Ο πρώην συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς κατέθεσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού
Eνώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής εμφανίστηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις για την πανδημία του κορονοϊού και εάν αυτές οδήγησαν σε περισσότερους θανάτους.
Με περίπου 128.000 θανάτους από τον κορονοϊό, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον πέμπτο υψηλότερο απολογισμό νεκρών παγκοσμίως, καθώς καθυστέρησε να υπολογίσει την ακριβή βαρύτητα της απειλής του ιού στις αρχές του 2020, τη στιγμή που εξαπλωνόταν σταδιακά από την Κίνα προς τη Βρετανία.
Ο Κάμινγκς πρόσθεσε ότι έχει sms και μηνύματα μέσω Whatsapp προς τον πρωθυπουργό στις αρχές του 2020 τα οποία μπορεί, όπως είπε, να μοιραστεί με την επιτροπή. Είπε ακόμη ότι επέλεξε να μην μιλήσει στην επιτροπή διαχείρισης κρίσεων -COBRA- καθώς υπήρχαν πολλές διαρροές.
Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 θεωρούσε τον κορονοϊό απλά «μια τρομακτική ιστορία» παρομοιάζοντάς τον με τη γρίπη των πτηνών. Επιπλέον, ο πολιτικός και μέλος της επιτροπής, Γκρεγκ Κλαρκ, ρώτησε τον Κάμινγκς εάν συμμετείχε στις συναντήσεις της επιτροπής COBRA για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου Φεβρουαρίου.
Ο Κάμινγκς απάντησε στην επιτροπή ότι «δεν ήταν σίγουρος εκείνη τη στιγμή» αλλά δεν νομίζει ότι συμμετείχε και αντ’ αυτού έστειλε έναν ειδικό που διέθετε κυβερνητικά στοιχεία για να τον αντικαταστήσει στις εν λόγω συνεδριάσεις ή προγραμμάτισε μικρότερες συναντήσεις με αξιωματούχους.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι διόρισε στη Ντάουνινγκ Στριτ, έναν επιστήμονα ειδικό στην ανάλυση δεδομένων, ο οποίος θα έδινε το παρών στις συνεδριάσεις μαζί με τον προσωπικό γραμματέα του Τζόνσον.
Επιπλέον, σημείωσε ότι πολλές συναντήσεις της επιτροπής COBRA περιλαμβάνουν μόνο παρουσιάσεις στο PowerPoint και «δεν είναι πολύ χρήσιμες», ενώ πρόσθεσε ότι δεν συμβούλεψε ούτε τον Βρετανό πρωθυπουργό να συμμετέχει. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν έδωσε το παρών στις συναντήσεις επειδή φοβόταν ότι θα διέρρεαν πληροφορίες στα ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση «δεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» πριν τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020
Συνεχίζοντας, ο Κάμινγκς ανέφερε ότι «η ίδια η κυβέρνηση, και η Ντάουνινγκ Στριτ, δεν είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας για την πανδημία» μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2020. Σημειώνει επίσης ότι «αφιέρωνε όλο και περισσότερο χρόνο» στην αντιμετώπιση της πανδημίας τον Φεβρουάριο, ενώ ο πρωθυπουργός ήταν σε διακοπές. «Μετά τις 30 Ιανουαρίου, δεν φαινόταν καθόλου ότι επρόκειτο να ξεσπάσει μια πανδημία», δήλωσε.
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τόνισε ότι «δούλευε σε μεγάλο βαθμό πάνω στην επιστημονική και τεχνολογική ατζέντα [της κυβέρνησης]» και αφιέρωσε αρκετό χρόνο «προσπαθώντας να διαχειριστεί το σύστημα προμηθειών» το οποίο και περιέγραψε ως «εφιάλτη».
Ο Κάμινγκς ανέφερε στην επιτροπή ότι η πρώτη φορά που μίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό για το πρόβλημα του κορονοϊού ήταν κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου 2020, αλλά προσθέτει ότι δεν είχε ακόμη δημιουργηθεί η αίσθηση «ότι επρόκειτο για έκτακτη ανάγκη» πριν από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Προσθέτει ότι «πολλοί άνθρωποι που είχαν ρόλο – κλειδί είχαν πάει τότε για σκι» στα μέσα Φεβρουαρίου και αναφέρει ότι, κοιτάζοντας πίσω, θα «έπρεπε να είχε πιέσει πιο επίμονα το κουμπί κινδύνου τον Φεβρουάριο του 2020», ενώ επισήμανε ότι αυτό είναι κάτι που θεωρεί μια «τεράστια προσωπική του αποτυχία».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Κάμινγκς αναμένεται να κατηγορηθεί από συντηρητικούς βουλευτές ότι χρησιμοποιεί την κατάθεση του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ως «εκδίκηση» για την απόλυσή του τον περασμένο Νοέμβριο.
Η πλευρά πάντως των Εργατικών αναμένεται να εκμεταλλευτεί την κατάθεσή του Κάμινγκς, χρησιμοποιώντας την ως ένα επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορούσε να αντεπεξέλθει καλύτερα στην διαχείριση της πανδημίας και να έχουν σωθεί περισσότερες ζωές.
Πηγή: ethnos.gr