Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αργεντινής έβαλε στο αρχείο χθες Πέμπτη υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, η πρώην πρόεδρος –νυν αντιπρόεδρος–, αντιμετώπιζε κατηγορίες για απόπειρα συγκάλυψης του ενδεχόμενου ρόλου του Ιράν στη βομβιστική επίθεση του 1994 σε κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες, τρομοκρατική ενέργεια με απολογισμό 85 νεκρούς και 300 τραυματίες.
Η πρώην πρόεδρος (2007-2015), 68 ετών σήμερα, αντιμετώπιζε δίωξη διότι είχε καλέσει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο διμερής συμφωνία με το Ιράν. Η συμφωνία ψηφίστηκε το 2013.
Το πολιτικό και δικαστικό θρίλερ πήρε απρόσμενη τροπή το 2015, όταν ο εισαγγελέας που διενεργούσε την έρευνα σε βάρος της τότε προέδρου, ο Αλμπέρτο Νίσμαν, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του. Θεωρείται πως δολοφονήθηκε.
Πάντως χθες ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου υπ’ αρ. 8 έκρινε ότι οι κατηγορίες σε βάρος της κυρίας Φερνάντες και άλλων αξιωματούχων δεν ευσταθούν, ότι «δεν διαπράχθηκε έγκλημα», αναφέρουν ΜΜΕ της λατινοαμερικάνικης χώρας. Το πρωτόκολλο που διαπραγματεύθηκε η τότε κυβέρνηση με το Ιράν «δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, ούτε απόπειρα συγκάλυψης», κατά την ετυμηγορία.
Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί σε ακυρωτικό ποινικό δικαστήριο.
Όταν απήγγειλε τις κατηγορίες το 2015, ο εισαγγελέας Νίσμαν επιχειρηματολογούσε πως η πρόεδρος Φερνάντες προσπαθούσε να εξασφαλίσει εμπορικά οφέλη απαλλάσσοντας ιρανούς αξιωματούχους που καταζητούνταν διεθνώς.
Ωστόσο σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση δεν αποδείχθηκε πως υπήρξε οποιαδήποτε συγκάλυψη στην έρευνα για την επίθεση, ούτε ότι υπήρξαν ανταλλάγματα.
Η κυρία Κίρσνερ είχε χαρακτηρίσει τη δίωξή της «δικαστικό και πολιτικό σκάνδαλο», προσπάθεια «διωγμού των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι», του δεξιού πρώην επιχειρηματία που τη διαδέχθηκε στην προεδρία (2015-2019).
Η επίθεση στο κέντρο AMIA τη 18η Ιουλίου 1994 ήταν η δεύτερη που διαπράχθηκε με στόχο την ισραηλιτική κοινότητα της Αργεντινής, την πολυπληθέστερη της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από εκείνη του 1992 εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ, με απολογισμό 29 νεκρούς και 200 τραυματίες.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας, υπόθεση που παρέμεινε ανεξιχνίαστη. Το Ισραήλ ερίζει πως τη διέταξε το Ιράν, κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ