Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 14:10

Γουατεμάλα: Σκάνδαλο προκαλεί η αγορά 30.000 τεστ για τον νέο κορονοϊό που αποδείχθηκαν πλαστά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αγορά 30.000 τεστ για τον νέο κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας της Γουατεμάλας που αποδείχθηκαν πλαστά προκαλεί αγανάκτηση στη χώρα, όπου η διεύθυνση της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για υποθέσεις διαφοράς διενεργεί πλέον έρευνα για την απάτη, υπόθεση στην οποία έσπευσε να αρνηθεί πως εμπλέκεται η αμερικανική κατασκευάστρια, η Atila Biosystems.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι προχώρησε στην αγορά των τεστ αυτών στα μέσα του 2020 έναντι τιμήματος σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων, μέσω εγχώριας εταιρείας η οποία ανέλαβε ρόλο ενδιαμέσου, της Kron Científica e Industrial.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν η υπουργός Υγείας, η Αμέλια Φλόρες, προσέφυγε σε εισαγγελείς αρμόδιους για υποθέσεις διαφθοράς, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση της Kron και στον πρώην διοικητικό γενικό οικονομικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας, τον Ρονάλντο Εστράντα, νυν υφυπουργό Πολιτισμού.

Η Kron αγόρασε τα τεστ από την Atila Biosystems, εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Όμως, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, το αντιδραστήριο των τεστ που παραδόθηκαν είναι εντελώς ακατάλληλο για τεστ PCR.

Σύμφωνα με την κυρία Φλόρες, τα τεστ που αγοράστηκαν «δεν ανταποκρίνονται στην υπεσχημένη ποιότητα» και «δίνουν άκυρο αποτέλεσμα» — ούτε θετικό, ούτε αρνητικό.

Χθες Τρίτη ο γουατεμαλτέκος αντιπρόεδρος Γκιγιέρμο Καστίγιο απαίτησε η κυβέρνηση να καθαιρέσει όλους τους δημόσιους λειτουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση: «Είναι πολύ λυπηρό ότι εκτυλίσσονται τέτοιες απάτες στους κόλπους του κράτους (...), είναι έγκλημα κατά της υγείας και της ζωής των πολιτών», τόνισε.

Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η αμερικανική κατασκευάστρια των τεστ τόνισε πως οι αριθμοί σειράς και οι χρωματικοί κωδικοί των επίμαχων τεστ δεν ανταποκρίνονται σε αυτούς της παρτίδας που είχε παραγάγει για τη Γουατεμάλα.

«Η Atila Biosystems είναι σοκαρισμένη που μαθαίνει την απάτη η οποία διαπράχθηκε σε βάρος των πολιτών της Γουατεμάλας από πρώην εμπορικό εταίρο της που πλαστογράφησε τα τεστ», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Γουατεμάλα έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 6.315 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 172.072 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής πρόκειται να παραλάβει αύριο Πέμπτη τις πρώτες 5.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna για τον νέο κορονοϊό, δωρεά της κυβέρνησης του Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες ο γουατεμαλτέκος υπουργός Εξωτερικών Πέδρο Μπρόλο. Οι πρώτες δόσεις αυτές θα αξιοποιηθούν για την ανοσοποίηση μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, διευκρίνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ Mufid Majnun από Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 10:22

Σχετικά Άρθρα

  • Τουλάχιστον 20 νεκροί σε κεντρική και νότια Αμερική εξαιτίας κύματος κακοκαιρίας
    Τουλάχιστον 20 νεκροί σε κεντρική και νότια Αμερική εξαιτίας κύματος κακοκαιρίας

    Χιλιάδες είναι πληγέντες από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σε Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα και Ισημερινό

    Οι βροχές που πλήττουν από το Σάββατο την κεντρική Αμερική στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Γουατεμάλα, ενώ άλλοι 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Ισημερινό εξαιτίας κατολίσθησης, σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς.
    Στο Σαλβαδόρ, που υπέστη βαρύ χτύπημα, οι νεκροί είναι 11, από τους οποίος οι πέντε έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κατολίσθησης στον νομό Αουατσαπάν (νοτιοδυτικά).
    Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο τη Δευτέρα, καθώς το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε δέντρο πεσμένο στο οδόστρωμα. Την Κυριακή, άλλος αυτοκινητιστής σκοτώθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες, ενώ ακόμη τρεις θάνατοι συνδέονταν άμεσα με την κακοκαιρία.
    Το υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως οι βροχές θα συνεχιστούν και κάλεσε τον πληθυσμό να επιδεικνύει τη μέγιστη προσοχή. Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε μέσω X πως ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει τη σημερινή ημέρα αργία ώστε να «μειωθεί ο κίνδυνος» να υπάρξει «τραγωδία» κατά τις μετακινήσεις εργαζομένων. Κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την κυβέρνησή του για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση πόρων.

    Στη Γουατεμάλα, ζευγάρι έχασε τη ζωή του την Κυριακή στον δήμο Σακαπούλας (δυτικά), όταν τοίχος κατέρρευσε.

    Νοτιότερα, στον Ισημερινό, οι αρχές ανακοίνωσαν πως κατολίσθηση σε τουριστική περιοχή εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 22. Προχθές Κυριακή, έκαναν λόγο για έξι νεκρούς και περίπου 30 αγνοούμενους.

    Η εθνική γραμματεία διαχείρισης κινδύνων ανέφερε πως οι άνθρωποι που αγνοούνταν —επιβάτες λεωφορείου— εντοπίστηκαν και είναι «ασφαλείς». Ωστόσο, υπογράμμισε πως από τους 22 τραυματίες, οι τέσσερις είναι σε «κρίσιμη» κατάσταση.

    Κατολισθήσεις και πλημμύρες καταγράφτηκαν στις 10 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων και Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχίσει να πλήττει την κεντρική Αμερική, φθάνοντας στο νότιο Μεξικό.

    Κάθε χρόνο, η περίοδος των βροχών προκαλεί πολλά θύματα στην κεντρική Αμερική, περιοχή που συγκαταλέγεται στις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Rodrigo Sura
  • Γουατεμάλα: Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ - Έγινε αισθητός και στο Ελ Σαλβαδόρ
    Γουατεμάλα: Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ - Έγινε αισθητός και στο Ελ Σαλβαδόρ

    Δεν υπάρχουν άμεσα αναφορές για θύματα, ωστόσο έχουν αναφερθεί κάποιες υλικές ζημιές

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε αργά χθες (τοπική ώρα, σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) στις νότιες ακτές της Γουατεμάλας, στον Ειρηνικό, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS).
    Δεν υπάρχουν άμεσα αναφορές για θύματα, ωστόσο έχουν αναφερθεί κάποιες υλικές ζημιές.
    Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 23.52 τοπική ώρα χθες (07.52 ώρα Ελλάδας σήμερα), σύμφωνα με ανακοίνωση της σεισμολογικής υπηρεσίας της Γουατεμάλας INSIVUMEH, έγινε επίσης αισθητός στο γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ. Αξιωματούχοι στο Ελ Σαλβαδόρ χαρακτήρισαν τον σεισμό «ισχυρό» και ανέφεραν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις.
    Το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Τασίσκο, σε απόσταση περίπου 100 χλμ νοτίως της πρωτεύουσας Γουατεμάλα, όπου ήχησαν συναγερμοί και κάποιοι τρομαγμένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

    Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 108 χλμ.
    Εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, κατέρρευσαν τμήματα της πρόσοψης σε εκκλησία στην πόλη Σαν Πάμπλο Χοκοπίλας, που βρίσκεται βορειοδυτικά από το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της χώρας CONRED.
  • Γουατεμάλα: Κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας επιδημίας δάγκειου πυρετού
    Γουατεμάλα: Κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας επιδημίας δάγκειου πυρετού

    Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους φέτος επί συνόλου 12.000 και πλέον κρουσμάτων - Γίνονται ψεκασμοί για να εξαλειφθούν όσο το δυνατό περισσότερα κουνούπια που είναι φορείς του ιού

    Οι αρχές της Γουατεμάλας κήρυξαν χθες Πέμπτη κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια, εξαιτίας επιδημίας δάγκειου πυρετού η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους φέτος επί συνόλου 12.000 και πλέον κρουσμάτων, κατά τα στοιχεία της κυβέρνησης.

    «Πήραμε την απόφαση να κηρύξουμε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας της κατάστασης», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο Φρανσίσκο Κόμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας πως το μέτρο θα έχει διάρκεια τριών μηνών.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, 22 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του δάγκειου πυρετού το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 12.263 κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 152% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

    Στο πλαίσιο του μέτρο, που αφορά διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, θα γίνουν ιδίως ψεκασμοί για να εξαλειφθούν όσο το δυνατό περισσότερα κουνούπια που είναι φορείς του ιού.

    Σκοπός «αυτής της επέμβασης και του διυπηρεσιακού συντονισμού είναι να προληφθεί η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ουάλτερ Μονρόι, θυμίζοντας πως η χειρότερη επιδημία του δάγκειου πυρετού είχε καταγραφεί το 2019, με πάνω από 50.000 καταγεγραμμένες μολύνσεις.

    Το τρέχον διάστημα και ως τον Οκτώβριο είναι η περίοδος των βροχών στη Γουατεμάλα. Τα κουνούπια-φορείς του ιού εναποθέτουν τα αυγά τους σε λιμνάζοντα νερά.

    Ο δάγκειος πυρετός χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός, οι οξείες κεφαλαλγίες, οι μυικοί πόνοι, τα δερματικά εξανθήματα, τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, οι ναυτίες και οι εμετοί, και στις πιο σοβαρές μορφές του τις διαρροές σε αιμοφόρα αγγεία και τη μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr

  • Γουατεμάλα: Απομακρύνονται κάτοικοι λόγω της εκρηκτικής δραστηριότητας του ηφαιστείου Φουέγο
    Γουατεμάλα: Απομακρύνονται κάτοικοι λόγω της εκρηκτικής δραστηριότητας του ηφαιστείου Φουέγο

    Η στήλη που υψώθηκε στον ουρανό από τον κρατήρα «έχει φθάσει σε ύψος 6.000 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας και μετακινείται προς δυτική και νοτιοανατολική κατεύθυνση»

    Αρκετές εκατοντάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα και δρόμος έκλεισε χθες Πέμπτη στη Γουατεμάλα, αφού εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας το ηφαίστειο Φουέγο, σε σχετικά μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα, το πιο ενεργό σε όλη την κεντρική Αμερική, ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία.
    «Πυροκλαστικές ροές κατεβαίνουν στα φαράγγια», στις πλαγιές του κώνου του ηφαιστείου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία εθνικού συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστροφών (CONRED).
    Λόγω των κινδύνων που εγείρουν αυτές οι ροές –αναβλήματα αποτελούμενα από θανατηφόρα αέρια, ατμοποιημένο νερό, συντρίμμια, λιωμένα βράχια με υψηλές θερμοκρασίες, που κατεβαίνουν τις πλαγιές «με μεγάλη ταχύτητα»– κάπου 350 κάτοικοι κοντινών χωριών απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της CONRED, ο Ροδόλφο Γκαρσία. Άλλοι 130.000 άνθρωποι μπορεί να διατρέξουν κίνδυνο, σύμφωνα με τον ίδιο.
    Οι αρχές μερίμνησαν να ανοίξουν δεκατρία καταφύγια, που έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν περίπου 7.600 ανθρώπους, πρόσθεσε.

    #Internacionales | Estado de #alerta por #erupción del #Volcán de Fuego en Guatemala

    🔹Expulsión de ceniza y lava.
    🔹Erupción con flujos piroclásticos hacia barrancas Seca y Santa Teresa.
    🔹Se realiza el cierre preventivo de la RN14. pic.twitter.com/dmlBQknWIa

    — Tabasco al Minuto (@Tabalminutomx) May 4, 2023
    Η στήλη που υψώθηκε στον ουρανό από τον κρατήρα, αποτελούμενη από αέρια και ηφαιστειακή τέφρα, «έχει φθάσει σε ύψος 6.000 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας και μετακινείται προς δυτική και νοτιοανατολική κατεύθυνση», έχει διανύσει πάνω από «50 χιλιόμετρα» και προκάλεσε βροχή τέφρας σε τουλάχιστον επτά χωριά γύρω από το ηφαίστειο, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

    🌋 Entra en erupción el volcán de Fuego, en Guatemala#volcandefuego #volcanespic.twitter.com/RHzI3MA8Cb

    — Noticias TerraGea (@TerraGeaNews) May 4, 2023
    Οι αρχές διαβεβαιώνουν πως παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας (INSIVUMEH), καυτά νέφη θα μπορούσαν να φθάσουν σε απόσταση ως και έξι χιλιομέτρων από τον κρατήρα, ενώ άλλες «πυροκλαστικές ροές, ασθενείς, μέτριες και ισχυρές» ενδέχεται να αναβλύσουν και να διανύσουν μέσα «στις επόμενες ώρες» μεγάλες αποστάσεις.

    #VIDEO | 🛑 ¡CUIDADO! 🛑

    El #Volcán de Fuego de #Guatemala entró en erupción esta mañana.

    Autoridades iniciaron #evacuaciones en zonas aledañas.https://t.co/AbKWk5FZex pic.twitter.com/ZcDwkxiqsf

    — Fuerza Informativa Azteca (@AztecaNoticias) May 4, 2023
    Το Βολκάν δε Φουέγο («ηφαίστειο της φωτιάς»), ο κρατήρας του οποίου φθάνει σε υψόμετρο 3.763 μέτρων, απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Την τελευταία φορά που είχε εισέλθει σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας, τον Δεκέμβριο του 2022, το διεθνές αεροδρόμιο της Γουατεμάλας είχε χρειαστεί να κλείσει, όπως και πολυσύχναστος δρόμος ανάμεσα στην τουριστική πόλη Αντίγουα και το νότιο τμήμα της χώρας.
    Η αστυνομία απαγόρευσε χθες το απόγευμα τη διέλευση από τον ίδιο δρόμο.

    #EjércitoGT a través de la Cuarta Brigada de Infantería, en coordinación con #CONRED, #INSIVUMEH, Oficina de Gestión de Riesgos de la Municipalidad de Escuintla, efectúan monitoreo de comunidades aledañas que pueden ser damnificadas por la erupción del Volcán de Fuego, pic.twitter.com/ah1b5fiFVY

    — Ejército Guatemala (@Ejercito_GT) May 5, 2023
    Την 3η Ιουνίου 2018, ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη ακολουθούμενη από την έκλυση πυροκλαστικών ροών είχε αποτέλεσμα να σβηστεί από τον χάρτη η κοινότητα Σαν Μιγκέλ Λος Λότες και μέρος δρόμου προς την κοντινή πόλη Αλοτενάνγκο. Ο επίσημος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 215 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και πολλούς αγνοούμενους, ορισμένοι από τους οποίους δεν βρέθηκαν ποτέ.
    Πέρα από το Φουέγο, στη Γουατεμάλα βρίσκονται άλλα δύο ενεργά ηφαίστεια, το Πακάγια (νότια) και το Σαντιαγκίτο (δυτικά).
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Esteban Biba
  • Γουατεμάλα: Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγο που προκάλεσε τον θάνατο 215 ανθρώπων το 2018
    Γουατεμάλα: Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγο που προκάλεσε τον θάνατο 215 ανθρώπων το 2018

    Το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα εισήλθε σε νέα φάση έκρηξης. Το Σάββατο υπήρξαν μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις, εκροή λάβας και εκτόξευση τέφρας.

    Για την ώρα οι Αρχές δεν έχουν δώσει εντολή για την απομάκρυνση του πληθυσμού.

    Το 2018 έκρηξη του ηφαιστείου αυτού, που είναι ένα από τα πιο ενεργά της Κεντρικής Αμερικής, είχε προκαλέσει τον θάνατο 215 ανθρώπων.

    «Το ηφαίστειο Φουέγο παρουσίασε αύξηση της δραστηριότητάς του, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών εισήλθε σε φάση έκρηξης», αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας (Insivumeh) της Γουατεμάλας σε ανακοίνωσή του.

    Από τη στιγμή που εισήλθε στη φάση αυτή, στο ηφαίστειο Φουέγο, που φτάνει τα 3.763 μέτρα σε ύψος και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας, προκαλούνται «συνεχείς μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις», προσθέτει το Ινστιτούτο.

    Επίσης, έχει σχηματιστεί «πίδακας» λάβας που ξεπερνά σε ύψος τα 500 μέτρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου, ενώ στήλη ηφαιστειακής τέφρας υψώνεται στον ουρανό σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου από την κορυφή του ηφαιστείου, διευκρίνισε το Insivumeh.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν απομακρυνθεί κάτοικοι από τις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εθνικής συντονιστικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών CONRED Ροντόλφο Γκαρσία.

    Στις 3 Ιουνίου του 2018, έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είχε προκαλέσει τον θάνατο 215 ανθρώπων και σχεδόν τον ίδιο αριθμό αγνοουμένων στις κοντινές αγροτικές κοινότητες.

    Η Γουατεμάλα έχει άλλα δύο ενεργά ηφαίστεια: το Σαντιαγκίτο, στο δυτικό τμήμα, και το Πακάγια, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

    Πηγή: ethnos.gr - Photo by Gary Saldana on Unsplash

  • Γουατεμάλα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 500.000 πληγέντες έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις
    Γουατεμάλα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 500.000 πληγέντες έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις

    Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν μια γυναίκα και τα έξι παιδιά της - Υπέστησαν ζημιές 930 κτιριακές δομές, καθώς και οκτώ σχολικά κτίρια, πάνω από 80 δρόμοι και επτά γέφυρες

    Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε περίπου δέκα κατολισθήσεις λάσπης που προκάλεσαν σφοδρές βροχές οι οποίες πλήττουν από τις αρχές Μαΐου τη Γουατεμάλα, όπου οι πλημμυροπαθείς είναι πάνω από 500.000, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Πολιτική Προστασία.
    Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν μια γυναίκα και τα έξι παιδιά της, καθώς και τρεις ιθαγενείς ανήλικοι αδελφοί, διευκρίνισε η υπηρεσία συντονισμού για τη μείωση των φυσικών καταστροφών (CONRED).

    At least 15 people have died in a dozen #mudslides caused by heavy #rains that have fallen since early May in #Guatemala, where more than 500,000 people have been affected, officials said Monday. https://t.co/oeV4Wx8M57

    — ANews (@anews) June 14, 2022
    Οι βροχές, συνοδευόμενες από σφοδρούς ανέμους, προκάλεσαν κατολισθήσεις, πλημμύρες, την κατάρρευση υποδομών και άλλες καταστροφές σε μεγάλο μέρος της χώρας αυτής της κεντρικής Αμερικής.
    Σύμφωνα με την CONRED, υπέστησαν ζημιές 930 κτιριακές δομές, καθώς και οκτώ σχολικά κτίρια, πάνω από 80 δρόμοι και επτά γέφυρες, οι τρεις από τις οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς.
    Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι αυτές όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες πληθυσμοί, που είναι οι πιο ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές. Σχεδόν το 60% των κατοίκων της Γουατεμάλας (17 εκατομμύρια) ζει στη φτώχεια.

    15 dead, half million impacted by #heavyrains in #Guatemala https://t.co/KicMESpu0k

    — Phys.org Space News (@physorg_space) June 14, 2022
    Το 2021, οι βροχές προκάλεσαν τον θάνατο 35 ανθρώπων, άλλοι τρεις κηρύχθηκαν αγνοούμενοι, δεκαεπτά τραυματίστηκαν και 1,5 εκατ. πολίτες επλήγησαν. Σχεδόν 12.000 χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.
    Η περίοδος των βροχών, που γενικά διαρκεί από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο, προκαλεί κάθε χρόνο εκατοντάδες νεκρούς στην κεντρική Αμερική, περιοχή που συγκαταλέγεται στις πιο ευάλωτες στον κόσμο ως προς την κλιματική αλλαγή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Γουατεμάλα: Κατασχέθηκαν 616 κιλά κοκαΐνης σε λιμάνι
    Γουατεμάλα: Κατασχέθηκαν 616 κιλά κοκαΐνης σε λιμάνι

    Οι αρχές υπολογίζουν πως η ποσότητα ναρκωτικών που κατασχέθηκε είχε αξία 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων

    Πάνω από 600 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε εμπορευματοκιβώτια σε λιμάνι στην ανατολική Γουατεμάλα, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Δευτέρα.
    Η κατάσχεση της ποσότητας 616 κιλών κοκαΐνης έγινε στο Πουέρτο Σάντο Τομάς δε Καστίγια, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, στις ακτές της χώρας στην Καραϊβική, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο Χουάν Λουίς Πανταλεόν.

    Οι αρχές υπολογίζουν πως η ποσότητα ναρκωτικών που κατασχέθηκε είχε αξία 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Agentes de la Subdirección General de Análisis de Información Antinarcótica realizan el traslado de la droga incautada en Izabal.

    De la Fuerza Aérea Guatemalteca son trasladados los 616 paquetes de cocaína a las bodegas de la #SGAIA bajo fuerte dispositivo policial. pic.twitter.com/b8L34LRFKo

    — PNC de Guatemala (@PNCdeGuatemala) November 1, 2021
    Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν έρθει από τον Παναμά, ωστόσο η προέλευση της κοκαΐνης δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, σημείωσε ο Έντουιν Μονρόι, εκπρόσωπος της αστυνομίας.
    Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το 90% της κοκαΐνης που παράγεται στη νότια Αμερική και έχει προορισμό τις ΗΠΑ μεταφέρεται με μικρά αεροσκάφη, πλεούμενα ή αυτοσχέδια υποβρύχια, που περνούν από χώρες της κεντρικής Αμερικής.
    Σε αυτές, τοπικά δίκτυα κακοποιών δρουν σε συνεργασία με διεθνή καρτέλ.

    Σύμφωνα με τις αρχές της Γουατεμάλας, στα βίαια επεισόδια που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος οφείλονται σχεδόν οι μισές από τις κάπου 3.500 ανθρωποκτονίες οι οποίες καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα κατά μέσον όρο.

    Πηγή: Protothema.gr
  • Εμβόλια για την COVID-19: Η Γουατεμάλα θα λάβει 8 εκατ. δόσεις του ρωσικού Sputnik V
    Εμβόλια για την COVID-19: Η Γουατεμάλα θα λάβει 8 εκατ. δόσεις του ρωσικού Sputnik V

    Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο Αλεχάντρο Γιαματέι, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνηση της χώρας της κεντρικής Αμερικής επαναδιαπραγματεύθηκε τη συμφωνία για την προμήθεια του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου για την COVID-19, και αναμένει να παραλάβει 8 εκατομμύρια δόσεις, υποδιπλάσια ποσότητα από αυτή που προβλεπόταν εξαρχής.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιαματέι, το ποσό που ορίστηκε ως τίμημα στη νέα σύμβαση έχει ήδη καταβληθεί.

    Ο αρχηγός του κράτους ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την προμήθεια ποσοτήτων των δικών τους εμβολίων για την COVID-19.

    Στη Γουατεμάλα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχουν ανοσοποιηθεί μέχρι εδώ παρά μόλις 309.339 άνθρωποι ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

    Αρχικά, η Γουατεμάλα είχε συνάψει σύμβαση για την προμήθεια 16 εκατ. δόσεων του Sputnik V, όμως η παράδοσή τους καθυστέρησε πολύ.
    Στα τέλη Ιουνίου, η υπουργός Υγείας Αμέλια Φλόρες είχε δηλώσει πως Γουατεμάλα και Μόσχα διαπραγματεύονταν νέα σύμβαση, διαμηνύοντας ότι εάν οι συνομιλίες απέβαιναν άκαρπες, η κυβέρνηση Γιαματέι θα ζητούσε να της επιστραφούν τα περίπου 69 εκατ. ευρώ που κατέβαλε για την αγορά 8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που παράγει το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

    Ο κ. Γιαματέι εξηγησε πως το ποσό που θα καταβαλλόταν για τις ποσότητες του ρωσικού εμβολίου θα αξιοποιηθεί για την αγορά 8 εκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, Moderna και J&J.

    «Θα αγοράσουμε εμβόλια από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες», είπε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/BORIS PEJOVIC

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch