Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 10:07

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η Σιγκαπούρη εκφράζει «έντονη ανησυχία», καλεί σε «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο»

Γράφτηκε από την

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης εξέφρασε ανησυχία για το στρατιωτικό πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μιανμάρ και παρότρυνε όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να εργαστούν προκειμένου να υπάρξει ειρηνική επίλυση της κρίσης.

«Η Σιγκαπούρη εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τη νέα κρίση στη Μιανμάρ. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και ελπίζουμε πως όλα τα μέρη θα ασκήσουν αυτοσυγκράτηση, θα συνεχίσουν τον διάλογο και θα εργαστούν για να υπάρξει θετική και ειρηνική έκβαση», αναφέρει δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ/EPA/LYNN BO BO

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 11:35

Σχετικά Άρθρα

  • Μιανμάρ: 226 νεκροί και 77 αγνοούμενοι εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι
    Μιανμάρ: 226 νεκροί και 77 αγνοούμενοι εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι

    Οι πλημμύρες κατέστρεψαν 2.600.000 στρέμματα ορυζώνων και άλλων αγροτικών καλλιεργειών

    Ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ διπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 226 νεκρούς, ενώ άλλοι 77 άνθρωποι ακόμη αγνοούνται, μετέδωσε χθες Δευτέρα η κρατική τηλεόραση της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.
    Ο αριθμός των θανάτων είναι ακριβώς διπλάσιος από τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό (113 νεκροί). Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι πλημμύρες κατέστρεψαν 2.600.000 στρέμματα ορυζώνων και άλλων αγροτικών καλλιεργειών.
    Ο τυφώνας Γιάγκι προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις, οδηγώντας σε σημαντικό αριθμό καταστροφών σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.
    Τουλάχιστον 320.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαου Μιν Τουν, σύμφωνα με ένα βραδινό δελτίο του κρατικού MRTV. «Η κυβέρνηση διεξάγει μια αποστολή διάσωσης και αποκατάστασης», είπε, σύμφωνα με τον Independent.
    Η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε την Ασία φέτος

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες από τον τυφώνα Γιάγκι, την ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε φέτος την Ασία, έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη και τα νερά από τις πλημμύρες των φουσκωμένων ποταμών έχουν πλημμυρίσει πόλεις και στις δύο χώρες.

    Οι πλημμύρες στη Μιανμάρ άρχισαν την περασμένη Δευτέρα, ενώ μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 74 άνθρωποι, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
    Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) δήλωσε ότι οι καταιγίδες έπληξαν κυρίως την πρωτεύουσα Ναϊπιτάου, καθώς και τις περιοχές Μανταλέι, Μαγκγουέι και Μπάγκο, μαζί με την ανατολική και νότια πολιτεία Σαν, τις πολιτείες Μον, Καγιάχ και Καγίν. «Η Κεντρική Μιανμάρ είναι αυτή τη στιγμή η περισσότερο πληγείσα περιοχή, με πολυάριθμα ποτάμια και ρυάκια να κατεβαίνουν από τους λόφους του Σαν», ανέφερε το OCHA.
    Επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια - Καιταιγίδα και στη Σαγκάη

    Αναφορές για περισσότερους θανάτους και κατολισθήσεις έχουν προκύψει, αλλά η συλλογή πληροφοριών ήταν δύσκολη λόγω των κατεστραμμένων υποδομών και των κατεστραμμένων τηλεφωνικών και διαδικτυακών γραμμών. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι πέντε φράγματα, τέσσερις παγόδες και περισσότερα από 65.000 σπίτια καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

    Περίπου το ένα τρίτο των 55 εκατομμυρίων κατοίκων της Μιανμάρ χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πολλές οργανώσεις βοήθειας, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε πολλές περιοχές λόγω περιορισμών πρόσβασης και κινδύνων ασφαλείας.

    Εν τω μεταξύ, μια άλλη καταιγίδα, ο τυφώνας Μπεμπίνκα, έφτασε στη Σαγκάη σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας εκκενώσεις περιοχών και ακυρώσεις πτήσεων
    Πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα που έχει αντιμετωπίσει η Σαγκάη από το 1949.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NYEIN CHAN NAING
  • Πραξικόπημα στον Νίγηρα: «Μια στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή», προειδοποιεί ο ΥΠΕΞ του Μάλι
    Πραξικόπημα στον Νίγηρα: «Μια στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή», προειδοποιεί ο ΥΠΕΞ του Μάλι

    Η ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή», προειδοποίησε χθες Δευτέρα στην Μπαμακό ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαλί, που τάσσεται εναντίον της ιδέας να χρησιμοποιηθεί βία κατά των πραξικοπηματιών.

    «Στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες, γειτονικές και μη, είδαμε τα αποτελέσματα. Είναι καταστροφή», είπε ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, παρούσας της ομολόγου του της Μπουρκίνα Φάσο, της Ολιβιά Ρουαμπά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών.

    «Στο Ιράκ, έγινε εισβολή για να έρθει δημοκρατία. Είκοσι χρόνια μετά, [η χώρα αυτή] την ψάχνει. Στη Λιβύη… μπορούμε να αναφέρουμε κι άλλες» χώρες, είπε ο κ. Ντιόπ, υπονοώντας το χάος στη χώρα της βόρειας Αφρικής μετά τη διεθνή επέμβαση που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι. «Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί εναντιωνόμαστε σε κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμιξης ή στρατιωτικής επέμβασης για να επιλυθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα», επέμεινε ο κ. Ντιόπ.

    Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να «καταλάβει ότι η CEDEAO μπορεί να στείλει στρατιωτική δύναμη να αποκαταστήσει τις έκπτωτες αρχές» στον Νίγηρα αλλά «εμείς ουδέποτε λάβαμε ούτε ένα [τουφέκι εφόδου] Καλάσνικοφ» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων «των τζιχαντιστών».

    Ο Νίγηρας έχει βυθιστεί σε μείζονα πολιτική κρίση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ. Το πραξικόπημα καταδικάστηκε από το σύνολο των δυτικών εταίρων του Νίγηρα και τα περισσότερα αφρικανικά κράτη, πάντως οι στρατιωτικοί διαθέτουν την υποστήριξη των στρατιωτικών καθεστώτων στο Μαλί και στον Νίγηρα –όπου έγιναν πραξικοπήματα το 2020 και το 2022 αντίστοιχα και όπου επίσης η αιματηρή δράση τζιχαντιστών παραμένει ανοικτή πληγή–, που διατράνωσαν πως οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους.

    Η προοπτική στρατιωτικής επέμβασης προκαλεί ανησυχίες και επικρίσεις. Το Σάββατο γερουσιαστές στη Νιγηρία, παράγοντα βαρέων βαρών στη CEDEAO, με τα 215 εκατομμύρια κατοίκων της και με σύνορα 1.500 χιλιομέτρων με τον Νίγηρα, κάλεσαν τον πρόεδρο Μπόλα Τινούμπου να προκρίνει «την πολιτική και διπλωματική επιλογή». Η CEDEAO και δυτικές κυβερνήσεις απαιτούν επάνοδο του Νίγηρα στη συνταγματική τάξη και την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει ακόμη κρατούμενος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ο Νίγηρας έκλεισε τον εναέριο χώρο του – Εξέπνευσε το τελεσίγραφο της ECOWAS
    Ο Νίγηρας έκλεισε τον εναέριο χώρο του – Εξέπνευσε το τελεσίγραφο της ECOWAS

    Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα προειδοποίησαν πως «κάθε κράτος που εμπλέκεται» στην προετοιμασία της επέμβασης θα θεωρεί «εμπόλεμο μέρος».

    Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Νίγηρα μέχρι νεοτέρας, «μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες», ανακοίνωσε οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στα τέλη Ιουλίου.

    «Μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες, ο εναέριος χώρος του Νίγηρα κλείνει από σήμερα (...) μέχρι νεοτέρας», αναφέρει ανακοίνωση της στρατιωτικής χούντας που διαμηνύει πως «οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης του εναέριου χώρου» θα οδηγήσει σε «ενεργητική και ακαριαία αντίδραση».

    Σε χωριστή ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ, η χούντα) ανέφερε πως κατέγραψε ότι έχει γίνει «προκαταρκτική ανάπτυξη» στρατευμάτων στο πλαίσιο «της προετοιμασίας της επέμβασης» σε «δυο χώρες της κεντρικής Αφρικής», χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές.

    Ωστόσο, προειδοποίησε πως «κάθε κράτος που εμπλέκεται» στην προετοιμασία της επέμβασης θα θεωρεί «εμπόλεμο μέρος».

    Τα χερσαία και αεροπορικά σύνορα του Νίγηρα με τις πέντε χώρες με τις οποίες γειτονεύει είχαν ανοίξει ξανά τη 2η Αυγούστου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το κλείσιμό τους, όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

    Ο Νίγηρας γειτνιάζει με την Αλγερία, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Λιβύη, το Μαλί και το Τσαντ.

    Εξέπνευσε το τελεσίγραφο της ECOWAS

    Το τελεσίγραφο που απηύθυνε την 30ή Ιουλίου η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, αξιώνοντας να αποκαταστήσουν στα καθήκοντά του τον πρόεδρο Μπαζούμ και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, εξέπνευσε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα στη Νιαμέι, στις 02:00 ώρα Ελλάδας).

    Η ECOWAS δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τα επόμενα βήματά της. Ένας εκπρόσωπος είπε νωρίτερα ότι θα εκδώσει δήλωση στο τέλος της ημέρας.

    «Κάτω η Γαλλία!»

    «Σήμερα είναι η ημέρα της αληθινής ανεξαρτησίας μας!», έλεγε νεαρός, ενώ το πλήθος γύρω του επαναλάμβανε «κάτω η Γαλλία! Κάτω η CEDEAO!».

    Μέλη του ΕΣΣΠ κατέφθασαν θριαμβευτικά στο στάδιο, με οχηματοπομπή αποτελούμενη από ανοικτά ημιφορτηγά, επευφημούμενοι και πλαισιωμένοι από πλήθος ανθρώπων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Ο στρατηγός Μοαμέντ Τουμπά, τρίτος τη τάξει στο ΕΣΣΠ, πήρε τον λόγο για να καταγγείλει αυτούς που έχουν «κρυφτεί στο σκοτάδι» και «απεργάζονται την υπονόμευση» της «πορείας του Νίγηρα προς εμπρός». «Γνωρίζουμε το μακιαβελικό τους σχέδιο», είπε.

    Το πραξικόπημα καταδικάστηκε από το σύνολο των δυτικών και αφρικανών εταίρων του Νίγηρα, πάντως οι στρατιωτικοί έχουν την υποστήριξη των στρατιωτικών καθεστώτων στο Μαλί και στον Νίγηρα –όπου έγιναν πραξικοπήματα το 2020 και το 2022 αντίστοιχα και όπου επίσης η αιματηρή δράση τζιχαντιστών παραμένει ανοικτή πληγή–, που διατράνωσαν πως οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους.

    Το πραξικόπημα συγκλόνισε την περιοχή Σαχέλ

    Το πραξικόπημα, το έβδομο στη δυτική και κεντρική Αφρική μέσα σε τρία χρόνια, συγκλόνισε την περιοχή Σαχέλ, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο. Δεδομένου του πλούτου του σε ουράνιο και πετρέλαιο και τον κεντρικό του ρόλο σε έναν πόλεμο με τους ισλαμιστές μαχητές, ο Νίγηρας έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα και τη Ρωσία.

    Ο Νίγηρας την περασμένη εβδομάδα ανακάλεσε τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία , η οποία έχει μεταξύ 1.000 και 1.500 στρατιώτες στη χώρα.

    Οι τηλεοπτικές εκπομπές της Κυριακής περιλάμβαναν μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενθάρρυνση της αλληλεγγύης ενόψει των κυρώσεων της ECOWAS, που οδήγησαν σε διακοπές ρεύματος και στα ύψη των τιμών των τροφίμων.

    Η στρατιωτική απειλή του μπλοκ έχει πυροδοτήσει φόβους για περαιτέρω σύγκρουση σε μια περιοχή που ήδη μάχεται τη θανατηφόρα ισλαμιστική εξέγερση, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχει αναγκάσει εκατομμύρια να εγκαταλείψουν.

    Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να περιπλέκεται από την υπόσχεση των στρατιωτικών καθεστώτων στο γειτονικό Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο να υπερασπιστούν τον Νίγηρα εάν χρειαστεί, λέγοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά των νέων στρατιωτικών ηγεμόνων στον Νίγηρα θα θεωρηθεί ως «κήρυξη πολέμου». Η Γαλλία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την αναπτυξιακή βοήθεια και τη δημοσιονομική βοήθεια προς την Μπουρκίνα Φάσο.

    Την Κυριακή η Ιταλία ανακοίνωσε ότι μείωσε τον αριθμό των στρατευμάτων της στον Νίγηρα για να δημιουργήσει χώρο στη στρατιωτική της βάση για Ιταλούς αμάχους που μπορεί να χρειάζονται προστασία εάν επιδεινωθεί η ασφάλεια.

    Νικητές οι τζιχαντιστές;

    Η προοπτική στρατιωτικής επέμβασης προκαλεί ανησυχίες και επικρίσεις.

    Προχθές Σάββατο γερουσιαστές στη Νιγηρία, παράγοντα βαρέων βαρών στη ECOWAS, με τα 215 εκατομμύρια κατοίκων της και με σύνορα 1.500 χιλιομέτρων με τον Νίγηρα, κάλεσαν τον πρόεδρο Μπόλα Τινούμπου να προκρίνει «την πολιτική και διπλωματική επιλογή».

    Η Αλγερία, άλλος γείτονας του Νίγηρα και επίσης μείζων παράγοντας στο Σαχέλ, εξέφρασε επίσης ξεκάθαρα τις έντονες επιφυλάξεις της. Ο αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν έκρινε προχθές πως η επέμβαση θα αποτελούσε «άμεση απειλή» για τη χώρα του, επισήμανε πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμιά λύση χωρίς εμάς» και προειδοποίησε πως μπορεί να προκληθεί «ανάφλεξη σε όλο το Σαχέλ».

    «Πρέπει να αποτραπεί το καταστροφικό σενάριο του πολέμου» προειδοποίησε από τη δική της πλευρά ομάδα ερευνητών ειδικευμένων στο Σαχέλ σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε προχθές στη γαλλική εφημερίδα Libération.

    Το ξέσπασμα πολέμου στο Σαχέλ «δεν θα είχε παρά μόνο έναν νικητή: τα τζιχαντιστικά κινήματα, τα οποία εδώ και χρόνια βασίζουν την εδαφική τους επέκταση στην αποτυχία των κρατών», επισημαίνεται στο κείμενο.

    Πολλοί κάτοικοι της Νιαμέ –που αποτελεί οχυρό της αντιπολίτευσης στον ανατραπέντα πρόεδρο– εξέφραζαν την ελπίδα χθες πως δεν θα ζήσουν στρατιωτική επέμβαση.

    «Αν επέμβει η ECOWAS, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Όμως ο κόσμος είναι έτοιμος» και «θα υποστηρίξει τους νέους ηγέτες», διότι «θέλουμε αλλαγή», είπε ο Ζακού, έμπορος.

    Η ECOWAS και δυτικές κυβερνήσεις απαιτούν την επάνοδο στη συνταγματική τάξη και την απελευθέρωση του προέδρου Μπαζούμ, που παραμένει κρατούμενος.

    «Καταδικάζουμε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στον Νίγηρα, που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε χθες Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Αλασάν Ουαταρά.

    Έκρινε πως είναι «κεφαλαιώδες» να «αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη» και να «επιτραπεί στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μπαζούμ να ασκήσει ελεύθερα τα καθήκοντά του».

    Θέση ταυτόσημη με αυτή της Γαλλίας, της άλλοτε αποικιακής δύναμης στην περιοχή, οι σχέσεις της οποίας με τον Νίγηρα έχουν μπει σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης μετά το πραξικόπημα.

    Οι στρατιωτικοί κατήγγειλαν τις συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας με τη Γαλλία, που έχει αναπτύξει στο έδαφος του Νίγηρα πάνω από 1.500 στρατιωτικούς στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού αγώνα, απόφαση που το Παρίσι επέλεξε να αγνοήσει.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα: Χάος στη χώρα μετά την ανατροπή του προέδρου - Βγήκαν διαδηλωτές στους δρόμους
    Στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα: Χάος στη χώρα μετά την ανατροπή του προέδρου - Βγήκαν διαδηλωτές στους δρόμους

    Δέκα πραξικοπηματίες αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας του Νίγηρα, χώρας της Αφρικής που αιματοκυλίζουν οργανώσεις τζιχαντιστών, ανακοίνωσαν μέσω της κρατικής τηλεόρασης πως ανέτρεψαν τον δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ που βρισκόταν στην εξουσία από το 2021.

    Μετά το Μαλί και τη Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας γίνεται έτσι η τρίτη χώρα του Σαχέλ, περιφέρειας αντιμέτωπης με αλλεπάλληλες επιθέσεις οργανώσεων οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, που βιώνει στρατιωτικό πραξικόπημα από το 2020.

    Με φόντο εννέα ένστολους αξιωματικούς, ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν, διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση εξ ονόματος κάποιου «Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ), ανακοίνωσε πως «εμείς, οι δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας, που ενωνόμαστε στο ΕΣΣΠ, αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς» του προέδρου Μπαζούμ.

    «Όλοι οι θεσμοί της 7ης Δημοκρατίας» καταλύονται, συνέχισε και πρόσθεσε «τα σύνορα της χώρας», χερσαία και αεροπορικά, «είναι κλειστά» και «κηρύσσεται απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας», από τις 22:00 ως τις 05:00 (τοπικές ώρες) μέχρι νεοτέρας.

    Ο σμήναρχος είπε πως το πραξικόπημα αποφασίστηκε εξαιτίας «της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας» και της «κακής διακυβέρνησης» σε «οικονομικό και σε κοινωνικό» επίπεδο.

    Διαβεβαίωσε πως το ΕΣΣΠ είναι «προσηλωμένο» στην «τήρηση όλων των δεσμεύσεων του Νίγηρα» και καθησύχασε την «εθνική και διεθνή κοινότητα» όσον αφορά τον «σεβασμό στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των αρχών που ανατράπηκαν» όπως ορίζουν «οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Ξεκαθάρισε πως ο στρατός θα αναλάβει τη «διαχείριση της κατάστασης» για όλες τις τρέχουσες υποθέσεις και απαίτησε «από όλους τους διεθνείς εταίρους να μην αναμιχθούν».

    Η απόγνωση για την αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να βάλουν τέλος στη δράση των τζιχαντιστικών οργανώσεων διευκόλυναν την εκδήλωση δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων στο Μαλί και άλλων δύο στην Μπουρκίνα Φάσο από το 2020. Στρατιωτική χούντα κατέλαβε επίσης την εξουσία στη Γουινέα το 2021, επαναφέροντας την αστάθεια σε μια περιοχή που παλιότερα ήταν γνωστή ως «η ζώνη των στρατιωτικών πραξικοπημάτων».

    Η προηγούμενη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος είχε γίνει τον Μάρτιο του 2021, όταν στρατιωτική μονάδα αποπειράθηκε να καταλάβει το προεδρικό μέγαρο μερικά 24ωρα προτού ορκιστεί ο ανατραπείς πρόεδρος Μπαζούμ.

    Η ανακοίνωση των στρατιωτικών ακολούθησε μια μέρα έντασης στη Νιαμέ, καθώς η προεδρική φρουρά συνέλαβε τον πρόεδρο Μπαζούμ, 63 ετών, τον έθεσε υπό περιορισμό στην επίσημη κατοικία του χθες το πρωί.

    Η ανακοίνωση του ΕΣΣΠ αφήνει να εννοηθεί πως όλα τα όπλα του στρατού, η αστυνομία και η χωροφυλακή συντάχθηκαν με την προεδρική φρουρά.

    Διεξάγονταν συνομιλίες χθες ανάμεσα στον πρόεδρο Μπαζούμ και την προεδρική φρουρά για να βρεθεί λύση, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιες απαιτήσεις πρόβαλαν οι στρατιωτικοί. Απέτυχαν.

    Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

    Αποστολή μεσολαβητών άλλων κρατών της δυτικής Αφρικής προσπαθούσε να βοηθήσει να βρεθεί λύση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε πως συνομίλησε με τον πρόεδρο Μπαζούμ, στον οποίο εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» και την «αλληλεγγύη» του.

    Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος απαίτησε ο στρατός να «αφήσουν αμέσως ελεύθερο» τον πρόεδρο και να «απόσχουν από οποιαδήποτε βία» στον Νίγηρα, «εταίρο-κλειδί» της Ουάσιγκτον, αξίωση που επανέλαβε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν.

    Αυτός ο τελευταίος υπογράμμισε ακόμη πως «η ισχυρή εταιρική σχέση ως προς την οικονομία και την ασφάλεια ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον Νίγηρα εξαρτάται από τη συνέχιση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

    Ο κ. Μπαζούμ συζήτησε νωρίτερα χθες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Σαρλ Μισέλ.

    Προειδοποιητικά πυρά

    Ο Νίγηρας είναι από τους τελευταίους εναπομείναντες συμμάχους της Δύσης στο Σαχέλ. Δυο γειτονικές χώρες, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο, που κυβερνούν πραξικοπηματίες, στράφηκαν σε άλλους εταίρους, κυρίως στη Ρωσία.

    Η Γαλλία ειδικά έχει αναπτύξει 1.500 στρατιωτικούς στη χώρα, που συμμετέχουν σε αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ διαθέτουν αεροπορική βάση στον βόρειο Νίγηρα, από όπου απογειώνονται κυρίως UAVs που συλλέγουν πληροφορίες ή/και επιτίθενται σε τζιχαντιστές. Ενώ η Μπούντεσβερ, ο στρατός της Γερμανίας, έχει επίσης αεροπορική βάση στη Νιαμέ, κόμβο για τις επιχειρήσεις του στη δυτική Αφρική. Πρόκειται για βάση-κλειδί ως προς την αποχώρησή του από το γειτονικό Μαλί.

    Η προεδρική φρουρά διέλυσε, με προειδοποιητικά πυρά, χθες το απόγευμα στη Νιαμέ διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του προέδρου, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να πλησιάσουν την προεδρία όταν απωθήθηκαν.

    Η προεδρία ανέφερε πως «αυθόρμητες διαδηλώσεις υπερασπιστών της δημοκρατίας ξέσπασαν παντού στη Νιαμέ, στο εσωτερικό της χώρας και μπροστά σε πρεσβείες του Νίγηρα στο εξωτερικό».

    Στρατιώτες κινούμενοι με ανοικτά φορτηγάκια με εγκατεστημένα βαριά πολυβόλα αναπτύχθηκαν μπροστά στην έδρα της κρατικής τηλεόρασης και δρόμους, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, από χθες το πρωί.

    Η ιστορία του Νίγηρα, πρώην γερμανικής και γαλλικής αποικίας, είναι σημαδεμένη από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Μετά την ανεξαρτησία της (από τη Γαλλία) το 1960, έγιναν τέσσερα: τον πρώτο τον Απρίλιο του 1974, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Ντιορί Αμανί, το τελευταίο τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μαμαντού Ταντζά.

    Χωρίς να λογαριάζεται αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα στη χώρα των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, μια από τις φτωχότερες στον πλανήτη.

    Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αξιωματικών ότι ακόμη δεν μπορεί να πει αν «από τεχνική σκοπιά» η Ουάσιγκτον θεωρεί πως «έγινε» στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, κάτι που θα έχει ευρείες συνέπειες. Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περίπου 500 εκατ. δολάρια από το 2012 για να ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μιανμάρ: Τουλάχιστον 41 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα
    Μιανμάρ: Τουλάχιστον 41 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα

    Περίπου 100 άνθρωποι αγνοούνται

    Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα στο κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.
    «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν 17 νεκροί», δήλωσε ο Κάρλο, αξιωματούχος του χωριού Μπου Μα, δύο ημέρες μετά το πέρασμα του Μόκα.
    «Θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί διότι περισσότεροι από εκατό άνθρωποι αγνοούνται», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Cyclone Mocha, a category 5 storm, has wreaked havoc on coastal regions of Myanmar and Bangladesh. pic.twitter.com/ATG8omjHU2

    — DW News (@dwnews) May 16, 2023
    Οι 17 νεκροί προστίθενται στους 24 για τους οποίους έκαναν λόγο αξιωματούχοι στο γειτονικό χωριό Χάουνγκ Ντόκε Καρ.
    Οι επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι υπάρχουν πέντε νεκροί και αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί 864 σπίτια και 14 νοσοκομεία ή κλινικές.
    Με ανέμους που έφταναν έως τα 195 χιλιόμετρα την ώρα, ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ο Μόκα, έπληξε την Κυριακή τη Σίτουε, πρωτεύουσα του κρατιδίου Ραχίν, και το Κοξ Μπαζάρ στο Μπανγκλαντές, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια.
    Η επικοινωνία με τη Σίτουε, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι, παρέμενε δύσκολη χθες, Δευτέρα.
    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες δεν επιτρέπουν να εκτιμηθεί ακόμη το εύρος των ζημιών στο κρατίδιο Ραχίν, όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια.
    «Οι πρώτες πληροφορίες μας αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ζημιές είναι σοβαρές», είχε υπογραμμίσει την Κυριακή το βράδυ το γραφείο συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

    Landfall visuals of Cyclone Mocha from sittwe, Myanmar 🇲🇲

    TELEGRAM JOIN 👉 https://t.co/9cTkji5aZq pic.twitter.com/7TDXlbdcwu

    — Disaster News (@Top_Disaster) May 14, 2023
    Καταυλισμοί
    Στο Μπανγκλαντές, όπου οι αρχές απομάκρυναν 750.000 ανθρώπους από τις εστίες τους, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα.

    Super cyclone ‘Mocha’ has killed hundreds of Rohingya in Myanmar IDP camp. International media is silent - the value of life differs with the color of skin. pic.twitter.com/EwwamsLmT7

    — Ashok Swain (@ashoswai) May 16, 2023
    Όμως η χώρα είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες διακοπές ρεύματος εδώ και επτά μήνες, καθώς ο Μόκα ανάγκασε και τους δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου να αναστείλουν τη λειτουργία τους.
    Στο μεταξύ στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των Ροχίνγκια – όπου ζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε πρόχειρα καταλύματα-- οι ζημιές είναι επίσης περιορισμένες και δεν υπήρξαν θύματα.

    Communication tower collapsed at #sittwe #myanmar #Cyclone #Mocha #Mocha_cyclone #CycloneAlert pic.twitter.com/62l8NS7UJM

    — Shah (@adnan_shah) May 14, 2023
    «Οι επιπτώσεις του κυκλώνα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές, ωστόσο οι καταυλισμοί προσφύγων επηρεάστηκαν σημαντικά και χιλιάδες άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια», προειδοποίησε ωστόσο ο ΟΗΕ
    «Ο κυκλώνας Μόκα ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει το Μπανγκλαντές μετά τον Σιντρ», είχε σημειώσει ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μπανγκλαντές.

    The #cyclone landed in #Myanmar and #Bangladesh.
    Winds of 240 km/h which is a hurricane at the highest level -5. In its path is the world's largest refugeecamp for the Rohingya Fishermen and villages close to the sea in houses that are made of tin at best.1/2#CycloneMochaUpdate pic.twitter.com/7TghqnrPxk

    — Siraj Noorani (@sirajnoorani) May 14, 2023
    Τον Νοέμβριο 2007 ο κυκλώνας Σιντρ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 3.000 ανθρώπων και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NYUNT WIN
  • Μιανμάρ: Βίντεο του κυκλώνα «Μόκα» που απειλεί τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου
    Μιανμάρ: Βίντεο του κυκλώνα «Μόκα» που απειλεί τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου

    Ο τροπικός κυκλώνας Μόκα αναμένεται να πλήξει τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο τη δυτική Μιανμάρ και το Cox's Bazar του Μπαγκλαντές, όπου ζουν σε παράγκες περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που εκτοπίστηκαν από τη χούντα της Μιανμάρ.

    Ο κυκλώνας Μόκα αυτή τη στιγμή ενισχύεται στον Κόλπο της Βεγγάλης και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω πριν φτάσει στην ξηρά την Κυριακή, πιθανότατα στην πολιτεία Ραχίν της δυτικής Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές.

    Σύμφωνα με το Joint Typhoon Warning Center, ο κυκλώνας αναβαθμίστηκε την Παρασκευή σε τυφώνα του Ατλαντικού κατηγορίας 1 και κινείται βόρεια με 11 χιλιόμετρα την ώρα (7 μίλια την ώρα).

    Όπως ανέφερε η υπηρεσία, οι άνεμοι της καταιγίδας θα μπορούσαν να φθάσουν τα 220 km την ώρα, ένταση που ισοδυναμεί με έναν τυφώνα του Ατλαντικού κατηγορίας 4 – λίγο πριν εκδηλωθούν στην ξηρά το πρωί της Κυριακής.

    Ο οργανισμός προέβλεψε ότι μια καταιγίδα μπορεί να φέρει τεράστιο όγκο νερού που θα φθάσει σε ύψος έως και 2,5 μέτρων και είναι πιθανό να πλημμυρίσει τις παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οι οποίες θα βρεθούν στο πέρασμα του κυκλώνα.

    Στις επικίνδυνες περιοχές, βρίσκεται το Cox's Bazar στο Μπαγκλαντές, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι απάτριδες Ροχίνγκια οι οποίοι διέφυγαν από τη δίωξη στην κοντινή Μιανμάρ κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής καταστολής το 2017.

    Πολλοί ζουν σε καταφύγια από μπαμπού και μουσαμά σε λόφους και πλαγιές που είναι ευάλωτες σε ισχυρούς ανέμους, βροχή και κατολισθήσεις.

    The storm comes just weeks after the 15th anniversary of Cyclone Nargis, the deadliest natural disaster in Myanmar’s history#Myanmar https://t.co/8xxYTOt5wl

    — Myanmar Now (@Myanmar_Now_Eng) May 11, 2023

    Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για εκατοντάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια που στεγάζονται στην απομονωμένη και επικίνδυνη για πλημμύρες νησιωτική εγκατάσταση Bhasan Char, στον Κόλπο της Βεγγάλης.

    Εν όψει της αναμενόμενης εκδήλωσης του κυκλώνα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εντείνουν την ετοιμότητά τους και την ανταπόκρισή τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με τις τοπικές και προσφυγικές κοινότητες.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Μπαγκλαντές ανέφερε σε tweet ότι «οι προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης στους καταυλισμούς και στο Bhasan Char βρίσκονται σε εξέλιξη» σε συντονισμό με την κυβέρνηση και τις τοπικές υπηρεσίες βοήθειας.

    Emergency preparations in the camps & on Bhasan Char are underway ahead of potential cyclone Mocha which could make landfall in Bangladesh.

    The Government has hosted coordination meetings with humanitarian partners, including through the RRRC to respond jointly and efficiently. pic.twitter.com/EmoDDZjA8z

    — UNHCR in Bangladesh (@UNHCR_BGD) May 11, 2023

    «Κατά την προετοιμασία εκατοντάδες εθελοντές πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν εκπαιδευτεί στον εντοπισμό των κινδύνων, στην ενημέρωση των κοινοτήτων τους, στην εκκένωση των καταυλισμών σε περιπτωση έκτατης ανάγκης και στην ανταπόκριση μετά από καταστροφές», ανέφερε σε tweet η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    In preparation of cyclones, hundreds of Rohingya refugee volunteers have been trained on identifying risks, informing their communities, evacuating people when needed & responding after disaster strikes.

    Dramas to teach the community how to prepare are key to preparedness. pic.twitter.com/nIr6Xs8LlJ

    — UNHCR in Bangladesh (@UNHCR_BGD) May 11, 2023

    Στη γειτονική Μιανμάρ, οι κάτοικοι στις παράκτιες περιοχές της πολιτείας Rakhine και της περιοχής Ayeyarwady άρχισαν να εκκενώνουν τα σπίτια τους και να αναζητούν καταφύγιο πριν από την αναμενόμενη εκδήλωση του κυκλώνα, σύμφωνα με τα τοπικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης Myanmar Now.

    Η χούντα της Μιανμάρ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για κυκλώνα και ισχυρίστηκε ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα, με την προετοιμασία επιτροπών διαχείρισης καταστροφών για την αντιμετώπιση μιας πιθανής καταστροφής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Global New Light of Myanmar.

    Το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ (UNOCHA) ανέφερε σε έκθεση για την κατάσταση ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις επιπτώσεις της καταιγίδας στις ευάλωτες και εκτοπισμένες κοινότητες.

    «Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν 232.100 άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη Ραχίν. Πολλοί από τους καταυλισμούς και τοποθεσίες εκτοπισμένων στη Ραχίν βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο που είναι επιρρεπείς σε κύμα καταιγίδων», ανέφερε το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ.

    Το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων δήλωσε ότι εκτεταμένες πλημμύρες, κατολισθήσεις και ισχυροί άνεμοι αναμένεται να πλήξουν ολόκληρη την Μιανμάρ.

    Ο τελευταίος τροπικός κυκλώνας που εκδηλώθηκε στη Μιανμάρ ήταν ο Maarutha τον Απρίλιο του 2017. Αν και ο Maarutha ισοδυναμούσε με μια τροπική καταιγίδα στην ξηρά, με μέγιστους ανέμους 92 km/h (58 mph), έφερε ραγδαίες βροχοπτώσεις και κατέστρεψε σχεδόν 100 σπίτια.

    Τον Οκτώβριο του 2010, ο τροπικός κυκλώνας Giri ήταν η τελευταία καταιγίδα κατηγορίας 4 που έπληξε την ξηρά με θελλώδεις ανέμους έντασης 250 km την ώρα.

    Ο Giri προκάλεσε πάνω από 150 θανάτους ενώ περίπου το 70% της πόλης Kyaukphyu, στην πολιτεία Rakhine, καταστράφηκε. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 15.000 σπίτια καταστράφηκαν στην πολιτεία κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

    Η χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε τη Μιανμάρ ήταν ο κυκλώνας Nargis τον Μάιο του 2008, με 140.000 θύματα και 800.000 εκτοπισμένους, ανέφεραν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Συνολικά ο κυκλώνας επηρέασε 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σουδάν: Ανησυχητικές αναφορές για εγκλωβισμένους σε ελληνική εκκλησία - Πώς και γιατί ξεκίνησαν οι αιματηρές μάχες
    Σουδάν: Ανησυχητικές αναφορές για εγκλωβισμένους σε ελληνική εκκλησία - Πώς και γιατί ξεκίνησαν οι αιματηρές μάχες

    Στη δίνη μια νέα βαθύτερης κρίσης είναι το Σουδάν μετά τις σφοδρές και πολύνεκρες μάχες που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της χώρας και άλλες περιοχές. Ο «πόλεμος» αυτός είναι το αποτέλεσμα ενός άγριου αγώνα για την εξουσία στο εσωτερικό της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Συγκρούσεις σημειώνονται σε καίρια στρατηγικά σημεία σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, καθώς μέλη μιας παραστρατιωτικής δύναμης - των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) - και οι στρατιώτες ήρθαν σε ρήξη.

    Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί μεταξύ άλλων δύο Έλληνες ενώ τουλάχιστον 15 ακόμη φέρεται να είναι εγκλωβισμένοι. Οι τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας παντός Σουδάν και Ερυθραίας, κ. Σάββα, οι τραυματίες είναι 55 και 42 ετών αντίστοιχα.

    Όπως είπε στο Open οι δύο Έλληνες έχουν τραυματιστεί στα πόδια, ο ένας μάλιστα έχει και τραύμα στο μάτι, χωρίς όμως να κινδυνεύει να χάσει την όρασή του. Βρίσκονται στο νοσοκομείο, αλλά δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί τους, καθώς αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο λόγω της κατάστασης που επικρατεί.
    Ανησυχία για εγκλωβισμένους σε εκκλησία - Συγκλονιστική μαρτυρία ιερέα

    Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Αλέξης Κουβέλης του Alpha ανέφερε πως είχε επικοινωνία με Έλληνες στο Σουδάν, η οποία διεκόπη απότομα. Ο ίδιος θεωρείται ότι έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική εκκλησία, που βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ, στο επίκεντρο της μάχης, τουλάχιστον 15 Έλληνες.

    Μιλώντας στον Alpha ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, μίλησε για 15 εγκλωβισμένα άτομα στη Μητρόπολη, ενω την ίδια στιγμή, οι σφαίρες ακούγονταν να πέφτουν «βροχή», έξω από τον ναό!

    «Εχουμε πρόβλημα. Εχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στους δύο έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας.

    «Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους»

    Το υπόβαθρο των συγκρούσεων

    Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η κρίση;

    Μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το Σουδάν διοικείται από ένα συμβούλιο στρατηγών και στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται δύο στρατιωτικοί.

    Ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ουσιαστικά ο πρόεδρος της χώρας και ο αναπληρωτής του και ηγέτης της RSF στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo, πιο γνωστός ως Hemedti.

    Οι δυο τους έχουν διαφωνήσει σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η χώρα και την προτεινόμενη μετάβαση προς την πολιτική διακυβέρνηση, σύμφωνα με το BBC.

    Ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής είναι σχετικά με τα σχέδια για την ενσωμάτωση των 100.000 ανδρών της RSF στον στρατό και ποιος θα ηγείται στη συνέχεια της νέας δύναμης.

    Γιατί ξεκίνησαν το Μ. Σάββατο οι συγκρούσεις

    Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά από μέρες έντασης, καθώς τα μέλη της RSF μετακινήθηκαν σε όλη τη χώρα, σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.

    Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επιλύσουν την κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ.

    Δεν είναι σαφές ποιος ξεκίνησε τους πυροβολισμούς το Μ. Σάββατο, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η σύγκρουση θα επιδεινώσει την ήδη ασταθή κατάσταση.

    Διπλωμάτες έχουν παροτρύνει τις δύο πλευρές να σταματήσουν τα πυρά.

    Τι είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF);

    Οι RSF σχηματίστηκαν το 2013 και έχουν τις ρίζες τους στην περιβόητη πολιτοφυλακή Janjaweed που πολέμησε βάναυσα τους αντάρτες στο Νταρφούρ.

    Έκτοτε, ο στρατηγός Dagalo δημιούργησε μια ισχυρή δύναμη που έχει παρέμβει σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη και ελέγχει ορισμένα από τα ορυχεία χρυσού του Σουδάν.

    Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής περισσότερων από 120 διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2019.

    Μια τόσο ισχυρή δύναμη εκτός του στρατού έχει θεωρηθεί ως πηγή αστάθειας στη χώρα.

    Γιατί είναι στην εξουσία ο στρατός;

    Οι μάχες αυτές είναι το τελευταίο επεισόδιο της έξαρσης της έντασης που ακολούθησαν την απομάκρυνση του μακροχρόνιου προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019.

    Προηγήθηκαν τεράστιες διαδηλώσεις με τον λαό να ζητά τον τερματισμό της σχεδόν τριετούς διακυβέρνησής του και ο στρατός πραγματοποίησε πραξικόπημα για να τον ξεφορτωθεί.

    Ωστόσο, οι πολίτες συνέχισαν να απαιτούν τη μετάβαση προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

    Στη συνέχεια συγκροτήθηκε μια κοινή κυβέρνηση στρατού-πολιτών, η οποία όμως ανατράπηκε με νέο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

    Και από τότε η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο στρατηγών έχει ενταθεί.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε μια συμφωνία για την επιστροφή της εξουσίας στα χέρια των πολιτών, αλλά οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών απέτυχαν.

    Τι μπορεί να συμβεί στη χώρα

    Εάν οι αιματηρές μάχες συνεχιστούν, αυτό θα μπορούσε να κατακερματίσει περισσότερο τη χώρα και να επιδεινωθεί η πολιτική αναταραχή.

    Οι διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να προωθήσουν την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση, θα προσπαθήσουν απεγνωσμένα να βρουν έναν τρόπο να πείσουν τους δύο στρατηγούς να συνομιλήσουν.

    Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του Σουδάν θα είναι αυτοί που θα πρέπει να ζήσουν μια ακόμη περίοδο αβεβαιότητας.

    Τουλάχιστον 56 οι νεκροί

    Παράλληλα, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 56 άμαχοι και «δεκάδες» στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες, ενώ περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν πως παράθυρα έτριζαν και κτίρια ταρακουνιούνταν από τις εκρήξεις και πυρά συνεχίζουν να να ακούγονται σήμερα, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο αφού ξέσπασαν οι μάχες.

    «Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων έφθασε τους 56», ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, ανεξάρτητη οργάνωση, μέρος του δημοκρατικού κινήματος στην αφρικανική χώρα, κάνοντας επίσης λόγο για «δεκάδες θανάτους» μελών των δυνάμεων ασφαλείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό αυτή τη στιγμή.

    Η Επιτροπή καταμέτρησε τουλάχιστον 600 τραυματίες, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ επισήμανε ότι πολλά από τα θύματα δεν κατέστη δυνατό να διακομιστούν σε νοσοκομεία, εξαιτίας των δυσκολιών στις μετακινήσεις που προκαλούν οι συγκρούσεις.

    Νωρίτερα, η Ένωση Σουδανών Γιατρών, άλλη οργάνωση των επαγγελματιών του κλάδου, έκανε λόγο για «27 νεκρούς», ανάμεσά τους δύο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, και 170 τραυματίες.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σουδάν: Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στη χώρα - Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα - Στους 56 οι νεκροί
    Σουδάν: Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στη χώρα - Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα - Στους 56 οι νεκροί

    Συνολικά 56 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 595 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα η ένωση γιατρών της χώρας, μια ημέρα αφού ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών.

    Δύο Έλληνες τραυματίες

    Σύμφωνα με το Open στο Σουδάν τραυματίστηκαν από ρουκέτα δύο Έλληνες, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα ούτε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο τραυματίες. Αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα μας δεν έχει πρεσβεία στο Σουδάν.

    Οι τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας παντός Σουδάν και Ερυθραίας, κ. Σάββα, οι δύο Έλληνες είναι 55 και 42 ετών αντίστοιχα.

    Όπως είπε στον σταθμό οι δύο Έλληνες έχουν τραυματιστεί στα πόδια, ο ένας μάλιστα έχει και τραύμα στο μάτι, χωρίς όμως να κινδυνεύει να χάσει την όρασή του. Βρίσκονται στο νοσοκομείο, αλλά δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί τους, καθώς αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Σουδάν.

    Για την κατάσταση στην περιοχή εξέδωσε ανακοίνωση και το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

    «Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν και αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).

    Πολύνεκρες μάχες

    Η σουδανική πρωτεύουσα συνταρασσόταν το βράδυ του Σαββάτου από πυρά και εκρήξεις, έπειτα από μια μέρα αιματηρών οδομαχιών, αεροπορικών επιδρομών κι ανταλλαγών απειλών μεταξύ των δυο στρατηγών στην εξουσία στο Σουδάν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

    Στο Χαρτούμ, όπου από τους λιγοστούς πολίτες που βγήκαν έξω χθες το πρωί οι πιο πολλοί γύρισαν σπίτια τους τρέχοντας, στήλες πυκνού καπνού υψώνονταν από βάσεις του στρατού και παραστρατιωτικών, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο.

    Όλη μέρα χθες, οι εκκλήσεις προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ διαδέχονταν η μια την άλλη: από τον ΟΗΕ, από την Ουάσιγκτον, από τη Μόσχα, από τη Ρώμη, από το Ριάντ, από την Αφρικανική Ένωση, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον πρώην πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντάλα Χάμντοκ...

    Έκτακτη σύνοδος

    Σήμερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος οργανώσει εσπευσμένα έκτακτη σύνοδο για το Σουδάν, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, όπου εδρεύει ο οργανισμός, και του Ριάντ. Πρόκειται για κράτη-συμμάχους του σουδανικού στρατού, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους παραστρατιωτικούς· οι τελευταίοι επιδιώκουν να τον ανατρέψουν, πλέον θέλουν να πάρουν αυτοί την εξουσία.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συζήτησε με τους ηγέτες των δυο πλευρών, τον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών, τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, καθώς και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και αξίωσε «να σταματήσει αμέσως η βία».

    Οι παραστρατιωτικοί όμως μοιάζουν ανένδοτοι. Δεν θα σταματήσουν προτού πάρουν «τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων», διεμήνυσε απευθυνόμενος στην κάμερα του Αλ Τζαζίρα ο επικεφαλής τους, ο στρατηγός Ντάγκλο, ή «Χαμέτι».

    Χθες βράδυ, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Sky News Arabia, επανέλαβε πως «αναγκάστηκε» να αναλάβει δράση. «Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό», πέταξε. «Πρέπει ο Μπουρχάν, αυτός ο εγκληματίας, να παραδοθεί», πρόσθεσε με πυρά να ακούγονται γύρω του.

    «Ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα έρθουμε να σε πιάσουμε και να σε παραδώσουμε στη δικαιοσύνη ή να σε σκοτώσουμε σαν σκυλί», διεμήνυσε.

    Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που αποτελούνται από χιλιάδες παραστρατιωτικούς που έδρασαν στον πόλεμο του Νταρφούρ προτού γίνουν βοηθητικοί του στρατού, υποστήριξαν πως κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο και το προεδρικό παλάτι. Ο στρατός διέψευσε.

    Ο στρατηγός Μπουρχάν από την πλευρά του έχει να εμφανιστεί δημόσια από χθες το πρωί· ωστόσο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «κατελήφθη εξαπίνης στις εννιά το πρωί» όταν οι ΔΤΥ επιτέθηκαν στο αρχηγείο του. Πλέον ο στρατός χαρακτηρίζει τον μέχρι χθες καλύτερο σύμμαχο του στρατηγού Μπουρχάν «παραστρατιωτική ομάδα υποστηριχθείσα από το εξωτερικό» για να προχωρήσει σε «προδοσία».

    Ο στρατός μεταφόρτωσε στο Facebook «ένταλμα σύλληψης» του Χαμέτι: «Αυτός ο φυγόδικος εγκληματίας καταζητείται από τη δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ σε άλλο δελτίο Τύπου του ανακοίνωνε τη «διάλυση» των ΔΤΥ, καλώντας τα μέλη τους να παραδοθούν στις αρχές.

    Ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να «καταστρέψει» βάσεις των ΔΤΥ στο Χαρτούμ. Όσο για τις εκκλήσεις οι δυο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Αδύνατον πριν από τη διάλυση των ΔΤΥ», κατά την ίδια πηγή.

    Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης από την πλευρά τους καλούν τα 45 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, ακόμα και τα μέλη του στρατού, να «ταχθούν μαζί τους», να στραφούν κατά των δυνάμεων του στρατηγού Μπουρχάν.

    Οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. «Ξεκίνησα να πάω στη δουλειά το πρωί αλλά άκουσα πυρά και επέστρεψα σπίτι μου», εξήγησε ο Μπάκρι, 24 ετών.

    Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν μάχες για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων κρατικών ΜΜΕ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Η αεροπορία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους διότι θα επιχειρούσε τη νύχτα του Σαββάτου, ενώ σήμερα κηρύχθηκε αργία στην πολιτεία του Χαρτούμ, που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες.

    Πηγή: protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ