Φάρμακο το οποίο προσφέρει άμεση ανοσία στον κορονοίό αναπτύσσουν επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία - Πότε θα είναι έτοιμο
Φάρμακο το οποίο δίνει άμεση ανοσία στον κορονοϊό ευελπιστούν πως βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες. Πρόκειται για μια θεραπεία με αντισώματα οι οποία θα χορηγείται σε άτομα που έχουν εκτεθεί στην Covid-19 και θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, εάν το φάρμακο εγκριθεί άμεσα από την αρμόδια αρχή αφότου πρώτα ελεγχθούν τα στοιχεία της μελέτης, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στην αγορά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2021.
Το φάρμακο, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το UCLH και την AstraZeneca, την ίδια βρετανική φαρμακευτική εταιρεία που μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημιούργησε ένα από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που αναμένεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι οι δοκιμές θα δείξουν ότι το κοκτέιλ των αντισωμάτων που περιέχονται στο φάρμακο θα προστατεύει μακροπρόθεσμα από τον κορονοϊό, δηλαδή για διάστημα από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή το λαμβάνουν σε δύο δόσεις, τη μία μετά την άλλη.
Σύμφωνα με τη Dailymail, Βρετανοί επιστήμονες από το University College London Hospitals NHS (UCLH) έχουν ήδη χορηγήσει το φάρμακο σε δέκα άτομα στο πλαίσιο της νέας δοκιμής που ονομάζεται Storm Chaser, ενώ σκοπεύουν να δοκιμάσουν τη νέα θεραπεία σε 1.125 άτομα σε όλο τον κόσμο.
Σε ποιους θα χορηγείται το φάρμακο
Εάν εγκριθεί το φάρμακο κατά του κορονοϊού, θα μπορεί να προσφερθεί σε κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό τις προηγούμενες οκτώ ημέρες και θα του προσφέρει άμεση ανοσία ενάντια στην ασθένεια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το φάρμακο θα προφέρει άμεση και μακροπρόθεσμη προστασία σε ασθενείς, όταν θα είναι πολύ αργά για να τους χορηγηθεί ένα εμβόλιο. Μάλιστα αναφέρονται και συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να χορηγηθεί:
- σε ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται
- σε εργαζομένους σε υγειονομικά κέντρα
- σε άτομα που κατοικούν σε σπίτια όπου κάποιος νοσεί από κορονοϊό, προκειμένου να μην κολλήσουν (ακόμα και αν έχουν κάνει εμβόλιο)
- σε φοιτητές, καθώς έχει παρατηρηθεί πως στη συγκεκριμένη ομάδα ο ιός μεταδίδεται ταχύτατα
Ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο University of East Anglia που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από Covid. «Εάν αντιμετωπίζετε εστίες σε περιβάλλοντα όπως τα κέντρα φροντίδας ή εάν έχετε ασθενείς που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Covid, όπως οι ηλικιωμένοι, τότε αυτό θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δοκιμές που βρίσκονται στη φάση 3, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να κρατήσει ζωντανούς ανθρώπους που διαφορετικά θα πέθαιναν. Άρα πρέπει να είναι πολύ σημαντικό», είπε.
«Εάν είχατε μια εστία σε ένα κέντρο φροντίδας, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα κοκτέιλ αντισωμάτων για να ελέγξετε το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατό, δίνοντας το φάρμακο σε όλους - ενοίκους και προσωπικό - που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ομοίως, εάν ζείτε με την ηλικιωμένη γιαγιά σας και εσείς ή κάποιος άλλος στο σπίτι μολυνθείτε, τότε θα μπορούσατε να της δώσετε αυτό για να την προστατέψετε».
Θεραπεία και για άτομα που δεν απέκτησαν ανοσία από τα εμβόλια
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δημιουργούν αντισώματα και προσφέρουν ανοσία στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στους οποίους χορηγούνται. Υπάρχει όμως και ένα μικρό ποσοστό (γύρω στο 5% και ανάλογα με το εμβόλιο), το οποί δεν επωφελείται από τα εμβόλια.
Σύμφωνα με την DailyMail, επιστήμονες από το UCLH έχουν επίσης ξεκινήσει μια δεύτερη κλινική δοκιμή με την ονομασία Provent, η οποία εξετάζει εάν η θεραπεία αντισωμάτων μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα σε αυτά τα άτομα. Τέτοια άτομα μπορεί να είναι ασθενείς με ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα ή ιδιαίτερες ευπαθείς ομάδες.
Πώς δρα το νέο φάρμακο κατά του κορονοϊού
Το φάρμακο περιλαμβάνει συνδυασμό αντισώματος μακράς δράσης γνωστό ως AZD7442, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την AstraZeneca. Αντί για αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης, το AZD7442 χρησιμοποιεί μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο.
Σε έγγραφα σε μια κλινική δοκιμή στην οποία η AstraZeneca έχει εγγραφεί στις ΗΠΑ, εξηγεί ότι διερευνά «την αποτελεσματικότητα του AZD7442 για την προφύλαξη μετά την έκθεση του Covid-19 σε ενήλικες. Η πρωτεΐνη ακίδα Sars-CoV-2 περιέχει την RBD του ιού [περιοχή δέσμευσης υποδοχέα], η οποία επιτρέπει στον ιό να συνδέεται με υποδοχείς σε ανθρώπινα κύτταρα. Στοχεύοντας αυτήν την περιοχή της πρωτεΐνης του ιού, τα αντισώματα μπορούν να μπλοκάρουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και συνεπώς αναμένεται να μπλοκάρουν τη μόλυνση.
Σε μια ξεχωριστή δοκιμή, που ονομάζεται Provent, το UCLH διερευνά εάν το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο, τα οποία έχουν πρόσφατα εκτεθεί στον ιό αλλά είτε δεν είχαν κάνει το εμβόλιο είτε δεν έχουν αποκτήσει ανοσία ακόμη κι αν έχουν κάνει το εμβόλιο, λόγω της υποκείμενης κατάστασής τους. Τόσο οι δοκιμές Provent όσο και Storm Chaser βρίσκονται τώρα στη φάση 3.
Πηγή: Ethnos.gr