Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 33.244 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο από την πανδημία της Covid-19 - Στα 697.750 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 183 χώρες και εδάφη - «Μαύρη πρωτιά» σε θανάτους το τελευταίο 24ωρο για Ισπανία (838), Ιταλία (756) και ΗΠΑ (460).
Τουλάχιστον 33.244 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο από την πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Μέχρι τις 22.00 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας), είχαν διαγνωστεί 697.750 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 183 χώρες και εδάφη. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 137.900 θεωρούνται πλέον αποθεραπευμένοι. Ο αριθμός των κρουσμάτων ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει παρά ένα κλάσμα των πραγματικών, αφού πολλές χώρες δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ παρά μόνο σε ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό, της 28ης Μαρτίου, οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 3.241 και τα κρούσματα κατά 56.973. Οι χώρες που ανέφεραν τους περισσότερους θανάτους το τελευταίο 24ωρο είναι η Ισπανία (838), η Ιταλία (756) και οι ΗΠΑ (460).
Στην Ευρώπη οι θάνατοι είναι συνολικά 23.864 (σύνολο κρουσμάτων 382.943), στην Ασία 3.792 (σε 105.573 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 2.727 (47.310 κρούσματα), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 2.414 (138.880 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 287 (13.939 κρούσματα), στην Αφρική 142 (4.569 κρούσματα) και στην Ωκεανία 18 (4.537 κρούσματα).
Στην Νάπολη άρχισε από σήμερα η πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού κατ' οίκον, με πέντε τροχόσπιτα του ιταλικού συστήματος υγείας τα οποία μεταφέρουν, στις διάφορες περιοχές της πόλης, εθελοντές και γιατρούς. Προτεραιότητα στην διενέργεια των τεστ έχουν οι πολίτες που έχουν εκδηλώσει «ύποπτα συμπτώματα» αλλά και εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα και πρέπει να εξακριβωθεί αν έχουν θεραπευθεί. Υποβάλλονται σε δυο τεστ, το ένα εικοσιτέσσερις ώρες μετά το άλλο.
Τα τεστ πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, σε συνεργασία με τους οικογενειακούς γιατρούς της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου. Είναι οι γιατροί οι οποίοι λαμβάνουν τις κλήσεις των πολιτών που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να είναι χαρακτηριστικά της ασθένειας. «Πρόκειται για πόλεμο και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να τον κερδίσουμε. Δεν πρέπει να παραλείψουμε καμία χρήσιμη προσπάθεια», τονίζουν οι Ναπολιτάνοι γιατροί.
Γερμανία, η επόμενη Ιταλία;
Δραματική προειδοποίηση επιστημόνων: αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η εξάπλωση του κορωνοϊού, η Γερμανία θα μπορούσε να ζήσει «ιταλικές καταστάσεις». Συγκλονίζει η αυτοκτονία του υπ. Οικονομικών της Έσσης Τόμας Σέφερ.
Ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής της επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, που καταγράφει τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία και ενημερώνει για την εξέλιξη της νόσου με καθημερινές ανακοινώσεις, είναι συνήθως ιδιαίτερα εγκρατής στις προβλέψεις του. Ωστόσο, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός ειδικός δεν διστάζει να προχωρήσει σε μία δραματική προειδοποίηση, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δεν αποκλείεται να ζήσει ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στην Ιταλία, δηλαδή να μην επαρκούν για όλους τους ασθενείς οι κλίνες εντατικής θεραπείας και τα μηχανήματα για την υποστήριξη της αναπνοής.
Όπως εξηγεί ο Γερμανός ειδικός, «στην αρχή είχαν νοσήσει πολλοί άνθρωποι που δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Πολλές αλυσίδες μετάδοσης είχαν την αφετηρία τους σε κάποιους οι οποίοι, για παράδειγμα, επέστρεφαν από τις χειμερινές τους διακοπές. Αν όμως συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού σε γηροκομεία και νοσοκομεία, τότε θα αυξηθεί το ποσοστό των ευπαθών ομάδων». Σε αυτή την περίπτωση, λέει ο Λόταρ Βίλερ, δεν αποκλείεται ο αριθμός των ασθενών να υπερβεί εκείνον των διαθέσιμων ιατρικών μηχανημάτων. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιεί ο Γερμανός επιδημιολόγος, τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διατηρηθούν, παρά τις όποιες εισηγήσεις περί του αντιθέτου, καθώς «η Γερμανία βρίσκεται ακόμη στην αρχή του κύματος επιδημίας».
Καναδάς
Ο Καναδάς δεν σχεδιάζει προς το παρόν να χρησιμοποιήσει τον στρατό του για να αντιμετωπίσει την επιδημία Covid-19, μολονότι αυτή η επιλογή παραμένει στο τραπέζι, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Και στις 10 επαρχίες έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι κάτοικοι έχουν διαταχθεί να παραμείνουν στα σπίτια του. Τα κρούσματα ανέρχονται στα 5.866 και οι νεκροί στους 63 (+2 από χθες).
Η επαρχία του Κεμπέκ, που αριθμεί 8,5 εκατομμύρια κατοίκους σε μια έκταση ίση με τη δυτική Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει την πρόσβαση σε οκτώ απομονωμένες περιοχές οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Στα σύνορα με τις ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί αστυνομικοί που φροντίζουν να διασφαλίζουν ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα θα τεθούν σε καραντίνα.
Ο Τριντό δεν θέλησε να δεσμευτεί όταν ρωτήθηκε αν θα αναπτύξει στρατιώτες στο Κεμπέκ ή σε άλλες επαρχίες. «Η κατάσταση εξελίσσεται διαρκώς και προετοιμαζόμαστε για κάθε είδους διαφορετικές καταστάσεις. Φυσικά, οι Καναδοί ξέρουν πολύ καλά ότι τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων είναι πάντα έτοιμα να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί», τόνισε, εξηγώντας όμως ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
«Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανένα σενάριο», πρόσθεσε.
Περίπου τα μισά κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Κεμπέκ, ο πρωθυπουργός του οποίου, ο Φρανσουά Λεγκό, είπε σήμερα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η κατάσταση σταθεροποιείται. «Μην τα παρατάτε», προέτρεψε τους κατοίκους που ίσως να έχουν κουραστεί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο Τριντό είπε επίσης ότι το κράτος θα δαπανήσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια Καναδά για να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τους άστεγους, τις γυναίκες και τα παιδιά θύματα βίας αλλά και για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε νέους.