Αφού κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για φιλοκινεζική στάση και ανέστειλε τη χρηματοδότηση που παρέχουν οι ΗΠΑ σε αυτήν την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε αυτήν την εβδομάδα ότι θα διακόψει τελείως τη συμβολή της χώρας του εάν ο ΠΟΥ δεν προχωρήσει σε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών.
Ποιες είναι όμως οι βασικές πηγές χρηματοδότησης αυτής της υπηρεσίας που εδρεύει στη Γενεύη;
Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική σε προγράμματα που αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.
Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.
Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ., η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/SALVATORE DI NOLFI