Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 10:16

Πρίγκιπας Φίλιππος: 29 «γαλαζοαίματοι» και ένας «κοινός θνητός» στην κηδεία

Γράφτηκε από την

Ποια είναι τα ονόματα στη λίστα - Το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει επιβεβαιώσει την είδηση πως, λόγω της πανδημίας, μόνο 30 άτομα θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του βασιλικού συζύγου - Για ποια στενή «φίλη» του πρίγκιπα Φίλιππου παραμένει άγνωστο εάν θα προσκληθεί

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, που θα τελεστεί το Σάββατο, 17 Απριλίου, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, δεν θα μοιάζει με καμία από τις κηδείες άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας και λόγω των περιορισμών της πανδημίας αλλά και επειδή ο ίδιος ο σύζυγος της Ελισάβετ είχε εκφράσει την επιθυμία η κηδεία του να είναι ιδιωτική, χωρίς «φασαρία».

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει επιβεβαιώσει την είδηση των βρετανικών μέσων ενημέρωσης πως εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας μόνο 30 άτομα θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, που έφυγε γαλήνια στον ύπνο του την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 99 ετών.

Η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ είναι εκείνη που θα έχει τον τελικό λόγο για τους προσκεκλημένους στην κηδεία του αγαπημένου της συζύγου.

Ο λόγος που η Σάρα Φέργκιουσον δεν θα είναι ανάμεσα στους προσκεκλημένους
Εκτός από την ίδια την μονάρχη, θα παραβρεθούν ο πρίγκιπας Κάρολος με την σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης.
Ο πρίγκιπας Άντριου χωρίς, όμως, την πρώην σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον. Το ζευγάρι, αν και πήρε διαζύγιο το 1996, ζει μαζί στο Royal Lodge στα εδάφη του κάστρου του Ουίνδσορ.

Όμως, ο δούκας του Εδιμβούργου δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα την δούκισσα του Γιορκ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1992, αμέσως μετά τον χωρισμό της από τον Άντριου, όταν κυκλοφόρησαν στον βρετανικό Τύπο τόπλες φωτογραφίες της παρέα με Τεξανό επιχειρηματία από διακοπές στη Νότια Γαλλία.
Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Σάρα δεν θα είναι στην κηδεία ενώ αντίθετα, το παρών θα δώσουν οι δύο κόρες της με τις συζύγους τους.

Η πριγκίπισσα Βεατρίκη με τον εκατομμυριούχο του real estate Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι και η πριγκίπισσα Ευγενία με τον επιχειρηματία Τζακ Μπρούκσμπανκ.

Η μοναχοκόρη της βασίλισσας, πριγκίπισσα Άννα, θα είναι παρούσα μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της, αξιωματικό του Ναυτικού, Σερ Τίμοθι Λόρενς και τα δύο παιδιά της, την Σάρα Τιντάλ με τον σύζυγό της, Μάικ Τιντάλ και τον γιο της Πίτερ Φίλιπς.

Ο «βενιαμίν» της βασίλισσας, πρίγκιπας Εδουάρδος θα παραβρεθεί μαζί με την σύζυγό του, Σόφι κόμισσα του Ουέσεξ και τα δύο παιδιά τους, την 17χρονη λαίδη Λουίζ και τον 13χρονο Τζέιμς, υποκόμη του Σέβερν.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα είναι παρών συνοδευόμενος από την Κέιτ Μίντλετον αλλά δεν θα είναι μαζί τους τα τρία παιδιά τους, τα οποία είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τι συμβαίνει και, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ αποφεύγουν, όσο μπορούν, να εκθέτουν τα παιδιά τους στη δημοσιότητα.

Ο πρίγκιπας Χάρι πέταξε από τις ΗΠΑ, όπου ζει μόνιμα εδώ και ένα χρόνο με τη Μέγκαν και τον γιο τους Άρτσι, για να είναι παρών στην κηδεία του παππού του.

Προς το παρόν ο Χάρι έχει αυτοαπομονωθεί στο Φρόγκμορ Κότατζ κοντά στο Ουίνδσορ, λόγω των κανόνων για τον κορωνοϊό ενώ η Μέγκαν, που αναμένεται να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της - ένα κοριτσάκι - δεν ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθώντας την συμβουλή του γιατρού της.
Με ερωτηματικό η παρουσία της Πένι Μπραμπούρν - Ο ιδιαίτερος γραμματέας του πρίγκιπα, ο μόνος «κοινός θνητός» στην κηδεία

Η λαίδη Πάμελα Χικς, πρώτη εξαδέλφη του πρίγκιπα Φίλιππου, είναι πιθανόν να βρίσκεται ανάμεσα στους καλεσμένους.

Επίσης, τα ξαδέρφια της βασίλισσας, που διατηρούσαν πολύ καλή σχέση με τον δούκα του Εδιμβούργου, θεωρείται αναμενόμενο να δώσουν το «παρών».

Πρόκειται για την 84χρονη πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, τον δούκα του Κεντ και την σύζυγό του και τον δούκα και την δούκισσα του Γκλόσεστερ. Επίσης, είναι βέβαιο πως θα είναι παρόντα τα δύο παιδιά της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, της μικρότερης αδελφής της βασίλισσας, η οποία απεβίωσε το 2002.

Πρόκειται για την ζωγράφο λαίδη Σάρα Τσάτο και τον αδελφό της, Ντέιβιντ Άρμστρονγκ Τζόουνς, κόμη του Σνόουντον.

Ένα πρόσωπο που ακόμα κανείς δεν γνωρίζει, αν τελικά θα προσκληθεί στην κηδεία του πρίγκιπα ή όχι, είναι η στενή του «φίλη», Πενέλοπε Μπραμπούρν, κόμισσα Μάουντμπάτεν της Μπούρμα.

Η 67χρονη κόμισσα και ο βασιλικός σύζυγος διατηρούσαν στενή φιλία εδώ και δεκαετίες και μοιράζονταν την αγάπη τους για την ιππασία.

Μάλιστα, το 2017, όταν ο Φίλιππος αποσύρθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του και μετακόμισε μόνιμα από το Μπάκιγχαμ στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ, η Πενέλοπε τον επισκεπτόταν συχνά.
«Κοινή θνητή», η γοητευτική ξανθιά μπήκε στον κόσμο των γαλαζοαίματων όταν παντρεύτηκε τον κόμη Μαουντμπάτεν, βαφτισιμιό και συγγενή του πρίγκιπα Φίλιππου.

Η Πένι, όπως την αποκαλεί ο βρετανικός Τύπος, σύναψε στενούς δεσμούς με την βασίλισσα και τον Φίλιππο, μετά τον θάνατο της κόρης της Ελεονώρας, που νόσησε από καρκίνο και απεβίωσε το 1991 σε ηλικία 5 ετών.

Οι φήμες που ήθελαν την Πένι και τον βασιλικό σύζυγο να έχουν κάτι παραπάνω από μια στενή φιλία δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Ανάμεσα στους 29 περίπου γαλαζοαίματους που θα συνοδεύσουν τον δούκα του Εδιμβούργου στην τελευταία του κατοικία η παρουσία ενός «κοινού θνητού», που για περισσότερο από μια δεκαετία βρισκόταν στο πλευρό του Φίλιππου θεωρείται βέβαιη.

Πρόκειται για τον ταξίαρχο Άρτσι Μίλλερ Μπέικγουελ, ιδιαίτερο γραμματέα του βασιλικού συζύγου, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται για τον Φίλιππο το 2010.

Ο Μπέικγουελ ήταν το δεξί χέρι του πρίγκιπα, άτομο της εμπιστοσύνης του και υπεύθυνος για τον προγραμματισμό των επίσημων υποχρεώσεων του, πριν την παραίτηση του Φίλιππου το 2017.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/ΕPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 09:52

Σχετικά Άρθρα

  • Η κρυφή διαθήκη του Φιλίππου και το άγχος της Ελισάβετ
    Η κρυφή διαθήκη του Φιλίππου και το άγχος της Ελισάβετ

    Σε διάστημα μεγαλύτερο του αιώνα, η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας έχει ζητήσει και εξασφαλίσει να μείνουν μυστικές οι διαθήκες μελών της. Αυτή του Φιλίππου ήταν το 33ο σχετικό -παράνομο- περιστατικό. Γιατί δεν θέλει η Ελισάβετ να δημοσιευθούν τα στοιχεία.

    Guardian αποφάσισε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο ερευνών και ρεπορτάζ που αποκαλύπτουν για τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας πράγματα που προσπαθεί να κρατήσει κρυφά -σε επίπεδο δικών της αποφάσεων και αποφάσεων δικαστηρίων και Κοινοβουλίου.

    Το Φεβρουάριο του 2021 είχε αποκαλύψει πως η Ελισάβετ και ο γιος της (και διάδοχος), πρίγκιπας Κάρολος έχουν μπλοκάρει εκατοντάδες νόμους, προκειμένου να κρύψουν την περιουσία της.

    Το βρετανικό μέσο επανέρχεται με νέα αποκάλυψη που αφορά το ίδιο θέμα: τις προσπάθειες που κάνει το Παλάτι να μη μάθει ποτέ ο κόσμος τι του ανήκει. Τη συνδύασε με νομικές διαδικασίες που είχαν να κάνουν με προσφυγή που δικάστηκε στο Εφετείο, την Τετάρτη 20/7, με την Guardian να επιδιώκει την ανατροπή 'παράνομης απόφασης δικαστηρίου'.

    Οι δικηγόροι της βασιλικής οικογένειας και ο γενικός εισαγγελέας εξέφρασαν την αντίθεση τους σε αυτήν την νομική αμφισβήτηση.

    Να πούμε όμως, και τι έγινε;

    Οι διαθήκες που σφραγίστηκαν “για το καλό της βασίλισσας”

    Ο κορυφαίος δικαστής και πρόεδρος του οικογενειακού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Μεγάλη Βρετανία, Sir Άντριου ΜακΦάρλαν ενήργησε παράνομα, εξουσιοδοτώντας μυστική ακρόαση (χωρίς κοινό) στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισε ότι η διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου πρέπει να παραμείνει μυστική -μακριά από τα media "και ότι δεν θα κρατηθεί αντίγραφο στα αρχεία ή στο φάκελο της δίκης".

    Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα των δικηγόρων του θανόντος.

    Ο νόμος ορίζει ότι οι διαθήκες των Βρετανών είναι συνήθως ανοικτές για επιθεώρηση.

    Για αυτό η Guardian κατέθεσε προσφυγή, ώστε να ανατρέψει την απόφαση. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για σοβαρή παρέμβαση στην αρχή της ανοιχτής δικαιοσύνης.

    Για δεκαετίες, οι δικηγόροι της βασιλικής οικογένειας λάμβαναν από δικαστές ανώτατων δικαστηρίων νομικές εντολές να κρατούν εμπιστευτικό το περιεχόμενο των διαθηκών, μετά το θάνατο συγγενών βασιλικών μελών.

    Από το 1911, όλες οι δικαστικές ακροάσεις στις οποίες οι ανώτεροι δικαστές έδωσαν αυτές τις εντολές διεξάγονταν κεκλεισμένων των θυρών. Σε αυτές εγκρίθηκε το κλείσιμο διαθηκών 33 μελών της βασιλικής οικογένειας -αφότου έγιναν μυστικές δικαστικές ακροάσεις και αιτήσεις από τους δικηγόρους των Windsors.

    Τονίζεται ότι δικαστικό σώμα δεν έχει απορρίψει ποτέ σχετικό αίτημα, με τις αποφάσεις να σημαίνουν ότι αυτά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, έχουν εξαιρεθεί από το σχετικό νόμο (περί ανοιχτών επιθεωρήσεων διαθηκών Βρετανών).

    Η πρακτική αυτή είναι αμφιλεγόμενη, καθώς οι διαθήκες που ανήκουν σε μέλη του γενικού πληθυσμού δημοσιοποιούνται συνήθως μετά το θάνατό τους -προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται σωστά και ότι δεν υπόκεινται σε καμία απάτη.

    Νομοθεσία του 1800 απαγορεύει τη δημοσίευση της διαθήκης του/της μονάρχη.

    Αυτό που είχε κάνει ο δικαστής ΜακΦάρλαν, τον Σεπτέμβριο του 2021 (πέντε μήνες μετά το θάνατο του πρίγκιπα), ήταν να διατάξει τη σφράγιση της διαθήκης του Φίλιππου για 90 χρόνια. Προηγήθηκε μυστική ακρόαση στην οποία ο δικαστής ενέκρινε εμπιστευτική αίτηση δικηγόρων που εκπροσωπούσαν τη βασιλική οικογένεια.

    Μολονότι για διάστημα μεγαλύτερο του αιώνα οι δικαστές ανώτατων δικαστηρίων που αποφάσιζαν για το μυστικό των διαθηκών, δεν είχαν κάποια υποχρέωση να δημοσιεύουν το σκεπτικό των αποφάσεων, ο ΜακΦάρλαν έγινε η εξαίρεση. Και εξήγησε πως έκανε ό,τι έκανε “καθώς είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η προστασία που παρέχεται στην ιδιωτική ζωή αυτής της μοναδικής ομάδας ατόμων, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος του δημόσιου ρόλου της βασίλισσας και άλλων στενών μελών της οικογένειάς της”.

    Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

    Φωτογραφία : ΑΠΕ/EPA/STRINGER

  • Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα
    Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα

    Γιατί η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί ούτε μια φορά την Ελλάδα, από τότε που έγινε βασίλισσα.

    Αν και η βασίλισσα Ελισάβετ έχει επισκεφθεί αμέτρητες χώρες μέσα στα σχεδόν 70 έτη της στο θρόνο, είναι γνωστό πως αποφεύγει να ταξιδέψει στην Ελλάδα, από την ημέρα της στέψης της και μετά.

    Η τελευταία φορά που η 94χρονη μονάρχης βρέθηκε στη χώρα μας, ήταν το 1947, όταν αποδέχθηκε την πρόσκληση του τότε βασιλιά της Ελλάδας, Παύλου Α’, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο πρώτος ξάδερφος του μετέπειτα συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου.

    Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι ο επί 73 χρόνια σύζυγος της Βρετανίδας βασίλισσας είχε ελληνική καταγωγή, αποτελώντας μάλιστα μέλος και της τέως βασιλικής οικογένειας, έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην απόφαση της Ελισάβετ να αποφεύγει τις επισκέψεις στην Ελλάδα.

    Η καταγωγή του πρίγκιπα Φιλίππου

    Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921 και είχε δεσμούς, με την τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, καθώς και με εκείνη της Δανίας. Πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, ο οποίος με τη σειρά του ήταν παιδί του Δανού πρίγκιπα, Γεωργίου Γκλύξμπουργκ, που μετέπειτα έγινε ο μακροβιότερος βασιλιάς στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

    Από την πλευρά της μητέρας του, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε οικογενειακούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, έχοντας καταγωγή απευθείας από τη βασίλισσα Βικτώρια (γεγονός που σημαίνει ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν τρίτος ξάδερφος της βασίλισσας Ελισάβετ).

    Η εκδίωξη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου από την Ελλάδα

    Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο πατέρας του πρίγκιπα Φιλίππου συνελήφθη στην Κέρκυρα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου και καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της Στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου το Σεπτέμβριο του 1921.

    Η απόφαση για εκτέλεση, εντούτοις, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, μετά από μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης. Έτσι, ο ίδιος καταδικάστηκε σε ισόβια υπερορία και διαγραφή από το μητρώο των αξιωματικών.

    Αμέσως μετά την καταδίκη του, ο Ανδρέας ταξίδεψε με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» μέχρι την Κέρκυρα, για να παραλάβει την οικογένειά του και τον μικρό πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος ήταν τότε μόλις 18 μηνών.

    «Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», αναφέρει ο ιστορικός, Hugo Vickers.

    Ο Φίλιππος σπούδασε στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκωτία και σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό.

    Μετά τον πόλεμο, ο ίδιος κατάφερε να πάρει την άδεια να παντρευτεί τη βασίλισσα Ελισάβετ, με το ζευγάρι να καταφέρνει να κάμψει τις αρχικές αντιστάσεις της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

    Πριν από την ανακοίνωση του γάμου, απαρνήθηκε τους ελληνικούς βασιλικούς τίτλους και την ορθόδοξη θρησκεία και πήρε βρετανική υπηκοότητα.

    Ωστόσο, ποτέ δεν ξέχασε την γενέτειρά του, Ελλάδα, για την οποία πάντα ένιωθε μια πικρία, μετά την εξορία της οικογένειάς του και την καταδίκη του πατέρα του σε θάνατο.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ- EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

  • Πρίγκιπας Φίλιππος: Επτασφράγιστο μυστικό θα μείνει για τουλάχιστον 90 χρόνια η διαθήκη του
    Πρίγκιπας Φίλιππος: Επτασφράγιστο μυστικό θα μείνει για τουλάχιστον 90 χρόνια η διαθήκη του

    Σφραγισμένο σε χρηματοκιβώτιο θα μείνει το νομικό έγγραφο, μαζί με άλλες διαθήκες γαλαζοαίματων - Ο μηχανισμός αυτός επινοήθηκε αφού ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε πολύτιμα σμαράγδια στην ερωμένη του - Τι συνέβη στην περίπτωση της πριγκίπισσας Νταϊάνα

    Για την διαφύλαξη της ιδιωτικότητας και της αξιοπιστίας της βρετανικής Μοναρχίας, η διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου, του εκλιπόντα συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, θα παραμείνει σφραγισμένη τουλάχιστον 90 χρόνια, όπως αποφάνθηκε χθες δικαστήριο του Λονδίνου.

    Ερμηνεύοντας μία νομοθετική πρόβλεψη του 1910, ο δικαστής Σερ Άντριου ΜακΦάρλειν έκρινε ότι η διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου, θα πρέπει να σφραγισθεί κι ότι κανένα αντίγραφο δεν θα πρέπει να αντιγραφεί για το αρχείο ή να διατηρηθεί ως δικαστικό έγγραφο.

    Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο βαθμός της δημοσιότητας που θα προκαλούσε η δημοσιοποίηση της διαθήκης θα ήταν τόσο μεγάλος και εντελώς αντίθετος προς το σκοπό της διατήρησης της τιμής του ανώτατου άρχοντα, αναφέρει ο δικαστής.

    Με βάση την επίμαχη σύμβαση, μετά το θάνατο ενός ανώτερου μέλους της Βασιλικής Οικογένειας, τα δικαστήρια καλούνται να σφραγίσουν τις διαθήκες τους. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες διαθήκες, η διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου δεν θα είναι ανοικτή για δημόσιο έλεγχο. Και μάλιστα θα υπάρξει μία υπάρξει μία ιδιωτική συζήτηση σε 90 χρόνια για να αποφασιστεί εάν μπορεί να ανοίξει η διαθήκη.
    Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα η ακρόαση της αίτησης για σφράγιση της διαθήκης πραγματοποιήθηκε ιδιωτικά τον Ιούλιο από τον σερ Άντριου ΜακΦάρλειν δικαστή του οικογενειακού δικαίου. Σύμφωνα με τον σερ Άντριου, ο ίδιος έχει επιφορτιστεί με την ασφάλεια ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, καθένας από τους οποίους έχει μέσα τη σφραγισμένη διαθήκη ενός νεκρού μέλους της βασιλικής οικογένειας.

    Ο ίδιος εξήρε την ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία για τις προσωπικές στιγμές της ζωής των μελών της βασιλικής οικογένειας προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια της Βασίλισσας και όλοι βρίσκονται γύρω της. Ο δικαστής σερ Άντριου ισχυρίζεται επίσης ότι δεν είχε δει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου, ούτε γνώριζε κάτι για το περιεχόμενό της.

    Όπως αναφέρει το BBC, το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας του οποίου η διαθήκη σφραγίστηκε από το δικαστήριο, ήταν ο πρίγκιπας Φραγκίσκος, ο μικρότερος αδελφός της βασίλισσας Μαίρη, ο οποίος απεβίωσε το 1910. Από την πλευρά του, ο βασιλικός εμπειρογνώμονας Μάικλ Νας, συγγραφέας για τις βασιλικές διαθήκες στη Βρετανία από το 1509 έως το 2008, έσπευσε να τονίσει ότι ο ότι ο νέος νομικός μηχανισμός επινοήθηκε αφού ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε πολύτιμα σμαράγδια από τη βασίλισσα στην ερωμένη του, την κοντέσα του Κίλμορι.

    Ένας φάκελος που περιέχει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φραγκίσκου βρίσκεται στο χρηματοκιβώτιο του σερ Άντριου, με τις πιο πρόσφατες προσθήκες να είναι αυτές της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αδελφής της βασίλισσας, που πέθανε το 2002. Ο σερ Άντριου πρόσθεσε ότι, μετά από 90 χρόνια κάθε βασιλική διαθήκη θα ανοίγει και θα εξετάζεται από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον φύλακα των Βασιλικών Αρχείων, τον γενικό εισαγγελέα και από ενδεχομένως, εκπροσώπους του νεκρού που μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμοι.
    Αυτοί θα αποφασίζουν εάν η διαθήκη μπορεί να δημοσιοποιηθεί σε εκείνο το στάδιο, αλλά ο σερ Άντριου είπε ότι κάποια βασιλική διαθήκη μπορεί να μην δημοσιευτεί ποτέ, έστω και εν μέρει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο δικηγόρος της βασίλισσας και ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξαν ότι οι διαθήκες θα πρέπει να σφραγιστούν για 125 χρόνια, όμως ο σερ Άντριου υποστήριξε ότι τα 90 χρόνια είναι ένα «αναλογικά έγκυρο και επαρκές» χρονικό διάστημα.

    Στη περίπτωση της Νταϊάνα, η διαθήκη της δεν σφραγίστηκε. Σε αντίθεση με άλλα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, η διαθήκη της αξέχαστης «πριγκίπισσας του λαού» δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της, το 1997, αποκαλύπτοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας της θα δινόταν υπο τη μορφή καταπιστεύματος στους γιους της, πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, μέχρι να έφταναν στην ηλικία των 25 ετών.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/ANDY RAIN
  • Μέγκαν Μαρκλ: Η απουσία της από την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου αποδείχτηκε πολύ ευχάριστη είδηση για τη βασιλική οικογένεια
    Μέγκαν Μαρκλ: Η απουσία της από την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου αποδείχτηκε πολύ ευχάριστη είδηση για τη βασιλική οικογένεια

    Ο λόγος που το Παλάτι δεν ήθελε την Δούκισσα του Σάσσεξ να παρευρεθεί στην κηδεία

    Τέσσερις μήνες μετά την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, γίνεται γνωστό πως η βασιλική οικογένεια δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να παρεβρεθεί σε αυτήν η Μέγκαν Μαρκλ.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Page Six, στα νέα κεφάλαια της βιογραφίας του ζευγαριού, που θα κυκλοφορήσουν στις 31 Αυγούστου, αποκαλύπτεται πως η απουσία της Δούκισσας του Σάσσεξ από την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου μόνο χαρά έφερε στην βασιλική οικογένεια.

    Meghan, Duchess of Sussex will not attend Prince Philip’s funeral on the advice of her doctor. The funeral will be held next Saturday. Prince Harry will attend.

    — Keir Simmons (@KeirSimmons) April 10, 2021
    Μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του στην Όπρα Γουίνφρεϊ, το Παλάτι φοβόταν πως αν η Μέγκαν Μαρκλ παρεβρισκόταν στην Βρετανία και συγκεκριμένα, στο θλιβερό αυτό γεγονός, σίγουρα θα απασχολούσε τα media και οι δημοσιογράφοι θα την ακολουθούσαν για μία δήλωση. Οπότε, θα χανόταν κάθε σεβασμός στην περίσταση και αυτόματα, μπορεί να δημιουργούνταν και άλλα προβλήματα.

    Ευτυχώς για την βασιλική οικογένεια, η Μέγκαν Μαρκλ δεν κατάφερε να ταξιδέψει, λόγω της προχωρημένης τότε εγκυμοσύνης της στην Λίλιμπετ-Νταϊάνα. Οπότε, ο πρίγκιπας Χάρι πήγε στην κηδεία του παππού του ασυνόδευτος.

    The Queen arrives at St George's Chapel, where she is greeted by the Dean of Windsor, the Right Reverend David Conner.

    Prince Philip's coffin is followed by senior royals, including the Prince of Wales, Princess Royal, and Princes William and Harry.https://t.co/5veRhyq58Z pic.twitter.com/bfU3fuRJpY

    — Sky News (@SkyNews) April 17, 2021
    Βέβαια, ίσως αυτή να ήταν και η τελευταία συνάντηση του Δούκα του Σάσσεξ με τον πατέρα του, αφού οι σχέσεις τους είχαν ψυχρανθεί από τότε και σίγουρα, η είδηση για το νέο του βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει δεν βοηθάει στο να αναθερμανθούν.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ο Χάρι βγάζει «τα άπλυτα του παλατιού στη φόρα»: Ο θάνατος της Νταϊάνα, ο ρόλος του Καρόλου και ο θρήνος σε ζωντανή μετάδοση
    Ο Χάρι βγάζει «τα άπλυτα του παλατιού στη φόρα»: Ο θάνατος της Νταϊάνα, ο ρόλος του Καρόλου και ο θρήνος σε ζωντανή μετάδοση

    Νεα σειρά με παρουσιαστές τον πρίγκιπα και την Όπρα - Celebrities μιλούν για τη μάχη με την κατάθλιψη και ο Χάρι... σιγοντάρει με τα προσωπικά του βιώματα από το Μπάκιγχαμ - Ποιους «καίει»

    Η αποκαλυπτική συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι για τον «κύκλο πόνου», που έδωσε στο αμερικανικό podcast «Armchair Expert» του Dax Shepard, φαίνεται πως δεν έγινε καθόλου τυχαία. Ηταν μάλλον η προετοιμασία, κοινού και παλατιού, για το τί θα επακολουθήσει, καθώς σήμερα κυκλοφόρησε το τρέιλερ της σειράς «Ο εαυτός μου που δεν μπορείς να δεις» (The Me You Can’t See) που θα παρουσιάζει ο Δούκας του Σάσεξ μαζί με την Όπρα Γουίνφρεϊ.

    Είναι φανερό πλέον πως οι αποκαλύψεις του Χάρι για τον «κύκλο πόνου» ήταν ουσιαστικά μια μίνι γεύση για το θα δούμε στη σειρά ντοκιμαντέρ στο Apple TV+. Στο διαφημιστικό τρέιλερ της νέας εκπομπής περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις της Lady Gaga, της Γκλεν Κλόουζ και του παίκτη των Σαν Αντόνιο Σπερς, ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν μεταξύ άλλων, στα οποία μιλούν για την ψυχική υγεία τους και αποκαλύπτουν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και τη μάχη τους με την κατάθλιψη.

    Ένα από τα πλάνα του διαφημιστικού τρέιλερ είναι από την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997 και δείχνει τον 12χρονο τότε πρίγκιπα Χάρι, με σκυμμένο το κεφάλι να ακούει κάτι που του λέει ο πατέρας του πρίγκιπας Κάρολος, τη στιγμή που περνά απο μπροστά του το φέρετρο της μητέρας του. Είναι φανερό, πως ο πρίγκιπας Χάρι αναμένεται να μιλήσει ανοικτά και με λεπτομέρειες για τον θάνατο της μητέρας του και τον ρόλο του πατέρα του στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Apple TV+ που κάνει πρεμιέρα την Παρασκεύη και αναμένεται να ανάψει νέες φωτιές. Ήδη στο podcast είχε πει πως η χειρότερη του στιγμή της ζωής είναι το γεγονός ότι τον εξανάγκασαν να ακολουθήσει το φέρετρο της μητέρας μπροστά σε δεκάδες καμέρες και να την θρηνεί σε ζωντανή μετάδοση. Και για αυτό το «μαρτύριο», θεωρεί υπεύθυνο τον πατέρα του πρίγκιπα Κάρολο, που δεν μπόρεσε να τους προστατεύσει σε όλη αυτήν την δύσκολη περιόδο πένθους.
    «Δεν λέω αυτή την ιστορία για τον εαυτό μου», λέει η Lady Gaga στο τρέιλερ. «Το να πάρεις την απόφαση να δεχθείς βοήθεια δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά στον σημερινό κόσμο, περισσότερο από ποτέ, είναι σημάδι δύναμης», λέει ο πρίγκιπας Χάρι σε συζήτηση με την Όπρα Γουίνφρεϊ, στο βίντεο.

    Ο πρίγκιπας Χάρι φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να μιλήσει για όλους και για όλα. Εχει υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με μεγάλα δίκτυα, ανάμεσα τους το Spotify, το Netflix και το Apple TV+ για παραγωγές εκπομπών κοινωνικών θεμάτων στα οποία θα είναι παραγωγός και τα οποία προφανώς και θα διανθίζει με αποκαλύψεις από τις δικές του ιστορίες και εμπειρίες. Για αυτό, άλλωστε τα δίκτυα πληρώνουν τόσα εκατομμύρια. Ηδη, όμως τα πρώτα βήματα έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία καθώς τα αγγλικά tabloids εν χορώ ζητούν την «σταύρωση» του από το παλάτι.

    Η «Mail on Sunday» (Κυριακάτικη Daily Mail) στον βασικό της τίτλο ζητά από την βασίλισσα να ξηλώσει από τους Σάσσεξ όλους τους τίτλους ευγενείας τους. Πιρς Μόργκαν, Λαίδη Κάμπελ βγαίνουν καθημερινά και κατακεραύνωνουν τους Σάσσεξ για τις αποκαλύψεις, για το γεγονός ότι βγάζουν τα άπλυτα της βασιλικής οικογένειας στον «αέρα». Ολη η βρετανική δεξιά, από τα tabloids μέχρι τον Νάιτζελ Φάρατζ ενώνουν την φωνή τους και τους λένε «σκασμός».

    Και αναρωτιούνται, από την πλευρά τους, τα αμερικανικά μίντια με πρώτο από όλα το Newsweek «γιατί όλος αυτός ο χαμός με τον Χάρι στη Βρετανία. Γιατί αυτό το μίσος; Για τις αποκαλύψεις του για το πόσο κακοί γονείς ήταν Κάρολος και Φίλιππος; Μα αυτά ήταν γνωστά», γράφει ο Τζακ Ρόιστον του Νeewsweek. Από το 1994 συγκεκριμένα, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο η βιογραφία του πρίγκιπα Κάρολου από τον Τζόναθαν Ντίμπλεντι. Στο βιβλίο «The Prince of Wales: A Biography», το οποίο έχει την επίσημη έγκριση του πρίγκιπα Καρόλου και έχει βασιστεί σε σειρά συνεντεύξεων με τον Κάρολο, υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο που περιγράφει με λεπτομέρειες, εξευτελιστικές καταστάσεις και περισταστικά για τον Κάρολο ως μικρό παιδί και την κόλαση που πέρασε στα χέρια του πατέρα του Φίλιππου.

    000_1I544S
    O πρίγκιπας Φίλιππος με τον μικρό πρίγκιπα Κάρολο
    Ο Φίλιππος συνήθιζε μπροστά σε κόσμο, σε τραπέζια με φίλους του, να κοροϊδεύει τον μικρό Κάρολο κάθε φορά που έκανε κάποιο λάθος, προκαλώντας κλάματα στον Κάρολο και αμηχανία στους καλεσμένους του. Μάλιστα το είχε μετατρέψει σε σαδιστικό αστείο: Ο Φίλιππος γνώριζε καλά πόσο κλειστός στο καβούκι του ήταν ο Κάρολος.
    Επίτηδες τον προκαλούσε σε οικογενειακές ή φιλικές γιορτές να πει μια ιστορία, ένα ποίημα και μόλις ο μικρός κόμπαζε ο Φίλιππος άρχισε να τον κοροϊδεύει, να τραυλίζει και αυτός μέχρι ο μικρός να ξεσπάσει σε κλάματα. Αυτό οδηγούσε τον Κάρολο να κλείνεται όλο και περισσότερο στο καβούκι του. Ο ίδιος ο Φίλιππος δικαιολογούσε την συμπεριφορά του σαν μια προσπάθεια να σκληραγωγηθεί ο μικρός ευαίσθητος Κάρολος.

    Αυλικοί, όμως, που γνωρίζαν, θεωρούσαν πως αυτή η σημπεριφορά είχε να κάνει στις κόντρες του με την βασίλισσα. Ηταν η εποχή που η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο και έπαιρνε όλη την εξουσία στα χέρια της. Ηταν η εποχή που η Ελισάβετ αρνήθηκε στον Φίλιππο το δικαίωμα τα παιδιά του να έχουν το όνομα του, του επέβαλλε να εγκαταλείψει το Ναυτικό, να μην έχει άποψη για κανένα θέμα πολιτικής, να μετακομίσει αναγκαστικά στο Μπάκιγχαμ και να συζεί με την πεθερά του βασιλομήτωρα η οποία δεν ήθελε να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι για να την ξεφορτωθεί από το Μπάκιγχαμ, είχε δώσει εντολή να της κόψουν την θέρμανση στα διαμερίσματά της.

    Επί της ουσίας, λένε άνθρωποι του παλατιού ο Κάρολος λειτούργησε ως σάκος του μποξ για τον Φίλιππο. Ξεσπούσε σε αυτόν όλα τα «μη» που του είχε επιβάλλει η αυλή. Έβλεπε στον γιό του, που κάποια στιγμή θα γινόταν βασιλιάς, όλα όσα αυτός δεν μπορούσε να έχει και θα έπρεπε πάντα να περιορίζεται σε έναν ρόλο «γλάστρας».
    302962

    Στο βιβλίο του ο Ντίμπλεϊ γράφει χαρακτηριστικά πως «οι φίλοι που τα έβλεπαν όλα αυτά, αναρωτιόντουσαν πως είναι δυνατόν η μητέρα του Ελισάβετ να μην κάνει μια κίνηση για τον προστατεύσει». Φίλοι του Φίλιππου, επίσης, δικαιολογούσαν την συμπεριφορά του λόγω του δικού του παρλθόντος και του δικού του πατέρα τον πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος παράτησε την οικογένεια του και εξαφανίστηκε για να ζήσει με την ερωμένη του στο Μόντε Κάρλο. Και όλα αυτά λίγο μετά το 1922, όταν όλη η ελληνική βασιλική οικογένεια διώχθηκε σε εξορία, ο ίδιος δε ο πρίγκιπας Ανδρέας γλύτωσε την κρεμάλα τελευταία στιγμή. Παρόλα αυτά, ο Φίλιππος, αντί να σκύψει στοργικά απέναντι στα παιδιά του, έγινε απαιτητικός, αυταρχικός και σκληρός απεναντί τους.

    Ψυχολόγοι πιστεύουν πως αυτό εννούσε και ο Χάρι όταν μίλησε για «γενετικό πόνο», αυτήν την εν σειρά αποτυχία από τον πρίγκιπα Ανδρέα, στον Φίλιππο και από εκεί στον Κάρολο να γίνουν στοργικοί γονείς. Μια γενετική αλυσίδα που ο ίδιος θέλει να σπάσει. Επίσης, άνθρωποι κοντά στον Χάρι, δήλωσαν πως ο Δούκας του Σάσσεξ έγινε έξαλλος, όταν με αφορμή τον θάνατο του παππού Φίλιππου, διάβασε τα πρωτοσέλιδα που τον χαρακτήριζαν ως τον «θρύλο του χιούμορ και της πλάκας», «τις πιο χιουμοριστικές του ατάκες» καθώς ο ίδιος ο Χάρι γνώριζε πολύ καλά πως ο πατέρας του ήταν πολύ συχνά το θύμα του περίεργου χιούμορ του παππού του...

    000_APP2002060413633
    Πρίγκιπας Χάρι και Ουίλιαμ μεγάλωσαν υπό την άμεση επιμέλεια της γιαγιάς τους βασίλισσας Ελισάβετ
    Ολη αυτή η συναισθηματική κακοποίηση του Καρόλου, ο αναγκαστικός γάμος με την Νταϊάνα που ακολούθησε οδήγησε, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ένα μπλοκάρισμα συναισθημάτων του. Το αποτέλεσμα ήταν, όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, την επιμέλεια αλλά και το μεγάλωμα των δύο του παιδιών το ανέλαβε η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος. Ηταν μια κίνηση που σχεδόν επιβλήθηκε από το παλάτι, καθώς η επιμέλεια όλων των παιδιών της βασιλικής οικογένειας, ανήκει σύμφωνα με το νόμο στη Βασίλισσα και όχι στους γονείς τους. Ακόμα και ο Άρτσι. Η βασίλισσα είναι ο νόμιμος κηδεμόνας τους, σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο. Γιατί πρέπει να προστατευθεί η σειρά διαδοχής. Και ίσως και αυτός να ήταν ένας ακόμη λόγος που Χάρι και Μέγκαν έφυγαν για τις ΗΠΑ.

    Η κίνηση των Ελισάβετ και Φίλιππου να αναλάβουν την επιμέλεια και το μεγάλωμα των Ουίλιαμ και Χάρι, από την μία ήταν και μια ανάσα για τον Κάρολο που βρισκόταν ακόμα σε συναισθηματικό κομφούζιο αλλά ταυτόχρονα ήταν και μια «δήλωση» της δικής του αδυναμίας. Το Newsweek και τα αμερικανικά media -πλην όσων ανήκουν στον Μέρντοχ- λοιπόν αναρωτιούνται, πως είναι δυνατόν, ενώ όλα αυτά να είναι γνωστά, ξαφνικά όλοι να πέφτουν από τα σύννεφα και να ζητουν την κεφαλί του Χάρι επί πίνακι... Οταν μάλιστα και αυτός είναι ένα θύμα αυτής της κατάστασης.
    Πηγή: protothema.gr
  • Βρετανία: Περιστοιχισμένη από την οικογένειά της, η βασίλισσα Ελισάβετ αποχαιρέτησε τον πρίγκιπά της
    Βρετανία: Περιστοιχισμένη από την οικογένειά της, η βασίλισσα Ελισάβετ αποχαιρέτησε τον πρίγκιπά της

    Το Ηνωμένο Βασίλειο τήρησε ενός λεπτού σιγή την ώρα που η βασιλική οικογένεια προσερχόταν ενωμένη στην τελετή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος επί περισσότερες από επτά δεκαετίες υποστήριξε αδιαλείπτως την βασίλισσα Ελισάβετ και υπηρέτησε το στέμμα.

    Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 95 της χρόνια, η βασίλισσα αποχαιρέτησε εκείνον που υπήρξε σύμφωνα με τα δικά της λόγια η «δύναμη» και το «στήριγμά» της.

    Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, αποτελούμενη από την ελληνική σημαία, τις μαύρες και άσπρες ρίγες της οικογένειας Μάουντμπάτεν, το κάστρο του Εδιμβούργου και τον θυρεό του Οίκου της Δανίας. Ηταν στολισμένο με το μπουκέτο από λευκά τριαντάφυλλα, κρίνα και γιασεμί που τοποθέτησε η βασίλισσα. Μαζί και το ναυτικό του πηλήκιο και το σπαθί του. Τοποθετήθηκε στην πράσινη στρατιωτική Land Rover και συνοδεύθηκε από το κάστρο του Γουίνδσορ μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από την πομπή μελών της οικογένειάς του με επικεφαλής τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Αννα. Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε το φέρετρο με την βασιλική Bentley.

    Η πομπή συνοδεύτηκε από τους ήχους της μπάντας των Γρεναδιέρων Φρουρών, των οποίων ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε επί 42 χρόνια συνταγματάρχης, προς τιμήν του στρατιωτικού του παρελθόντιος για το οποίο ήταν πολύ υπερήφανος. Ο δούκας του Εδιμβούργου πολέμησε με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

    kideia filippou2 EPA Dave Jenkins

    Η τελετή της κηδείας ξεκίνησε με τον Πρωθιερέα του Ουίνδσορ να αποτίει φόρο τιμής στην «ακλόνητη πίστη» του πρίγκιπα Φίλιππου προς την βασίλισσα, το θάρρος και το ψυχικό του σθένος, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έδωσε τις ευλογίες του κατά την ολοκλήρωση της λιτής τελετής.

    Στην συνέχεια, το φέρετρο κατέβηκε στην Βασιλική Κρύπτη, υπό τους θρηνητικούς ήχους της γκάιντας του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας. Εκεί θα παραμείνει περιμένοντας την βασίλισσα Ελισάβετ. Στην συνέχεια, το ζεύγος θα μεταφερθεί στην τελευταία του κατοικία, στο παρεκκλήσι του μνημείου του βασιλέα Γεωργίου του 6ου, πατέρα της Ελισάβετ.

    Αν και είχαν προηγηθεί εκκλήσεις για να μην συγκεντρωθεί πλήθος κατά την διάρκεια της τελετής εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, πολλοί ήταν οι πολίτες που προσήλθαν με λουλούδια στα χέρια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Dave Jenkins

  • Πρίγκιπας Φίλιππος: Ένα τρυφερό animation βίντεο για το βασιλικό ζεύγος έχει γίνει viral στο Instagram
    σε Viral
    Πρίγκιπας Φίλιππος: Ένα τρυφερό animation βίντεο για το βασιλικό ζεύγος έχει γίνει viral στο Instagram

    Η σειρά «The Queen’s corgi» είναι μία βέλγικη κωμική σειρά κινουμένων σχεδίων του 2019, που παρουσιάζει στιγμιότυπα από τη ζωή στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ

    Ένα animation βίντεο αφιερωμένο στον Δούκα του Εδιμβούργου κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και έχει γίνει viral. Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών και η είδηση έχει προκαλέσει θλίψη σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Τα social media έχουν γεμίσει σχετικές αναρτήσεις, αφιερώσεις, φωτογραφίες, όλα εις μνήμην του πρίγκιπα λίγες ώρες πριν την κηδεία του. Το εν λόγω βίντεο είναι ένα σύντομο απόσπασμα από την βέλγικη animation ταινία του 2019 «The Queen’s corgi», η οποία αφορά στην βασίλισσα Ελισάβετ και σε ένα από τα αγαπημένα της κατοικίδια.
    Στο viral clip φαίνεται ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος μπαίνει στο γραφείο της βασίλισσας και της προσφέρει ένα δώρο. Μέσα από το κουτί με την αγγλική σημαία βγαίνει το σκυλάκι, που η βασίλισσα είχε χάσει και εκείνη ενθουσιάζεται από τη χαρά της.

    Στην συνέχεια του βίντεο, βλέπουμε και άλλα στιγμιότυπα από την ίδια μέρα στο Παλάτι. Επιπλέον επεισόδια από τη σειρά κινουμένων σχεδιών, μπορεί να βρει κανείς στο YouTube.

    Δείτε το βίντεο:

    Δείτε το τρέιλερ της σειράς κινουμένων σχεδίων:
    Πηγή: Protothema.gr
  • Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου
    Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου

    Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου της Βρετανίας, του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β' ο οποίος απεβίωσε στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών, θα τελεσθεί σήμερα στο παρεκκλήσι του Πύργου του Ουίνδσορ. Ακολουθούν λεπτομέρειες της τελετής, όπως έχουν ανακοινωθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

    Η ΚΗΔΕΙΑ

    Η κηδεία, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά, θα τελεσθεί στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Ουίνδσορ.

    Έχει σχεδιαστεί στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα, ο οποίος έφερε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου.

    Ωστόσο η τελετή χρειάσθηκε να περιορισθεί εξαιτίας της Covid-19. Δεν θα υπάρχουν πρόσβαση για το κοινό ούτε δημόσιες πομπές και ολόκληρη η τελετή της κηδείας θα λάβει χώρα μέσα στο κτήμα του Πύργου του Ουίνδσορ.

    Η τελετή της κηδείας θα αρχίσει με ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα. Στο τέλος της τελετής ο Φίλιππος θα ενταφιασθεί στη Βασιλική Κρύπτη του παρεκκλησιού.

    ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ;

    Μόνο 30 άνθρωποι θα επιτραπεί να είναι παρόντες στην κηδεία λόγω των κανονισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται η βασίλισσα, όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένων των εγγονών του δούκα, και μέλη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνχαρντ, ο Κληρονομικός Πρίγκιπας του Μπάντεν, και ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ.

    Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φορούν επίσημη πρωινή ενδυμασία με παράσημα. Το εκκλησίασμα θα συμμορφωθεί με τις οδηγίες για τον κορονοϊό που ισχύουν για όλη τη χώρα και θα φορά μάσκες κατά την 50λεπτη τελετή.

    Μια μικρή τετραμελής χορωδία θα τραγουδήσει μουσικά κομμάτια που είχε επιλέξει ο πρίγκιπας πριν από τον θάνατό του, χωρίς συνοδεία από το εκκλησίασμα. Η βασίλισσα θα κάθεται μόνη της στη διάρκεια της τελετής.

    ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

    Στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας), το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων θα μεταφέρει το φέρετρο του Φιλίππου, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του, από το Ιδιωτικό

    Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ στην Εσωτερική Αίθουσα του πύργου.

    Στις 2 μ.μ. (16:00 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσει το τελετουργικό και μέσα σε 15 λεπτά θα παραταχθούν στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε ειδικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερς.

    Το Ιππικό του Βασιλικού Οίκου και οι Πεζοί Φρουροί θα παραταχθούν στην περίμετρο της αυλής.

    Από τις 2:20 μ.μ έως τις 2:27 μ.μ. (16:20-16:27 ώρα Ελλάδας), τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της οικογένειας του Φιλίππου, που δεν θα συμμετάσχουν στην πομπή, θα αναχωρήσουν με αυτοκίνητα για το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

    Στις 2:27 μ.μ. (16:27 ώρα Ελλάδας) ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα Land Rover, στο σχεδιασμό του οποίου βοήθησε ο Φίλιππος, θα εισέλθει στην αυλή.

    Στις 2:38 μ.μ. (16:38 ώρα Ελλάδας) το φέρετρο θα μεταφερθεί από την Εσωτερική Αίθουσα.

    Οι ορχήστρες στην αυλή θα σιωπήσουν στις 2:40 μ.μ. (16:40 ώρα Ελλάδας) και το φέρετρο θα εξέλθει από την Επίσημη Είσοδο ένα λεπτό αργότερα.

    Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην πομπή, περιλαμβανομένων των τεσσάρων παιδιών του Φιλίππου --οι πρίγκιπες Κάρολος, Άντριου και Έντουαρντ και η πριγκίπισσα 'Αννα, μαζί με τα εγγόνια Ουίλιαμ και Χάρι-- θα αναχωρήσουν από Επίσημη Είσοδο πίσω από το φέρετρο, το οποίο θα τοποθετηθεί πάνω στο Land Rover.

    Στις 2:44 (16:44 ώρα Ελλάδας) η βασίλισσα θα αναχωρήσει από την Είσοδο του Μονάρχη με το αυτοκίνητο που είναι γνωστό ως State Bentley. Θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος και το αυτοκίνητο θα φτάσει στο πίσω μέρος της πομπής.

    Καθώς η πομπή και το αυτοκίνητο θα κατευθύνονται προς το παρεκκλήσι, τιμητικό άγημα θα πυροβολεί ανά λεπτό και θα ηχεί καμπάνα.

    Η Bentley της βασίλισσας θα σταματήσει στο παρεκκλήσι, όπου θα την υποδεχθεί ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ Ντέιβιντ Κόνερ, ο οποίος θα την συνοδεύσει στο κάθισμά της.

    Το φέρετρο θα φθάσει στις 2:53 μ.μ. (16:53 ώρα Ελλάδας). Θέσεις στο Horseshoe Cloister θα έχουν πάρει οι σύμβουλοι άμυνας της Κοινοπολιτείας από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

    Στα δυτικά σκαλιά θα παραταχθεί, αφού αφιππεύσει, ένα απόσπασμα του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Από τις γκάιντες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα ηχήσει το «Still» μόλις το Land Rover σταματήσει στα σκαλιά. Άνδρες των Βασιλικών Πεζοναυτών θα σηκώσουν το φέρετρο ενώ οι γκάιντες θα παίζουν το «Side».

    Στις 3 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας) θα τηρηθεί σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, θα σημάνει ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.

    Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο θα υποδεχθεί ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού θα κλείνουν, οι γκάιντες θα παίζουν το «Carry On».

    Το φέρετρο θα τοποθετηθεί σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια θα είναι τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου --κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας , μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα.

    Την κηδεία θα τελέσει ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα κατέβει στη συνέχεια στη Βασιλική Κρύπτη.

    Ένας ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας θα παίξει με την γκάιντα έναν θρήνο. Θα ακολουθήσει το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος

    Πεζοναυτών θα ανακρούσουν στη συνέχεια το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.

    Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα πει στη συνέχεια την ευχή, μετά την οποία θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος.

    Η βασίλισσα και οι άλλοι πενθούντες θα αναχωρήσουν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/ANDY RAIN

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ