Τα γραφικά παραθυράκια στη Φλωρεντία κρύβουν πίσω τους ένα σκοτεινό παρελθόν - Δείτε φωτογραφίες
Πριν από μερικούς αιώνες, η βουβωνική πανώλη (γνωστή και ως Μαύρος Θάνατος) σάρωνε την Ευρώπη, σκοτώνοντας το ένα τρίτο του πληθυσμού της ηπείρου. Προερχόμενη από την Ασία, η ολέθρια λοιμώδης νόσος έφτασε στην Ιταλία στα τέλη του Μεσαίωνα και επεκτάθηκε από εκεί στον Βορρά, με αρκετά ξεσπάσματα στους αιώνες που ακολούθησαν.
Τα «παράθυρα κρασιού» είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά τους: ανοίγματα σε μέγεθος ποτηριού σε τοίχους οινοποιείων ή καταστημάτων, από τα οποία οι έμποροι οινοπνευματωδών σέρβιραν ποτά διατηρώντας ασφαλή «κοινωνική απόσταση». Ο αληθινός σκοπός αυτών των γραφικών παραθύρων παρέμεινε ανεκμετάλλευτος για πολλά χρόνια μέχρι τη φετινή χρονιά που «σημαδεύτηκε» από την εμφάνιση μίας ακόμη φονικής πανδημίας.
«Όλοι παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους για δύο μήνες και μετά η κυβέρνηση επέτρεψε τη σταδιακή άρση του lockdown. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ορισμένοι επινοητικοί ιδιοκτήτες φλωρεντίνικων παραθύρων κρασιού γύρισαν πίσω τον χρόνο και χρησιμοποίησαν τα παράθυρά τους για να σερβίρουν ποτήρια κρασιού, καφέδες, αφεψήματα, σάντουιτς και παγωτό, χωρίς μικρόβια και χωρίς επαφές», αναφέρει ο ιστότοπος του Συλλόγου για τα Παράθυρα Κρασιού (Associazione Culturale BdV) σύμφωνα με το αμερικανικό site.
Στην Τοσκάνη υπήρχαν κάποτε περισσότερα από 150 παράθυρα κρασιού. Όταν έπαψαν να έχουν χρησιμότητα, πολλοί ιδιοκτήτες τα έκλεισαν, ενώ πολλά ξύλινα παράθυρα καταστράφηκαν και στις πλημμυρες του 1966, σύμφωνα με τον Φάλια. Ο σύλλογος του οποίου είναι πρόεδρος, έχει ως στόχο να εντοπίσει όλα αυτά τα σημαντικά ιστορικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, μερικά από τα οποία έχουν βανδαλιστεί ή βρίσκονται ξεχασμένα και παραμελημένα κάπου, και να τοποθετήσει πλακέτες ενημερώνοντας τους πολίτες για την ιστορική τους σημασία.
Πηγή: Protothema.gr