Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 21:20

Ο Νετανιάχου συζήτησε με τον Πούτιν για το Ιράν, τη Συρία και τον κορονοϊό

Γράφτηκε από
Ad Slot

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο Twitter ότι συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα μαζί του για την περιφερειακή ασφάλεια, το Ιράν, για την κατάσταση στην Συρία και την διμερή συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

«Επίσης συνεχάρην τον πρόεδρο Πούτιν για τα γενέθλια του» έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «Συνεχίζουμε τις σημαντικές και καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος από τις 9 το πρωί έχει συνομιλίες με ηγέτες άλλων χωρών, οι οποίοι τον συγχαίρουν για την σημερινή επέτειο των γενεθλίων του και συζητούν επίκαιρα διεθνή θέματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Νμτίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος εορτάζει σήμερα την 68 επέτειο των γενεθλίων του.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS - - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/GALI TIBBON / POOL

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 19:59

Σχετικά Άρθρα

  • Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς
    Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της χρήσης δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «ένα φάσμα απαντήσεων», αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν τοποθετείται σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα

    «(Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας) εξετάζει πώς θα απαντήσει σε ενδεχόμενα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη ρωσική επικράτεια, θα δώσει ένα φάσμα απαντήσεων», δήλωσε ο Πούτιν στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Telegram του Ζαρούμπιν.

    Δείτε σχετική ανάρτηση για τη δήλωση Πούτιν:

    Τι φοβούνται οι ΗΠΑ

    Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα που της παρέχουν, φοβούμενες κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

    Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει και πάλι ότι, αν οι Δυτικοί επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

    «Αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», είχε τονίσει.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας
    Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας

    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν

    Η Ουκρανία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο των BRICS που πραγματοποιείται στο Καζάν.
    «Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ (αυτοί που τη χρησιμοποιούν) αγνοούν τα ζωτικά μας συμφέροντα, τις δίκαιες ανησυχίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου λαού, και τώρα δεν κρύβουν ούτε τον στόχο της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν.
    Ο Ρώσος πρόσθεσε ότι όσοι επιδιώκουν την ήττα της χώρας του, κάνουν «απατηλούς υπολογισμούς», δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας και δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα, τη δύναμη του πνεύματος και τη συνοχή που έχουν «σφυρηλατηθεί» επί αιώνες.
    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ

    Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης.

    «Πρέπει να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV
  • Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Νετανιάχου; Πώς αποκωδικοποιούνται οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ
    Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Νετανιάχου; Πώς αποκωδικοποιούνται οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ

    Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο μετρά δύο εβδομάδες, την ώρα που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή οδεύει προς το δεύτερο έτος του. Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν αυξηθεί μετά την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό το βράδυ της Πέμπτης και τον τραυματισμό ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο από ισραηλινά στρατιωτικά πυρά.

    Νέα επίθεση πραγματοποιείται στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, παρά τις επίμονες εκκλήσεις για τερματισμό της σύγκρουσης και εκεί. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ προτρέπουν αυτοσυγκράτηση, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, μετά την επίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους.

    Γιατί ο Νετανιάχου ακολουθεί τον δικό του δρόμο

    Ωστόσο, το Ισραήλ θα συνεχίσει να ακολουθεί το δικό του δρόμο και να αντιστέκεται σε αυτή την πίεση, λόγω τριών παραγόντων, σύμφωνα με το BBC : Την 7η Οκτωβρίου (όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την πρώτη πολύνεκρη επίθεση), τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το BBC υπενθυμίζει ένα σοβαρό γεγονός του παρελθόντος. Τον Ιανουάριο του 2020 όταν ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης με νυχτερινή πτήση από τη Δαμασκό. Ο Σουλεϊμανί ήταν ο επικεφαλής της διαβόητης ιρανικής Δύναμης Quds, μιας επίλεκτης, μυστικής μονάδας του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

    Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση δυνάμεων αντιπροσώπων στο εξωτερικό, στο Ιράκ, τον Λίβανο, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και όχι μόνο. Εκείνη την εποχή, ο Σουλεϊμανί ήταν ίσως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Καθώς η αυτοκινητοπομπή του Σουλεϊμανί έφευγε από το αεροδρόμιο, καταστράφηκε από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος και τον σκότωσαν ακαριαία.

    Παρά το γεγονός πως το Ισραήλ παρείχε πληροφορίες για να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς του, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανήκε στις ΗΠΑ.

    Η εντολή για τη δολοφονία είχε δοθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και όχι από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Δεν ξεχνώ ποτέ ότι ο Μπίμπι Νετανιάχου μας απογοήτευσε», θα έλεγε αργότερα ο πρώην πρόεδρος Τραμπ σε ομιλία του αναφερόμενος στη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

    Σε άλλη συνέντευξη, ο Τραμπ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι περίμενε από το Ισραήλ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επίθεση και παραπονέθηκε για τον Νετανιάχου.

    Ενώ η περιγραφή των γεγονότων από τον Τραμπ αμφισβητείται, εκείνη την εποχή πιστεύεται ότι ο Νετανιάχου, ο οποίος επαίνεσε τη δολοφονία, ανησυχούσε ότι η άμεση ισραηλινή εμπλοκή θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, είτε από το Ιράν, είτε από το Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το Ισραήλ διεξήγαγε έναν σκιώδη πόλεμο με το Ιράν, αλλά κάθε πλευρά φρόντιζε να κρατήσει τις μάχες εντός συγκεκριμένων ορίων, από φόβο μήπως προκαλέσει την άλλη σε σύγκρουση, μεγαλύτερης κλίμακας.

    Περίπου 4 χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2024, ο ίδιος Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε ισραηλινά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν ένα κτίριο στο διπλωματικό συγκρότημα του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων δύο Ιρανούς στρατηγούς.

    Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, σε μια αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Η απάντηση του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ φέρεται να ήταν έντονη και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έμεινε εμβρόντητος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν διατεθειμένος να κλιμακώσει μια σύγκρουση την οποία ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να τερματίσει εδώ και μήνες.

    Αυτό που ξεχωρίζει ωστόσο τα δύο περιστατικά είναι πως η 7η Οκτωβρίου 2023 ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ και μια πολιτική, στρατιωτική και πληροφοριακή αποτυχία καταστροφικών διαστάσεων. Αυτό που ενώνει τις δύο στιγμές, ωστόσο, είναι ότι ο Νετανιάχου αψηφά τη θέληση ενός Αμερικανού προέδρου.

    Γιατί θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο ο Νετανιάχου

    Αυτά τα περιστατικά δείχνουν πως ο Νετανιάχου προτίθεται να συνεχίσει στον πόλεμο.

    Η σφοδρότητα της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ο αντίκτυπος στην ισραηλινή κοινωνία και το αίσθημα ασφαλείας της, έδειξαν πως αυτός ο πόλεμος θα ήταν πάντα διαφορετικός από οποιαδήποτε άλλη πρόσφατη σύγκρουση. Για μια αμερικανική κυβέρνηση που διοχετεύει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, οι θάνατοι Παλαιστινίων αμάχων και ο πόνος στη Γάζα είναι πολιτικά επιζήμια για την κυβέρνηση.

    Για τους επικριτές της Αμερικής στην περιοχή, η προφανής ανικανότητα των ΗΠΑ είναι απορίας άξια. Ακόμη και μετά τη συμμετοχή αμερικανικών αεροσκαφών στην απόκρουση ιρανικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο -ένα σαφές σημάδι του πώς η ασφάλεια του Ισραήλ υποστηρίζεται από τον μεγαλύτερο σύμμαχό του- το Ισραήλ συνέχισε να αποκρούει τις προσπάθειες να αλλάξει την πορεία του πολέμου του.

    Αυτό το καλοκαίρι, το Ισραήλ επέλεξε να κλιμακώσει τη σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ, χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Νετανιάχου έχει μάθει στα περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας ότι η αμερικανική πίεση είναι κάτι που μπορεί να αντέξει, αν όχι να αγνοήσει.

    Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ, ιδίως σε μια χρονιά εκλογών, δεν θα αναλάβουν δράση που θα τον αναγκάσει να παρεκκλίνει από την επιλεγμένη πορεία του (και πιστεύει, σε κάθε περίπτωση, ότι πολεμά και τους εχθρούς της Αμερικής).

    Πίεση στον Νετανιάχου να είναι πιο σκληρός απέναντι στη Χεζμπολάχ και το Ιράν

    Ειδικά όσον αφορά την τελευταία κλιμάκωση, θα ήταν λάθος να υποθέσει κάποιος ότι ο Νετανιάχου λειτουργεί εκτός του ισραηλινού πολιτικού ρεύματος. Αν μη τι άλλο, η πίεση που του ασκείται είναι να είναι πιο σκληρός για να χτυπήσει σκληρότερα κατά της Χεζμπολάχ, αλλά και το Ιράν. Όταν τον περασμένο μήνα τέθηκε υπό συζήτηση ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η κριτική για την προτεινόμενη εκεχειρία των 21 ημερών προήλθε από την αντιπολίτευση και την κύρια αριστερή ομάδα στο Ισραήλ, καθώς και από τα δεξιά κόμματα.

    Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τους πολέμους του τώρα, όχι μόνο επειδή αισθάνεται ότι μπορεί να αντέξει τη διεθνή πίεση, αλλά και επειδή η ανοχή του Ισραήλ στις απειλές που αντιμετωπίζει έχει μετατοπιστεί μετά την 7η Οκτωβρίου.

    Το πώς αντιλαμβάνεται τον πόλεμο το Ισραήλ επίσης έχει αλλάξει και οι μακροχρόνιες αντιλήψεις περί στρατιωτικών κόκκινων γραμμών στην περιοχή έχουν εξανεμιστεί. Τον τελευταίο χρόνο διαπράχθηκαν αρκετές πράξεις που θα μπορούσαν, μέχρι πρόσφατα, να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση, ρίχνοντας βόμβες και πυραύλους στην Τεχεράνη, τη Βηρυτό, το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

    Το Ισραήλ δολοφόνησε τον επικεφαλής της Χαμάς ενώ ήταν φιλοξενούμενος των Ιρανών στην Τεχεράνη- σκότωσε επίσης ολόκληρη την ηγεσία της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Χασάν Νασράλα- δολοφόνησε ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους μέσα σε διπλωματικά κτίρια στη Συρία.

    Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 9.000 πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων στο Τελ Αβίβ. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Χούθι στην Υεμένη έχουν επίσης εκτοξεύσει μεγάλους πυραύλους σε ισραηλινές πόλεις.

    Το Ιράν έχει εξαπολύσει όχι μία, αλλά δύο επιθέσεις κατά του Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι. Ακολούθως, το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο. Οποιοδήποτε από αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν, στο παρελθόν, να προκαλέσουν έναν περιφερειακό πόλεμο. Το γεγονός ότι δεν το έκαναν, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποφασίζει για την επόμενη κίνησή του.

    Ομοβροντία πυραύλων σε ισραηλινή βάση στη Χάιφα - Δεκάδες νεκροί στον Λίβανο

    Τις τελευταίες ώρες, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «πυραύλους» σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στην Χάιφα, ττη εγάλη πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το φιλοϊρανικό κίνημα διευκρίνισε ότι βομβάρδισε με «ομοβροντία πυραύλων βάση που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Χάιφα, στοχοθετώντας εργοστάσιο εκρηκτικών υλών».

    Χθες η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κατά αεροπορικής βάσης στην Χάιφα.

    Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 168 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα του προηγούμενου 24ώρου σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

    Οι αρχές του Λιβάνου κατέγραψαν 57 αεροπορικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα εκ των οποίων κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, στα νότια προάστια της Βηρυτού και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πριν από έναν χρόνο, σε ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 2.229 άνθρωποι και 10.380 είναι οι τραυματίες.

    Λόγω των εχθροπραξιών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ, περίπου 187.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε άλλες περιοχές του Λιβάνου, ενώ άλλοι 430.000 εκτοπισμένοι πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι πρώτες ευχές για τα 72α γενέθλιά του - «Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο»
    Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι πρώτες ευχές για τα 72α γενέθλιά του - «Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο»

    Πώς ευχήθηκαν στον Ρώσο πρόεδρο ο υπερεθνικιστής μέντοράς του Αλεξάντερ Ντούγκιν και ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ

    «Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο!», ήταν ένα από τα πρώτα ευχητήρια μηνύματα για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 72α γενέθλιά του. Το συγκεκριμένο μήνυμα ανήκει στον Αλεξάντερ Ντούγκιν, τον υπερεθνικιστή «μέντορα» του Πούτιν, ο οποίος έκανε ανάρτηση στο Telegram λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
    Ο 62χρονος Ντούγκιν έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της ενοποίησης ρωσόφωνων και άλλων εδαφών σε μια νέα αχανή ρωσική αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας όπου η Ρωσία διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις. Η κόρη του Ντούγκιν είχε σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση το 2022.
    Ο Πούτιν, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2022 έδωσε εντολή στα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, επανεξελέγη θριαμβευτικά στην προεδρία της Ρωσίας τον Μάρτιο. Εφόσον ολοκληρώσει τη νέα εξαετή θητεία του, θα γίνει ο μακροβιότερος ρώσος ηγέτης εδώ και δύο αιώνες, δηλαδή από την εποχή των τσάρων.
    Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μέρος μιας μάχης αιώνων με την παρακμάζουσα Δύση, την οποία κατηγορεί ότι ταπείνωσε τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο παρεμβαίνοντας στη ζώνη επιρροής της Μόσχας.

    Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του κάνουν λόγο για ιμπεριαλιστική αρπαγή γης. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων, την ισοπέδωση χωριών και πόλεων, και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

    «Σήμερα, φίλοι, είναι τα γενέθλια του ηγέτη του έθνους μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος αυτοαποκαλείται «απλός στρατιώτης» του Πούτιν. «Είναι μια σημαντική ημέρα για ολόκληρη την πατρίδα μας», συμπληρώνει.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV
  • «Θα υπάρξουν συνέπειες αν μας επιτεθείτε» - Ανακοίνωση προειδοποίηση προς τη Δύση από το Κρεμλίνο
    «Θα υπάρξουν συνέπειες αν μας επιτεθείτε» - Ανακοίνωση προειδοποίηση προς τη Δύση από το Κρεμλίνο

    Νέα προειδοποίηση στους συμμάχους της Ουκρανίας ότι μπορεί να υπάρξουν «συνέπειες εάν οι δυτικές χώρες συμμετάσχουν σε μια επίθεση κατά της Ρωσίας» εξέδωσε το Κρεμλίνο την Πέμπτη (26/9).

    Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία βρίσκεται σε ένα «πρωτοφανές επίπεδο αντιπαράθεσης».

    Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας θα πρέπει να θεωρηθούν ως «μήνυμα» προς τις «μη φιλικές» χώρες.

    Η Ουκρανία ασκεί πιέσεις εδώ και καιρό οι σύμμαχοί της - κυρίως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο - να επιτρέψουν στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους που θα της παράσχει η Δύση στη Ρωσία.

    Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μόλις επιβεβαίωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς - αλλά δεν υποχώρησε στο να επιτρέψει την εκτόξευση των πυραύλων στη Ρωσία.

    Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ήρθε στον απόηχο της δήλωσης από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη (25/4) ότι προτάθηκαν ορισμένες «αποσαφηνίσεις» αναφορικά με το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, λέγοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχόταν επίθεση από κάποιο κράτος και ότι ακόμη και η επίθεση με συμβατικά όπλα, από χώρα που στηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη, θα μπορούσε να θεωρηθεί κοινή επίθεση των δύο.

    Μεταξύ άλλων όπως αποκάλυψε, προτείνεται η επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μη πυρηνική δύναμη, αλλά με τη συμμετοχή ή τη στήριξη μιας πυρηνικής δύναμης, να θεωρείται ως κοινή επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Ακόμη τόνισε ότι η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι ξεκινά μια μαζική διασυνοριακή επίθεση από αέρος, με μαζική εκτόξευση πυραύλων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή υπερηχητικά όπλα, πρόσθεσε.

    Η Μόσχα, συνέχισε ο Πούτιν, διατηρεί επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η ίδια ή η Λευκορωσία δεχτούν επίθεση, ακόμη και με συμβατικά όπλα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV

  • Νετανιάχου: Το Ισραήλ αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στα βόρεια σύνορα - Έρχονται περίπλοκες ημέρες
    Νετανιάχου: Το Ισραήλ αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στα βόρεια σύνορα - Έρχονται περίπλοκες ημέρες

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα περιμένει «περίπλοκες μέρες» καθώς το Ισραήλ εντείνει σήμερα τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

    Παράλληλα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η στρατιωτική εκστρατεία.

    Το Ισραήλ αναμένει απειλές μετά τα πλήγματα στον Λίβανο, λέει ο Νετανιάχου

    «Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στον βορρά - αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μήνυμά έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.

    Πρόσθεσε ότι ότι το Ισραήλ «αναμένει απειλές» μετά τα πλήγματα στον Λίβανο.

    Μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων στον νότιο Λίβανο

    Σε τουλάχιστον 182 ανέρχονται οι νεκροί και σε 727 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ιατρικό προσωπικό, στις σημερινές ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, ανέφερε στον τελευταίο προσωρινό απολογισμό του το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ABIR SULTAN

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο