Ούτε λέξη από τους Αμερικανούς για τα F-16 που θέλει η Άγκυρα - «Θετικό κλίμα» είδαν οι Τούρκοι - Παρόντες ήταν και οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του την επιθυμία του να διατηρηθούν οι εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, να διευρυνθούν οι τομείς συνεργασίας τους και η διαχείριση των διαφωνιών τους να γίνεται αποτελεσματικά. Επίσης, χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
«Οι ηγέτες συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Αφγανούς που την έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στο Νότιο Καύκασο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε εκ νέου την συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ αλλά επισήμανε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Επίσης τόνισε τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για ειρήνη και ευημερία», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άντονι Μπλίνκεν.
Άλλοι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν θα συζητηθεί στο συνάντηση το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και επίσης δεν έλαβαν απάντηση.
Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά κατ’ ιδίαν τον Ιούνιο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του NATO. Αντίθετα, ο κ. Μπάιντεν δεν υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, τον Σεπτέμβριο, όταν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.