Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 11:56

Προβλέψεις για μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού (γράφημα)

Γράφτηκε από την

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μειωθεί ήδη από το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα στα 8,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2100, ήτοι 2 δισεκατομμύρια λιγότερα από τις προβλέψεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με μελέτη που προβλέπει ανατροπές στην παγκόσμια ισορροπία και στους κόλπους των κοινωνιών.

Αυτή είναι "μια καλή είδηση για το περιβάλλον (λιγότερη πίεση στα συστήματα παραγωγής προϊόντων διατροφής και λιγότερες εκπομπές CO2)", δήλωσε στο AFP ο Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του έγκριτου ερευνητικού κέντρου για την υγεία Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο Σιάτλ, το οποίο έκανε τη μελέτη αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Lancet.

Ωστόσο "η αναστροφή της πυραμίδας των ηλικιών θα έχει βαθιές και αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και την οργάνωση των οικογενειών, των κοινοτήτων και των κοινωνιών", σημείωσε. Ωστόσο οι προβλέψεις αυτές "δεν είναι κάτι το δεδομένο" και μπορεί πολιτικές αλλαγές να αλλάξουν την πορεία των διαφόρων χωρών, προσθέτει.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, η Γη θα έχει 9,7 δισεκατομμύρια κατοίκους το 2050 και 10,9 δισεκατομμύρια το 2100, έναντι 7,7 δισεκατομμυρίων σήμερα.

Ωστόσο η νέα μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνεχή αυτή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

Οι ερευνητές του IHME, οργανισμού που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και είναι γνωστός για τις παγκόσμιες μελέτες του στον τομέα της δημόσιας υγείας, προβλέπουν μια κορύφωση ήδη το 2064 του παγκόσμιου πληθυσμού στα 9,7 δισεκατομμύρια προτού υπάρξει μια πτώση στα έως 8,8 δισεκατομμύρια το 2100.

"Μείωση στην Ευρώπη"

Η πτώση αυτή θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης των κοριτσιών και στην πρόσβαση στην αντισύλληψη, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση της γεννητικότητας στο 1,66 παιδί ανά γυναίκα το 2100 έναντι των 2,37 παιδιών σήμερα, σύμφωνα με την μελέτη αυτή. Πρόκειται για μια πιο γρήγορη μείωση της γεννητικότητας από αυτό που προβλέπει ο ΟΗΕ.

Σε 183 χώρες από τις 195 που εξετάστηκαν, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί ως το 2100 κάτω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, επιτρέποντας τη διατήρηση του πληθυσμού χωρίς μεταναστευτικές ροές.

Ωστόσο η δημογραφική εξέλιξη, με την ενσωμάτωση της θνησιμότητας και των μεταναστεύσεων, θα ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τη χώρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτοί αναμένουν ένα ξαναμοίρασμα της οικονομικής και γεωπολιτικής τράπουλας, μολονότι η δύναμη ενός κράτους δεν συνοψίζεται απαραιτήτως μόνο στο μέγεθος του πληθυσμού του.

Ως εκ τούτου, η Κίνα μπορεί να χάσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της (1,4 δισεκατομμύριο σήμερα, 730 εκατομμύρια το 2100) και να παρουσιάσει μια πτώση στον αριθμό των ανθρώπων που είναι σε ηλικία εργασίας, πράγμα που θα "παρεμποδίσει" την οικονομική της ανάπτυξη.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται να χάνουν προσεχώς τη θέση τους ως η μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομική δύναμη, θα μπορούν ως εκ τούτου να προηγηθούν ξανά της Κίνας ως το τέλος του αιώνα, αν η μετανάστευση εξακολουθήσει να αντισταθμίζει την πτώση της γεννητικότητας, σύμφωνα με την μελέτη.

Μείωση πληθυσμού προβλέπεται παράλληλα στην Ασία και την Ευρώπη. Οι δύο αυτές ήπειροι φιλοξενούν ένα μεγάλο μέρος των 23 χωρών που αναμένεται να δουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται σε λιγότερο από τον μισό: Ιαπωνία (από 128 σε 60 εκατομμύρια), Ταϊλάνδη (από 71 σε 35 εκατομμύρια), Ισπανία (από 46 σε 23 εκατ.), Ιταλία (από 61 σε 31 εκατ.), Πορτογαλία (από 11 σε 4,5 εκατ.), Νότια Κορέα (από 53 σε 27 εκατ.). Ωστόσο ορισμένες χώρες δεν ακολουθούν αυτήν την τάση, όπως η Γαλλία (από 65 σε 67 εκατομμύρια).

APE MEIOSI PLUTHISMOUΠροβλέψεις για μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού Κατά 2 δισεκατομμύρια λιγότεροι θα ε'ιναι οι κάτοικοι της Γης το 2100, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του ΟΗΕ που αποτυπώνονται στο γράφημα. Προβλέπει ανατροπές στην παγκόσμια ισορροπία και στους κόλπους των κοινωνιών. Αυτή είναι "μια καλή είδηση για το περιβάλλον (λιγότερη πίεση στα συστήματα παραγωγής προϊόντων διατροφής και λιγότερες εκπομ

"Δικαιώματα των γυναικών"

Στον αντίποδα, η υποσαχάρια Αφρική μπορεί να δει να τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της (1 σε 3 δισεκατομμύρια), με πρώτη κυρίως τη Νιγηρία (206 σε 790 εκατομμύρια κατοίκους), η οποία θα γίνει το 2100 η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο μετά την Ινδία, αλλά θα προηγείται της Κίνας.

"Θα πρόκειται πράγματι για έναν νέο κόσμο, έναν κόσμο για τον οποίο οφείλουμε να προετοιμαστούμε ήδη από σήμερα", σχολίασε ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Lancet Ρίτσαρντ Χόρτον.

Στον κόσμο αυτόν, στον οποίο ο πληθυσμός που θα είναι σε ηλικία εργασίας θα έχει μειωθεί, αλλά οι άνω των 80 ετών θα είναι κατά έξι φορές περισσότεροι (από 141 θα φθάσουν τα 866 εκατομμύρια),

θα χρειαστεί "να επανεκτιμηθεί η σημερινή δομή των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και των υπηρεσιών υγείας", επισήμανε ο Μάρεϊ.

"Η απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στην πληθυσμιακή αυτή μείωση κινδυνεύει να γίνει μια από τις μεγάλες πολιτικές ανησυχίες σε πολλές χώρες", συμπληρώνει σε ανακοίνωσή του ο συνάδελφός του Στάιν Έμιλ Φόλσετ. "Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να διακυβεύσει τις προσπάθειες για να βελτιωθεί η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών ή η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών", επιμένει.

Αντιθέτως για να αλλάξει η δημογραφική πορεία, αυτοί επικαλούνται "κοινωνικές πολιτικές" που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να εργάζονται έχοντας τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν.

Αλλά και "φιλελεύθερες πολιτικές για τη μετανάστευση". "Κρίνουμε ότι αργότερα εντός αυτού του αιώνα, οι χώρες που χρειάζονται οικονομικούς μετανάστες θα ανταγωνίζονται η μια την άλλη για να προσελκύσουν αυτούς τους μετανάστες", οι οποίοι αναμένεται αρχικά να έλθουν από την υποσαχάρια Αφρική και τον αραβικό κόσμο, κατέληξε ο Κρίστοφ Μάρεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία από WikiImages από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 10:13

Σχετικά Άρθρα

  • Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μέσα σε 2,5 χρόνια
    Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μέσα σε 2,5 χρόνια

    Λόγω της εξόδου του πληθυσμού και της πτώσης του ποσοστού γονιμότητας - Ανέρχεται φέτος σε 35 εκατομμύρια κατοίκους, έναντι 43 εκατομμυρίων το 2022

    Ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε κατά οκτώ εκατομμύρια μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία προκάλεσε έξοδο του πληθυσμού και πτώση του ποσοστού γονιμότητας, όπως ανέφεραν την Τρίτη (22/10) τα Ηνωμένα Έθνη.
    «Συνολικά, ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε περίπου κατά δέκα εκατομμύρια από το 2014 και περίπου κατά οκτώ εκατομμύρια μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας εισβολής το 2022», ανέφερε η Φλόρενς Μπάουερ, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) σε σημειώσεις που εστάλησαν προς τους δημοσιογράφους.
    Το έγγραφο αυτό, που επικαλείται στοιχεία της κυβέρνησης και του UNFPA, διευκρινίζει πως ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανέρχεται φέτος σε 35 εκατομμύρια κατοίκους, έναντι 43 εκατομμυρίων το 2022 και 45 εκατομμυρίων το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η Μπάουερ, εξήγησε πως η υποχώρηση αυτή συνδέεται με έναν «συνδυασμό παραγόντων» και υπογράμμισε πως «πριν ακόμη από την κλιμάκωση του πολέμου, η Ουκρανία αντιμετώπιζε σημαντικές δημογραφικές προκλήσεις».

    «Η χώρα είχε ένα από πιο χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας στην Ευρώπη. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών. Ο πληθυσμός γερνούσε και ο συνολικός πληθυσμός μειωνόταν», είπε η Μπάουερ.

    «Η κατάσταση αυτή είναι χαρακτηριστική στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες παρουσιάζουν παρόμοιες δημογραφικές τάσεις», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «μαζί με τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας που ξεκίνησε το 2022 η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά».

    Η αξιωματούχος είπε πως το ποσοστό γονιμότητας κατέρρευσε και βρίσκεται σήμερα γύρω στο ένα παιδί ανά γυναίκα, «που είναι από τα πιο χαμηλά στον κόσμο» και «είναι πολύ κάτω» από το όριο ανανέωσης του πληθυσμού που είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

    Επίσης 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία «και ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πέθαναν εξαιτίας της σύγκρουσης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ BARTLOMIEJ WOJTOWICZ
  • Βρετανία: Αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ ο πληθυσμός από τα μέσα του 2022 μέχρι τα μέσα του 2023 λόγω μεταναστών
    Βρετανία: Αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ ο πληθυσμός από τα μέσα του 2022 μέχρι τα μέσα του 2023 λόγω μεταναστών

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1971- Πάνω από 1,18 εκατομμύριο ξένοι ήρθαν για να εγκατασταθούν στη χώρα αυτή την περίοδο

    Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ 1% από τα μέσα του 2022 μέχρι τα μέσα του 2023, κυρίως λόγω των μεταναστών, ενώ οι θάνατοι υπερέβησαν τις γεννήσεις, για πρώτη φορά σε σχεδόν 50 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
    Η χώρα αριθμούσε 68,26 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (ONS) για την περίοδο Ιουλίου 2022-Ιουνίου 2023, δηλ. 662.440 περισσότερους μέσα σε ένα χρόνο.
    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τότε που το ONS άρχισε να συγκεντρώνει αυτά τα δεδομένα το 1971.
    «Η καθαρή διεθνής μετανάστευση ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού για όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου» (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία) ,διευκρινίζει ακόμη το γραφείο.

    Πάνω από 1,18 εκατομμύριο ξένοι ήρθαν για να εγκατασταθούν στη χώρα αυτή την περίοδο, ενώ 508.300 αναχώρησαν, με αποτέλεσμα η καθαρή μετανάστευση να φθάνει τα 677.300 άτομα.

    Παράλληλα, η χώρα κατέγραψε 16.300 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις την ίδια περίοδο, για πρώτη φορά από το 1976, εκτός του 2020 που σημαδεύτηκε από την πανδημία της Covid-19. Καταγράφηκαν 664.400 γεννήσεις έναντι 680.700 θανάτων.

    Το θέμα είναι ευαίσθητο στο ΗΒ καθώς διαδοχικές κυβερνήσεις μετά το Brexit υποσχέθηκαν να μειώσουν τα επίπεδα της μετανάστευσης περιλαμβανομένης της παρούσας κυβέρνησης των Εργατικών. Η χώρα βίωσε αυτό το καλοκαίρι πολυήμερες αντιμεταναστευτικές ταραχές.

    Ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούσαν το μεγαλύτερο τμήμα των μεταναστών στο ΗΒ μέχρι το Brexit και το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας το 2021, οι μετανάστες προέρχονται πλέον κατά 85% από χώρες εκτός ΕΕ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ANDY RAIN
  • SOS για τις πεταλούδες - Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθυσμός τους
    SOS για τις πεταλούδες - Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθυσμός τους

    Οικολόγοι προειδοποιούν πως οι πεταλούδες είναι σε «έκτακτη ανάγκη» καθώς έρευνα έδειξε ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά.

    Η καταμέτρηση των πεταλούδων, που διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Butterfly Conservation για τρεις εβδομάδες το καλοκαίρι, βάζει τους πολίτες να αφιερώσουν 15 λεπτά καταγράφοντας τις πεταλούδες που βλέπουν στον κήπο, το πάρκο ή την εξοχή τους.

    Τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία της καταμέτρησης των πεταλούδων

    Ωστόσο, τα φετινά αποτελέσματα ήταν τα χειρότερα στην 14χρονη ιστορία της καταμέτρησης, με τους συμμετέχοντες να εντοπίζουν μόλις επτά πεταλούδες κατά μέσο όρο ανά καταμέτρηση, σχεδόν το μισό σε σχέση με τον περσινό μέσο όρο των 12 πεταλούδων και το χαμηλότερο που έχει δει η έρευνα.

    Μάλιστα, 9.000 καταμετρήσεις καταγράφηκαν ως μηδενικές, σύμφωνα με την Independent.

    Η Butterfly Conservation δήλωσε ότι ήταν το χειρότερο καλοκαίρι στην ιστορία της καταμέτρησης για τις πεταλούδες, συμπεριλαμβανομένων των κοινών και των γαλάζιων πεταλούδων, των πράσινων και μικρών λευκών πεταλούδων και υπόλοιπων ειδών.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν πως από το 81% των ειδών παρουσίασαν μείωση του αριθμού τους φέτος σε σύγκριση με το 2023. Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι οι πεταλούδες επλήγησαν από μια υγρή άνοιξη και ένα δροσερό καλοκαίρι - αλλά προειδοποιούν ότι οι φυσικές διακυμάνσεις στον αριθμό των εντόμων, οι οποίες επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, έρχονται να προστεθούν σε μακροχρόνιες σοβαρές μειώσεις.

    Κάποιοι από τους λόγους μείωσης του πληθυσμού των πεταλούδων

    Ο Δρ Ρίτσαρντ Φοξ, επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας Butterfly Conservation, δήλωσε ότι οι μειώσεις οφείλονται μεταξύ άλλων στην ρύπανση από φυτοφάρμακα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Συνολικά, καταγράφηκαν λίγο περισσότερες από 935.000 πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την περίοδο από τις 12 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, αριθμός μειωμένος κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με τους αριθμούς του 2023.

    Η οργάνωση καλεί την βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση καθώς και τους πολίτες που έχουν κήπους να φτιάξουν ειδικό χώρο για τις κάμπιες που θα γίνουν πεταλούδες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μείωση διοδίων: Σε ποιους σταθμούς και από πότε θα ισχύσουν οι εκπτώσεις
    Μείωση διοδίων: Σε ποιους σταθμούς και από πότε θα ισχύσουν οι εκπτώσεις

    Μειώσεις στο αντίτιμο των διοδίων που φτάνουν, συνολικά, έως και τα 3 ευρώ για τους χρήστες ΙΧ, προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης του ποσού των 15,8 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο όφελος του Δημοσίου από την αναχρηματοδότηση του έργου Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός – Κλειδί, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2024. Έργο που εντάσσεται στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, το οποίο και παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας (2/9) από το Κιλελέρ ο πρωθυπουργός.

    «Όπως είχαμε δεσμευτεί δημόσια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά, το όφελος που εξασφαλίσαμε για το Δημόσιο εγκρίνοντας την αναχρηματοδότηση του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία μέσω σημαντικής και οριζόντιας μείωσης του κόστους διοδίων στους σταθμούς του αυτοκινητόδρομου, τόσο για τους χρήστες ΙΧ όσο και για τους επαγγελματίες», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ειδικότερα, η έκπτωση αφορά όλες τις κατηγορίες οχημάτων με διαφοροποίηση μεταξύ ελαφρών (ΕΟ) και βαρέων οχημάτων (ΒΟ) και συγκεκριμένα:

    • Έκπτωση ύψους 17% για τα ελαφρά οχήματα σε όλες τις διελεύσεις, είτε με χρήση πομποδέκτη (οποιασδήποτε Παραχώρησης), είτε με πληρωμή σε λωρίδες με εισπράκτορα (ή αυτόματα μηχανήματα πληρωμής).
    • Έκπτωση ύψους 5% για τα βαρέα οχήματα, αποκλειστικά για τις διελεύσεις με χρήση πομποδέκτη (οποιασδήποτε Παραχώρησης).

    Το χρονικό διάστημα εφαρμογής του προγράμματος είναι από 1 Οκτωβρίου 2024 έως και 31 Δεκεμβρίου 2025 (περίοδος 15 μηνών) και αφορά στους σταθμούς διοδίων:

    • Πελασγίας
    • Μοσχοχωρίου
    • Μακρυχωρίου
    • Λεπτοκαρυάς
    • Κλειδιού
    • καθώς και τα 17 πλευρικά διόδια της περιοχής

    Οι αλλαγές έγιναν με βάση τις εκτιμήσεις των διελεύσεων από τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, όπου έχει συνυπολογιστεί και το ενδεχόμενο αποκλίσεων.

    Συγκεκριμένα, το όφελος για τους χρήστες ΙΧ από την εφαρμογή του προγράμματος είναι:

    • 2,8 ευρώ για το 2024, καθώς η επιβάρυνση της διέλευσης από τους πέντε σταθμούς μειώνεται από 16,5 (σήμερα) σε 13,7 ευρώ, και
    • 3 ευρώ για το 2025, από 17,4 σε 14,4 ευρώ.

    Όσον αφορά στα βαρέα οχήματα, σημειώνεται πως η έκπτωση ύψους 5% στους χρήστες που διαθέτουν πομποδέκτη προστίθεται στην έκπτωση ύψους 7%, η οποία υφίσταται ήδη από τον παραχωρησιούχο.

    Με τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στον παραχωρησιούχο, η ωφέλεια επιστρέφει με άμεσο τρόπο στην ελληνική κοινωνία, με μείωση του κόστους των μετακινήσεων για τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.

    1725299105475-467281289-Capture.jpg

    Πηγή: Cnn.grCnn.gr

  • Ινδία: Στα 1,52 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της ως το 2036
    Ινδία: Στα 1,52 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της ως το 2036

    Η Ινδία αυτή τη στιγμή είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, με τον πληθυσμό της να υπολογίζεται στους 1,42 δις κατοίκους

    Ο πληθυσμός της Ινδίας αναμένεται να φθάσει το 1,52 δισεκατομμύριο σε μια δεκαετία, αυξανόμενος κατά 100 εκατομμύρια ως το 2036, αναφέρει η νέα έκθεση «Γυναίκες και άνδρες στην Ινδία» που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Στατιστικής και Εφαρμογής Προγραμμάτων της χώρας και ευρήματα της οποίας παρέχονται στο ειδησεογραφικό μέσο Independent.
    Η Ινδία αυτή τη στιγμή είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, με τον πληθυσμό της να υπολογίζεται στους 1,41 δις κατοίκους.
    Ωστόσο, η επικείμενη αύξησή του πληθυσμού δεν σημαίνει περισσότερα άτομα νεαρής ηλικίας, καθώς η ίδια έκθεση προβλέπει αύξηση του ποσοστού ατόμων άνω των 60 ετών και ταυτόχρονη μείωση των ατόμων ηλικίας κάτω των 15 ετών.
    Τα ευρήματα αποδίδουν την πτώση του μεγέθους του νεότερου πληθυσμού στη μείωση του ποσοστού γονιμότητας. Παρόλα αυτά, η έκθεση προβλέπει καλύτερη αναλογία φύλου στην Ινδία, με αύξηση από 943 γυναίκες ανά 1.000 άνδρες σε 952 γυναίκες μέχρι το 2036.
    Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ως επείγουσα την ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Ινδίας, εφιστώντας την προσοχή στις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που επηρεάζουν την όραση.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAJAT GUPTA
  • Πληθυσμός: Στοιχεία σοκ για την κατανομή του στην Ελλάδα – Οι πληθυσμιακές συγκεντρώσεις
    Πληθυσμός: Στοιχεία σοκ για την κατανομή του στην Ελλάδα – Οι πληθυσμιακές συγκεντρώσεις

    Σοβαρά ζητήματα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο πληθυσμός παρουσιάζει άνιση κατανομή και έχει ήδη επηρεάσει τον δημογραφικό δυναμισμό πολλών περιοχών.

    Η υπερσυγκέντρωση σε εξαιρετικά περιορισμένο χώρο της επικρατείας καθιστά ανυπόφορες τις συνθήκες διαβίωσης σε μεγάλα αστικά κέντρα και απειλεί με ερημοποίηση την περιφέρεια. Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Ελλάδας κατοικεί σε 100 μόνον από τους 13.586 οικισμούς της χώρας

    Η πληθυσμιακή ανισοκατανομή στην Ελλάδα είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που καθορίζουν την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Ανατρέχοντας στα πρόσφατα δημοσιευθέντα από την ΕΛΣΤΑΤ στοιχεία της απογραφής του 2021 γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο συνολικός πληθυσμός της χώρας διαμένει σε 100 μόνον από τους 13.586 οικισμούς της. Σε ποσοστό αυτό αναλογεί σε 56,6% και σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 5,9 από τα 10,5 εκατομμύρια κατοίκους.

    2,1 εκατομμύρια κάτοικοι στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κεντρικού Τομέα Αθηνών που καταλαμβάνουν μόλις το 2,8% της έκτασης της Ελλάδας

    Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), που υπογράφει ο καθηγητής Βασίλης Παππάς, ο πληθυσμός αυτός ανισοκατανέμεται έντονα: Οι δύο πολυπληθέστερες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας (Θεσσαλονίκης και Κεντρικού Τομέα Αθηνών) συγκεντρώνουν 2,1 εκατομμύρια (το 20,0% του συνολικού πληθυσμού) ενώ καταλαμβάνουν μόλις το 2,8% της έκτασης της Ελλάδας.

    Αντίστοιχα οι δέκα (10) πολυπληθέστερες, εκ των οποίων οι έξι (6) βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, έχουν το 53,0% του πληθυσμού και το 12,8% της έκτασης της Ελλάδας. Στον αντίποδα οι δέκα (10) Περιφερειακές Ενότητες με τον λιγότερο πληθυσμό είναι όλες νησιώτικες, διαθέτουν το 0,86% του συνολικού πληθυσμού (89,9 χιλ. ) και καταλαμβάνουν το 2,1% της έκτασης.

    Οι πολυπληθέστεροι και ολιγοπληθέστεροι δήμοι της χώρας

    Το φαινόμενο της έντονης ανισοκατανομής αποτυπώνεται και σε επίπεδο Δήμων. Στους δέκα (10) πολυπληθέστερους από τους 332 Δήμους της χώρας μας (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου και Ιωαννιτών) βρίσκεται συγκεντρωμένο το 21,0% του συνολικού πληθυσμού (2,2 εκατομμύρια).

    Αντίστοιχα οι δέκα (10) ολιγοπληθέστεροι Δήμοι (Τήλου, Φολεγάνδρου, Μεγίστης, Χάλκης, Η.Ν. Ψαρών, Ανάφης, Αγίου Ευστρατίου, Σικίνου, Αγαθονησίου και Γαύδου) συγκεντρώνουν μόλις 4,1 χιλ. κατοίκους (0,04% του συνολικού πληθυσμού).

    Το φαινόμενο της έντονης πληθυσμιακής ανισοκατανομής καταγράφεται ακόμα πιο έντονα όταν αλλάξουμε κλίμακα και μελετήσουμε τις Δημοτικές Ενότητες (ΔΕ). Οι ΔΕ που έχουν μόνιμο πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους είναι μόλις οκτώ (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Πειραιώς, Ηρακλείου, Λαρισαίων, Περιστερίου και Αχαρνών) και οι μισές από αυτές βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής. Στον αντίποδα έντεκα (11) Δημοτικές Ενότητες έχουν λιγότερους από εκατό (100) κατοίκους η κάθε μία, οι περισσότερες εκ των οποίων (5) βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών.

    Πληθυσμός δυσανάλογα μεγάλος

    Ανισοκατανομή χαρακτηρίζει όμως και το εσωτερικό της κάθε Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ). Ειδικότερα ο πληθυσμός του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της κάθε ΠΕ είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων δυσανάλογα μεγάλος.

    Από την ανάλυση του ΙΔΕΜ προκύπτει ειδικότερα ότι: i) σε έξι Περιφερειακές Ενότητες (Πατρέων, Λαρισαίων, Ξάνθης, Κομοτηνής, Δράμας και Τρικκαίων) η πολυπληθέστερη ΔΚ συγκεντρώνει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της αντίστοιχης ΠΕ ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνει λιγότερο από το 3% της έκτασης της, ii) υπάρχουν τριάντα μία (31) ΠΕ όπου η πολυπληθέστερη Δημοτική τους Κοινότητα συγκεντρώνει το 20 – 49,6% του συνολικού πληθυσμού στο 0,31-4,72% της έκτασης της κάθε μιας από αυτές, iii) οι νησιώτικες ΠΕ διαθέτουν διαφορετικά μοτίβα στην κατανομή του πληθυσμού τους που εξαρτώνται από το μέγεθος και τον χαρακτήρα του κάθε νησιού, και, iv) οι ΔΚ των μεγάλων αστικών συμπλεγμάτων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα γιατί οι ΠΕ στις οποίες ανήκουν είναι κυρίως αστικές με μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις, όπως πχ. η ΠΕ του Κεντρικού τομέα Αθηνών.

    Δημογραφική κατάρρευση

    Συμπερασματικά, το ηλεκτρονικό Δελτίου του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών εκτός από την υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού σε ελάχιστες Περιφερειακές Ενότητες / Δήμους/ Δημοτικές Ενότητες και την έντονη ανισοκατανομή τους στο εσωτερικό πολλών Περιφερειακών Ενοτήτων διαπιστώνει πως το 80 % των κατοίκων της χώρας μας συγκεντρώνεται σε 710 μόνον από τους 13.586 οικισμούς της.

    «Η εξαιρετικά άνιση αυτή κατανομή του πληθυσμού στον ελλαδικό χώρο, αποτέλεσμα του μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης και της απουσίας χωροταξικού σχεδιασμού, συνοδεύεται όχι μόνον από την άνιση κατανομή στο χώρο του εργατικού δυναμικού, των οικονομικών δραστηριοτήτων, του παραγομένου πλούτου αλλά και από μια προβληματική κατανομή του πληθυσμού ανά ηλικία (αυξημένη γήρανση)» σημειώνει το ΙΔΕΜ.

    Και προσθέτει πως «δημιουργεί, εκτός των άλλων, σοβαρά ζητήματα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην εδαφική της συνοχή της, ενώ έχει ήδη επηρεάσει και τον δημογραφικό δυναμισμό πολλών περιοχών με μικρές πληθυσμιακές πυκνότητες όπου καταγράφονται συνήθως ετησίως υψηλές αναλογίες θανάτων ανά γέννηση και υψηλοί ρυθμοί μείωσης του πληθυσμού, εγείροντας βάσιμες αμφιβολίες ως προς την δυνατότητα αποφυγής της δημογραφικής τους κατάρρευσης».

    Πηγή: in.gr

  • Εξαιρετικά άνιση η κατανομή του πληθυσμού στην Ελλάδα - Το 50% των πολιτών μένει σε μόλις 66 δήμους από τους 1.036!
    Εξαιρετικά άνιση η κατανομή του πληθυσμού στην Ελλάδα - Το 50% των πολιτών μένει σε μόλις 66 δήμους από τους 1.036!

    Το 20% του πληθυσμού ζει στο 2,8% της επικράτειας

    Ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας που ανέρχεται στην πρόσφατη απογραφή σε 10,482 εκατομμύρια, είναι εξαιρετικά άνισα κατανεμημένος στον ελλαδικό χώρο καθώς οι δύο πολυπληθέστερες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), αυτές της Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, συγκεντρώνουν 2,09 εκατομμύρια (το 20,0% του συνολικού πληθυσμού) ενώ καταλαμβάνουν μόλις το 2,8% της έκτασης της Ελλάδας. Οι 10 δε πολυπληθέστερες από τις 74 ΠΕ -οι 6εκ των οποίων βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής-, συγκεντρώνουν το 53,0% του πληθυσμού στο 12,8% της έκτασης της χώρας μας, ενώ στον αντίποδα, οι 10 με τον λιγότερο πληθυσμό (που είναι όλες νησιώτικες) συγκεντρώνουν μόνον το 0,86% του πληθυσμού μας (89,9χιλ.) στο 2,1% της επιφάνειας. Πρόκειται για κάποια από τα πρώτα συμπεράσματα που αναφέρονται στο πρόσφατο ψηφιακό δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με θέμα «Η εξαιρετικά άνιση κατανομή του πληθυσμού στον ελλαδικό χώρο».

    Ο συγγραφέας του άρθρου αυτού, ο καθηγητής Βασίλης Παππάς (ιδρυτικό μέλος του ΙΔΕΜ), αναλύοντας τα δεδομένα της τελευταίας απογραφής αναδεικνύει την ανισοκατανομή του πληθυσμού μας, μια ανισοκατανομή που είναι ακόμη εντονότερη αν εξετάσουμε την κατανομή του σε «χαμηλότερα» των Περιφερειακών Ενοτήτων επίπεδα (Δήμους και Δημοτικές Ενότητες). Σε επίπεδο π.χ. των Δήμων (332 ενότητες) ο κ. Παππάς σημειώνει ότι στους 10 πολυπληθέστερους από αυτούς (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου και Ιωαννιτών) βρίσκεται συγκεντρωμένο το 21,0% του συνολικού πληθυσμού (2,2 εκατομμύρια) ενώ οι 10 ολιγοπληθέστεροι (Τήλου, Φολεγάνδρου, Μεγίστης, Χάλκης, Η.Ν. Ψαρών, Ανάφης, Αγίου Ευστρατίου, Σικίνου, Αγαθονησίου και Γαύδου) συγκεντρώνουν συνολικά μόλις 4,1 χιλ. κατοίκους (0,04% του συνολικού πληθυσμού).
    Το φαινόμενο της πληθυσμιακής ανισοκατανομής καταγράφεται ακόμα πιο έντονα όταν αλλάξουμε κλίμακα και εξετάσουμε τις Δημοτικές Ενότητες σημειώνει ο κ. Παππάς, καθώς μόνον 8 από τις υφιστάμενες 1.036 έχουν μόνιμο πληθυσμό που υπερβαίνει τις 100.000 (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Πειραιώς, Ηρακλείου, Λαρισαίων, Περιστερίου και Αχαρνών) με τις μισές να βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, 66 δε Δημοτικές Ενότητες που βρίσκονται σχεδόν όλες στην Περιφέρεια Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ή αποτελούν ακόμη μέρος των πρωτευουσών αρκετών Περιφερειακών Ενοτήτων συγκεντρώνουν το 50,1% του συνολικού πληθυσμού το 2021 (5,25 εκατομμύρια) στο 4,3% της επιφάνειας. Ταυτόχρονα, το 80% του μόνιμου πληθυσμού μας το 2021 (8,39 εκατομμύρια) συγκεντρώνεται σε 277 Δημοτικές Ενότητες που καλύπτουν το 25,2% της συνολικής έκτασης, ένα ποσοστό που μειώθηκε στο μισό ανάμεσα στο 1951 και το 2021 καθώς στην πρώτη μεταπολεμική απογραφή, 8 στους 10 κατοίκους διέμεναν στο 55,5% της επιφάνειας.

    Ανισοκατανομή όμως, όπως αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου, χαρακτηρίζει και το εσωτερικό πολλών Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) καθώς ο πληθυσμός της πολυπληθέστερης Κοινότητας σε κάθε μιας από αυτές, είναι συχνά δυσανάλογα «μεγάλος». Από την ανάλυση δε των δεδομένων προκύπτει ότι i) σε 6 Περιφερειακές Ενότητες (Πατρέων, Λαρισαίων, Ξάνθης, Κομοτηνής, Δράμας και Τρικκαίων) η πολυπληθέστερη Δημοτική Κοινότητα κάθε φορά συγκεντρώνει πάνω από το 50% του πληθυσμού της αντίστοιχης ΠΕ ενώ, ταυτόχρονα καταλαμβάνει λιγότερο από το 3% της έκτασής της, ii) σε 31 Περιφερειακές Ενότητες η πολυπληθέστερη ΔΚ συγκεντρώνει το 20 - 49,6% του πληθυσμού στο 0,31-4,72% της έκτασης της ΠΕ στην οποία ανήκει ii) οι νησιώτικες ΠΕ διαθέτουν διαφορετικά μοτίβα που εξαρτώνται από το μέγεθος και τον χαρακτήρα του κάθε νησιού, και, τέλος, iv) οι ΔΚ των μεγάλων αστικών συμπλεγμάτων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα γιατί οι ΠΕ στις οποίες ανήκουν είναι κυρίως αστικές με μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις.
    Μιλώντας δε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Βασίλης Παππάς αναφέρει ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το 80% του πληθυσμού μας διαμένει πλέον σε μόνον 710 από τους 13.589 οικισμούς της χώρας μας, και ότι, η εξαιρετικά άνιση αυτή κατανομή στο χώρο, αποτέλεσμα του μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης και της απουσίας χωροταξικού σχεδιασμού, συνοδεύεται και από την άνιση χωρική κατανομή του εργατικού δυναμικού, των οικονομικών δραστηριοτήτων και του παραγομένου πλούτου. Επισημαίνει δε ότι αυτό δημιουργεί, εκτός των άλλων, σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και στην εδαφική της συνοχή, ενώ, όπως συνδυάζεται και με μια προβληματική κατανομή του πληθυσμού ανά ηλικία (αυξημένη γήρανση), έχει ήδη επηρεάσει και τον δημογραφικό δυναμισμό πολλών περιοχών με μικρές πληθυσμιακές πυκνότητες. Σε αυτές έχουμε συνήθως κάθε χρόνο, υψηλές αναλογίες θανάτων ανά γέννηση και συνεχή μείωση του πληθυσμού, γεγονός που εγείρει βάσιμες αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα αποφυγής της δημογραφικής τους κατάρρευσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στα 8,04 δισεκατομμύρια ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2023
    Στα 8,04 δισεκατομμύρια ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2023

    Στα 8,04 δισεκατομμύρια κυμαίνεται σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΗΕ ο παγκόσμιος πληθυσμός. Η πιο πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου είναι η Ινδία με 1,43 δισεκατομμύρια κατοίκους. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα με 1,42 δισεκατομμύρια ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 339,5 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τρεις πολυπληθέστερες χώρες αντιπροσωπεύουν το 39,7% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2023!

    Η Τουρκία με πληθυσμό 85,3 εκατομμυρίων ατόμων, κατέλαβε την 18η θέση μεταξύ 194 χωρών με βάση το μέγεθος του πληθυσμού το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία της TurkStat της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, ο πληθυσμός της Τουρκίας αντιπροσωπεύει το 1,1% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα ενόψει της 11ης Ιουλίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Πληθυσμού, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

    Οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παιδιών είναι ο Νίγηρας και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με 55,5%, ενώ το ποσοστό του παιδικού πληθυσμού της Τουρκίας είναι 26%, κάτω από το ποσοστό του παγκόσμιου παιδικού πληθυσμού που είναι 29,8%.

    Όσον αφορά τον πληθυσμό στους νέους, η Συρία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 24,1% του νεανικού πληθυσμού της, ενώ το ποσοστό του νεανικού πληθυσμού της Τουρκίας ήταν 15,1%, κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 15,5%.

    Η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ, έδειξε ότι το Μονακό είχε τον πιο γηρασμένο πληθυσμό, καθώς οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 35,8% του συνολικού πληθυσμού. Επιπλέον, το Μονακό έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες, στα 89 έτη, και τους άνδρες στα 85,2 έτη. Το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είναι 76 χρόνια για τις γυναίκες και 70,8 χρόνια για τους άνδρες.

    Όσον αφορά τη γονιμότητα, το υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας παρατηρείται στον Νίγηρα με 6,67 παιδιά το 2023.

    Σε 10.413.982 άτομα (5.090.591 άνδρες και 5.323.391 γυναίκες), εκτιμάται ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2023, μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2022 που ήταν 10.461.627 άτομα.

    Πηγή: Cnn.gr



Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ