Νυχτερίδες φαίνονται σε ένα βίντεο από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, διαψεύδοντας έτσι τους αντίθετους ισχυρισμούς ερευνητή του ΠΟΥ που έκανε λόγω για «συνωμοσία». Επανέρχονται οι φήμες σχετική με την πιθανή πηγή εστίας του κορονοϊού.
Βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Sky News Australia δείχνει ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα, το οποίο έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων ως πιθανή πηγή εστίας του κορονοϊού, κρατούσε νυχτερίδες σε κλουβιά.
Το βίντεο πυροδοτεί νέα σενάρια σχετικά με την προέλευση του ιού και φυσικά παράλληλα διαψεύδει ερευνητή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος είχε απορρίψει τον ισχυρισμό αυτόν περί νυχτερίδων, χαρακτηρίζοντάς τον ως «συνωμοσία».
«Δείχνει ότι πολλά από αυτά που μας έχουν πει για την προέλευση της πανδημίας από την αρχή ήταν κινεζική παραπληροφόρηση, η οποία στη συνέχεια διαδόθηκε από πολλούς ανθρώπους που εργάζονταν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν», είπε η παρουσιάστρια, Sharri Markson.
Η ίδια σημείωσε ότι το μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνά την προέλευση της πανδημίας στην Ουχάν και ζωολόγος, Πίτερ Νταζάκ, δήλωσε ότι ήταν «συνωμοσία» ότι κρατούνταν νυχτερίδες στο Ινστιτούτο.
Μάλιστα είχε ανεβάσει σχετικό tweet από τον Δεκέμβριο του 2020 ότι «δεν είχαν σταλεί νυχτερίδες στο εργαστήριο της Ουχάν». Βέβαια, στη συνέχεια, ο Νταζάκ είχε διαγράψει αυτές τις αναρτήσεις, ενώ πρόσφατα παραδέχτηκε ότι «δεν θα εκπλαγώ αν, όπως πολλά άλλα εργαστήρια ιολογίας, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια αποικία νυχτερίδων».
«Δεν ρώτησαν εάν υπήρχαν νυχτερίδες στο εργαστήριο, δεν ρώτησαν πού ήταν η βάση δεδομένων για τους ιούς, αυτό είναι τόσο σημαντικό πράγμα, η βάση δεδομένων για ιούς με περίπου 15.000 ή 17.000 δείγματα νυχτερίδας εξαφανίστηκε ξαφνικά από το Διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2019 λίγο πριν από το ξέσπασμα του COVID-19 », πρόσθεσε η Markson.
Το βίντεο διάρκειας 10 λεπτών δείχνει νυχτερίδες να κρατούνται σε κλουβί στο Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν, ενώ ένας επιστήμονας τις ταϊζει με ένα σκουλήκι.
Πηγή: iEidiseis.gr