Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 10:12

Πολεμικό κλίμα στην κυπριακή ΑΟΖ - Η Τουρκία εμποδίζει με πολεμικά πλοία τις έρευνες του Nautical Geo

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το Nautical Geo βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας, ενώ στην περιοχή βρίσκονται τις τελευταίες ώρες δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα

Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, εμποδίζοντας το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, να εκτελέσει εργασίες για τον αγωγό EastMed. Και εάν τις προηγούμενες ημέρες τουρκικά ΜΜΕ κινούνταν σ’ ένα αόριστο κλίμα απειλών και εκφοβισμών, με υπερβολές που άγγιζαν τα όρια των fakenews, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ στην Κύπρο, αποκάλυψε σήμερα πως εντός της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, που εμποδίζουν την πρόσβαση του Nautical Geo στο σημείο των ερευνών.

Πληροφορίες αναφέρουν την παρουσία δυο φρεγατών και μίας κορβέτας, σύμφωνα με την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις προηγούμενες μέρες η Τουρκία για δήθεν ναυτικές ασκήσεις εντός της περιοχής, που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. «Πρόκειται για κανονική πειρατεία» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΣΙΓΜΑ της Κύπρου.

Το Nautical Geo βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Λάρνακας.

Με σκοπό να παρεμποδίσει τις μετρήσεις του Nautical Geo, επί της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προχώρησε την περασμένη Κυριακή σ’ έκδοση νέας παράνομης NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή, μέρος της οποίας επικαλύπτει εκείνη που πραγματοποιεί εργασίες το ερευνητικό σκάφος. Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα έως και την περασμένη Τρίτη 5 Οκτωβρίου τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή γι’ «ασκήσεις του τουρκικού στόλου» σύμφωνα με την NAVTEX, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία και τη νομιμότητα της υδρογραφικής υπηρεσίας Λάρνακας
Με το πολεμικό κλίμα που καλλιεργεί η Άγκυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στόχο έχει να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου, να επιβάλλει τους δικούς της παράνομους σχεδιασμούς και οριοθετήσεις. Επίσης γίνεται εμφανής και αντιληπτός, ο εκνευρισμός και η ενόχληση της Τουρκίας για την πρόσφατη υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας

Όπως αναφέρει το ΣΙΓΜΑ η Κυπριακή Δημοκρατία, παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού.

Το σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο διαμορφωνόταν και ήταν σ΄εξέλιξη την ώρα που χθες στην Άγκυρα πραγματοποιούνταν κεκλεισμένων των θυρών νέος γύρος διερευνητικές επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που διήρκησε χρονικά λιγότερο από δύο ώρες.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 10:56

Σχετικά Άρθρα

  • Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Λιβύη για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης: Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
    Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Λιβύη για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης: Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

    Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην κυβέρνηση της Λιβύης μετά το διάβημα διαμαρτυρίας της Τρίπολης για τις έρευνες της Exxonmobil νοτιοδυτικά της Κρήτης.

    «Ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα»

    Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε τα ακόλουθα:

    «Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές.

    Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

    Επιθετικό διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας

    Νωρίτερα, το «υπουργείο Εξωτερικών» της Λιβύης κατέθεσε επιθετικό διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το εν λόγω διάβημα έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επέκταση της NAVTEX για έρευνες από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil που θέλει να κάνει έρευνες νοτιότερα από τον αρχικό του προγραμματισμό.

    Το «ΥΠΕΞ» της Λιβύης αναφέρει ότι «η Ελλάδα ενεργεί με ζήλο για την εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης και επιβάλει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των ελληνολιβυκών θαλασσίων συνόρων, συνάπτοντας συμβόλαια για εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενη μεταξύ μας περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης».

    Το ΥΠΕΞ της Λιβύης την ίδια στιγμή καταδικάζει και προειδοποιεί για επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς, προσθέτει ότι έγινε επίσημη διαμαρτυρία στην Αθήνα και υπογραμμίζει ότι «θα υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με όλα τα εφικτά νομικά και διπλωματικά μέσα».

    Όπως σχολιάζει το ΥΠΕΞ της λιβυκής κυβέρνησης, προχωρά σε αυτή τη διαμαρτυρία, μετά την επαλήθευση των αναφορών που μνημονεύουν ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν συνάψει συμβόλαιο με ξένες εταιρείες.

    Σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη, η Αθήνα ανέμενε μία τέτοια αντίδραση μετά την επέκταση της NAVTEX νοτιότερα στο θαλάσσιο οικόπεδο της Κρήτης και πρόκειται για μία ανακοίνωση που θυμίζει κείμενα που έχει εκδώσει η Τουρκία για δράσεις της ελληνικής πλευράς.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου - Έπεσε στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας
    Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου - Έπεσε στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας

    Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), ο οποίος κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ιαπωνίας, νέο επεισόδιο της σειράς οπλικών δοκιμών-ρεκόρ των τελευταίων εβδομάδων, την ώρα που η Σεούλ, το Τόκιο και η Ουάσινγκτον λένε πως επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου από την Πιονγκγιάνγκ, η πρώτη από το 2017.

    Το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας «εντόπισε βαλλιστικό πύραυλο που εκτιμάται πως ήταν μεγάλου βεληνεκούς» κι εκτοξεύθηκε «περί τις 10:15» (τοπική ώρα· 03:15 ώρα Ελλάδας) από την περιοχή Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ «προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας», ή θάλασσας της Ιαπωνίας.

    Το Τόκιο ανακοίνωσε πως ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων και ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να τον καταστρέψουν εν πτήσει. Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα δήλωσε πως έφθασε σε μέγιστο ύψος 6.000 χιλιομέτρων, από το οποίο συνάγεται πως επρόκειτο για «βαλλιστικό πύραυλο κλάσης ICBM», αν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες «τελούν υπό ανάλυση».

    «Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέπεσε μέσα στην ΑΟΖ μας, δυτικά της Χοκάιντο», της μεγάλης νήσου στο βόρειο τμήμα του ιαπωνικού αρχιπελάγους, τόνισε από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που βορειοκορεατικός πύραυλος καταλήγει στην ιαπωνική ΑΟΖ, με άλλα λόγια τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται ως και 200 ναυτικά μίλια (370 χλμ.) από τις ακτές μιας χώρας, ανάμεσα στα εθνικά και στα διεθνή ύδατα.

    «Ασφαλώς υποβάλαμε σθεναρή διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα, που επαναλαμβάνει τις προκλήσεις της με συχνότητα άνευ προηγουμένου», τόνισε ο κ. Κισίντα.

    Από την πλευρά του ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ είπε πως θα καταβάλει προσπάθεια να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στη νέα πυραυλική δοκιμή μετά τη συνάντησή του με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

    Την 3η Νοεμβρίου, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη εκτοξεύσει ICBM, όμως η δοκιμή εκείνη είχε αποτύχει, σύμφωνα με τη Σεούλ και το Τόκιο. Η Πιονγκγιάνγκ έσπασε το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017 στις δοκιμές τέτοιων όπλων μεγάλου βεληνεκούς τον Μάρτιο.

    Πρόκειται για τη δεύτερη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή σε ισάριθμες ημέρες. Μερικές ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διεμήνυε πως θα αντιδράσει «άγρια» στην ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Σεούλ, το Τόκιο και την Ουάσιγκτον.

    Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ενέτειναν τους τελευταίους μήνες τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους, με τα τρία κράτη να επικαλούνται την «απειλή» της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ βλέπει στα γυμνάσια του είδους πρόβες εισβολής στην επικράτειά της για την ανατροπή του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τρίτη στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να πείσει τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να μεσολαβήσει προκειμένου η Βόρεια Κορέα να σταματήσει την κλιμάκωση και να μην προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού όπλου, όπως λένε εδώ και μήνες πως ετοιμάζεται να κάνει η Ουάσιγκτον και η Σεούλ.

    Ο κ. Μπάιντεν, ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του Γιουν και ο κ. Κισίντα διεμήνυσαν εξάλλου την Κυριακή ότι θα υπάρξει «σθεναρή και αυστηρή» αντίδραση αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στη δοκιμή, που θα είναι η πρώτη από το 2017 και η έβδομη στην ιστορία της.

    Κατά το βορειοκορεατικό ΥΠΕΞ, η ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Σεούλ, το Τόκιο και την Ουάσινγκτον εισάγει «την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο σε απρόβλεπτη φάση».

    Όσο περισσότερο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ενισχύσει αυτή τη συμμαχία τόσο πιο σκληρή θα είναι η «στρατιωτική αντίδραση» της Βόρειας Κορέας.

    Στις αρχές Νοεμβρίου, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε ομοβροντία πυραύλων άνευ προηγουμένου, ένας από τους οποίους κατέπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953. Ο πρόεδρος Γιουν κατήγγειλε «de facto εισβολή» στη νοτιοκορεατική επικράτεια.

    Μόνο τη 2η Νοεμβρίου έγιναν 23 εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, περισσότερες από ό,τι όλο το 2017, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Αμερικανός τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντάλλασσαν απειλές για πυρηνικό πόλεμο.

    Στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε επίσης σε σειρά εκτοξεύσεων, συμπεριλαμβανομένου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM), που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

    Η Πιονγκγιάνγκ δικαιολόγησε την επίδειξη δύναμης στις αρχές Νοεμβρίου επικαλούμενη την «επιθετική και προκλητική συμπεριφορά» της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, που προχώρησαν στα μεγαλύτερα κοινά αεροπορικά γυμνάσια της ιστορίας τους, στα οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων «αόρατα» μαχητικά και στρατηγικά βομβαρδιστικά.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν ερίζει ότι η Βόρεια Κορέα, που δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρητικά δεν έχει δικαίωμα να αναπτύσσει και να δοκιμάζει βαλλιστικούς πυραύλους, ενθαρρύνεται διότι έχει πιθανότητες να μην αντιμετωπίσει καμιά νέα κυ΄ρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω του διχασμού του, καθώς Κίνα και Ρωσία εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία των ΗΠΑ προς τον σκοπό αυτό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ KIMIMASA MAYAMA

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της

    Το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη δέσμευσή για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει» ανέφερε.

    «Οι πόροι της Κύπρου θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων»

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δένδιας: «Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα» για τα δύο χρόνια από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ
    Δένδιας: «Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα» για τα δύο χρόνια από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

    Η συμφωνία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου του 2020 στο Κάιρο

    «Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση δύο ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. «Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρητησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, στην ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας παραθέτει φωτογραφία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι από την υπογραφή της Συμφωνίας στις 6 Αυγούστου 2020, στο Κάιρο.

    Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. pic.twitter.com/xfOIDBnw2i

    — Nikos Dendias (@NikosDendias) August 6, 2022
    Πηγή: protothema.gr
  • Βόρεια Κορέα: Ανησυχία για τον διηπειρωτικό πύραυλο που εκτόξευσε - Έπεσε στην ιαπωνική ΑΟΖ
    Βόρεια Κορέα: Ανησυχία για τον διηπειρωτικό πύραυλο που εκτόξευσε - Έπεσε στην ιαπωνική ΑΟΖ

    Ο πύραυλος έπεσε 170 χιλιόμετρα δυτικά από την ιαπωνική νομαρχία Αομόρι - Συγκαλείται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας

    Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα έπεσε στη θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας.

    Κατά τις ιαπωνικές αρχές, έπεσε κάπου 170 χιλιομέτρων δυτικά από την ιαπωνική νομαρχία Αομόρι (βόρεια) στις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας).

    Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση πυραύλου «αγνώστου τύπου» προς ανατολική κατεύθυνση, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, καθώς η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει τη σειρά των οπλικών δοκιμών που πολλαπλασίασε από την αρχή της χρονιάς.

    #NorthKorea's ICBM test-launch reached an apogee of 6000 km and a downfield range of 1100 km as it flew for 70 minutes, landing inside Japan's exclusive economic zone.

    Tokyo hopes to recover any objects it can find off the Aomori Prefecture. pic.twitter.com/sRiyJLsnKG

    — Devi Rhamesz (@ChrliesWarchest) March 24, 2022
    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Κυανό Οίκο.

    Την ίδια στιγμή, η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας έστειλε επείγον σήμερα προς όλα τα πλοία κοντά στις ακτές, καθώς θεωρούσε πως υπήρχε κίνδυνος ο «βαλλιστικός πύραυλος» να πέσει εντός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

    korea12
    Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ θεωρεί πως δοκιμάστηκε διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

    Η Πιονγκγιάνγκ τηρούσε μέχρι σήμερα το μορατόριο που είχε επιβάλλει η ίδια στον εαυτό της όσον αφορά τις δοκιμές ICBM και πυρηνικών όπλων αφότου άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

    Όμως η διαπραγμάτευση εκείνη απέτυχε και οι προσπάθειες του αμερικανού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρχίσουν νέες δεν έχουν καρποφορήσει. Τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ άφησε να εννοηθεί πως θα τερμάτιζε το μορατόριο. Κατόπιν, προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων πυραύλους που υποστήριξε ότι ήταν υπερηχητικοί, καθώς και πυραύλους μέσου βεληνεκούς, κάτι απαγορευμένο θεωρητικά, δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, την περασμένη εβδομάδα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου απέτυχε. Αναλυτές εκτίμησαν πως επρόκειτο για δοκιμή του πυραύλου Hwasong-17.

    Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-EPA/ KCNA
  • Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ, «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας»
    Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ, «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας»

    Η Τουρκία ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του οικοπέδου «5» εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της

    Ενώ η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται, το επιτελείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να επιδίδεται σε προκλητικές δηλώσεις με συμπεριφορές που μαρτυρούν επίδειξη ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Νέο επιθετικό μήνυμα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Λευκωσία και τις έρευνες στο οικόπεδο «5».

    Η Τουρκία ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του οικοπέδου εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της, ενώ υποστηρίζει και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    «Η Τουρκία όπως και πριν αλλά από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε οποιοδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της ''ΤΔΒΚ''.»

    Στο μεταξύ, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης με τη λίρα να γκρεμίζεται και τους Οίκους Αξιολόγησης να κάνουν λόγο για «καταστροφική πολιτική» της Κεντρικής Τράπεζας.

    O βαθμός φτωχοποίησης στην Τουρκία κλιμακώνεται και οι τιμές των βασικών αγαθών ανεβαίνουν δραματικά. Από το 2001 η Τουρκία δεν έχει ζήσει ξανά τέτοια δεινή οικονομική κατάσταση.

    Όλα τα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 40, 50, 60% μέσα σε λίγους μήνες, ενώ την ίδια στιγμή οι χρηματαγορές, όπως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται τον νέο υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 3% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

    Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ 80% από την αρχή του έτους, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά.

    Η ζήτηση για τα προϊόντα έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι προβλέψεις είναι χειρότερες για τους επόμενους μήνες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής για τη Λιβύη – Τι θα κάνει ο Ερντογάν;
    Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής για τη Λιβύη – Τι θα κάνει ο Ερντογάν;

    Οι αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ και η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία στην ενέργεια είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις προκλήσεις Ερντογάν στο Αιγαίο και την Κύπρο - «Σασμός» Ελλάδας-Τουρκίας: Υπάρχει ενδεχόμενο; - Δένδιας: Περιφερειακός ταραξίας η Τουρκία

    Με τις δύο αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να λειτουργούν όπως οι δύο δόσεις των εμβολίων που προσφέρουν υψηλό βαθμό ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό, η Ελλάδα θωρακίζεται σε μεγάλο βαθμό -αλλά όχι πλήρως- έναντι της τουρκικής απειλής.

    Από το 2020, με την πολιτική που ακολουθεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει «πίστα». Προωθεί συστηματικά, με σχεδιασμένες καθημερινές κινήσεις την αναθεωρητική του ατζέντα, προωθώντας την τουρκική «μεγάλη» ιδέα της υποτιθέμενης «γαλάζιας πατρίδας», ένα πλάνο με το οποίο σχεδιάζει την θαλάσσια επέκταση της τουρκικής επικράτειας προς το νότο και τη δύση, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερμηνεύοντας το διεθνές δίκαιο με τον δικό τους –αλά τούρκα- τρόπο, ο Ερντογάν και οι πιστοί του συνεργάτες επιχειρούν να σφετεριστούν θαλάσσιες ζώνες που δεν ανήκουν στην Τουρκία, απειλούν σχεδόν σε καθημερινή βάση την Αθήνα και την Λευκωσία, προσπαθούν να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις σε γειτονικές τους χώρες με κατεστραμμένη οικονομία και αποσταθεροποιημένα πολιτικά συστήματα και αξιοποιούν τα διεθνή φόρα παρουσιάζοντας μεθοδικά μια εικόνα της κατάστασης σύμφωνα με την οποία επιχειρηματολογούν ότι οι κινήσεις τους μοιάζουν με αντιδράσεις σε ελληνικές ή κυπριακές πρωτοβουλίες.

    Σε αυτό το σκηνικό των μεγάλων εξελίξεων, που ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί να αλλάξει το status quo στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η ελληνική κυβέρνηση οικοδομεί στέρεες θέσεις και ενισχύει συμμαχίες με χώρες που έχουν λόγο στη διπλωματική σκακιέρα και υπολογίσιμη στρατιωτική ισχύ, χωρίς να παραγνωρίζει το πεδίο της οικονομίας, αφού είναι κοινός τόπος ότι τα κοινά συμφέροντα –για παράδειγμα στο πεδίο της ενέργειας- κινητοποιούν πολύ περισσότερο τους περιφερειακούς παίκτες από μια μονότονη καταγγελία της κακιάς Τουρκίας. Η πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν είναι ένα θεωρητικό σχέδιο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό την αίρεση μιας σειράς από παράγοντες που καθορίζουν τρίτες χώρες.

    Το σχέδιο έχει την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ολοκλήρωσή του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά ποσοτήτων «πράσινης» ενέργειας που θα παράγεται από την ηλιακή ενέργεια σε τεράστιες ερημικές εκτάσεις της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ. «Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά ξεχωριστή σημασία διότι μπορούν να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις με την Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

    Η ενίσχυση της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και η προοπτική της τροφοδοσίας ευρωπαϊκών χωρών με υγροποιημένο φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική αποσταθεροποιεί την τουρκική προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας με το Κάιρο. Λίγες ημέρες πριν, η τουρκική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κρύψει ότι αιφνιδιάστηκε τόσο από την επισημοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής της Ελλάδας με την Γαλλία σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στο έδαφός της, όσο και από την συνομολόγηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, απότοκο της οποίας θα είναι η στάθμευση και ανάπτυξη ακόμη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην ελληνική επικράτεια.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να εκμηδενίσει το Καστελλόριζο για να σφετεριστεί όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο μέχρι την ζώνη Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη, απειλεί μέσω συνεργατών του ότι θα κάνει τα πρέποντα βήματα με αποφασιστικό τρόπο, αν δεχθεί απειλές.

    Επιβεβαιωτική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

    Ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι μέχρι το τέλος του 2021, ίσως και μέσα στον Νοέμβριο, προγραμματίζει επιβεβαιωτική γεώτρηση στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ώστε να διασταυρωθεί αν οι ποσότητες φυσικού αερίου είναι όσες υπολογίζονταν από τις αρχικές έρευνες. Το κοίτασμα «Γλαύκος» εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει από πέντε μέχρι και οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. «Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου κάνουν βήματα που θα αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουν τις προσπάθειες να στείλουν ερευνητικό σκάφος στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Ταντζού Μπιλγκίτς και συνέχισε εκτοξεύοντας απειλές: «εμείς σε αυτή την πρόκληση και στο πεδίο και στο τραπέζι δίνουμε απαντήσεις και ποτέ δεν επιτρέπουμε να παραβιάζονται τα δικαιώματά μας».
    Κατά την άποψη του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που προφανώς μίλησε εξ ονόματος του Ταγίπ Ερντογάν, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε γεώτρηση, τότε η Τουρκία για να προστατεύσει, δήθεν, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων «θα συνεχίσει να δίνει τις πρέπουσες απαντήσεις».

    Πώς θα συμπεριφερθεί το επόμενο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα; Θα επιλέξει να «στοχοποιήσει» την Κύπρο θεωρώντας την σαν τον... αδύναμο κρίκο; Σε μια περίοδο που η γειτονική χώρα ταλανίζεται από μεγάλα οικονομικά προβλήματα, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές ότι η υγεία του Ταγίπ Ερντογάν έχει κλονιστεί κι ενώ ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι ζει σε γυάλινο πύργο, είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Πώς θα αντιδράσει ο Ταγίπ Ερντογάν αν θεωρήσει ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης;

    «Δεν είμαστε στα καλύτερά μας» αναφέρει στωικά κυβερνητικό στέλεχος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόσο η Αθήνα, όσο και η Άγκυρα αντιμετωπίζουν με δυσπιστία η μία τις κινήσεις της άλλης. Στο παρελθόν, σε περιόδους εσωτερικής κρίσης ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προσπαθήσει να εξάγει την ένταση στο Αιγαίο ή στην Κύπρο και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο στο μέλλον. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση δεν διστάζει να ελιχθεί ή ακόμη και να κάνει... κωλοτούμπα, παρουσιάζοντας σαν την καλύτερη λύση για τους πολίτες του αυτή την οποία λίγες ώρες νωρίτερα μπορεί να αποκήρυττε ή να δαιμονοποιούσε.

    Το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η περίοδος που διανύουμε. Διπλωμάτης με πολυετή προϋπηρεσία και εμπειρία στον χειρισμό κρίσεων εξηγούσε στο ΘΕΜΑ ότι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα μείνει για την Ελλάδα όταν καθίσει ο κουρνιαχτός και αποσαφηνιστεί τι αλλάζει από τις αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

    «Σασμός» Ελλάδας-Τουρκίας: Υπάρχει ενδεχόμενο;

    Η τελευταία επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και αφορμή το ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν έδειξε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας της Αθήνας με την Άγκυρα παραμένουν ανοιχτοί.

    Το ερώτημα είναι πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο για μια νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Η 12η Νοεμβρίου πάντως, προσφέρει αφορμή για ένα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής ευρωπαϊκών χωρών για την Λιβύη.

    Εκτός από τον οικοδεσπότη Εμανουέλ Μακρόν, στη διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παρίστανται η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Παρά τις... φιλότιμες προσπάθειες της Άγκυρας και του Βερολίνου, η Αθήνα πέτυχε να ξαναγίνει παίκτης στην υπόθεση της Λιβύης, όπως έδειξε και η πρόσφατη παρουσία του Νίκου Δένδια στη συνάντηση της Τρίπολης, όπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε να μην παραστεί, στέλνοντας αντ’ αυτού τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

    Πώς θα κινηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν εν όψει της Συνόδου για τη Λιβύη που θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι είναι άγνωστο. Και θα είναι ενδεικτικό των επιλογών του εάν ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίσει να διεκδικήσει μια πρόσκληση και να παραστεί στην γαλλική πρωτεύουσα παρά τα όσα έχει εκστομίσει κατά καιρούς για τον Εμανουέλ Μακρόν. Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν πάει στο Παρίσι, καθόλου δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια πιθανή, έστω και ολιγόλεπτη, συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μοιάζει ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν μεταβεί στο Παρίσι και συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα μπορούσε να συμφωνηθεί κάποιου είδους διαδικασία... σασμού, δηλαδή συμφιλίωσης, αφού αυτό προϋποθέτει από την Άγκυρα να αλλάξει τροπάρι.

    «Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: του δρόμου της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας. Νομίζω ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά» τόνισε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Μετά το τουρκικό φιάσκο με τα F-35, ο Ερντογάν θέλει F-16

    Οι κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο της απόκτησης όπλων, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο έχει ενοχλήσει την Άγκυρα η απόφαση της Αθήνας να ισχυροποιήσει τον ελληνικό αμυντικό βραχίονα, έπειτα από 15 χρόνια αδράνειας και σχεδόν οικειοθελούς αφοπλισμού του στρατεύματος.

    Δείχνοντας ότι έχει χωνέψει την απόφαση της Ουάσιγκτον για εμπάργκο στην πώληση 100 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, ο πρόεδρος της Τουρκίας κινείται τώρα για την απόκτηση αμερικανικών F-16, παράλληλα με αίτημα για εκσυγχρονισμό παλαιότερων τουρκικών F-16, με επιχείρημα ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να χάσει τις προκαταβολές ύψους 1,5 δισ. δολαρίων που είχε πληρώσει για την παραγγελία των 100 F-35.

    Αμερικανοί γερουσιαστές αντέδρασαν ακαριαία στο ενδεχόμενο ενίσχυσης της σημερινής Τουρκίας με κρίσιμο πολεμικό υλικό και ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να ζητήσουν από το State Department να απορρίψει το τουρκικό αίτημα. Επισημαίνουν ότι ένας απ’ τους λόγους που το αμερικανικό Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ήταν οι σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη συνένωση των ρωσικών αντιαεροπορικών S-400 και των αμερικανικών μαχητικών F-35. Οι Αμερικανοί νομοθέτες επικαλούνται ειδικούς που προειδοποιούν ότι η αναβάθμιση των σημερινών τουρκικών F-16 στη διαμόρφωση Block 70 ενέχει παρόμοιους κινδύνους στην περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

    Τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο που η αμερικανική κυβέρνηση ρίξει άκυρο και στο αίτημα του Ερντογάν για ενίσχυση με F-16 νεότερης γενιάς δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Η στάση της αμερικανικής νομοθετικής εξουσίας ωστόσο, επί του παρόντος εκθέτει ανεπανόρθωτα το γερμανικό πολιτικό σύστημα που κωφεύει στις προειδοποιήσεις για εκτός ορίων εξοπλισμό της Τουρκίας και επανεξέταση της απόφασης για πώληση γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 στην Άγκυρα. Θα αλλάξει την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ για κανονική παράδοση των έξι υποβρυχίων, όμοιων με τα τέσσερα ελληνικά τύπου Παπανικολής, η νέα γερμανική κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς; Θα καταφέρουν οι πράσινοι της Γερμανίας που τάσσονται υπέρ της ακύρωσης του συμβολαίου των 6 υποβρυχίων για την Τουρκία να ασκήσουν πίεση στους σοσιαλδημοκράτες ώστε να ματαιωθεί το deal που σε λίγα χρόνια μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στους βυθούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου;

    Δένδιας: Περιφερειακός ταραξίας η Τουρκία, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

    Σε μια περίοδο ρευστότητας, ανακατατάξεων και διαμόρφωσης νέων συσχετισμών, η ελληνική κυβέρνηση χτίζει συμμαχίες για να ξέρει η τουρκική πλευρά ότι η επιλογή του αναθεωρητισμού θα της κοστίσει. Στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων συνεργασιών, ακόμη και με παλαιούς συμμάχους, κινείται η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο.

    Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που υπογράφουν μια τόσο ευρεία συμφωνία - πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την ΕΕ. Έτσι, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ανώτατη διπλωματική πηγή την συμφωνία που υπέγραψε τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας με την Βρετανίδα ομόλογο του Λιζ Τρας.

    Αυτό «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο», όπως έχει χαρακτηριστεί και από τους Βρετανούς, ουσιαστικά έχει δημιουργήσει τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν μελλοντικές συμφωνίες που αφορούν σχεδόν όλα τα διμερή θέματα. «Καλύπτει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ενδιαφέρει και τις δύο χώρες», όπως είπε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Από τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι του εμπορίου και των επενδύσεων. Αλλά και την μετανάστευση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την υγεία, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες υποθέσεις κ.α.

    Ο κ. Δένδιας εκτός από την συνάντηση του με την Βρετανίδα ομόλογο του συναντήθηκε επίσης με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκά θέματα Γουέντι Μόρτον αλλά και τους βουλευτές προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και 'Αμυνας Τομ Τάγκεντχατ και Τομπάιας Έλγουντ, αντίστοιχα.

    Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του στην διπλωματική δεξαμενή σκέψης RUSI (Royal United Service Institute) με θέμα. «Ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.» Σε αυτήν ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος που όπως είπε περιστρέφεται γύρω από πέντε αμοιβαία ενισχυόμενους ομόκεντρους κύκλους. Ο πρώτος αφορά την Ευρώπη. Ο δεύτερος τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Ο τρίτος τα δυτικά Βαλκάνια. Ο τέταρτος τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ο πέμπτος τον υπόλοιπο κόσμο και τις διεθνείς προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο κτλ.

    Αναφερόμενος στη Τουρκία την χαρακτήρισε «περιφερειακό ταραξία» που όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ενώ όπως τόνισε η χώρα μας έχει επιλέξει ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, ότι η Ελλάδα γνωρίζει τις πολύ καλές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία οι οποίες είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών καλών εμπορικών σχέσεων αλλά και άλλων συμφερόντων. Γι αυτό και η ελληνική κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρεί υψίστης σημασίας την συχνή επικοινωνία με το Λονδίνο και την υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τo Nautical Geo και πάλι στην Κυπριακή ΑΟΖ
    Τo Nautical Geo και πάλι στην Κυπριακή ΑΟΖ

    Το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει βυθολογικές έρευνες μετά και από την έκδοση σχετικής NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στο οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo το οποίο αναχώρησε χθες από το αγκυροβόλιο της Λάρνακας.

    Το ερευνητικό πλοίο κατευθύνθηκε νότια της Κύπρου στο οικόπεδο 1 στην θαλάσσια περιοχή το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι κάτω από την Λεμεσό. Το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει βυθολογικές έρευνες μετά και από την έκδοση σχετικής NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η NAVTEX θα έχει ισχύει από 21 μέχρι 23 Οκτωβρίου και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε ενημέρωση για ανανέωση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το πλοίο Nautical Geo ανήκει σε εταιρεία Ιταλικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας και πραγματοποιεί έρευνες στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού East Med που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή της Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και του Ισραήλ.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο