Σε διάστημα μεγαλύτερο του αιώνα, η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας έχει ζητήσει και εξασφαλίσει να μείνουν μυστικές οι διαθήκες μελών της. Αυτή του Φιλίππου ήταν το 33ο σχετικό -παράνομο- περιστατικό. Γιατί δεν θέλει η Ελισάβετ να δημοσιευθούν τα στοιχεία.
Guardian αποφάσισε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο ερευνών και ρεπορτάζ που αποκαλύπτουν για τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας πράγματα που προσπαθεί να κρατήσει κρυφά -σε επίπεδο δικών της αποφάσεων και αποφάσεων δικαστηρίων και Κοινοβουλίου.
Το Φεβρουάριο του 2021 είχε αποκαλύψει πως η Ελισάβετ και ο γιος της (και διάδοχος), πρίγκιπας Κάρολος έχουν μπλοκάρει εκατοντάδες νόμους, προκειμένου να κρύψουν την περιουσία της.
Το βρετανικό μέσο επανέρχεται με νέα αποκάλυψη που αφορά το ίδιο θέμα: τις προσπάθειες που κάνει το Παλάτι να μη μάθει ποτέ ο κόσμος τι του ανήκει. Τη συνδύασε με νομικές διαδικασίες που είχαν να κάνουν με προσφυγή που δικάστηκε στο Εφετείο, την Τετάρτη 20/7, με την Guardian να επιδιώκει την ανατροπή 'παράνομης απόφασης δικαστηρίου'.
Οι δικηγόροι της βασιλικής οικογένειας και ο γενικός εισαγγελέας εξέφρασαν την αντίθεση τους σε αυτήν την νομική αμφισβήτηση.
Να πούμε όμως, και τι έγινε;
Οι διαθήκες που σφραγίστηκαν “για το καλό της βασίλισσας”
Ο κορυφαίος δικαστής και πρόεδρος του οικογενειακού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Μεγάλη Βρετανία, Sir Άντριου ΜακΦάρλαν ενήργησε παράνομα, εξουσιοδοτώντας μυστική ακρόαση (χωρίς κοινό) στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισε ότι η διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου πρέπει να παραμείνει μυστική -μακριά από τα media "και ότι δεν θα κρατηθεί αντίγραφο στα αρχεία ή στο φάκελο της δίκης".
Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα των δικηγόρων του θανόντος.
Ο νόμος ορίζει ότι οι διαθήκες των Βρετανών είναι συνήθως ανοικτές για επιθεώρηση.
Για αυτό η Guardian κατέθεσε προσφυγή, ώστε να ανατρέψει την απόφαση. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για σοβαρή παρέμβαση στην αρχή της ανοιχτής δικαιοσύνης.
Για δεκαετίες, οι δικηγόροι της βασιλικής οικογένειας λάμβαναν από δικαστές ανώτατων δικαστηρίων νομικές εντολές να κρατούν εμπιστευτικό το περιεχόμενο των διαθηκών, μετά το θάνατο συγγενών βασιλικών μελών.
Από το 1911, όλες οι δικαστικές ακροάσεις στις οποίες οι ανώτεροι δικαστές έδωσαν αυτές τις εντολές διεξάγονταν κεκλεισμένων των θυρών. Σε αυτές εγκρίθηκε το κλείσιμο διαθηκών 33 μελών της βασιλικής οικογένειας -αφότου έγιναν μυστικές δικαστικές ακροάσεις και αιτήσεις από τους δικηγόρους των Windsors.
Τονίζεται ότι δικαστικό σώμα δεν έχει απορρίψει ποτέ σχετικό αίτημα, με τις αποφάσεις να σημαίνουν ότι αυτά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, έχουν εξαιρεθεί από το σχετικό νόμο (περί ανοιχτών επιθεωρήσεων διαθηκών Βρετανών).
Η πρακτική αυτή είναι αμφιλεγόμενη, καθώς οι διαθήκες που ανήκουν σε μέλη του γενικού πληθυσμού δημοσιοποιούνται συνήθως μετά το θάνατό τους -προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται σωστά και ότι δεν υπόκεινται σε καμία απάτη.
Νομοθεσία του 1800 απαγορεύει τη δημοσίευση της διαθήκης του/της μονάρχη.
Αυτό που είχε κάνει ο δικαστής ΜακΦάρλαν, τον Σεπτέμβριο του 2021 (πέντε μήνες μετά το θάνατο του πρίγκιπα), ήταν να διατάξει τη σφράγιση της διαθήκης του Φίλιππου για 90 χρόνια. Προηγήθηκε μυστική ακρόαση στην οποία ο δικαστής ενέκρινε εμπιστευτική αίτηση δικηγόρων που εκπροσωπούσαν τη βασιλική οικογένεια.
Μολονότι για διάστημα μεγαλύτερο του αιώνα οι δικαστές ανώτατων δικαστηρίων που αποφάσιζαν για το μυστικό των διαθηκών, δεν είχαν κάποια υποχρέωση να δημοσιεύουν το σκεπτικό των αποφάσεων, ο ΜακΦάρλαν έγινε η εξαίρεση. Και εξήγησε πως έκανε ό,τι έκανε “καθώς είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η προστασία που παρέχεται στην ιδιωτική ζωή αυτής της μοναδικής ομάδας ατόμων, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος του δημόσιου ρόλου της βασίλισσας και άλλων στενών μελών της οικογένειάς της”.
Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr
Φωτογραφία : ΑΠΕ/EPA/STRINGER