Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 19:15

Η UNESCO επισημαίνει απώλειες μάθησης το 2020, προειδοποιεί για "καταστροφή γενεών" λόγω της πανδημίας

Γράφτηκε από την

Η UNESCO προειδοποίησε χθες για μια αύξηση 20% του αριθμού των μαθητών σε όλο τον κόσμο οι οποίοι δεν απέκτησαν το 2020 τις βασικές δεξιότητες ανάγνωσης που αναμένονται για την ηλικία τους, λόγω του μερικού κλεισίματος των σχολείων τους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Ο αριθμός των παιδιών που δυσκολεύονται στην ανάγνωση αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια στα 584 εκατομμύρια πέρυσι, αυξανόμενος πάνω από 20% και εξαλείφοντας την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες", αναφέρει λεπτομερής έκθεση της UNESCO που κάνει λόγο για "καταστροφή γενεών".

Ο βασικός αυτός δείκτης μετρά κάθε χρόνο τις δεξιότητες της ανάγνωσης των μαθητών (της Β' και της Γ' τάξης του Δημοτικού σχολείου), θεμελιώδεις γνώσεις οι οποίες, εάν δεν είναι γερές, μπορούν να ανακόψουν μακροπρόθεσμα την εκπαίδευση του μαθητή.

Η UNESCO φοβάται συνεπώς "μια δεκαετία" αναστάτωσης που θα οφείλεται στην κρίση και ζητεί την εφαρμογή "ιδιαίτερων προσπαθειών για την ενίσχυση μαθημάτων και στρατηγικών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά".

"Η εκπαίδευση πρέπει να είναι προτεραιότητα στα μέτρα που λαμβάνονται απέναντι στην υγειονομική κρίση και στα προγράμματα ανάκαμψης", αντέδρασε η Οντρέ Αζουλέ, η γενική διευθύντρια της UNESCO.

"Η διεθνής συνεργασία πρέπει να συστρατευτεί για να εφαρμοστεί αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση και να διασφαλίσει τη συνέχιση της μάθησης", δήλωσε ενόψει της παγκόσμιας συνάντησης των υπουργών Παιδείας τη Δευτέρα, ένα χρόνο από την αρχή της πανδημίας.

"Το 65% των κυβερνήσεων των χωρών χαμηλού εισοδήματος μείωσε τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, έναντι 35% στις χώρες υψηλού εισοδήματος", αναφέρει η έκθεση.

Οι μεγαλύτερες "απώλειες μάθησης" αναμένονται να είναι στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, καθώς και στην κεντρική και τη νότια Ασία.

Τα σχολεία παραμένουν τελείως κλειστά σε 30 χώρες, ανάμεσά τους το Μεξικό, η Ουγγαρία, η Σαουδική Αραβία.

Μια πλειοψηφία χωρών επέλεξαν το μερικό άνοιγμα ή υπό όρους των σχολείων τους, όπως οι ΗΠΑ όπου διαδηλώσεις οργισμένων γονέων οργανώθηκαν από την αρχή της χρονιάς.

Τα σχολεία είναι ανοιχτά σχεδόν στις μισές χώρες του κόσμου (107 κράτη), κυρίως στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 11:32

Σχετικά Άρθρα

  • UNESCO: Αριθμός ρεκόρ των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο παγκοσμίως
    UNESCO: Αριθμός ρεκόρ των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο παγκοσμίως

    Ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο παγκοσμίως είναι σήμερα ο πιο υψηλός που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την UNESCO.

    Όπως αναφέρει η UNESCO σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ εκφράζει λύπη που και ο αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο παραμένει το ίδιο υψηλός.

    UNESCO: Περισσότερα παιδιά από ποτέ που πηγαίνουν στο σχολείο

    «Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα παιδιά από ποτέ που πηγαίνουν στο σχολείο και που προοδεύουν στη φοίτησή τους», αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της για την εκπαίδευση στον κόσμο, η οποία παρουσιάστηκε στην πόλη Φορταλέζα της βορειοανατολικής Βραζιλίας.

    Ο αριθμός των παιδιών στα σχολικά θρανία αυξήθηκε κατά 110 εκατομμύρια μεταξύ 2015 και 2023 για να ανέλθει σε 1,412 δισεκατομμύριο μαθητές.

    Τα ποσοστά ολοκλήρωσης των σπουδών έχουν αυξηθεί επίσης από το 2015, αν και με βραδύ ρυθμό, από 85% σε 88% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από 53% σε 59% στη δευτεροβάθμια, δηλαδή 40 εκατομμύρια νέοι απόφοιτοι Λυκείου περισσότεροι σε σχέση με πριν από 8 χρόνια.

    UNESCO: 251 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο

    Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό (UNESCO) υπογραμμίζει ωστόσο ότι 251 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, καταγράφοντας μια μείωση μόλις 1% σε σχέση με το 2015.

    Ένα τρίτο των παιδιών και των εφήβων στις φτωχές χώρες δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο, έναντι μόλις 3% στις πλουσιότερες χώρες.

    «Ο αποκλεισμός επιδεινώνεται από τους κοινωνικούς κανόνες και τη φτώχεια, κυρίως στο Αφγανιστάν και στον Νίγηρα», επισημαίνει η έκθεση. Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο έφηβες στο Αφγανιστάν απαγορεύτηκε να έχουν πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συνάντησης της UNESCO για την εκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της βραζιλιάνικης προεδρίας της G20 στα τέλη Νοεμβρίου, και «στοχεύει στην προώθηση του πολυμερούς διαλόγου αναγνωρίζοντας ότι η εκπαίδευση είναι παράγοντας κοινωνικής ισότητας και κινητήρια δύναμη της αειφόρου ανάπτυξης».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • SOS από την Unesco για τον υπερτουρισμό: Οι αντιδράσεις σε Ισπανία, Ιταλία και ευρωπαϊκό νότο
    SOS από την Unesco για τον υπερτουρισμό: Οι αντιδράσεις σε Ισπανία, Ιταλία και ευρωπαϊκό νότο

    Η κατάσταση είναι «εκτός ισορροπίας», καθώς οι ντόπιοι δεν μπορούν να βρουν στέγη και απογοητεύονται από τις ορδές των selfie-seekers.

    Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, η εκτίναξη των τιμών των κατοικιών και η άνοδος των τουριστών που αναζητούν selfie έχουν συμβάλει στη δημιουργία καταστάσεων που είναι «εντελώς εκτός ισορροπίας», δήλωσε αξιωματούχος της Unesco, προσθέτοντας ότι η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων θα μπορούσε να δει το ισπανικό κύμα διαμαρτυριών κατά του μαζικού τουρισμού να επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη.

    Τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ισπανίας, ζητώντας περιορισμό του μαζικού τουρισμού και επανεξέταση ενός επιχειρηματικού μοντέλου που, όπως λένε, έχει εκτοξεύσει τις τιμές των κατοικιών και έχει οδηγήσει τους ντόπιους σε έξοδο από τις πόλεις.

    Από τη Μάλαγα μέχρι τη Μαγιόρκα και από τη Γκραν Κανάρια μέχρι τη Γρανάδα, οι διοργανωτές τόνισαν ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι κατά του τουρισμού, καθεαυτού, αλλά μάλλον μια έκκληση για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση.

    Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

    Είναι ένα συναίσθημα που απηχεί ο Peter DeBrine, υπεύθυνος έργου της Unesco για τον βιώσιμο τουρισμό. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ξεπερνάμε ένα όριο ανοχής σε αυτούς τους προορισμούς», δήλωσε. «Προσπαθούμε πραγματικά να εξισορροπήσουμε την κατάσταση. Είναι εντελώς εκτός ισορροπίας τώρα».

    Επισήμανε μια πληθώρα παραγόντων για να εξηγήσει γιατί πολλοί στην Ισπανία - επί μακρόν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο - ηγούνται τώρα των αντιδράσεων κατά της βιομηχανίας. Ο κυριότερος από αυτούς ήταν η κρίση των κατοικιών, είπε, περιγράφοντάς την ως «τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

    Ο τουρισμός έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα της στέγασης, καθώς η εξάπλωση των βραχυχρόνιων καταλυμάτων συμπιέζει τους ντόπιους κατοίκους από την αγορά. «Νομίζω ότι αυτό πρόσθεσε πολύ άγχος και απογοήτευση στους ανθρώπους που ζουν σε αυτούς τους προορισμούς», δήλωσε ο DeBrine.

    Εργαζόμενοι σε μέρη όπως η Ίμπιζα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ζουν σε φορτηγάκια, τροχόσπιτα και σκηνές, ενώ στη Μάλαγα, μια «εξέγερση με αυτοκόλλητα» είδε τους κατοίκους να κολλούν αυτοκόλλητα - που έγραφαν «Μια οικογένεια ζούσε εδώ» ή «Πηγαίνετε σπίτι σας» - έξω από τουριστικές κατοικίες σε όλη την πόλη.

    Αντιδράσεις και για την αντικοινωνική συμπεριφορά

    Καθώς η Ισπανία περνάει από το ένα έτος ρεκόρ στο άλλο, ο ραγδαίος αριθμός επισκεπτών ήταν ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στις διαμαρτυρίες, δήλωσε ο DeBrine. «Νομίζω ότι σε ορισμένους προορισμούς, σίγουρα υπάρχει και ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι τουρίστες», είπε. «Νομίζω ότι και αυτό συμβάλλει - ξέρετε, οι τουρίστες που δεν σέβονται τους προορισμούς στους οποίους ταξιδεύουν».

    Οι προορισμοί σε όλη την Ισπανία έχουν εδώ και καιρό προσπαθήσει να αντιδράσουν σε αυτό που οι ντόπιοι περιγράφουν ως αντικοινωνική συμπεριφορά: εισάγουν κώδικες ένδυσης, περιορίζουν τις πωλήσεις αλκοόλ και - όπως συνέβη πρόσφατα σε ένα θέρετρο - προχωρούν στην απαγόρευση των φουσκωτών κοστουμιών πέους και των κούκλων του σεξ.

    Η Unesco προωθεί εδώ και καιρό τα ταξίδια, επισημαίνοντας τη μοναδική ικανότητά της να προάγει την εκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά σε μια εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό το ιδεώδες φαίνεται ότι είχε γίνει πιο δύσκολο να πουληθεί, δήλωσε ο DeBrine.

    Φρένο στους selfi-seekers

    «Θέλω να πω, έχουμε επίσης εξελιχθεί σε αυτό που ονομάζω τουρισμό με κίνητρο τη selfie», είπε. «Ξέρετε, θέλουν απλώς να βγάλουν μια φωτογραφία από κάτι χωρίς πραγματικά να καταλαβαίνουν τι είναι και τι σημαίνει για το παρελθόν και το μέλλον μας».

    Η απογοήτευση από τις αυξανόμενες ορδές των selfie-seekers φάνηκε στη Μαγιόρκα τον Ιούνιο, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σε έναν γραφικό όρμο για να διαμαρτυρηθούν για τον συνωστισμό και την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλούν οι πολλοί Instagrammers και influencers που συρρέουν στην περιοχή για να απαθανατίσουν την τέλεια φωτογραφία.

    Πικρή τροπή στις διαμαρτυρίες

    Εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες στην Ισπανία πήραν πικρή τροπή, αφού μια χούφτα διαδηλωτών που κρατούσαν νεροπίστολα έριξαν νερό σε τουρίστες. Άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους» και «Δεν είστε ευπρόσδεκτοι».

    Ο DeBrine περιέγραψε τις ενέργειες ως «ακραίες και όχι αναγκαίες», αλλά τις είδε ως γεννημένες από απογοήτευση: «Και πιθανότατα δεν θα εξαφανιστούν μέχρι να υπάρξει κάποιου είδους απάντηση».

    Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια αλλαγή παραδείγματος, είπε, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων άρχισαν να αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα για τους κατοίκους. «Είναι λίγο κλισέ, αλλά πάντα λέω ότι τα καλύτερα μέρη για να ζεις είναι καλύτερα μέρη για να τα επισκέπτεσαι».

    Πρόκειται για μια αλλαγή που είναι ήδη ορατή σε πολλά μέρη, είπε, επισημαίνοντας την προσπάθεια της Δανίας να ενθαρρύνει τη φιλική προς το κλίμα, βιώσιμη συμπεριφορά και το τέλος εισόδου της Βενετίας. Στη Βαρκελώνη, ο δήμαρχος υποσχέθηκε πρόσφατα να περιορίσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες μέχρι το 2028, ενώ η Μαγιόρκα και το Ντουμπρόβνικ έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων.

    Κίνδυνος να απλωθούν οι διαμαρτυρίες και εκτός Ισπανίας

    Δεν είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν όλες αυτές οι λύσεις, δήλωσε ο DeBrine, αναφέροντας ως παράδειγμα τις προηγούμενες προσπάθειες διασποράς των τουριστών εντός των hotspot προορισμών. Η στρατηγική αυτή οδήγησε σε απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς ορισμένοι ντόπιοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για το θόρυβο και την επιβάρυνση των τοπικών υποδομών, ενώ άλλοι είδαν τον εαυτό τους να εκτοπίζεται από περιοχές καθώς οι κατοικίες μετατρέπονταν όλο και περισσότερο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Ξαφνικά έχεις ανθρώπους παντού σε έναν προορισμό και αυτό επίσης προκαλεί κατά κάποιο τρόπο πρόβλημα».

    Αλλά αυτές οι ελλείψεις ήταν προτιμότερες από την εναλλακτική λύση, όπου οι τοπικές αρχές αρνούνται να αναγνωρίσουν το ζήτημα, με κίνδυνο να εξαπλωθούν οι διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού πέρα από την Ισπανία, δήλωσε ο DeBrine.

    «Έχουμε ένα μικρό παράθυρο εδώ για να αρχίσουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές και να δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα», είπε. «Ο στόχος είναι να γίνουμε πιο βιώσιμοι, οπότε πώς θα φτάσουμε εκεί;»

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Η Βρετανία ξεκαθαρίζει στην UNESCO: Δεν έχουμε πρόθεση να δώσουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
    Η Βρετανία ξεκαθαρίζει στην UNESCO: Δεν έχουμε πρόθεση να δώσουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

    Στην σύνοδο της Unesco που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η αντιπροσωπία της Βρετανίας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πρόθεση για επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

    Στο τραπέζι της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Η σύνοδος ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της, όμως αναφορικάα με το θέμα των Γλυπτών δεν υπήρξε καμία πρόοδος, το αντίθετο μάλιστα, το ΗΒ τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής της νομοθεσίας που θα επέτρεπε την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

    Όπως αναφέρει το Υπ. Πολιτισμού, η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη δική του τοποθέτηση, επέμεινε στις πάγιες θέσεις του για το θέμα, επαναλαμβάνοντας «ότι το νομοθετικό πλαίσιο, που ισχύει δεν επιτρέπει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον συγκεκριμένο νόμο».

    Από την πλευρά της η «ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα»,.

    Και σημειώνει η ανακοίνωση: «Μέσα από μαρτυρίες περιηγητών και λογίων της εποχής του Έλγιν τεκμηρίωσε τη βίαιη απόσπαση των αρχιτεκτονικών γλυπτών από το μνημείο. Τόνισε εμφατικά την ανυπαρξία φιρμανιού και σχετικών σουλτανικών εγγράφων και την παράνομη ιδιοποίηση των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν, πριν καταλήξουν στο Βρετανικό Μουσείο. Επισήμανε ιδιαιτέρως το θέμα της κακομεταχείρισης των Παρθενωνείων κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο και τις κακές συνθήκες φύλαξής τους, ήδη από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα. Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις διαρκείς, αλλά άκαρπες μέχρι σήμερα προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να έρθει σε διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο για να βρεθεί λύση στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα, σε εφαρμογή των Συστάσεων και της Απόφασης της UNESCO. Ανέφερε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι συμβολισμοί, που αυτά ενέχουν αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Τέλος, κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι για πρώτη φορά μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής, να αποδείξει εμπράκτως την βούλησή του να συμμορφωθεί με τις Συστάσεις και τις Αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού».

    Πάντως, η παρουσίαση της ελληνικής αντιπροσωπείας και τα επιχειρήματά της έτυχαν θερμής υποδοχής και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Διακυβερνητικής Επιτροπής (Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία, Λιβύη, Ιράκ, Ινδία, Χιλή, Βενεζουέλα, Παναμάς, Γουατεμάλα, Γκαμπόν, Ζάμπια, Αίγυπτος), αλλά και κράτη-παρατηρητές (Τουρκία, Παλαιστίνη, Νικαράγουα, Ονδούρα, Βραζιλία) υποστήριξαν με σθένος τις ελληνικές θέσεις και ζήτησαν εμφατικά από το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, προκειμένου να επανενωθούν με τον Παρθενώνα, μνημείο-σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού..

    Η Διακυβερνητική Επιτροπή υιοθέτησε Σύσταση, στο κείμενο της οποίας, μεταξύ άλλων:

    • Παραπέμπει στις προηγούμενες συστάσεις και τις αποφάσεις της,

    • Εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η επίλυση του θέματος παραμένει σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα,

    • Καλεί για μία ακόμη φορά τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίλυση της διαφοράς λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος,

    • Καλεί την Γενική Διευθύντρια της UNESCO να βοηθήσει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    • Αποφασίζει να ενταχθεί το ζήτημα των Γλυπτών στην ατζέντα της 25ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν από πλευράς ΥΠΠΟ ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθ. Νικόλαος Σταμπολίδης, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου. Από πλευράς ΥΠΕΞ συμμετείχε η προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου 'Αρτεμις Παπαθανασίου και από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, ο μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Γεώργιος Κουμουτσάκος.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Διάβημα της Αθήνας στην UNESCO για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί
    Διάβημα της Αθήνας στην UNESCO για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

    Σε διάβημα προς την UNESCO προέβη η Αθήνα μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδος στον οργανισμό, Γιώργος Κουμουτσάκος, για την απόφαση των τουρκικών Αρχών να λειτουργήσει η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ως τζαμί

    Το διάβημα έγινε την Παρασκευή, την πρώτη ημέρα λειτουργίας της UNESCO μετά τις αργίες των τελευταίων ημερών στη Γαλλία. Ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος και της παραβίασης του χαρακτήρα ενός μνημείου της UNESCO που είναι απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας και πολύτιμο τμήμα της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

    «Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη», σημειώνει η Αθήνα.

    Ο κ. Κουμουτσάκος φέρεται να εξέφρασε τις έντονες ελληνικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής όσον αφορά στη φθορά και στην αλλοίωση του ίδιου του μνημείου, καθώς και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της οποίας είναι φορέας επί αιώνες.

    Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

    Σημειώνεται πως πριν λίγες μέρες και το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «H απόφαση των τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκοντος στην ανθρωπότητα.

    Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης δήλωσε πως θα θέσει το θέμα αυτό και στην συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

    Η ιστορία της Μονής της Χώρας

    Η Μονή της Χώρας έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Φιλοξενεί τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζονται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.

    Το τζαμί λειτουργεί στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας. Τα ψηφιδωτά στους τοίχους στον χώρο της προσευχής καλύφθηκαν, ενώ καθορίστηκε περιοχή που θα την επισκέπτονται οι τουρίστες με ξεναγό.

    Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

    Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης, και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 1945 έγινε μουσείο. Μετά την απόφαση αυτή ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας τους σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1948 και ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα το 1958. Το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και ένα χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει και πάλι ως τζαμί.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τεχνητή νοημοσύνη: H UNESCΟ κατηγορεί τα μοντέλα της OpenAI και της Meta για σεξισμό
    Τεχνητή νοημοσύνη: H UNESCΟ κατηγορεί τα μοντέλα της OpenAI και της Meta για σεξισμό

    Τα γλωσσικά μοντέλα «μεγεθύνουν» τις διακρίσεις του πραγματικού κόσμου.

    Τα γλωσσικά μοντέλα της Meta και της OpenAI διακινούν σεξιστικές προκαταλήψεις, προειδοποιεί μελέτη της UNESCO που δημοσιεύεται την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

    Τα μοντέλα GPT 2 και GPT 3.5 της OpenAI (το GPT 3.5 αποτελεί τη βάση της δωρεάν έκδοσης του ChatGPT) καθώς και το Llama 2 της ανταγωνίστριας Meta αναπαραγάγουν «προκαταλήψεις κατά των γυναικών» διαπιστώνει η εκπαιδευτική, επιστημονική και πολιτιστική οργάνωση του ΟΗΕ.

    Oι εφαρμογές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν τις αντιλήψεις εκατομμυρίων ανθρώπων»

    «Οι διακρίσεις του πραγματικού κόσμου δεν απεικονίζονται απλώς στην ψηφιακή σφαίρα αλλά μεγεθύνονται» διαπιστώνει ο Ταουφίκ Τζελάσι, γενικός υποδιευθυντής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της UNESCO.

    Σύμφωνα με την μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο 2023 μέχρι τον Μάρτιο 2024, τα γλωσσικά μοντέλα έχουν την τάση να συνδέουν γυναικεία ονόματα με λέξεις όπως «σπίτι», «οικογένεια» ή «παιδιά», ενώ τα αρσενικά ονόματα συνδέονται περισσότερο με λέξεις όπως «εμπόριο», «μισθός» και «καριέρα».

    Οι ερευνητές ζήτησαν από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να παραγάγουν «πορτρέτα» για πρόσωπα διαφορετικής καταγωγής και φύλων. Όπως διαπιστώθηκε, οι ιστορίες που αφορούσαν πρόσωπα «από μειονοτικές κουλτούρες ή γυναίκες ήταν περισσότερο μηχανικές και βασισμένες σε στερεότυπα».

    Για παράδειγμα, η τάση είναι να παρουσιάζεται ένας Άγγλος ως καθηγητής, σοφέρ ή τραπεζικός υπάλληλος, ενώ μία Αγγλίδα να παρουσιάζεται στο 30% των κειμένων ως ιερόδουλη, μοντέλο ή σερβιτόρα.

    Οι δύο εταιρείες δεν καταφέρνουν να εκπροσωπήσουν το σύνολο των χρηστών τους, λέει η Λεόνα Βερδαδέρο, ειδική ψηφιακών πολιτικών και ψηφιακής μετάβασης στην UNESCO.

    «Από την στιγμή που οι εφαρμογές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από το ευρύ κοινό, έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν τις αντιλήψεις εκατομμυρίων ανθρώπων» επισημαίνει η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της UNESCO.

    «Κατά συνέπεια, η ίδια η παρουσία και της παραμικρής σεξιστικής προκατάληψης στο περιεχόμενό τους μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις ανισότητες στον πραγματικό κόσμο» προσθέτει.

    Για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, η UNESCO συνιστά στις εταιρείες AI να επιλέγουν ομάδες μηχανικών με πιο ποικιλόμορφη σύνθεση και περισσότερες γυναίκες.

    Οι γυναίκες δεν αποτελούν παρά το 22% των μελών των ομάδων που εργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, υπενθυμίζει η UNESCO.

    O οργανισμός ζητά από τις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ρυθμιστική παρέμβαση για μία «ηθική τεχνητή νοημοσύνη».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP - In.gr

  • UNESCO: Η Ακρόπολη πρότυπο συντήρησης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο
    UNESCO: Η Ακρόπολη πρότυπο συντήρησης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο

    «Η γενική κατάσταση της Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας του ενταγμένου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς Μνημείου με την ονομασία "Ακρόπολη, Αθήνα" είναι εξαιρετική και προστατεύεται επαρκώς. Νόμοι και κανονισμοί διασφαλίζουν την προστασία του μνημείου και της ζώνης προστασίας του (buffer zone)», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η αναλυτική Έκθεση για την Ακρόπολη των Αθηνών, μνημείο ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1987, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (https://whc.unesco.org/en/list/404/documents/). Η Έκθεση, για την οποία ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, βασίστηκε στα πορίσματα Μικτής Συμβουλευτικής Αποστολής (Joint Advisory Mission) αποτελούμενης από δύο εκπροσώπους του διεθνούς ICOMOS και ενός του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίοι πραγματοποίησαν το διάστημα 27-29 Απριλίου 2022 τριήμερη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Η αποστολή οργανώθηκε μετά από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, βάσει των προβλεπόμενων στις παραγράφους 28 και 31.d των Επιχειρησιακών Οδηγιών της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

    Όπως σημειώνει το ΥΠΠΟΑ, «οι εν λόγω εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν τον χώρο και ανέπτυξαν σειρά συζητήσεων με τις αρμόδιες για την προστασία και διαχείρισή του Υπηρεσίες και το επιστημονικό προσωπικό, ενώ ενημερώθηκαν μέσω της εκτενούς βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας, η οποία ετέθη υπόψη τους, για την ιστορία των αναστηλώσεων και τις διαδικασίες για την προστασία και διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και για τις μελέτες που υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη επί των μνημείων της Ακρόπολης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους οργανώθηκε, επίσης, συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών (όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ελλάδος, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS κ.ά.), καθώς και επαγγελματιών του τουρισμού, με τους οποίους αναπτύχθηκε συζήτηση κυρίως για τα θέματα πρόσβασης και λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η αποστολή κατέληξε σε μια Έκθεση 70 σελίδων, η οποία περιληπτικά και ενδεικτικά συνοψίζεται στα εξής:

    -Η γενική κατάσταση της Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας του ενταγμένου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς Μνημείου με την ονομασία «Ακρόπολη, Αθήνα» είναι εξαιρετική και προστατεύεται επαρκώς. Νόμοι και κανονισμοί διασφαλίζουν την προστασία του μνημείου και της ζώνης προστασίας του (buffer zone).

    - Το σύστημα λήψης αποφάσεων εξασφαλίζει ότι διεξοδικές και λεπτομερείς μελέτες εκπονούνται πριν από την έγκριση νέων επεμβάσεων.

    -Η διαχείριση του μνημείου και οι κύριες υπηρεσίες αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων και των αναστηλωτικών έργων, εκτελούνται από το Κράτος-Μέλος. Ως εκ τούτου, υπάρχει στενή επίβλεψη, που εξασφαλίζει ότι κάθε βήμα των προσπαθειών αποκατάστασης και συντήρησης γίνεται κατά τρόπο συστηματικό.

    -Η διαδικασία λήψης αποφάσεων για όλα τα μεγάλα έργα αποκατάστασης και συντήρησης περιλαμβάνει εξειδικευμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, ενώ έχει ενσωματώσει διαδικασίες τεκμηρίωσης, διαβούλευσης και διαλόγου με ειδικούς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

    -Η ανανέωση και διεύρυνση των διαδρομών επίσκεψης, ο ανελκυστήρας και το έργο φωτισμού υλοποιήθηκαν όλα κατόπιν μελετών, εξέτασης και τεκμηρίωσής τους από την ΕΣΜΑ. Εν συνεχεία, οι προτάσεις εξειδικεύτηκαν από την ΥΣΜΑ και οι μελέτες εγκρίθηκαν από την ΕΣΜΑ και υποβλήθηκαν για την κατά νόμον γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η αρμόδια ΕΦΑ Πόλης Αθηνών διατύπωσε επίσης σχόλια και προτάσεις επί των μελετών. Οι μελέτες αποκατάστασης επιπλέον παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στις Διεθνείς Συναντήσεις της Ακρόπολης. Συνεπώς όλες οι μελέτες υλοποιήθηκαν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας.

    Συγκεκριμένα:

    Α) Η ανανέωση και διεύρυνση των υφισταμένων διαδρομών δεν έχουν αρνητική επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία (Outstanding Universal Value-OUV) της Ακρόπολης. Ο αρχαίος βράχος, επί του οποίου εδράζονται τα μνημεία της Ακρόπολης, προστατεύεται επαρκώς, καθώς η επίστρωση φέρει προστασία και δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με την επιφάνεια του βράχου. Επιπλέον, η επέμβαση φαίνεται να είναι πλήρως αναστρέψιμη. Το πλάτος των διαδρομών έχει διευρυνθεί κατά την ανανέωσή τους. Αυτό είναι χρήσιμο από λειτουργικής άποψης για τον όγκο των επισκεπτών, για την κίνηση των αμαξιδίων και την μεταφορά υλικών δομής και οχημάτων (για τη μεταφορά βαρέων μαρμάρινων όγκων).

    Β) Ο νέος ανελκυστήρας, που αντικατέστησε τον ανελκυστήρα του 2004, δεν έχει αρνητική επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία (OUV) της Ακρόπολης. Η επέμβαση φαίνεται να είναι πλήρως αναστρέψιμη και η θέση του τεκμηριώνεται επαρκώς. Η αναγκαιότητα για άνετη προσβασιμότητα για όλους είναι αναντίρρητη για ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σήμερα. Ο νέος ανελκυστήρας διευκολύνει εξαιρετικά άτομα με αμαξίδια, αλλά και ηλικιωμένους, εγκύους και μικρά παιδιά σε καροτσάκια.

    Γ) Το νέο έργο φωτισμού δεν έχει αρνητική επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία (OUV) της Ακρόπολης και συμβάλλει στην άρθρωση και βελτίωση της αναγνωσιμότητας της μορφής της και τη νύχτα. Ο εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί προσεκτικά για την προστασία των μνημείων και του μαρμάρου από κάθε ζημιά.

    Δ) Οι προσπάθειες που έχει καταβάλει το Κράτος-Μέλος ως προς την προσβασιμότητα ανταποκρίνονται στους κύριους στόχους του Άρθρου 9 της Σύμβασης του ΟΗΕ σχετικά με τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Η φυσική προσβασιμότητα του χώρου επιτυγχάνεται για διάφορες κατηγορίες επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων και ΑμεΑ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Unesco: Ο πόλεμος έχει προκαλέσει καταστροφές 2,4 δισ. ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτιστικό τομέα της Ουκρανίας
    Unesco: Ο πόλεμος έχει προκαλέσει καταστροφές 2,4 δισ. ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτιστικό τομέα της Ουκρανίας

    248 μνημεία έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων ορισμένα έχουν καταστραφεί εντελώς, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε καταστροφές ύψους 2,4 δισεκ. ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτιστικό τομέα της χώρας και έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 13,9 δισεκ. ευρώ σε έσοδα στους τομείς της ψυχαγωγίας, των τεχνών και του τουρισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Unesco που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
    Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ που εδρεύει στο Παρίσι και του οποίου η γενική διευθύντρια Οντρέ Αζουλέ βρέθηκε σήμερα στην Ουκρανία, 248 μνημεία έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων ορισμένα έχουν καταστραφεί εντελώς, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
    Η ρωσική εισβολή προκάλεσε επίσης κατάρρευση τομέων της ουκρανικής οικονομίας που συνδέονται με τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου «του τουρισμού, των τεχνών, των αθλημάτων, της ψυχαγωγίας, της πολιτιστικής βιομηχανίας», που εκτιμάται σε απώλειες 15,1 δισεκ. δολαρίων (13,9 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με στέλεχος της Unesco.
    «Θα στηρίξουμε τις ουκρανικές αρχές στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανοικοδόμηση του πολιτιστικού τομέα», ανακοίνωσε η Αζουλέ, που εκτιμά τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση του τομέα αυτού στα 6,4 δισεκ. ευρώ.
    Επτά πολιτιστικά μνημεία και ένα μνημείο φυσικής κληρονομιάς στην Ουκρανία ανήκουν στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, μεταξύ των οποίων το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, που σε γενικές γραμμές γλίτωσε από τον έναν χρόνο πολέμου, και το οποίο εντάχθηκε στη σχετική λίστα φέτος.
    Δεκαέξι άλλες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων η πόλη Τσερνίχιβ, που υπέστη καταστροφές κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, εμφανίζονται στην «ενδεικτική» λίστα της Unesco. Το Κίεβο πρέπει να υποβάλει την υποψηφιότητά τους προκειμένου να ενταχθούν στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEI ILNITSKY
  • Όλυμπος: Κατατέθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητάς του στην UNESCO
    Όλυμπος: Κατατέθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητάς του στην UNESCO

    Στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς είναι εγγεγραμμένα, μέχρι στιγμής, τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος

    Υποψήφιος προς ένταξη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς είναι ο Όλυμπος μετά την κατάθεση, του φακέλου υποψηφιότητας στην αρμόδια Επιτροπή της UNESCO, του φακέλου υποψηφιότητας ο οποίος προετοιμάστηκε από τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση του Οργανισμού αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023
    Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους υποβλήθηκε ο προκαταρκτικός φάκελος υποψηφιότητας, ο οποίος αξιολογήθηκε από την Επιτροπή της UNESCO. Τα δύο υπουργεία και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) συνεργάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο και αφού έλαβαν υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις της Επιτροπής, ολοκλήρωσαν το τελικό περιεχόμενο του φακέλου.
    «Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της χώρας μας, είναι συνδεδεμένο με τη αρχαία μυθολογία, με τον Όμηρο, με την Ιστορία της Ελλάδας στο πέρασμα των αιώνων. Η κατοικία των θεών αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ελληνικά brand names. Συνεργαστήκαμε συστηματικά και ουσιαστικά με τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να συντάξουμε έναν πλήρη φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την προστασία και την ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας του Ολύμπου και την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, σημείωσε: «Σε λίγους μήνες ελπίζουμε ότι η Unesco θα υποδεχθεί στην αγκαλιά της το μυθικό βουνό. Βήμα βήμα δημιουργήσαμε μια πρωτοποριακή ασπίδα προστασίας για τον Όλυμπο καθώς πριν από ένα χρόνο εκδόσαμε το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία και την διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ενώ σήμερα καταθέσαμε τον επικαιροποιημένο φάκελο υποψηφιότητας του Ολύμπου για τον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς».
    Η σημερινή κατάθεση του φακέλου αποτελεί το έργο μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε με την υποβολή αίτησης για την δοκιμαστική λίστα υποψηφιοτήτων το 2014.
    Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής μόλις δύο περιοχές είναι εγγεγραμμένες στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος.
    Παγκοσμίως, ο Κατάλογος περιλαμβάνει 1.155 Μνημεία. Για να ενταχθεί μία περιοχή στον κατάλογο θα πρέπει να πληροί μία σειρά κριτηρίων που σχετίζονται με τα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τα γεωλογικά - μορφολογικά χαρακτηριστικά, την πλούσια βιοποικιλότητα του τόπου καθώς και την ύπαρξη σημαντικών οικολογικών και βιολογικών διεργασιών για την εξέλιξη της ζωής.
    Η ένταξη μιας περιοχής στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO συνοδεύεται από σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία που συνδέονται με την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της τουριστικής κίνησης, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται και αυστηροί κανόνες που αφορούν στην προστασία και διαχείριση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντός της.
    Ο Όλυμπος
    Ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό της χώρας μας, με ύψος 2.918 μ. Το 1938 αποτέλεσε τον πρώτο Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας, το 1981 χαρακτηρίστηκε ως Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO και τέλος το 2021 με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε σε Εθνικό Πάρκο.
    Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδας σε χλωρίδα και συχνά χαρακτηρίζεται ως «ο παράδεισος των βοτανολόγων» με 1.700 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας. Ο δε αριθμός των 26 ενδημικών φυτών του Ολύμπου, αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών φυτών που απαντάται σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό βουνό.
    Ο Όλυμπος αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού καθώς και κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι πολυάριθμοι μύθοι για τους Δώδεκα Θεούς του Ολύμπου, οι μορφές, οι χαρακτήρες, τα πάθη και οι έριδες τους, διαβάστηκαν, μελετήθηκαν, ερμηνεύτηκαν και αποτέλεσαν έμπνευση για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της τέχνης, της λογοτεχνίας, των θρησκευτικών και κοινωνικών αντιλήψεων σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο.
    Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ολύμπου συμπληρώνεται από τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια με θέμα τον Όλυμπο τα οποία διασώζονται μέχρι τις μέρες μας και αντιμετωπίζουν το προτεινόμενο μνημείο, είτε ανθρωπομορφικά, είτε ως ένα καταφύγιο για τους κατατρεγμένους.
    Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι ο Όλυμπος αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, τόσο για αλπινιστές όσο και για φυσιολάτρες που έρχονται από όλο τον κόσμο να θαυμάσουν το «Βουνό των Θεών» με τις απόκρημνες κορυφές και τα φυσικά του κάλλη.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ