Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 13:39

Καζακστάν: Για πρώτη φορά στην 30χρονη ιστορία τoυ ενεργοποιήθηκε ο CSTO

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η κρίση στο Καζακστάν, που οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι εκτονώνεται, είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση για πρώτη φορά στη 30χρονη ιστορία του του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) μετά από αίτημα του Προέδρου της χώρας Κασίμ Τοκάγιεφ.

Η παρέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων, κυρίως από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του CSTO, είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των διαδηλώσεων και των βίαιων επεισοδίων που ταλάνισαν την χώρα από τις 2 Ιανουαρίου.

Ο CSTO έχει τις ρίζες της στην πρώην Σοβιετική Ένωση και, μετά τη διάλυσή της, εξελίχθηκε σε στρατιωτική συμμαχία μέχρι το 2002 με τη Ρωσία ως το κεντρικό και ισχυρότερο μέλος της.

Ο CSTO, από πολλές απόψεις, αντανακλά τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας στη γειτονιά της και μια προσπάθεια εδραίωσης μιας σφαίρας επιρροής. Η στρατιωτική συμμαχία, μεταξύ άλλων, διασφαλίζει ότι τα μέλη του CSTO δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλες στρατιωτικές συμμαχίες, όπως για παράδειγμα το ΝΑΤΟ, το δυτικό στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η στρατιωτική αυτή συμμαχία ορίζει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι οι στρατιωτικές βάσεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας χρειάζονται την έγκριση όλων των κρατών μελών και ότι αν μια ξένη δύναμη επιτεθεί σε ένα μέλος, θα έρθουν σε βοήθεια τα υπόλοιπα μέλη.

Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας

Ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας CSTO είναι μια διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία στην Ευρασία που αποτελείται από επιλεγμένα μετασοβιετικά κράτη. Η συνθήκη είχε τις ρίζες της στις Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αντικαταστάθηκαν από τις Ενωμένες Ένοπλες Δυνάμεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Ωστόσο, στις 15 Μαΐου 1992, έξι μετασοβιετικά κράτη που ανήκαν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών -η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, η Κιργισία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν- υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας η οποία αναφέρεται επίσης ως Σύμφωνο της Τασκένδης ή Συνθήκη της Τασκένδης. Αλλά 3 μετασοβιετικά κράτη -το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία- υπέγραψαν την επόμενη χρονιά και η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994. Πέντε χρόνια αργότερα, έξι από τα εννέα -όλα εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν- συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια, και το 2002 οι έξι αυτοί συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας ως στρατιωτική συμμαχία.

Ο καταστατικός χάρτης του CSTO επαναβεβαίωσε την επιθυμία όλων των συμμετεχόντων κρατών να απέχουν από τη χρήση ή την απειλή βίας. Οι συμμετέχουσες χώρες δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε άλλες στρατιωτικές συμμαχίες ή άλλες ομάδες κρατών, ενώ η επίθεση εναντίον ενός μέλους θα εκλαμβανόταν ως επίθεση εναντίον όλων.

Για τον σκοπό αυτό, ο CSTO διοργανώνει ετησίως στρατιωτικές ασκήσεις για τα κράτη του CSTO, ώστε να έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των οργανισμών. Μια στρατιωτική άσκηση του CSTO με την ονομασία "Rubezh 2008" φιλοξενήθηκε στην Αρμενία, όπου συνολικά 4.000 στρατιώτες και από τις επτά συνιστώσες χώρες μέλη του CSTO πραγματοποίησαν επιχειρησιακή, στρατηγική και τακτική εκπαίδευση με έμφαση στην προώθηση της αποτελεσματικότητας του στοιχείου της συλλογικής ασφάλειας της εταιρικής σχέσης του CSTO.

Η μεγαλύτερη από αυτές τις ασκήσεις πραγματοποιήθηκε στη νότια Ρωσία και την κεντρική Ασία το 2011, αποτελούμενη από περισσότερους από 10.000 στρατιώτες και 70 μαχητικά αεροσκάφη.

Για την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων τρίτης χώρας στο έδαφος των κρατών-μελών του CSTO, είναι απαραίτητη η επίσημη συγκατάθεση όλων των μελών της. Επίσης, χρησιμοποιεί ένα σύστημα "εκ περιτροπής προεδρίας", στο οποίο η χώρα που ηγείται του CSTO εναλλάσσεται κάθε χρόνο

Ο CSTO είχε οριστεί να διαρκέσει 5 χρόνια, εκτός αν παραταθεί. Στις 2 Απριλίου 1999, μόνο έξι μέλη της υπέγραψαν το πρωτόκολλο ανανέωσης της συνθήκης για άλλη μια πενταετή περίοδο - το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν αρνήθηκαν να υπογράψουν και αντ' αυτού αποχώρησαν από τη συνθήκη. Ταυτόχρονα, το Ουζμπεκιστάν προσχώρησε στην ομάδα GUAM, η οποία ιδρύθηκε το 1997 από τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μολδαβία και θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2009, συνήφθη συμφωνία για τη δημιουργία της Συλλογικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (KSOR) επιτεύχθηκε από πέντε από τα επτά κράτη μέλη, ενώ τα σχέδια οριστικοποιήθηκαν στις 14 Ιουνίου. Η δύναμη προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την απόκρουση στρατιωτικών επιθέσεων, τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, την καταπολέμηση του διεθνικού εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών και την εξουδετέρωση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών.

Η Λευκορωσία και το Ουζμπεκιστάν απέφυγαν αρχικά να υπογράψουν τη συμφωνία. Η Λευκορωσία το έκανε λόγω εμπορικών διαφορών με τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν λόγω γενικών ανησυχιών. Η Λευκορωσία υπέγραψε τη συμφωνία τον επόμενο Οκτώβριο, ενώ το Ουζμπεκιστάν δεν το έκανε ποτέ. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές το Ουζμπεκιστάν δεν θα συμμετείχε στη συλλογική δύναμη σε μόνιμη βάση, αλλά θα "εξουσιοδοτούσε" τα αποσπάσματά του να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις σε ad hoc βάση.

Στις 3 Αυγούστου 2009, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν επέκρινε τα σχέδια της Ρωσίας να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη νότια Κιργισία για τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του CSTO, δηλώνοντας, ότι «η υλοποίηση τέτοιων σχεδίων σε πολύπλοκο και απρόβλεπτο έδαφος, όπου τα σύνορα τριών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας συγκλίνουν άμεσα, μπορεί να δώσει ώθηση στην ενίσχυση των διαδικασιών στρατιωτικοποίησης και να ξεκινήσει κάθε είδους εθνικιστικής αντιπαράθεσης. Επίσης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση ριζοσπαστικών εξτρεμιστικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή αποσταθεροποίηση σε αυτή την τεράστια περιοχή.

Η επέμβαση των Ρωσικών δυνάμεων στο Καζακστάν, αρκετοί αναλυτές τη θεωρούν ως επίδειξη δύναμης συνδέοντας την με την Ουκρανική κρίση.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 13:49

Σχετικά Άρθρα

  • Επεισόδια και «καρεκλοπόλεμος» σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό - Τραυματίστηκαν αντιδήμαρχοι
    Επεισόδια και «καρεκλοπόλεμος» σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό - Τραυματίστηκαν αντιδήμαρχοι

    Συμπλοκή ατόμων σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (22/9) σε πανηγύρι στην πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη στον Κορυδαλλό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα, εκ των οποίων οι δύο αντιδήμαρχοι.

    Το επεισόδιο ξέσπασε υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες και σε αυτό ενεπλάκησαν δέκα άτομα.

    Από αυτό τραυματίστηκαν δύο αντιδήμαρχοι, ο ένας στο κεφάλι από αντικείμενο που δέχτηκε και ο άλλος στο χέρι, καθώς και ένας 16χρονος από γροθιά στο πρόσωπο. Από την ένταση μια 40χρονη γυναίκα λιποθύμησε.

    Ο 41χρονος αντιδήμαρχος και η γυναίκα που λιποθύμησε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικό», ενώ επί τόπου έσπευσε πλήρωμα του ΕΚΑΒ, που παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον 40χρονο αντιδήμαρχο και τον ανήλικο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Συνελήφθη στέλεχος της αντιπολίτευσης
    Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Συνελήφθη στέλεχος της αντιπολίτευσης

    Οι δύο από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην Πολιτεία Αράγουα και ένας στην πρωτεύουσα Καράκας

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βενεζουέλα, στις διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της χώρας, σύμφωνα με την καταμέτρηση δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων.
    «Καταγράψαμε 44 τραυματίες και 3 θανάτους», έγραψε στην πλατφόρμα Χ η ΜΚΟ Encuesta nacional de hospitales, που ασχολείται με την κατάσταση των νοσοκομείων. Οι δύο από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην Πολιτεία Αράγουα και ένας στην πρωτεύουσα Καράκας. Το βράδυ της Δευτέρας η ΜΚΟ Foro penal έκανε λόγο για έναν νεκρό στην Πολιτεία Γιαρακούι.

    Τα αίτια των θανάτων δεν έχουν διευκρινιστεί.
    Πολλοί Βενεζουελάνοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους διαμαρτυρόμενοι από τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, καθώς φοβούνται τους «colectivos», τις φιλοκυβερνητικές ομάδες που κατηγορούνται για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

    Στο μεταξύ, το κόμμα Voluntad Popular (VP), που μετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα σημαντικό στέλεχός του, ο Φρέντι Σουπερλάνο, συνελήφθη το πρωί από τις δυνάμεις της τάξης στο Καράκας. «Οφείλουμε να καταγγείλουμε με υπευθυνότητα την απαγωγή, πριν από μερικά λεπτά, του πολιτικού συντονιστή μας, του Φρέντι Σουπερλάνο», ανέφερε το κόμμα σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

    Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται αστυνομικοί να βγάζουν από ένα αυτοκίνητο έναν άνδρα που μοιάζει με τον Σουπερλάνο και να τον οδηγούν δια της βίας σε ένα άλλο όχημα.

    Το 2018, στην επίσης αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μαδούρο στην προεδρία, σε μια εκλογική διαδικασία την οποία μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις που κατεστάλησαν βίαια από τις αρχές.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Henry Chirinos
  • Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο
    Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο

    Πάνω από 45 άτομα συνελήφθησαν στα επεισόδια που ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις εξαιτίας του αμφιλεγόμενου εκλογικού αποτελέσματος - Δείτε βίντεο

    «Τουλάχιστον ένας» άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν χθες Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Βενεζουέλας έπειτα από την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στις προχθεσινές προεδικές εκλογές, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση, έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ειδικευμένη στη υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.
    «Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην (πολιτεία) Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και (άλλοι) 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες, ανέφερε η ΜΚΟ μέσω X.
    Δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων χθες Δευτέρα στο Καράκας για να διαλύσουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επανεκλογή του Μαδούρο, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Εφοδιασμένοι με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών, αστυνομικοί επενέβησαν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, στη συνοικία Τσακάο, στο κεντροανατολικό τμήμα της πρωτεύουσα
    Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, διαβεβαίωσε χθες πως η αντιπολίτευση μπορεί να «αποδείξει» τη «νίκη» του υποψηφίου της, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Κυριακή. «Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε η κυρία Ματσάδο, επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια.

    Οι δηλώσεις της κυρίας Ματσάδο, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία, έγιναν αφού το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον πρόεδρο Μαδούρο, που σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση έλαβε πάνω από 51% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%.
    Η χώρα αναστέλλει τις πτήσεις προς και από τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα αναστείλει μέχρι νεοτέρας από αύριο Τετάρτη τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων των δυο χωρών στα εσωτερικά της, καθώς αμφισβητούν τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών στις οποίες επανεξελέγη ο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.
    Η κυβέρνηση αποφάσισε την «προσωρινή αναστολή των εμπορικών πτήσεων στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας με προέλευση ή με προορισμό τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία από την 31η Ιουλίου», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου.
    Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τις εκλογές στη Βενεζουέλα

    Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα, όπου το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση και αμφισβητούν κυβερνήσεις διαφόρων κρατών.

    Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Henry Chirinos
  • Ταραχές στο Μπανγκλαντές: Περισσότερες από 500 συλλήψεις στην πρωτεύουσα
    Ταραχές στο Μπανγκλαντές: Περισσότερες από 500 συλλήψεις στην πρωτεύουσα

    Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ηγετών της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    «Τουλάχιστον 532 άνθρωποι συνελήφθησαν στον απόηχο των επεισοδίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ντάκα Φαρούκ Χοσεΐν. «Μεταξύ αυτών είναι ηγέτες του BNP», του Εθνικού Κόμματος του Μπαγκλαντές, ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε.

    Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοικτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, με αίτημα να τροποποιηθεί το σύστημα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Σήμερα περίπου οι μισές θέσεις προορίζονται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για τα παιδιά των βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου της χώρας απέναντι στο Πακιστάν. Η κοινωνική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική για την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα, η οποία αποδοκιμάζεται στους δρόμους της πρωτεύουσας με το σύνθημα «Κάτω η δικτάτορας».

    Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους, σύμφωνα με το Reuters. Με βάση καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα στο Μπανγκλαντές.

    Την περασμένη εβδομάδα η Σεΐχ Χασίνα έριξε λάδι στη φωτιά, παραλληλίζοντας τους διαδηλωτές με τους «συνεργάτες» του Πακιστάν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού πολέμου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MONIRUL ALAM

  • Λουτράκι: Μπουνιές και κλωτσιές αντάλλαξαν πελάτες στο Καζίνο - Τραυματίστηκε μια σερβιτόρος
    Λουτράκι: Μπουνιές και κλωτσιές αντάλλαξαν πελάτες στο Καζίνο - Τραυματίστηκε μια σερβιτόρος

    Το περιστατικό βίας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην αίθουσα τυχερών παιχνιδιών του καζίνο

    Ένα άγριο περιστατικό ξυλοδαρμού, που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια εργαζόμενη και να μεταφερθει στο νοσοκομείο, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο καζίνο Λουτρακίου.

    Σύμφωνα με το casinonews.gr, το επεισόδιο έλαβε χώρα στην αίθουσα τυχερών παιχνιδιών του καζίνο με αφρομή μια διαφορά στον τρόπο στοιχηματισμού στο black jack και ένα «άντε γ@#$σου» μεταξύ των εμπεκόμενων, που άρχισαν να τρέχουν ανάμεσα στα τραπέζια και τα μηχανάκια και να ανταλάσσουν μπουνιές και κλωτσιές μπροστά στα έντρομα μάτια πελατών και εργαζομένων της επιχείρησης.

    Στο σημείο κλήθηκε και η αστυνομία, ενώ μια σερβιτόρα, που είχε την ατυχία να βρεθεί στη μέση του άγριου καυγά, προσπαθώντας να σερβίρει, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κορίνθου από συγγενικό της πρόσωπο για να τις παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Πηγή: protothema.gr

  • Στον ανακριτή 67 συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
    Στον ανακριτή 67 συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

    Την πόρτα του ανακριτή και εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν στις 10:00, οι 67 από τους 74 συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    Δύο εξ αυτών νοσηλεύονται φρουρούμενοι στο νοσοκομείο, φέροντας τραύματα, ο ένας από πυροβόλο και ο άλλος από αιχμηρό αντικείμενο. Η δικογραφία διαχωρίστηκε για τους 5 ανήλικους συλληφθέντες και χρεώθηκε σε ανακριτή ανηλίκων.

    Η ποινική δίωξη αφορά στα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, ηθική αυτουργία σε κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και κατοχή εκρηκτικών.

    Τα πλημμελήματα που βαρύνουν τους συλληφθέντες είναι: επικίνδυνη σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βιαιοπραγία κατά άλλου και κατοχή αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν σωματική βλάβη.

    Όλες οι παραπάνω κατηγορίες είναι κατά συναυτουργία και με αφορμή αθλητική εκδήλωση. Επιπλέον σύμφωνα με τη δίωξη οι συλληφθέντες βαρύνονται ακόμη και με τα αδικήματα της παράνομης κατοχής βεγγαλικών και κροτίδων παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών για ίδια χρήση.

    Μετά την άσκηση της δίωξης οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην 10η τακτική ανακρίτρια, από την οποία αναμένεται να ζητήσουν και λάβουν προθεσμίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας οδηγήθηκαν 69 εκ των κατηγορουμένων, καθώς οι υπόλοιποι πέντε είναι ανήλικοι και ως προς αυτούς η δικογραφία χωρίστηκε και χρεώθηκε σε ανακριτή ανηλίκων.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φωτιά στην Ύδρα – Ολιγάρχης από Καζακστάν: Οι ελληνικές αρχές δεν μας εμπόδισαν να φύγουμε
    Φωτιά στην Ύδρα – Ολιγάρχης από Καζακστάν: Οι ελληνικές αρχές δεν μας εμπόδισαν να φύγουμε

    Απάντηση δίνει ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ολιχάρχης από το Καζακστάν, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία αναφορικά με τη φωτιά στην Ύδρα. Σημειώνεται πως ο Αμπουλγκαζίν ήταν αυτός που οργάνωσε το ταξίδι με τη θαλαμηγό, η οποία καταγράφηκε σε φωτογραφία να βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που σημειώθηκε η φωτιά στο νησί.

    Ο επιχειρηματίας, εκ των πλουσιότερων στο Καζακστάν, σημειώνει πως οι ελληνικές αρχές δεν τον εμπόδισαν να φύγει από την Ελλάδα, και σημείωσε πως πριν αποχωρήσει δεν «του πρόσαψε κάποιος κάτι». Ο Αμπουλγκαζίν έκανε τη δήλωση στην έκδοση του Forbes στο Καζακστάν.

    Αναλυτικά η δήλωσή του:

    «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο ελληνικό νησί της Ύδρας.

    Για λόγους σαφήνειας, ναύλωσα τη θαλαμηγό Persephoni I για την περίοδο από τις 12:00 (μεσημέρι) 15 Ιουνίου 2024 έως τις 12:00 τις 22 Ιουνίου 2024 για να οργανώσω μια κρουαζιέρα για μένα και τους καλεσμένους μου στα νησιά της Ελλάδας. Πριν την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον μου ή των καλεσμένων μου σε σχέση με αυτό το περιστατικό. Έτσι, συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα προκαθορισμένα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου 2024.

    Ήταν εντελώς έκπληξη για εμάς που πληροφορηθήκαμε τις καταγγελίες που ακολούθησαν στον Τύπο κατά την επιστροφή μας, και αρνούμαι κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου κάναμε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.

    Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που θεσπίστηκαν στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζητήσαμε από το πλήρωμα του γιοτ ή από άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.

    Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

    Λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας, δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω ή να κάνουμε εικασίες».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κένυα: Μαίνονται οι διαδηλώσεις - Στα αιτήματα των διαδηλωτών και η παραίτηση του Ρούτο
    Κένυα: Μαίνονται οι διαδηλώσεις - Στα αιτήματα των διαδηλωτών και η παραίτηση του Ρούτο

    «Δεν πρόκειται πλέον μόνο για το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά», λέει διαδηλώτρια

    Νέο κύμα διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο, έλαβε χώρα σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου στην χώρα, μία μέρα μετά την απόφασή του να αποσύρει το νομοσχέδιο.
    Όπως αναφέρει το CNN, η αστυνομία της Κένυας έριξε δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών στον νέο κύκλο διαδηλώσεων που ονομάστηκε «Πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» στο Ναϊρόμπι. Οι δρόμοι αποκλείστηκαν, ενώ μερίδα διαδηλωτών απείλησε να καταλάβει το γραφείο και την επίσημη κατοικία του Ρούτο.
    Αιματηρές διαδηλώσεις κατά προτεινόμενου νομοσχεδίου

    Οι διαδηλώσεις στην Κένυα ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ως αντίδραση σε ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό 2024-2025 που είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση Ρούτο, το οποίο περιελάμβανε αυξήσεις φόρων. Οι διαδηλώσεις πήραν μια αιματηρή τροπή, μιας και τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, όπου η αστυνομία απάντησε με πραγματικά πυρά.

    Ο λαός θέλει την παραίτηση του Ρούτο


    Σε απόφασή του χτες, Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο Ρούτο ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι «αποσύρει το νομοσχέδιο», επειδή «άκουσε τον κενϋάτικο λαό».

    Αλλά μέχρι στιγμής η κίνησή του δεν έχει καταφέρει να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα γύρω από τις διαδρομές που οδηγούν στο Κρατικό Μέγαρο, ενώ άλλα σημεία της πρωτεύουσας έχουν οχυρωθεί με ισχυρή αστυνομική παρουσία.

    «Δεν πρόκειται πλέον μόνο για το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά», δήλωσε στο CNN μια Κενυάτισσα διαδηλώτρια από το Ναϊρόμπι. «Σκοτώνουν (εμάς) τους νέους για ποιο λόγο; Εμείς ερχόμαστε ειρηνικά», πρόσθεσε.

    Οι διαδηλωτές αυτή τη φορά παρουσιάζουν μια πληθώρα αιτημάτων, όπως την παραίτηση του Ουίλιαμ Ρούτο, επειδή δεν απέσυρε το νομοσχέδιο νωρίτερα, την απόσυρση των βουλευτών που υποστήριξαν το νομοσχέδιο ή να απομακρυνθεί ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Κένυας και ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας του Ναϊρόμπι -όπως αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος της χώρας - εξαιτίας της βίας που επέδειξαν οι αστυνομικοί.

    Εν τω μεταξύ, για την κυβέρνηση, αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα ήταν απαραίτητα για να αποκατασταθεί το περιθώριο ελιγμών στη χώρα, μιας και το χρέος της φτάνει περίπου στο 70% του ΑΕΠ.

    Παράλληλα, η επιμονή των διαδηλωτών αποδεικνύει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην ηγεσία του Ρούτο, καθώς ο λαός φαίνεται να μην αρκείται απλά στην άρση των φορολογικών μέτρων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DANIEL IRUNGU
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο