Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 09:15

Ανασκόπηση 2020: Τα κύρια γεγονότα της χρονιάς στον κόσμο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το 2020 ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πανδημία που δεν έχει προηγούμενο στον 21ο αιώνα, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι διεθνείς κρίσεις και οι κοινωνικές αναταραχές. Ακολουθούν τα κύρια γεγονότα που απασχόλησαν τον κόσμο τη χρονιά αυτή:

-Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή-

Στις 3 Ιανουαρίου ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, σκοτώνεται από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στη Βαγδάτη, έπειτα από επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ Ιρακινών φιλοϊρανών διαδηλωτών.

Στις 8 Ιανουαρίου, το Ιράν εκτοξεύει σε αντίποινα πυραύλους σε βάσεις που φιλοξενούν Αμερικανούς στρατιώτες. Ένα ουκρανικό πολιτικό αεροσκάφος καταρρίπτεται "από σφάλμα" μερικές ώρες αργότερα από το Ιράν, στοιχίζοντας τη ζωή σε 176 ανθρώπους.

-Πανδημία του νέου κορονοϊού-

Στις 11 Ιανουαρίου, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα, το Πεκίνο ανακοινώνει τον πρώτο επίσημο θάνατο από μια ασθένεια που αργότερα ονομάστηκε COVID-19, ενώ πανδημία από τη νόσο αυτή κηρύσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου.

Τον Απρίλιο, η μισή ανθρωπότητα τίθεται σε lockdown για να αναχαιτιστεί η διασπορά της COVID-19.
Πολλοί οικονομικοί τομείς σταματούν να λειτουργούν και ανακοινώνονται μαζικά σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας. Έως και 115 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την

Παγκόσμια Τράπεζα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας της τάξης του 4,4%.

Τον Οκτώβριο, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ξαναοδηγεί σε lockdown στην Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο η Βρετανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 με τη βοήθεια ενός καινοτόμου εμβολίου που έχει ως βάση του γενετικό υλικό.

Η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1,6 εκατομμύριο θανάτους.

-Το Brexit γίνεται πραγματικότητα-

Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αποφάσισαν οι Βρετανοί το 2016, παίρνει σάρκα και οστά. Το πρώτο αυτό ευρωπαϊκό διαζύγιο δίνει τέλος σε κοινή ζωή 47 ετών.

Τον Μάρτιο αρχίζουν επίπονες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, οι οποίες διαταράσσονται από την πανδημία του νέου κορονοϊού και προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή της ισχύος, στο τέλος του Δεκεμβρίου, μιας μεταβατικής περιόδου.

-Συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν-

Στις 29 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι Αφγανοί Ταλιμπάν υπογράφουν μια ιστορική συμφωνία στην Ντόχα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.

Παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους αντάρτες από τον Σεπτέμβριο, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να μαστίζεται από τη βία.

Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει την αποχώρηση περίπου 2.000 στρατιωτικών ως τις 15 Ιανουαρίου. Θα παραμείνουν 2.500.

-Θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ-

Στις 25 Μαΐου ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος Αφροαμερικανός, πεθαίνει από ασφυξία στην Μινεάπολη, καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατά για αρκετά λεπτά με το γόνατο στον λαιμό.

Βίντεο που μεταδίδεται ευρέως στο διαδίκτυο, στο οποίο ο Φλόιντ ακούγεται να λέει "δεν μπορώ να αναπνεύσω", πυροδοτεί διαδηλώσεις στις οποίες σημειώνονται βίαια επεισόδια σε εύρος άνευ προηγουμένου από τη δεκαετία του 1960, με αίτημα μεταρρυθμίσεις κατά της αστυνομικής βίας και τον τερματισμό των φυλετικών ανισοτήτων υπό το σύνθημα "Black Lives Matter" (oι ζωές των μαύρων μετρούν).

Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο.

- Κίνα-ΗΠΑ: Άρωμα Ψυχρού Πολέμου -

Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταλογίζει στην Κίνα μια "παγκόσμια μαζική δολοφονία" με την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στο έδαφός της.
Επιβάλλοντας κυρώσεις για νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, η Ουάσινγκτον ανακαλεί το προτιμησιακό οικονομικό καθεστώς του εδάφους.

Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε πολλούς ηγέτες της Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο για εγκλεισμό εκεί τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων της μειονότητας των Ουιγούρων. Η Κίνα το διαψεύδει, αναφερόμενη σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.

Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στον εφοδιασμό του κινεζικού κολοσσού των δικτύων 5G Huawei και ασκεί πιέσεις στους συμμάχους της να τον αποκλείσουν.

Τον Αύγουστο η ByteDance, στην οποία ανήκει η εφαρμογή TikTok, υποχρεώνεται να εκποιήσει το ενεργητικό της στις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της TikTok συνεχίζονταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

-Ανάκτηση ελέγχου του Χονγκ Κονγκ, διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη-

Στα τέλη του Ιουνίου, έπειτα από ιστορικές διαδηλώσεις κυρίως από υποστηρικτές του φιλοδημοκρατικού κινήματος, η Κίνα υιοθετεί νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας που επιβάλλεται στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο ωστόσο προβλέπεται ότι χαίρει ενός καθεστώτος ημιαυτονομίας ως το 2047.

Ο νόμος αυτός δίδει στις αρχές την εξουσία να "καταστέλλουν την ανατρεπτική, αποσχιστική, τρομοκρατική δράση και την συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις".

Τον Δεκέμβριο, τρεις γνωστοί ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο Τζόσουα Γουόνγκ, καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης. Ο μεγιστάνας υπέρ της δημοκρατίας Τζίμι Λάι τίθεται υπό προσωρινή κράτηση και παρουσιάζεται ενώπιον δικαστή κυρίως για "συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις".

Στην Ταϊλάνδη, από τον Ιούλιο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας ζητούν την αποχώρηση από την εξουσία του πρωθυπουργού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, η εξουσία του οποίου νομιμοποιήθηκε από αμφιλεγόμενες εκλογές το 2019, την επανασύνταξη του Συντάγματος και μεταρρύθμιση σε βάθος της μοναρχίας. Ορισμένοι αμφισβητούν κυρίως τον νόμο περί εσχάτης προδοσίας που απαγορεύει την άσκηση οποιασδήποτε κριτικής στην μοναρχία.

-Έκρηξη στη Βηρυτό-

Στις 4 Αυγούστου γιγάντια έκρηξη προκαλεί τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 6.500, καταστρέφει το λιμάνι της Βηρυτού και ρημάζει ολόκληρες συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας.

Η έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν τόνοι νιτρικού αμμωνίου χωρίς μέτρα προστασίας, ισοπέδωσε την λιβανική οικονομία, η οποία βρισκόταν ήδη σε δυσχερή θέση.

-Κρίση στη Λευκορωσία-

Στις 9 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επανεκλέγεται έπειτα από εκλογική διαδικασία, η οποία αμαυρώθηκε από νοθεία σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τη Δύση.

Επί σχεδόν 4 μήνες, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αξιώνουν κάθε Κυριακή στο Μινσκ να εγκαταλείψει την εξουσία. Οι ηγετικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης φυλακίζονται ή αναγκάζονται να φύγουν στην εξορία.

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Στα τέλη του Νοεμβρίου η αντιπολίτευση αλλάζει τακτική, πολλαπλασιάζοντας τις μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

-Πραξικόπημα στο Μαλί-

Στις 18 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα έπειτα από πολύμηνη πολιτική κρίση.

Το πραξικόπημα, το οποίο καταδικάζει η διεθνής κοινότητα, προκαλεί την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες αίρονται μετά τον σχηματισμό στις 5 Οκτωβρίου μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Μπαχ Ντάου, ο οποίος προβλέπεται να παραδώσει την εξουσία σε πολίτες εντός περιόδου 18 μηνών.

Η Μπαμακό εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διάλογο με τους τζιχαντιστές, μια επιλογή την οποία το Παρίσι, το οποίο δεσμεύεται στρατιωτικά στο Σάχελ, κρίνει αδύνατη.

-Η υπόθεση Ναβάλνι-

Στις 20 Αυγούστου ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, εισάγεται στο νοσοκομείο έπειτα από σοβαρή αδιαθεσία που αισθάνθηκε, προτού εγκριθεί στις 22 του ίδιου μήνα η μεταφορά του εκτάκτως για νοσηλεία στη Γερμανία.

Πολλά τεστ δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νόβιτσοκ, μια ουσία που είχαν δημιουργήσει σοβιετικοί ειδικοί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κρύβεται πίσω από την δηλητηρίασή του. Η Μόσχα κρίνει την κατηγορία αυτή "απαράδεκτη".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα προσκείμενα στον Ρώσο πρόεδρο.

-Πυρκαγιές, κυκλώνες και υπερθέρμανση του πλανήτη-

Στις 9 Σεπτεμβρίου το Σαν Φρανσίσκο κι άλλες περιοχές των δυτικών ΗΠΑ βλέπουν τον ουρανό να έχει βαφτεί με πορτοκαλί χρώματα από τις πυρκαγιές που κατακαίουν την Καλιφόρνια από τον Αύγουστο, ευνοούμενες από θερμοκρασίες ρεκόρ.

Τον Νοέμβριο, δύο κυκλώνες πλήττουν την κεντρική Αμερική, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον ίδιο μήνα, στην Αυστραλία, εν μέσω καύσωνα γιγάντιες πυρκαγιές καταστρέφουν το 40% των δασών της νήσου Φρέιζερ, του μεγαλύτερου νησιού από άμμο στον κόσμο, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στην αυστραλιανή ήπειρο η περίοδος των πυρκαγιών που ξεκίνησε το 2019 τελειώνει στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020, αφού έχει καεί έκταση μεγαλύτερη από αυτήν της Πορτογαλίας.

Ολόκληρες περιοχές στα σύνορα της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Βολιβίας και της νότιας Βραζιλίας αντιμετωπίζουν καταστροφικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), το 2020 θα είναι η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ μετά το 2016.

-Εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ-

Στις 15 Σεπτεμβρίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπογράφουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο. Οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουν ένα "πισώπλατο χτύπημα".

Το Σουδάν και το Μαρόκο εξομαλύνουν επίσης τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, στις 23 Οκτωβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Στις 23 Νοεμβρίου, ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει μια μυστική συνάντηση ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Σαουδική Αραβία, κάτι το οποίο διαψεύδει το Ριάντ.

-Σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ-

Στις 27 Σεπτεμβρίου σημειώνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και αυτές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός διαφιλονικούμενου επί δεκαετίες θύλακα που κατοικείται στην πλειονότητά του από Αρμενίους.

Το Γερεβάν κατηγορεί την Άγκυρα για την αποστολή μισθοφόρων από τη Συρία για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού δηλώνει ότι Αρμένιοι της διασποράς πολεμούν στο Καραμπάχ.

Έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων (περισσότεροι από 5.000 νεκροί), υπογράφεται τον Νοέμβριο συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε υπό την αιγίδα της Μόσχας και η οποία σηματοδότησε μια στρατιωτική ήττα των Αρμενίων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Μπακού.

-Επιθέσεις στη Γαλλία και στην Αυστρία-

Στις 16 Οκτωβρίου, ένας καθηγητής Ιστορίας, ο Σαμουέλ Πατί, αποκεφαλίζεται στην περιοχή του Παρισιού από έναν ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή, αφού έδειξε σε μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίζεται το δικαίωμα στην γελοιογραφία. Ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το εκλαμβάνει ως προσβολή προς τους μουσουλμάνους και καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας συγκλονίζουν πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Στις 29 Οκτωβρίου τρεις πιστοί στην Βασιλική της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, χάνουν τη ζωή τους από επίθεση με μαχαίρι ενός Τυνήσιου που είχε φτάσει πρόσφατα στην Ευρώπη.

Στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επίθεση ισλαμιστών στη Βιέννη, την πρώτη αυτού του μεγέθους που πλήττει την Αυστρία.

-Ήττα του Τραμπ, εκλογή του Μπάιντεν-

Στις 3 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους ανάμεσα στον απερχόμενο, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, τον Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ενός κλίματος πρωτοφανούς πόλωσης στη χώρα.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες αναμονής, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ξεπερνάει το όριο των 270 μεγάλων εκλεκτόρων, κερδίζοντας τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει χωρίς να προσφέρει αποδείξεις ότι έγινε νοθεία και αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που επικυρώθηκαν από τις αμερικανικές πολιτείες, ο Τραμπ εξασφάλισε 46,8% των ψήφων, έναντι 51,3% του Τζο Μπάιντεν.

-Αιθιοπία: σύγκρουση στο Τιγκράι-

Στις 4 Νοεμβρίου, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ, ο οποίος έχει βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε στρατιωτική επιχείρηση κατά της περιφέρειας του Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, κατηγορώντας τις εκεί αρχές για επίθεση σε δύο βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.

Οι επιθέσεις αυτές επινοήθηκαν για να αιτιολογήσουν την επέμβαση, δηλώνουν οι περιφερειακές αρχές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF). Το κόμμα αυτό περιθωριοποιήθηκε μετά την άνοδο στην εξουσία του Άμπιι, ενώ ήλεγχε την πολιτική ζωή στην Αιθιοπία για σχεδόν 30 χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες Αιθίοπες συρρέουν στο Σουδάν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - Φωτογραφία από Biljana Jovanovic από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 09:37

Σχετικά Άρθρα

  • Ανασκόπηση του 2020 - Τα σημαντικότερα γεγονότα
    Ανασκόπηση του 2020 - Τα σημαντικότερα γεγονότα

    Του Γιώργου Κατσάμπουλα

    Βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά από το νέο έτος και ίσως έφτασε η στιγμή που πρέπει να κάνουμε μια ανασκόπηση της χρονιάς 2020, η οποία θα παραμείνει ανεξίτηλη στην μνήμη του ανθρώπινου γένους και θα δυσκολευτεί να περάσει στη λήθη, καθώς τα γεγονότα που έλαβαν μέρος συντάραξαν συθέμελα τα θεμέλια της κοινωνίας, της οικονομίας, της υγείας και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Αδιαμφισβήτητα, το 2020 αποτελεί κομβικό σημείο στην ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη και οι αλλαγές που προξένησε θα είναι ορατές για πολλά χρόνια ακόμα.

    Σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί λέει χαρακτηριστικά ο θυμόσοφος λαός και αυτή η έκφραση μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η πανδημία, μάλλον, κατέχει την κυρίαρχη θέση στο πάνθεον με τα πιο σημαντικά γεγονότα της φετινής χρονιάς, και είναι αυτή που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, αλλά δεν παύει να είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός”, ο ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε, ως απόρροια αυτού, στην Σάμο, η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής και η καταδικαστική απόφαση που αποφάνθηκε, χαρακτηρίζοντάς την εγκληματική οργάνωση, είναι μερικά από τα γεγονότα που άφησαν το δικό τους στίγμα και σημάδεψαν την Ελλάδα την φετινή χρονιά.

    Η υπαρξιακή κρίση που ακολούθησε προκάλεσε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ψυχισμό των ανθρώπων, με τους περισσότερους να αναζητούν την θέση και το νόημα τους στην νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε ο ιός, προκαλώντας ένα αλαλούμ αντιδράσεων. Πολλοί απελπισμένοι με επαναστατικό φρόνημα, προσπάθησαν να πάνε κόντρα στο νόμο που τους υποβλήθηκε, ως αρνητές του ιού, ιεροκήρυκες και άνθρωποι του κλήρου βάπτισαν άλλοτε κίβδηλο τον ιό και άλλοτε ως “θεία τιμωρία” και σημείο των καιρών, ρεαλιστές προσπάθησαν να τον αντιμετωπίσουν και κάποιοι εναπομείναντες ρομαντικοί οραματίστηκαν την νέα πραγματικότητα με μια αθώα αφέλεια.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά…

    Ιανουάριος 2020

    Λίγες μόλις μέρες μετά την πρωτοχρονιά ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την “εκλεκτή” για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις 22 Ιανουαρίου, εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ιστορία της Ελλάδας. Παράλληλα, στις 11 Ιανουαρίου, ύστερα από την εμφάνιση μιας μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα, το Πεκίνο ανακοινώνει τον πρώτο επίσημο θάνατο από μια ασθένεια που αργότερα έμελε να ονομαστεί Covid- 19.

    Και είναι μόνο η αρχή.

    Φεβρουάριος 2020

    Τέλη Φεβρουαρίου, το ημερολόγιο γράφει 26/02 και μια γυναίκα που μόλις επέστρεψε από διακοπές στην Ιταλία, μια κύρια επιδημική εστία, αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα του ιού στην χώρα μας. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων που σημειώθηκαν τις επόμενες μέρες αφορούσαν ανθρώπους που είχαν προηγουμένως ταξιδέψει στην Ιταλία, ενώ συνδέθηκε και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το ημερολόγιο γράφει 28/02 και είναι η μέρα που οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας, προτείνουν στους ταξιδιώτες, οι οποίοι προέρχονται από περιοχές με πολλά κρούσματα, και στις επαφές αυτών, να παραμείνουν σε διάστημα που διαρκεί 14 μέρες, την μέγιστη διάρκεια δηλαδή επώασης του ιού, σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ταυτόχρονα, δύο μέρες πριν, η Τουρκία ανακοινώνει ότι ανοίγει μονομερώς τα σύνορα της σε πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις διαφύλαξης των συνόρων, να μην παρεμποδίσουν την διέλευση τους.
    Η ελληνική κυβέρνηση διακόπτει την λειτουργία του τελωνείου των Καστανιών Έβρου, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών και προσφύγων στην χώρα μας.

    Μάρτιος 2020

    Ο Μάρτιος βρίσει την Ελλάδα να είναι αντιμέτωπη με διπλή κρίση. Στο ένα μέτωπο ο κορωνοϊός και στο άλλο το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλει την κίνηση της Τουρκίας και την χαρακτηρίζει ως μια συνειδητή απόπειρα να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πρότυπα για την προώθηση των δικών της συμφερόντων. Ελληνικός στρατός, αστυνομία και απλοί πολίτες συνωστίζονται στην περιοχής των Καστανιών του Έβρου, αποτρέποντας την παράνομη είσοδο των μεταναστών.
    Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, βγάζει ανακοίνωση, κηρύττοντας τον ιό ως πανδημία, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου.
    23 Μαρτίου και η κυβέρνηση επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία και την μετακίνηση των πολιτών σε όλη την επικράτεια, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

    Απρίλιος 2020

    Ελλάδα, Απρίλιος 2020, και το πρώτο Lockdown, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού, τίθεται σε ισχύ για όλη την επικράτεια. Η νέα πραγματικότητα έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται, να παίρνει σάρκα και οστά, μέσω πρωτόγνωρων εικόνων. Άδειοι ναοί, κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις, φτώχεια και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, αποτελούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

    Μάιος 2020

    Αρχές Μαΐου, οι περιορισμοί και το γενικευμένο LockDown, αρχίζει να αίρεται, με πολλούς από τους περιορισμούς όμως να εξακολουθούν να δεσπόζουν σε ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Χέρια, αποστάσεις, μάσκες και το ακρωνύμιο ΧΑΜ, όπως χαρακτηριστικά ονόμασε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός πολιτικής προστασίας, μπαίνει σε εφαρμογή με μια σειρά νόμων που καθιστούν υποχρεωτική την μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, το πλύσιμο των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων. Καταστήματα, σχολεία και εστίαση κάνουν δειλά την εμφάνιση τους, επανερχόμενα στο προσκήνιο. Ήδη όμως, η νέα πραγματικότητα όσο αφορά την οικονομία και την ανεργία είναι σκληρή.

    Ιούνιος 2020

    Στις αρχές του Ιουνίου παρατηρείται μια επιστροφή στην κανονικότητα με νηπιακούς ρυθμούς, καθώς ο κορωνοϊός αποτελεί κομμάτι της νέας πραγματικότητας, προμηνύοντας ένα διαφορετικό καλοκαίρι από τα προηγούμενα. Η καλοκαιρινή σεζόν έχει καθυστερήσει να σηκώσει αυλαία, συμβάλλοντας με την σειρά της στην μειωμένη κινητικότητα της οικονομίας. Τοπικά lockdown και εφαρμογή προηγούμενων απαγορεύσεων σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων διαμορφώνουν το κλίμα αποκέντρωσης και απροσανατολισμού που διέκρινε τον περασμένο Ιούνιο.

    Ιούλιος 2020

    Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στις 24 Ιουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, αποφασίζει, παρά την παγκόσμια κατακραυγή, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

    Αύγουστος 2020

    Στις 4 Αυγούστου, η παγκόσμια κοινότητα συνταράσσεται από την είδηση της έκρηξης σε αποθήκη, που φυλάσσονταν τόνοι νιτρικού αμμωνίου, ενός εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού, σε λιμάνι στην Βηρυτό. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 200 ατόμων και τραυμάτισε σοβαρά τουλάχιστον 6.500. Το λιμάνι της Βηρυτού, καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν πως το δεύτερο κύμα κορωνοϊού βρίσκεται προ των πυλών και το κράτος αναγγέλλει μέτρα, τα οποία υπερχρεώνουν την εστίαση να κλείνει μετά τις δώδεκα το βράδυ, προκαλώντας έντονο κύμα αντιδράσεων στους επιχειρηματίες, οι οποίοι δηλώνουν την δυσαρέσκεια τους σε ένα ήδη φειδωλό καλοκαίρι.
    Παράλληλα, ακραία καιρικά φαινόμενα έκαναν την εμφάνιση τους, αποτελώντας ένα προμήνυμα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Στις 9 Αυγούστου, ξημερώματα Κυριακής, περιοχές τις Εύβοιας, βίωσαν σκηνές τρόμου και καταστροφής, με πολλές περιοχές να έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό. Η Θάλεια, όπως ονομάστηκε η κακοκαιρία, προκάλεσε το θάνατο οχτώ ανθρώπων και ενός βρέφους.

    Σεπτέμβριος 2020

    Ένα περίπου μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου, πολλές περιοχές της Ελλάδας ανάμεσα τους και η δική μας, κλήθηκαν να έρθουν αντιμέτωπες με ανάλογες εικόνες καταστροφής. Ο “Ιανός”, η νέα κακοκαιρία, πέρασε από την περιοχή μας και προκάλεσε πολλές ζημιές, συνεχίζοντας ύστερα προς την κεντρική Ελλάδα.

    Οκτώβριος 2020

    Στις 7 Οκτωβρίου, η Χρυσή Αυγή, κρίνεται με δικαστική απόφαση ως εγκληματική οργάνωση και ένοχη για τα κακουργήματα που της είχαν αποδοθεί, ανάμεσα στα οποία και για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα. Το πολυάριθμο πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, ύστερα από την ιστορική απόφαση, ξέσπασε σε μια φρενίτιδα χειροκροτημάτων.

    Μετά την διακριτική παρουσία του κορωνοϊού στην χώρα, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, έχει αρχίσει να παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα και αύξηση των κρουσμάτων, που πυροδοτούν μια σειρά αποφάσεων και απαγορεύσεων από την κυβέρνηση.

    Στα τέλη Οκτωβρίου, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σάμου και Σμύρνης, σημειώθηκε σεισμός, οποίος έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Τσουνάμι, που προκλήθηκε λίγα λεπτά μετά εξαιτίας του σεισμού, έπληξε τόσο την Σάμο όσο και την Σμύρνη. Στην Σάμο υπήρξαν οκτώ τραυματίες και δύο παιδιά που έχασαν την ζωή τους από μέρος κτιρίου που τους καταπλάκωσε.

    Νοέμβριος 2020

    Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού απεδείχθη πιο σαρωτικό από το προηγούμενο όπως μαρτυρά ο ραγδαίος ρυθμός εξάπλωσης του.
    Στις 5/11, η κυβέρνηση και πρωθυπουργός της χώρας, ανακοινώνουν επίσημα το δεύτερο LockDown, το οποίο βρίσκει την χώρα σε κατάσταση συναγερμού. Η αγορά δεινοπαθεί και η οικονομία σχοινοβατεί στο κενό για ακόμα μια φορά, προκαλώντας σκληρές εικόνες για την οικονομία.
    Τα κρούσματα αυξάνονται πανελλαδικά κατακόρυφα, τα νοσοκομείου αγωνιούν να διαχειριστούν την κατάσταση με τον αριθμό των διασωληνωμένων να έχει αυξηθεί και αυτός με τη σειρά του, με καινούργιες πτέρυγες covid να αγωνιούν να καλύψουν το κενό στην ανάγκη. Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί δραματικά.

    Δεκέμβριος 2020

    Η συγκομιδή της ελιάς έχει προβληματίσει τους ντόπιους παραγωγούς, καθώς η έλλειψη εργατών γης, τα αυστηρά μέτρα για τις μετακινήσεις, καθώς και η ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσαν την αιτία για μια μέτρια έως κακή χρονιά για την ελιά.

    Η αγορά ανοίγει με Click Away, προσπαθώντας να ανακάμψει για τους μήνες που έμεινε κλειστή. Μικρές και τοπικές επιχειρήσεις, αντιδρούν και δυσανασχετούν με τα νέα μέτρα, θεωρώντας τα αντιρεαλιστικά και καθόλου πρακτικά για τα δεδομένα μιας μικρομεσαίας επιχείρησης.

    Το κύκνειο άσμα της χρονιάς, φαίνεται αρκετά ελπιδοφόρο, με την πρώτο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού να είναι γεγονός για την χώρα μας. Αν και οι παρτίδες του εμβολίου δεν αναλογούν για όλους, η χρονιά κλείνει με ένα αρκετά ευχάριστο για όλους μήνυμα, προοικονομώντας ένα καλύτερο έτος.

  • Eurokinissi: Το 2020 μέσα από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες
    Eurokinissi: Το 2020 μέσα από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες

    Το 2020 ολοκληρώθηκε και ο Covid-19 επισκίασε τα πάντα, ακόμα και σε αθλητικό επίπεδο. Πρωταθλήματα διεκόπησαν, άλλα διεξάγονται μετ' εμποδίων, ενώ το κοινό στις εξέδρες αποτελεί 'ξένη' έννοια.

    Αυτή η κατάσταση αποτυπώθηκε από τον φωτογραφικό φακό, με τη Eurokinissi να ετοιμάζει ένα βίντεο-ανασκόπηση του έτους με τις πιο χαρακτηριστικές λήψεις των φωτογράφων του πρακτορείου.

    "Εικόνες που συναντάμε για πρώτη φορά στην ιστορία της αθλητικής φωτογραφίας, εικόνες παράξενες, σουρεαλιστικές, πολλές φορές αστείες αλλά και συγκινητικές. Ένα σύνολο φωτογραφιών του 2020, εργαλείο για τους ιστορικούς του μέλλοντος, που καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται άμεσα σε νέες συνθήκες και προκλήσεις, αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό της ανθρώπινης διάνοιας", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή του βίντεο στο YouTube.

    Πηγή: Contra.gr

  • 2020: Η χρονιά της πανδημίας σε τέσσερα λεπτά
    2020: Η χρονιά της πανδημίας σε τέσσερα λεπτά

    Συγκλονιστικό βιντεο

    To 2020 ήταν αναμφίβολα μια χρονιά διαφορετική, που σημάδεψε την ανθρωπότητα και μεταμόρφωσε ριζικά την καθημερινότητά της σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η εξάπλωση της πανδημίας που οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνανθρώπους μας και τα πρωτοφανή μέτρα που επιβλήθηκαν ανά τον κόσμο αφήνουν μια πικρή γεύση στο στόμα καθώς αποχαιρετούμε το 2020. Ήταν ένα έτος που έφερε την απώλεια σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, και αναμένεται να έχει αρνητικές επιδράσεις στη ζωή αναρίθμητων ανθρώπων και τα επόμενα χρόνια, λόγω των ολέθριων επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας.

    Ως «σκοτεινός» πρωταγωνιστής της χρονιάς που πέρασε λοιπόν, ο κορωνοϊός δεν θα μπορούσε παρά να κατέχει κεντρική θέση στο βίντεο με την ανασκόπηση της χρονιάς που δημιούργησε ο Ελβετός καλλιτέχνης Cee-Roo, και έχει γίνει viral τα τελευταία 24ωρα.

    Στο κλιπ που έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες views σε διάφορες πλατφόρμες βλέπουμε τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει. Η ανασκόπηση με την υποβλητική μουσική περιλαμβάνει πλάνα από την συγκλονιστική έκρηξη στη Βηρυτό, τις ταραχές στην Αμερική και το κίνημα Black Lives Matter, τις καταστροφικές πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε στάχτη δασικές εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της Γης και τους δύο «γίγαντες» του αθλητισμού που χάσαμε φέτος: Τον Κόμπι Μπράιαντ, που βρήκε τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα τον Ιανουάριο του 2020 και τον Ντιέγκο Μαραντόνα, που έφυγε πριν από μερικές εβδομάδες μετά από σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

    Η φονική πορεία της πανδημίας παρουσιάζεται με διαδοχικές σκηνές που ξεκινούν από την Ουχάν και επεκτείνονται σε όλον τον κόσμο. Άδειοι δρόμοι, φοβισμένα πρόσωπα, απεγνωσμένοι υγειονομικοί υπάλληλοι αλλά και σκηνές ελπίδας, ανθρωπιάς και συμπαράστασης που εκτυλίχθηκαν στις γειτονιές.

    Πρόκειται για ένα βίντεο που πραγματικά καταφέρνει να αιχμαλωτίσει μέσα σε λίγα λεπτά τα ανάμικτα συναισθήματά μας για μια χρονιά που άφησε ανεξίτηλα το σημάδι της πάνω μας, και που μας επηρέασε με τρόπους που δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις.

    Πηγή: TheBest.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς