Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 17:25

Ουγκάντα: Κάπου 50 μέλη και υπάλληλοι του κοινοβουλίου προσβλήθηκαν από κορονοϊό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Περίπου 50 μέλη και εργαζόμενοι της Βουλής της Ουγκάντας, που είχαν συμμετάσχει πρόσφατα σε αθλητικές εκδηλώσεις κοινοβουλίων της περιοχής στη γειτονική Τανζανία, διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του θεσμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι βουλευτές και οι συνεργάτες τους επέστρεψαν από την Αρούσα της Τανζανίας, όπου συμμετείχαν σε αθλητικούς αγώνες των κοινοβουλίων των χωρών της ανατολικής Αφρικής.

Μέχρι στιγμής κανένας από τους κοινοβουλευτικούς ή τους υπαλλήλους που μολύνθηκαν δεν έχει χρειαστεί να εισαχθεί σε νοσοκομείο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Με βάση τα επίσημα δεδομένα, η Ουγκάντα έχει καταγράψει από τον Μάρτιο του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, σχεδόν 3.300 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 130.000 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, έχουν χορηγηθεί κάπου 10 εκατ. δόσεις εμβολίων από τον Μάρτιο, αλλά το ποσοστό των κατοίκων της χώρας (συνολικά 45 εκατ.) που έχει εμβολιαστεί πλήρως παραμένει ακόμη σε πολύ χαμηλό επίπεδο, δεν ξεπερνά το 3,1%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 09:49

Σχετικά Άρθρα

  • 70χρονη γυναίκα από την Ουγκάντα έγινε μητέρα διδύμων
    70χρονη γυναίκα από την Ουγκάντα έγινε μητέρα διδύμων

    Ωστόσο ο σύντροφός της δεν την επισκέφτηκε στο μαιευτήριο

    H Safina Namukwaya, μία γυναίκα 70 ετών από την Ουγκάντα, έγινε μητέρα ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού μέσω διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και είναι μία από τις γηραιότερες γυναίκες στον πλανήτη που κυοφόρησαν και γέννησαν παιδιά.

    Η Namukwaya δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι πρόκειται για ένα θαύμα, ενώ οι γιατροί της είπαν πως η ιατρική επιτυχία που κρύβεται πίσω από αυτή την εγκυμοσύνη είναι τεράστια, γιατί σχετίζεται με τη δύναμη και την επιμονή που είχε η γυναίκα για να γίνει μητέρα ξανά, μιας κι έχει άλλο ένα κοριτσάκι τριών ετών.

    Τόσο η ίδια, όσο και τα παιδιά χαίρουν άκρας υγείας, ωστόσο η Namukwaya έκανε γνωστό ότι ο σύντροφός της δεν εμφανίστηκε καθόλου στο μαιευτήριο, ίσως γιατί φοβήθηκε τις αυξημένες ευθύνες που θα έχει στα χέρια του λόγω των διδύμων. Συγκεκριμένα η ίδια δήλωσε ότι οι άντρες δεν θέλουν να ακούσουν ότι είσαι έγκυος σε παραπάνω από ένα παιδί.

    Η 70χρονη αποφάσισε να μπει στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γιατί μεγάλωνε τα παιδιά άλλων, τα έβλεπε να φεύγουν από δίπλα της και είχε την ανησυχία ότι δεν θα είχε κανέναν να την προσέχει όταν θα μεγάλωνε εκείνη. Ακόμα, ο κόσμος την κορόιδευε που δεν είχε αποκτήσει παιδιά, κι αυτό την ενοχλούσε.

    Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η γυναίκα είχε καταψύξει δικά της ωάρια στο παρελθόν ή χρησιμοποίησε γενετικό υλικό δότριας.

    Πολλά ζητήματα, ιατρικά και ηθικά, τίθενται σε τέτοιες περιπτώσεις εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία, πρωτίστως επειδή η υγεία μίας γυναίκας είναι πολύ πιο εύθραυστη όσο μεγαλώνει και διατρέχει υψηλό κίνδυνο να υποστεί κάποια μη αναστρέψιμη βλάβη κατά τη διάρκεια της κύησης και της γέννας. Πολλές φορές οι γυναίκες δεν ενημερώνονται πλήρως για τις τυχόν συνέπειες μίας τέτοιας εγκυμοσύνης, καθώς οι πάροχοι υγείας βρίσκουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν προς όφελός τους μία τέτοια συνθήκη για να καρπωθούν μία μεγάλη ιατρική επιτυχία.

    Επίσης, είναι ενδεικτικό των κυρίαρχων αντιλήψεων που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου πως μία γυναίκα που δεν έχει παιδιά μπορεί να είναι αντικείμενο χλεύης ή άλλων αρνητικών αντιδράσεων, πράγμα που μπορεί να την ωθήσει προς το να πάρει μία απόφαση που ίσως δεν επιθυμεί απόλυτα. Το γεγονός ότι την κορόιδευαν, συνδυαστικά με το φόβο ότι κανείς δεν θα βρισκόταν δίπλα της, αν ποτέ είχε ανάγκη, είναι δύο λόγοι προβληματικοί σε διάφορα επίπεδα, σχετικά με την απόκτηση τέκνων.

    Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, εφόσον η εθνική νομοθεσία της χώρας το επέτρεπε και η γυναίκα είχε και έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα της, δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα για την επιλογή της. Εξάλλου, όποιος δεν έχει βρεθεί στην ίδια ή σε παραπλήσια κατάσταση δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στο μυαλό και την ψυχή της, ούτε μπορεί να ασκήσει σε μία γυναίκα τέτοιου είδους έλεγχο.

    Πηγή: marieclaire.gr

  • Ο 68χρονος με τις 12 συζύγους, τα 102 παιδιά και τα 578 εγγόνια: «Στην αρχή ήταν αστείο»
    Ο 68χρονος με τις 12 συζύγους, τα 102 παιδιά και τα 578 εγγόνια: «Στην αρχή ήταν αστείο»

    Έχει τόσα παιδιά που δεν μπορεί να θυμηθεί τα… ονόματά τους. «Οι μητέρες τους με βοηθούν να τα αναγνωρίσω, με αγαπάνε όλες».

    Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε καν τρία, αλλά 102 παιδιά έχει ο 68χρονος Μούσα Χασάγια Κασέρα, γεγονός που τον δυσκολεύει να θυμηθεί τα ονόματα των περισσότερων.

    Ειδικότερα, ο χωρικός από την Ουγκάντα αγωνίζεται για να φροντίσει την πολυμελή οικογένειά του, η οποία όπως λέει περιλαμβάνει 12 συζύγους, 102 παιδιά και 578 εγγόνια και πλέον αισθάνεται ότι «φτάνει πια».

    «Στην αρχή ήταν ένα αστείο... αλλά τώρα αυτό έχει τα προβλήματά του», λέει στο AFP ο 68χρονος από το χωριό του, το Μπουγκίσα της Μπουταλέτζα, μιας απομακρυσμένης επαρχιακής περιοχής της Ουγκάντα.

    After 102 children, Ugandan villager says enough is enough.

    Musa Hasahya Kasera has so many children he can't remember most of their names. Now he is struggling to provide for his family that he says includes 12 wives, 102 children and 578 grandchildrenhttps://t.co/XkEMJ5I2QX pic.twitter.com/5WHS6xCRIF

    — AFP News Agency (@AFP) February 2, 2023

    Τον εγκατέλειψαν δύο από τις γυναίκες του

    «Με την υγεία μου να φθίνει και μόλις 8 στρέμματα γης για μια τόσο τεράστια οικογένεια, δύο από τις συζύγους μου έφυγαν γιατί δεν μπορούσα να τους προσφέρω τα βασικά όπως τροφή, εκπαίδευση, ρουχισμό», λέει.

    Ο Χασάγια, ο οποίος είναι αυτήν την περίοδο άνεργος αλλά έχει γίνει κάτι σαν τουριστικό αξιοθέατο στο χωριό του, είπε ότι οι σύζυγοί του λαμβάνουν τώρα μέτρα αντισύλληψης ώστε να σταματήσει η περαιτέρω επέκταση της οικογένειας.

    This is Musa Hasahya from Uganda. a 67 years old man with 102 children from 12 wives. He also has 568 grandchildren. Musa vowed to bring his whole family to South Africa, Because the Uganda economy is making him struggle to look after his family. pic.twitter.com/dQwN6zWgoL

    — Man’s NOT Barry Roux  (@AdvoBarryRoux) January 29, 2023
    «Έχω διδαχτεί από την ανεύθυνη συμπεριφορά μου να κάνω τόσα πολλά παιδιά»

    «Οι σύζυγοί μου παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, αλλά εγώ δεν παίρνω μέτρα. Δεν περιμένω να αποκτήσω περισσότερα παιδιά γιατί έχω διδαχτεί από την ανεύθυνη συμπεριφορά μου να κάνω τόσα πολλά παιδιά τα οποία δεν μπορώ να φροντίσω», εξηγεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    After 102 children, Butaleja man says enough is enough #NTVNews

    Read more 👉 https://t.co/GeRW0Xt2X5 pic.twitter.com/1uFd47gHS3

    — NTV UGANDA (@ntvuganda) February 2, 2023

    Η οικογένειά του ζει σε ένα σπίτι υπό κατάρρευση, με σκουριασμένη τσίγκινη οροφή ή σε γειτονικές αχυρένιες καλύβες.

    Την πρώτη σύζυγό του την παντρεύτηκε το 1972 σε μια παραδοσιακή τελετή όταν ήταν και οι δύο περίπου 17 ετών και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το πρώτο του παιδί, τη Σάντρα Ναμπγουίρε.

    «Επειδή στην οικογένειά μας ήμαστε μόνο δύο αδέλφια, ο αδελφός, οι συγγενείς και οι φίλοι μου με συμβούλευσαν να παντρευτώ πολλές γυναίκες για να αποκτήσω πολλά παιδιά και να επεκτείνω το όνομα της οικογένειας», τονίζει.

    Οι χωρικοί του έδιναν τις κόρες τους για γάμο λόγω… επαγγέλματος

    Γοητευμένοι από την ιδιότητα που είχε τότε ο Χασάγια -έμπορος και κρεοπώλης- πολλοί χωρικοί του έδιναν τις κόρες τους για γάμο παρότι κάποιες ήταν κάτω από 18 ετών.

    Ο γάμος παιδιών απαγορεύτηκε στην Ουγκάντα μόλις το 1995, ενώ η πολυγαμία επιτρέπεται στη χώρα αυτή της Ανατολικής Αφρικής, σύμφωνα με συγκεκριμένες θρησκευτικές παραδόσεις.

    A Ugandan 🇺🇬 farmer,Musa Hasahya whisky 102 children & 568 grandchildren from his 12 wives has finally decided to stop growing his family 👪. Mr Hasahya & his family live together in Lusaka,Uganda. pic.twitter.com/4SneQjVdoT

    — Kitheka, Is Don (@KithekaDon) January 26, 2023
    Δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε τα ονόματά τους

    Τα 102 παιδιά του Χασάγια είναι ηλικίας από 10 ως 50 ετών, ενώ η νεότερη σύζυγός του είναι περίπου 35.

    «...μπορώ να θυμηθώ μόνο το όνομα του πρώτου και του τελευταίου μου παιδιού αλλά κάποιων παιδιών μου δεν θυμάμαι τα ονόματα», λέει ο Χασάγια ξεφυλλίζοντας τα σημειωματάριά του προς αναζήτηση λεπτομερειών σχετικά με τα παιδιά του.

    «Οι μητέρες τους με βοηθούν να τα αναγνωρίσω», προσθέτει.

    Οικογενειακά συμβούλια μία φορά τον μήνα

    Ωστόσο, ο ίδιος δεν μπορεί ούτε να θυμηθεί τα ονόματα κάποιων από τις συζύγους του και πρέπει να συμβουλευτεί έναν από τους γιους του - τον 30χρονο Σαμπάν Μαγκίνο, που είναι δάσκαλος και βοηθάει στη διαχείριση των θεμάτων της οικογένειας αφού είναι ένας από τα λίγα παιδιά του που έχουν σπουδάσει.

    Για την επίλυση των διαφωνιών μιας τόσο μεγάλης οικογένειας, ο Χασάγια λέει ότι τα μέλη της συναντιούνται μια φορά τον μήνα.

    Ένας τοπικός αξιωματούχος του χωριού αυτού με τους περίπου 4.000 κατοίκους λέει ότι παρά τις προκλήσεις ο Χασάγια «έχει μεγαλώσει πολύ σωστά» τα παιδιά του.

    "Enough Is Enough": Ugandan Man Who Has 102 Children, 578 Grandchildren https://t.co/HUoIOmSV7X pic.twitter.com/Jh51ytxwCy

    — NDTV News feed (@ndtvfeed) February 2, 2023
    «Με αγαπάνε όλες»

    Οι κάτοικοι του Μπουγκίσα είναι κυρίως χωρικοί και ασχολούνται με μικρές καλλιέργειες όπως ρυζιού ή καφέ.

    Πολλά μέλη της οικογένειάς του προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα κάνοντας δουλειές για τους γείτονές τους.

    «Αλλά το φαγητό δεν φτάνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να ταΐζουμε τα παιδιά μια ή στην καλύτερη περίπτωση δύο φορές την ημέρα», λέει η τρίτη σύζυγος του Χασάγια, η Ζαμπίνα.

    Η ίδια προσθέτει ότι αν γνώριζε πως εκείνος είχε και άλλες συζύγους δεν θα συμφωνούσε να τον παντρευτεί.

    «Ακόμη και όταν ήρθα εδώ και αφέθηκα στη μοίρα μου... έφερε την τέταρτη, την πέμπτη, μέχρι που έφθασε τις 12», λέει αγανακτισμένη.

    Δύο από τις συζύγους του έχουν ήδη εγκαταλείψει τον Χασάγια και άλλες τρεις ζουν σε μια άλλη πόλη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων εξαιτίας του υπερπληθυσμού του νοικοκυριού τους.

    Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι δεν τον εγκατέλειψαν περισσότερες σύζυγοι, απαντάει: «Με αγαπάνε όλες, βλέπετε είναι χαρούμενες!».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αυτό θα πει μεγάλη οικογένεια: Ο 67χρονος που έχει 102 παιδιά και 568 εγγόνια
    Αυτό θα πει μεγάλη οικογένεια: Ο 67χρονος που έχει 102 παιδιά και 568 εγγόνια

    Ένας πολύτεκνος αγρότης από την Ουγκάντα που έχει 102 παιδιά και 568 εγγόνια από 12 συζύγους, αποφάσισε να σταματήσει να μεγαλώνει την οικογένειά του.

    Meet the Ugandan man with 12 wives, 102 children

    Mzee Musa Hasahya in navy blue shirt with his family at home in Bugisa Cell, Mulaga Ward in Busaba Town Council, Butaleja District on November 11, 2022. Photo credit: Daily Monitor pic.twitter.com/1Z8uGCmD2o

    — TKG Music. (@kampalagossip) November 21, 2022

    Ο Μούσα Χασάχια και η οικογένειά του ζουν στη Λουσάκα της Ουγκάντα, όπου η πολυγαμία είναι νόμιμη. Είπε ότι όλες οι γυναίκες του ζουν στο ίδιο σπίτι, ώστε να μπορεί να τις «παρακολουθεί», για να «μην κλεφτούν με άλλους άνδρες».

    Η νεότερη σύζυγός του, η Ζουλάικα που είναι μητέρα 11 παιδιών του, δήλωσε: «Δεν πρόκειται να κάνω άλλα παιδιά. Είδα την άσχημη οικονομική μας κατάσταση και παίρνω το αντισυλληπτικό χάπι», σημείωσε.

    Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών είναι ηλικίας μεταξύ έξι και 51 ετών και ζουν μαζί του στο αγρόκτημά του.

    Μάλιστα, το μεγαλύτερο παιδί του είναι 21 χρόνια μεγαλύτερο από τη νεότερη σύζυγό του!

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Επιδημία του Έμπολα στην Ουγκάντα: Πρώτο κρούσμα στο ανατολικό τμήμα της χώρας
    Επιδημία του Έμπολα στην Ουγκάντα: Πρώτο κρούσμα στο ανατολικό τμήμα της χώρας

    Το κρούσμα στην Τζίντζα ήταν άνδρας 45 ετών που πέθανε την περασμένη Πέμπτη - Έχουν επαληθευτεί 135 κρούσματα κι έχουν επέλθει τουλάχιστον 53 θάνατοι εξαιτίας του Έμπολα

    Κρούσμα του ιού Έμπολα επιβεβαιώθηκε στην Τζίντζα, στο ανατολικό τμήμα της Ουγκάντας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η υπουργός Υγείας Τζέιν Ρουθ Ατσένγκ· είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για εξάπλωση της τρέχουσας επιδημίας σε αυτό το τμήμα της αφρικανικής χώρας, καθώς ως χθες οι μολύνσεις εντοπίζονταν κατά κύριο λόγο σε κεντρικούς τομείς της.

    Οι αρχές δυσκολεύονται να περιορίσουν την εξάπλωση του εξαιρετικά μολυσματικού ιού που προκαλεί συχνά θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό αφότου ανακοινώθηκε η επιδημία, την 20ή Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, έχουν επαληθευτεί 135 κρούσματα κι έχουν επέλθει τουλάχιστον 53 θάνατοι εξαιτίας του Έμπολα.

    Όπως ανέφερε η Δρ. Ατσένγκ σε νήμα αναρτήσεών της στο Twitter, το κρούσμα στην Τζίντζα ήταν άνδρας 45 ετών που πέθανε την περασμένη Πέμπτη. Δείγματα του ασθενούς που πήραν εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική όπου εισήχθη εξετάστηκαν εργαστηριακά και επαληθεύτηκε πως είχε μολυνθεί από τον Έμπολα.

    «Η ιχνηλάτηση των επαφών του και οι επιδημιολογικές έρευνες έχουν ξεκινήσει», διαβεβαίωσε η υπουργός.

    Η τρέχουσα επιδημία στην Ουγκάντα των περίπου 45 εκατομμυρίων κατοίκων αποδίδεται στο σπάνιο στέλεχος του Σουδάν, για το οποίο δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο, αντίθετα με το συχνότερο στέλεχος του Ζαΐρ, στο οποίο αποδόθηκαν τα πρόσφατα ξεσπάσματα στη γειτονική ΛΔ Κονγκό.

    Γενικά, η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα στοιχίζει τη ζωή σε περίπου τους μισούς από τους ανθρώπους που μολύνονται.

    Ο ιός, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σωματικών υγρών, προκαλεί συμπτώματα όπως έντονη σωματική αδυναμία, επίμονο υψηλό πυρετό, εμετούς, αιμορραγία, διάρροιες. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών.

    Η Ουγκάντα έχει βιώσει ήδη αρκετές επιδημίες του Έμπολα αφότου ταυτοποιήθηκε ο ιός το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό. Η πιο πρόσφατη, το 2019, επισήμως στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

    Η χειρότερη επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική, από το 2013 ως το 2016, είχε εξαιρετικά βαρύ απολογισμό θυμάτων: ξεπέρασε τους 11.300 νεκρούς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

  • Ουγκάντα: Παρατείνονται τα lockdown λόγω της δραματικής εξάπλωσης του Έμπολα - «Καμπανάκι» από ΠΟΥ
    Ουγκάντα: Παρατείνονται τα lockdown λόγω της δραματικής εξάπλωσης του Έμπολα - «Καμπανάκι» από ΠΟΥ

    Στους 50 οι θάνατοι από τον ιό

    Lockdown που θυμίζουν εποχές εφαρογής σκληρών μέτρων για την πανδημία έχουν αρχίσει να επιβάλλονται σε όλο και περισσότερες πόλεις της Ουγκάντα, λόγω της εξάπλωσης του φονικού ιού Έμπολα.

    Πάνω από 50 θάνατοι έχουν καταγραφεί από τότε που παρατηρήθηκε έξαρση των κρουσμάτων στα κεντρικά της χώρας στα μέσα Σεπτεμβρίου και έκτοτε η εξάπλωση συνεχίστηκε σε άλλες έξι περιοχές της ανατολικής Αφρικής.

    Οι Αρχές ξεκίνησαν από lockdown τριών εβδομάδων στις 15 Οκτωβρίου και αυτό παρατάθηκε για άλλες τρεις εβδομάδες.

    Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 40.000 άνθρωποι καλούνται να μην μετακινηθούν, με τα καταστήματα και τα κέντρα εστίσης να έχουν κλείσει.

    Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα ώστε οι γειτονικές χώρες να βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας για μια ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού.

    Δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζουν το στέλεχος.

    Το ποσοστό θνησιμότητας υπολογίζεται στο 39%, ενώ πιστεύεται ότι δεκάδες είναι τα κρούσματα που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ουγκάντα: Στους 48 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από το ξέσπασμα του Έμπολα
    Ουγκάντα: Στους 48 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από το ξέσπασμα του Έμπολα

    Ο αριθμός των νεκρών από το ξέσπασμα του Έμπολα στην Ουγκάντα αυξήθηκε στους 48, με 131 επιβεβαιωμένες μολύνσεις, δήλωσε σήμερα υγειονομικός αξιωματούχος που ασχολείται με τη διαχείριση της έξαρσης.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας της Ουγκάντας δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 30, με 109 επιβεβαιωμένα περιστατικά.

    «Επιβεβαιωμένα κρούσματα έως σήμερα 131 και 48 θάνατοι», δήλωσε ο Χένρι Κιόμπε Μπόσα, που είναι υπεύθυνος για τα περιστατικά Έμπολα στο υπουργείο Υγείας της Ουγκάντας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που διοργάνωσε το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αφρική.

    «Το ξέσπασμα θα εξαλειφθεί ως το τέλος Οκτωβρίου» είχαν πει οι αρχές

    «Για την εξάπλωση και για το πότε είναι πιθανόν να έχουμε το τέλος της έξαρσης, δεν βλέπω ειδικούς σε αυτό το πάνελ που να μπορούν πράγματι να προβλέψουν πότε θα τελειώσει», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι αρχές χρησιμοποιούν μέτρα όπως την ιχνηλάτηση επαφών, την ενημέρωση για τους κινδύνους και τις κατάλληλες θεραπείες καθώς και τρόπους ταφής για να τεθεί υπό έλεγχο η έξαρση.

    Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το ξέσπασμα του Έμπολα θα εξαλειφθεί έως τα τέλη του έτους.

    «Η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου»

    Το ανώτατο όργανο δημόσιας υγείας στην Αφρική δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως εκτιμά ότι η κατάσταση «δεν ξεφεύγει εκτός ελέγχου».

    Το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί στην Ουγκάντα είναι αυτό του Σουδάν, για το οποίο δεν υπάρχει δοκιμασμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με το λεγόμενο στέλεχος του Ζαΐρ, που είναι πιο συνηθισμένο και που καταγράφηκε κατά τις πρόσφατες εξάρσεις στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

  • Ουγκάντα: Μαθητές τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας για την επέτειο του «ΟΧΙ» (video)
    Ουγκάντα: Μαθητές τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας για την επέτειο του «ΟΧΙ» (video)

    Πίσω από τις εκδηλώσεις μνήμης ο πατέρας Αντώνιος Μουτιάμπα που, με τη στήριξη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Καμπάλας, έχει αφιερώσει τη ζωή του σε εκατοντάδες εξαθλιωμένα παιδιά

    Ημέρα γιορτής ήταν για εκατοντάδες μαθητές της Ουγκάντα η 28η Οκτωβρίου, που έκαναν παρέλαση και έψαλαν τον εθνικό ύμνο θέλοντας να τιμήσουν την ελληνική επέτειο του «Όχι». Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα γιορτής για όλους τους Έλληνες, τόσο εντός επικράτειας όσο και εκτός. Όμως, για τον ορθόδοξο ιερέα Αντώνιο Μουτιάμπα, που έχει αφιερώσει τη ζωή του σε φτωχά και ορφανά παιδιά, η επέτειος συμβολίζει τον αγώνα τον αδυνάτων κατά των ισχυρών, της δικαιοσύνης κατά της αδικίας και της δημοκρατίας κατά της τυραννίας, αξίες πανανθρώπινες και καθολικές. Όπως αναφέρει το greekreporter.com, ο ιερωμένος με τη σύζυγό του Χαριτίνη και τη στήριξη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Καμπάλας, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για εκατοντάδες παιδιά. Χάρη σε δωρεές ιδιωτών από την Ελλάδα, ο πατήρ Αντώνιος διαχειρίζεται τρία οικοτροφεία που παρέχουν εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, τροφή και στέγη σε πάνω από 1.200 φτωχά και ορφανά παιδιά, στα οποία θέλει να προσφέρει ελπίδα και αξιοπρέπεια.
    Ο πατέρας Αντώνιος δηλώνει ότι τα σχολεία του γιορτάζουν κάθε χρόνο την επέτειο του «Όχι». Κυματίζοντας ελληνικές σημαίες, οι μαθητές κάνουν παρέλαση έξω από τα σχολεία. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται στην εκκλησία που βρίσκεται στη φτωχή περιοχή Λουγουίρο. «Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου πρώτα απ’ όλα για να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Αλλά και επειδή θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος» τόνισε. «Τα παιδιά στην Ουγκάντα μαθαίνουν να λένε πάντα “Ναι”. Τους διδάσκω ότι μερικές φορές πρέπει να πουν “Όχι”, όπως είπαν οι Έλληνες στις φασιστικές δυνάμεις του 1940. Οι άνθρωποι θα πρέπει να πειστούν γιατί θα πρέπει να πουν “Ναι”», εξήγησε.

    🇬🇷 Young students in #Uganda sing the #GreekNationalAnthem commemorating #OxiDay in #Africa! Full story: https://t.co/DwtBlYxiPY pic.twitter.com/8po43GisE6

    — Greek Reporter (@GreekReporter) October 28, 2022
    Από την Ουγκάντα στην Κρήτη
    Ο πατέρας Αντώνιος γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ωστόσο, έζησε με ελληνική οικογένεια τη δεκαετία του 1980 και μετακόμισε σε ένα μικρό χωριό στην Κρήτη. Αρχικά σπούδασε Γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά πάντα το όνειρο ζωής του ήταν να γίνει ιερέας. Τελικώς οι σπουδές του έγιναν στην Ιερατική Σχολή των Χανίων, ενώ χειροτονήθηκε ιερέας με την ευλογία του μητροπολίτη Αμφιλόχιου. Εκείνη την εποχή, ο ιερωμένος είχε γνωρίσει και παντρευτεί τη γυναίκα του Χαριτίνη, η οποία εθνοτικά ήταν από την Ουγκάντα αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα.
    pateras_antonios
    Το 2004, μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους, ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ουγκάντα. Εγκαταστάθηκαν στο Βάκιζο, μια μικρή πόλη 50.000 κατοίκων, στα περίχωρα της Καμπάλα. Το όραμά του για την εκπαίδευση είναι σαφές. «Μία από τις σημαντικότερες ελληνικές αξίες είναι η ελευθερία της σκέψης και η αντίσταση στην καταπίεση. Αυτές είναι οι αξίες που θέλουμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Πρέπει να ζουν σε δημοκρατία. Οι μαθητές στη χώρα πρέπει να μάθουν την αξία της δημοκρατικής διακυβέρνησης» αναφέρει.
    Πηγή: protothema.gr
  • Ουγκάντα: Η έξαρση Έμπολα παραμένει υπό έλεγχο, σύμφωνα με τα CDC Αφρικής
    Ουγκάντα: Η έξαρση Έμπολα παραμένει υπό έλεγχο, σύμφωνα με τα CDC Αφρικής

    Η ανώτατη αρχή δημόσιας υγείας στην Αφρική ανακοίνωσε σήμερα ότι το ξέσπασμα Έμπολα στην Ουγκάντα «δεν έχει ξεφύγει» και ότι συνεχίζει να είναι υπό έλεγχο, παρά την αύξηση στα κρούσματα που έχουν εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα Καμπάλα.

    «Το ξέσπασμα του Έμπολα δεν έχει ξεφύγει…είναι ακόμα υπό έλεγχο», δήλωσε ο Άχμεντ Όγκγουελ Ούμα, υπηρεσιακός διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC), σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Ο Ούμα δήλωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις για τη μελλοντική εξάπλωση της ασθένειας.

    Το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί στην Ουγκάντα είναι αυτό του Σουδάν, για το οποίο δεν υπάρχει δοκιμασμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με το λεγόμενο στέλεχος του Ζαΐρ, που είναι πιο συνηθισμένο και που καταγράφηκε κατά τις πρόσφατες εξάρσεις στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

    Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Έμπολα έχει αυξηθεί στα 109 και η έξαρση έχει κοστίσει τη ζωή σε 30 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Υγείας της Ουγκάντας Τζέιν Ρουθ Άτσενγκ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα επιπλέον κέντρο θεραπείας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο