Κόσμος

KPMG: Η επιτυχία του κλάδου της τεχνολογίας θα εξαρτηθεί από την ισορροπία φυσικού χώρου εργασίας και μεγαλύτερης ευελιξίας

KPMG: Η επιτυχία του κλάδου της τεχνολογίας θα εξαρτηθεί από την ισορροπία φυσικού χώρου εργασίας και μεγαλύτερης ευελιξίας

Ραγδαία επιτάχυνση στους νέους τρόπους εργασίας έφερε η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της KPMG. Όταν πολλά γραφεία και αστικά κέντρα έκλεισαν στις αρχές του 2020, ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό στράφηκε στην εξ αποστάσεως εργασία, με κάποιους εργαζομένους να εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις προς αναζήτηση μεγαλύτερων και πιο οικονομικών χώρων, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, τα ηγετικά στελέχη της τεχνολογίας θεωρούν ότι η μελλοντική επιτυχία του κλάδου θα εξαρτηθεί από την ισορροπία μεταξύ του φυσικού χώρου εργασίας και μιας μεγαλύτερης ευελιξίας.

Στην έρευνα «Technology Industry Survey» της KPMG συμμετείχαν περισσότεροι από 800 ηγέτες του κλάδου της τεχνολογίας. Το 39% πιστεύει ότι πόλεις «κόμβοι» όπως το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Tελ Αβίβ θα συνεχίσουν να παίζουν ζωτικό ρόλο, επιτρέποντας στο ταλαντούχο δυναμικό να συγχρωτίζεται και να συνεργάζεται σε κοινότητες με ισχυρή ψηφιακή υποδομή. Σε ποσοστό μόλις 22% πιστεύουν ότι οι κόμβοι αυτοί δεν είναι πλέον σημαντικοί. Τα ευρήματα μοιάζουν με προηγούμενα της έρευνας «CEO Outlook Pulse Survey» της KPMG του 2021, η οποία αποκάλυψε ότι το 78% των ηγετών στον τεχνολογικό κλάδο δεν έχουν σχέδια να μειώσουν το φυσικό τους αποτύπωμα και μόλις το ένα τέταρτο (26%) αναμένει να προσλάβει στο μέλλον ταλαντούχο δυναμικό που θα εργάζεται κυρίως εξ αποστάσεως.

Ο Alex Holt, παγκόσμιος επικεφαλής του κλάδου Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών στην KPMG, σχολιάζει: «Η επιτυχία του τομέα της τεχνολογίας ξεπέρασε τους περισσότερους από τους υπόλοιπους κλάδους κατά τη διάρκεια της COVID-19, με πολλές εταιρείες να καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη από την έναρξη της πανδημίας. Το γεγονός αυτό έχει προαγάγει περαιτέρω την αντίληψη ότι η δημιουργικότητα και η καινοτομία μπορούν πλέον να αναπτυχθούν κυριολεκτικά οπουδήποτε, με τη συνεργασία να γίνεται περισσότερο διαδικτυακή και παγκόσμια. Ωστόσο, μια εταιρεία χρειάζεται να μπορεί να συνεχίζει να καινοτομεί και η έκθεση της KPMG Technology Innovation Hubs αποκαλύπτει ότι οι φυσικοί χώροι εργασίας και οι κόμβοι καινοτομίας παραμένουν βασικό κομμάτι των στρατηγικών των εταιρειών τεχνολογίας, αν και ενδέχεται να μη βρίσκονται γύρω από τη Silicon Valley.»

Επίσης, ανέφερε: «Ταλαντούχοι μηχανικοί και ειδικοί στην πνευματική ιδιοκτησία αποτελούν την καρδιά του τεχνολογικού κλάδου και η διατήρηση του κορυφαίου ταλέντου αποτελεί στρατηγική επιταγή. Οι εργοδότες το γνωρίζουν και επιδιώκουν ευέλικτες ρυθμίσεις για την εργασία, συμπεριλαμβανομένων μόνιμων υβριδικών μοντέλων για το εργατικό δυναμικό. Καθώς οι εργαζόμενοι διασκορπίζονται γεωγραφικά, θα προκύψουν νέες εστίες ανάδειξης ταλέντων με τεχνικές δεξιότητες».

Ζητήθηκε επίσης από στελέχη του κλάδου να ταξινομήσουν πόλεις σε όλο τον κόσμο, εκτός της Silicon Valley, οι οποίες πιστεύουν ότι θα εξελιχθούν ως κόμβοι τεχνολογικής καινοτομίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι πόλεις που συμπλήρωσαν την κορυφαία 10άδα είχαν ήδη ξεχωρίσει ως ισχυρά οικοσυστήματα και πριν από την πανδημία, γεγονός που τους επιτρέπει να ισχυροποιηθούν -και ενδεχομένως να αποτελέσουν πραγματικό ανταγωνισμό για τη Silicon Valley- καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για την ανάκαμψη μετά την COVID-19.

Αξίζει να σημειωθούν κάποιες μετακινήσεις στην κορυφαία δεκάδα σε σύγκριση με την περσινή έρευνα. Η Σεούλ, που κατατάχθηκε όγδοη πέρυσι, έπεσε από τη δεκάδα στην δέκατη τέταρτη θέση φέτος, ενώ οι πόλεις Austin και Seattle, που κατέλαβαν την ενδέκατη και την εικοστή τέταρτη θέση αντίστοιχα πέρυσι, μοιράστηκαν τη δέκατη θέση το 2021. Ενώ η Silicon Valley είναι γνωστή ως η κυρίαρχη περιοχή στην παγκόσμια τεχνολογία, μόνο το ένα τρίτο των ηγετικών στελεχών αναφέρει με ισχυρή βεβαιότητα ότι θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στην καινοτομία μακροπρόθεσμα, με ένα παρόμοιο ποσοστό να πιστεύει ότι δεν θα το καταφέρει.

Ο Alex Holt προσθέτει: «H KPMG ρώτησε τους συμμετέχοντας που προηγουμένως είχαν απαντήσει ότι οι φυσικοί κόμβοι είναι πολύ σημαντικοί, ποια είναι η πιθανότητα το κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας του κόσμου να μετακινηθεί από τη Silicon Valley σε άλλη τοποθεσία τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ένα τρίτο (32%) δηλώνει έντονη βεβαιότητα ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενδιαφέρον όμως είναι και ότι σε παρόμοιο ποσοστό πιστεύουν έντονα ότι δεν θα το καταφέρει. Οι απόψεις εταιρειών διαφορετικού μεγέθους παρουσιάζουν ελαφρές αποκλίσεις σε αυτό το θέμα. Σε ποσοστό 38% οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση, αλλά μόλις το 27% των μικρών/νεοφυών εταιρειών έχουν την ίδια άποψη.

Οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους βρίσκονται στη μέση στο 32%. Αυτό που γίνεται φανερό από την έρευνά μας είναι ότι τα ηγετικά στελέχη στον κλάδο της τεχνολογίας αφουγκράζονται τους ανθρώπους τους και διαμορφώνουν πολιτικές και απόψεις για τις μελλοντικές στρατηγικές τους με βάση τις ανάγκες και τις προσδοκίες του εργατικού τους δυναμικού και τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες που δημιουργούν τα διαφορετικά μοντέλα εργασίας. Ο κλάδος έχει τη φήμη ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία των νέων τρόπων εργασίας και η άποψή μου είναι ότι η COVID-19 απλώς επιτάχυνε αυτή την αίσθηση της καινοτομίας και των προοδευτικών αλλαγών. Δεν υπάρχει μία προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους και ήδη βλέπουμε κάποια διαφοροποίηση στον κλάδο. Ενώ υπάρχουν ακόμα μερικά σημαντικά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα σχετικά με τα μακροπρόθεσμα μοντέλα για το εργατικό δυναμικό, ο τομέας φαίνεται να δράττεται της ευκαιρίας να δημιουργήσει μια πραγματικά υβριδική δομή, συνδυάζοντας τα αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα τεχνολογικών κόμβων με την ευελιξία, την ισορροπία και την πρόσβαση στο ταλαντούχο δυναμικό που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα