Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 22:24

Καταδίκη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι στη Μιανμάρ: Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει "προσβολή" στη δικαιοσύνη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι η "άδικη" καταδίκη της πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι σε ποινή φυλάκισης συνιστά "προσβολή στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στη Βιρμανία".

"Καλούμε το καθεστώς να απελευθερώσει την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και όλα τα πρόσωπα που κρατούνται αδίκως, κυρίως τους άλλους δημοκρατικά εκλεγμένους αξιωματούχους", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 18:54

Σχετικά Άρθρα

  • Μιανμάρ: 226 νεκροί και 77 αγνοούμενοι εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι
    Μιανμάρ: 226 νεκροί και 77 αγνοούμενοι εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι

    Οι πλημμύρες κατέστρεψαν 2.600.000 στρέμματα ορυζώνων και άλλων αγροτικών καλλιεργειών

    Ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ διπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 226 νεκρούς, ενώ άλλοι 77 άνθρωποι ακόμη αγνοούνται, μετέδωσε χθες Δευτέρα η κρατική τηλεόραση της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.
    Ο αριθμός των θανάτων είναι ακριβώς διπλάσιος από τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό (113 νεκροί). Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι πλημμύρες κατέστρεψαν 2.600.000 στρέμματα ορυζώνων και άλλων αγροτικών καλλιεργειών.
    Ο τυφώνας Γιάγκι προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις, οδηγώντας σε σημαντικό αριθμό καταστροφών σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.
    Τουλάχιστον 320.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαου Μιν Τουν, σύμφωνα με ένα βραδινό δελτίο του κρατικού MRTV. «Η κυβέρνηση διεξάγει μια αποστολή διάσωσης και αποκατάστασης», είπε, σύμφωνα με τον Independent.
    Η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε την Ασία φέτος

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες από τον τυφώνα Γιάγκι, την ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε φέτος την Ασία, έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη και τα νερά από τις πλημμύρες των φουσκωμένων ποταμών έχουν πλημμυρίσει πόλεις και στις δύο χώρες.

    Οι πλημμύρες στη Μιανμάρ άρχισαν την περασμένη Δευτέρα, ενώ μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 74 άνθρωποι, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
    Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) δήλωσε ότι οι καταιγίδες έπληξαν κυρίως την πρωτεύουσα Ναϊπιτάου, καθώς και τις περιοχές Μανταλέι, Μαγκγουέι και Μπάγκο, μαζί με την ανατολική και νότια πολιτεία Σαν, τις πολιτείες Μον, Καγιάχ και Καγίν. «Η Κεντρική Μιανμάρ είναι αυτή τη στιγμή η περισσότερο πληγείσα περιοχή, με πολυάριθμα ποτάμια και ρυάκια να κατεβαίνουν από τους λόφους του Σαν», ανέφερε το OCHA.
    Επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια - Καιταιγίδα και στη Σαγκάη

    Αναφορές για περισσότερους θανάτους και κατολισθήσεις έχουν προκύψει, αλλά η συλλογή πληροφοριών ήταν δύσκολη λόγω των κατεστραμμένων υποδομών και των κατεστραμμένων τηλεφωνικών και διαδικτυακών γραμμών. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι πέντε φράγματα, τέσσερις παγόδες και περισσότερα από 65.000 σπίτια καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

    Περίπου το ένα τρίτο των 55 εκατομμυρίων κατοίκων της Μιανμάρ χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πολλές οργανώσεις βοήθειας, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε πολλές περιοχές λόγω περιορισμών πρόσβασης και κινδύνων ασφαλείας.

    Εν τω μεταξύ, μια άλλη καταιγίδα, ο τυφώνας Μπεμπίνκα, έφτασε στη Σαγκάη σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας εκκενώσεις περιοχών και ακυρώσεις πτήσεων
    Πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα που έχει αντιμετωπίσει η Σαγκάη από το 1949.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NYEIN CHAN NAING
  • Μιανμάρ: Τουλάχιστον 41 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα
    Μιανμάρ: Τουλάχιστον 41 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα

    Περίπου 100 άνθρωποι αγνοούνται

    Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα στο κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.
    «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν 17 νεκροί», δήλωσε ο Κάρλο, αξιωματούχος του χωριού Μπου Μα, δύο ημέρες μετά το πέρασμα του Μόκα.
    «Θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί διότι περισσότεροι από εκατό άνθρωποι αγνοούνται», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Cyclone Mocha, a category 5 storm, has wreaked havoc on coastal regions of Myanmar and Bangladesh. pic.twitter.com/ATG8omjHU2

    — DW News (@dwnews) May 16, 2023
    Οι 17 νεκροί προστίθενται στους 24 για τους οποίους έκαναν λόγο αξιωματούχοι στο γειτονικό χωριό Χάουνγκ Ντόκε Καρ.
    Οι επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι υπάρχουν πέντε νεκροί και αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί 864 σπίτια και 14 νοσοκομεία ή κλινικές.
    Με ανέμους που έφταναν έως τα 195 χιλιόμετρα την ώρα, ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ο Μόκα, έπληξε την Κυριακή τη Σίτουε, πρωτεύουσα του κρατιδίου Ραχίν, και το Κοξ Μπαζάρ στο Μπανγκλαντές, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια.
    Η επικοινωνία με τη Σίτουε, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι, παρέμενε δύσκολη χθες, Δευτέρα.
    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες δεν επιτρέπουν να εκτιμηθεί ακόμη το εύρος των ζημιών στο κρατίδιο Ραχίν, όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια.
    «Οι πρώτες πληροφορίες μας αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ζημιές είναι σοβαρές», είχε υπογραμμίσει την Κυριακή το βράδυ το γραφείο συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

    Landfall visuals of Cyclone Mocha from sittwe, Myanmar 🇲🇲

    TELEGRAM JOIN 👉 https://t.co/9cTkji5aZq pic.twitter.com/7TDXlbdcwu

    — Disaster News (@Top_Disaster) May 14, 2023
    Καταυλισμοί
    Στο Μπανγκλαντές, όπου οι αρχές απομάκρυναν 750.000 ανθρώπους από τις εστίες τους, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα.

    Super cyclone ‘Mocha’ has killed hundreds of Rohingya in Myanmar IDP camp. International media is silent - the value of life differs with the color of skin. pic.twitter.com/EwwamsLmT7

    — Ashok Swain (@ashoswai) May 16, 2023
    Όμως η χώρα είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες διακοπές ρεύματος εδώ και επτά μήνες, καθώς ο Μόκα ανάγκασε και τους δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου να αναστείλουν τη λειτουργία τους.
    Στο μεταξύ στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των Ροχίνγκια – όπου ζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε πρόχειρα καταλύματα-- οι ζημιές είναι επίσης περιορισμένες και δεν υπήρξαν θύματα.

    Communication tower collapsed at #sittwe #myanmar #Cyclone #Mocha #Mocha_cyclone #CycloneAlert pic.twitter.com/62l8NS7UJM

    — Shah (@adnan_shah) May 14, 2023
    «Οι επιπτώσεις του κυκλώνα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές, ωστόσο οι καταυλισμοί προσφύγων επηρεάστηκαν σημαντικά και χιλιάδες άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια», προειδοποίησε ωστόσο ο ΟΗΕ
    «Ο κυκλώνας Μόκα ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει το Μπανγκλαντές μετά τον Σιντρ», είχε σημειώσει ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μπανγκλαντές.

    The #cyclone landed in #Myanmar and #Bangladesh.
    Winds of 240 km/h which is a hurricane at the highest level -5. In its path is the world's largest refugeecamp for the Rohingya Fishermen and villages close to the sea in houses that are made of tin at best.1/2#CycloneMochaUpdate pic.twitter.com/7TghqnrPxk

    — Siraj Noorani (@sirajnoorani) May 14, 2023
    Τον Νοέμβριο 2007 ο κυκλώνας Σιντρ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 3.000 ανθρώπων και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NYUNT WIN
  • Μιανμάρ: Βίντεο του κυκλώνα «Μόκα» που απειλεί τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου
    Μιανμάρ: Βίντεο του κυκλώνα «Μόκα» που απειλεί τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου

    Ο τροπικός κυκλώνας Μόκα αναμένεται να πλήξει τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο τη δυτική Μιανμάρ και το Cox's Bazar του Μπαγκλαντές, όπου ζουν σε παράγκες περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που εκτοπίστηκαν από τη χούντα της Μιανμάρ.

    Ο κυκλώνας Μόκα αυτή τη στιγμή ενισχύεται στον Κόλπο της Βεγγάλης και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω πριν φτάσει στην ξηρά την Κυριακή, πιθανότατα στην πολιτεία Ραχίν της δυτικής Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές.

    Σύμφωνα με το Joint Typhoon Warning Center, ο κυκλώνας αναβαθμίστηκε την Παρασκευή σε τυφώνα του Ατλαντικού κατηγορίας 1 και κινείται βόρεια με 11 χιλιόμετρα την ώρα (7 μίλια την ώρα).

    Όπως ανέφερε η υπηρεσία, οι άνεμοι της καταιγίδας θα μπορούσαν να φθάσουν τα 220 km την ώρα, ένταση που ισοδυναμεί με έναν τυφώνα του Ατλαντικού κατηγορίας 4 – λίγο πριν εκδηλωθούν στην ξηρά το πρωί της Κυριακής.

    Ο οργανισμός προέβλεψε ότι μια καταιγίδα μπορεί να φέρει τεράστιο όγκο νερού που θα φθάσει σε ύψος έως και 2,5 μέτρων και είναι πιθανό να πλημμυρίσει τις παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οι οποίες θα βρεθούν στο πέρασμα του κυκλώνα.

    Στις επικίνδυνες περιοχές, βρίσκεται το Cox's Bazar στο Μπαγκλαντές, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι απάτριδες Ροχίνγκια οι οποίοι διέφυγαν από τη δίωξη στην κοντινή Μιανμάρ κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής καταστολής το 2017.

    Πολλοί ζουν σε καταφύγια από μπαμπού και μουσαμά σε λόφους και πλαγιές που είναι ευάλωτες σε ισχυρούς ανέμους, βροχή και κατολισθήσεις.

    The storm comes just weeks after the 15th anniversary of Cyclone Nargis, the deadliest natural disaster in Myanmar’s history#Myanmar https://t.co/8xxYTOt5wl

    — Myanmar Now (@Myanmar_Now_Eng) May 11, 2023

    Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για εκατοντάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια που στεγάζονται στην απομονωμένη και επικίνδυνη για πλημμύρες νησιωτική εγκατάσταση Bhasan Char, στον Κόλπο της Βεγγάλης.

    Εν όψει της αναμενόμενης εκδήλωσης του κυκλώνα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εντείνουν την ετοιμότητά τους και την ανταπόκρισή τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με τις τοπικές και προσφυγικές κοινότητες.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Μπαγκλαντές ανέφερε σε tweet ότι «οι προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης στους καταυλισμούς και στο Bhasan Char βρίσκονται σε εξέλιξη» σε συντονισμό με την κυβέρνηση και τις τοπικές υπηρεσίες βοήθειας.

    Emergency preparations in the camps & on Bhasan Char are underway ahead of potential cyclone Mocha which could make landfall in Bangladesh.

    The Government has hosted coordination meetings with humanitarian partners, including through the RRRC to respond jointly and efficiently. pic.twitter.com/EmoDDZjA8z

    — UNHCR in Bangladesh (@UNHCR_BGD) May 11, 2023

    «Κατά την προετοιμασία εκατοντάδες εθελοντές πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν εκπαιδευτεί στον εντοπισμό των κινδύνων, στην ενημέρωση των κοινοτήτων τους, στην εκκένωση των καταυλισμών σε περιπτωση έκτατης ανάγκης και στην ανταπόκριση μετά από καταστροφές», ανέφερε σε tweet η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    In preparation of cyclones, hundreds of Rohingya refugee volunteers have been trained on identifying risks, informing their communities, evacuating people when needed & responding after disaster strikes.

    Dramas to teach the community how to prepare are key to preparedness. pic.twitter.com/nIr6Xs8LlJ

    — UNHCR in Bangladesh (@UNHCR_BGD) May 11, 2023

    Στη γειτονική Μιανμάρ, οι κάτοικοι στις παράκτιες περιοχές της πολιτείας Rakhine και της περιοχής Ayeyarwady άρχισαν να εκκενώνουν τα σπίτια τους και να αναζητούν καταφύγιο πριν από την αναμενόμενη εκδήλωση του κυκλώνα, σύμφωνα με τα τοπικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης Myanmar Now.

    Η χούντα της Μιανμάρ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για κυκλώνα και ισχυρίστηκε ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα, με την προετοιμασία επιτροπών διαχείρισης καταστροφών για την αντιμετώπιση μιας πιθανής καταστροφής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Global New Light of Myanmar.

    Το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ (UNOCHA) ανέφερε σε έκθεση για την κατάσταση ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις επιπτώσεις της καταιγίδας στις ευάλωτες και εκτοπισμένες κοινότητες.

    «Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν 232.100 άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη Ραχίν. Πολλοί από τους καταυλισμούς και τοποθεσίες εκτοπισμένων στη Ραχίν βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο που είναι επιρρεπείς σε κύμα καταιγίδων», ανέφερε το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ.

    Το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων δήλωσε ότι εκτεταμένες πλημμύρες, κατολισθήσεις και ισχυροί άνεμοι αναμένεται να πλήξουν ολόκληρη την Μιανμάρ.

    Ο τελευταίος τροπικός κυκλώνας που εκδηλώθηκε στη Μιανμάρ ήταν ο Maarutha τον Απρίλιο του 2017. Αν και ο Maarutha ισοδυναμούσε με μια τροπική καταιγίδα στην ξηρά, με μέγιστους ανέμους 92 km/h (58 mph), έφερε ραγδαίες βροχοπτώσεις και κατέστρεψε σχεδόν 100 σπίτια.

    Τον Οκτώβριο του 2010, ο τροπικός κυκλώνας Giri ήταν η τελευταία καταιγίδα κατηγορίας 4 που έπληξε την ξηρά με θελλώδεις ανέμους έντασης 250 km την ώρα.

    Ο Giri προκάλεσε πάνω από 150 θανάτους ενώ περίπου το 70% της πόλης Kyaukphyu, στην πολιτεία Rakhine, καταστράφηκε. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 15.000 σπίτια καταστράφηκαν στην πολιτεία κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

    Η χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε τη Μιανμάρ ήταν ο κυκλώνας Nargis τον Μάιο του 2008, με 140.000 θύματα και 800.000 εκτοπισμένους, ανέφεραν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Συνολικά ο κυκλώνας επηρέασε 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Θρήνος στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 170 νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή της στρατιωτικής χούντας
    Θρήνος στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 170 νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή της στρατιωτικής χούντας

    Τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν την Τρίτη οι δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ εναντίον χωριού στην περιοχή Σαγκάιγκ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν χθες από ΜΜΕ και σύμφωνα με χωρικό που συμμετείχε στην αποτέφρωση των πτωμάτων.

    Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως απολογισμός θυμάτων της επιδρομής στο χωριό Παζί Γκι, μολονότι η χούντα επιβεβαίωσε πως διεξήγαγε επιχείρηση στην περιοχή. Χωρικός ο οποίος συμμετείχε στην αποτέφρωση των πτωμάτων είπε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ομάδα του αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό των θυμάτων, από τους 130 νεκρούς την Πέμπτη στους 171 χθες Παρασκευή.Σκοτώθηκαν 109 άνδρες, 24 γυναίκες και 38 παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 53 ανθρώποι.

    Η βιρμανική υπηρεσία του BBC μετέδωσε επίσης την πληροφορία ότι οι νεκροί είναι 171, ενώ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mandalay Free Press έκανε λόγο για τουλάχιστον 170 θανάτους. Η λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας –όργανο που έχουν ιδρύσει πρώην βουλευτές του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην εξορία– αναφέρθηκε σε 168 νεκρούς μέσω Twitter.

    Το χωριό Παζί Γκι ήταν εγκαταλελειμμένο χθες και οι κάτοικοί του ήταν πολύ φοβισμένοι για να επιστρέψουν. Η αεροπορική επιδρομή, την παραμονή των εορτασμών για το βουδιστικό νέο έτος, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Η Βρετανία, η άλλοτε αποικιοκρατική επικυρίαρχος της Μιανμάρ, ζήτησε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την επίθεση. Ο Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που έχει επικριθεί για την αδράνειά του όσον αφορά την κρίση στη Μιανμάρ, «καταδίκασε σθεναρά» την Πέμπτη την αεροπορική επιδρομή. Στην περιφέρεια Σαγκάιγκ, κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, προβάλλεται σθεναρή αντίσταση στη στρατιωτική χούντα και καταγράφονται σφοδρές μάχες εκεί εδώ και μήνες. Η στρατιωτική χούντα επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή, ενώ υποστήριξε πως κάποιοι από τους θανάτους οφείλονταν σε νάρκες τοποθετημένες από αντάρτες. Οι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν εξάλλου την Παρασκευή πως αντάρτες έριξαν τέσσερις βόμβες από UAV με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, και να τραυματιστούν άλλοι 31 στο χωριό Κιουέ Πον, επίσης στην περιοχή Σαγκάιγκ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ποια είναι τα δύο σπανιότερα ορυκτά στον πλανήτη
    Ποια είναι τα δύο σπανιότερα ορυκτά στον πλανήτη

    Δύο είναι τα πιο σπάνια ορυκτά στον κόσμο και εντοπίζονται στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Τα ορυκτά βρίσκονται διάσπαρτα παντού στον πλανήτη μας αλλά, όπως αναφέρει η Γεωλογική Εταιρεία των ΗΠΑ, είναι στοιχεία ή ενώσεις που απαντούν στη φύση και είναι ανόργανα, δηλαδή δεν περιέχουν άνθρακα. Κάθε τύπος ορυκτού παρουσιάζει τάξη στην εσωτερική του δομή και έχει μοναδική χημική σύσταση. Η μορφή που παίρνουν οι κρύσταλλοι ενός ορυκτού, καθώς και οι άλλες φυσικές του ιδιότητες, μπορεί να ποικίλλουν.

    Πάντως, σύμφωνα με το «Live Science», το σπανιότερο ορυκτό στη Γη είναι το kyawthuite. Μόνο ένας κρύσταλλος, που βρέθηκε στην περιοχή Μογκόκ της Μιανμάρ, είναι γνωστό ότι υπάρχει. Η βάση δεδομένων ορυκτών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια το περιγράφει ως έναν μικρό (1,61 καρατίων) βαθύ πορτοκαλί πολύτιμο λίθο που η Διεθνής Ορυκτολογική Ένωση αναγνώρισε επίσημα το 2015.

    Το επιστημονικό αίνιγμα του πεϊνίτη

    Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το kyawthuite και το δεύτερο σπανιότερο ορυκτό το οποίο είναι ο πεϊνίτης, έχει βαθύ κόκκινο χρώμα σε εξαγωνικούς κρυστάλλους (αν και υπάρχουν κάποιες ροζ εξαιρέσεις). Αν και ο πεϊνίτης βρίσκεται πλέον πιο εύκολα από ό,τι παλαιότερα, το ορυκτό αυτό εξακολουθεί να είναι σπάνιο και η χημική του δομή το καθιστά κάτι σαν επιστημονικό αίνιγμα.

    Επισημαίνεται ότι, το 1952, ο Άγγλος συλλέκτης και έμπορος πολύτιμων λίθων, Άρθουρ Πέιν, απέκτησε δύο πορφυρούς κρυστάλλους στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τον Τζορτζ Ρόσμαν, καθηγητή Ορυκτολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, ο οποίος ερευνά τον πεϊνίτη από τη δεκαετία του 1980 και διατηρεί μία εκτεταμένη βάση δεδομένων με όλα τα δείγματα που έχει αναλύσει μικροσκοπικά.

    Ο Άρθουρ Πέιν νόμιζε ότι οι κρύσταλλοι ήταν ρουμπίνια, για τα οποία φημίζεται η περιοχή, αλλά χωρίς να το γνωρίζει, επρόκειτο για κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ο πεϊνίτης, που ονομάστηκε έτσι από το επώνυμο του Άρθουρ, ανακαλύπτεται μερικές φορές μαζί με ρουμπίνια και άλλους πολύτιμους λίθους. Αυτό εξηγεί γιατί ο ίδιος υπέθεσε ότι οι κρύσταλλοι ήταν ρουμπίνια όταν, σύμφωνα με τον Τζορτζ Ρόσμαν, τους δώρισε στο Βρετανικό Μουσείο το 1954 για περαιτέρω μελέτη. Ένα άλλο δείγμα πεϊνίτη από τη Μιανμάρ ήρθε στην επιφάνεια το 1979 και, μέχρι το 2001, αυτοί οι τρεις κρύσταλλοι ήταν τα μόνα γνωστά δείγματα πεϊνίτη στον κόσμο.

    Βέβαια, ο πρώτος κρύσταλλος πεϊνίτη που ανακαλύφθηκε, γνωστός ως παϊνίτης #1, αναλύθηκε αργότερα από τον Τζορτζ Ρόσμαν. Η τελευταία μελέτη του για τον πεϊνίτη δημοσιεύθηκε στο «Mineralogical Magazine» τον Ιούλιο του 2018. «Διεξήγαγα [μελέτες] του [πρώτου] δείγματος», ανέφερε ο καθηγητής Ορυκτολογίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια στο «Live Science» και πρόσθεσε: «[Τα αποτελέσματά μου] έγιναν τα πρότυπα, με τα οποία επιβεβαιώθηκαν οι περαιτέρω ανακαλύψεις του πεϊνίτη».

    Μέσω αυτής της έρευνας, ο Τζορτζ Ρόσμαν προσδιόρισε ποια στοιχεία συνθέτουν τον πεϊνίτη. Με τη φασματοσκοπία υπερύθρου, η υπέρυθρη ακτινοβολία χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των στοιχείων με βάση τον τρόπο με τον οποίο απορροφούν, αντανακλούν και εκπέμπουν αυτό το φως. Με τη φασματοσκοπία Raman, ένα λέιζερ χρησιμοποιείται για τη διασπορά ορατού, υπέρυθρου ή υπεριώδους φωτός, το οποίο κάνει τα μόρια να εκπέμπουν μοναδικές δονήσεις που τα καθιστούν αναγνωρίσιμα.

    Ακόμα, ο Τζορτζ Ρόσμαν διαπίστωσε ότι υπήρχε ένα λάθος στη χημική σύνθεση που είχε προσδιοριστεί αρχικά από επιστήμονες του Βρετανικού Μουσείου. Ειδικότερα, ενώ εκείνοι είχαν προσδιορίσει σωστά το αλουμίνιο, το βόριο, το ασβέστιο και το οξυγόνο, έλειπε το ζιρκόνιο. Άλλο ένα πράγμα που ανακάλυψε ο Τζορτζ Ρόσμαν, ήταν και αυτό που έδωσε στον πεϊνίτη την κοκκινωπή απόχρωσή του: Έχει ίχνη βαναδίου και χρωμίου που μπορεί να τον κάνουν να φαίνεται παραπλανητικά σαν ρουμπίνι.

    Η σπανιότητα του πεϊνίτη

    Ο πεϊνίτης βρίσκεται μόνο στη Μιανμάρ, αλλά ο πραγματικός λόγος για τη σπανιότητά του έγκειται στον σχηματισμό του. Ο πεϊνίτης είναι ένας βορικός κρύσταλλος, που σημαίνει ότι περιέχει βόριο. Περιέχει, επίσης, ζιρκόνιο. Το βόριο δυσκολεύεται να συνδεθεί με το ζιρκόνιο. Στην πραγματικότητα, ο πεϊνίτης είναι το μοναδικό ορυκτό στο οποίο έχουν βρεθεί τα δύο αυτά ορυκτά συνδεδεμένα στη φύση. Αν και ο λόγος είναι ακόμη ασαφής, το ζιρκόνιο και το βόριο δεν έχουν βρεθεί μαζί σε σημαντικές συγκεντρώσεις, όπως υποστήριξε ο Τζόρτζ Ρόσμαν. Επιπλέον, θεωρείται ότι τα στοιχεία αυτά μπορεί να μην είναι πολύ σταθερά μαζί σε σύγκριση με άλλα στοιχεία με τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν.

    «Απ' όσο γνωρίζω, κανείς δεν έχει κάνει μια σοβαρή μελέτη για το τι χρειάζεται για να σχηματιστεί ο πεϊνίτης», έχει τονίσει ο Τζορτζ Ρόσμαν, συμπληρώνοντας: «Δεν γνωρίζω καμία προσπάθεια σύνθεσής του στο εργαστήριο».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μιανμάρ: Στον ΟΗΕ, «φρίκη» για τη σφαγή δεκάδων αμάχων
    Μιανμάρ: Στον ΟΗΕ, «φρίκη» για τη σφαγή δεκάδων αμάχων

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, εξέφρασε χθες Κυριακή «φρίκη» για τις πληροφορίες γιατην «επίθεση εναντίον αμάχων» η οποία διαπράχθηκε στη Μιανμάρ την 24η Δεκεμβρίου. Χαρακτηρίζοντας «αξιόπιστες» τις πληροφορίες για τον εντοπισμό «35 πτωμάτων», ανάμεσά τους αυτό τουλάχιστον ενός παιδιού, μέσα σε απανθρακωμένα αυτοκίνητα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας της Ασίας, ο κ. Γκρίφιθς τόνισε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός πως «καταδικάζω αυτές τις πολύ βαριές πράξεις» και αξίωσε οι αρχές «να αρχίσουν αμέσως σοβαρή και διαφανή έρευνα».

    Το Σάββατο, μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που εικονίζουν δύο φορτηγά κι ένα επιβατικό αυτοκίνητο που πυρπολήθηκαν σε δρόμο στο Χπρούσο, στην πολιτεία Κάγια (ανατολικά), με πτώματα στο εσωτερικό τους (25097133). Εκπρόσωπος οργάνωσης που έχει πάρει τα όπλα εναντίον της στρατιωτικής χούντας, των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (ΔΛΑ), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως βρέθηκαν τουλάχιστον 27 πτώματα.

    Το παρατηρητήριο Myanmar Witness ανέφερε πως «35 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, κάηκαν και δολοφονήθηκαν από στρατιώτες την 24η Δεκεμβρίου στο καντόνι Χπρούσο». Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children ανέφερε κατόπιν ότι δύο μέλη του προσωπικού της στη Μιανμάρ «αγνοούνται». Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως στρατιώτες σκότωσαν «οπλισμένους τρομοκράτες». Δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά σε θανάτους αμάχων.

    Εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας, ο Ζο Μιν Τουν, από την πλευρά του αναγνώρισε ότι την Παρασκευή ξέσπασαν ταραχές στο Χπρούσο όταν στρατιώτες προσπάθησαν να σταματήσουν επτά οχήματα που θεώρησαν ύποπτα και ότι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων σκότωσαν ανθρώπους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. «Απαιτώ οι ένοπλες δυνάμεις και όλες οι ένοπλες οργανώσεις στη Μιανμάρ να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων», τόνισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

    Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, που έβαλε τέλος στη δεκαετή διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία. Σε δέκα μήνες, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.300 πολίτες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Αντιδρώντας, ομάδες οπλισμένων πολιτών, που σχημάτισαν τις ΔΛΑ, καταφέρνουν συχνά πλήγματα στον στρατό της Μιανμάρ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Μιανμάρ: Τουλάχιστον 70 αγνοούμενοι εξαιτίας κατολίσθησης σε ορυχείο νεφρίτη
    Μιανμάρ: Τουλάχιστον 70 αγνοούμενοι εξαιτίας κατολίσθησης σε ορυχείο νεφρίτη

    Τουλάχιστον 70 άνθρωποι αγνοούνται και τουλάχιστον ένας έχασε τη ζωή του εξαιτίας κατολίσθησης σε ορυχείο νεφρίτη στο βόρειο τμήμα της Μιανμάρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος των συνεργείων έρευνας και διάσωσης.

    «Περίπου 70 ως 100 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατολίσθηση, που σημειώθηκε γύρω στις 04:00 (τοπική ώρα· χθες Τρίτη στις 23:30 ώρα Ελλάδας)» στο ορυχείο στη Χπακάντ, στην πολιτεία Κάγια, είπε ο Κο Νι, μέλος συνεργείου έρευνας και διάσωσης.

    Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι αυτοί παρασύρθηκαν σε λίμνη από τέλματα και λάσπη.

    Οι θάνατοι εξαιτίας κατολισθήσεων και άλλων δυστυχημάτων είναι συχνοί στα ορυχεία νεφρίτη στη Χπακάντ, που προσελκύουν φτωχούς εργάτες από όλη τη χώρα που εξορύσσουν ημιπολύτιμους λίθους προς εξαγωγή, κυρίως στην Κίνα.

    Η τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Φεβρουαρίου ώθησε ακόμη περισσότερους εσωτερικούς μετανάστες στην περιοχή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ/EPA/Myanmar Fire Services Department HANDOUT

  • Μιανμάρ: Ο στρατός συνέλαβε 18 υγειονομικούς σε μια εκκλησία επειδή περιέθαλψαν "τρομοκράτες"
    Μιανμάρ: Ο στρατός συνέλαβε 18 υγειονομικούς σε μια εκκλησία επειδή περιέθαλψαν

    Ο στρατός στη Μιανμάρ συνέλαβε 18 υγειονομικούς επειδή περιέθαλψαν ασθενείς που ήταν μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων», μια αναφορά σε οργανώσεις κατά της χούντας, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

    Στρατιωτικοί πραγματοποίησαν επιδρομή τη Δευτέρα σε εκκλησία στο Λοϊκάου, στο ανατολικό κρατίδιο Κάγια, όπου εντόπισαν 48 ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία εκεί, ανάμεσά τους και επτά που είχαν μολυνθεί από covid-19.

    «Ενημερώθηκαν ότι στους τραυματίες και τους ασθενείς που ανήκαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις προσφερόταν ανεπίσημα ιατρική θεραπεία», ανέφερε η εφημερίδα, φερέφωνο της χούντας.

    Στο άρθρο της εφημερίδας δεν αναφέρονταν ονομαστικά οι οργανώσεις, ενώ πρόσθετε ότι 18 υγειονομικοί συνελήφθησαν βάσει του νόμου.

    Το σύστημα υγείας της Μιανμάρ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης από τον Φεβρουάριο όταν ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση.

    Πολλοί υγειονομικοί έχουν ενταχθεί στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής και έχουν αρνηθεί να εργαστούν σε νοσοκομεία που διαχειρίζεται ο στρατός διαμαρτυρόμενοι για τη χούντα.

    Εξάλλου πολλές κλινικές και υγειονομικοί έχουν γίνει στόχος των δυνάμεων ασφαλείας, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο στρατός έχει απευθύνει έκκληση στους γιατρούς να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

    Εναντίον κάποιων από τους τέσσερις γιατρούς, τους τέσσερις νοσηλευτές και τους 10 βοηθούς νοσηλευτών που συνελήφθησαν στην εκκλησία έχουν απαγγελθεί στο παρελθόν κατηγορίες για υποκίνηση λόγω της άρνησής τους να εργαστούν, ανέφερε η εφημερίδα.

    Σχεδόν 1.300 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 10.000 συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με την Οργάνωση Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP).

    Ο στρατός απορρίπτει τα στοιχεία της AAPP, την οποία κατηγορεί για μεροληψία. Εκπρόσωπος της χούντας είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι 200 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Φεβρουαρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch