Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 11:01

Ελβετία: Η αστυνομία ταυτοποίησε ως τζιχαντίστρια δράστρια επίθεσης σε πολυκατάστημα του Λουγκάνο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αστυνομία στην Ελβετία ταυτοποίησε τη νεαρή Ελβετίδα, η οποία χθες Τρίτη άρπαξε από τον λαιμό μία γυναίκα και τραυμάτισε μία δεύτερη με ένα μαχαίρι σε πολυκατάστημα της πόλης Λουγκάνο, ως μια γνωστή τζιχαντίστρια.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του ιταλόφωνου, νότιου καντονιού Τιτσίνο έχουν χαρακτηρίσει το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση και έχουν αναλάβει τη διερεύνησή του.

“Η δράστρια είναι γνωστή στην Fedpol από έρευνες που διεξήγαγε η αστυνομία το 2017 σε τζιχαντιστικούς κύκλους”, επεσήμανε η ομοσπονδιακή αστυνομία της Ελβετίας στο Twitter.

Η 28χρονη δράστρια που ζει στην περιοχή βρίσκεται υπό κράτηση, αφού ένας περαστικός κατάφερε να την ακινητοποιήσει μέχρι να φτάσει στο σημείο της επίθεσης η αστυνομία. Ελβετικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσαν ότι η γυναίκα φώναξε ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος στη διάρκεια της επίθεσης.

Το ένα από τα θύματα φέρει βαριά τραύματα, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του. Η δεύτερη γυναίκα έχει τραυματιστεί ελαφρά.

Ο Νόρμαν Γκόμπι, ο πρόεδρος της κυβέρνησης του Τιτσίνο, τόνισε ότι η Ελβετία είναι μια ειρηνική χώρα και το καντόνι μια ασφαλής περιοχή. “Ένας παραπάνω λόγος για να καταδικάσουμε αυτήν την παράλογη βία, που υποκινείται από τον εξτρεμισμό και δεν έχει θέση στην κοινότητά μας”, πρόσθεσε.

Η Ελβετία έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από μεγάλες τζιχαντιστικές επιθέσεις, όπως αυτές που ώθησαν τη Γαλλία και τη Γερμανία αυτό τον μήνα να ζητήσουν πιο αυστηρά σύνορα στην ΕΕ, αφού ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν οκτώ ανθρώπους στο Παρίσι, τη Νίκαια και τη Βιένη σε διάστημα ενός μήνα.

Ωστόσο στη χώρα έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες άτομα που θεωρείται ότι αποτελούν απειλή και άλλα που έχουν ταξιδέψει σε εμπόλεμες χώρες.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν στην πολη Βίντερτουρ, κοντά στη Ζυρίχη, αυτό τον μήνα για φερόμενους δεσμούς με τον δράστη της τζιχαντιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στις 2 Νοεμβρίου στη Βιένη και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να είχαν επισκεφθεί τον δράστη της επίθεσης τον Ιούλιο.

Τον Σεπτέμβριο ένας άνδρας, τον οποίο τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν “Εμίρη του Βίντερτουρ” και θεωρείται ότι ήταν ένας από τους επικεφαλής τζιχαντιστές που ζουν στην Ελβετία, καταδικάστηκε σε 50 μήνες φυλάκιση για τους δεσμούς του με το Ισλαμικό Κράτος.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν επίσης ανακοινώσει ότι εξετάζουν αν είχε “τρομοκρατικά κίνητρα” η επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε εναντίον ενός Πορτογάλου τον Σεπτέμβριο στην πόλη Μόργκες, στη δυτική Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters - ΦΩΤΟΓΡΦΙΑ: ΑΠΕ/ΕΠΑ/Pablo Gianinazzi

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 11:24

Σχετικά Άρθρα

  • Πάτρα: Μαχαιρώματα στο κέντρο της πόλης - Τραυματισμένοι δύο ανήλικοι
    Πάτρα: Μαχαιρώματα στο κέντρο της πόλης - Τραυματισμένοι δύο ανήλικοι

    Σοβαρό επεισόδιο με μαχαιρώματα νωρίς το πρωί , στην Πλατεία Πυροσβεστείου, στην Πάτρα.

    Συγκεκριμένα περίπου στις 6.30 το πρωί ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ να μεταβεί στην πλατεία και να παραλάβει δύο ανήλικα ηλικίας 14 και 15 ετών που είχαν τραυματιστεί από αιχμηρό αντικείμενο και αιμορραγούσαν. Τα παιδιά ευτυχώς είναι εκτός κινδύνου και μεταφέρθηκαν στο Καραμανδάνειο.

    Η Αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί, καθώς παραμένει άγνωστη η αιτία του αιματηρού επεισοδίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανήλικοι Ρομά συνεπλάκησαν μεταξύ τους και μετά τις πρώτες βοήθειες που δέχθηκαν συνελήφθησαν από αστυνομικούς και κρατούνται.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2,5% του όγκου τους, παρά τα πολλά χιόνια του χειμώνα
    Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2,5% του όγκου τους, παρά τα πολλά χιόνια του χειμώνα

    Έλιωσαν το 2024 περισσότερο από το μέσο όρο λόγω του ζεστού καλοκαιρού

    Οι ελβετικοί παγετώνες έλιωσαν το 2024 σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο όρο, καθώς το πολύ ζεστό καλοκαίρι έλιωσε το χιόνι που είχε πέσει άφθονο το χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα το ελβετικό δίκτυο GLAMOS που παρακολουθεί τους παγετώνες.
    Νωρίτερα φέτος, οι ειδικοί είχαν χαιρετίσει τις πυκνές χιονοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης στις Άλπεις με την ελπίδα ότι θα αναχαίτιζαν τη μείωση των πάγων που καταγράφεται επί σειράν ετών ή ακόμα και ότι θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
    Όμως με τις μέσες θερμοκρασίες τον Αύγουστο να είναι πάνω από το μηδέν ακόμα και σε ύψος 3.571 μέτρων στο σταθμό Γιούνγκφραου πάνω από τον παγετώνα Άλετς, οι επιστήμονες κατέγραψαν εκείνο το μήνα ρεκόρ απώλειας πάγου σε όλη τη χώρα.
    Συνολικά το GLAMOS ανακοίνωσε πως οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2,5% του όγκου τους, πάνω από το μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
    Σύμφωνα με τα δεδομένα του GLAMOS από 20 ελβετικούς παγετώνες, τα οποία προβάλλει στο σύνολο των 1.400 παγετώνων της αλπικής αυτής χώρας, ο συνολικός όγκος τους αναμένεται να είναι στα τέλη του 2024 46,4 κυβικά χιλιόμετρα, δηλαδή σχεδόν 30 κυβικά χιλιόμετρα λιγότερα απ' ό,τι 2000.

    «Είναι για εμένα ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά την τέλεια χρονιά που είχαμε πράγματι για τους παγετώνες, με πλούσιο σε χιόνια χειμώνα και μάλλον δροσερή και βροχερή άνοιξη, αυτό εξακολούθησε να μην είναι αρκετό», δήλωσε ο Ματίας Χους, διευθυντής του GLAMOS.

    «Αν συνεχιστεί η τάση που είδαμε φέτος, θα είναι καταστροφή για τους παγετώνες της Ελβετίας», πρόσθεσε.

    Ένας από τους παράγοντες που επιτάχυναν τις απώλειες φέτος ήταν η σκόνη από τη Σαχάρα, αναφέρεται στην έκθεση. Η σκόνη δίνει στην επιφάνεια του χιονιού μια καφέ ή ροζ απόχρωση, που την εμποδίζει να αντανακλά το φως του ηλίου.

    Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τον Χους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια ταξιδιών του για συγκέντρωση δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες, εικονίζονται ρυάκια λάσπης μέσα από στρώματα πάγου τόσο λεπτά ώστε εξέχουν βράχοι και φαίνονται χαλίκια.

    «Αποκτάς μια σχέση με τον τόπο, με τον πάγο και πονάει λίγο να βλέπεις πως οι βράχοι καταλαμβάνουν τώρα το χώρο», είχε πει νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ρόιτερς, ενώ μετρούσε τον πάγο στον Παγετώνα Περς στην ανατολική Ελβετία.

    Περισσότεροι από τους μισούς παγετώνες των Άλπεων βρίσκονται στην Ελβετία, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται περίπου δύο φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Λαύριο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τα μαχαιρώματα σε ΕΠΑΛ - Υπήρχε «κόντρα» με την Κερατέα
    Λαύριο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τα μαχαιρώματα σε ΕΠΑΛ - Υπήρχε «κόντρα» με την Κερατέα

    Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η βία μεταξύ ανηλίκων, με τα περιστατικά σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας να αυξάνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα. Πιο πρόσφατη, η αιματηρή συμπλοκή μαθητών έξω από το ΕΠΑΛ του Λαυρίου από την οποία τραυματίστηκαν από μαχαίρι δύο μαθητές.

    Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

    «Τα παιδιά από την Κερατέα ήταν περίπου 15-20 άτομα και εμείς καμιά 50άρια αλλά εμείς δεν είχαμε τίποτα πάνω μας, αυτοί είχαν μαχαίρια, ρόπαλα», είπε αυτόπτης μάρτυρας. Οι περιγραφές εκείνων που ήταν μπροστά και είδαν μέσα σε δευτερόλεπτα τα αγόρια να πιάνονται στα χέρια είναι σοκαριστικές.

    «Στην αρχή έπαιζαν μπουνιές με τα χέρια και μετά έβγαλαν μαχαίρια τα παιδιά που ήταν από την Κερατέα». Στη συμπλοκή φέρονται να συμμετείχαν περισσότεροι από 60 νεαροί με τους 20 από αυτούς να έχουν προσαχθεί.

    «Είχαμε δύο τραυματισμούς και πήγαν στο κέντρο υγείας. Υπήρχε μια αντιδικία μεταξύ Κερατέας και Λαυρίου, απ’ ότι λένε τα παιδιά και ξαφνικά έγινε μια σύρραξη στο δρόμο. Ήταν καμία 80αριά παιδιά περίπου μαζεμένα στη σύρραξη. Είχαν αναμειχθεί και εξωσχολικοί αλλά μέχρι να βγούμε έξω είχε έρθει και η αστυνομία κιόλας και τους καταδίωκε. Αν τους είχαμε προλάβει θα τους είχαμε διώξει ήδη. Ψάχνουμε να βρούμε ποιοι είναι γιατί πάνε απευθείας για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος», ανέφερε μάρτυρας στο MEGA.

    Την αιτία της σύρραξης αναζητούν οι αστυνομικοί

    Πριν από λίγες ημέρες, τα αίματα είχαν ανάψει ξανά ανάμεσα σε παιδιά από αυτές τις δύο ομάδες. «Είχαν προηγούμενα, είχαν τσακωθεί και πάλι πριν από δύο ημέρες».

    Τα δύο αγόρια που δέχτηκαν τις μαχαιριές, μεταφέρθηκαν από τους φίλους τους στο κέντρο υγείας Λαυρίου όπου ευτυχώς, διαπιστώθηκε ότι τα τραύματά τους δεν ήταν σοβαρά.

    Αναζητείται ο 16χρονος με το μαχαίρι

    Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 10:50 όταν κλήθηκε το 100 για συμπλοκή μαθητών έξω από το σχολείο. Όλοι τους, μαθητές Λυκείου, από την Κερατέα και το Λαύριο συνεπλάκησαν μεταξύ τους για προσωπικές διαφορές.

    Δύο ελαφρά τραυματίες από μαχαίρι

    Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, διαπίστωσαν πως δύο ανήλικοι, ηλικίας 16 ετών, είχαν τραυματιστεί ελαφρά με μαχαίρι, στο πόδι, και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

    Τουλάχιστον 13 προσαγωγές - Αναζητείται 16χρονος

    Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 13 προσαγωγές. Παράλληλα, αναζητείται ένας 16χρονος, ο οποίος φέρεται να είναι και ο δράστης ο οποίος μαχαίρωσε τους ανηλίκους, σύμφωνα με το OPEN.

    «Έβγαλαν μαχαίρι και αλυσίδες» λέει αυτόπτης μάρτυρας

    Μια αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο Orange Press πώς έγινε η συμπλοκή, εκφράζοντας τον σοκ που έχει προκαλέσει στην περιοχή ένα τόσο σοβαρό επεισόδιο. «Είδα τα παιδιά μαζεμένα μπουλούκι εδώ και τους λέω “γιατί τσακώνεστε” και αρχίζουν να μου χτυπάνε το αμάξι. Μετά πάνε πιο κάτω, βγάζουν ένα μαχαίρι, ο άλλος μια αλυσίδα και μαχαίρωσαν δυο παιδιά, άλλοι λένε τέσσερα. Μόλις είδαν αστυνομία εξαφανίστηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Άγρια συμπλοκή με μαχαιρώματα τα ξημερώματα στις Ράχες Λαμίας - Τέσσερις τραυματίες
    Άγρια συμπλοκή με μαχαιρώματα τα ξημερώματα στις Ράχες Λαμίας - Τέσσερις τραυματίες

    Άγρια συμπλοκή με τέσσερις τραυματίες σημειώθηκε στις Ράχες Στυλίδας τα ξημερώματα της Κυριακής (11.08.2024). Αρνητικοί πρωταγωνιστές της αιματηρής συμπλοκής ήταν πέντε νεαρά άτομα, που χτυπούσαν με μαχαίρι, σφυρί και γκλοπ. Ένας εξ αυτών είναι 17 ετών, είναι γνωστός στις Αρχές και έχει εμπλακεί σε πολλά επεισόδια.

    Μάλιστα σύμφωνα με το LamiaReport ένας από τους δράστες της άγριας συμπλοκής, που έγινε πριν λίγες ώρες στις Ράχες, ήταν στην παρέα των "νταήδων" που είχε επιτεθεί και τραυματίσει με μαχαίρι τον 24χρονο στο Μαρίνι.

    Τι ομάδα είσαι;

    Όπως αναφέρουν μαρτυρίες μια ομάδα πέντε νεαρών ατόμων "ψαχνόταν για φασαρία πουλώντας τσαμπουκά και ρωτώντας νεαρούς από άλλες παρέες «τι ομάδα είσαι;». Οι δυο από τους πέντε νεαρούς "νταήδες" είναι από την περιοχή μας και ο ένας εξ αυτών, ηλικίας 17 ετών, έχει εμπλακεί σε πάρα πολλά επεισόδια και είναι γνωστός στις Αρχές. Οι άλλοι τρεις της παρέας φέρεται να είναι οπαδικοί φίλοι από Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο παιδιά που δέχτηκαν τις μαχαιριές είναι εκτός κινδύνου και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ δυο ακόμη τραυματίες, έναν 17χρονο και έναν 48χρονο (πατέρας ενός παιδιού) που διακομίστηκαν στο ΚΥ Στυλίδας για τις πρώτες βοήθειες.

    Οι αστυνομικοί του ΑΤ Στυλίδας διενεργούν προανάκριση για την αιματηρή συμπλοκή, ενώ αναζητούνται οι πέντε δράστες με την μαύρη Mercedes

    Πηγή: cnn.gr

  • Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή που η 16χρονη μαχαιρώνει την 19χρονη στον Πειραιά
    Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή που η 16χρονη μαχαιρώνει την 19χρονη στον Πειραιά

    Εικόνες από την αιματηρή συμπλοκή στον Πειραιά κατά την οποία μια 16χρονη μαχαιρώνει μια 19χρονη, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

    Στο βίντεο που δημοσιοποίησε ο ΑΝΤ1 δείχνει τη στιγμή που η ανήλικη επιτίθεται και μαχαιρώνει την νεαρή κοπέλα τραυματίζοντάς την σοβαρά. Το αιματηρό επεισόδιο παρακολουθούν πολλά άτομα και ο 20χρονος φίλος της δράστιδος, με τον οποίο διέφυγε μετά το μαχαίρωμα.

    Η 16χρονη που τελικά συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο την 19χρονη έξω από κατάστημα νυχτερινής διασκέδασης πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, 16 Ιουλίου.

    Η 16χρονη συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

    Ακόμη, συνελήφθη 20χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας που διαπράχθηκε από την 16χρονη.

    Ο 20χρονος μάζεψε το αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο είχε πέσει στο έδαφος και μαζί με την 16χρονη διέφυγαν, εγκαταλείποντας την παθούσα σοβαρά τραυματισμένη.

    Η 19χρονη διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, όπου παραμένει νοσηλευόμενη.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ελβετία: Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες από την κατάρρευση σκαλωσιάς
    Ελβετία: Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες από την κατάρρευση σκαλωσιάς

    Βρισκόταν σε υπό κατασκευή κτίριο 19 ορόφων - Τουλάχιστον δύο οι αγνοούμενοι, σε σοβαρή κατάσταση τέσσερις από τους τραυματίες

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε η σκαλωσιά σε ένα υπό κατασκευή κτίριο 19 ορόφων στο Πριγί, στα περίχωρα της Λωζάνης, ανακοίνωσε η ελβετική αστυνομία.

    Η σκαλωσιά, που έφτανε σε ύψος τα 60 μέτρα, κατέρρευσε στη μία πρόσοψη του κτιρίου λίγο μετά τις 9.30 (τοπική ώρα) «σαν χάρτινος πύργος», όπως είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Ως αποτέλεσμα, έπεσαν από μεγάλο ύψος οι οικοδόμοι που είχαν ανέβει σε αυτήν.
    Η αστυνομία ανέφερε ότι τρεις εργάτες σκοτώθηκαν. Από τους τραυματίες, οι τέσσερις είναι σε σοβαρή κατάσταση και ένας χρειάστηκε να μεταφερθεί με ελικόπτερο σε γειτονικό νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι φέρουν ελαφρά τραύματα.
    «Αγνοούνται ακόμη ένας ή δύο άνθρωποι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ζαν-Κριστόφ Σοτερέλ.
    Πυροσβέστες αναζητούσαν τους αγνοούμενους στα συντρίμμια της σκαλωσιάς, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να σταθεροποιήσουν το υπόλοιπο τμήμα της, που δεν έπεσε.

    Ο Σοτερέλ είπε ότι τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί προς το παρόν και ότι η εισαγγελία διενεργεί προκαταρκτική έρευνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης RTS, η κατάρρευση προκλήθηκε από την πτώση ενός αναβατόριου που χρησιμοποιούσαν οι οικοδόμοι για να ανεβαίνουν οι ίδιοι, αλλά και για να ανεβάζουν διάφορα υλικά, μέχρι τον τελευταίο όροφο του κτιρίου. Πέφτοντας, παρέσυρε μαζί του τη σκαλωσιά.

    «Είδα το αναβατόριο να ανεβαίνει και μετά, ξαφνικά, άκουσα έναν τεράστιο θόρυβο. Όλα κατέρρευσαν», είπε ο συνταξιούχος Φερνάν Μονό, αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας.

    Οι εργάτες δήλωσαν στο AFP ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ασφαλείας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κάποιοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, άφησαν να εννοηθεί ότι το αναβατόριο κατέρρευσε επειδή ήταν υπερφορτωμένο. «Κράτησε τουλάχιστον επτά δευτερόλεπτα. Νόμιζα ότι ήταν βόμβα», είπε ένας περαστικός στην RTS.
    Πηγή: Protothema.
  • Ελβετία: Άλλοι τέσσερις αγνοούμενοι μετά την κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα
    Ελβετία: Άλλοι τέσσερις αγνοούμενοι μετά την κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα

    Ως τώρα ο απολογισμός της κακοκαιρίας είναι 4 νεκροί και 6 αγνοούμενοι

    Η τύχη τεσσάρων ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται στη νοτιοανατολική Ελβετία μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το σαββατοκύριακο την περιφέρεια αυτή, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο απολογισμός σε 4 νεκρούς και 6 αγνοούμενους στη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.
    Σύμφωνα με την αστυνομία του καντονιού του Τιτσίνο -όπου η κοιλάδα του Μάτζια επλήγη σοβαρά το Σάββατο από καταρρακτώδεις βροχές-, οι τέσσερις νέοι αγνοούμενοι είναι δύο γυναίκες και δύο άνδρες.
    Οι έρευνες συνεχίζονται, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ.
    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση που σημειώθηκε το σαββατοκύριακο στο καντόνι αυτό της νοτιοανατολικής Ελβετίας.

    Ήδη αγνοούνταν η τύχη ενός ανθρώπου.

    Στο γειτονικό καντόνι του Βαλέ, νοτιοδυτικά, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην κωμόπολη Σάας-Γκρουντ, ένας 67χρονος γερμανός υπήκοος που παγιδεύτηκε από τα νερά και πνίγηκε σε υπόγειο ξενοδοχείου της πόλης.

    Η τύχη ενός άλλου ανθρώπου εξακολουθεί να αγνοείται σ' αυτό το καντόνι, σύμφωνα με τις αρχές.

    Καθώς ο ποταμός Μάτζια παρέσυρε μια γέφυρα κοντά στο Τσέβιο, δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση στο άνω τμήμα της κοιλάδας παρά μόνο με αεροπλάνα και ο στρατός έχει κινητοποιηθεί για να αποκαταστήσει γρήγορα την οδική πρόσβαση.

    Χθες, Δευτέρα, η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί σ' ένα μέρος της κοιλάδας, καθώς και η παροχή πόσιμου νερού.

    Στο καντόνι του Βαλέ, οι βροχές και μια υπερχείλιση του Ροδανού προκάλεσαν πολύ σημαντικές υλικές ζημιές.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JEAN-CHRISTOPHE BOTT
  • Eurovision 2024: Το Nemo είναι το πρώτο non binary ατόμο που νικά τον διαγωνισμό - Θρίαμβος 36 χρόνια μετά τη Celine Dion
    Eurovision 2024: Το Nemo είναι το πρώτο non binary ατόμο που νικά τον διαγωνισμό - Θρίαμβος 36 χρόνια μετά τη Celine Dion

    To Nemo, με το τραγούδι «The Code», χάρισε την πρωτιά στην Ελβετία στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό της Eurovision 2024

    Με το μότο «United by Music» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (11/5) ο μεγάλος τελικός του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, που φιλοξενήθηκε φέτος στη σκηνή του Malmo Arena στη Σουηδία, μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ1 και τον παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. To Nemo, με το τραγούδι «The Code», χάρισε την πρωτιά στην Ελβετία στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό της Eurovision 2024.

    Το Nemo συγκέντρωσε 591 πόντους με το τραγούδι «The Code», και εξασφάλισε το βραβείο για τη χώρα του. Η Κροατία ήρθε δεύτερη καθώς απέσπασε 547 πόντους, ακολούθησε η Ουκρανία που πήρε 453 πόντους, ενώ τελευταία βγήκε η Νορβηγία με 16 συνολικά πόντους από κριτικές επιτροπές και κοινό. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής δόθηκε στην Ελβετία και το Nemo, ενώ η Κύπρος, την οποία εκπροσώπησε η Silvia Kapsis με το τραγούδι «Liar», έλαβε τη 15η θέση. Η Μαρίνα Σάττι με το «ZARI» έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και κατέκτησε την 11η θεση με 126 βαθμούς.

    Το Nemo, που ήταν ένα από τα φαβορί για να κερδίσουν τον διαγωνισμό με το τραγούδι του, The Code, έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία ισορροπώντας πάνω σε ένα γιγαντιαίο, περιστρεφόμενο δίσκο - ενώ παράλληλα έδειξε τις φωνητικές του ικανότητες αγγίζοντας κάποιες από τις πιο ψηλές νότες (το ρεφρέν είναι εμπνευσμένο από τον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ, που συνήθως τραγουδιέται από σοπράνο).

    «Κάποιος με ρώτησε αν έχω μαγνήτες στα παπούτσια μου», είπαν. «Και είπα, γαμώτο, αυτό θα ήταν μια καταπληκτική ιδέα - γιατί τότε δεν θα χρειαζόταν να ανησυχώ για την ισορροπία όλη την ώρα. «Είναι πάντα λίγο τρομακτικό, αλλά αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό για μένα», είχε δηλώσει ο ίδιος για την εμφάνιση του, σύμφωνα με το BBC.

    O πρώτος non binary καλλιτέχνης που βρέθηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού

    Το Nemo είναι ένας non binary 24χρονος τραγουδιστής και ράπερ που γεννήθηκε στο Biel, μια μικρή δίγλωσση πόλη της Ελβετίας. Αν και το Nemo παίζει βιολί, πιάνο και ντραμς από μικρό παιδί, έγινε διάσημο εν μία νυκτί το 2016, όταν μια από τις εμφανίσεις του έγινε viral, ενώ έχει κυκλοφορήσει δύο EPs και είχε επτά τραγούδια στο επίσημο ελβετικό Singles Chart. Και δεν είναι άγνωστο σε τηλεοπτικό διαγωνισμό, καθώς τερμάτισε πέμπτο στη δεύτερη σεζόν του The Masked Singer Switzerland.

    Στη μουσική του, το Nemo ασχολείται με προσωπικά θέματα όπως η ταυτότητα φύλου, η ψυχική υγεία και η θέση του ατόμου σε αυτόν τον κόσμο. Το Nemo είναι ο πρώτος non-binary νικητής στην ιστορία της Eurovision. Στην πραγματικότητα, το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που η Eurovision φιλοξένησε ανοιχτά μη δυαδικούς ερμηνευτές, καθώς η συμμετοχή της Ιρλανδίας, Bambie Thug, είναι επίσης non binary.

    Σε συνέντευξή του στο Eurovoix, το Nemo εξήγησε τι σημαίνει γι' αυτό η συμμετοχή του ως μη δυαδικός καλλιτέχνης. Είπε: «Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να αφήσω τους ανθρώπους που είναι μη δυαδικοί, τρανς, οτιδήποτε, να γνωρίζουν ότι είναι τέλειοι όπως είναι. Και αισθάνομαι ότι [η συμμετοχή στη Eurovision] πραγματικά στέλνει αυτό ως σημάδι. Για μένα, το να εμφανιστώ ως ο εαυτός μου και να ερμηνεύσω το τραγούδι μου, να μιλήσω για το ότι είμαι non-binary, να μιλήσω για την εμπειρία του να βρω τον αληθινό μου εαυτό και να εκδηλωθώ... αυτό είναι ένα μεγάλο προνόμιο που έχω και θέλω να το χρησιμοποιήσω».

    Το μήνυμα αποδοχής και ενσωμάτωσης είναι μεγαλύτερο για το Nemo από την πραγματική νίκη στον διαγωνισμό

    Τον Νοέμβριο του 2023, το Nemo ανακοίνωε δημοσίως σε ένα άρθρο στην SonntagsZeitung ότι είναι μη δυαδικός, και αυτό είναι και το θέμα του τραγουδιού «The Code»: «Η αλήθεια μου είναι να αισθάνομαι άνετα με τον εαυτό μου και να συνειδητοποιώ ότι είμαι μη δυαδικός», δήλωσε ο Nemo στο Eurovisionworld. «Το να είμαι μη δυαδικός είναι ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας μου. Απλά αυτή η αίσθηση ότι μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να είμαι ο εαυτός μου όπου κι αν πάω είναι το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας μου.

    Σε μια κοινωνία όπου οι μειονότητες έχουν σαφώς ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν, το να ανέβει στη μεγαλύτερη σκηνή του κόσμου και να μοιραστεί ένα μήνυμα αποδοχής και ενσωμάτωσης είναι μεγαλύτερο για τον Nemo από την πραγματική νίκη στον διαγωνισμό: «Αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο μέρος», επιβεβαιώνει το Νέμο. «Το γεγονός ότι μπορώ να εμφανιστώ ως ο εαυτός μου και να παρουσιάσω τον εαυτό μου με τον τρόπο που είμαι είναι κάτι περισσότερο από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ. Ελπίζω οι άνθρωποι να βλέπουν ότι είμαι τέλειος όπως είμαι, γιατί κανείς δεν μπορεί να μου πει το αντίθετο (ή σε εσάς)».

    Νίκη για την Ελβετία 36 χρόνια μετά τη Σελίν Ντιόν

    Η νίκη του Nemo έφερε την Ελβετία στην πρώτη θέση για τρίτη φορά στα χρονικά του θεσμού, καθώς η τελευταία φορά που είχε κερδίσει η χώρα ήταν το 1988 με τη Σελίν Ντιόν (Celine Dion).

    Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision του 1988 έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο συναρπαστικές ψηφοφορίες στην ιστορία του διαγωνισμού. Η συμμετοχή της Ελβετίας Ne Partez Pas Sans Moi που ερμήνευσε η Celine Dion νίκησε τον Scott Fitzgerald του Ηνωμένου Βασιλείου, με μόλις έναν πόντο διαφορά.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA - JESSICA GOW

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο