Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 12:42

Πρόεδρος Καζακστάν: Ευνοήθηκε «μια κάστα πλουσίων» - Σε δύο ημέρες η αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο πρόεδρος του Καζακστάν κατηγόρησε σήμερα τον ισχυρό μέντορα και προκάτοχό του, τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ότι ευνόησε την ανάδυση μιας «κάστας πλουσίων» η οποία κυριαρχεί σ' αυτή την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα και στον πληθυσμό της, μια εβδομάδα μετά τις αιματηρές ταραχές με φόντο την οργή των πολιτών.

«Εξαιτίας του πρώτου Προέδρου, του Ελμπασί (σ.σ.: Αρχηγός του Έθνους), μια κάστα πολύ επικερδών εταιρειών, πολύ πλούσιων ανθρώπων, ακόμη και με διεθνή κριτήρια, εμφανίσθηκε στη χώρα. Πιστεύω πως ήρθε ο καιρός να πληρώσουν αυτά που οφείλουν στο λαό του Καζακστάν», δήλωσε ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ενώ οι κόρες, γαμπροί, εγγόνια και άλλοι συγγενείς του Ναζαρμπάγεφ ελέγχουν πολύ σημαντικές θέσεις και οικονομικά συμφέροντα σ' αυτή τη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Ο Τοκάγεφ δήλωσε επίσης σήμερα, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στο κοινοβούλιο της χώρας, πως οι στρατιώτες του υπό τη Ρωσία στρατιωτικού συνασπισμού θα αρχίσουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Καζακστάν μέσα σε δύο ημέρες.

Ο ίδιος δήλωσε στο κοινοβούλιο πως διορίζει τον βετεράνο δημόσιο λειτουργό Αλιχάν Σμαΐλοφ στη θέση του πρωθυπουργού και έκανε λόγο για πρωτοβουλίες για τη μείωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, την αύξηση των φόρων στο μεταλλευτικό τομέα και την εξάλειψη των παρατυπιών στις κρατικές προμήθειες.

Ο 68χρονος Τοκάγεφ την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τον υπό τη Μόσχα Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας να στείλει στρατεύματα κατά την κορύφωση αυτού για το οποίο αργότερα είπε πως ήταν απόπειρα πραξικοπήματος. Μια ημέρα νωρίτερα είχε δηλώσει πως η αποστολή των στρατευμάτων του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας αριθμούσε 2.030 στρατιώτες και 250 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Η κύρια αποστολή των ειρηνευτικών δυνάμεων του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας ολοκληρώθηκε με επιτυχία», δήλωσε ο Τοκάγεφ απευθυνόμενος στους βουλευτές μέσω τηλεδιάσκεψης. «Σε δύο ημέρες θα αρχίσει μια σταδιακή αποχώρηση του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας. Η διαδικασία της αποχώρησης του αποσπάσματος δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 10 ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο Τοκάγεφ απέλυσε τον Καρίμ Μασίμοφ, τότε επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας. Στη συνέχεια ο Μασίμοφ συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία. Μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, ο Τοκάγεφ δήλωσε πως η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας, όχι μόνο δεν αντελήφθη την υποβόσκουσα απειλή, αλλά και δεν έδρασε όπως θα έπρεπε στη διάρκεια των ταραχών.

«Σε μερικές πόλεις, επικεφαλής τμημάτων της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι είχαν επαρκή οπλοστάσια μάχης, εγκατέλειψαν (τα κτίριά τους) και άφησαν πίσω τους πυροβόλα όπλα και απόρρητα έγγραφα», δήλωσε. Ο Τοκάγεφ δεν κατονόμαστε νέους υπόπτους για τις ταραχές, όμως δήλωσε πως το υπόβαθρο των διαμαρτυριών δημιουργήθηκε από την αποτυχία του κράτους να καταπολεμήσει τη φτώχεια και να εξασφαλίσει δίκαιη κατανομή του εισοδήματος.

Η Τουρκία καλωσορίζει το νέο πρωθυπουργό

Στο μεταξύ, η Τουρκία καλωσόρισε το διορισμό του νέου πρωθυπουργού στο Καζακστάν, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος σε σύνοδο των τουρκόφωνων κρατών. Μιλώντας σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως τα τουρκόφωνα έθνη θα σταθούν στο πλευρό του Καζακστάν με όλους τους πόρους τους και θα παράσχουν πλήρη υποστήριξη.

Στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών συμμετέχουν η Τουρκία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, ενώ συμπράττουν το Τουρκμενιστάν και η Ουγγαρία.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA-STR

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 13:02

Σχετικά Άρθρα

  • Καζάνι που βράζει η Βρετανία: Πάνω από χίλιες συλλήψεις σε όλη τη χώρα
    Καζάνι που βράζει η Βρετανία: Πάνω από χίλιες συλλήψεις σε όλη τη χώρα

    Πάνω από χίλιες συλλήψεις έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες σχετίζονται με τις ταραχές που «σαρώνουν» τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

    «Δυνάμεις (της αστυνομίας) σ’ όλη τη χώρα έχουν πλέον κάνει πάνω από 1.000 συλλήψεις που συνδέονται με τις πρόσφατες βίαιες ταραχές», ενημέρωσε μέσω X το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών της Αστυνομίας (National Police Chief’s Council, NPCC).

    Σε βάρος των 575 εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες και έχουν αρχίσει αλλεπάλληλες δίκες φερόμενων ως ταραχοποιών.

    Τα σοβαρότερα επεισόδια από το 2011

    Τα επεισόδια, τα σοβαρότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011, ξέσπασαν σε δεκάδες πόλεις και χωριά της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, με έναυσμα επίθεση με μαχαίρι η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρία κορίτσια την 29η Ιουλίου.

    Η φημολογία για τον ύποπτο —που παρουσιάστηκε αρχικά, ψευδώς, ως μουσουλμάνος αιτών άσυλο— γνώρισε ευρεία διάδοση μετά τη διασπορά της από την άκρα δεξιά σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πυροδοτώντας έκρηξη ξενοφοβικής και ρατσιστικής βίας στους δρόμους, ήδη από την επομένη της επίθεσης. Πολλά πρόσωπα εξάλλου συνελήφθησαν εξαιτίας αναρτήσεων με απροκάλυπτο λόγο μίσους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

    «Αυστηρή τιμωρία για τους ταραχοποιούς»

    Η βρετανική δικαιοσύνη δικάζει τον έναν κατηγορούμενο πίσω από τον άλλο κι επιβάλλει βαριές ποινές, ενώ η κατάσταση μοιάζει να έχει ηρεμήσει κάπως από το σαββατοκύριακο, αφού η κυβέρνηση διεμήνυσε πως οι ταραχοποιοί θα τιμωρούνται αυστηρά.

    Ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι δικάστηκαν χθες ήταν έφηβη 13 ετών, η οποία ομολόγησε πως έκανε απειλές για χρήση βίας μπροστά σε εστία αιτούντων άσυλο στο Άλντερσοτ (νότια).

    Άλλος κατηγορούμενος, ο Τζον Χάνι, ομολόγησε πως ήταν συνεργός σε επίθεση εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν τρεις Ρουμάνοι, πως επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών κατά τη διάρκεια ταραχών στη Χολ (βορειοανατολική Αγγλία) και πως διέπραξε κλοπή, καθώς συμμετείχε σε λεηλασίες καταστημάτων.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ADAM VAUGHAN
  • Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Συνελήφθη στέλεχος της αντιπολίτευσης
    Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Συνελήφθη στέλεχος της αντιπολίτευσης

    Οι δύο από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην Πολιτεία Αράγουα και ένας στην πρωτεύουσα Καράκας

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βενεζουέλα, στις διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της χώρας, σύμφωνα με την καταμέτρηση δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων.
    «Καταγράψαμε 44 τραυματίες και 3 θανάτους», έγραψε στην πλατφόρμα Χ η ΜΚΟ Encuesta nacional de hospitales, που ασχολείται με την κατάσταση των νοσοκομείων. Οι δύο από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην Πολιτεία Αράγουα και ένας στην πρωτεύουσα Καράκας. Το βράδυ της Δευτέρας η ΜΚΟ Foro penal έκανε λόγο για έναν νεκρό στην Πολιτεία Γιαρακούι.

    Τα αίτια των θανάτων δεν έχουν διευκρινιστεί.
    Πολλοί Βενεζουελάνοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους διαμαρτυρόμενοι από τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, καθώς φοβούνται τους «colectivos», τις φιλοκυβερνητικές ομάδες που κατηγορούνται για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

    Στο μεταξύ, το κόμμα Voluntad Popular (VP), που μετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα σημαντικό στέλεχός του, ο Φρέντι Σουπερλάνο, συνελήφθη το πρωί από τις δυνάμεις της τάξης στο Καράκας. «Οφείλουμε να καταγγείλουμε με υπευθυνότητα την απαγωγή, πριν από μερικά λεπτά, του πολιτικού συντονιστή μας, του Φρέντι Σουπερλάνο», ανέφερε το κόμμα σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

    Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται αστυνομικοί να βγάζουν από ένα αυτοκίνητο έναν άνδρα που μοιάζει με τον Σουπερλάνο και να τον οδηγούν δια της βίας σε ένα άλλο όχημα.

    Το 2018, στην επίσης αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μαδούρο στην προεδρία, σε μια εκλογική διαδικασία την οποία μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις που κατεστάλησαν βίαια από τις αρχές.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Henry Chirinos
  • Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο
    Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο

    Πάνω από 45 άτομα συνελήφθησαν στα επεισόδια που ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις εξαιτίας του αμφιλεγόμενου εκλογικού αποτελέσματος - Δείτε βίντεο

    «Τουλάχιστον ένας» άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν χθες Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Βενεζουέλας έπειτα από την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στις προχθεσινές προεδικές εκλογές, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση, έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ειδικευμένη στη υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.
    «Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην (πολιτεία) Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και (άλλοι) 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες, ανέφερε η ΜΚΟ μέσω X.
    Δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων χθες Δευτέρα στο Καράκας για να διαλύσουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επανεκλογή του Μαδούρο, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Εφοδιασμένοι με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών, αστυνομικοί επενέβησαν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, στη συνοικία Τσακάο, στο κεντροανατολικό τμήμα της πρωτεύουσα
    Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, διαβεβαίωσε χθες πως η αντιπολίτευση μπορεί να «αποδείξει» τη «νίκη» του υποψηφίου της, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Κυριακή. «Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε η κυρία Ματσάδο, επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια.

    Οι δηλώσεις της κυρίας Ματσάδο, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία, έγιναν αφού το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον πρόεδρο Μαδούρο, που σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση έλαβε πάνω από 51% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%.
    Η χώρα αναστέλλει τις πτήσεις προς και από τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα αναστείλει μέχρι νεοτέρας από αύριο Τετάρτη τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων των δυο χωρών στα εσωτερικά της, καθώς αμφισβητούν τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών στις οποίες επανεξελέγη ο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.
    Η κυβέρνηση αποφάσισε την «προσωρινή αναστολή των εμπορικών πτήσεων στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας με προέλευση ή με προορισμό τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία από την 31η Ιουλίου», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου.
    Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τις εκλογές στη Βενεζουέλα

    Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα, όπου το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση και αμφισβητούν κυβερνήσεις διαφόρων κρατών.

    Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Henry Chirinos
  • Ταραχές στο Μπαγκλαντές: Εκατοντάδες οι νεκροί - Πάνω από χίλιες συλλήψεις
    Ταραχές στο Μπαγκλαντές: Εκατοντάδες οι νεκροί - Πάνω από χίλιες συλλήψεις

    Τουλάχιστον 173 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί αστυνομικοί, σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 1.100 συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έπειτα από τις ταραχές που σημάδεψαν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με νεότερη, σημερινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα χαρακτηρίζονται οι σοβαρότερες αφότου ανέλαβε την εξουσία η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα, πριν από 15 χρόνια. Ξέσπασαν εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα να τερματιστεί το σύστημα ποσοστώσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο, που ωφελεί —καταγγέλλουν οι συμμετέχοντες— παιδιά μελών οργανώσεων που υποστηρίζουν την πρωθυπουργό Χασίνα.

    Φοιτητικό κίνημα το οποίο πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις τις ανέστειλε χθες Δευτέρα για 48 ώρες, με τον ηγέτη του να δηλώνει πως δεν θέλει να γίνουν μεταρρυθμίσεις «με τίμημα τόσο αίμα».

    Οι αρχές κήρυξαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, με τον στρατό πλέον στους δρόμους πόλεων της χώρας της νότιας Ασίας με τον όγδοο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο.

    Οι ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως αποκαταστάθηκε η τάξη χθες βράδυ.

    Τουλάχιστον 200 άνθρωποι συνελήφθησαν στις επαρχίες Ναραγιανγκάντζ και Ναρσίνγκντι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν οι επικεφαλής της αστυνομίας σε αυτές, ενώ τουλάχιστον 80 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στην Μπόγκρα (βόρεια)· οι αριθμοί αυτοί προστίθενται στις 532 συλλήψεις στην πρωτεύουσα Ντάκα που είχαν ανακοινωθεί την προηγουμένη.

    Στην πρωτεύουσα έχουν αναπτυχθεί σήμερα ισχυρές δυνάμεις του στρατού. Όμως οι πολίτες είναι ακόμα περισσότεροι στους δρόμους, ενώ διακρίνονταν εκατοντάδες χειράμαξες.

    «Δεν είχα οδηγήσει χειράμαξα τις πρώτες ημέρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά σήμερα δεν έχω πλέον επιλογή. Αν δεν το κάνω, η οικογένειά μου δεν θα έχει να φάει», εξήγησε ο Χανίφ, οδηγός χειράμαξας, από τα πιο συνηθισμένα μέσα μεταφοράς.

    Δικαίωσε τους διαδηλωτές το Δικαστήριο

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές ήρε τις περισσότερες από τις ποσοστώσεις στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, που πυροδότησαν μεγάλες διαδηλώσεις και βίαιες ταραχές στη χώρα.

    Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοικτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα είχε καταργήσει το σύστημα ποσοστώσεων το 2018, αλλά το δικαστήριο κατώτερης βαθμίδας το επανέφερε τον περασμένο μήνα, πυροδοτώντας έντονες διαμαρτυρίες που κλιμακώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MONIRUL ALAM
  • Ταραχές στο Μπανγκλαντές: Περισσότερες από 500 συλλήψεις στην πρωτεύουσα
    Ταραχές στο Μπανγκλαντές: Περισσότερες από 500 συλλήψεις στην πρωτεύουσα

    Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ηγετών της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    «Τουλάχιστον 532 άνθρωποι συνελήφθησαν στον απόηχο των επεισοδίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ντάκα Φαρούκ Χοσεΐν. «Μεταξύ αυτών είναι ηγέτες του BNP», του Εθνικού Κόμματος του Μπαγκλαντές, ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε.

    Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοικτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, με αίτημα να τροποποιηθεί το σύστημα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Σήμερα περίπου οι μισές θέσεις προορίζονται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για τα παιδιά των βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου της χώρας απέναντι στο Πακιστάν. Η κοινωνική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική για την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα, η οποία αποδοκιμάζεται στους δρόμους της πρωτεύουσας με το σύνθημα «Κάτω η δικτάτορας».

    Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους, σύμφωνα με το Reuters. Με βάση καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα στο Μπανγκλαντές.

    Την περασμένη εβδομάδα η Σεΐχ Χασίνα έριξε λάδι στη φωτιά, παραλληλίζοντας τους διαδηλωτές με τους «συνεργάτες» του Πακιστάν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού πολέμου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MONIRUL ALAM

  • Φωτιά στην Ύδρα – Ολιγάρχης από Καζακστάν: Οι ελληνικές αρχές δεν μας εμπόδισαν να φύγουμε
    Φωτιά στην Ύδρα – Ολιγάρχης από Καζακστάν: Οι ελληνικές αρχές δεν μας εμπόδισαν να φύγουμε

    Απάντηση δίνει ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ολιχάρχης από το Καζακστάν, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία αναφορικά με τη φωτιά στην Ύδρα. Σημειώνεται πως ο Αμπουλγκαζίν ήταν αυτός που οργάνωσε το ταξίδι με τη θαλαμηγό, η οποία καταγράφηκε σε φωτογραφία να βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που σημειώθηκε η φωτιά στο νησί.

    Ο επιχειρηματίας, εκ των πλουσιότερων στο Καζακστάν, σημειώνει πως οι ελληνικές αρχές δεν τον εμπόδισαν να φύγει από την Ελλάδα, και σημείωσε πως πριν αποχωρήσει δεν «του πρόσαψε κάποιος κάτι». Ο Αμπουλγκαζίν έκανε τη δήλωση στην έκδοση του Forbes στο Καζακστάν.

    Αναλυτικά η δήλωσή του:

    «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο ελληνικό νησί της Ύδρας.

    Για λόγους σαφήνειας, ναύλωσα τη θαλαμηγό Persephoni I για την περίοδο από τις 12:00 (μεσημέρι) 15 Ιουνίου 2024 έως τις 12:00 τις 22 Ιουνίου 2024 για να οργανώσω μια κρουαζιέρα για μένα και τους καλεσμένους μου στα νησιά της Ελλάδας. Πριν την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον μου ή των καλεσμένων μου σε σχέση με αυτό το περιστατικό. Έτσι, συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα προκαθορισμένα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου 2024.

    Ήταν εντελώς έκπληξη για εμάς που πληροφορηθήκαμε τις καταγγελίες που ακολούθησαν στον Τύπο κατά την επιστροφή μας, και αρνούμαι κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου κάναμε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.

    Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που θεσπίστηκαν στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζητήσαμε από το πλήρωμα του γιοτ ή από άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.

    Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

    Λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας, δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω ή να κάνουμε εικασίες».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κένυα: Μαίνονται οι διαδηλώσεις - Στα αιτήματα των διαδηλωτών και η παραίτηση του Ρούτο
    Κένυα: Μαίνονται οι διαδηλώσεις - Στα αιτήματα των διαδηλωτών και η παραίτηση του Ρούτο

    «Δεν πρόκειται πλέον μόνο για το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά», λέει διαδηλώτρια

    Νέο κύμα διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο, έλαβε χώρα σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου στην χώρα, μία μέρα μετά την απόφασή του να αποσύρει το νομοσχέδιο.
    Όπως αναφέρει το CNN, η αστυνομία της Κένυας έριξε δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών στον νέο κύκλο διαδηλώσεων που ονομάστηκε «Πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» στο Ναϊρόμπι. Οι δρόμοι αποκλείστηκαν, ενώ μερίδα διαδηλωτών απείλησε να καταλάβει το γραφείο και την επίσημη κατοικία του Ρούτο.
    Αιματηρές διαδηλώσεις κατά προτεινόμενου νομοσχεδίου

    Οι διαδηλώσεις στην Κένυα ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ως αντίδραση σε ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό 2024-2025 που είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση Ρούτο, το οποίο περιελάμβανε αυξήσεις φόρων. Οι διαδηλώσεις πήραν μια αιματηρή τροπή, μιας και τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, όπου η αστυνομία απάντησε με πραγματικά πυρά.

    Ο λαός θέλει την παραίτηση του Ρούτο


    Σε απόφασή του χτες, Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο Ρούτο ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι «αποσύρει το νομοσχέδιο», επειδή «άκουσε τον κενϋάτικο λαό».

    Αλλά μέχρι στιγμής η κίνησή του δεν έχει καταφέρει να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα γύρω από τις διαδρομές που οδηγούν στο Κρατικό Μέγαρο, ενώ άλλα σημεία της πρωτεύουσας έχουν οχυρωθεί με ισχυρή αστυνομική παρουσία.

    «Δεν πρόκειται πλέον μόνο για το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά», δήλωσε στο CNN μια Κενυάτισσα διαδηλώτρια από το Ναϊρόμπι. «Σκοτώνουν (εμάς) τους νέους για ποιο λόγο; Εμείς ερχόμαστε ειρηνικά», πρόσθεσε.

    Οι διαδηλωτές αυτή τη φορά παρουσιάζουν μια πληθώρα αιτημάτων, όπως την παραίτηση του Ουίλιαμ Ρούτο, επειδή δεν απέσυρε το νομοσχέδιο νωρίτερα, την απόσυρση των βουλευτών που υποστήριξαν το νομοσχέδιο ή να απομακρυνθεί ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Κένυας και ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας του Ναϊρόμπι -όπως αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος της χώρας - εξαιτίας της βίας που επέδειξαν οι αστυνομικοί.

    Εν τω μεταξύ, για την κυβέρνηση, αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα ήταν απαραίτητα για να αποκατασταθεί το περιθώριο ελιγμών στη χώρα, μιας και το χρέος της φτάνει περίπου στο 70% του ΑΕΠ.

    Παράλληλα, η επιμονή των διαδηλωτών αποδεικνύει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην ηγεσία του Ρούτο, καθώς ο λαός φαίνεται να μην αρκείται απλά στην άρση των φορολογικών μέτρων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DANIEL IRUNGU
  • Φωτιά στην Ύδρα: Δίωξη σε βάρος της παρέας που επέβαινε στη θαλαμηγό
    Φωτιά στην Ύδρα: Δίωξη σε βάρος της παρέας που επέβαινε στη θαλαμηγό

    Εξελίξεις σημειώνονται στο ζήτημα της μεγάλης φωτιάς στην Ύδρας, με φόντο τα ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών και τις αντιδράσεις γιατί επετράπη στους επιβαίνοντες του σκάφους, υπηκοότητας Καζακστάν να αποχωρήσουν από τη χώρα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες ,η εισαγγελία Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη στην παρέα απο το Καζακστάν που επέβαινε στο σκάφος, για ηθική αυτουργία, πλην των δύο ανήλικων.

    Το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα υπολείμματα από τις κροτίδες

    Σε ντοκουμέντα που φέρνει στη δημοσιότητα το MEGA φαίνονται τα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι κροτίδες κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυτοψίας.

    Το σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, είναι νεαροί που επέβαιναν στη θαλαμηγό να έριξαν τις κροτίδεςόσο βρίσκονταν στον όρμο και έπειτα το σκάφος Tender να μετέβη στο σημείο για να κατασβήσει τη φωτιά.

    Τα υπολείμματά επιβεβαιώνουν τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που υποστήριξαν ότι άκουσαν πολλούς κρότους χωρίς να δουν πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται από την θαλαμηγό.

    Στο μικροσκόπιο οι χειρισμοί Λιμενικού και Πυροσβεστικής

    Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι χειρισμοί των αξιωματικών του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής που διαχειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς έχει διαπιστωθεί σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών.

    Άνθρωποι που ασχολήθηκαν με τις έρευνες μιλώντας στο ethnos.gr, έθεσαν το ερώτημα «πώς γίνεται το Λιμενικό όταν είχε πάει στο σημείο να μην έχει εντοπίσει κανένα στοιχείο ενώ υπήρχαν υπολείμματα στην περιοχή;».

    Οι αξιωματικοί ελέγχονται για τυχόν παραλείψεις που είχαν ως συνέπειά οι Καζακσταοί που επέβαιναν στην πολυτελή θαλαμηγό φύγουν χωρίς καν να εξεταστούν από τις αρχές.

    Προσωρινά κρατούμενοι πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος

    Προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκαν τα ξημερώματα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού που είχαν συλληφθεί από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με άλλα 11 μέλη του πληρώματος ως υπαίτιοι της για τη φωτιά.

    Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους, σε 7 μέλη του πληρώματος επιβλήθηκε ποσό εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ και στα άλλα τέσσερα 20.000 ευρώ. Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς μαρτυρίες από άλλο σκάφος σε παρακείμενο όρμο φέρεται να έχουν καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

    Τι υποστήριξε ο καπετάνιος

    Ο καπετάνιος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά από τη θαλαμηγό και ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει.

    «Αρνούμαι με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την οποιαδήποτε σχέση οποιουδήποτε εκ των επιβαινόντων και του πληρώματος επί του πλοίου, την πλοιαρχία του οποίου έχω, με τη διερευνώμενη πράξη και αναφέρομαι σε όσα από την πρώτη στιγμή λεπτομερειακώς κατέθεσα προανακριτικά. Εγώ ειδοποίησα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας άμεσα στις 22:32 από το κινητό μου τον αριθμό 199 και κατόπιν τον αριθμό 112, όπως μου υποδείχθηκε», ανέφερε στην απολογία του ο καπετάνιος της θαλαμηγού.

    «Ουδεμία εορτή επιβατών ή μελών του πληρώματος ελάμβανε χώρα. Οι επιβάτες είχαν δειπνήσει στην Ύδρα νωρίτερα, είχαν επιστρέψει στο πλοίο και βρίσκονταν άπαντες επ’ αυτού, έχοντας ολοκληρώσει την κρουαζιέρα τους στα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού, η οποία είχε ξεκινήσει προ εβδομάδος», συμπλήρωσε.

    Ο καπετάνιος υποστήριξε πως οι Καζακστανοί που είχαν ναυλώσει τη θαλαμηγό δεν έφυγαν νωρίτερα. «Η αναχώρησή τους από τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε εξαρχής, προγραμματιστεί και ουδόλως τροποποιήθηκε το αρχικώς καθορισμένο πρόγραμμά τους. Η κίνηση της θαλαμηγού υπήρξε σύμφωνη απολύτως με το πρόγραμμα αναχώρησης».

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο