Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 13:05

Συμφωνία των Πρεσπών – Ζάεφ: Αναμένουμε την κύρωση των μνημονίων από την Ελλάδα το συντομότερο

Γράφτηκε από την

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως από την προσεχή Δευτέρα 5 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η έκδοση των νέων διαβατηρίων με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

«Υπάρχουν πολλά, τα οποία έχουν γίνει από τις δυο πλευρές μέχρι τώρα, αλλά υπάρχουν, επίσης, πολλά, τα οποία απομένει να γίνουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο TV21, με αφορμή την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από Δευτέρα η έκδοση των νέων διαβατηρίων

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως από την προσεχή Δευτέρα 5 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η έκδοση των νέων διαβατηρίων με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». «Το πρώτο πράγμα που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας θα είναι να είμαι ο πρώτος που θα αιτηθεί το πρώτο διαβατήριο. Πρόκειται για έτοιμα έγγραφα. Ο Υπουργός Εσωτερικών τα παρουσίασε την Τρίτη στην κυβέρνηση και κυριολεκτικά θα αρχίσει η υλοποίηση από την 5η Ιουλίου. Πρόκειται για ακόμη μια εκπλήρωση υποχρέωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους μας», είπε ο κ. Ζάεφ.

Σχετικά με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας που συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σκέτο «Μακεδονία», ο κ. Ζάεφ σημείωσε: «Ήδη έχουμε αρχίσει συνομιλίες με τις αθλητικές ομοσπονδίες. Πολλές από αυτές έχουν αλλάξει τον τίτλο τους σύμφωνα με το Σύνταγμα, επειδή εκπροσωπούν τη Βόρεια Μακεδονία. Πιστεύω ότι θα το επιτύχουμε αυτό και με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή πρέπει να ακολουθήσουν το συνταγματικό όνομα του κράτους. Στη Συμφωνία των Πρεσπών ορίζεται σαφώς ότι ο,τιδήποτε εκπροσωπεί το κράτος και χρηματοδοτείται από αυτό - από τον κρατικό προϋπολογισμό – πρέπει να αλλάξει τον τίτλο του, εναρμονιζόμενο προς το Σύνταγμα».

«Είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε πλέον η FYROM και ότι στις τηλεοπτικές οθόνες και σε πολλές άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι διεθνείς κωδικοί MK και MKD», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Τούτων δοθέντων, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι περιμένω από την ελληνική πλευρά να συνεχίσει κατά τα οριζόμενα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Περιμένουμε ότι η μια ή δυο πινακίδες στην ελληνική πλευρά, στις οποίες αναγράφεται FYROM, θα αντικατασταθούν σύντομα. Δεν είναι σωστό να αναγράφεται σε αυτές, για παράδειγμα «Τουρκία, Βουλγαρία και FYROM» ή «Τουρκία, Βουλγαρία και Σκόπια». Πρέπει να αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Η FYROM πρέπει πραγματικά να μείνει στο παρελθόν».

«Αναμένουμε την κύρωση των μνημονίων από την Ελλάδα το συντομότερο»

«Επίσης, περιμένω ότι τα μνημόνια, τα οποία ευρίσκονται στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα κυρωθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι πολίτες μας να γνωρίζουν για ακόμη μια φορά ότι πρόκειται για μνημόνιο με το οποίο η Ελλάδα καλύπτει και διαφυλάσσει μέσω της ελληνικής αεροπορίας τους ουρανούς μας. Το δεύτερο, επίσης, σημαντικό είναι το μνημόνιο για την υποστήριξη της πορείας μας προς την ένταξη στην ΕΕ από την Ελληνική Δημοκρατία και το τρίτο είναι η Συμφωνία για την οικονομική συνεργασία», είπε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για καλές και ωφέλιμες Συμφωνίες και πιστεύω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα τις υιοθετήσει σύντομα. Οι ομάδες εργασίας και στις δυο πλευρές επιδεικνύουν σημαντικές επιτυχίες. Τα έργα από την Ελλάδα για τα οποία δεν υπήρχαν ούτε φάκελοι ούτε κύριες φάσεις ούτε τα βασικά κλπ. τώρα έχουν ολοκληρωθεί».

«Η έκθεση που έλαβα από την ομάδα εργασίας για τη συνοριακή διάβαση της Markova Noga είναι πολύ θετική και περιέχει όλες τις λεπτομέρειες. Έχουν διατεθεί τα χρήματα και ακολουθούν οι διαδικασίες εφαρμογής. Το τμήμα του δρόμου από τη δική μας πλευρά, το οποίο θα οδηγεί στη συνοριακή διάβαση, ολοκληρώνεται. Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε ρίξει ήδη το δεύτερο στρώμα ασφάλτου και είμαστε έτοιμοι. Και μόλις η άσφαλτος ολοκληρωθεί, θα διευθετήσουμε τις υποδομές, στις οποίες θα εργάζονται οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Είναι καλό, επίσης, που έχουν αρχίσει οι εργασίες και στην Ελλάδα, καθ’ όσον έχουν αρχίσει στη συνοριακή διάβαση στο Kavadarci. Αυτή είναι η επόμενη φάση, αλλά ένα ένα τα βήματα, τα οποία αποτελούν τμήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και στα οποία συμπεριλαμβάνονται αυτές οι δυο νέες συνοριακές διαβάσεις, υλοποιούνται και αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται η στρατηγική συνεργασία και φιλία μεταξύ μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο τμήμα της συνέντευξης του κ. Ζάεφ στον τηλεοπτικό σταθμο TV21 δεν έχει αναδημοσιευθεί μέχρι στιγμής από άλλα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 12:05

Σχετικά Άρθρα

  • Τσίπρας και Ζάεφ βράβευσαν τον Νίμιτς - «Να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»
    Τσίπρας και Ζάεφ βράβευσαν τον Νίμιτς - «Να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

    Στον Μάθιου Νίμιτς, τον Ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019) απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών, από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κατά την πρώτη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργανώνουν -σήμερα και αύριο στο Ωδείο Αθηνών-, το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ.

    Σε μια ειδική τελετή στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, απένειμαν το βραβείο στον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του έκανε έκκληση «σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν την συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση».

    Είχε προηγηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε μεγάλη τιμή του το γεγονός ότι έλαβε αυτό το βραβείο και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ και τους πρώην ΥΠΕΞ των δύο χωρών «που κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία». Ευχαρίστησε και τους ΓΓ του ΟΗΕ που τον στήριξαν (Κόφι Αναν, Μπαν Κι Μουν, Αντόνιο Γκουτέρες) στην 20ετή προσπάθεια του και κυρίως τους λαούς των δύο χωρών, όπως είπε. «Η μεγαλύτερη συνεισφορά η δική μου ήταν ότι παρέμεινα εκεί για 20 χρόνια και εργάστηκα πάνω στο πρόβλημα και θα πω ότι για έναν διαμεσολαβητή τα πρώτα 18 χρόνια άκουγα τα δύο μέρη, ίσως τα τελευταία δύο χρόνια να συνεισέφερα κάτι», «ο κύριος ρόλος που έπαιξα ήταν να ακούω τα δύο μέρη, να προσπαθώ να διατηρήσω την εμπιστοσύνη τους, να κατανοώ τις ανησυχίες τους και να βοηθώ να εξερευνούν λύσεις».

    Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες και την περιοχή, την όλη περιοχή και πέρα από την περιοχή». Επισήμανε ότι είναι ένας συμβιβασμός και σχολίασε πως «οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν και από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους και απ' τις δύο πλευρές να πουν "αν ήμουν εγώ εκεί θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός είναι υπέρ της άλλης πλευράς και τα λοιπά", αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι συμβιβασμοί», φέρνοντας ως παράδειγμα το αμερικανικό Σύνταγμα, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον χάρη των Ηνωμένων Εθνών».

    Πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι συμβιβασμοί «και επειδή είναι συμβιβασμοί είναι ατελής και οι άνθρωποι μπορούν πάντα να βρουν κάποια σημεία αρνητικά, αλλά σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτές τις συμφωνίες». «Αυτές οι συμφωνίες είναι το πλαίσιο του πολιτισμού μας, αν δεν τις ακολουθήσουμε, αν δεν την σεβόμαστε τότε αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση λοιπόν σήμερα προς όλους, όλες οι πλευρές, να μην υπονομεύουν αυτές τις συμφωνίες και ιδιαιτέρως τη συμφωνία των Πρεσπών. Ζούμε σε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή, ζούμε στον πραγματικό κόσμο και στον πραγματικό κόσμο έχουμε συμφωνίες που βρίσκονται εκεί ώστε αυτοί που είναι στην εξουσία να τις ακολουθούν», ανέφερε σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της διοργάνωσης.

    Σχολίασε ότι «δεν ζούμε στο Metaverse» όπου είναι ωραία, «αλλά στο τέλος πρέπει να βγάλεις τα γυαλιά (σ.σ. της εικονικής πραγματικότητας) και να επιστρέψεις στο πραγματικό κόσμο, ο όποιος έχει πραγματικούς κινδύνους». «Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

    Στη διάσκεψη παραβρέθηκε και παρακολούθησε τη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Τσίπρας - Ζάεφ: Κοινή παρέμβαση για μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς
    Τσίπρας - Ζάεφ: Κοινή παρέμβαση για μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς

    Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για τη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο Ωδείο Αθηνών

    «Καθώς η Ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς - και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί - ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση» τονίζουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στο κοινό άρθρο που υπογράφουν στο euractiv.gr.

    Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και λίγες μέρες μετά την νίκη της δεξιάς στη Βόρεια Μακεδονία που την θέτει σε αμφισβήτηση, οι δύο ηγέτες που σφράγισαν την ειρήνη και την ανάπτυξη μέσα από την Συμφωνία, τονίζουν ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία, την προενταξιακή στήριξη και την οικονομική σύγκλιση.

    «Η παραβίασή της θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών την Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου όπου θα συμμετέχουν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στο άρθρο τους υπογραμμίζουν ότι «ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος».

    Αναλυτικά, το κοινό άρθρο που υπογράφουν Τσίπρας και Ζάεφ αναφέρει:

    «Για σχεδόν 30 χρόνια, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι δύο χώρες μας ήταν διχασμένες λόγω του «ονοματολογικού», γεγονός που όχι μόνον εμπόδισε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας, αλλά και αποδυνάμωσε την περιφερειακή σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης το 2003 επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ωστόσο, μέχρι το 2014 αυτή η δυναμική χάθηκε και η διαδικασία διεύρυνσης πάγωσε επίσημα για πέντε χρόνια. Η επιρροή και ο ρόλος της ΕΕ στην περιοχή διαβρώθηκαν, αφήνοντας χώρο να ενεργοποιηθούν επικίνδυνοι κρατικοί και μη κρατικοί φορείς με επικίνδυνες ατζέντες. Σε αυτό το πολιτικό κενό, οι χώρες της περιοχής κλήθηκαν να διαχειριστούν τη σοβαρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πάνω από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους να διασχίζουν τη βαλκανική οδό, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζαν τη μία πολιτική κρίση μετά την άλλη.

    Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018, συμφωνήσαμε σε μερικά θεμελιώδη σημεία: Ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ότι οι λαοί μας και η περιοχή, άξιζαν κάτι καλύτερο από το να εγκλωβιστούν βαθύτερα σε έναν φαύλο κύκλο αστάθειας και εθνικισμού. Ότι ο στόχος μας δεν θα ήταν να προσποιηθούμε ότι διαπραγματευόμαστε, να αποτύχουμε και στη συνέχεια να επιδιώξουμε να κερδίσουμε το blame game, όπως είχαμε δει άλλους να κάνουν. Αποφασίσαμε ότι οι διαπραγματευτές μας δεν θα έφευγαν από την αίθουσα μέχρι να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που θα έπρεπε να επωμιστούμε οι ίδιοι.

    Σε αυτήν τη βάση, δώσαμε εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών μας, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Όπως αναμενόταν, αντιμετωπίσαμε έντονες αντιδράσεις από τις συντηρητικές αντιπολιτεύσεις στις χώρες μας - τον σημερινό Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Παρόλα αυτά, καταλήξαμε σε μια συμφωνία που βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό των εθνικών μας θέσεων, έθεσε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας και χαιρετίστηκε στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ως η σημαντικότερη και η πιο επιτυχημένη διπλωματική πρωτοβουλία για την ειρήνη εδώ και χρόνια.

    Η Συμφωνία έδωσε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αποκατέστησε τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή και ανέδειξε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Επιπλέον, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στην επίλυση συγκρούσεων, ιδίως δεδομένου ότι η Συμφωνία αναγνωρίστηκε επίσημα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κυρίως, απέδειξε ότι ακόμη και όταν το φορτίο της ιστορίας είναι βαρύ, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και η προοπτική για λύση. Ο τόπος των Πρεσπών -κάποτε μια περιοχή που σπαράχθηκε από τον πιο βίαιο εμφύλιο στην Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες πριν από 75 χρόνια- σήμερα στέκεται ως σύμβολο ειρήνης - όχι σύγκρουσης. Ως σύμβολο ελπίδας αντί για πόνου.

    Ωστόσο, τα τελευταία έξι χρόνια δεν είδαμε τις εξελίξεις που ελπίζαμε. Η ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας πάγωσε, πρώτα από τη Γαλλία και τα τελευταία χρόνια από τη Βουλγαρία. Οι εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνονται καθώς η διαδικασία των Βρυξελλών παραμένει στάσιμη και η ρητορική στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γίνεται όλο και πιο επιθετική. Η δυναμική της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια διατρέχει υψηλό κίνδυνο και δεν φαίνεται να ενισχύεται, ακόμη και με την απόφαση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία ή να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στο Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν από τα Δυτικά Βαλκάνια, απογοητευμένοι όχι μόνο από τις ηγεσίες τους, αλλά και από την αδυναμία ή την απροθυμία της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

    Σε μια περίοδο αυξανόμενων παγκόσμιων ανταγωνισμών, περιφερειακής αστάθειας και συγκρούσεων, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, ως δύναμη που υποστηρίζει ενεργά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου, όπου κι αν αυτές βρίσκονται υπό απειλή. Ωστόσο, μπορεί να καταστεί ισχυρή διεθνής διπλωματική δύναμη μόνον αν είναι αξιόπιστη πρώτα στη δική της γειτονιά.

    Μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, η νέα ηγεσία προέβη σε προκλητικές δηλώσεις, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα των Πρεσπών. Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία, την προενταξιακή στήριξη και την οικονομική σύγκληση. Η παραβίασή της θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά.

    Ταυτόχρονα, εάν η Συμφωνία τηρηθεί πλήρως, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της κάθε προσέγγιση «business-as-usual» που έχουμε δει τα τελευταία έξι χρόνια και να υιοθετήσει μια ενεργητική, σταδιακή προσέγγιση στη διεύρυνση, όπως προτείνεται από πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικούς. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλες τις χώρες της περιοχής, ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών έχει οφέλη για τους λαούς των Βαλκανίων και τις ηγεσίες τους. Ότι οι θυσίες ανταμείβονται και δεν αγνοούνται κυνικά.

    Καθώς η ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς -και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί- ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής ενότητας δεν θα είναι αρκετή. Ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος. Η απόφαση έκδοσης κοινού χρέους για τη συγχρηματοδότηση του Next Generation EU, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους σκέψης.

    Σε αυτό το πνεύμα, στις 17-18 Ιουνίου 2024, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, τα Ινστιτούτα μας θα εγκαινιάσουν τη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στην Αθήνα, φιλοξενώντας εξέχοντες κυβερνητικούς ηγέτες και αξιωματούχους, από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Στόχος μας θα είναι να στηρίξουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας και να αναδείξουμε την ευθύνη της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό. Το πιο σημαντικό είναι να ανοίξουμε έναν ειλικρινή και προωθητικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και της περιοχής - μια συζήτηση που είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ δεδομένης της ανόδου της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, όπως και της εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ ANDREA BONETTI
  • Επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Στήριξη στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
    Επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Στήριξη στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

    Τι συζήτησαν

    Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

    Επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.

    Και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία: Τετ α τετ με Ζάεφ
    Επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία: Τετ α τετ με Ζάεφ

    Η φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Με ανάρτηση του στο «Χ» ο πρώην Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, καλωσόρισε τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη Στρούμιτσα, την πόλη καταγωγής του.

    «Καλωσόρισμα στη Στρούμιτσα για τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα που με επισκέπτεται σήμερα ιδιωτικά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που η φιλία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας και η φιλία μου με τον Αλέξη Τσίπρα μετατρέπονται σε μόνιμες και πολύτιμες αξίες», έγραψε στην ανάρτηση του ο Ζάεφ που συνοδεύεται από φωτογραφία των δυο τους.

    Σε επικοινωνία του iEidiseis με τον Ζόραν Ζάεφ για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του Βορειομακεδόνα πρώην Πρωθυπουργού, μας είπε ότι είναι μια ιδιωτική επίσκεψη που άργησε πολύ, ενώ στην ερώτηση αν θα κεράσει στον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σλίβοβιτσα ρακία, απάντησε «φυσικά».

    Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2022, όταν κεντρικός προσκεκλημένος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, προσκλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής του για να ανταποδώσει τη φιλοξενία.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Δίνει σε ΑΕΙ τα χρήματα από τα βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας: Κάνει την αρχή από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
    Δίνει σε ΑΕΙ τα χρήματα από τα βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας: Κάνει την αρχή από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

    “Ανακατατάξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι εξελίξεις στη διεθνή αρένα και τα ελληνοτουρκικά”. Αυτό είναι το θέμα που θα αναπτύξει σήμερα σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ο Αλέξης Τσίπρας όπου και θα βρεθεί για την απονομή του Βραβείου Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών λαών.

    Η είδηση όμως της σημερινής εκδήλωσης βρίσκεται στο ότι η βράβευση των φοιτητών για τη διπλωματική τους εργασία σε θέματα ενέργειας συνδέεται με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραχωρηθεί σταδιακά το σύνολο των ποσών των βραβεύσεών του για τη Συμφωνία των Πρεσπών για την ενίσχυση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας. “Παραχωρώ τα χρηματικά ποσά που έλαβα από τις διεθνείς βραβεύσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι προσπάθειες επίλυσης ενός ζητήματος που για χρόνια ταλαιπωρούσε την εξωτερική μας πολιτική απέφεραν καρπούς με τη Συμφωνία των Πρεσπών” έγραφε στα social media γνωστοποιώντας την σχετική του απόφαση μετά και τη δική του βράβευση με το διεθνές βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των βαλκανικών λαών.

    Η βράβευση των φοιτητών πραγματοποιείται δυνάμει συνολικού χρηματικού ποσού ύψους 30.000 ευρώ που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ελληνικά πανεπιστήμια. Έτσι, σήμερα στον Πειραιά θα απονεμηθεί το πρώτο ποσό για το φετινό ακαδημαϊκό έτος.

    Τον Οκτώβριο του 2021 με επιστολή του προς τους προέδρους έξι πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραχωρήσει ως δωρεά για την ενίσχυση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις τιμητικές του βραβεύσεις για την υλοποίηση της “Συμφωνίας των Πρεσπών”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την επιθυμία του να δοθεί το ποσό των 6.000 ευρώ σε κάθε ένα τμήμα μέσω του ειδικού λογαριασμού έρευνας του κάθε πανεπιστημίου, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ετήσια βράβευση της καλύτερης διπλωματικής εργασίας με ένα ενδεικτικό βραβείο των 1.000 ευρώ ανά έτος. Οι διαδικασίες κρίσης ως προς την καλύτερη διπλωματική και αν θα είναι προπτυχιακή ή μεταπτυχιακή διπλωματική είναι στην απόλυτη ευθύνη του κάθε τμήματος.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από τη θέση του πρωθυπουργού
    Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από τη θέση του πρωθυπουργού

    Ο Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Τι αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής

    Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, υπέβαλλε ο Ζόραν Ζάεφ μ’ επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.

    «Δημοκρατία σημαίνει και ευθύνη. Με την παραίτησή μου, αναλαμβάνω την ευθύνη και αφήνω ένα παράδειγμα πολιτικού καθήκοντος στους μελλοντικούς ηγέτες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα. Ήταν μεγάλη μου τιμή, να υπηρετώ και να έχω την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού τα τελευταία τέσσερα χρόνια» σχολίασε στην τελευταία του ανάρτηση ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζάεφ, ευχαριστώντας τους βουλευτές και τους πολίτες της χώρας για την υποστήριξή τους.
    Ο Ζάεφ παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού και του επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), μετά το κακό αποτέλεσμα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών. Διάδοχός του στο κόμμα εξελέγη ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, που θα αναλάβει και νέος πρωθυπουργός της χώρας.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Β. Μακεδονία: Την άλλη εβδομάδα παραιτείται ο Ζάεφ από πρωθυπουργός της χώρας
    Β. Μακεδονία: Την άλλη εβδομάδα παραιτείται ο Ζάεφ από πρωθυπουργός της χώρας

    Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι στη διάρκεια της προσεχούς εβδομάδας θα καταθέσει στη Βουλή την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ζάεφ θα υποβάλει την παραίτησή του την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Ό ίδιος είπε ότι αναμένει, να τον διαδεχθεί στον πρωθυπουργικό θώκο ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, για τον οποίο ανέφερε ότι είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για την αντιμετώπιση πρωτίστως της οικονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα από την ηγεσία του SDSM δίνοτας το "δαχτυλίδι" στον εκλεκτό του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος την περασμένη Κυριακή εξελέγη νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος.

    Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, για την οποία ο Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη και είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.

    Το VMRO ζητά πρόωρες εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ζήτησε σήμερα το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι η μόνη λύση για την έξοδο από τη γενικότερη κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

    «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, με τα σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος ή καμία ευκαιρία γι΄ αυτήν την κυβέρνηση να αλλάξει κάτι. Γι΄αυτό οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι η μόνη λύση για να βγούμε από αυτή την πολιτική, οικονομική, ενεργειακή, διπλωματική, γενική κρίση στη χώρα» είπε ο Μίτσκοσκι.

    Η υπουργός 'Αμυνας δεν θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα

    Σε μία άλλη εξέλιξη, η υπουργός 'Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα στελέχη της κυβέρνησης και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος , Ράντμιλα Σεκερίνσκα δεν θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

    Η Σεκερίνσκα, σε δηλώσεις της σήμερα στους δημοσιογράφους, υπενθύμισε ότι πριν από οχτώ μήνες αποσύρθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος γιατί δεν συμφωνούσε με κάποιες πολιτικές, που σύμφωνα με την ίδια συνέβαλαν στην ήττα του κόμματος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι δεν αναμένει να αλλάξουν τα πράγματα το προσεχές διάστημα.

    «Δυστυχώς, η εντύπωσή μου είναι ότι δεν μάθαμε από τα λάθη μας και ότι δεν ακούσαμε ή κατανοήσαμε ορισμένα από τα μηνύματα που μας απέστειλε ο κόσμος, και ως εκ τούτου νομίζω ότι η μόνη σωστή και ειλικρινής απόφαση είναι να μην συμμετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση» σημείωσε η Σεκερίνσκα.

    Η αποχώρηση της Σεκερίνσκα από την θέση της αντιπροέδρου του SDSM πριν από οχτώ μήνες είχε ερμηνευτεί τότε ως σαφής διαχωρισμός και αποστασιοποίησή της από τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο υπήρξε στενή συνεργάτης και "Νο 2" του κόμματος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/VAIOS CHASIALIS

  • Βόρεια Μακεδονία: Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι διαδέχεται τον Ζόραν Ζάεφ στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος
    Βόρεια Μακεδονία: Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι διαδέχεται τον Ζόραν Ζάεφ στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

    Ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είναι ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), καθώς στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα επικράτησε με μεγάλη διαφορά των άλλων δύο διεκδικητών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία. Ο Κοβάτσεφσκι διαδέχεται στην ηγεσία του SDSM τον Ζόραν Ζάεφ. ο οποίος παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος μετά τη βαριά του ήττα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία από το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE. Ο Ζόραν Ζάεφ ηγείται του SDSM από το 2013.

    O Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι έλαβε ποσοστό περίπου 85% στις σημερινές εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες ψήφισαν τα μέλη του SDSM, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ από την εκλογική επιτροπή του κόμματος. Ο 47χρονος Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ήταν ο "εκλεκτός" του Zόραν Ζάεφ να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος είναι σχετικά άγνωστος στην κοινή γνώμη της χώρας. Αναλαμβάνει τα "ηνία" των Σοσιαλδημοκρατών σε μία δύσκολη γι΄ αυτούς στιγμή, καθώς το κόμμα υπέστη μία συντριπτική ήττα στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, χάνοντας τόσο στην πρωτεύουσα Σκόπια όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας.

    Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ο Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος, και από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας τον δρόμο στο νέο αρχηγό του SDSM να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, το μικρό αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» (Alternativa) κατέληξε σε συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βόρειας Μακεδονίας. Βάσει της συμφωνίας, η «Εναλλακτική» θα αναλάβει τρία υπουργεία στην κυβέρνηση (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς) στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

    Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος «Εναλλακτική» κρινόταν πιθανότατα απαραίτητη, προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση, με κάπως διαφορετικό σχήμα, να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία της, που τυπικά διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ μετά τις δημοτικές εκλογές απώλεσε προσωρινά την πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς το μικρό αλβανικό κόμμα "BESA" εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό και πέρασε στην αντιπολίτευση.

    Ωστόσο, με τη συμμετοχή της «Εναλλακτικής» και με τη στήριξη ενός ακόμη Αλβανού βουλευτή από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ανέκτησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σήμερα στηρίζεται από 64 βουλευτές, εκ των 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής. Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται, συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

    Σήμερα εξάλλου πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια και το τακτικό συνέδριο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, στο οποίο αρχηγός επανεξελέγη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ήταν και μοναδικός υποψήφιος.Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε εκλεγεί πρώτη φορά στην ηγεσία του VMRO-DPMNE τον Δεκέμβριο του 2017, με τις "ευλογίες" του τότε ισχυρού άνδρα του κόμματος, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος στο ενδιάμεσο διέφυγε στην Ουγγαρία όπου έλαβε πολιτικό άσυλο, προκειμένου να αποφύγει την έκτιση ποινής δύο ετών για υπόθεση διαφθοράς, το διάστημα που ήταν πρωθυπουργός στα Σκόπια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ