Όταν ο Μιλέι ανέλαβε την προεδρία το 2023 υποσχέθηκε θεραπεία-σοκ, υποτιμώντας το πέσο κατά 50% και μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων στο μισό
Τα δεδομένα, όπως σημειώνει το BBC, είναι πλήγμα για τις προσπάθειες του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι να αποκαταστήσει την οικονομία της χώρας που διέρχεται πολυετή κρίση.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο Μιλέι έχει περικόψει τις επιδοτήσεις για τις μεταφορές, τα καύσιμα και την ενέργεια και έχει απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες.
Στο πλαίσιο του εκτεταμένου πληθωρισμού, ο Μιλέι έχει περιορίσει με επιτυχία την ανεξέλεγκτη κυβερνητική κατανάλωση, η οποία κατηγορείται ευρέως για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Έπειτα από χρόνια δημιουργίας τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η Αργεντινή παρουσιάζει δημοσιονομικά πλεονάσματα κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο.
Όταν ο Μιλέι ανέλαβε την προεδρία, υποσχέθηκε θεραπεία-σοκ, υποτιμώντας το πέσο κατά 50% και μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων στο μισό. Στα μέτρα αντιδρούν σφοδρά τα συνδικάτα, τα οποία επανειλημμένα έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Στις δυσκολίες του προστίθεται ότι ο συνασπισμός του Μιλέι, La Libertad Avanza (Η Ελευθερία Προχωρά), δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κογκρέσο της Αργεντινής και δυσκολεύεται να συνάψει συμφωνίες με άλλα κόμματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανουέλ Αντόρνι κατηγόρησε τις αριστερές περονιστικές κυβερνήσεις του παρελθόντος για τα σημερινά προβλήματα.
«Η κυβέρνηση κληρονόμησε μια καταστροφική κατάσταση, τη χειρότερη κληρονομιά που έχει λάβει μια κυβέρνηση σε μια δημοκρατία, ίσως μια από τις χειρότερες που έχει λάβει μια κυβέρνηση στην ιστορία», επισήμανε.