Η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, η οποία αμφισβητεί την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατέφυγε στη Λιθουανία, ανακοίνωσε σήμερα ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους.
«Έφθασε στη Λιθουανία και είναι ασφαλής», δήλωσε ο Λινκεβίσιους ενώ διαδηλώσεις κατά της νίκης του λευκορώσου προέδρου, ο οποίος εξελέγη για μια έκτη προεδρική θητεία, διαλύθηκαν από την αστυνομία για δεύτερη διαδοχική νύκτα.
Η ομάδα της Τιχανόφσκαϊα δεν μπορούσε χθες, Δευτέρα, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της αφού εκείνη έφυγε από το κτίριο της εκλογικής επιτροπής. Νωρίτερα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως θεωρεί ότι εκείνη κέρδισε τις εκλογές και όχι ο Λουκασένκο. Δήλωσε ωστόσο ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για να αποφευχθούν «προκλήσεις». Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, έλαβε περίπου το 10% των ψήφων.
Η Λιθουανία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανήκε στη Σοβιετική Ένωση. Προσφέρει συχνά καταφύγιο σε προσωπικότητες της λευκορωσικής ή της ρωσικής αντιπολίτευσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/NIKOLAI PETROV / POOL
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 11:31
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στα εισαγόμενα σιτηρά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, για να κατευνάσει τους αγρότες και ορισμένα κράτη μέλη, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται πηγές της ενημερωμένες για τους σχεδιασμούς στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες την επιβολή δασμού 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει πως σχεδιάζεται να επιβληθούν επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.
Αγρότες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνουν να αμβλυνθούν περιορισμοί που τους επιβάλλονται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να επιβληθούν ξανά οι δασμοί στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας. Οι δασμοί αυτοί είχαν αρθεί όταν εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι αγρότες σε γειτονικές χώρες, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία —και οι τρεις είναι κράτη μέλη της ΕΕ— τονίζουν πως η απόφαση αυτή τους κατάφερε βαρύ πλήγμα, καθώς ώθησε τις τιμές των προϊόντων τους προς τα κάτω.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, όπου γίνονται τις τελευταίες ημέρες μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις, παρόμοιες με αυτή στην υπόλοιπη ΕΕ, έχει εισηγηθεί να απαγορευθούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Οι εισαγωγές των προϊόντων που θα στοχοποιηθούν ανήλθαν σε 4 εκατ. τόνους το 2023, ή περί το 1% της συνολικής κατανάλωσης στην ΕΕ, ποσότητα που αποτελούσε ρεκόρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δηλώνει βέβαιος ότι τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίαςπου αναπτύσσονται στη χώρα του δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ποτέ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τόσο ο Αλεξάντερ Λουκασένκο όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν παραδεχθεί ότι έχουν ήδη μεταφερθεί τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα τους επόμενους μήνες, ωστόσο, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στην Ουκρανία εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Ειδικότερα, μιλώντας ενόψει της εθνικής επετείου της Λευκορωσίας στις 3 Ιουλίου, ο Λουκασένκο υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.
Έχοντας κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να καταστρέψει τη χώρα του, είπε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι απαραίτητη για να αποτρέψει επίδοξους εισβολείς.
«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε όσο βρίσκονται εδώ. Και ότι κανένας εχθρός δεν θα πατήσει ποτέ το πόδι του στη γη μας», τόνισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.
Την Παρασκευή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία δεν παραβιάζει τη Συνθήκη του 1968 για τη μη διάδοσή τους, καθώς η Μόσχα διατηρεί τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων. Υποστήριξε μάλιστα στο πρακτορείο TASS ότι η Ρωσία «εξαναγκάστηκε» να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.
Ο Λουκασένκο επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο το έδαφος της Λευκορωσίας κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Την προηγούμενη εβδομάδα, μεσολάβησε για τον τερματισμό της ανταρσίας των μισθοφόρων της Wagner. Αφότου έλαβε τις εγγυήσεις που ζητούσε, ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δέχθηκε τη μετεγκατάσταση της παραστρατιωτικής οργάνωσής του στη Λευκορωσία.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/NIKOLAI PETROV / POOL
Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρωνΒάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, συμφώνησε να φύγει από τη Ρωσία και να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία, έπειτα από συμφωνία που ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, αφού τερμάτισε την ανταρσία των χιλιάδων βαριά οπλισμένων πολεμιστών του, που χαρακτηρίστηκε η σοβαρότερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τα 23 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι η ποινική έρευνα σε βάρος του κ. Πριγκόζιν για την ένοπλη ανταρσία του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας θα μπει στο αρχείο και ότι θα επιτραπεί ο ολιγάρχης που μετατράπηκε σε πολέμαρχο να εγκατασταθεί στη λευκορωσική επικράτεια.
Το χρονικό της ματαιωθείσας ανταρσίας
Ο ρωσικός στρατός (1,5 εκατ. μέλη) τέθηκε σε συναγερμό εξαιτίας της ανταρσίας, που κράτησε περίπου ένα 24ωρο· κατά τη διάρκειά της, μισθοφόροι του Πριγκόζιν κυρίευσαν το στρατιωτικό αρχηγείο στη Ροστόφ, κέντρο διοίκησης-κλειδί όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ χιλιάδες εξ αυτών κίνησαν για τη Μόσχα με οχηματοπομπή -εγείροντας το φάσμα εμφυλίου πολέμου και προσελκύοντας την προσοχή του κόσμου ολόκληρου.
Η ένοπλη στάση των μισθοφόρων τερματίστηκε όσο ξαφνικά άρχισε, ενώ οι εμπειροπόλεμοι μαχητές απείχαν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα, μετά τη μεσολάβηση του Μινσκ για να τερματιστεί η κρίση.
Οι δυνάμεις της Βάγκνερ αποχώρησαν από τη Ροστόφ στον Ντον κι επέστρεφαν στα στρατόπεδα τους χθες βράδυ, δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκάσενκα έχει προσωπική σχέση με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν εδώ και είκοσι χρόνια.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Πεσκόφ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον λευκορώσο πρόεδρο ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μεσολάβηση και τη συμφωνία με την οποία παραχωρείται άσυλο στη Λευκορωσία στον κ. Πριγκόζιν, τονίζοντας πως επέτρεψε να αποφευχθεί αιματοχυσία.
Χθες το πρωί, σε έκτακτο διάγγελμά του, ο κ. Πούτιν διεμήνυε πως οι «προδότες» οι οποίοι στασίασαν θα «τιμωρούνταν», κάνοντας λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά».
Μολαταύτα, βάσει της συμφωνίας, οι μαχητές και οι διοικητές της Βάγκνερ δεν θα αντιμετωπίσουν διώξεις, εν μέρει λόγω των υπηρεσιών τους στα μέτωπα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας δεν διευκρίνισε εάν η συμφωνία προβλέπει και άλλες παραχωρήσεις.
«Οι φάλαγγές μας κάνουν αναστροφή κι επιστρέφουν στα στρατόπεδα εκστρατείας, στην αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
Ως χθες βράδυ «ούτε σταγόνα αίμα των μαχητών μας» δεν είχε χυθεί, διαβεβαίωσε, όμως «ερχόταν η στιγμή που θα χυνόταν το δικό μας αίμα» κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να τερματίσει την ανταρσία.
Χθες το πρωί, ορκιζόταν πως ο ίδιος και οι 25.000 μαχητές του ήταν «έτοιμοι να πεθάνουν».
Δεν είναι σαφές ποια είναι τα σχέδια του κ. Πριγκόζιν, 61 ετών, που εξασφάλισε δισεκατομμύρια χάρη σε συμβάσεις που υπέγραψε με το ρωσικό δημόσιο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε εξάλλου πως δεν είναι ενήμερος για καμιά μεταβολή της στάσης του προέδρου Πούτιν έναντι του υπουργού Άμυνας, του Σεργκέι Σοϊγκού, που ο αρχηγός του κράτους λέει πως περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του.
Ο υπουργός ήταν ο βασικός στόχος των ολοένα συχνότερων ξεσπασμάτων οργής του κ. Πριγκόζιν το τελευταίο διάστημα.
Ο ιδρυτής της Βάγκνερ κατηγορούσε τον κ. Σοϊγκού και τον Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίο επιτελάρχη του ρωσικού στρατού, για ανικανότητα και σειρά αποτυχιών και ηττών στην Ουκρανία.
Η δημόσια σύγκρουση του επιχειρηματία με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία πήρε δραματική τροπή προχθές Παρασκευή, όταν ο κ. Πριγκόζιν κατήγγειλε πως ο τακτικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του, καταφέρνοντάς τους βαριές απώλειες.
Η Βάγκνερ έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα εισβάλλοντας στην Ουκρανία πριν από 16 μήνες, ιδίως στην κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, έπειτα από σφοδρές μάχες που κράτησαν χονδρικά έναν χρόνο. Οι μισθοφόροι της ήταν συχνά αιχμή του δόρατος, με υποστήριξη από τον επαγγελματικό στρατό.
Μετά την επίθεση εναντίον των μισθοφόρων του, που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά πως εξαπολύθηκε από τον ρωσικό στρατό, ο επικεφαλής της Βάγκνερ διεμήνυσε πως θα έκανε «πορεία για τη δικαιοσύνη» ως τη Μόσχα, πως θα «τιμωρούσε» τους υπεύθυνους.
Χιλιάδες μισθοφόροι του είχαν διανύσει περίπου τη μισή διαδρομή, είχαν φθάσει στη Λίπετσκ χθες το απόγευμα, προτού διαταχθούν να γυρίσουν πίσω.
Στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας λαμβάνονταν έκτακτα μέτρα, με χιλιάδες στρατιώτες να αναπτύσσονται και να ετοιμάζονται για μάχη.
Ωστόσο τις πρώτες πρωινές ώρες ανακοινώθηκε πως όλα τα περιοριστικά μέτρα αίρονται, αφού έλαβε τέλος η «ένοπλη ανταρσία».
Μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν χθες το πρωί, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν απέρριψε τον χαρακτηρισμό του «προδότη»: «ο πρόεδρος κάνει πολύ σοβαρό λάθος», αντέτεινε, «είμαστε πατριώτες».
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο ιδρυτής της Βάγκνερ, που φερόταν ως τώρα να είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου, τον αψήφησε ανοικτά.
Η Μόσχα δεν έχει δημοσιοποιήσει ως αυτό το στάδιο κανέναν επίσημο απολογισμό των θυμάτων της «ένοπλης στάσης» της Βάγκνερ. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πληροφορίες ιδίως για καταρρίψεις όχι λιγότερων από έξι ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων με MANPADS (σ.σ. φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους) και αυτοκινούμενα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των μισθοφόρων της Βάγκνερ.
Η στάση της Δύσης
Οι ΗΠΑ και ευρωπαίοι σύμμαχοί τους φρόντισαν να μείνουν στο περιθώριο της κρίσης στη Ρωσία, από την οποία ελπίζει να επωφεληθεί η Ουκρανία, που διεξάγει αντεπίθεση για να ανακαταλάβει εδάφη τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με παρατηρητές.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε τηλεφωνικά για την κατάσταση στη Ρωσία με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Οι τέσσερις ηγέτες επαναβεβαίωσαν την «αταλάντευτη υποστήριξή τους στην Ουκρανία», ανέφερε λακωνική ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, πάντως απέφυγαν να σχολιάσουν δημόσια τη ματαιωθείσα ένοπλη ανταρσία του επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος, κάνοντας εντυπωσιακή αναστροφή, διέταξε τα βαριά οπλισμένα στρατεύματά του να σταματήσουν την προέλασή τους στη Μόσχα.
Πέραν του όποιου ενδεχόμενου αντίκτυπου της ανταρσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, η αστάθεια σε οποιαδήποτε πυρηνική δύναμη εγείρει περαιτέρω ανησυχίες.
Εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις «τελευταίες εξελίξεις» στη Ρωσία σε σύσκεψη χθες Σάββατο το πρωί με στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας.
Παρόμοιες συσκέψεις υψηλού επιπέδου οργανώθηκαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Προηγουμένως, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξε απόψεις με τους ομολόγους του των κρατών μελών της G7 και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον «στενό συντονισμό», σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Μάθιου Μίλερ, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αντάλλαξε επίσης απόψεις με τους ομολόγους του στον Καναδά, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και στην Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Ένδειξη του πόσο σοβαρά πήρε αυτή την κρίση η Ουάσιγκτον: ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.
Η ανταρσία της Βάγκνερ προκάλεσε σύγχυση στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Συγκαταλέγεται στις σοβαρότερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της μονοκρατορίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία και στις σοβαρότερες κρίσεις για την κρατική ασφάλεια αφότου ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 1999.
Αμερικανική στρατιωτική πηγή επισήμανε πως οι ΗΠΑ φρόντισαν να προσέχουν τι λένε δημόσια, για να μην δοθεί η δυνατότητα στη Μόσχα να τις κατηγορήσουν πως αναμιγνύονται.
Χθες η ρωσική διπλωματία προειδοποίησε τα δυτικά κράτη εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας να «επωφεληθούν» από την ανταρσία για να προωθήσουν τα «ρωσοφοβικά» σχέδιά τους. Διατράνωσε ταυτόχρονα πως η εξέγερση της Βάγκνερ δεν θα εμποδίσει τη Μόσχα να «επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία.
«Δώρο» στην Ουκρανία η σύγχυση
Η σύγχυση που επικράτησε στη Ρωσία θα μπορούσε σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές να ωφελήσει τον ουκρανικό στρατό που άρχισε πρόσφατα αντεπίθεση με σκοπό να διώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τομείς της επικράτειας που έχουν καταλάβει, στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλερί Ζαλούζνι διαβεβαίωσε χθες τον αρχηγό του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας πως η ουκρανική αντεπίθεση προχωρά «σύμφωνα με τα σχέδια».
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως προέλασε σε διάφορες κατευθύνσεις στο ανατολικό μέτωπο.
Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Μόσχας που μεσολάβησε ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στον κ. Πριγκόζιν, χαρακτήρισε χθες «δώρο» στη Δύση την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων.
Στο Κίεβο η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε πως η κρίση δείχνει «την αδυναμία της Ρωσίας». Με την ευκαιρία ζήτησε περισσότερα όπλα, ιδίως μαχητικά F-16 και πυραύλους ATACMS, με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και πλέον.
Για τον ρωσολόγο Τζέιμς Νίξι του Chatham House «η Ουκρανία θα προσπαθήσει (...) να κεφαλαιοποιήσει» την κρίση.
«Θα δώσει κίνητρο στα στρατεύματα στο μέτωπο» που προσπαθούν να διασπάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, εκτίμησε, προσθέτοντας πως η Ουκρανία θα είναι «ευγνώμων» στον Γεβγκένι Πριγκόζιν αν έχει κέρδη, «αλά όχι για πολύ. Μπορεί να φανεί χρήσιμος προσωρινά αλλά δεν είναι κανένας ιππότης πάνω σε λευκό άλογο».
«Η χρονική στιγμή του ενδεχόμενου πολέμου των Πούτιν και Πριγκόζιν είναι τέλεια για την Ουκρανία», πλειοδότησε η Ορίσια Λούτσεβιτς του Chatham House, κυρίως επειδή θα έσπερνε «σύγχυση» και «διασπάσεις» στις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία.
Η ματαιωθείσα ανταρσία της Βάγκνερ δεν θα επηρεάσει «σε καμία περίπτωση» τον πόλεμο που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αντέτεινε από τη δική του πλευρά ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ χθες βράδυ.
Ανησυχία στο Κίεβο για την «αυξανόμενη απειλή» μιας νέας ρωσικής επίθεσης με εφαλτήριο τη Λευκορωσία - Στον ΟΗΕ τα drones από το Ιράν
Μεταξύ αντιπερισπασμού και μιας δεύτερης προέλασης από το βορρά με κατεύθυνση το Κίεβο βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς υψηλές συγκεντρώσεις τους παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Δεδομένου του όγκου των ρωσικών στρατευμάτων, ο ουκρανικός στρατός δεν έκρυψε την ανησυχία του για την «αυξανόμενη απειλή» μιας νέας ρωσικής επίθεσης με εφαλτήριο τη Λευκορωσία, καθώς «η επιθετική ρητορική των στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας εντείνεται», όπως διαπίστωσε ο Ολεξίι Γκρόμοφ, ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος.
Σημειωτέον ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποιούν από την αρχή της εβδομάδας στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ η σχέση μεταξύ των δύο ηγετών των κρατών είναι κάτι περισσότερο από «αδελφική», με το Μινσκ να κρατά ζωντανές τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού από τον περασμένο Φεβρουάριο και εξής.
Σε κάθε περίπτωση, μια δεύτερη ρωσική επίθεση από το βορρά θα δυσκόλευε σημαντικά την είσοδο στην Ουκρανία δυτικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, στην κρίσιμη φάση, την οποία διέρχεται η σύγκρουση. Ζητούμενο, άλλωστε, για το Κρεμλίνο αποτελεί η διακοπή παροχής δυτικής βοήθειας, αφού οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εκπαιδευθεί για να αντιμετωπίσουν τα νέα υπερ-όπλα του Βλαντιμίρ Πούτιν από δυτικούς (κυρίως Βρετανούς) αξιωματικούς, ενώ σχεδόν καθημερινή είναι η ροή νέων όπλων και αναλώσιμων από τη Δύση προς την Ουκρανία.
«Σφραγίζοντας», για το λόγο αυτό, τα βόρεια σύνορά τους, Ρωσία και Λευκορωσία ανακοίνωσαν την ανάπτυξη 9.000 Ρώσων στρατιωτών και 170 αρμάτων μάχης στη βόρεια συνοριακή γραμμή, προκειμένου το Μινσκ να προστατευθεί από τυχόν ουκρανικές επιθέσεις. Δορυφορικές φωτογραφίες, ωστόσο, κατέγραψαν τους Ρώσους να μεταφέρουν μεταφέρουν συστοιχίες πυραύλων S-300 και S-400 στα σύνορα Λευκορωσίας και Ουκρανίας, με επίκεντρο το στρατιωτικό αεροδρόμιο «Ζιαμπρόφκα», κοντά στην πόλη Γκομέλ. Η παρουσία των πυραύλων S-300 και S-400 στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας είναι, στην πραγματικότητα, ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα του Κρεμλίνου προς τη Δύση αντιδρώντας στο διαρκή ανεφοδιασμό του Κιέβου με νέα όπλα, ενώ παράλληλα επικοινωνιακά έρχεται να ισοσταθμίσει τις απώλειες στον ουκρανικό νότο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις επελαύνουν με κατεύθυνση τη Χερσώνα.
Ήδη, η τοπική ρωσική διοίκηση πρωτοστατεί στην επιχείρηση απομάκρυνσης 50.000-60.000 αμάχων από την Χερσώνα (με 15.000 να έχουν απομακρυνθεί το τελευταίο 48ωρο), προτού η πόλη μετατραπεί σε ζώνη μάχης. Από πλευράς της, η ουκρανική προεδρία κατηγόρησε τους Ρώσους ότι τρομοκρατούν τους κατοίκους της Χερσώνας, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις περί επικείμενου ισοπεδωτικού «ουκρανικού βομβαρδισμού», για να αποκρύψουν την ηχηρή τους αποτυχία στο νότιο μέτωπο, την οποία παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο νέος Διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση για τη ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ως «τεταμένη».
Ως μέσο αντεκδίκησης, ωστόσο, για την επιτυχημένη διπλή ουκρανική αντεπίθεση, η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει αμάχους και κρίσιμες υποδομές με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με πηγή προέλευσής τους, το Ιράν. Παρότι εκατοντάδες drones καμικάζι εκτοξεύονται καθημερινά από τη ρωσική βάση στην Κριμαία (όπου οι Ιρανοί αξιωματικοί εκπαιδεύουν τους Ρώσους χειριστές), ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκιεπαίνεσε δημόσια την αεράμυνα της χώρας του χθες, λέγοντας πως 233 ιρανικής κατασκευής drones και δεκάδες πύραυλοι καταρρίφθηκαν τον περασμένο μήνα. Παράλληλα, σύσσωμη η Δύση (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία) εγκάλεσαν τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς αρνούνται να παραδεχθούν την μεταξύ τους συνεργασία, ενώ το Κίεβο επιχειρηματολόγησε για το συγκεκριμένο ζήτημα και στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορώντας ανοιχτά το Ιράν ότι παραβίασε την απαγόρευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μεταφορά drones, ικανών να πετάξουν 300 χιλιόμετρα.
«Παρόλο που το Ιράν συνεχίζει να λέει ψέματα, ο κόσμος γνωρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε Ουκρανούς αμάχους και υποδομές», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις.
Με δεδομένη την μαζική προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον περασμένο Αύγουστο από την Τεχεράνη για λογαριασμό του Κρεμλίνου, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε χθες από τους ηγέτες της ΕΕ περισσότερες κυρώσεις, αλλά και ουσιαστική βοήθεια στην αεράμυνα λόγω των ρωσοϊρανικών drones, κατηγορώντας παράλληλα την Μόσχα πως «προκαλεί νέο κύμα Ουκρανών μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ».
Ειδικότερα, στο μήνυμά του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία «έχουν σκοπό να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε να υποχρεώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο στις χώρες σας».
Τονωτικές ενέσεις
Στον όγδοο πλέον μήνα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία και για τον ένοικο του Κρεμλίνου τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν απειλητικά, καθώς οι ακριβείς απώλειες σε όλα τα επίπεδα δεν είναι ακόμη σε θέση να υπολογιστούν, ενώ συσσωρεύεται μέρα με την μέρα η λαϊκή δυσαρέσκεια.
Στοχεύοντας, ωστόσο, στο θυμικό του μέσου πολίτη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επιθεώρησε χθες ένα κέντρο εκπαίδευσης για επίστρατους στην περιοχή Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ακόμη ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού είπε στον Πρόεδρο Πούτιν πώς γίνεται η εκπαίδευση των επίστρατων, οι οποίοι έχουν κληθεί να υποστηρίξουν τη στρατιωτική προσπάθεια της Ρωσίας, στην Ουκρανία.
Μάλιστα, βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να πέφτει στο έδαφος και να κάνει επίδειξη με τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή, αναπολώντας μάλλον τις ημέρες του στην KGB.
Τους τελευταίους μήνες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Ζιαμπρόφκα» κοντά στην πόλη Γκομέλ, που βρίσκεται στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας, αυξήθηκε ο αριθμός των στρατιωτικών φορτηγών και εμφανίσθηκαν νέες συστοιχίες πυραύλων S-300 και S-400, γράφει η λευκορωσική υπηρεσία του Radio Svoboda (Radio Liberty), επικαλούμενη δορυφορικές φωτογραφίες, τις οποίες παραχώρησε η αμερικανική εταιρεία Planet Labs.
Οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι εμφανίστηκαν αναχώματα από άμμο, καθώς και ότι αυξήθηκε ο αριθμός των στρατιωτικών φορτηγών. Επιπλέον, η έκταση του ίδιου του στρατοπέδου έχει επεκταθεί.
Το Radio Svoboda σημειώνει ότι μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 16 Οκτωβρίου δείχνει επίσης ένα τρένο που φτάνει.
Το αεροδρόμιο «Ζιαμπρόφκα» απέχει από το ουκρανικό έδαφος 50 χιλιόμετρα.
«Στην πραγματικότητα ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός και οι στρατιώτες έφθασαν στο «Ζιαμπρόφκα» πριν από μιάμιση εβδομάδα. Οι Ρώσοι διαμένουν εκεί από την άνοιξη, αλλά ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Η πρόσβαση στο «Ζιαμπρόφκα» εξακολουθεί να είναι κλειστή.
Όπως ήταν, έτσι παραμένουν τα ρωσικά στρατεύματα, μόνο που τώρα είναι περισσότερος ο στρατιωτικός εξοπλισμός και οι άνθρωποι», δήλωσε πηγή του Radio Svoboda που τήρησε την ανωνυμία της.
Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι στη Λευκορωσία έφθασαν οι πρώτες αποστολές με Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι εντάσσονται στην κοινή περιφερειακή στρατιωτική μονάδα. Προηγουμένως ο Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε επιβεβαιώσει την έναρξη αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη Λευκορωσία.
Η κοινή ομάδα δράσης άρχισε να σχηματίζεται μετά την έκρηξη στην γέφυρα στην Κριμαία - Λουκασένκο: Η κοινή ομάδα θα αναπτυχθεί στα δυτικά σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας
Μια νέα διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας δίνει η ανακοίνωση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι ο λευκορωσικός στρατός θα αναπτύξει μια κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία στα δυτικά σύνορα της χώρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Belta η απόφαση Λουκασένκο ελήφθη ως απάντηση για αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε κλίμακωση της έντασης.
Όπως μεταδίδει το Reuters ο Λουκασένκο δήλωσε ότι Λευκορωσία και Ρωσία θα αναπτύξουν μια στρατιωτική ομάδα, με τις προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες, μετά δηλαδή την έκρηξη στην γέφυρα στην Κριμαία για την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατηγορήσει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.
«Αυτά όλα προβλέπονται από τις συμφωνίες. Αν το επίπεδο απειλών φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα, τότε θα ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε κοινές μονάδες» φέρεται να είπε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το RIA Novosti.
Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως βάση για την εισβολή στην Ουκρανία στέλνοντας δυνάμεις και εξοπλισμό στα βόρεια της χώρας από βάση στο λευκορωσικό έδαφος.
Η ανακοίνωση Λουκασένκο, ενός εκ των στενών συμμάχων του Βλαντιμίρ Πούτιν, έρχεται την ίδια ημέρα κατά την οποία η Ρωσία φαίνεται ότι προχώρησε σε αντίποινα κατά της Ουκρανίας για την έκρηξη στη γέφυρα στην Κριμαία, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν η συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας εντάσσεται στα αντίποινα τα οποία είχε υποσχεθεί η Μόσχα για το χτύπημα στη γέφυρα.
Όπως μεταδίδει το Belta ο Λουκασένκο σημείωσε οτι «βάση για την κοινή αυτή στρατιωτική ομάδα θα είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας. Σας ενημερώνω ότι ο σχηματισμός αυτής της ομάδας έχει ξεκινήσει, νομίζω πριν από δύο ημέρες. Έδωσα διαταγή για να ξεκινήσει ο σχηματισμός της».
Κατά τον Λευκορώσο πρόεδρο η απόφαση για ανάπτυξη κοινής ομάδας δράσης Λευκορωσίας-Ρωσίας ελήφθη σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την άτυπη σύνοδο CIS στην Αγία Πετρούπολη.
Ζελένσκι-Σολτς συμφώνησαν να συγκληθεί εκτάκτως η ομάδα των G7
Σε μια παράλληλη διπλωματική εξέλιξη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα συνάντηση της G7, μετά τα σημερινά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας. «Συμφώνησα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της G7, για μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας», επεσήμανε ο Ζελένσκι στο Twitter.
«Η ομιλία μου είναι προγραμματισμένη, σε αυτή θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης συζητήσαμε το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των (ουκρανικών) υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Παράλληλα ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν την ανάγκη να ενισχυθεί η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και να υπάρξει σκληρή απάντηση από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/NIKOLAI PETROV/ POOL
Ανοικτό παραμένει, το ενδεχόμενο αποκλεισμού των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν το 2024 στο Παρίσι, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ανώτερο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Κρεγκ Ρίντι
Η ΔΟΕ, εξέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, οδηγίες προς τα διοικητικά όργανα του αθλητισμού, για τον αποκλεισμό αθλητών των δύο χωρών από τους αγώνες, δεδομένου ότι, η Λευκορωσία έχει χρησιμοποιηθεί ως σταθμός για την ρωσική εισβολή.
«Θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το τι συμβαίνει σε καθεμία από αυτές τις δύο χώρες και εικάζω ότι η γενική αίσθηση θα ήταν ότι δεν θα πρέπει να προκριθούν», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Ρίντι, στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε:
«Οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν με το πώς θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κάποιον βαθμό εκπροσώπησης, αλλά αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να το κάνουμε. Επομένως, διατηρείται το status quo».
Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές, θα χάσουν προκριματικά για το Παρίσι 2024, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ισχύουν, ενώ τον περασμένο Μάϊο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας παραμένει αβέβαιη.
Ωστόσο, προς το παρόν, η ΔΟΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις ή απαγορεύσει σε Ρώσους μέλη που συμμετέχουν στην ΔΟΕ να λάβουν μέρος σε συναντήσεις Ολυμπιακού επιπέδου και επίσης δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Από τα αθλήματα του Ολυμπιακού προγράμματος, μόνο η ποδηλασία, το τένις και το τζούντο, επέτρεψαν σε Ρώσους και Λευκορώσους να συνεχίσουν να αγωνίζονται, αλλά ο Ρίντι είπε πως αμφιβάλλει ότι αθλητές από αυτά τα αθλήματα, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε προκριματικούς για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
Ο Ρίντι, πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), είπε ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να επιτραπεί στους αθλητές να συμμετάσχουν σε προκριματικούς αγώνες.
«Είναι αρκετά δύσκολο στα μισά του δρόμου να πούμε, για όλους όσοι προκρίθηκαν, πως αλλάξαμε τους κανόνες. Ετσι, υπάρχει ένα πραγματικό ζήτημα για τις ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν μια σαφή οδηγία με την οποία έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα προσκαλούν Ρώσους και Λευκορώσους να συμμετάσχουν σε διοργανώσεις. Προφανώς, είναι απίθανο κάποιος να προκριθεί εκτός από αυτά τα τρία αθλήματα που δεν το κάνουν με αυτόν τον τρόπο. Και θα μπορέσουν να προκριθούν (σ.σ. από αυτά τα τρία αθλήματα); Δεν είμαι σίγουρος».
Υπενθυμίζεται, ότι το ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ, που περιελάμβανε αποκαλύψεις ενός συστήματος που υποστηρίζεται από το κράτος σε πολλά αθλήματα, μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι, οδήγησε Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται ως ουδέτεροι στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, ως μέρος των κυρώσεων της ΔΟΕ.
Η Λευκορωσία παρέτεινε το εμπάργκο σε προϊόντα διατροφής από δυτικές χώρες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση της 27ης Ιουνίου 2022.
Η απαγόρευση εισαγωγής ισχύει από την αρχή του 2022 για μια σειρά προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.
Από το αρχικό διάταγμα όμως σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.), ενώ με τη νέα απόφαση προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων μεταξύ άλλων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «χαιρετίζουμε αυτή την εξαίρεση και χρειάζεται μεγαλύτερη διευκρίνιση για την πραγματοποίηση εξαγωγών μετά την 1/7/2022. Ο Ιούλιος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μήνες για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών.
Τα πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα κεράσια, θα είναι τα προϊόντα που πρωταγωνιστούν και θα πρέπει η ευκαιρία, που παρουσιάζεται από την εξαίρεση του συνεχιζόμενου μέχρι 31/12/2022 εμπάργκο της Λευκορωσίας, να δραστηριοποιήσει το εξαγωγικό μας εμπόριο και προς αυτόν τον προορισμό».