Mέχρι τέσσερα άτομα θα επιτρέπεται να κάθονται ανά τραπέζι μετά το άνοιγμα της εστίασης (σε εξωτερικούς χώρους) στις 8 Μαΐου στο Βέλγιο, όπως αποφάσισε η επιτροπή διαβούλευσης. Ωστόσο, επιτρέπεται ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος όταν πρόκειται για την ίδια οικογένεια.
Παράλληλα, εστιατόρια και μπαρ θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις δέκα το βράδυ, ενώ θα επιτρέπεται η συγκέντρωση μέχρι 50 ατόμων σε κάθε μαγαζί. Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, ενώ οι πελάτες θα μπορούν να τις βγάζουν μόνο εφόσον καθίσουν στο τραπέζι τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 19:45
Λιγότερες έξοδοι για φαγητό, μικρότερες παραγγελίες, περισσότερο delivery, γρήγορο φαγητό και κατανάλωση αλκοολούχων στο σπίτι. Η εικόνα που διαμορφώθηκε στον κλάδο της εστίασης λόγω των νέων συνηθειών που απέκτησαν οι Έλληνες εν μέσω ακρίβειας, διαφέρει σημαντικά από εκείνη των προηγούμενων ετών στη χώρα μας.
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη μέση ετήσια δαπάνη των Ελλήνων στην εστίαση, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, αυτή διαμορφώθηκε στα 866 ευρώ το 2023. Σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο που έφτανε τα 697 ευρώ παρουσιάζεται αυξημένη, ωστόσο στη διαφορά αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ανατιμήσεις που έγιναν στους καταλόγους το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθώς ο πληθωρισμός στην κατηγορία της εστίασης διαμορφώθηκε στο 6,8%. Την ίδια στιγμή, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη, παρά τις υψηλότερες τιμές του 2023, ήταν μειωμένη κατά 6% σε σχέση με μία 15ετία νωρίτερα, καθώς το 2009 έφτανε τα 918 ευρώ.
Από τις δαπάνες που κάνουν οι Έλληνες για φαγητό απέξω, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ένα σημαντικό ποσοστό κατευθύνεται πλέον στο γρήγορο φαγητό αλλά και στο φαγητό σε πακέτο ή delivery. Σε σχέση με το 2009, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη στην κατηγορία «πρόχειρα φαγητά σε ταχυφαγεία ή για φαγητό σε πακέτο» έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από τα 53,48 ευρώ στα 151,90 ευρώ, το 2023. Σε αυτή την άνοδο θα πρέπει φυσικά να συνυπολογιστεί και η ανάπτυξη που γνώρισε στη διάρκεια αυτής της 15ετίας ο κλάδος του delivery, προσφέροντας πλέον και περισσότερες επιλογές αλλά και μεγαλύτερη ευκολία στις παραγγελίες των καταναλωτών. Σημαντική πάντως ήταν η άνοδος της μέσης δαπάνης και σε ετήσια βάση, σε σχέση το 2022 δηλαδή, όταν οι Έλληνες ξόδευαν κατά μέσο όρο 108,89 ευρώ.
Αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στο σπίτι
Η περικοπή των εξόδων όχι μόνο για φαγητό αλλά και για ποτό αποτυπώνεται και στην άνοδο που καταγράφεται στις πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών, με τους καταναλωτές να στρέφονται στην οικονομικότερη λύση της κατανάλωσης στο σπίτι, αντί για τα καταστήματα εστίασης. Έτσι, οι δαπάνες των Ελλήνων για οινοπνευματώδη ποτά εμφανίζονται αυξημένες τόσο σε ετήσια βάση, όσο και σε σύγκριση με το 2009. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη για οινοπνευματώδη ποτά το 2023 διαμορφώθηκε στα 136,25 ευρώ, έναντι 118,49 ευρώ το 2022 και 70,42 ευρώ το 2009. Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Circana για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στο 8μηνο του 2024, η κατηγορία των αλκοολούχων ποτών εμφάνισε τη μεγαλύτερη -μεταξύ των υπολοίπων - ανάπτυξη σε όγκο, της τάξεως του 7,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Με βάση την παραπάνω εικόνα, την οποία διαπιστώνουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες της εστίασης στα καταστήματά τους, αναζητείται από πλευρά τους, ουσιαστικά, μία «χρυσή ισορροπία», όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου στο CNN Greece. Από τη μία πλευρά, σημειώνουν, αντιμετωπίζουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος - λόγω κυρίως των υψηλών τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας - και από την άλλη, το γεγονός ότι μέρος μόνο των αυξήσεων αυτών μετακυλίονται στις τιμές των καταλόγων, προκειμένου να μην είναι «αποτρεπτικές» για τους καταναλωτές.
Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με τους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων στο νομό Ηλείας την καλοκαιρινή περίοδο που βάζουν την περιοχή. Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο υπήρξε ανοδική πορεία της τάξεως του 13,5% και 5,5% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα της προηγούμενη χρονιάς με την Ηλεία να σημειώνει τους πιο ανοδικούς δείκτες σε σύγκριση με τις άλλες Περειφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πλήθος των επιχειρήσεων στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης ανέρχεται στην Ηλεία στις 1.407. Ο κύκλος εργασιών για το 2023 συνολικά άγγιξε τα 96.106.533 ευρώ με τη συμμετοχή του νομού στο συνολικό κύκλο εργασιών της χώρας να ανέρχεται στο 0.5%. Την ίδια στιγμή, στην Αχαΐα ο αριθμός των επιχειρήσεων στους παραπάνω κλάδους είναι 2.190 με κύκλο εργασιών 212.858.747 ευρώ που μεταφράζεται σε συμμετοχή 1,1% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία οι 1.936 επιχειρήσεις έκαναν κύκλο εργασιών 122.288.739 ευρώ με 0,6% συμμετοχή.
Ανοδική η πορεία το 2024
Τα πρώτα δείγματα για το 2024 μιλούν για μια ανοδική πορεία, που δημιουργεί ελπίδες για το τουριστικό μέλλον της Ηλείας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο νομό σημειώθηκαν τα πιο υψηλά ποσοστά σε σχέση με τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες (Αχαΐα-Αιτωλοακαρνανία).
Όπως δείχνουν οι αριθμοί, τον περασμένο Ιούλιο ο κύκλος εργασιών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ανήλθε στα 6.765.743 ευρώ ενώ τον Ιούλιο 2023 στα 5.963.521 ευρώ σημειώνοντας μια αυξητική μεταβολή της τάξεως του 13,5% για το συγκεκριμένο διάστημα. Τον Αύγουστο του 2024 οι οικονομικοί δείκτες ανήλθαν στα 8.660.415 έναντι 8.208.598 ευρώ για τον Αύγουστο του 2023 με θετικό πρόσημο 5,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διάστημα, η Ηλεία σημείωσε την υψηλότερη ανοδική μεταβολή των δεικτών σε σχέση με τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Έτσι, στην Αχαΐα τον Ιούλιο του 23 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 6.925.385 ευρώ ενώ τον ίδιο μήνα του 24 υπήρξε μια μικρή άνοδο με 6.975.905 ευρώ που μεταφράζεται σε μόλις 0,7% άνοδο ενώ για το μήνα Αύγουστο της ίδιας περιόδου το ποσοστό ανέρχεται στο 9,6% με κύκλο εργασιών για το 2023, 7.662.405 ευρώ και το 2024 8.394.455 ευρώ.
Αντίστοιχα στην Αιτωλοακαρνανία τον Ιούλιο του 2023 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 3.973.307 ευρώ με τον Ιούλιο του 2024 να ανεβαίνει μόλις στα 4.052.211 ευρώ με ποσοστό 2 %, ενώ ο Αύγουστος του 2023 έκλεισε με κύκλο εργασιών στα 4.610.080 και ο αντίστοιχος του 2024 με μια μικρή άνοδο στα 4.773.429 που μεταφράζεται σε 3,5%.
Στα 22 δισ. ευρώ εκτιμάται η ετήσια δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου, ενώ το 10% των ετήσιων αγορών των νοικοκυριών πάει στην εστίαση, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)
Με αφορμή και την ημέρα διατροφής 2024, το ΙΕΛΚΑ κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τη τελευταία δεκαπενταετία όσον αφορά τις δαπάνες και τη κατανάλωση σε ποσότητες, με αξιοσημείωτες μειώσεις στην κατανάλωση πρωτεϊνών, γαλακτοκομικών, ελαιόλαδου, φρέσκων φρούτων.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης η δαπάνη κατά κεφαλήν σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2023 στα 2,144 ευρώ αυξημένη κατά 3,37% σε σχέση με το 2022 κάτι που αποδίδεται στον συνδυασμό των ανατιμήσεων και της μείωσης στον όγκο αγορών των νοικοκυριών, και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009 τη χρονιά πριν την έναρξη της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.
Με βάση τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2023 ανέρχεται σε 21,6 δισ. ευρώ (έναντι 22,1 δισ. ευρώ το 2009).
Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μόνο τη δαπάνη των Ελλήνων (π.χ. όχι τη δαπάνη μέσω Ho.Re.Ca., τουρισμού, εστίασης κλπ) και αφορά μόνο τα είδη παντοπωλείου (π.χ. δεν περιλαμβάνονται λοιπά είδη που βρίσκονται σε καταστήματα σουπερμάρκετ όπως γραφική ύλη, είδη για κατοικίδια, βρεφικό γάλα, είδη bazaar, καπνός κλπ).
Συγκεκριμένα η δαπάνη για τρόφιμα διαμορφώθηκε σε 1,670 ευρώ ανά έτος κατά κεφαλήν και ποσοστό 19,58% των συνολικών δαπανών, η δαπάνη για άλλα είδη παντοπωλείου σε 474 ευρώ και 5,56% και η εστίαση σε 866 ευρώ και 10,15%.
Συνολικά οι βασικές δαπάνες της διατροφής, του παντοπωλείου, της εστίασης, του ηλεκτρισμού και των υγρών καυσίμων αντιπροσωπεύουν το 44,61% των συνολικών δαπανών το 2023, έναντι 37,90% το 2009.
Όπως φαίνεται από μία σε μεγαλύτερο βάθος ανάλυση, η δαπάνη ανά κατηγορία αγαθών έχει διαφοροποιηθεί αρκετά στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων κάτι το οποίο αποδίδεται στις αλλαγές σε καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες.
Τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης
Τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης δείχνουν πως η αύξηση στη δαπάνη των αγορών σε βασικές πηγές υδατανθράκων, ενδεικτικά αύξηση της δαπάνης για ψωμί κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022 και κατά 23% σε σχέση με το 2009. Ανάλογη αύξηση και για τα ζυμαρικά κατά 10% και 23% αντίστοιχα.
Αλλαγές καταγράφηκαν και στην αναλογία της δαπάνης για πηγές πρωτεϊνης
Ενδεικτικά το μοσχαρίσιο κρέας και το κρέας από αιγοπρόβατα αν και διαχρονικά παρουσιάζει μείωση κατά 13% και 2% αντίστοιχα, το 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 6% και 64%. Αντίθετα το χοιρινό και το κοτόπουλο παρουσιάζουν διαχρονικά αύξηση.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα γαλακτοκομικά, με το πλήρες γάλα να παρουσιάζει μείωση σε αντίθεση με το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα αυγά και τα τυροκομικά.
Παράλληλα σημειώνεται:
• Αύξηση της δαπάνης για ελαιόλαδο κατά 28% το 2023 έναντι του 2022, αλλά μόλις κατά 7% σε σχέση με το 2009.
• Αύξηση της δαπάνης για φρούτα 14%, για λαχανικά 15% σε σχέση με το 2009, αλλά με σταθεροποίηση για τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.
• Αύξηση της δαπάνης για καφέ κατά 6% και για τα αλκοολούχα ποτά από 9% έως 21%.
• Αύξηση της δαπάνης για τα προϊόντα μη τροφίμων, την οικιακή και προσωπική φροντίδα κατά 16%, αλλά παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2009.
Ισχυρή αύξηση σε εστίαση και ενοίκια
Η αγορά της εστίασης παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 40% το 2023 σε σχέση με το 2022, αλλά ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το φαγητό σε πακέτα.
Η σημαντική αύξηση της δαπάνης για φαγητό εκτός σπιτιού στην Ελλάδα συνάδει με παγκόσμιες τάσεις, όπου παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση έτοιμων γευμάτων και φαγητού σε πακέτο.
Τέλος, όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές, τα ενοίκια κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση το 2023 κατά 16%, αλλά ο ηλεκτρισμός έχει την μεγαλύτερη αύξηση διαχρονικά κατά 74% σε σχέση με το 2009.
Σημειώνεται όμως ότι αυτές οι αυξήσεις δεν ακολούθησαν την πορεία της κατανάλωσης και έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την αξία των αγορών αυτών.
Καταναλώθηκαν μικρότερες ποσότητες
Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της κατανάλωσης σε ποσότητες τα οποία καταγράφουν μεγάλες μεταβολές πλέον σε επίπεδο διατροφής.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως η μηνιαία κατανάλωση κατά κεφαλήν σε ψωμί και είδη αρτοποιίας παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως.
Παράλληλα, μείωση καταγράφεται και στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, με περίπου 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος με εξαίρεση τα πουλερικά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση (είναι άλλωστε πιο οικονομική λύση).
• Μείωση στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 42% με εξαίρεση το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά.
• Μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και κατά 7% μόνο το 2023. Περίπου 5 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος κατά κεφαλήν.
• Μείωση στα φρέσκα φρούτα κατά 11% περίπου, με μείωση κατά 10 κιλό λιγότερα ανά έτος φρούτα.
Κέβιν Ντε Μπρόινε και Ρομέλου Λουκάκου έθεσαν εαυτούς εκτός για τα επερχόμενα ματς του Βελγίου στο Nations League, εξέλιξη που φέρνει σε δύσκολη θέση τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ντομένικο Τεντέσκο.
Η ατμόσφαιρα στην εθνική Βελγίου επί ημερών Ντομένικο Τεντέσκο μοιάζει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Μετά την απόφαση του Ιταλού τεχνικού να θέσει επ' αόριστον εκτός ομάδας τον Νο1 κίπερ του, Τιμπό Κουρτουά αλλά και την αποτυχημένη πορεία στο περασμένο Euro, οι «Διάβολοι» βρίσκονται στα πρόθυρα εσωτερικής κρίσης καθώς Κέβιν Ντε Μπρόινε και Ρομέλου Λουκάκου αποφάσισαν να μην ενισχύσουν το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα στο προσεχές παράθυρο του Nations League και τα ματς με Ιταλία και Γαλλία.
Όπως αναφέρει η βελγική «Le Soir», τόσο ο ηγέτης της Μάντσεστερ Σίτι όσο και ο θηριώδης στράικερ της Νάπολι έθεσαν εαυτούς εκτός διάθεσης Τεντέσκο, παρά τις εκ πρώτης όψεως εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαν οι δύο πλευρές το τελευταίο διάστημα. Κι αν στην περίπτωση του KDB υπάρχει το ελαφρυντικό του προβλήματος τραυματισμού που αντιμετωπίζει στους Πολίτες, δεν ισχύει το ίδιο και για τον Λουκάκου ο οποίος ενημέρωσε τον προπονητή του πως δεν επιθυμεί να δώσει το παρών για τα ματς με Ιταλία και Γαλλία.
Αναμενόμενα η είδηση αυτή έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις της εθνικής Βελγίου κι αυξάνει την πίεση προς τον ομοσπονδιακό τεχνικό, αν και το δημοσίευμα πάντως υποστηρίζει πως αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι για το μέλλον των δύο παικτών με το εθνόσημο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο παράθυρο του Νοεμβρίου.
‼️𝐔́𝐋𝐓𝐈𝐌𝐀 𝐇𝐎𝐑𝐀 | ¡De Bruyne y Lukaku renuncian a Bélgica!
🇧🇪 Ninguno de los dos estará en la próxima lista de la selección por decisión propiahttps://t.co/eQ1B1elKXy
Έφοδος της Αστυνομίας σε σπίτι στον Κορυδαλλό για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας.
Έφοδο σε σπίτι 37χρονου Έλληνα στην περιοχή του Κορυδαλλού πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο έρευνας των βελγικών Αρχών για παιδόφιλους που χρησιμοποιούσαν συνδρομητική πλατφόρμα, μέσω της οποίας διακινείται παγκοσμίως υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Οι Έλληνες αξιωματικοί έλαβαν την πληροφορία από τους Βέλγους συναδέλφους τους ότι εντοπίστηκαν ηλεκτρονικά ίχνη στην Ελλάδαηλεκτρονικά ίχνη στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα διαβιβάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία χρήστης υπολογιστή στη χώρα μας χρησιμοποίησε τη βελγική πλατφόρμα για να πάρει στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Το επόμενο βήμα ήταν η ταυτοποίηση του χρήστη και ο εντοπισμός της γεωγραφικής του θέσης. Κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε έρευνα σε σπίτι στον Κορυδαλλό, όπου διαμένει 37χρονος Έλληνας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο συγκεκριμένος άντρας μπήκε στην πλατφόρμα των παιδόφιλων και έλαβε στην κατοχή του το σοκαριστικό υλικό. Ο 37χρονος, ο οποίος είναι άεργος, συνελήφθη και οδηγήθηκε σήμερα Παρασκευή στον Εισαγγελέα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν είναι μέλος του διεθνικού κυκλώματος που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αλλά «πελάτης». Στο σπίτι του βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας με παιδιά κάτω των 12 ετών. Ήδη έχουν κατασχεθεί τα ψηφιακά μέσα που είχε στην κατοχή του, τα οποία εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση και άντληση περισσότερων στοιχείων.
Η πλατφόρμα που μπήκε στο στόχαστρο των βελγικών Αρχών είναι συνδρομητική και μπορεί να μπει κάποιος μόνο με συγκεκριμένους κωδικούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποιείται από παιδόφιλους από όλο τον κόσμο για τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Είδος... πολυτελείας τείνει να γίνει το σουβλάκι με τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους της αγοράς να εκτιμούν πως πολύ σύντομα θα φλερτάρει με τα 4,5 Ευρώστην Αθήνα και με τα 6 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.
Η αύξηση των πρώτων υλών (στο κρέας, στις πατάτες και στα ζαρζαβατικά), το μεγάλο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, την άνοδο των ημερομισθίων και την είσοδο της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα εκτοξεύσουν την τιμή τόσο στο τυλιχτό σουβλάκι όσο και στο τεμαχιακό, δηλαδή, τα σκέτα καλαμάκια.
Αύξηση 20%
Σήμερα στην Αθήνα και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα τυλιχτά πωλούνται από 3,20 έως 3,60 ανάλογα την επιχείρηση, την περιοχή, την ποιότητα, την ποσότητα και τον ανταγωνισμό και το τεμαχιακό κυμαίνεται από 2 έως 2,30 ευρώ έκαστο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μέχρι τα Χριστούγεννα και κυρίως από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας τα τυλιχτά θα φτάσουν 4,20 με 4,50 ευρώ και τα τεμαχιακά από 2,5 έως 2,7 Ευρώ.
Στα 6 Ευρώ στη Θεσσαλονίκη
Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Θεσσαλονίκη όπου η ποσότητα των προϊόντων στο κάθε τυλιχτό σουβλάκι είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με την Αθήνα και σήμερα κοστίζει από 4,5 έως 5 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις θα αγγίζει ίσως και ξεπεράσει τα 6 ευρώ και ήδη πολλοί επιχειρηματίες βάζουν νερό στο κρασί τους μειώνοντας τις μερίδες ώστε να απορροφήσουν τις αυξήσεις.
Αυξήσεις 15% στο κρέας
«Μόνο τα κρέατα έχουν αυξηθεί 15% το τελευταίο δίμηνο. Τεράστια είναι η αύξηση στις τιμές της πατάτας που είναι βασικό συστατικό αλλά και των λαχανικών όπως ντομάτα, κρεμμύδι και ότι άλλο περιέχει ένα σουβλάκι. Ειδικά μετά το άνυδρο καλοκαίρι τα λαχανικά έχουν αυξηθεί δραματικά. Δεν αναφέρομαι στις διάφορες σάλτσες. Υπολογίστε επίσης τις τιμές του ρεύματος που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σημειώστε ακόμα την έλλειψη προσωπικού που ανεβάζουν τα μεροκάματα. Τους τελευταίους μήνες όλες αυτές τις αυξήσεις τις έχουν απορροφήσει οι επιχειρήσεις καθώς όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μέρα τους τιμοκαταλόγους όπως ενδεχομένως κάνουν στα σούπερ μάρκετ. Ενόψει της χειμερινής σεζόν όλοι οι επιχειρηματίες θα κάνουν τους λογαριασμούς τους και θα διαπιστώσουν πως δεν θα βγαίνουν και θα πρέπει να προβούν στις αυξήσεις. Ναι, πιστεύω πως σύντομα το τυλιχτό σουβλάκι που γνωρίζουμε όλοι θα φτάσει μέχρι και 4,5 ευρώ», λέει στο ethnos.gr ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης ιδιοκτήτης δύο επιχειρήσεων με συνολικό προσωπικό 68 εργαζομένους.
Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
«Ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα ανεβάσει το κόστος μιας επιχείρησης είναι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Ο λόγος είναι απλός. Σήμερα οι επιχειρηματίες για να αποσβέσουν τις ζημιές δεν είναι καθ΄ όλα νόμιμοι. Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που όλα θα είναι ξεκάθαρα και θα ελέγχεται ανά πάσα στιγμή το προσωπικό και θα πέφτουν πρόστιμα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμμορφωθούν ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας σε ασφαλιστικές εισφορές, μεροκάματα, υπερωρίες κλπ. Επίσης οι επιχειρήσεις με πολυάριθμο προσωπικό θα αντιμετωπίσουν και λειτουργικά προβλήματα εφαρμογής του μέτρου. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να αφήνει το σερβίρισμα και να ασχολείται με τον έλεγχο του ωραρίου του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο επιχειρηματίας», λέει ο λογιστής Γεράσιμος Παπαδάτος.
Πιο ευάλωτες οι μεγαλές επιχειρήσεις
«Εάν η επιχείρηση είναι οικογενειακή αυτό ας υποθέσουμε πως μπορεί να ελεγχθεί. Εάν η επιχείρηση έχει πολυάριθμο προσωπικό αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συντονίζεται εν ώρα φόρτου εργασίας. Επομένως χρειάζεται ένας ειδικευμένος υπάλληλος που θα επωμιστεί με αυτή την ευθύνη. Η επί πλέον θέση εργασίας και οι υποδομές είναι ένα επι πλέον κόστος και όσο πιο πολλοί εργαζόμενοι υπάρχουν τόσο πιο μεγάλη είναι η διαδικασία», προσθέτει ο Γεράσιμος Παπαδάτος.
«Δεν μπορεί να είναι φτηνό το σουβλάκι»
Όπως τονίζει ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης: «Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά το σουβλάκι δε μπορεί να είναι πλέον φτηνό. Μέσα στην τιμή που πρέπει να έχει το σουβλάκι περιλαμβάνεται το 25% κόστος μισθοδοσίας, το 35% του κόστους των πρώτων υλών, το 15% των παγίων και περίπου ένα 10% οι επισφάλειες, συντηρήσεις, διαφήμιση. Από 8% έως 10% είναι το κέρδος. Εάν τα υπολογίσετε με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα το 3,40 και το 3,60 είναι πλέον ασύμφορο».
«Ξεκαθάρισμα το 2025»
«Εκτιμώ δε πως πολύ σύντομα πολλές επιχειρήσεις εστίασης θα αναγκαστούν να κλείσουν. Πολλές από αυτές έχουν τζίρο αλλά έχουν τεράστια κόστη και εν τέλει ζημιές που μετακυλίονται ή καλύπτονται. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί, επομένως θεωρώ το 2025 θα είναι μία χρονιά που θα γίνει ξεκαθάρισμα στον κλάδο μας».
Πληροφορίες για σιωπηρή παράταση έως το τέλος Αυγούστου για την τοποθέτηση των νέων ταμειακών στην εστίαση - 15.000 επιχειρήσεις θα έχουν έως το τέλος Αυγούστου για να συμμορφωθούν - Στις 31 Αυγούστου λήγει και μια ακόμη προθεσμία που αφορά περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
Οι νέες ταμειακές μηχανές έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν και να ενημερώνουν αυτόματα την ΑΑΔΕ για όλες τις εκκρεμείς παραγγελίες, καθώς κανείς δεν μπορεί πλέον να ακυρώνει με ευκολία τα δελτία παραγγελίας και τελικά να μην εκδίδει αποδείξεις. Με τις νέες ταμειακές τα πάντα καταγράφονται στην φορολογική μνήμη της μηχανής. Έτσι οι διαγραφές του τζίρου από τους επιτήδειους προκειμένου να γλιτώσουν φόρους, θα αποτελούν πλέον παρελθόν.
Από την 1η Αυγούστου 2024 όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει νέου τύπου ταμειακές μηχανές (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή, εναλλακτικά, να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.
Με τις νέας γενιάς ταμειακές μηχανές, τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς, όπως λέγονται, μπορεί να ενημερώνεται αυτόματα η ΑΑΔΕ για όλες τις εκκρεμείς παραγγελίες (ανοιχτά τραπέζια). Με αυτό τον τρόπο μπαίνει οριστικό τέλος στα φαινόμενα με τις διαγραφές τζίρου καθώς κάθε επιμέρους παραγγελία από τον πελάτη θα καταχωρείται στη φορολογική μνήμη της ταμειακής Επίσης, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια.
Η ΑΑΔΕ επιχειρεί να μπλοκάρει τη φοροδιαφυγή και τα κόλπα με τις αποδείξεις και POS σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές μεζεδοπωλεία και ουζερί με την αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης δελτίων παραγγελίας, μη έκδοσης αποδείξεων και εκ των υστέρων διαγραφή τζίρου.
Εν τω μεταξύ, έξτρα χρόνο, με σιωπηρή παράταση, έως το τέλος Αυγούστου δίνει - κατά πληροφορίες - το οικονομικό επιτελείο στις επιχειρήσεις της εστίασης για να εγκαταστήσουν τις «έξυπνες» ταμειακές μηχανές που βάζουν τέλος στα κόλπα με τις αποδείξεις και τους σβησμένους τζίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν αντικατασταθεί 50.000 παλαιού τύπου ταμειακές στην εστίαση από νέες ενώ απομένουν περίπου 15.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αναφέρουν προβλήματα ελλείψεων στην αγορά αλλά και έλλειψη τεχνικών που θα κάνουν τις αλλαγές.
Με βάση την απόφαση της ΑΑΔΕ στη λίστα με τους υπόχρεους χρήσης των νέων μηχανισμών, περιλαμβάνονται:
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου -Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου -Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων με παροχή σερβιρίσματος -Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων με παροχή σερβιρίσματος
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ – φουντ), με παροχή σερβιρίσματος
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό) -Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος -Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος -Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος -Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος Εξαιρέσεις
Από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.
Στο μεταξύ, στις 31 Αυγούστου 2024 λήγει η προθεσμία για την σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα IRIS με τα στοιχεία να δείχνουν ότι μόλις 15.000 ελεύθεροι επαγγελματίες προστέθηκαν τον Ιούλιο στο σύστημα IRIS φτάνοντας τους 357.000 σε σύνολο 800.000 υπόχρεων.
Αυτό σημαίνει πως περίπου 460.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ή περισσότεροι από 1 στους 2 υπόχρεους θα πρέπει να συνδεθούν με το σύστημα μέσα στον Αύγουστο για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ με «καμπάνα» 1.000 ευρώ κινδυνεύουν και όσοι δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό.
Αποσύρεται η Βελγική Ομάδα από τη μεικτή σκυταλοδρομία τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 λόγω λοίμωξης από E. coli στον Σηκουάνα.
Η Ολυμπιακή ομάδα τριάθλου του Βελγίου αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη μεικτή σκυταλοδρομία του τριάθλου για σήμερα Δευτέρα (5/8) μετά την ασθένεια της τριαθλήτριας Claire Michel.
Η Michel παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης από το βακτήριο E. coli, το οποίο προκλήθηκε πιθανότατα από κολύμπι στον ποταμό Σηκουάνα την περασμένη Τετάρτη.
Η βελγική ομάδα ανακοίνωσε: «Οι Belgian Hammers δεν θα ξεκινήσουν στη Μικτή Σκυταλοδρομία στους Αγώνες του Παρισιού», ανέφερε η βελγική ομάδα σε ανακοίνωσή της. «Η Μισέλ, ένας από τους αθλητές της μεικτής σκυταλοδρομίας, δυστυχώς πρέπει να αποσυρθεί από τον αγώνα λόγω ασθένειας».
Αν και η Ολυμπιακή επιτροπή δεν έκανε επίσημες δηλώσεις για τη σύνδεση της λοίμωξης με τον Σηκουάνα, η βελγική εφημερίδα De Standaard ανέφερε ότι η τριαθλήτρια νοσηλεύεται για λοίμωξη από E. coli. Τα επίπεδα ποιότητας του νερού του ποταμού την Τρίτη ανάγκασαν μια μονοήμερη καθυστέρηση στο τρίαθλο των ανδρών, με τους διοργανωτές να κατηγορούν τη βροχή της περασμένης εβδομάδας για τη ρύπανση.
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ανέφεραν ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας προκάλεσαν αύξηση των βακτηρίων E. coli στον ποταμό, λόγω υπερχείλισης του παλαιού αποχετευτικού δικτύου της πόλης.
Η Γαλλία έχει επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αποκατάσταση του Σηκουάνα, ο οποίος είχε απαγορευτεί για κολύμβηση εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Στις 17 Ιουλίου, η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, είχε κολυμπήσει στα νερά του ποταμού για να υποδείξει την πρόοδο της αποκατάστασης.
Οι αθλητές τριάθλου, περιλαμβανομένων των Ολυμπιονικών, είχαν την τελευταία τους προπόνηση στον Σηκουάνα την Τετάρτη, ενώ το τρίαθλο μικτών αγώνων της Δευτέρας θα διεξαχθεί χωρίς τη συμμετοχή της βελγικής ομάδας. Οι διοργανωτές θα συνεχίσουν τις καθημερινές δοκιμές του νερού ενόψει των αγώνων κολύμβησης μαραθωνίου που είναι προγραμματισμένοι για την Πέμπτη και την Παρασκευή.
«Το Belgian Triathlon ελπίζει ότι θα ληφθούν μαθήματα για τους μελλοντικούς αγώνες τριάθλου», ανέφερε η ανακοίνωση της βελγικής ομάδας. «Σκεφτόμαστε ημέρες προπόνησης που μπορούν να είναι εγγυημένες, αγωνιστικές ημέρες και μορφές που είναι ξεκάθαρες εκ των προτέρων και συνθήκες που δεν προκαλούν αβεβαιότητα στους αθλητές, το περιβάλλον και τους φιλάθλους».
«Όσα είδα και ένιωσα στον Σηκουάνα δεν θέλω να τα σκέφτομαι»
Η αθλήτρια του τρίαθλου, Jolien Vermeylen, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκπροσωπώντας το Βέλγιο, μοιράστηκε την αποκρουστική εμπειρία της κολύμβησης στον Σηκουάνα, κατακεραυνώνοντας του αξιωματούχους που αποφάσισαν τη διεξαγωγή του αγώνα, ισχυριζόμενοι πως τα νερά ήταν ασφαλή.
Η Jolien Vermeylen περιέγραψε τα όσα έζησε βουτώντας στον εμβληματικό - αλλά και μολυσμένο - ποταμό του Παρισιού στην εκκίνηση του τρίαθλου γυναικών την Τετάρτη. «Καθώς κολυμπούσα ένιωσα και είδα πράγματα που δεν θέλω να τα σκέφτομαι», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι VTM, σύμφωνα με τη Metro.
H Jolien Vermeylen είπε ότι παρά τις προσπάθειές της είχε πιει πολύ νερό κατά τη διάρκεια του αγώνα και ανησυχεί για τις επιπτώσεις στον οργανισμό της. «Σύντομα θα μάθουμε εάν θα αρρωστήσω ή όχι», είπε.
Υπενθυμίζεται πως η έναρξη του αγωνίσματος του τρίαθλου εξελίχθηκε σε σίριαλ. Επαναλαμβανόμενες μετρήσεις έδειχναν πως παρά τις επιχειρήσεις καθαρισμού, που κόστισαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, τα νερά παρέμεναν μολυσμένα, με αναφορές για υψηλά επίπεδα E. coli και άλλων βακτηρίων.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει και μια αναβολή του αγωνίσματος, ενώ ακυρώθηκαν και όλες οι προπονήσεις στο ποτάμι πριν από τους αγώνες.
Τελικά δόθηκε το πράσινο φως για έναρξη του τρίαθλου την Τετάρτη με τους αξιωματούχους να ισχυρίζονται πως το νερό ήταν αρκετά καθαρό και ασφαλές. Αν και η μόλυνση σε πολλά σημεία του ποταμού παρέμενε, οι διοργανωτές επέμεναν ότι το σημείο για την κολύμβηση του τρίαθλου και των αγώνων κολύμβησης μαραθωνίου μπορούσε να διεξαχθεί με ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον CBS News, τον Ιούνιο οι σχετικές έρευνες είχαν δείξει πως το επίπεδο E. Coli στο νερό ήταν 10 φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα. Σημειώνεται πως το βακτήριο E. coli συνδέεται συχνά με τα κόπρανα και μπορεί να προκαλέσει διάρροια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και σήψη.
H Jolien Vermeylen εγκάλεσε τους αξιωματούχους που επέτρεψαν στους αθλητές να αγωνιστούν σε τέτοια μολυσμένα νερά. «Είχαμε φτάσει στο σημείο “τώρα ή ποτέ” και δεν μπορούσαν να ακυρώσουν εντελώς τον αγώνα. Τώρα πρέπει απλώς να ελπίζουν ότι δεν θα υπάρχουν πάρα πολλοί άρρωστοι αθλητές».
«Ο Σηκουάνας είναι βρώμικος εδώ και εκατό χρόνια, οπότε δεν μπορούν να πουν ότι η ασφάλεια των αθλητών είναι προτεραιότητα. Αυτά είναι ψέματα» είπε. «Πήρα προβιοτικά, ήπια το Yakult μου (γάλα με προβιοτικά), αλλά δεν μπορούσα να κάνω περισσότερα. Σκεφτόμουν να μην πίνω νερό, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα»