Η κυβέρνηση της Χιλής ανήγγειλε χθες Τρίτη την κατασκευή στην έρημο Ατακάμα αιολικού πάρκου που θα ηλεκτροδοτεί τον τομέα των μεταλλείων, επένδυση αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το αιολικό πάρκο, ονόματι Horizonte, θα κατασκευαστεί από τη χιλιανή εταιρεία Colbún και θα έχει παραγωγική δυνατότητα 778 MW, διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ενέργειας.
Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 140 ανεμογεννητριών σε επιφάνεια 80.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Αντοφαγκάστας (περίπου 1.000 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγο), που χαρακτηρίζεται η πρωτεύουσα των ορυχείων και των μεταλλείων.
Το αιολικό πάρκο προορίζεται «να είναι το μεγαλύτερο της Λατινικής Αμερικής»· θα παράγει ενέργεια που θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες 700.000 νοικοκυριών, προστίθεται στο κείμενο.
Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη της χρονιάς και η εγκατάσταση αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2024. Το πάρκο αυτό θα επιτρέψει να αποφεύγεται η εκπομπή κάπου 1,2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ποσότητας που θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση 300.000 αυτοκινήτων από την κυκλοφορία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Θα αυξήσει κατά 70% τη δυναμικότητα ως προς την παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα στην Αντοφαγκάστα. Στην περιοχή αυτή είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα μεταλλεία χαλκού της Χιλής, που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή χαλκού παγκοσμίως.
Στην έρημο Ατακάμα, μια από τις πιο ξηρές στον κόσμο, υπάρχουν κι άλλες εγκαταστάσεις για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, όπως το μεγαλύτερο εργοστάσιο που λειτουργεί με φωτοβολταϊκά πάνελ σε όλη τη Λατινική Αμερική, στο Σέρο Ντομιναδόρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 10:35
Από τους τραυματίες, πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Περίπου τριάντα μαθητές δημόσιου σχολείου στο Σαντιάγο της Χιλήςτραυματίστηκαν χθες Τετάρτη, οι πέντε πολύ σοβαρά, καθώς έφτιαχναν κοκτέιλ Μολότοφ μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανακοίνωσαν οι αρχές.
«Τραυματίστηκαν πάνω από 30 μαθητές», συνόψισε ο υπουργός Παιδείας Νικολάς Κατάλδο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το δραματικό συμβάν στο γυμνάσιο/λύκειο Internado Nacional Barros Arana (INBA).
Lo ocurrido en el INBA (Internado Nacional Barros Arana), es una consecuencia de la permisibilidad de aquellas autoridades que creen que la violencia es legítima y que la han romantizado desde el primer día.
Από τους τραυματίες, πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε η υπουργός Υγείας Χιμένα Αγκιλέρα κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.
«Υπό συνθήκες που δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη, οι μηχανισμοί αυτοί ανεφλέγησαν, προκαλώντας εγκαύματα σε μεγάλο αριθμό μαθητών που βρίσκονταν στις τουαλέτες» του σχολικού ιδρύματος, εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας, ο Φερνάντο Αλβορνός.
❗️💥🇨🇱 - An explosion at the Internado Nacional Barros Arana (INBA), in Chile, left several students injured while preparing Molotov cocktails for student protests.
At least 20 students suffered burns, four of which are in critical condition. pic.twitter.com/Ae9lKIJj6o
Σύμφωνα με ΜΜΕ, οι μηχανισμοί ανατινάχθηκαν το μεσημέρι, καθώς μαθητές ετοίμαζαν γιορτή ενόψει του τέλους της σχολικής χρονιάς για συμμαθητές τους που βρίσκονται στην τελευταία τάξη.
Το INBA είναι από τα αρχαιότερα και γνωστότερα δημόσια γυμνάσια και λύκεια στο Σαντιάγο.
🔴Último Minuto Explosión de Bomba Molotov al interior del Instituto Barros Arana de Santiago deja 9 alumnos en estado grave, Bomberos Santiago, Maipú en el lugar, varias ambulancias realizan traslados por alumnos con quemaduras @biobio@chile_accidente@Louisvasquez23pic.twitter.com/rnXizcW5S0
«Τα κοκτέιλ Μολότοφ είναι όπλα», σχολίασε από την προεδρία η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά, υπογραμμίζοντας ότι οι αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί αυτού του είδους δεν μπορούν να γίνονται «αποδεκτοί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων».
Τα τελευταία χρόνια, μαθητές του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος έχουν οργανώσει σε αρκετές περιπτώσεις διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία, για να απαιτήσουν περισσότερους πόρους για τη δημόσια παιδεία.
Ένα από τα πιο άνυδρα και άγονα μέρη του κόσμου επλήγη από τις πρώτες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες.Στη Σαχάρα βρέχει, αλλά συνήθως μόνο λίγες ίντσες το χρόνο και σπάνια στα τέλη του καλοκαιριού.
Ωστόσο, επί δύο ημέρες τον Σεπτέμβριο, έβρεξε έντονα σε τμήματα της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, αφού ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων πέρασε από τη βορειοδυτική Σαχάρα.
Τα δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν σχεδόν 8 ίντσες βροχής σε ορισμένα μέρη της περιοχής.
Εντυπωσιακές εικόνες
Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφονται από στην Σαχάρακαθώς οι πρωτόγνωρες πλημμύρες που κατέκλυσαν την έρημο δείχνουν μεγάλες λίμνες ανάμεσα σε αμμόλοφους.
Sahara desert witnesses first floods in 50 years
A rare deluge of rainfall left blue lagoons of water amid the palm trees and sand dunes of the Sahara desert, nourishing some of its driest regions with more water than they had seen in decades. pic.twitter.com/rqI3oSLHrd
«Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο AP ο HoussineYouabeb από την μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου. Η βροχή γέμισε επίσης λίμνες που συνήθως είναι στεγνές, όπως αυτή στο Εθνικό Πάρκο Iriqui, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου. Οι δορυφορικές εικόνες της NASA από την περιοχή, που χρησιμοποιούν ψευδοχρώματα για να αναδείξουν καλύτερα τα νερά των πλημμυρών, δείχνουν νεοσχηματισμένες λίμνες σε ολόκληρες εκτάσεις της βορειοδυτικής Σαχάρας.
The Sahara Desert is flooding in Morocco for the first time in nearly 50 years after heavy rain. pic.twitter.com/20NDCdxjbP
Μεγάλο μέρος της βροχής έπεσε σε αραιοκατοικημένες απομακρυσμένες περιοχές προκαλώντας θανατηφόρες πλημμύρες τον περασμένο μήνα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στο μέλλον αναμένονται περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις στη Σαχάρα, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να θερμαίνει τον πλανήτη και να διαταράσσει τον κύκλο του νερού.
Η έρημος Νεγκέβ, στο Ισραήλ, εκτός από πεδίο μάχης και αντιπαράθεσης των Παλαιστινίων με τους Ισραήλινούς, αποτελεί πεδίο εφαρμογής ενός έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ενώ για την αναδάσωση της χρησιμοποιούνται και είδη χαλέπιου πεύκης από τον Πύργο Ηλείας.
Η έρημος Νεγκέβ, που καλύπτει περίπου το 60% της έκτασης του Ισραήλ, χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρασία και ελάχιστη βλάστηση, γεγονός που καθιστά την αναδάσωσή της ιδιαίτερα δύσκολη.
Η επιλογή της χαλέπιου πεύκης είναι στρατηγική, καθώς αυτό το είδος δέντρου είναι ανθεκτικό στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, την έλλειψη νερού και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Το δάσος Yatir, όπως έχει ονομαστεί η έκταση που από το 1960, έχει αναδασωθεί, αποτελείται κυρίως από χαλέπιο πεύκη (>90%), και μετά από αρκετούς κύκλους αραίωσης η πυκνότητα των δασών σήμερα είναι περίπου 300 δέντρα ανά εκτάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχειά του εργαστηρίου Ντάν Γιακίρ του Ινστιτούτου Επιστημών Βάιζμαν, Ο δείκτης φυλλικής επιφάνειας (LAI) είναι περίπου 1,7, με εύρος περίπου ±0,3 πάνω από το εποχιακό κύκλο και κάθε χρόνο· Το ύψος του δέντρου είναι περίπου 10 m και η μέση διάμετρος του στελέχους στο ύψος του στήθους (DBH) είναι 17 cm. Η κύρια περίοδος αύξησης της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας και των μίσχων στο δάσος είναι από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.
Αντίθετα, η έκρηξη των μπουμπουκιών είναι στα μέσα Μαρτίου και η ανάπτυξη των φύλλων συνεχίζεται μέχρι τον Οκτώβριο. Η βλάστηση του κάτω ορόφου αποτελείται από νάνους θάμνους, ποώδη είδη, βιολογικό φλοιό και μονοετή φυτά, τα οποία αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής βιομάζας του οικοσυστήματος. Το δάσος αναπτύσσεται σε περίπου 0,20-1 m βαθύ ελαφρύ χώμα Rendzina πάνω από ασβεστόλιθο, με σύσταση αργίλου έως αμμο-αργιλλοαργιλώδους.
Πεύκα από τον Πύργο Ηλείας στην έρημο Νεγκέβ
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα είδη χαλέπιου πεύκης, που έχουν επιλεχθεί από το Jewish National Fund (JNF), που έχει αναλάβει από το 1960 την αναδάσωση τμήματος της ερήμου, είναι και αυτή που φύεται στην περιοχή του Πύργου Ηλείας.
Δενδρύλλια και σπόροι από τα δάση της περιοχής του Πύργου, έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ, όπου φυτεύονται στις προς αναδάσωση εκτάσεις.
Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη του μεγάλου φυσικού πλούτου που έχει η Ελλάδα, σημειώνει μιλώντας στο CNN Greece, η Παρασκευή Αλιζιώτη, Καθηγήτρια Δασικής Γενετικής και Βελτίωσης Δασοπονικών Ειδών, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
Πρόκειται για μοναδικά οικοσυστήματα στον κόσμο, με μοναδικό γενετικό υλικό, που είναι ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή, τονίζει.
Η αναδάσωση της Νεγκέβ στοχεύει στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και στην αύξηση της συγκράτησης του νερού. Επιπλέον, η δενδροφύτευση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διάβρωσης και στην αποτροπή της ερημοποίησης, ενώ δημιουργεί ένα νέο μικροκλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη φυτών και ζώων. Η ανάπτυξη δασών στην περιοχή μπορεί, επίσης, να προσφέρει πόρους και ευκαιρίες απασχόλησης στις τοπικές κοινότητες, ενισχύοντας την οικονομική τους ανάπτυξη.
Για αυτό και η επιλογή συγκεκριμένων ειδών, με χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του έργου, είναι κρίσιμης σημασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δέντρα που φυτεύονται στο δάσος Yatir, δεν ποτίζονται από τεχνητά συστήματα άρδευσης, αλλά μεγαλώνουν προσαρμοζόμενα στις συνθήκες.
Με το παράδειγμα της χαλεπίου πεύκης από τον Πύργο, που αναδασώνει την έρημο Νεγκέβ, η Παρασκευή Αλιζιώτη, τονίζει την μεγάλη ανεκτική αξία που έχουν τα ελληνικά οικοσυστήματα, τα οποία είναι ήδη γενετικά προσαρμοσμένα στην κλιματική αλλαγή.
Υπογραμμίζει παράλληλα, την σημασία που έχει η προστασία των μοναδικών αυτών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές, με βάση και τον ρόλο τους στην προστασία από την κλιματική αλλαγή.
Η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο, η Σαχάρα, φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της την περίοδο ξηρασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς γι' αυτό ευθύνονται η μετάβαση από το El Niño στο La Niña και η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.
Η Σαχάρα, που βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. Παρόλο που οι έρημοι χαρακτηρίζονται παραδοσιακά από ξηρό κλίμα με χαμηλά επίπεδα βλάστησης, η Σαχάρα έχει γίνει πιο πράσινη τα τελευταία χρόνια — κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Από το καφέ στο πράσινο
Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνο, οι βροχοπτώσεις βόρεια του Ισημερινού στην Αφρική αυξάνονται λόγω της περιόδου των μουσώνων. Αυτή η καταιγίδα δημιουργείται όταν ο τροπικός αέρας κοντά στον Ισημερινό συναντά τον ζεστό, ξηρό αέρα από τον βορρά της ηπείρου. Αυτό το όριο ονομάζεται Ενδοτροπική Ζώνη Σύγκλισης (ITCZ).
Η ITCZ «μετατοπίζεται βόρεια του ισημερινού κατά τους θερινούς μήνες του Βόρειου Ημισφαιρίου» και «χαμηλώνει νότια του ισημερινού κατά τους θερμούς μήνες του Νότιου Ημισφαιρίου», σύμφωνα με το CNN.
Ωστόσο, η ITCZ «μετακινείται πιο βόρεια όσο θερμαίνεται ο πλανήτης», εξήγησε ο Karsten Haustein, κλιματικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία, στο CNN.
«Τουλάχιστον, αυτό είναι που προτείνουν τα περισσότερα μοντέλα», συμπληρώνει. Το σύνορο αυτό έχει μετακινηθεί πιο βόρεια φέτος απ’ ότι συνήθως, κάνοντάς την περιοχή της Σαχάρας δύο έως έξι φορές πιο υγρή από το κανονικό.
An extratropical cyclone over the Sahara Desert drenched parts of Morocco and Algeria – bringing up to a year’s worth of rain to some areas. 🌧️ @nasa’s Terra satellite captured floodwaters and some Saharan lakes, usually dry, filled with water. https://t.co/cuS1c73RoApic.twitter.com/m8Ga8G0FgO
«Το Βόρειο Ημισφαίριο, καθώς έχει περισσότερη ξηρασία από το Νότιο Ημισφαίριο, τείνει να θερμαίνεται περισσότερο και έτσι θα μπορούσε να ωθήσει την ITCZ πιο βόρεια», δήλωσε ο Francesco S.R. Pausata, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, στην Washington Post.
Πού παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη βλάστηση;
Η μεγαλύτερη αύξηση στη βλάστηση φέτος παρατηρήθηκε στο νότιο Τσαντ, το νότιο Σουδάν και την Ερυθραία. Μέρη του Μάλι, του Νίγηρα, του Τσαντ, του Σουδάν και της Ερυθραίας είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη βροχόπτωση.
Ένα ξαφνικό κύμα πλούσιας βλάστησης ακολούθησε έναν υπερτροπικό κυκλώνα στη βορειοδυτική Σαχάρα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ο οποίος έφερε έντονες βροχοπτώσεις σε περιοχές που σπάνια δέχονται βροχή, σύμφωνα με το Earth Observatory της NASA.
«Αυτό που είναι επίσης συναρπαστικό είναι ότι οι συνήθως ξηρές λίμνες στη Σαχάρα γεμίζουν λόγω αυτού του γεγονότος,» δήλωσε ο Moshe Armon, ανώτερος λέκτορας στο Ινστιτούτο Γηγενούς Επιστήμης και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, σε ανακοίνωση του Earth Observatory.
These images, captured by #VIIRS onboard the #NOAA21 satellite on Aug. 30 and Sept. 9, 2024, use enhanced color to highlight rain accumulation in the Sahara Desert.
Clouds are shown in light cyan, while water is dark blue to indicate moisture content.
Η βόρεια μετατόπιση της ITCZ και η βλάστηση της Σαχάρας πιθανώς έχουν δύο καταλύτες: τη μετάβαση από το El Niño στο La Niña και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.
«Το El Niño —ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες των ωκεανών στον ισημερινό Ειρηνικό— οδηγεί συνήθως σε ξηρότερες από το κανονικό συνθήκες στις υγρές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής,» ανέφερε το CNN. «Το La Niña, ή ακόμα και ένα αναπτυσσόμενο La Niña, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.»
Η κλιματική αλλαγή θερμαίνει επίσης την περιοχή, αναγκάζοντας την ITCZ να μετατοπίζεται σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Επιπλέον, οι υψηλότερες εκπομπές CO2, όπως αυτές από τα ορυκτά καύσιμα, μπορεί να προκαλέσουν πιο συχνές μετατοπίσεις της ITCZ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
«Κάθε μεμονωμένο γεγονός επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή»
Όχι μόνο η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ITCZ, αλλά και η ITCZ μπορεί να επηρεάσει το κλίμα. Η πρόσφατη βλάστηση της Σαχάρας μπορεί επίσης να σχετίζεται με μια πιο ήρεμη από το συνηθισμένο περίοδο τροπικών καταιγίδων στον Ατλαντικό.
«Δεδομένου ότι οι τροπικές κυματομορφές που προέρχονται από την ITCZ εξέρχονται από την Αφρική προς τον Ατλαντικό Ωκεανό πιο βόρεια από το συνηθισμένο, συναντούν πιο δροσερό αέρα και νερό, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης [καταιγίδων]», ανέφερε η Washington Post.
Η αυξημένη βροχόπτωση έχει θέσει μέχρι στιγμής 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε 14 χώρες σε κίνδυνο πλημμυρών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων. Επίσης, ενώ ορισμένες περιοχές λαμβάνουν περισσότερη βροχή από το συνηθισμένο, άλλες έχουν λάβει λιγότερη, θέτοντάς τες σε κίνδυνο ξηρασίας.
«Κάθε μεμονωμένο γεγονός επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Haustein.
Οι ήχοι ακούγονται από την παγωμένη λίμνη της κεντρικής Χιλής, Laguna del Maule - Οι εικόνες θυμίζουν την πρώτη ταινία της Εποχής των Παγετώνων
Μοιάζει με «τραγούδι από το διάστημα»: λένε κάποιοι για τους ήχους που μπορείς να ακούσεις στην παγωμένη λίμνη της κεντρικής Χιλής, Laguna del Maule. Είναι και αυτή μια από τις «λίμνες που τραγουδούν».
Οι ήχοι προκαλούνται από την κίνηση ή το σπάσιμο λεπτών στρωμάτων πάγου στην επιφάνεια της λίμνης όπως εξήγησε ο παγετωνολόγος Andres Rivera, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Χιλής.
Οι ήχοι αυτοί μπορεί να μην είναι τόσο κοινοί στην Χιλή, ωστόσο είναι πλέον συνηθισμένοι στην Ευρώπη και σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής
«Ο πάγος που σχηματίζεται στην επιφάνεια είναι πιο ελαφρύς και επιπλέει πάνω στο νερό. Το νερό συνεχίζει να κινείται λόγω των ρευμάτων ή του ανέμου. Ως εκ τούτου, ο πάγος της επιφάνειας μπορεί να μετακινηθεί και να παραμορφωθεί ή να σπάσει. Αυτό δημιουργεί ήχο» ανέφερε στο Reuters.
Θυμίζει την ταινία «Εποχή των Παγετώνων»
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ήχοι αυτοί μπορεί να μην είναι τόσο κοινοί στην Χιλή, ωστόσο είναι πλέον συνηθισμένοι στην Ευρώπη και σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής.
«Η σκηνή θυμίζει την πρώτη ταινία της Εποχής των Παγετώνων», πρόσθεσε ο Francisco Pulgar, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας Defensores Region del Maule, η οποία αγωνίζεται για την προστασία της περιοχής.
«Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη και σε ορισμένες χώρες της Βόρειας Αμερικής. Τις αποκαλούν λίμνες που τραγουδούν».
Η ξαφνική ανθοφορία στην έρημο Ατακάμα της Χιλής αποδίδεται στις βροχές που έφερε το μετεωρολογικό φαινόμενο στον Ειρηνικό.
Οι αμμοθίνες του οροπεδίου Ατακάμα στη Χιλή, της πιο άνυδρης ερήμου στον κόσμο, καλύφθηκε από ένα μοβ και άσπρο χαλί τις τελευταίες ημέρες, τη μέση του χειμώνα για το νότιο ημισφαίριο.
Παρόλο που δέχεται μόνο λίγα χιλιοστά βροχής κάθε 4-5 χρόνια, η Ατακάμα είναι γνωστή ως «ανθισμένη έρημος» («Disierto Florida») καθώς καλύπτεται με αγριολούλουδα όταν οι σπάνιες βροχές συμπέσουν με τις κατάλληλες θερμοκρασίες.
Περίπου 500 είδη φυτών ζουν σε αυτή τη φαινομενικά νεκρή λωρίδα γης, κατά μήκος της δυτικής πλευράς των Άνδεων, με έκταση λίγο μικρότερη της Ελλάδας στα 105.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι σπόροι και οι βολβοί αυτών των ανθεκτικών ειδών αντέχουν χρόνια ξηρασίας μέχρι να έρθουν οι ζωοδόχες βροχές.
VIDEO: The Atacama Desert, the driest desert on the planet, is dressed in purple and white flowers over an area of several kilometers, thanks to unusual rains recorded in this area of northern Chile. pic.twitter.com/iKJc1Y0Z83
Κανονικά, τα επεισόδια ξαφνικής ανθοφορίας έρχονται την άνοιξη.
Αυτή τη φορά όμως συνέβη το καταχείμωνο λόγω του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο που ευνοεί τις βροχοπτώσεις σε αυτή την περιοχή της Νότιας Αμερικής.
Για την ώρα, το φαινόμενο δεν έχει πάρει τις διαστάσεις της πλήρους «ανθισμένης ερήμου» δήλωσε στο Reuters ο Σεζάρ Ποζάρο της Εθνικής Υπηρεσίας Δασοκομίας.
Οι ανθισμένες εκτάσεις ίσως μεγαλώσουν με τις νέες βροχοπτώσεις που αναμένονται τις επόμενες μέρες, είπε. «Στο μεταξύ πρέπει να περιμένουμε».
ATACAMA DESERT, Chile — The sand dunes of Chile's Atacama desert, the driest on the planet, have been blanketed by white and purple blooms in recent days after early rains caused flowers to spring up in the dead of the Southern Hemisphere winter. pic.twitter.com/HOOp36jDRi
Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί μόλις 15 επεισόδια ανθοφορίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν το 2022 ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής.
Το 2022, η χιλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναγνώριση νέας προστατευόμενης περιοχής για να σώσει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Το μεγάλο υψόμετρο, η απουσία νέφωσης και η εξαιρετικά χαμηλή υγρασία είναι οι λόγοι για τους οποίους η Ατακάμα φιλοξενεί πολλά μεγάλα τηλεσκόπια, όπως τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Νότου (ESO).
Ενώ ο Ματ Ντέιμον βασίστηκε σε πατάτες που καλλιέργησε με τα... βιολογικά του απόβλητα για να επιβιώσει στην επιτυχημένη ταινία «The Martian» (Η Διάσωση), ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα ταπεινό βρύο της ερήμου μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την εγκαθίδρυση ζωής στον Άρη.
Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι το Syntrichia caninervis – ένα βρύο που συναντάται σε περιοχές όπως η Ανταρκτική και η έρημος Μοχάβε στις ΗΠΑ – είναι σε θέση να αντέξει σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του Άρη, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας και του ακραίου ψύχους, αναφέρει ο Guardian.
Η ομάδα λέει ότι η εργασία τους είναι η πρώτη που εξετάζει την επιβίωση ολόκληρων φυτών σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενώ εστιάζει επίσης στις δυνατότητες καλλιέργειας φυτών στην επιφάνεια του πλανήτη και όχι σε θερμοκήπια.
«Οι γνώσεις που προέκυψαν από τη μελέτη μας θέτουν τα θεμέλια για τον αποικισμό του διαστήματος χρησιμοποιώντας φυσικά επιλεγμένα φυτά προσαρμοσμένα σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης», γράφει η ομάδα.
Δεν τρώγεται, αλλά…
Ο καθηγητής Stuart McDaniel, ειδικός στα βρύα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποστήριξε ότι η ιδέα έχει πλεονεκτήματα. «Η καλλιέργεια χερσαίων φυτών αποτελεί σημαντικό μέρος οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης διαστημικής αποστολής, επειδή τα φυτά μετατρέπουν αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οξυγόνο και υδατάνθρακες – ουσιαστικά τον αέρα και την τροφή που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν. Τα βρύα της ερήμου δεν τρώγονται, αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο διάστημα», δήλωσε.
Η Δρ. Agata Zupanska, του Ινστιτούτου SETI, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι τα βρύα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του βραχώδους υλικού που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν άλλα φυτά. «Διαφορετικά, τα βρύα δεν είναι νόστιμα και δεν αποτελούν σπουδαία προσθήκη στη σαλάτα», είπε.
Άντεξε σε ακτίνες γ και -196 βαθμούς
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Innovation, οι Κινέζοι ερευνητές περιγράφουν πώς το βρύο της ερήμου όχι μόνο επέζησε αλλά και ανέκαμψε γρήγορα από τη σχεδόν πλήρη αφυδάτωση. Ήταν επίσης σε θέση να αναγεννηθεί υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης αφού πέρασε έως και πέντε χρόνια στους -80C και έως και 30 ημέρες στους -196C, ακόμα και μετά από έκθεση σε ακτίνες γ.
«Αναμένουμε ότι αυτό το πολλά υποσχόμενο βρύο θα μπορούσε να μεταφερθεί στον Άρη ή στο φεγγάρι για να δοκιμαστεί περαιτέρω η δυνατότητα αποικισμού και ανάπτυξης φυτών στο διάστημα», γράφουν.
Ο καθηγητής Edward Guinan του Πανεπιστημίου Villanova στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τη μελέτη εντυπωσιακή. «Αυτό το ανθεκτικό βρύο θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρωτοποριακό φυτό για τον αποικισμό του Άρη», είπε, αν και σημείωσε ότι θα χρειαστεί νερό για να αναπτυχθεί. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά αυτό το ταπεινό βρύο της ερήμου προσφέρει ελπίδες για να γίνουν μικρά τμήματα του Άρη κατοικήσιμα για την ανθρωπότητα στο μέλλον».
Είχε κηρυχθεί συναγερμός υψίστου επιπέδου προχθές εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των ασυνήθιστα ισχυρών ανέμων σε έξι από τους 16 νομούς
Ισχυρές βροχές σε μεγάλο μέρος της Χιλής από προχθές Τετάρτη άφησαν πίσω έναν νεκρό και πάνω από 3.000 πληγέντες, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η καταιγίδα περνά πλέον στην Αργεντινή.
Οι βροχές, που συνοδεύονταν από σφοδρούς ανέμους, προκάλεσαν πλημμύρες και καταστροφές με 3.297 πληγέντες, στην πλειονότητά τους στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της εθνικής υπηρεσίας πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών (SENAPRED).
Σε απολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα, ο θεσμός έκανε λόγο για 4.304 πληγέντες κι έναν θάνατο εξαιτίας της «πτώσης στύλου του δικτύου φωτισμού δημοσίων χώρων» στην πόλη Λινάρες (νότια).
Έπειτα από βροχοπτώσεις 24 ωρών και πλέον, τα χειρότερα «πέρασαν» αφού το «μέτωπο» έπληξε «τους νομούς Κοκίμπο, Μετροπολιτάνα, Βαλπαραΐσο και Ο’ Χίγκινς» και πλέον κατευθύνεται προς την επικράτεια της Αργεντινής, εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε.
«Το 80% του μετώπου έχει πλέον βγει από τη Χιλή και βρίσκεται στο έδαφος τς Αργεντινής», πρόσθεσε, κατά συνέπεια τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία αίρονται, πρόσθεσε.
Είχε κηρυχθεί συναγερμός υψίστου επιπέδου προχθές εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των ασυνήθιστα ισχυρών ανέμων σε έξι από τους 16 νομούς: στον Κοκίμπο (βόρεια), στον Βαλπαραΐσο και τον Μητροπολιτικό (κεντρικά), στον Ο’ Χίγκινς, στον Νιούμπλε και στον Μπιομπίο (νότια).
Η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά κήρυξε σε κατάσταση «καταστροφής» πέντε από αυτούς τους έξι νομούς, ώστε να επισπευστεί η διανομή βοήθειας, προτού μεταβεί στην πόλη Κουρανιλάουε, 600 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, από αυτές που επλήγησαν περισσότερο, εξαιτίας της υπερχείλισης δυο ποταμών.
Περίπου 2.000 σπίτια επλήγησαν από τις πλημμύρες στον τομέα αυτόν, όπου η υπουργός επισκέφθηκε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών.
«Χρειαζόμαστε βάρκες για να απομακρύνουμε εσπευσμένα κόσμο», δήλωσε σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο κάτοικος της Κουρανιλάουε, όπου μέσα σε μερικές ώρες έπεσαν κάπου 350 χιλιοστά βροχής — ποσότητα μεγαλύτερη απ’ ό,τι όλο το 2023.
LAMENTABLE ☔️ Declaran la Región del #Biobío en el sur de #Chile 🇨🇱 como zona afectada por catástrofe tras las intensas #lluvias originadas por #SistemaFrontal Se suspenden todas las clases en jardines infantiles y escuelas de educación básica y media. PRECAUCIÓN ⚠️ Vía @T13pic.twitter.com/C9uom9j24t
Το μέτωπο συνοδεύεται από «ατμοσφαιρικό ποτάμι», στενή ζώνη της ατμόσφαιρας στο οποίο παρατηρούνται τεράστιες ποσότητες υγρασίας, που ενδέχεται να προκαλέσουν σφοδρές βροχές, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, που κατέταξε την ένταση του φαινομένου μεταξύ της τέταρτης και της πέμπτης βαθμίδας στην πεντάβαθμη κλίμακα.
Στο Σαντιάγο, στον Μητροπολιτικό νομό, είχε να κηρυχθεί συναγερμός τέτοιου επιπέδου δυο δεκαετίες, σύμφωνα με τις αρχές. Το κεντρικό τμήμα της χώρας πλήττεται από σοβαρή ξηρασία εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στους πέντε νομούς οι οποίοι κηρύχθηκαν σε «κατάσταση καταστροφής» από τους συνολικά 16 στο κράτος των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι αρχές διέταξαν να ανασταλούν όλες οι παραδόσεις μαθημάτων στα σχολεία της πρωτεύουσας και άλλων τεσσάρων νομών της χώρας που επλήγησαν και παρότρυναν τους πολίτες να περιορίσουν όσο περισσότερο είναι δυνατόν τις μετακινήσεις.
Στην πόλη Βίνια ντελ Μαρ, 110 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του κινδύνου κατάρρευσης ακινήτου δώδεκα ορόφων και διακοσίων διαμερισμάτων στον τομέα Ρενιάκα. Βροχές το σαββατοκύριακο είχαν αποτέλεσμα να ανοίξει τρύπα πλάτους δεκαπέντε μέτρων και βάθους τριάντα κάτω από την πολυκατοικία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Elvis Gonzalez