Ο τροπικός κυκλώνας Μόκα αναμένεται να πλήξει τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο τη δυτική Μιανμάρ και το Cox's Bazar του Μπαγκλαντές, όπου ζουν σε παράγκες περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που εκτοπίστηκαν από τη χούντα της Μιανμάρ.
Ο κυκλώνας Μόκα αυτή τη στιγμή ενισχύεται στον Κόλπο της Βεγγάλης και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω πριν φτάσει στην ξηρά την Κυριακή, πιθανότατα στην πολιτεία Ραχίν της δυτικής Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές.
Σύμφωνα με το Joint Typhoon Warning Center, ο κυκλώνας αναβαθμίστηκε την Παρασκευή σε τυφώνα του Ατλαντικού κατηγορίας 1 και κινείται βόρεια με 11 χιλιόμετρα την ώρα (7 μίλια την ώρα).
Όπως ανέφερε η υπηρεσία, οι άνεμοι της καταιγίδας θα μπορούσαν να φθάσουν τα 220 km την ώρα, ένταση που ισοδυναμεί με έναν τυφώνα του Ατλαντικού κατηγορίας 4 – λίγο πριν εκδηλωθούν στην ξηρά το πρωί της Κυριακής.
Ο οργανισμός προέβλεψε ότι μια καταιγίδα μπορεί να φέρει τεράστιο όγκο νερού που θα φθάσει σε ύψος έως και 2,5 μέτρων και είναι πιθανό να πλημμυρίσει τις παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οι οποίες θα βρεθούν στο πέρασμα του κυκλώνα.
Στις επικίνδυνες περιοχές, βρίσκεται το Cox's Bazar στο Μπαγκλαντές, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι απάτριδες Ροχίνγκια οι οποίοι διέφυγαν από τη δίωξη στην κοντινή Μιανμάρ κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής καταστολής το 2017.
Πολλοί ζουν σε καταφύγια από μπαμπού και μουσαμά σε λόφους και πλαγιές που είναι ευάλωτες σε ισχυρούς ανέμους, βροχή και κατολισθήσεις.
The storm comes just weeks after the 15th anniversary of Cyclone Nargis, the deadliest natural disaster in Myanmar’s history#Myanmar https://t.co/8xxYTOt5wl
— Myanmar Now (@Myanmar_Now_Eng) May 11, 2023
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για εκατοντάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια που στεγάζονται στην απομονωμένη και επικίνδυνη για πλημμύρες νησιωτική εγκατάσταση Bhasan Char, στον Κόλπο της Βεγγάλης.
Εν όψει της αναμενόμενης εκδήλωσης του κυκλώνα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εντείνουν την ετοιμότητά τους και την ανταπόκρισή τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με τις τοπικές και προσφυγικές κοινότητες.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Μπαγκλαντές ανέφερε σε tweet ότι «οι προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης στους καταυλισμούς και στο Bhasan Char βρίσκονται σε εξέλιξη» σε συντονισμό με την κυβέρνηση και τις τοπικές υπηρεσίες βοήθειας.
«Κατά την προετοιμασία εκατοντάδες εθελοντές πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν εκπαιδευτεί στον εντοπισμό των κινδύνων, στην ενημέρωση των κοινοτήτων τους, στην εκκένωση των καταυλισμών σε περιπτωση έκτατης ανάγκης και στην ανταπόκριση μετά από καταστροφές», ανέφερε σε tweet η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
In preparation of cyclones, hundreds of Rohingya refugee volunteers have been trained on identifying risks, informing their communities, evacuating people when needed & responding after disaster strikes.
— UNHCR in Bangladesh (@UNHCR_BGD) May 11, 2023
Dramas to teach the community how to prepare are key to preparedness. pic.twitter.com/nIr6Xs8LlJ
Στη γειτονική Μιανμάρ, οι κάτοικοι στις παράκτιες περιοχές της πολιτείας Rakhine και της περιοχής Ayeyarwady άρχισαν να εκκενώνουν τα σπίτια τους και να αναζητούν καταφύγιο πριν από την αναμενόμενη εκδήλωση του κυκλώνα, σύμφωνα με τα τοπικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης Myanmar Now.
Η χούντα της Μιανμάρ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για κυκλώνα και ισχυρίστηκε ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα, με την προετοιμασία επιτροπών διαχείρισης καταστροφών για την αντιμετώπιση μιας πιθανής καταστροφής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Global New Light of Myanmar.
Το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ (UNOCHA) ανέφερε σε έκθεση για την κατάσταση ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις επιπτώσεις της καταιγίδας στις ευάλωτες και εκτοπισμένες κοινότητες.
«Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν 232.100 άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη Ραχίν. Πολλοί από τους καταυλισμούς και τοποθεσίες εκτοπισμένων στη Ραχίν βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο που είναι επιρρεπείς σε κύμα καταιγίδων», ανέφερε το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ.
Το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων δήλωσε ότι εκτεταμένες πλημμύρες, κατολισθήσεις και ισχυροί άνεμοι αναμένεται να πλήξουν ολόκληρη την Μιανμάρ.
Ο τελευταίος τροπικός κυκλώνας που εκδηλώθηκε στη Μιανμάρ ήταν ο Maarutha τον Απρίλιο του 2017. Αν και ο Maarutha ισοδυναμούσε με μια τροπική καταιγίδα στην ξηρά, με μέγιστους ανέμους 92 km/h (58 mph), έφερε ραγδαίες βροχοπτώσεις και κατέστρεψε σχεδόν 100 σπίτια.
Τον Οκτώβριο του 2010, ο τροπικός κυκλώνας Giri ήταν η τελευταία καταιγίδα κατηγορίας 4 που έπληξε την ξηρά με θελλώδεις ανέμους έντασης 250 km την ώρα.
Ο Giri προκάλεσε πάνω από 150 θανάτους ενώ περίπου το 70% της πόλης Kyaukphyu, στην πολιτεία Rakhine, καταστράφηκε. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 15.000 σπίτια καταστράφηκαν στην πολιτεία κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
Η χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε τη Μιανμάρ ήταν ο κυκλώνας Nargis τον Μάιο του 2008, με 140.000 θύματα και 800.000 εκτοπισμένους, ανέφεραν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Συνολικά ο κυκλώνας επηρέασε 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πηγή: Cnn.gr