Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 07:43

Μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, όμως αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εγκατεστημένο εκεί, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζοντας πως αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες που έλαβε.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως εκτοξεύθηκαν ως και 5 ρουκέτες, ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι σαφές ακόμη εάν καταρρίφθηκαν όλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι οριστική ακόμη.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν εκτοξεύσεις ρουκετών και εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την επομένη της ανακοίνωσης από τον στρατό των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε με αεροπορικό πλήγμα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου καταγράφηκε την παραμονή της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου αύριο Τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 09:15

Σχετικά Άρθρα

  • Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη
    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη

    Η απόφαση έρχεται μετά την άρνηση παροχής ασύλου του δικαστηρίου της Αυστρίας σε δύο Αφγανές το 2015 και το 2020.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το φύλο και η ιθαγένεια από μόνα τους είναι επαρκείς λόγοι για να χορηγήσει μια χώρα άσυλο σε γυναίκες από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα τους.

    Οι αρχές της Αυστρίας αρνήθηκαν το καθεστώς του πρόσφυγα σε δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν αφού ζήτησαν άσυλο το 2015 και το 2020. Οι γυναίκες αμφισβήτησαν την άρνηση ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Αυστρίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του. «Αρκεί να ληφθούν υπόψη μόνο η εθνικότητα και το φύλο της», επισημαίνει.

    Οι Ταλιμπάν

    Από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021 έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη σχολική εκπαίδευση, την εργασία και τη γενική ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή.

    Τον Αύγουστο οι Ταλιμπάν κωδικοποίησαν ένα σύνολο κανόνων που διέπουν την ηθική σύμφωνα με το νόμο της σαρία. Οι κανόνες εφαρμόζονται από το υπουργείο ηθικής, το οποίο λέει ότι έχει συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους για παραβιάσεις.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της»

    Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τους Ταλιμπάν να καταργήσουν μια σειρά από «εξωφρενικούς» νόμους που, όπως είπε, επιχειρούν να μετατρέψουν τις γυναίκες σε σκιές.

    Μια γυναίκα, που ονομάζεται ΑΗ στα δικαστικά έγγραφα, έφυγε από το Αφγανιστάν για το Ιράν με τη μητέρα και τις αδελφές της όταν ήταν περίπου 13-14 ετών, αφού ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ναρκομανής, προσπάθησε να την πουλήσει για να χρηματοδοτήσει τον εθισμό του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

    Η άλλη γυναίκα, που προσδιορίζεται ως FN, η οποία γεννήθηκε το 2007, δεν έχει ζήσει ποτέ στο Αφγανιστάν. Η ίδια και η οικογένειά της ζούσαν στο γειτονικό Ιράν χωρίς άδεια παραμονής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν δικαίωμα να εργαστούν και η ίδια δεν μπορούσε να λάβει εκπαίδευση. Έφυγε από το Ιράν και υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Αυστρία.

    «Η ίδια (η FN) δήλωσε ότι αν επέστρεφε στο Αφγανιστάν, ως γυναίκα θα κινδύνευε να απαχθεί, δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το σχολείο και ίσως να μην ήταν σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό της χωρίς την οικογένειά της εκεί», αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ - EPA/GHULAMULLAH HABIBI
  • Μπαράζ ρουκετών προς το Ισραήλ από το Λίβανο - Ήχησαν οι σειρήνες
    Μπαράζ ρουκετών προς το Ισραήλ από το Λίβανο - Ήχησαν οι σειρήνες

    Μεγάλος αριθμός ρουκετών εκτοξεύτηκε στο βόρειο Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν από το Λίβανο την Κυριακή (15/9).

    Οι σειρήνες ήχησαν σε πολλές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ μέχρι και το κεντρικό Γκολάν.

    Άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές δεν υπήρξαν.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού το βράδυ του Σαββάτου (14/9) ότι επιτέθηκαν σε αρκετές αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βαθιά μέσα στο Λίβανο.

    Νωρίτερα πύραυλος εδάφους-εδάφους που εκτοξεύθηκε προς το κεντρικό Ισραήλ από την Υεμένη κατέπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

    Σειρήνες, που προειδοποιούσαν για επικείμενη αεροπορική επιδρομή στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ, ήχησαν με τους κατοίκους να σπεύδουν να προστατευθούν σε καταφύγια.

    Η ισραηλινή υπηρεσία πρώτων βοηθειών Magen David Adom ανέφερε ότι περιέθαλψε εννέα άτομα που τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν σε καταφύγια κατά τη διάρκεια μιας πρωινής πυραυλικής επίθεσης που ενεργοποίησε τις σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ.

    Πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με ελαφρά τραύματα.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER

  • Επίθεση Τραμπ σε Χάρις για την «καταστροφική» αποχώρηση των Αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν
    Επίθεση Τραμπ σε Χάρις για την «καταστροφική» αποχώρηση των Αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν

    Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από την Καμπούλ το 2021 ως «ταπείνωση» για τις ΗΠΑ, δείχνοντας τη Κάμαλα Χάρις και τον Τζο Μπάιντεν.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε στο «στόχαστρό» του την Κάμαλα Χάρις, την οποία κατηγόρησε για την «καταστροφική», όπως είπε, αποχώρηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Η σχετική δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια τελετής για την απότιση φόρου τιμής σε δεκατρείς στρατιωτικούς πεσόντες στην Καμπούλ, τρία χρόνια μετά τον θάνατό τους.

    Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, υποψήφιος για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από την Καμπούλ το 2021 και πλέον στρέφει τα «πυρά» του στην Κάμαλα Χάρις.

    Μπροστά στην εθνική ένωση των μελών της Εθνοφρουράς στο Ντιτρόιτ, ο 78χρονος πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε το επεισόδιο αυτό ως «ταπείνωση» για τις ΗΠΑ, που «προκάλεσαν η Κάμαλα Χάρις (και) ο Τζο Μπάιντεν».

    Οι Ταλιμπάν, στην εξουσία έκτοτε στο Αφγανιστάν, κυρίευσαν την Καμπούλ, την πρωτεύουσα, τη 15η Αυγούστου 2021, καθώς κατέρρεε η κυβέρνηση που υποστήριζαν οι ΗΠΑ.

    Μερικές ημέρες αργότερα, την 26η Αυγούστου, εν μέσω χάους, επίθεση βομβιστή-καμικάζι στοίχισε τη ζωή σε 13 αμερικανούς στρατιωτικούς και 170 Αφγανούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που ήταν γεμάτο κόσμο και πολιορκημένο από χιλιάδες πολίτες που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα.

    Ο Ρεπουμπλικάνος βρήκε στο ζήτημα αυτό ευκαιρία να επιτεθεί στην αντίπαλό του: «Καθ’ ομολογία της, η Κάμαλα Χάρις διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην καταστροφική αποχώρηση (των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) από το Αφγανιστάν», τόνισε η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του υποψηφίου ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου σε ανακοίνωσή της.

    Ο τελευταίος την κατηγόρησε πως «γέλασε όταν δημοσιογράφος τη ρώτησε για τους αμερικανούς πολίτες που παραμένουν παγιδευμένοι στο Αφγανιστάν».

    Τον Απρίλιο του 2023, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά προσάπτοντας στον κ. Τραμπ πως δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στην άτακτη υποχώρηση.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρηματολόγησε πως συμφωνία που σύναψαν τον Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνηση του τότε προέδρου Τραμπ και οι Ταλιμπάν έφερε τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν προ αδιεξόδου, αναγκάζοντάς τη να ορίσει ημερομηνία αποχώρησης αλλά χωρίς να έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την εκτέλεσή της.

    Η Κάμαλα Χάρις έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία απέτισε φόρο τιμής στους «13 αφοσιωμένους πατριώτες» προσθέτοντας ότι «προσεύχεται» για τις οικογένειές τους. «Η καρδιά μου ραγίζει για την οδύνη και την απώλειά τους», πρόσθεσε.

    Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος έχει επικριθεί επανειλημμένα για εμπρηστικά σχόλια και πράγματα που φέρεται να έχει πει κατ’ ιδίαν για βετεράνους του αμερικανικού στρατού. Στις αρχές του μήνα, έκρινε πως η κορυφαία τιμητική διάκριση για τους πολίτες στη χώρα είναι «πολύ καλύτερη» από τα παράσημα που δίνονται σε στρατιωτικούς, διότι αυτοί οι τελευταίοι είναι «σε πολύ άσχημη κατάσταση» ή «νεκροί» όταν τους απονέμονται.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
  • Χεζμπολάχ: Εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεσή της από την έναρξη του πολέμου με 320 ρουκέτες - Απαντά το Ισράηλ
    Χεζμπολάχ: Εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεσή της από την έναρξη του πολέμου με 320 ρουκέτες - Απαντά το Ισράηλ

    «Ήταν μόνο η πρώτη φάση της επίθεσης» λέει η Χεζμπολάχ

    Η μεγαλύτερη επίθεση από την πλευρά του Λιβάνου ήταν αυτή που εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Κυριακής η Χεζμπολάχ όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα με την ισλαμιστική οργάνωση να ανακοινώνει πως ολοκληρώθηκε μόνο η πρώτη της φάση της, ως αντίποινα για τον θάνατο ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, Φουάντ Σουκρ.

    Η Χεζμπολάχ έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε «επίθεση με μεγάλο αριθμό drones» και «320 ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, ειδικά εναντίον «σημαντικού στρατιωτικού στόχου», χωρίς να διευκρινίσει ποιον, ενώ ισχυρίστηκε ότι επλήγησαν 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν προληπτικά δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, διότι εντόπισαν προετοιμασίες του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χεζμπολά, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς, για επίθεση «ευρείας κλίμακας» εναντίον του Ισραήλ, όπου ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 48 ώρες.

    Η απάντηση του Ισραήλ

    Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν από την άλλη πως οι περισσότεροι βομβαρδισμοί τους —έγιναν τουλάχιστον 40, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ— έπληξαν στόχους στον νότιο Λίβανο προς το παρόν, διεμήνυσαν ωστόσο ότι θα πλήξουν οποιαδήποτε τοποθεσία όπου θεωρούν πως υφίσταται απειλή. Πρόσθεσαν πως καταμέτρησαν «πάνω από 150» βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.

    Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να επικοινωνεί «επί μονίμου βάσεως» με την ισραηλινή κυβέρνηση.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ, που πρόσκειται στο σιιτικό λιβανικό κίνημα, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, έκανε λόγο για σειρά ισραηλινών επιδρομών σε περιοχές Κουνίν Ρασφ, Ατ Ταΐρι, Μπέιτ Γιαχούν, Αλ Χαρντάλι, Ζάουταρ, Ικλίμ αλ Τούφα και αλ Ρεϊχάν, στον νότιο Λίβανο.

    Έκτακτη συνεδρίαση στο Ισραήλ υπό τον Νετανιάχου

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε νωρίτερα πως συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου για τις 07:00. Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο «εσωτερικό μέτωπο» —σε όλη την ισραηλινή επικράτεια— για 48 ώρες.

    Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι πτήσεις που προγραμματίζονταν από αυτό προς άλλους προορισμούς θα αναβάλλονταν και ότι οι εισερχόμενες πτήσεις θα εκτρέπονταν, ωστόσο πριν από λίγο έκανε γνωστό πως η λειτουργία του συνεχίζεται ομαλά από τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, μετά τις 8:00 έγινε γνωστό πως οι πτήσει αρχίζουν ξανά.

    Εχθροπραξίες εν μέσω συνομιλιών στο Κάιρο

    Οι σημερινές εχθροπραξίες Ισραήλ-Χεζμπολά καταγράφτηκαν εν μέσω των συνομιλιών στο Κάιρο με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακο ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτεια.

    Οι ανταλλαγές πυρών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Χεζμπολά είναι στην πράξη καθημερινές από την επομένη της έναρξης του πολέμου.

    Η κλιμάκωση της κρίσης με τον θάνατο του Σουκρ

    Οι φόβοι για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, το ξέσπασμα ολοκληρωτικού πολέμου, εντάθηκαν μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κι αυτόν μερικές ώρες αργότερα του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη. Το Ιράν και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον φόνο κι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση.

    Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται αυτή τη στιγμή» σε θέσεις της Χεζμπολά.

    «Παρατηρήσαμε προετοιμασίες της Χεζμπολά για επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας», ανέφερε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός σε μήνυμά του συνταγμένο στα αραβικά, προορισμένο για τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου, που δημοσιοποίησε μέσω Telegram.

    Κάλεσε «οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολά» να φύγει «αμέσως (...) για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του», συμπληρώνοντας πως «θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

    Από την 8η Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 600 άνθρωποι στην Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολά, αλλά και 131 άμαχοι, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην άλλη πλευρά, στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο και προσαρτημένο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, έχουν σκοτωθεί 23 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

    Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν σχεδόν 50 Παλαιστίνιους προχθές Παρασκευή και χθες Σάββατο, σύμφωνα με την πολιτική προστασία και υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στον θύλακο, ενώ από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως σκοτώθηκαν τρεις έφεδροι.

    Με αυτό το φόντο διεξάγονταν χθες συνομιλίες στο Κάιρο προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για εκεχειρία, οι πιθανότητες για την οποία πάντως μοιάζουν λίγες.

    Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων άρχισε την Πέμπτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με παρόντες τους επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινή κατασκοπεία) Δαυίδ Μπαρνέα και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία) Ρονέν Μπαρ, του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, του συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ, καθώς και των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ.

    Αντιπροσωπεία της Χαμάς πήγε στο Κάιρο, χωρίς να αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες· επρόκειτο να συναντηθεί χθες βράδυ με αιγύπτιους αξιωματούχος, είπε στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

    Εδώ και μήνες, οι μεσολαβητές προσπαθούν να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν ανακωχή, να σταματήσουν έστω για κάποιο διάστημα τον πόλεμο που διανύει την 324η ημέρα του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η μόνη ανάπαυλα ήταν η κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο.

    Αιγυπτιακή πηγή ανέφερε χθες πως οι χθεσινές συνομιλίες επρόκειτο να αποτελέσουν «σημείο καμπής», ενώ η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «πρόοδο» την Παρασκευή.

    Οι συνομιλίες σκόνταφταν κυρίως στο ζήτημα του ελέγχου του λεγόμενου Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου που κυρίευσε ο ισραηλινός στρατός τον Μάιο.

    Ο κ. Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος οι δυνάμεις του να διατηρήσουν τον έλεγχο του «για να εμποδιστεί ο επανεξοπλισμός της Χαμάς που θα της επέτρεπε να διαπράξει εκ νέου τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου», σύμφωνα με το γραφείο του.

    Από την πλευρά του το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απαιτεί την αποχώρηση των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων από όλο τον θύλακο, συμπεριλαμβανομένου του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.

    Το κίνημα επιμένει να ζητεί να εφαρμοστεί πρόταση όπως παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν την 31η Μαΐου και το ίδιο διαβεβαίωσε πως αποδέχεται στις αρχές Ιουλίου. Προέβλεπε ανακωχή έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων· κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακο υπό πολιορκία.

    Ο κ. Νετανιάχου δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως θα συνεχίσει τον πόλεμο ώσπου κατ’ αυτόν να εξαρθρωθεί εντελώς η Χαμάς, που πήρε την εξουσία το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.199 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

    Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους 105 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο, πλην όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

    Στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40.334 άνθρωποι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δεν διευκρινίσει πόσοι ήταν μαχητές και πόσοι άμαχοι. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάντως, τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Οι επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή στον θύλακο, όπου έχει εκτοπιστεί περί το 90% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, κατά τα Ηνωμένα Έθνη.

    Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

  • Αφγανιστάν: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα της χώρας
    Αφγανιστάν: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα της χώρας

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ξαφνικών πλημμυρών που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στο δυτικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    "Πενήντα κάτοικοι της επαρχίας Γορ έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν χθες, Παρασκευή, και αγνοείται η τύχη αριθμού άλλων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Αμπντούλ Ραχμάν Μπάντρι.

    Οι πλημμύρες κατέστρεψαν περίπου 2.000 κατοικίες και προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες άλλες, πρόσθεσε.

    "Οι τρομερές πλημμύρες σκότωσαν επίσης πολλά ζώα εκτροφής, (...) κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, εκατοντάδες γέφυρες και χιλιάδες δέντρα", πρόσθεσε επίσης, σημειώνοντας ότι οι δρόμοι έχουν "αποκλειστεί τελείως".

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της κεντρικής επαρχίας Γορ, τον Μαουλάουι Αμπντούλ Χάι Ζαΐμ, προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν χθες, εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχει πρόσβαση σε πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην περιοχή.

    Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι 2.000 σπίτια καταστράφηκαν τελείως και 4.000 υπέστησαν εν μέρει ζημιές, σημειώνοντας ότι πάνω από 2.000 καταστήματα στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Φέροζ-Κοχ, έχουν βυθιστεί στο νερό.

    Κι άλλες επαρχίες στο βόρειο Αφγανιστάν επλήγησαν από ξαφνικές πλημμύρες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες αυτές, κυρίως στην επαρχία Μπαγλάν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και αξιωματούχους των Ταλιμπάν.

    Οι καταρρακτώδεις βροχές ήρθαν έπειτα από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα και χρόνια ξηρασίας στη χώρα αυτή που θεωρείται από τους ειδικούς ότι βρίσκεται μεταξύ των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMIULLAH POPAL

  • Μέση Ανατολή: Ρουκέτες και από Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη κατά του Ισραήλ
    Μέση Ανατολή: Ρουκέτες και από Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη κατά του Ισραήλ

    Επικίνδυνα κλιμακώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η λιβανική παράταξη Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε νέα ομοβροντία ρουκετών, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, εναντίον ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, με την πρώτη να εξαπολύεται ενώ βρισκόταν παράλληλα σε εξέλιξη άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους.

    Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ, παράταξη προσκείμενη στο Ιράν που εμπλέκεται σε εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό καθημερινά τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες, από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, διευκρίνισε πως εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον τριών ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

    Την ίδια ώρα, σε τηλεοπτική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση». Είπε επίσης ότι ορισμένες από τις εκτοξεύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν από το Ιράκ και την Υεμένη.

    Αναχαιτίστηκαν το 99% των 300 πυραύλων

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

    Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

    Δεκάδες εκτοξεύσεις πυραύλων εδάφους-εδάφους από το Ιράν εντοπίστηκαν να πλησιάζουν το ισραηλινό έδαφος. Η Συστοιχία Εναέριας Άμυνας του IDF αναχαίτισε επιτυχώς τις περισσότερες εκτοξεύσεις χρησιμοποιώντας το σύστημα εναέριας άμυνας Arrow, μαζί με τους στρατηγικούς συμμάχους του Ισραήλ, πριν οι εκτοξεύσεις περάσουν στο ισραηλινό έδαφος Εντοπίστηκε ένας μικρός αριθμός χτυπημάτων, συμπεριλαμβανομένης της βάσης του στρατού στο νότιο Ισραήλ, όπου προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε υποδομές.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι η επίθεση έγινε ως αντίποινα για το φονικό ισραηλινό πλήγμα εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER

  • Συνετρίβη επιβατικό αεροσκάφος στο Αφγανιστάν - Φόβοι για θύματα
    Συνετρίβη επιβατικό αεροσκάφος στο Αφγανιστάν - Φόβοι για θύματα

    Έχει σταλεί ομάδα στο σημείο της συντριβής

    Αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του βορειοανατολικού Αφγανιστάν.

    Από τη συντριβή του ινδικού επιβατικού αεροσκάφους στο βόρειο Αφγανιστάν την Κυριακή, υπάρχουν φόβοι για θύματα, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Tolo News μετέδωσε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στη βόρεια επαρχία Badakhshan.

    Ο Ζαμπιχουλάχ Αμίρι, αξιωματούχος του επαρχιακού Τμήματος Ενημέρωσης και Πολιτισμού, δήλωσε ότι έχει σταλεί ομάδα στο σημείο της συντριβής στην περιοχή Τοπχάνα της περιφέρειας Κουράν-ουα-Μουντζάν, γράφει το Anadolu.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μεγάλος σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν: Οι πρώτες πληροφορίες
    Μεγάλος σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν: Οι πρώτες πληροφορίες

    Μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στο Αφγανιστάν, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, το μέγεθος του σεισμού ανέρχεται σε 6,3 Ρίχτερ, και το επίκεντρο εντοπίζεται 69 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης Φαϊζαμπάντ.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch