα: 20-25, 49-58, 65-84, 84-110

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALEX PLAVEVSKI

  • Σερβία: Νεκρός ο γιος του προπονητή μπάσκετ Βλάντο Τζούροβιτς – Βρήκαν το πτώμα του στο δάσος
    Σερβία: Νεκρός ο γιος του προπονητή μπάσκετ Βλάντο Τζούροβιτς – Βρήκαν το πτώμα του στο δάσος

    Τραγωδία για τον προπονητή μπάσκετ Βλάντο Τζούροβιτς που βρήκαν τον 49χρονο γιο του νεκρό σε δάσος του Βελιγραδίου στην Σερβία.

    Ο 75χρονος προπονητής μπάσκετ που έγινε γνωστός στην Ελλάδα με τη δουλειά του σε ΑΕΚ, Πανιώνιο και Άρη, είχε δηλώσει την εξαφάνιση του γιου του Νεμπόισα Τζούροβιτς την περασμένη Πέμπτη με τις αρχές του Βελιγραδίου να εντοπίζουν το πτώμα του το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Μαίου μέσα σε δάσος της πόλης.

    Ο Νεμπόισα Τζούροβιτς ήταν το ένα από τα δύο παιδιά του διάσημου προπονητή, ο οποίος έχει επίσης μια κόρη, τη Νίνα

    Μέχρι στιγμής, τα αίτια του θανάτου του είναι άγνωστα, με τον εισαγγελέα του Βελιγραδίου να έχει ζητήσει να γίνει αυτοψία, αλλά και τοξικολογικές εξετάσεις.

    Ο 75χρονος Βλάντο Τζούροβιτς δούλεψε αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, καθώς από το 1988 μέχρι το 1993 εργάστηκε στον πάγκο του Πανιωνίου και ακολούθησαν Άρης (1993-94) και ΑΕΚ (1994-95), ενώ τη σεζόν 1996-97 επέστρεψε στην ομάδα της Νέας Σμύρνης. Το 1999-2000 δούλεψε στην ομάδα της Δάφνης.

    Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Πανιώνο τη σεζόν 1991, στον θρυλικό τελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΔΝΤ: Στο 2,1% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 - Μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους
    ΔΝΤ: Στο 2,1% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 - Μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους

    Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με την έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor).

    Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διατηρηθεί στο 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029 που είναι ο χρονικός ορίζοντας των προβλέψεων του Ταμείου.

    Αν ληφθούν υπόψη και οι τόκοι για το δημόσιο χρέος, προβλέπεται δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 0,9% του ΑΕΠ εφέτος, το οποίο θα αυξηθεί σταδιακά στο 1,4% το 2029.

    Στο σύνολο της Ευρωζώνης, αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ εφέτος, το οποίο θα μειωθεί σταδιακά στο 0,2% το 2029, ενώ το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από 3,5% στο 2,3% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

    Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτρέψουν τη σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, με το ύψος του να υποχωρεί στο 138,8% του ΑΕΠ το 2029. Το ίδιο έτος, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης προβλέπεται να είναι ελαφρά μειωμένο στο 87,7% του ΑΕΠ από 88,6% το 2023.

    Τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθούν σταδιακά από 46,8% του ΑΕΠ φέτος στο 43,7% το 2029, ενώ οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν από το 47,7% του ΑΕΠ στο 45,1%, αντίστοιχα.

    Αύξηση του παγκόσμιου χρέους

    Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η δημοσιονομική πολιτική έγινε πιο επεκτατική το 2023, μετά τη βελτίωση στο μέτωπο των ελλειμμάτων και του χρέους την προηγούμενη διετία, και καλεί τις χώρες να επιμείνουν στη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς το χρέος αυξάνεται, σε μία χρονιά που θα γίνουν εκλογές σε πάρα πολλές χώρες.

    «Οι παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προοπτικές βελτιώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες. Ο πληθωρισμός μειώθηκε, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες χαλάρωσαν και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι ισορροπημένοι. Ωστόσο, πολλές χώρες συνεχίζουν να δυσκολεύονται με το υψηλό δημόσιο χρέος και τα υψηλά ελλείμματα, εν μέσω νέων προκλήσεων από τα υψηλά πραγματικά επιτόκια και τις φθίνουσες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», σημειώνει το Ταμείο.

    Τέσσερα χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, οι δημόσιες δαπάνες, χωρίς τις πληρωμές τόκων, παρέμειναν περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα στις αναπτυγμένες οικονομίες (εκτός των ΗΠΑ) και 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες στις αναδυόμενες οικονομίες (εκτός της Κίνας).

    Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 93% του ΑΕΠ το 2023 και παρέμεινε 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το προ της πανδημίας επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Jim Lo Scalzo

  • Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 880 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία - «Βλέπει» λήξη του πολέμου εντός του 2024
    Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 880 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία - «Βλέπει» λήξη του πολέμου εντός του 2024

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε μια τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος δανείων ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ουκρανίας, επιτρέποντας την αποδέσμευση 880 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

    Η Ουκρανία θα λάβει τις επόμενες μέρες το ποσό, που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις στα 5,3 δισ. δολάρια. Το ΔΝΤ ενέκρινε ένα πρόγραμμα δανείου ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία τον Απρίλιο του 2023. Ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε δάνειο από το ΔΝΤ σε μια εμπόλεμη χώρα. Η διάρκεια του δανειακού προγράμματος είναι τετραετής.

    Η Ουκρανία είχε καλές επιδόσεις συνολικά το πρώτο έτος, εκπληρώντας όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης του ΔΝΤ εκτός από ένα, εκείνο που αφορά στα φορολογικά έσοδα, αλλά μόνον σε πολύ μικρό βαθμό, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουκρανία, Γκάβιν Γκρέι.

    Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο στόχος του δανείου είναι να εδραιώσει μια «πολιτική στην Ουκρανία που θα διατηρεί τη σταθερότητα στα δημοσιονομικά, χρηματοπιστωτικά, το εξωτερικό εμπόριο και τις τιμές και θα υποστηρίζει την οικονομική ανάκαμψη. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2024, είπε ο Γκρέι.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Lim Loscalzo

  • Πληγή η δράση των Χούθι για τις μεταφορές: Μειώθηκε σχεδόν 30% η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων ετησίως
    Πληγή η δράση των Χούθι για τις μεταφορές: Μειώθηκε σχεδόν 30% η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων ετησίως

    Η θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, ανέφερε χθες Τετάρτη τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των επιθέσεων των ανταρτών Χούθιεναντίον εμπορικών πλοίων στα ανοικτά της Υεμένης.

    «Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης στην Ερυθρά Θάλασσα αφορά στη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, που μειώθηκε κατά σχεδόν 30%», ανέφερε ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του τμήματος του ΔΝΤ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, προσθέτοντας πως «η μείωση του εμπορίου επιταχύνθηκε στην αρχή της χρονιάς».

    Μείωση κατά 37% από την 1η ως τη 16η Ιανουαρίου

    Σύμφωνα με την πλατφόρμα PortWatch του ΔΝΤ, ο όγκος των μεταφορών μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο, υποχώρησε κατά 37% από την 1η ως τη 16η Ιανουαρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

    Οι Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, έχουν εξαπολύσει πάνω από 35 επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τη 19η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, παρεμποδίζοντας τη ναυσιπλοΐα σε αυτή την περιοχή καίριας σημασίας, από όπου υπό κανονικές συνθήκες διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

    Οι αντάρτες αυτοί, που πρόσκεινται στην Τεχεράνη, λένε πως σκοπό έχουν να εμποδίσουν πλοία συνδεόμενα με το Ισραήλ να περνούν από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Υεμένης, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

    Οι επιθέσεις τους εξώθησαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να αποφεύγουν τη θαλάσσια διαδρομή μέσω Διώρυγας του Σουέζ, να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με συνέπεια να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές.

    Αβεβαιότητα για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα

    «Το επίπεδο της αβεβαιότητας είναι εξαιρετικά υψηλό και η εξέλιξη της κατάστασης θα κρίνει το εύρος της αλλαγής και της τροποποίησης του συστήματος του εμπορίου σε όρους όγκου, αλλά επίσης σε όρους ανθεκτικότητας», είπε ο κ. Αζούρ.

    «Βρισκόμαστε στην παραμονή μείζονος αλλαγής των εμπορικών οδών, ή βλέπουμε κάτι προσωρινό εξαιτίας της αύξησης του κόστους και της επιδείνωσης του κόστους για την ασφάλεια;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

    Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ανέπτυξαν πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας κι εξαπολύουν από τον περασμένο μήνα πλήγματα εναντίον θέσεων του κινήματος των Χούθι, που χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Χωρίς όμως αυτά να βάλουν τέλος στις επιθέσεις.

    Ο κ. Αζούρ σημείωσε ακόμη ότι ο αντίκτυπος του πολέμου του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι «τεράστιος».

    Το 2023, το ΑΕΠ των παλαιστινιακών εδαφών υπολογίζεται πως συρρικνώθηκε κατά περίπου 6%, σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

    «Προβλέπουμε πως η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2024 αν δεν υπάρξει ταχεία λήξη των εχθροπραξιών και ανοικοδόμηση», σημείωσε ο κ. Αζούρ.

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Τράπεζες: Ποιους περιορισμούς στο ύψος των στεγαστικών δανείων συνιστά το ΔΝΤ
    Τράπεζες: Ποιους περιορισμούς στο ύψος των στεγαστικών δανείων συνιστά το ΔΝΤ

    To ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό στις τελευταίες διεθνείς κρίσεις, χάρη στην ενίσχυση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του στο πλαίσιο των ετήσιων διαβουλεύσεων του άρθρου IV.

    Σημειώνει, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές μελλοντικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και την εμφάνιση των πρώτων ανισορροπιών στην αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, αναφέρει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντοπίσει την ταχεία αύξηση στις τιμές των ακινήτων ως έναν σημαντικό, αλλά σε αρχική φάση ακόμη, συστημικό κίνδυνο.

    Μετά το χαμηλό επίπεδο του 2017, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν πάνω από 50% σε ονομαστικούς όρους και κατά 35% σε πραγματικούς (αφού αφαιρεθεί δηλαδή ο πληθωρισμός), ενώ δεν διαφαίνεται ακόμη μία επιβράδυνση των αυξήσεων, λόγω της ισχυρής απασχόλησης, της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και της ζήτησης από ξένους, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», αναφέρει το Ταμείο. Διάφοροι δείκτες, προσθέτει, δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών ήταν υπερτιμημένες το 2023, καθώς ο λόγος τους προς τα εισοδήματα και προς τα ενοίκια ήταν υψηλότερος κατά 6% και 29%, αντίστοιχα, σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

    Καθώς οι υψηλότερες τιμές των ακινήτων αυξάνουν το ύψος της δόσης για όσους θα ήθελαν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, αυξάνεται παράλληλα και ο κίνδυνος να μη μπορούν τα νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και συνεπώς και ο κίνδυνος να αυξηθούν και οι ζημιές των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Αν και το ΔΝΤ σημειώνει ότι το χρέος των ελληνικών νοικοκυρών έχει μειωθεί μετά την κρίση χρέους και είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, σημειώνει ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που χρειάζονται στενή παρακολούθηση. Η αύξηση των δανείων στα νοικοκυριά εξακολουθεί να είναι υποτονική, αλλά το κόστος εξυπηρέτησής τους παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ, όπως προκύπτει από το κόστος στέγασης σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και το ύψος της δόσης του δανείου σε σχέση με το εισόδημα.

    Αναφέρει, επίσης, ότι παρατηρείται ήδη μία αύξηση στο ύψος της δόσης σε σχέση με το εισόδημα (debt service-to-income, DSTI). Παράλληλα, στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο στον λόγο του ποσού του δανείου σε σχέση με την αξία του (loan-to-value ratio, LTV), το οποίο υπερβαίνει το 80%, χωρίς πάντως να προκύπτει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία από την κατανομή των κινδύνων αυτών. Επίσης, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην αγορά ακινήτων είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και σε σχέση με τα επίπεδα πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, το Ταμείο σημειώνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά αυτή την περίοδο την προοπτική να θεσπίσει μέτρα που θα θέτουν κάποιους περιορισμούς στις χορηγήσεις δανείων - όπως περιορισμούς στο ύψος του στεγαστικού δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου και στο ύψος της δόσης σε σχέση με το εισόδημα του δανειολήπτη - τροποποιώντας το 2023 το νομικό πλαίσιο, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τέτοια μέτρα στις τράπεζες.

    Το Ταμείο αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στην αύξηση της αντοχής των δανειοληπτών, με τον περιορισμό της πιθανότητας μη εξυπηρέτησης του δανείου τους καθώς και στον περιορισμό των ζημιών των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
    Θεωρεί ότι τα δύο αυτά μέτρα λειτουργούν συμπληρωματικά και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η ταυτόχρονη εφαρμογή τους , ώστε να αυξηθεί η ανθεκτικότητα των δανειοληπτών σε ενδεχόμενα σοκ στα εισοδήματα και τα επιτόκια.

    Με βάση μία ποσοτική ανάλυση που κάνει το ΔΝΤ, προκύπτει ότι αν το πλαφόν στο ύψος του δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου τεθεί στο 85%, το αντίστοιχο πλαφόν στο ύψος της δόσης σε σχέση με το εισόδημα θα ήταν περίπου 40%.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο