Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 20:09

Αργεντινή: Κάτω από τα όρια της φτώχειας ένας στους δύο πολίτες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όταν ο Μιλέι ανέλαβε την προεδρία το 2023 υποσχέθηκε θεραπεία-σοκ, υποτιμώντας το πέσο κατά 50% και μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων στο μισό

Περίπου το 53% από τα 46 εκατομμύρια κατοίκους της Αργεντινής ζουν πλέον σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Ειδικότερα, το ποσοστό των κατοίκων σε συνθήκες φτώχειας για τους πρώτους έξι μήνες του έτους ήταν 52,9%, από 41,7% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Το 2017 μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού ήταν σε συνθήκες φτώχειας.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής τον Αύγουστο παρέμεινε ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, με ποσοστό άνω του 230%.

Τα δεδομένα, όπως σημειώνει το BBC, είναι πλήγμα για τις προσπάθειες του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι να αποκαταστήσει την οικονομία της χώρας που διέρχεται πολυετή κρίση.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο Μιλέι έχει περικόψει τις επιδοτήσεις για τις μεταφορές, τα καύσιμα και την ενέργεια και έχει απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες.

Στο πλαίσιο του εκτεταμένου πληθωρισμού, ο Μιλέι έχει περιορίσει με επιτυχία την ανεξέλεγκτη κυβερνητική κατανάλωση, η οποία κατηγορείται ευρέως για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Έπειτα από χρόνια δημιουργίας τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η Αργεντινή παρουσιάζει δημοσιονομικά πλεονάσματα κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο.

Όταν ο Μιλέι ανέλαβε την προεδρία, υποσχέθηκε θεραπεία-σοκ, υποτιμώντας το πέσο κατά 50% και μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων στο μισό. Στα μέτρα αντιδρούν σφοδρά τα συνδικάτα, τα οποία επανειλημμένα έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Στις δυσκολίες του προστίθεται ότι ο συνασπισμός του Μιλέι, La Libertad Avanza (Η Ελευθερία Προχωρά), δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κογκρέσο της Αργεντινής και δυσκολεύεται να συνάψει συμφωνίες με άλλα κόμματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανουέλ Αντόρνι κατηγόρησε τις αριστερές περονιστικές κυβερνήσεις του παρελθόντος για τα σημερινά προβλήματα.

«Η κυβέρνηση κληρονόμησε μια καταστροφική κατάσταση, τη χειρότερη κληρονομιά που έχει λάβει μια κυβέρνηση σε μια δημοκρατία, ίσως μια από τις χειρότερες που έχει λάβει μια κυβέρνηση στην ιστορία», επισήμανε.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 19:53

Σχετικά Άρθρα

  • Αργεντινή: Απίστευτος Μέσι με χατ τρικ στο 6-0 επί της Βολιβίας (video)
    Αργεντινή: Απίστευτος Μέσι με χατ τρικ στο 6-0 επί της Βολιβίας (video)

    Με μια μυθική παράσταση του Λιονέλ Μέσι που είχε χατ τρικ και δύο ασίστ, η Αργεντινή διέλυσε τη Βολιβία

    Σόου Λιονέλ Μέσι και άνετη επικράτηση για την Αργεντινή απέναντι στη Βολιβία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.
    Ο «pulga» ήταν σε τρομερά κέφια και οδήγησε την Αλμπισελέστε σε μια ακόμη νίκη, με την ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι να κάνει ό,τι θέλει απέναντι στη Βολιβία και να επικρατεί με 6-0, έχοντας τον αρχηγό της σε μεγάλη βραδιά.
    Ο Μέσι ήταν «on fire» και έκανε μια αδιανόητη εμφάνιση, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με χατ τρικ και δύο ασίστ. Ο αρχηγός της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας άνοιξε το σκορ στο 19ο λεπτό με ένα εύκολο πλασέ για το 1-0. Στη συνέχεια «σέρβιρε» σε κενή εστία στον Λαουτάρο Μαρτίνες ο οποίος έγραψε το 2-0 στο 43ο λεπτό, πριν διαμορφώσει το 3-0 στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Χουλιάν Άλβαρες και πάλι έπειτα από ασίστ του Μέσι.
    Η Αργεντινή δεν έριξε τον ρυθμό ούτε στο δεύτερο μέρος και στο 69ο λεπτό ο Τιάγκο Αλμάδα πέτυχε το τέταρτο γκολ της ομάδας του Σκαλόνι. Εκεί που η Αλμπισελέστε έδειχνε να βγάζει... επιτέλους το πόδι από το γκάζι, εμφανίστηκε ο Λιονέλ Μέσι και πάλι. Ο «pulga» εκτέλεσε δύο φορές μέσα σε τρία λεπτά τον τερματοφύλακα της Βολιβίας με δύο τρομερά τελειώματα (84', 86') και διαμόρφωσε το τελικό 6-0 υπέρ της Αργεντινής η οποία παρέμεινε στην πρώτη θέση στον όμιλο της Νότιας Αμερικής των προκριματικών του Μουντιάλ 2026.

    Βαθμολογία προκριματικών Νότιας Αμερικής:

    1.Αργεντινή 22 β.
    2.Κολομβία 19 β.
    3.Ουρουγουάη 16 β.
    4.Βραζιλία 16 β.
    5.Εκουαδόρ 13 β.
    6.Παραγουάη 13 β.
    7.Βολιβία 11 β.
    8.Βενεζουέλα 11 β.
    9. Περού 6 β.
    10. Χιλή 5 β.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΠΑ/ Friedemann Vogel
  • Eurostat: Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 21,4% του πληθυσμού στην ΕΕ
    Eurostat: Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 21,4% του πληθυσμού στην ΕΕ

    Φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση αντιμετωπίζουν 94,6 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ.

    Κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διέτρεχαν 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (21,4% του πληθυσμού) το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

    Την προηγούμενη χρονιά οι πολίτες της ΕΕ αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Το ποσοστό μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2022 (95,3 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).

    Σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%).

    Σε περιφερειακό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στις υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας, στη νότια Ιταλία και στην αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας.

    Το 2023, οι άνθρωποι που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της ΕΕ ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το εθνικό ποσοστό ήταν 32%, σε σύγκριση με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι. Ομοίως, στην Πολωνία, το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στην περιφέρεια της Βαρσοβίας ήταν μόνο 8,9%. Στην Κροατία, ο εθνικός δείκτης ήταν 20,7%, ενώ στο Ζάγκρεμπ ήταν 11,9%.

    Η αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στο Βέλγιο και την Αυστρία, όπου το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στις περιφέρειες των Βρυξελλών (37,6%) και της Βιέννης (29,5%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους εθνικούς μέσους όρους 18,6% και 17,7%, αντίστοιχα.

    Στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, καταγράφηκαν το 2023 στην Πελοπόννησο (35,7%), στη Δυτική Ελλάδα (35,2%), στη Δυτική Μακεδονία (32,7%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και στο Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22,7%.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Βία ανηλίκων και παιδική φτώχεια - Και όμως συνδέονται
    Βία ανηλίκων και παιδική φτώχεια - Και όμως συνδέονται

    Όλοι μιλάνε για βία ανηλίκων, όμως ξεχνάμε ότι η Ελλάδα διαπρέπει στην παιδική φτώχεια, με το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο;

    Η επικαιρότητα κατακλύζεται με ειδήσεις και στατιστικές για την βία ανηλίκων. Δεν περνάει μέρα που να μη μάθουμε για άλλο ένα κρούσμα ενδοσχολικού εκφοβισμού, για άγριες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς μεταξύ εφήβων, ακόμα και για ακραία περιστατικά κακοποίησης με δράστες και θύματα παιδιά.

    Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει το φάρμακο για την «αρρώστια» που βάφτισε «βία ανηλίκων». Λέγεται σκλήρυνση της καταστολής και αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, προβλέπει, σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί τσουχτερά πρόστιμα και φυλάκιση σε γονείς για παραμέληση και βαρύτερες ποινές για τους ίδιους τους ανήλικους, με πιθανή μείωση του ορίου καταλογισμού στα 14 έτη από τα 15. Εντός ημερών πρόκεται να εφαρμοστεί το «κουμπί πανικού» για ανήλικους, με την εφαρμογή safe youth στα κινητά, όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Στατιστικές ΕΛΑΣ

    Την ίδια στιγμή η ΕΛΑΣ δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη βία ανηλίκων, με βάση τις συλλήψεις. Το πρώτο 9μηνο του 2024 οι συλλήψεις ανήλικων δραστών για διάφορα αδικήματα είναι αυξημένες κατά 42% σε σύγκριση με το ανίστοιχο διάστημα του 2023, στις 6.565 έναντι 4.604 το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Οι συλλήψεις για σωματικές βλάβες υπερδιπλασιάστηκαν – στις 446 έναντι 213. Σοβαρά εγκλήματα, όπως οι υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο ανέρχονται σε 7 με 12 συλλήψεις δραστών, έναντι μόνο μιας υπόθεσης πέρυσι.

    Αυξημένα εμφανίζονται και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας με 1.512 συλλήψεις έναντι 1.388 το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Όμως αυτό που αποδεικνύουν τα στοιχεία καθεαυτά δεν είναι τόσο η αύηξηση της βίας των ανηλίκων, όσο η αύξηση των επιχειρήσεων της αστυνομίας.

    Βία ανηλίκων και κοινωνική φτώχεια

    Η συσχέτιση της βίας των ανηλίκων, ιδίως του ενδοσχολικού εκφοβισμού – bullying με την παιδική φτώχεια δεν είναι άγνωστο θέμα στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Στην ιατρική επιθεώρηση ΒΜC Public Health, δημοσιεύθηκε φέτος επιστημονική μελέτη που ερευνά το κατά πόσο συνδέονται οι δείκτες κοινωνικής φτώχειας με τη θυματοποίηση μέσω εκφοβισμού παιδιών και εφήβων σε 16 χώρες – κυρίως της Νότιας Αμερικής.

    Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Έρευνα Υγείας Σχολικού Πληθυσμού (Global Student Health Study), διαπιστώνεται θετική συσχέτιση μεταξύ των δεικτών φτώχειας και των περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Υπογραμμίζεται βέβαια, ότι η σχέση αυτή δεν είναι ευθύγραμμη και μονοδιάστατη, ούτε αφορά όλους τους δείκτες φτώχειας.

    Συγκεκριμένα από τους έξι δείκτες μέτρησης της φτώχειας που χρησιμοποιήθηκαν, μόνο οι τρεις συσχετίζονται με την αύξηση περιστατικών bullying – ιδίως εκείνοι που μετράνε την απόλυτη φτώχεια. Η έρευνα καταλήγει ότι «τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη ενσωμάτωσης της κατάτασης της κοινωνικής φτώχειας κατά την εκπόνηση και εφαρμογή στρατηγικών και μέτρων παρέμβασης για τη θυματοποίηση μέσω εκφοβισμού των παιδιών και εφήβων». Διευκρινίζει ότι τα αποτελέσματα δεν είναι καταλητικά, αλλά απαιτούνται περεταίρω έρευνες, με πληροφορίες που να μετρώνται σε ατομικό επίπεδο.

    Μη οικονομική φτώχεια

    Θα ήταν αφελές ως γραφικό να λέγαμε ότι «η φτώχεια κάνει τα παιδιά μας βίαια». Εξάλλου στα πρόσφατα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, είδαμε να πρωταγωνιστούν παιδιά ευκατάστατων οικογενειών, όπως στην περίπτωση του ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα από συνομήλικές της. Έχει όμως διαπιστωθεί ότι τα φτωχά παιδιά είναι πιο πιθανόν να πέσουν τα ίδια θύματα βίας και εκφοβισμού. Αντίστοιχα, τα παιδιά «θύτες» μπορεί να έχουν υπάρξει με τη σειρά τους θύματα κακοποιητικού περιβάλλοντος.

    Η βία και η κακοποίηση φυτρώνουν στο έδαφος της φτώχειας και της εγκατάλειψης – η οποία δεν είναι μόνο υλική. Μία από τις πιο εντυπωσιακές μελέτες για τα πολλαπλά πρόσωπα της παιδικής φτώχειας είναι αυτή που δημοσίευσε φέτος το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στο πλαίσιο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Παιδικής Ευημερίας, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.

    Η μελέτη, που υπογράφει η συντονίστρια του Παρατηρητηρίου Ειρήνη Λεριού, παραθέτει τα επιστημονικά ευρήματα που προέκυψαν από τη διαχρονική εφαρμογή ενός νέου σύνθετου δείκτη για την καταγραφή της πολυδιάστατης παιδικής φτώχειας στην Αττική, για τη χρονική περίοδο 2010-2023. Ο σύνθετος δείκτης παιδικής φτώχειας αποτελείται από έξι διαστάσεις, εκ των οποίων μόνο οι τρεις πρώτες είναι οικονομικές: Συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι – Διατροφή – Ανεργία κηδεμόνων. Οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τη λεγόμενη «μη οικονομική φτώχεια» των παιδιών: Δωρεάν υγεία – Ηθική εκπαίδευση και Σχόλη (εξωσχολικές δραστηριότητες -ελεύθερος χρόνος). Το δείγμα της έρευνας περιλαμβάνει 6.502 παιδιά από τρεις σχολικές κατηγορίες: την ΣΤ΄ Δημοτικού, την Γ΄ Γυμνασίου και την Γ΄ Λυκείου. Η έρευνα έγινε σε δήμους της Αττικής που ομαδοποιήθηκαν σε επτά κοινωνικοοικονομικά ομοιογενείς ομάδες.

    Ηθική εκπαίδευση

    Τα πιο αποκαρδιωτικά ευρήματα αφορούν την φτώχεια που προκύπτει από την έλλειψη «ηθικής εκπαίδευσης» όπως την αποκαλεί η ερευνήτρια. Αν και η έρευνα δεν εξετάζει το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της παραβατικότητας ανηλίκων, οι απαντήσεις των παιδιών μιλάνε από μόνες τους.

    Σύμφωνα με την πολύχρονη έρευνα του Παρατηρητηρίου, σε σχολεία της Αττικής, ο απλός δείκτης «Ενσυναίσθηση» της διάστασης της Ηθικής εκπαίδευσης, της μη οικονομικής παιδικής φτώχειας, αλλάζει ανάλογα με το σχολικό έτος.

    Είναι ενδεικτικό ότι κατά το πιο πρόσφατο σχολικό έτος που διεξήχθη η έρευνα (2022-23) πάνω από τα μισά παιδιά (50,6%) αισθάνονταν ότι το σχολείο δεν τους καλλιεργεί την ενσυναίσθηση. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 7,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (43,0%). Το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που δήλωσαν ότι το σχολείο δεν καλλιεργεί την ενσυναίσθηση (50,6%) παρατηρήρθηκε τη σχολική χρονιά 2019-2020. Πρόκειται για τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19 και ξεκίνησαν η καραντίνα και η τηλεκπαίδευση.

    Αντίστοιχα, το 34,3% των μαθητών και μαθητριών αισθάνονται ότι το σχολείο δεν τους καλλιεργεί το να αγαπούν και να προστατεύουν όλους τους άλλους ανθρώπους ανεξάρτητα
    από την καταγωγή, την κουλτούρα, το φύλο τους και οποιαδήποτε άλλη διαφορετικότητά τους. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται αυξημένο κατά 7,9% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη σχολική χρονιά (26,3%).

    Το 41% των παιδιών αισθάνεται ότι το σχολείο δεν τους καλλιεργεί το να αγαπούν και να προστατεύουν τη φύση, ποσοστό αυξημένο κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2022 (37,4%). Ακόμα υψηλόερο είναι το ποσοστό των παιδιών που αισθάνονται ότι το σχολείο δεν τους καλλιεργεί την κοινωνική αλληλεγγύη (43,6%).

    Τέλος, το 35,1% των παιδιών αισθάνονται ότι το σχολείο δεν τους διδάσκει πώς να είναι ωραίοι εσωτερικά ως άνθρωποι, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 5,6%, συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό (29,5%) του αμέσως προηγούμενου σχολικού έτους.

    Πηγή: In.gr
  • Παγκόσμια Τράπεζα: Τα 26 πιο φτωχά κράτη του κόσμου δέχονται ολοένα και λιγότερη διεθνή υποστήριξη
    Παγκόσμια Τράπεζα: Τα 26 πιο φτωχά κράτη του κόσμου δέχονται ολοένα και λιγότερη διεθνή υποστήριξη

    Οι 26 πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου ζει το 40% των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, λαμβάνουν το χαμηλότερο επίπεδο διεθνούς βοήθειας από την αρχή του αιώνα, την ώρα που η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή η Παγκόσμια Τράπεζα εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η μάχη κατά της ακραίας φτώχειας σε αυτές τις χώρες – που είναι επίσης αντιμέτωπες με το μεγαλύτερο επίπεδο χρέους από το 2006, τις ολοένα και πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και με πολιτική αστάθεια, ανασφάλεια ή πόλεμο -- υποχωρεί την ώρα που οι ανάγκες είναι πιο μεγάλες από ποτέ.

    Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οικονομίες των χωρών αυτών είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19 το 2020. Το ΑΕΠ τους ανά κάτοικο μειώθηκε έως και κατά 14% το διάστημα από το 2020 ως το 2024, την ώρα που θα χρειαζόταν να επενδύουν το αντίστοιχο του 8% του ΑΕΠ τους ετησίως προκειμένου να πετύχουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους, υπογράμμισε η Παγκόσμια Τράπεζα.

    «Οι οικονομίες αυτές έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη βοήθεια από το εξωτερικό, άμεσα ή έμμεσα μέσω της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης (IDA- τον οργανισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας αρμόδιου για την παροχή δανείων και τις δωρεών στις πιο φτωχές χώρες)», υπογράμμισε ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Αϊχάν Κόσε.

    Για τις χώρες αυτές η IDA έχει αναχθεί σε βασική πηγή χρηματοδότησης από το εξωτερικό, ενώ η βοήθεια που λαμβάνουν, κυρίως η διμερής, έχει μειωθεί σημαντικά για να φτάσει το 2022 – τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία – το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 21 χρόνια.

    «Για να μπορέσουν αυτές οι χώρες να βγουν από τη χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να πετύχουν βασικούς στόχους ανάπτυξης, χρειάζεται να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους», σε πρωτοφανή επίπεδα τα οποία δεν μπορούν να πετύχουν μόνες, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ίντερμιτ Γκιλ.

    Εξάλλου οι 26 χώρες που εξετάστηκαν είναι αντιμέτωπες με μέσο επίπεδο χρέους που αντιστοιχεί στο 72% του ΑΕΠ τους, αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, και χρησιμοποιούν περισσότερο από το 10% των εσόδων τους για την πληρωμή των τόκων του χρέους τους.

    Οι περισσότερες χώρες που εξετάστηκαν βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική – από την Αιθιοπία ως το Τσαντ και τη ΛΔ Κονγκό--, όμως στον κατάλογο περιλαμβάνονται και το Αφγανιστάν και η Υεμένη.

    Τα δύο τρίτα των 26 πιο φτωχών χωρών είναι αντιμέτωπες είτε με ένοπλες συγκρούσεις είτε δυσκολεύονται να διατηρήσουν την τάξη λόγω θεσμικής ή κοινωνικής αστάθειας, στοιχεία που εμποδίζουν τις ξένες επενδύσεις και σχεδόν κάθε εξαγωγή προϊόντων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Βρετανία: Αυξάνεται το ποσοστό μεγάλης φτώχειας - Επηρεάζει ένα στα πέντε παιδιά
    Βρετανία: Αυξάνεται το ποσοστό μεγάλης φτώχειας - Επηρεάζει ένα στα πέντε παιδιά

    Περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα στα πέντε παιδιά, διαβιούν σε κατάσταση μεγάλης φτώχειας στη Βρετανία, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στη σίτιση και την ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 09/10.

    Συνολικά 14% των ανθρώπων που ζουν στη Βρετανία αντιμετώπιζαν πείνα και στερήσεις στα τέλη Μαρτίου 2023, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα του Trussell Trust, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που διαχειρίζεται ένα μεγάλο δίκτυο τραπεζών τροφίμων σε όλη τη χώρα.

    Το φαινόμενο αυτό έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στα παιδιά, 20% των οποίων βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, όπως και το ένα τρίτο των μονογονεϊκών οικογενειών και το 28% των ανθρώπων που κατάγονται από μειονότητες των μαύρων.

    Πάνω από 50% των 9,3 εκατ. ανθρώπων αυτών ζουν επίσης σε μια οικογένεια της οποίας ένα μέλος πάσχει από αναπηρία, υπογραμμίζει το Trussell Trust, που θεωρεί πως σε μεγάλη φτώχεια βρίσκονται τα νοικοκυριά των οποίων οι διαθέσιμοι πόροι είναι για παράδειγμα 152 στερλίνες (181 ευρώ) την εβδομάδα για ένα άτομο μόνο του, και 204 στερλίνες (243 ευρώ) την εβδομάδα για έναν ενήλικα με ένα παιδί.

    Αδυναμίες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

    Σύμφωνα με το Trussell Trust, η πανδημία της Covid-19 και η κρίση του κόστους ζωής που έπληξε τη χώρα από το 2022 λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, εξηγούν εν μέρει την επιδείνωση της κατάστασης.

    Η ΜΚΟ αναφέρει ως εκ τούτου πως διένειμε 3,1 εκατομμύρια συσκευασίες τροφίμων, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, ανάμεσα στον Απρίλιο του 2023 και τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή διπλάσιο αριθμό σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.

    Όμως αναφέρεται επίσης στις «αδυναμίες» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του "Universal Credit", του βασικού επιδόματος που χορηγείται στα νοικοκυριά με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα, το οποίο θέσπισε η κυβέρνηση των Συντηρητικών το 2013.

    Απέναντι σε αυτούς τους αριθμούς, η ΜΚΟ καλεί την κυβέρνηση των Εργατικών να λάβει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει το σύστημα κοινωνικών παροχών, κυρίως ορίζοντας ένα ελάχιστο «εγγυημένο» επίπεδο εισοδήματος.

    «Αν δεν αλλάξει τίποτα, ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται να τραφούν και ζουν σε δυσπραγία θα αυξηθεί», λέει η Χέλεν Μπάρναρντ, διευθύντρια πολιτικών, έρευνας και επίπτωσης του Trussell Trust, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

    Η κυβέρνηση -που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους στα τέλη του μηνός- θα πρέπει να καταστήσει «επείγουσα προτεραιότητα» τη μεταρρύθμιση του συστήματος, επιμένει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αργεντινή: Χιλιάδες παπαγάλοι στον ουρανό της πόλης Χιλάριο Ασκασούμπι – Αναζητούν καταφύγιο
    Αργεντινή: Χιλιάδες παπαγάλοι στον ουρανό της πόλης Χιλάριο Ασκασούμπι – Αναζητούν καταφύγιο

    Σοβαρό πρόβλημα με τους παπαγάλους αντιμετωπίζει η πόλη της Αργεντινής, Χιλάριο Ασκασούμπιμ, που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Ατλαντικού.

    «Εισβολή» από αέρος έχουν κάνει χιλιάδες παπαγαλάκια σε πράσινα, κίτρινα, κόκκινα χρώματα. Η μαζική μετακίνηση των παπαγάλων οφείλεται στην αποψίλωση των γύρω λόφων, όπως σημειώνουν οι βιολόγοι. Τα πουλιά προκαλούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση της Χιλάριο Ασκασούμπιμ, αφού τσιμπούν τα ηλεκτρικά καλώδια της πόλης, ενώ, οι διαπεραστικές κραυγές τους αλλά και οι κουτσουλιές τους, φέρνουν τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης σε απόγνωση. Η βιολόγος Νταϊάνα Λέρα εξήγησε πως, τα τελευταία χρόνια, έχει σταδιακά χαθεί μεγάλο μέρος των δασικών εκτάσεων της Αργεντινής. «Οι πλαγιές εξαφανίζονται και αυτό τα οδηγεί να έλθουν κοντύτερα στις πόλεις για να βρουν φαγητό, καταφύγιο και νερό», τόνισε.

    Η «έφοδος» των πτηνών δεν είναι νέο φαινόμενο στη Χιλάριο Ασκασούμπιμ, καθώς, εδώ και λίγα χρόνια, οι παπαγάλοι φτάνουν στην πόλη αναζητώντας καταφύγιο για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Σύμφωνα με ντόπιους, ενίοτε, για κάθε έναν από τους 5.000 κατοίκους της πόλης, αντιστοιχούν έως και 10 παπαγάλοι. Το καλοκαίρι, τα πουλιά μεταναστεύουν προς τον Νότο, στους λόφους της Παταγονίας, για την εποχή της αναπαραγωγής τους.

    Πάντως, εικόνες των παπαγάλων στον ουρανό της αργεντίνικης πόλης, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Εκεί, καταγράφονται εκατοντάδες πτηνά να κουρνιάζουν κατά μήκος των ηλεκτρικών καλωδίων και σε πυλώνες. Επιπλέον, διακρίνεται η σκιά άπειρων πτηνών το σούρουπο ενώ μαζεύονται σε κτίρια και σε μια εκκλησία – παραπέμποντας ευθέως στο εμβληματικό θρίλερ του 1963 με την υπογραφή του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Τα Πουλιά».

    «Δημιουργούν καθημερινά κόστη και προβλήματα»

    Ο Ραμόν Αλβάρεζ, ντόπιος δημοσιογράφος, σημείωσε ότι, οι παπαγάλοι, «Δαγκώνουν και καταστρέφουν τα καλώδια, το νερό τότε μπορεί να μπαίνει στο εσωτερικό όταν βρέχει και η μεταφορά διακόπτεται. Αυτοί οι παπαγάλοι δημιουργούν καθημερινά κόστη και προβλήματα σε εμάς».

    Η Λέρα υπογράμμισε πως, «πρέπει να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση του φυσικού μας περιβάλλοντος», ωστόσο οι κάτοικοι της Χιλάριο Ασκασούμπιμ εξακολουθούν να επιχειρούν να τρομάξουν τα πουλιά για να φύγουν, με δυνατούς θορύβους ή τη χρήση λέιζερ. Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει αποτέλεσμα. «Μέχρι να συμβεί αυτό (σ.σ. η αποκατάσταση του περιβάλλοντος), όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε στρατηγικές που θα μας επιτρέψουν να ζούμε μαζί όσο το δυνατόν πιο αρμονικά μέσα στις πόλεις μας», καταλήγει η βιολόγος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ντι Μαρία: Συγκίνηση και αποθέωση στο "Μονουμεντάλ", στο επίσημο αντίο του στην αλμπισελέστε
    Ντι Μαρία: Συγκίνηση και αποθέωση στο

    Ο αγώνας με αντίπαλο την Χιλή είχε ιδιαίτερη σημασία για το φίλαθλο κοινό της Αργεντινής, με τον Άνχελ Ντι Μαρία να δηλώνει "παρών" στο γήπεδο μαζί με την οικογένειά του και να τιμάται από την αλμπισελέστε για την πολυετή προσφορά του στην ομάδα.

    Η εθνική Αργεντινής μετέτρεψε σε περίπατο την αναμέτρησή της με την Χιλή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, επικρατώντας 3-0 με τα γκολ των Μακάλιστερ, Άλβαρες και Ντιμπάλα (όλα τα γκολ σημειώθηκαν στο δεύτερο μέρος) με το αγωνιστικό κομμάτι να περνάει ωστόσο σε δεύτερη μοίρα ελέω... Άνχελ Ντι Μαρία.

    Λίγο καιρό μετά την ανακοίνωσή του πως αποχωρεί από την αλμπισελέστε, ο 36χρονος εξτρέμ της Μπενφίκα βρέθηκε στο "Μονουμεντάλ" μαζί με την οικογένειά του, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να τον τιμάει με ξεχωριστό τρόπο για τα όσα προσέφερε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του για 16 χρόνια (2008-2024).

    "Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στην AFA. Πέρασα 16 χρόνια μαζί τους. Έζησα δύσκολα πράγματα και κατέληξα ευτυχισμένος δίπλα τους. Τώρα είμαι ακόμη ένας οπαδός.

    Τώρα θα είμαι εκεί πάνω με την οικογένειά μου. Θα συνεχίσω να είμαι στο Κόπα Αμέρικα, στα Παγκόσμια Κύπελλα και να τους υποστηρίζω", τόνισε ο Ντι Μαρία μέσα σε μία έντονη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, με τους άλλοτε συμπαίκτες του να τον σηκώνουν ψηλά και να του χαρίζουν μοναδικές στιγμές.

    Φυσικά, στο επίσημο αντίο του Ντι Μαρία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο καλός του φίλος, Λιονέλ Μέσι, με τον σούπερ σταρ της Ίντερ Μαϊάμι να μην είναι στο γήπεδο λόγω τραυματισμού αλλά να στέλνει το μήνυμά του στον επί σειρά ετών σύντροφό του στην Αργεντινή, μέσω video που προβλήθηκε στις γιγαντοθόνες του γηπέδου.

    "Ελπίζω να απολαύσεις αυτή τη βραδιά με την οικογένεια και τους αγαπημένους σου. Έχουμε πει όλα όσα έπρεπε να πούμε. Έχουμε μοιραστεί τόσα πολλά. Ποιος θα πίστευε ότι θα τελείωνε έτσι. Θα μας λείψεις τόσο πολύ. Τα λέμε σύντομα".

    Τα highlights από τη νίκη της Αργεντινής επί της Χιλής

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARK CRISTINO
  • Αργεντινή - Εκουαδόρ 4-2 πεν. (1-1): Πρόκριση θρίλερ στα ημιτελικά με ήρωα τον Μαρτίνες στην διαδικασία των πέναλτι, παρά λίγο μοιραίος ο Μέσι
    Αργεντινή - Εκουαδόρ 4-2 πεν. (1-1): Πρόκριση θρίλερ στα ημιτελικά με ήρωα τον Μαρτίνες στην διαδικασία των πέναλτι, παρά λίγο μοιραίος ο Μέσι

    Απίστευτα πράγματα έγιναν στον προημιτελικό του Copa America ανάμεσα στην Αργεντινή και το Εκουαδόρ, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες με 1-1 και να οδηγούνται στα πέναλτι, όπου έλαμψε πάλι ο Εμιλιάνο Μαρτίνες με δύο αποκρούσεις. Παρά λίγο μοιραίος ο Λιονέλ Μέσι, αστόχησε στο δικό του πέναλτι δοκιμάζοντας "πανένκα".

    Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες είναι ο άρχοντας τον πέναλτι. Ο τερματοφύλάκας της Άστον Βίλα βγήκε μπροστά - ξανά - για την Αργεντινή στον προημιτελικό του Copa America με το Εκουαδόρ, έπιασε δύο πέναλτι στην σχετική διαδικασία και έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του με 4-2. Νωρίτερα, οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες με 1-1 στην κανονική διάρκεια (στα προημιτελικά και στα ημιτελικά δεν υπάρχει παράταση στο Copa America).

    Κάπως έτσι, ο Μαρτίνες λύτρωσε και τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος ήταν ο πρώτος παίκτης των Αργεντινών που κλήθηκε να σουτάρει στην διαδικασία των πέναλτι και έστειλε την μπάλα στο δοκάρι δοκάρι δοκιμάζοντας να σουτάρει με "πανένκα", "παγώνοντας" προς το παρόν τους συμπαίκτες του και τους συμπατριώτες του.

    Ήταν ένας σπουδαίος προημιτελικός. Ένας τεράστιος αγώνας, όπου το Εκουαδόρ αρχικά φαινόταν να έχει το πάνω χέρι, μέχρι ο Λισάντρο Μαρτίνες να κάνει το 1-0 στο 35ο λεπτό με κεφαλιά, έπειτα από κόρνερ του Μέσι. Το παιχνίδι όμως είχε πολύ δρόμο μπροστά του.

    Το Εκουαδόρ πίεσε. Έφτασε μία ανάσα από την ισοφάριση στο 62ο λεπτό όταν κέρδισε πέναλτι, αλλά ο Ενέρ Βαλένσια αστόχησε, στέλνοντάς το στο οριζόντιο δοκάρι. Τελικά, με τον διαιτητή να έχει δείξει πέντε λεπτά καθυστερήσεων, το πολυπόθητο γκολ ήρθε στο 90+2, με τον Ροντρίγκες να ισοφαρίζει σε 1-1 με κεφαλιά. Λίγο αργότερα το Εκουαδόρ πήγε για το απόλυτο κόλπο, αλλά η κεφαλιά του Καϊσέντο πέρασε άουτ.

    Κάπως έτσι, το ματς πήγε στα πέναλτι. Και, όπως στον τελικό του Μουντιάλ το 2022, ο Μαρτίνες έκανε, ξανά την διαφορά, σώζοντας παράλληλα και τον Μέσι.

    Η διαδικασία των πέναλτι
    Μέσι (δοκάρι)
    Μένα (απόκρουση Μαρτίνες)
    Άλβαρες (1-0)
    Μίντα (απόκρουση Μαρτίνες)
    ΜακΆλιστερ (2-0)
    Γεμπόα (2-1)
    Μοντιέλ (3-1)
    Καϊσέδο (3-2)
    Οταμέντι (4-2)

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NEIL HALL

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο