Κόσμος

«Ράπισμα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Τσαβούσογλου: «Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας για τους S-400 - Επιμένουμε στις κυρώσεις»

«Ράπισμα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Τσαβούσογλου: «Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας για τους S-400 - Επιμένουμε στις κυρώσεις»

Eκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA - «Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας μόνο για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία» ανέφερε

Σε διάψευση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες έκαναν λόγο για τη σύσταση αμερικανοτουρκικής ομάδας εργασίας σχετικά με το θέμα των S-400, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA. Όπως μάλιστα εξήγησε, υπάρχουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ρουτίνας με αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.
«Κατανοούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει τις τοποθετήσεις του υπουργού (Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την “εξέταση” των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35. Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι δήλωσε ο Τσαβούσογλου

Nωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε αναφέρει ότι αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας, με αντικείμενο την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες διαπραγματεύονται τις αρμοδιότητες της κοινής ομάδας εργασίας, η οποία ακόμη δεν έχει σχηματιστεί.

Η συγκρότηση ομάδας εργασίας είχε προταθεί από την τουρκική πλευρά. «Τώρα η πρόταση ήρθε από τις ΗΠΑ. Και επειδή φυσικά προτιμούμε πάντα τον διάλογο, είπαμε “ναι” και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων» είπε ο Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με θέμα την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας το 2020.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο είχε δείξει ενδιαφέρον για τη σύσταση μιας τέτοιας ομάδας. «Στη συνάντησή μας με τον Πομπέο είπαμε ότι η πρότασή μας εξακολουθεί να ισχύει και οι Αμερικανοί μας κάλεσαν να δουλέψουμε μαζί στο ζήτημα». Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις ως «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα»
της Τουρκίας.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/DUMITRU DORU

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup