Κόσμος

Brexit: Η Βρετανία στέλνει πολίτες της ΕΕ σε κέντρα μεταναστών και τους απελαύνει, σύμφωνα με τον Guardian

Brexit: Η Βρετανία στέλνει πολίτες της ΕΕ σε κέντρα μεταναστών και τους απελαύνει, σύμφωνα με τον Guardian

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι η Βρετανία εφαρμόζει εχθρική πολιτική για τους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν για αναζήτηση εργασίας – Ανάμεσα σε αυτούς που τέθηκαν υπό κράτηση σε αεροδρόμιο ή κέντρο μεταναστών και Έλληνες πολίτες

Εχθρική πολιτική κατά Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνέντευξη για εργασία εφαρμόζει η χώρα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι πολίτες οδηγούνται είτε σε κέντρα μεταναστών προς απέλαση ή κρατούνται σε χώρους αεροδρομίου, όπως καταγγέλλουν ταξιδιώτες.

Ευρωπαίοι μιλούν για τραυματική και ταπεινωτική εμπειρία απέλασης, παρά τους κανόνες του υπουργείου Εσωτερικών, που επιτρέπουν ρητά στους κατόχους βίζας να παρευρεθούν σε συνεντεύξεις για δουλειά. Την ίδια ώρα, επικρατεί σύγχυση για το εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εξερευνήσουν τη βρετανική αγορά εργασίας και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα τους με προσφορά για δουλειά, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για βίζα εργασίας. Σε άλλες περιπτώσεις, οι επισκέπτες ξεκάθαρα παραβιάζουν τους κανόνες που απαγορεύουν στους πολίτες της ΕΕ να κάνουν μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση.
Τουλάχιστον 12 Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως νεαρές γυναίκες, συνελήφθησαν και εκδιώχθηκαν μόνο στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ για πάνω από 48 ώρες την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν δύο Ισπανίδες κρατούμενες στον Guardian. Ορισμένοι παραπέμφθηκαν στο κέντρο κράτησης του Μπενφορντσάιρ, όπου υπήρχαν φόβοι και για διασπορά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Guardian, πολίτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας έχουν κρατηθεί είτε σε αεροδρόμιο είτε σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Παράλληλα αναφέρει η εφημερίδα, προκύπτει ότι ένας Γάλλος κρατήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου για 48 ώρες, ενώ ο πρέσβης της Βουλγαρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι πολλοί υπήκοοι κρατούνται σε κέντρα κράτησης και απέλασης μεταναστών.

Τι καταγγέλλουν δύο Ισπανίδες
Οι δύο Ισπανίδες τέθηκαν υπό κράτηση στο Γκάτγουικ στις 2 και 3 Μαΐου, αφότου έφτασαν με διαφορετικές πτήσεις από Βαλένθια και Μπιλμπάο. Η Μαρία, 25 ετών, από τη Βαλένθια, είπε ότι υπήρχαν κι άλλοι πολίτες υπό κράτηση. Η ίδια νόμιζα ότι ήταν ελεύθερη να εξερευνήσει την αγορά εργασίας τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο, ειδικά καθώς είχε ζήτηση και εργαζόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο παρελθόν. Η νεαρή γυναίκα κατήγγειλε ότι οι συνοριοφύλακες της είπαν ότι θα την απελάσουν και προσφέρθηκε να πληρώσει για πτήση επιστροφής την ίδια ημέρα. Αντ’ αυτού, εστάλη στο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου πέρασε τρεις ημέρες. «Είμαι ακόμη σε σοκ», λέει, ενώ εξέφρασε ανησυχίες και για την έκθεσή της σε κίνδυνο Covid. Αργότερα, αφέθηκε ελεύθερη και διατάχθηκε να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι της αδερφής της στο νοτιοανατολικό Λονδίνο έως τις 17 Μαΐου. Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων κράτησε και το διαβατήριό της. Η Μαρία υποστηρίζει ότι δεν της εξήγησαν τι θα συμβεί στο κέντρο κράτησης, ενώ δεν μπορούσε να λάβει νομική βοήθεια.

Η Ευγενία, μια 24χρονη Ισπανίδα, έφτασε στο Γκάτγουικ από το Μπιλμπάο στις 2 Μαΐου. Σχεδίαζε να κοιτάξει μια προσφορά εργασίας, να επιστρέψει στη χώρα της για να υποβάλλει αίτηση για βίζα και στη συνέχεια να ταξιδέψει εκ νέου στη Βρετανία για να ζήσει με τον Ισπανό φίλο της, που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαμένει στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια. «Είχα εισιτήριο επιστροφής και είχα συμπληρώσει μια ταξιδιωτική φόρμα διαδικτυακά, όπου εξηγούσα όλα τα παραπάνω», λέει. Ωστόσο, στο Γκάτγουικ της πήραν το κινητό και την έθεσαν υπό κράτηση σε δωμάτιο για 24 ώρες, μαζί με άλλα έξι άτομα. Τότε, την έβαλαν και πάλι σε πτήση για τη Βαρκελόνη, μαζί με μια άλλη Ισπανίδα που επίσης είχε φτάσει για συνέντευξη για δουλειά.

Έστειλαν γυναίκα από την Τσεχία στο Μεξικό!

Οι κοπέλες, που ζήτησαν να μιλήσουν με άλλα ονόματα, αναφέρουν ότι ανάμεσα σε όσους κρατήθηκαν ήταν δύο Ισπανοί, μία Γαλλίδα και μία Τσέχα που είχε ταξιδέψει από το Μεξικό και την έστειλαν πίσω. «Ήταν απελπισμένη» είπε η Ευγενία. Όταν μάλιστα προσφέρθηκε να πληρώσει μια πτήση για την Πράγα της το αρνήθηκαν και την απέλασαν στο Μεξικό. Απελάσεις έγιναν και κατά Ιταλών, Πορτογάλων και πολιτών με διαβατήρια Ανατολικής Ευρώπης.
Ο Λουκ Πάιπερ, πρώην δικηγόρος μετανάστευσης που εργάζεται για ομάδα που παρακολουθεί το πώς η Βρετανία φέρεται σε Ευρωπαίους πολίτες καταγγέλλει ότι οι κανόνες προκαλούν σύγχυση, ωστόσο η υπηρεσία φύλαξης συνόρων ήταν έντονα επιθετική. Όπως λέει, δεν υπήρχε κανένας λόγος να στείλει κάποιον σε κέντρο μεταναστών, εάν έχουν οικογένεια που μπορεί να τους φιλοξενήσει μέχρι την απέλαση.

Η Ευγενία κατηγορεί την αεροπορική της εταιρεία ότι δεν έπρεπε να επιτρέψει την επιβίβαση. Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία απορρίπτει τις αιτιάσεις, λέγοντας ότι δεν είναι αρμόδια για να επιβάλλει τις προϋποθέσεις εισόδου. Σύμφωνα με την Ευγενία πάντως, μέλη του πληρώματος υποστήριξαν ότι υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις απέλασης, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από αξιωματικούς φύλαξης συνόρων στη Βαρκελώνη.

Για το θέμα έχει σταλεί επιστολή και στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι νέοι κανόνες είναι ξεκάθαροι και ότι μπορεί κάποιος εύκολα να τους δει διαδικτυακά.

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το πνεύμα και τους όρους της συμφωνίας που έχουμε με την ΕΕ» δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Τι λέει ο πρέσβης της Βουλγαρίας

Ο πρέσβης της Βουλγαρίας στη Βρετανία επιβεβαιώνει ότι το προξενείο ασχολήθηκε με αρκετές περιπτώσεις, όταν μια πτήση επιστροφής δεν ήταν διαθέσιμη εντός 24 ωρών, ενώ αναφέρει ότι Βούλγαροι πολίτες κρατήθηκαν σε κέντρο απέλασης μεταναστών. Μάλιστα τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με την πρεσβεία τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τα κέντρα κράτησης μεταναστών από τότε που το Brexit τέθηκε σε ισχύ. Ως εκ τούτου παραμένει σε ισχύ πόσοι έχουν τεθεί σε κράτηση και πόσοι μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τα προξενεία τους.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup