Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 13:20

Μετάλλαξη Όμικρον: 6.300 πτήσεις ακυρώθηκαν το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Πιλότοι, ιπτάμενοι φροντιστές και άλλα μέλη πληρωμάτων έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω έκθεσής τους στην Covid, γεγονός που οδήγησε τις εταιρίες Lufthansa, Delta αλλά και την United Airlines να ακυρώσουν πτήσεις

Περίπου 6.300 πτήσεις ακυρώθηκαν από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, με την παραλλαγή Όμικρον να διαταράσσει τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς εργαζόμενοι των εταιριών –κυρίως πιλότοι– βρίσκονταν σε καραντίνα.

Κατά τον νεότερο απολογισμό του εξειδικευμένου ιστότοπου Flightaware, χθες, Σάββατο, καταγράφηκαν σχεδόν 2.800 ακυρώσεις, εκ των οποίων οι 970 ήταν πτήσεις που συνδέονταν με τις ΗΠΑ, είτε διεθνείς είτε εσωτερικές.

Την Παρασκευή, καταγράφηκαν περίπου 2.400 ακυρώσεις σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία ήδη αναμένει πάνω από 1.100 ματαιώσεις πτήσεων σήμερα Κυριακή.

Πιλότοι, ιπτάμενοι φροντιστές και άλλα μέλη πληρωμάτων έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω έκθεσής τους στην Covid, γεγονός που οδήγησε τις εταιρίες Lufthansa, Delta αλλά και την United Airlines να ακυρώσουν πτήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightaware, η εταιρία United Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει σχεδόν 439 πτήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, περίπου το 10% αυτών που ήταν προγραμματισμένες. «Η έξαρση των κρουσμάτων Όμικρον σε όλη τη χώρα αυτή την εβδομάδα είχε άμεσο αντίκτυπο στα πληρώματά μας και τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία μας», ανέφερε η αμερικανική εταιρία, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να βρει λύσεις για τους επιβάτες που επηρεάστηκαν από τις ακυρώσεις.

Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρίες ήταν αυτές με τις περισσότερες ακυρώσεις: η China Eastern ακύρωσε σχεδόν 540 πτήσεις, πάνω από το ένα τέταρτο των προγραμματισμένων δρομολογίων, ενώ η Air China ακύρωσε 267 πτήσεις, επίσης περίπου το ένα τέταρτο των προγραμματισμένων πτήσεων.

Ευτυχώς, τα προβλήματα αυτά δεν επηρέασαν το ταξίδι του Άγιου Βασίλη, που παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD).

Η NORAD υπολόγισε ότι φέτος μοιράστηκαν 7.623.693.263 δώρα, αφού παρακολούθησε την πορεία του ελκήθρου χάρη, όπως εξήγησε, σε ένα αισθητήρα που είχε τοποθετηθεί στη μουσούδα ενός ταράνδου.

Αυτή η παράδοση ξεκίνησε από ένα λάθος. Το 1955, μια εφημερίδα του Κολοράντο, θέλοντας να δημοσιεύσει τον αριθμό μιας τηλεφωνικής γραμμής προκειμένου τα παιδιά να μιλήσουν με τον Άγιο Βασίλη, τύπωσε κατά λάθος το τηλέφωνο της στρατιωτικής διοίκησης, που έκτοτε αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτό το χριστουγεννιάτικο παιγνίδι.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 13:14

Σχετικά Άρθρα

  • Αεροδρόμιο Καλαμάτας: 46,4% αύξηση διεθνών πτήσεων τον Οκτώβριο – Δρομολόγια από 10 χώρες
    Αεροδρόμιο Καλαμάτας: 46,4% αύξηση διεθνών πτήσεων τον Οκτώβριο – Δρομολόγια από 10 χώρες

    Τακτικές διεθνείς πτήσεις 20.249 θέσεων είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» σύμφωνα με την εφαρμογή airdata-tracker του ΙΝΣΕΤΕ. Πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν προγραμματισμένες πτήσεις 13.832 θέσεων (αύξηση 46,4%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της airdata-tracker φέτος τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες 7.160 θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, 4.302 θέσεις από τη Γερμανία, 2.039 θέσεις από την Ελβετία, 1.684 θέσεις από την Ολλανδία, 1.596 θέσεις από τη Γαλλία, 1.311 θέσεις από την Αυστρία, 720 θέσεις από τη Σουηδία, 567 θέσεις από το Ισραήλ, 522 θέσεις από τη Φιλανδία και 348 θέσεις από τη Δανία.

    Οι εγχώριες και διεθνείς πτήσεις στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με βάση τον καλοκαιρινό παρουσιάζονται στον πίνακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το φθινοπωρινό πρόγραμμα του Αερολιμένα και για αυτό οι πτήσεις του πίνακα ενδέχεται να έχουν αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση για τον προγραμματισμό των πτήσεων του το επιβατικό κοινό πρέπει να ενημερωθεί επισήμως από τις αεροπορικές εταιρείες ή τον Αερολιμένα Καλαμάτας

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Μετεωρολόγος αποκάλυψε για ποιο λόγο οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν τις βραδινές πτήσεις το καλοκαίρι (vid)
    σε Viral
    Μετεωρολόγος αποκάλυψε για ποιο λόγο οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν τις βραδινές πτήσεις το καλοκαίρι (vid)
    Ένας μετεωρολόγος αποκάλυψε για ποιο λόγο οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν τις βραδινές πτήσεις το καλοκαίρι.
    Κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των ταξιδιών, η κράτηση μιας βραδινής πτήσης μπορεί να φαίνεται ως ιδανικός τρόπος για να αποφύγετε τα πλήθη και να μεγιστοποιήσετε το χρόνο των διακοπών σας. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι συμβουλεύουν ενάντια σε αυτή τη στρατηγική, τονίζοντας ότι οι νυχτερινές πτήσεις του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Ο μετεωρολόγος Chris Bianchi το βίωσε πρόσφατα αυτό από πρώτο χέρι και μοιράστηκε τη δοκιμασία του σε ένα βίντεο στο TikTok που έχει συγκεντρώσει πάνω από 266.000 προβολές. «Έσπασα τον μοναδικό κανόνα που δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζεις», παραπονέθηκε ο Bianchi στους θεατές του. «Ποτέ μην κάνετε κράτηση για πτήση το απόγευμα, ή ειδικά τη νύχτα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες».

    @weatherchris Why you should NEVER book a night flight during the summer ✈️ (And what to do if you’re a giant idiot like me and end up doing it anyway) #weather #travel #meteorologist #flights #storms #aviation ♬ original sound - Chris Bianchi❄️Meteorologist

    Ο Bianchi είχε προγραμματίσει μια βραδινή πτήση από τη Νέα Υόρκη προς το Ντένβερ στις 26 Ιουνίου, για να βρεθεί εγκλωβισμένος τη νύχτα στο αεροδρόμιο La Guardia λόγω μιας παρατεταμένης καθυστέρησης λόγω καταιγίδας. Αναλογιζόμενος το περιστατικό, ο Bianchi παραδέχτηκε: «Είμαι μετεωρολόγος, θα έπρεπε να ξέρω καλύτερα. Οι πιθανότητες να υπάρξει καταιγίδα κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες το απόγευμα ή το βράδυ είναι αρκετά υψηλές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο».

    Η επιστήμη πίσω από αυτή τη συμβουλή έχει τις ρίζες της στη φύση των καλοκαιρινών καιρικών συνθηκών. Οι ζεστές θερμοκρασίες επιτρέπουν στην ατμόσφαιρα να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, ένα βασικό συστατικό για το σχηματισμό νεφών cumulonimbus, τα οποία παράγουν καταιγίδες. Το National Geographic εξηγεί ότι αυτές οι καταιγίδες είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν τα απογεύματα και τα βράδια, επειδή χρειάζεται χρόνος για να συσσωρευτεί η ενέργεια και η υγρασία και να προκληθεί καταιγίδα. Σύμφωνα με το Science Alert, αυτή η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας καθιστά τις βραδινές πτήσεις ιδιαίτερα ευάλωτες σε καθυστερήσεις που σχετίζονται με τον καιρό.

    Για να αποφύγετε τις διαταραχές που προκαλούν οι καλοκαιρινές καταιγίδες, οι ειδικοί συνιστούν να κλείνετε πρωινές πτήσεις όποτε είναι δυνατόν. Οι πρωινές πτήσεις είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που οδηγούν στο σχηματισμό καταιγίδων, προσφέροντας μια πιο αξιόπιστη ταξιδιωτική εμπειρία.

    Πηγή: gazzetta.gr

  • Τι γίνεται σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσης - Ποια είναι τα δικαιώματα των επιβατών
    Τι γίνεται σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσης - Ποια είναι τα δικαιώματα των επιβατών

    Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια όλου του κόσμου μετά το «μπλακ άουτ» στα πληροφοριακά συστήματα της Microsoft. Ως αποτέλεσμα καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν σχεδόν 1.400 πτήσεις με τους επιβάτες να βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία.

    Για τον λόγο αυτό η βρετανική ομάδα καταναλωτών Which? ενημερώνει τους ταξιδιώτες για τα δικαιώματά τους εφόσον η πτήση τους ακυρωθεί ή καθυστερήσει. Όπως σημειώνει το BBC βέβαια οι επιβάτες δεν δικαιούνται καμία πρόσθετη οικονομική αποζημίωση επειδή πρόκειται για μια εξαιρετική περίσταση.

    Μάθετε τα δικαιώματά σας

    Εάν η πτήση μου ακυρωθεί, μπορώ να λάβω επιστροφή χρημάτων ή εισιτήριο για άλλη πτήση;

    Advertisement

    Εάν η πτήση σας ακυρωθεί δικαιούσθε:

    • Επιστροφή εντός επτά (7) ημερών του αντιτίμου του εισιτηρίου κατά το μέρος που δεν χρησιμοποιήθηκε ή ακόμη και για το μέρος που χρησιμοποιήθηκε εφόσον η πτήση δεν εξυπηρετεί πλέον κανέναν σκοπό
    • Θέση σε εναλλακτική πτήση για τον τελικό προορισμό το συντομότερο δυνατό
    • Θέση σε εναλλακτική πτήση για τον τελικό προορισμό άλλη μέρα που να σας εξυπηρετεί, εφόσον υπάρχουν θέσεις.
    • Εάν μια άλλη αεροπορική εταιρεία διαθέτει θέση σε πτήση η οποία αναχωρεί για τον προορισμό σας πολύ νωρίτερα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλους τρόπους μεταφοράς, τότε έχετε το δικαίωμα να κάνετε κράτηση σε αυτό το εναλλακτικό μέσο μεταφοράς.

    Θα πληρώσει η αεροπορική εταιρεία για διαμονή και φαγητό;

    • Εάν έχετε αποκλειστεί στο εξωτερικό ή στο αεροδρόμιο λόγω ακύρωσης πτήσης, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει επίσης να σας παρέχουν βοήθεια μέχρι να μπορέσετε να αναχωρήσετε για τον προορισμό σας. Αυτό περιλαμβάνει γεύματα και αναψυκτικά ανάλογα του χρόνου αναμονής, διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο και μεταφορά μεταξύ αερολιμένα και καταλύματος (ξενοδοχείου ή άλλου), εάν πρόκειται το ταξίδι να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον την επόμενη ημέρα. Η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να σας προσφέρει και έναν τρόπο επικοινωνίας (επιστροφή χρημάτων για το κόστος των τηλεφωνικών κλήσεων).
    • Εάν η αεροπορική σας εταιρεία δεν μπορεί να σας τα παρέχει αυτά, έχετε το δικαίωμα να διεκδικήσετε αποζημίωση για τα επιπλέον έξοδα. Σε αυτή την περίπτωση, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας συνιστά στους πολίτες να κρατούν τις αποδείξεις και να μην ξοδεύουν περισσότερα από όσα χρειάζεται.

    Τι αποζημίωση μπορώ να πάρω εάν η πτήση μου καθυστερήσει;

    Δικαιούστε την ίδια βοήθεια όπως και για την ακύρωση εάν η πτήση σας καθυστερήσει περισσότερο από δύο ώρες. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε αποζημίωση εάν η πτήση σας φτάσει στον προορισμό της με καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών ωρών. Εάν καθυστερήσετε περισσότερο από πέντε ώρες και δεν θέλετε πλέον να ταξιδέψετε, μπορείτε να λάβετε πλήρη επιστροφή χρημάτων.

    Ποια είναι τα δικαιώματά μου εάν έχω κλείσει πακέτο διακοπών;

    Εάν κλείσατε ένα πακέτο διακοπών με εταιρεία που είναι μέλος της ABTA και η πτήση σας ακυρωθεί, δικαιούστε είτε να πετάξετε με εναλλακτική πτήση είτε να λάβετε πλήρη επιστροφή χρημάτων.

    Μπορώ να ζητήσω επιπλέον αποζημίωση για περαιτέρω προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η καθυστέρηση ή η ακύρωση πτήσης;

    Πλέον, οι επιβάτες δεν δικαιούνται επιπλέον αποζημίωση για την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει μια απεργία του προσωπικού του αεροδρομίου, οι κακές καιρικές συνθήκες ή άλλες «έκτακτες περιστάσεις». Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις – όταν θεωρείται ότι φταίει η αεροπορική εταιρεία – έχετε ορισμένα δικαιώματα βάσει της νομοθεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Αυτά ισχύουν όταν πετάτε με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία από αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ή φτάνετε σε αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου με αεροπορική εταιρεία της ΕΕ ή του Ηνωμένου Βασιλείου ή φτάνετε σε ένα αεροδρόμιο της ΕΕ με αεροπορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το τι δικαιούστε εξαρτάται από το τι προκάλεσε την ακύρωση και από το πόσο νωρίς ενημερωθήκατε. Εάν ενημερωθήκατε για την ακύρωση της πτήσης σας λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα, μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση με βάση τις ώρες της εναλλακτικής πτήσης που σας προτείνει η αεροπορική εταιρία.

    Το ποσό που δικαιούστε εξαρτάται επίσης από το πόσο μακριά ταξιδεύετε:

    • για πτήσεις μικρής απόστασης (ως 1500 χλμ): 250 ευρώ
    • για πτήσεις μεσαίας απόστασης (από 1500 ως 3500 χλμ και ενδοκοινοτικές άνω των 1500 χλμ): 400 ευρώ
    • για πτήσεις μεγάλης απόστασης (άνω των 3500 χλμ ή μη ενδοκοινοτικές): 600 ευρώ
    • Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου εξαιτίας καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσης;

    Οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα σας επιστρέψουν χρήματα για απώλεια κερδών. Είναι υπεύθυνες μόνο για την κάλυψη των άμεσων εξόδων, όπως δωμάτια ξενοδοχείου, γεύματα και εναλλακτικές πτήσεις. Δεν υποχρεούνται να καλύψουν επακόλουθες ζημίες. Συνήθως, ούτε τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης καλύπτουν την απώλεια κερδών.

    Εάν πιστεύετε ότι θα αργήσετε να επιστρέψετε στη δουλειά σας λόγω καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσης, είστε υποχρεωμένοι να ενημερώσετε τον εργοδότη σας, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες. Οι εργοδότες δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να πληρώσουν τους εργαζόμενους που απουσιάζουν εξαιτίας μιας καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσης, λένε οι ειδικοί, εκτός αν αυτό αναφέρεται στη σύμβασή τους.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Καλαμάτα: Ρεκόρ αφίξεων διεθνών πτήσεων στο Αεροδρόμιο - Αύξηση 52,4% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο
    Καλαμάτα: Ρεκόρ αφίξεων διεθνών πτήσεων στο Αεροδρόμιο - Αύξηση 52,4% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο

    Ρεκόρ όλων των εποχών σημείωσαν το Μάρτιο οι αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

    Συγκεκριμένα φέτος το Μάρτιο αφίχθηκαν 2.277 επιβάτες διεθνών πτήσεων, πέρσι είχαν αφιχθεί 1.494 (αύξηση 52,4% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο) ενώ το 2022 που είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ του Μαρτίου είχαν αφιχθεί 2.189 ταξιδιώτες. Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του έτους αφίχθηκαν στον Αερολιμένα Καλαμάτας 2.527 επιβάτες, πέρσι είχαν αφιχθεί 1.773 (αύξηση 42,5% σε σχέση με πέρσι) ενώ το έτος ρεκόρ το 2022 έτος είχαν 2.700 επιβάτες διεθνών πτήσεων.

    Τα στοιχεία των φετινών αφίξεων επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή επειδή έχουν προγραμματιστεί περισσότερες διεθνείς πτήσεις προς τον Αερολιμένα Καλαμάτας. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των αφίξεων του πρώτου τριμήνου απλώς καταγράφει τις τάσεις. Σαφείς ενδείξεις για την φετινή σεζόν θα έχουμε μετά το Μάιο ενώ το ρεκόρ του 2022 με 160.062 αφίξεις, θα απειληθεί μόνο αν διατηρηθεί αξιοσημείωτη επιβατική κίνηση και τους φθινοπωρινούς μήνες.

    Αναλυτικά στοιχεία για τις μηνιαίες αφίξεις επιβατών διεθνών της τελευταίας δεκαετίας στον Αερολιμένα Καλαμάτας παρουσιάζονται στον πίνακα.

    2015

    2016

    2017

    2018

    2019

    2020

    2021

    2022

    2023

    2024

    % μεταβολή 2023/2024

    Ιανουάριος

    0

    8

    8

    6

    2

    2

    0

    0

    0

    Φεβρουάριος

    38

    225

    392

    244

    262

    327

    0

    511

    279

    250

    -10,4%

    Μάρτιος

    1.482

    1.414

    1.381

    2.018

    1.688

    748

    0

    2.189

    1.494

    2.277

    52,4%

    Σύνολο

    1.520

    1.647

    1.781

    2.268

    1.952

    1.077

    0

    2.700

    1.773

    2.527

    42,5%

  • Χάος με τις πτήσεις στη Γερμανία: Προβλήματα σε 11 μεγάλα αεροδρόμιο λόγω απεργίας
    Χάος με τις πτήσεις στη Γερμανία: Προβλήματα σε 11 μεγάλα αεροδρόμιο λόγω απεργίας

    Περίπου 25.000 εργαζόμενοι στην ασφάλεια 11 μεγάλων αεροδρομίων της Γερμανίας απεργούναπό τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες πτήσεις να κινδυνεύουν με ακύρωση. Η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di προκήρυξε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις 2,80 ευρώ/ώρα και υψηλότερα μπόνους για τις υπερωρίες.

    Σύμφωνα με τους εργοδότες, η ικανοποίηση των αιτημάτων θα σήμαινε επιπλέον κόστος 250 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2024

    Ποια αεροδρόμια επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις

    Οι σημερινές κινητοποιήσεις αφορούν τα αεροδρόμια Βερολίνου, Φρανκφούρτης, Αμβούργου, Στουτγάρδης, Βρέμης, Αννόβερου, Κολωνίας, Ντίσελντορφ, Λειψίας, Ερφούρτης και Δρέσδης, ενώ από τα μεγάλα αεροδρόμια λειτουργεί μόνο αυτό του Μονάχου.

    Ο έλεγχος σε εργαζόμενους, επιβάτες, εμπορεύματα και αποσκευές γίνεται από πολύ περιορισμένα έως καθόλου, ανάλογα με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

    Ενδεικτικά, από τα αεροδρόμια Βερολίνου, Αμβούργου και Στουτγάρδης έχουν ήδη ακυρωθεί όλες οι απογειώσεις. Συνολικά, εκτιμάται ότι σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 11.000 προγραμματισμένες πτήσεις.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RONALD WITTEK
  • Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Στο 15,2% η μείωση αφίξεων στο ενδεκάμηνο
    Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Στο 15,2% η μείωση αφίξεων στο ενδεκάμηνο

    Το φετινό πρώτο ενδεκάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας μείωση 15,2% στις αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων ενώ πανελλαδικά σημειώθηκε αύξηση 11,6% με συνέπεια να διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ανεπτυγμένων τουριστικά Περιφερειών. Σε απόλυτους αριθμούς στην Ελλάδα αφίχθηκαν 2.441.941 περισσότεροι επιβάτες διεθνών πτήσεων ενώ στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αφίχθηκαν 24.335 λιγότεροι επιβάτες.

    Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ το φετινό πρώτο εννεάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα μείωση αφίξεων καταγράφηκε μόνο στα αεροδρόμια της Καλαμάτας (15,2%), της Σαντορίνης( 8,7%) και της Μυκόνου (5,2%) ενώ σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο αεροδρόμιο του Αράξου (36.3%) και ακολουθούν Αθήνας (27,6%) και η Καβάλα (21,8%).

    Στην πρώτη θέση των αφίξεων (σε παρένθεση οι περσινές αφίξεις εννεαμήνου) επιβατών διεθνών πτήσεων βρίσκεται η Αθήνα με 6.695.901 (5.248.374) αφίξεις, και ακολουθούν το Ηράκλειο με 3.546.828 (3.402.384), η Ρόδος με 2.627.805 (2.548.501), η Θεσσαλονίκη με 2.212.992 (1.975.959), η Κέρκυρα με 1.833.064 (1.691.021), τα Χανιά με 1.407.134 (1.295.595), η Κως με 1.305.506 (1.239197), η Ζάκυνθος με 991.097 (902.594), η Σαντορίνη με 743.154 (813.937), η Μύκονος με 546.311 (576.364), το Άκτιο με 392.749 (372.103), η Κεφαλλονιά με 362.753 (352.875), η Σκιάθος 238.692 (220.558), η Καλαμάτα με 135.725 (160.060), η Σάμος 131.904 (120.074), η Καβάλα 122.337 (100.689) και ο Άραξος με 67.428 (49.457) αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων.

    Συνολικά το φετινό πρώτο εννεάμηνο αφίχθηκαν στην Ελλάδα 20.895.261 επιβάτες διεθνών πτήσεων, πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα αφίχθηκαν 18.731.551 ενώ το πρώτο εννεάμηνο του 2019 είχαν αφιχθεί 18.831.781 επιβάτες.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Ελευθέριος Βενιζέλος: Ιστορικό ρεκόρ το 2023 με 28,17 εκατ. επιβάτες
    Ελευθέριος Βενιζέλος: Ιστορικό ρεκόρ το 2023 με 28,17 εκατ. επιβάτες

    Ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε το 2023 η επιβατική κίνηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, συνολικά 28.174.150 επιβάτες χρησιμοποίησαν τον αερολιμένα της πρωτεύουσας στο δωδεκάμηνο, «σπάζοντας» για πρώτη φορά το φράγμα των 28 εκατομμυρίων επιβατών και ξεπερνώντας κατά πολύ το αντίστοιχο προηγούμενο ρεκόρ του 2019 που ήταν 25,57 εκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί πως το ρεκόρ του 2019 είχε ήδη σπάσει από τον Νοέμβριο καθώς η επιβατική κίνηση μέσα στο 2023 παρουσίασε εκρηκτική άνοδο και κάθε μήνας δημιουργούσε και ένα νέο ρεκόρ.

    Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2023 ανήλθε σε 1,86 εκατ., αυξημένη κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και αυξημένη κατά 13,6% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 11,9% και 19,4% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 20,8% και 10,7% αντίστοιχα.

    Συνολικά, η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του έτους 2023 ανήλθε σε 28,17 εκατ., αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 10,2% σε σύγκριση με το 2019. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 18,9% και 26,4% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 13,3% και 8,8% αντίστοιχα.

    Πτήσεις

    Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2023, ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 241.604, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 13,2% σε σχέση με το 2022 και 7,1% σε σύγκριση με το 2019. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 7,4% και 18,1% σε σχέση με το 2022, και αντίστοιχα κατά 10,5% και 4,6% σε σύγκριση με το 2019.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μειωμένες κατά 15,7% οι θέσεις διεθνών πτήσεων για Καλαμάτα - Δυσοίωνα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν
    Μειωμένες κατά 15,7% οι θέσεις διεθνών πτήσεων για Καλαμάτα - Δυσοίωνα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν

    Δυσοίωνα είναι τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική σεζόν του 2024 καθώς στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» οι θέσεις των διεθνών πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, είναι μειωμένες κατά 15,7% ενώ συνολικά σε όλη την Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 14,8%.

    Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η μείωση των αεροπορικών θέσεων κατά 56,6% από Γερμανία ενώ μέχρι το 2022 ο μεγαλύτερος αριθμός ταξιδιωτών του αεροδρομίου της Καλαμάτας ήταν Γερμανοί.

    Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της εφαρμογής airdata-tracker του ΙΝΣΕΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν προγραμματίσει για τον Αερολιμένα Καπετάν «Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» διεθνείς πτήσεις 4.710 θέσεων ενώ πέρσι είχαν προγραμματιστεί πτήσεις 5.588 θέσεων. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν προγραμματιστεί από τη Γερμανία πτήσεις 1.804 θέσεων ενώ το ίδιο περσινό χρονικό διάστημα είχαν προγραμματιστεί πτήσεις 2.804 θέσεων. Αύξηση παρουσιάζουν μόνο οι προγραμματισμένες πτήσεις από τη Σουηδία καθώς το φετινό πρώτο τρίμηνο είναι διαθέσιμες 1.752 αεροπορικές θέσεις ενώ πέρσι ήταν 870.

    Συνολικά στην Ελλάδα το φετινό πρώτο τρίμηνο είναι προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις 2.817.299 θέσεων ενώ πέρσι ήταν προγραμματισμένες πτήσεις 2.453.030 θέσεων.

    Αναλυτικά οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις τα πρώτα τρίμηνα του 2023 και του 2024 παρουσιάζονται στους πίνακες:

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο