Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 22:59

Τι είδε στον ουρανό ο Άγγλος μοναχός Γερβάσιος το 1195; Την αρχαιότερη γνωστή περίπτωση σφαιρικής αστραπής ή...UFO;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν σε ένα μεσαιωνικό κείμενο ηλικίας περίπου 750 ετών την - κατά τα φαινόμενα - αρχαιότερη γνωστή περιγραφή ενός σπάνιου καιρικού φαινομένου, της σφαιρικής αστραπής ή κεραυνού με σχήμα σφαίρας.

Οι σφαιρικές αστραπές συνήθως σχετίζονται με τις καταιγίδες και παραμένουν ανεξήγητες μέχρι σήμερα. Έχουν περιγραφεί ως φωτεινά σφαιρικά αντικείμενα διαμέτρου κατά μέσο όρο 25 εκατοστών, αλλά μερικές φορές φθάνουν ακόμη και τα αρκετά μέτρα σε διάμετρο (εξ ου μερικοί τα "υποπτεύονται" ότι στην πραγματικότητα είναι...εξωγήινα UFO).

Οι καθηγητές Φυσικής Μπράιαν Τάνερ και Ιστορίας Τζάιλς Γκάσπερ του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Weather (Καιρός) της βρετανικής Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, ανακάλυψαν ότι στο "Χρονικό" του που είχε γραφτεί γύρω στο 1200, ο Βενεδικτίνος μοναχός Γερβάσιος του Καντέρμπερι, ανέφερε ότι στις 7 Ιουνίου 1195 "ένα θαυμαστό σημάδι κατέβηκε κοντά στο Λονδίνο".

Ο μοναχός, ο οποίος γενικά θεωρείται αξιόπιστη πηγή, περιέγραψε ένα πυκνό και πολύ σκοτεινό σύννεφο από το οποίο βγήκε μια λευκή ουσία, η οποία πήρε σφαιρικό σχήμα κάτω από το νέφος και μετά με μορφή πύρινης σφαίρας κινήθηκε καθοδικά προς τον γειτονικό ποταμό Τάμεση.

Όπως ανέφερε ο Τάνερ, "ο σφαιρικός κεραυνός είναι ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο που ακόμη δεν έχει κατανοηθεί. Η περιγραφή του Γερβάσιου για μια άσπρη ουσία που βγήκε από το σκοτεινό σύννεφο, πέφτοντας σαν περιστρεφόμενη πύρινη σφαίρα και μετά κινούμενη κάπως οριζόντια, είναι πολύ παρόμοια με τις ιστορικές και τις σύγχρονες περιγραφές ενός σφαιρικού κεραυνού. Αν ο Γερβάσιος περιγράφει μια σφαιρική αστραπή, όπως πιστεύουμε, τότε πρόκειται για την πιο πρώιμη περιγραφή τέτοιου συμβάντος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Αγγλία".

Η προηγούμενη αρχαιότερη περιγραφή κάτι ανάλογου ήταν στη διάρκεια μιας καταιγίδας στο Ντέβον στις 21 Οκτωβρίου 1638. Το "Χρονικό" του Γερβάσιου σώζεται σήμερα σε τρία χειρόγραφα: ένα στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και δύο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το κείμενο είναι στα λατινικά και δεν υπάρχει αγγλική μετάφραση του.

Ο Γκάσπερ ανέφερε ότι ο Γερβάσιος, πέρα από τα εκκλησιαστικά και πολιτικά πράγματα που περιγράφει στο "Χρονικό" του, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα φυσικά φαινόμενα, από πλημμύρες και σεισμούς έως εκλείψεις και άλλα ουράνια συμβάντα. Η εξέταση της αξιοπιστίας του ως συγγραφέα και μάρτυρα πιστοποιείται από τη διασταυρωμένη ακρίβεια γενικά των λεγομένων του.

"Δεδομένου ότι ο Γερβάσιος φαίνεται να είναι αξιόπιστος, πιστεύουμε ότι η περιγραφή του για την πύρινη σφαίρα στον Τάμεση στις 7 Ιουνίου 1195 υπήρξε η πρώτη πλήρως πειστική αναφορά σε μια σφαιρική αστραπή οπουδήποτε", ανέφερε ο Γκάσπαρ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/wea.4144

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 20:51

Σχετικά Άρθρα

  • Κόκκινος συναγερμός στη Μητρόπολη Δημητριάδος: «Μαϊμού» μοναχός, βίος και πολιτεία
    Κόκκινος συναγερμός στη Μητρόπολη Δημητριάδος: «Μαϊμού» μοναχός, βίος και πολιτεία

    Το ναΐδριο που ο ιερομόναχος αυτοσυστήνεται ως κρήτορας δεν είναι δηλωμένο πουθενά, και οι υποσχέσεις ότι λύνει μάγια – Η συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής και το ροζ βίντεο που διέρρευσε στα social media

    Aντιμέτωπη με έναν, όπως όλα δείχνουν, μαϊμού ιερωμένο, ο οποίος κάτω από τα ράσα κρύβει «μυστικά και ντοκουμέντα», τα οποία όμως δε συνάδουν με τα όσα πρεσβεύει η Ορθοδοξία, βρίσκεται η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

    Στην τοπική εκκλησία έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός, με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος να κάνει έκκληση στους πιστούς να μην ανταποκρίνονται στα προστάγματά του.

    Όπως αναφέρει το taxydromos.gr, η «πέτρα του σκανδάλου» ακούει στο όνομα Ποιμήν. Αυτοσυστήνεται ως ιερομόναχος και κτήτορας ναϊδρίου αφιερωμένου στη μνήμη του Αγίου Κυπριανού, το οποίο, άγνωστο πώς, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σε μία γειτονιά στα όρια Νέας Ιωνίας- Βόλου, χωρίς καμία σχετική άδεια.

    Το ναϊδριο βρίσκεται κοντά στην σιδερένια γέφυρα, στο ύφος της συνοικίας του Αγ. Γερασίμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ναΐδριο φέρεται να «ξεφύτρωσε» στην περιοχή πριν από τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Είναι πάντα κλειδωμένο με λουκέτο και ανοίγει μόνο όταν ο Ποιμήν επισκέπτεται τον Βόλο για να κάνει αγρυπνίες «εν στενώ κύκλω», αφού σπανίως ανακοινώνονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Τύπο. Το πώς και πότε χτίστηκε αυτός ο ναός ουδείς γνωρίζει, ούτε στην πολεοδομία ούτε στη ναοδομία, όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές, γεγονός ωστόσο που χρήζει περαιτέρω έρευνας από όλες τις αρμόδιες αρχές.

    Εν έτη 2024 δεν νοείται υπηρεσίες να μη γνωρίζουν πως και πότε ανεγέρθηκε ένας ναός, μέσα στον ιστό της πόλης.

    Ο «Ποιμήν» πάντως επικαλούμενος τον Άγιο Κυπριανό φέρεται να υπόσχεται ότι λύνει μάγια και διώχνει το κακό. Επίσης εκμεταλλευόμενος την αγάπη των πιστών για την εκκλησία φέρεται να συγκεντρώνει χρήματα στη μνήμη του Αγίου, τα οποία όμως κανείς δε γνωρίζει σε ποιο ταμείο καταλήγουν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δράση του δήθεν μοναχού είναι γνωστή και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Δημητριάδος εξέδιδε μια λιτή ανακοίνωση και μιλούσε για «μη κανονικό ιερέα».

    Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «βίο και πολιτεία», με τις εν λόγω πληροφορίες να λένε πως ο Ποιμήν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον ρασοφόρο ο οποίος πριν από κάποια χρόνια συμμετείχε σε εκπομπή μαγειρικής σε πανελλαδικό τηλεοπτικό κανάλι και η συμπεριφορά του τότε είχε σκανδαλίσει το κοινό.

    Επίσης φέρεται να έχει απασχολήσει με ροζ βίντεο, στο οποίο λέγεται ότι εμφανίζεται να φοράει καλογερικό σκουφί και να προβαίνει σε πράξεις ακατανόμαστες.

    Ετοίμαζε θρησκευτική πανήγυρι…

    «Την προσοχή των πιστών εφιστά η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, όσον αφορά κάποιον αυτοπροσδιοριζόμενο «Ιερομόναχο», επ’ ονόματι Ποιμήν, ο οποίος «λειτουργεί» παράνομο «ναΐδριο» στην Νέα Ιωνία, αφιερωμένο δήθεν στον Άγιο Κυπριανό. Η Ιερά Μητρόπολη προειδοποιεί ότι πρόκειται για πρόσωπο, που ουδεμία σχέση έχει με την Κανονική Εκκλησία και επιχειρεί να εξαπατήσει τους πολίτες εκμεταλλευόμενος το άδολο θρησκευτικό συναίσθημα, προς ικανοποίηση οικονομικών και άλλων σκοπών. Η Τοπική Εκκλησία καλεί τους πολίτες “να αποφεύγουν κάθε επαφή και συναναστροφή μαζί του, διότι κινδυνεύει να υποπέσει σε βαρύτατη πλάνη, προδήλως και πολλαπλώς καταστροφική», αναφέρει σχετική ανακοίνωση που προκάλεσε αίσθηση, διότι δεν εκδόθηκε τυχαία. Η Μητρόπολη έκρινε πως έπρεπε πάση θυσία να «προστατευθούν» οι πιστοί, διότι υπήρξαν πληροφορίες πως την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη ο μαϊμού ιερομόναχος προετοιμάζει θρησκευτική πανήγυρι στη μνήμη του Αγ. Κυπριανού, τον οποίο όμως η Εκκλησία έχει ήδη γιορτάσει την 1η Οκτωβρίου.

    Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως η δράση του συγκεκριμένου ανθρώπου έχει απασχολήσει την ΙΜΔ εδώ και αρκετό διάστημα, ωστόσο χρειαζόταν μία ενδελεχή έρευνα και διασταύρωση πληροφοριών, πριν επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για «τσαρλατάνο», που καμία σχέση δεν έχει με την Εκκλησία.

    Κανείς δεν ξέρει από που έρχεται…

    Λέγεται ακόμη πως ο συγκεκριμένος δήθεν ιερομόναχος παλαιότερα επιχείρησε να προσεγγίσει την τοπική εκκλησία, όταν ωστόσο του ζητήθηκε να ενταχθεί διοικητικά και πνευματικά στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος άρχισε τις υπερκφυγές και στο τέλος εξαφανίστηκε. Όποτε μάλιστα ερωτήθηκε πότε πήρε το σχήμα και σε ποια Μητρόπολη, ο ίδιος απέφευγε να δώσει σαφείς απαντήσεις, επικαλούμενος μία το Κιλκίς, μία την Παιανία, μία την Κρήτη, βάζοντας έτσι σε σκέψεις την ιεραρχία της τοπικής εκκλησίας.

    Επίσης στη σελίδα που διαθέτει στα social media ο συγκεκριμένος ναός φέρεται να ανήκει… σε Μονή της Χαλκίδας, η οποία είναι μετόχι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όταν οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν παντελή άγνοια.

    Στην είσοδο του ναού πάντως υπάρχει επιγραφή της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Κληρικοί που ρωτήθηκαν από το τοπικό μέσο ανέφεραν ότι έχει τοποθετηθεί αυθαίρετα, αφού ούτε ο δήθεν ιερομόναχος ούτε η συγκεκριμένη εκκλησία ανήκει διοικητικά και πνευματικά στην ΙΜΔ.

    Όλα αυτά, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες που υπάρχουν στους κύκλους της εκκλησίας για τον συγκεκριμένο «μη κανονικό ιερέα», έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει και η Μητρόπολη Δημητριάδος να παρέμβει.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Γεωργία: Η στιγμή που κεραυνός χτυπάει 32χρονο - «Ένιωσα ότι πεθαίνω»
    Γεωργία: Η στιγμή που κεραυνός χτυπάει 32χρονο - «Ένιωσα ότι πεθαίνω»

    O Πάβελ Σμιρνόφ κεραυνοβολήθηκε ενώ χόρευε σε προβλήτα στην πόλη Μπατούμι

    Την τρομακτική στιγμή που ένας κεραυνός χτύπησε τον 32χρονο Πάβελ Σμιρνόφ ενώ αυτός χόρευε με τον αδερφό του και έναν φίλο τους σε προβλήτα στο Μπατούμι της Γεωργίας κατέγραψαν βίντεο που αναρτήθηκαν στο Χ.
    Στο βίντεο φαίνεται ο Σμιρνόφ να χορεύει όταν ξαφνικά κεραυνοβολείται και πέφτει αναίσθητος στο έδαφος.
    Περιγράφοντας τι ένιωσε όταν τον χτύπησε ο κεραυνός, ο 32χρονος είπε «το πρώτο που είδα ήταν ένα τούνελ με φως. Μετά άκοσα από τα παιδιά ότι ήταν κεραυνός και άρχισα να αντιλαμβάνομαι τι είχε συμβεί, αλλά ένιωθα ότι θα πεθάνω. Είχα πλήρη απώλεια συνείδησης, είχα χάσει την αίσθηση των άκρων μου».

    «Ένιωθα πόνο από εγκαύματα παντού. Πονούσα εσωτερικά, πονούσα στα πόδια μου, πονούσε το δέρμα μου. Ήταν πολύ δύσκολο να απαντήσω, ένιωθα ότι δεν μπορούσα να ανασάνω» συνέχισε την περιγραφή του ο 32χρονος.

    «Αυτό που σκεφτόμουν μόνο ήταν: γ...το, φαίνεται ότι ο θάνατος είναι απλός, είναι κρίμα να τελειώνουν όλα τόσο γρήγορα» πρόσθεσε ο 32χρονος.
    Αν και τα παπούτσια του διαλύθηκαν και υπέστη αρκετά εγκαύματα, οι γιατροί στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε διαπίστωσαν ότι δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά.

    Όπως του είπαν, ήταν ένα θαύμα που δεν έχασε τη ζωή του ή δεν τραυματίστηκε βαρύτατα.

    Ο Σμιρνόφ παραμένει στο νοσοκομείο και αναμένεται να πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κολυδάς: Τι συμβαίνει όταν κολυμπάμε και πέφτει κεραυνός στη θάλασσα - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε
    Κολυδάς: Τι συμβαίνει όταν κολυμπάμε και πέφτει κεραυνός στη θάλασσα - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

    Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά - Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

    Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τις επόμενες ημέρες με την αλλαγή του καιρού και κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
    Μάλιστα ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτηση στα social media εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει όταν ένας κεραυνός πέφτει στη θάλασσα και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά.
    Η ανάρτηση του κ. Κολυδά συνοδεύεται και με ένα βίντεο που δείχνει πώς σώζεται ένας ψαράς που τον χτυπάει κεραυνός επειδή φορά αδιάβροχο.
    Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:
    Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

    «Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στην θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς είναι λίγες και η μεγαλύτερη συχνότητα απαντάται στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος, όπου εκεί και τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα.

    Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω του ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100m από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επιπλέουν στο νερό ή κολυμπούν στην επιφάνειά του, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Τα ψάρια, τα οποία κολυμπούν βαθύτερα, είναι περισσότερο προστατευμένα από τους ανθρώπους.

    Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000ºC) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί σπάσιμο τύμπανων και στην χειρότερη και αν βρεθεί πολύ κοντά ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος, απώλεια αισθήσεων.

    Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει.

    Όπως σημειώσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανότερο ένας κεραυνός να χτυπήσει στη Γη από ότι στη θάλασσα, ωστόσο δεν είναι ποτέ κακό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε περίπτωση καταιγίδας. Σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα και με τις εποχές».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Χαλκιδική: «Το παιδί μου έπεσε κάτω και δεν ξανασηκώθηκε» λέει ο πατέρας της 13χρονης που σκοτώθηκε από κεραυνό
    Χαλκιδική: «Το παιδί μου έπεσε κάτω και δεν ξανασηκώθηκε» λέει ο πατέρας της 13χρονης που σκοτώθηκε από κεραυνό

    Περπατούσαν γρήγορα προς το αυτοκίνητό τους λόγω βροχής και ο κεραυνός χτύπησε στο κεφάλι τη 13χρονη - Τραυματίστηκε ελαφρά και η μητέρα της

    Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Χαλκιδική, όταν ένα 13χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του από κεραυνό που χτύπησε στην παραλία Ποσείδι όπου βρίσκονταν με τους γονείς της και έκαναν μπάνιο στη θάλασσα.
    Η ανήλικη είχε βγει από τη θάλασσα μαζί με τους γονείς της και δέκα αργότερα, όταν μάζεψαν τα πράγματά τους και περπατούσαν με γρήγορο ρυθμό για να φτάσουν στο αυτοκίνητο καθώς είχε ξεκινήσει να βρέχει, ο κεραυνός χτύπησε στο κεφάλι τη 13χρονη με αποτέλεσμα να χάσει ακαριαία τη ζωή της.
    Εκείνη τη στιγμή το κορίτσι προχωρούσε ένα - ενάμιση μέτρο πίσω από τη μητέρα της, ενώ σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση βρίσκονταν και ο πατέρας της, ο οποίος άκουσε τον κρότο από κεραυνό και είδε τη σύζυγό του και την κόρη του να πέφτουν στην άμμο. «Ο κεραυνός χτύπησε και τη σύζυγό μου και το παιδί. Αν ήταν πιασμένες χέρι χέρι, όπως ήταν λίγο πριν, θα τις έπαιρνε και τις δύο», λέει στο protothema.gr ο πατέρας της 13χρονης.
    Μόλις αντιλήφθηκε τι συνέβη και είδε τη σύζυγό του να του κάνει νοήματα με τα χέρια, ο πατέρας του κοριτσιού έτρεξε για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες όμως μάταια, καθώς, όπως λέει, το παιδί είχε ήδη καταλήξει και το σώμα του μύριζε καμένο. Οι διασώστες που έφτασαν επί τόπου, αφού πέρασε κάποιος χρόνος μέχρι να εντοπίσουν την οικογένεια, προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την ανήλικη κάνοντας της ΚΑΡΠΑ, ωστόσο ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.

    «Το παιδί μου έπεσε κάτω και δεν ξανασηκώθηκε» λέει ο πατέρας της 13χρονης, επισημαίνοντας ότι ήταν ένα εξαιρετικό παιδί, μια αριστούχα μαθήτρια και πολύ ικανή αθλήτρια, ενώ πίσω της αφήνει τα δύο αδελφάκια της.

    Από το περιστατικό τραυματίστηκε ελαφρά και η μητέρα του κοριτσιού όμως είναι καλά στην υγεία της αλλά παραμένει σε κατάσταση σοκ όπως και ο πατέρας της.

    Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό συμβάν έγινε περίπου στις 16.30 όταν το κορίτσι βρισκόταν στην παραλία Ποσείδι, στην αμμουδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια από τα Μουδανιά, έκανε μπάνιο στο Ποσείδι στο Φάρο και όταν είδαν τον καιρό να «αγριεύει» βγήκαν έξω από τη θάλασσα, μάζεψαν τα πράγματά τους και προσπάθησαν να πάνε στο αυτοκίνητο αλλά δεν πρόλαβαν, τους χτύπησε κεραυνός και σκοτώθηκε ακαριαία η ανήλικη.

    Οι διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν μεγάλες προσπάθειες, προχώρησαν σε διασωλήνωση αλλά δε κατάφεραν να την επαναφέρουν.

    Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Χαλκιδικής την Παρασκευή έχει κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις.

    Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας

    «Είναι μία τραγωδία που έγινε από το πουθενά σε μια στιγμή χαράς της οικογένειας»

    Σοκαρισμένη από το περιστατικό είναι η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία από τη πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το γεγονός βρέθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής. Μιλώντας στο protothema.gr έκανε λόγο για πραγματική τραγωδία.

    «Είναι μια τραγωδία που έγινε από το πουθενά σε μια στιγμή χαράς της οικογένειας. Πραγματικά είναι τρελό αυτό το πράγμα. Έβρεχε πολύ και από όσα είπε η μητέρα της ετοιμαζόταν για να φύγουν εκείνη την ώρα από την παραλία. Ήταν ένας άγγελος, μια κούκλα, άριστη μαθήτρια και αθλήτρια. Οι γονείς δε μπορούν να διανοηθουν αυτό που έγινε. Το παιδί απλά περπατούσε στην παραλία, είναι τραγικό αυτό που έγινε» σημείωσε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρή 13χρονη που χτυπήθηκε από κεραυνό
    Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρή 13χρονη που χτυπήθηκε από κεραυνό

    Στην Χαλκιδική επικρατούσε κακοκαιρία και καταρρακτώδεις βροχές.

    Τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Χαλκιδική όπου μία 13χρονη έχασε τη ζωή της από χτύπημα κεραυνού.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η 13χρονη σκοτώθηκε από κεραυνό στην περιοχή του Ποσειδίου.

    Στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία και καταρρακτώδεις βροχές

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Τσεχία: Κεραυνός τραυμάτισε 18 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά - Πέντε χρειάστηκαν ανάνηψη
    Τσεχία: Κεραυνός τραυμάτισε 18 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά - Πέντε χρειάστηκαν ανάνηψη

    Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τσεχία μετά από κεραυνό που χτύπησε δέντρο κάτω από το οποίο βρίσκονταν προστατευμένοι, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

    Πώς έγινε το περιστατικό

    Το χτύπημα συνέβη το απόγευμα της Κυριακής στο πάρκο του κάστρου Liberec-Vratislavice, που βρίσκεται στη βόρεια περιοχή Liberec, περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας.

    Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράστηκε η πυροσβεστική υπηρεσία δείχνουν δεκάδες προσωπικό και οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

    Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τους τραυματίες, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ αυτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ήταν και παιδιά και ότι το πάρκο φιλοξενούσε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού.

    Πέντε παιδιά στους τραυματίες

    Ο τσεχικός τηλεοπτικός σταθμός CT 24 μετέδωσε ότι πέντε από τους τραυματίες ήταν παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και 16 ετών και ότι πέντε ενήλικες έκαναν ανάνηψη στον τόπο του συμβάντος.

    Ο εκπρόσωπος του περιφερειακού νοσοκομείου του Λίμπερετς, Vaclav Ricar, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Liberecky Denik ότι δέχθηκε 17 ασθενείς που είχαν όλοι τις αισθήσεις τους.

    Επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα παιδί μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Πράγας.

    Η Τσεχική Δημοκρατία επλήγη από ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ υπήρξαν επίσης αναφορές για πλημμύρες που έπληξαν τμήματα της χώρας.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Γιατί μπορεί να σωθούμε αν μας χτυπήσει κεραυνός ενώ είμαστε βρεγμένοι
    σε Plus +
    Γιατί μπορεί να σωθούμε αν μας χτυπήσει κεραυνός ενώ είμαστε βρεγμένοι

    Το να είναι κάποιος μούσκεμα μέχρι το κόκκαλο σε μία καταιγίδα δεν το λες και καλό, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι μπορεί κάποιος να σωθεί αν χτυπηθεί από κεραυνό.

    Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα μοντέλα ανθρώπινου κεφαλιού έκαναν αναπαράσταση χτυπήματος από κεραυνό αποκαλύπτοντας ότι οι βλάβες ήταν μικρότερες αν ήταν βρεγμένο.

    «Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και δεν υπάρχει καταφύγιο, το υγρό δέρμα είναι καλύτερο από το ξηρό δέρμα, επειδή το νερό είναι σαν προστατευτικό επίχρισμα», δήλωσε ο Ρενέ Μαχτς συγγραφέας της μελέτης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ιλμενάου της Γερμανίας. Για να προσθέσει: «Το να βρείτε μια προστατευμένη τοποθεσία και να κάνετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν μικρότερο είναι ασφαλέστερο».

    Στη μελέτη τους στην επιθεώρηση Scientific Reports ο Μαχτς και οι συνάδελφοί του αναφέρουν ότι θεωρητικές έρευνες έχουν υπονοήσει ότι το βρεγμένο δέρμα μπορεί να μειώνει το μέγεθος του ρεύματος που περνά μέσα από το ανθρώπινο σώμα αν το χτυπήσει κεραυνός. Επιπλέον έρευνα έχει δείξει ότι ζώα με βρεγμένο δέρμα έχουν μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης τους χτυπήσει κεραυνός.

    Ωστόσο, παρέμενε ασαφές πως το νερό στο κεφάλι, μπορεί να επηρεάσει τις επιπτώσεις ενός χτυπήματος από κεραυνό.

    Για να μελετήσει το θέμα η ομάδα έφτιαξε δύο τριασδιάστατα ανθρώπινα κεφάλια. Έπειτα τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στα διάφορα στρώματα και στην πλατφόρμα στην οποία είχαν τοποθετηθεί. Ενώ το ένα κεφάλι έμεινε στεγνό το άλλο ψεκάστηκε με ένα διάλυμα που θύμιζε το νερό της βροχής. Κάθε κεφάλι μπήκε σε ένα θάλαμο και έγιναν 10 αναπαραστάσεις χτυπήματος από κεραυνό.

    Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ρεύμα ταξίδεψε στο κεφάλι με κάθε χτύπημα και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο, το βρεγμένο κεφάλι είχε κατά 12,5% λιγότερο ρεύμα σε στρώματα του κεφαλιού και 32,5% λιγότερη ενέργεια στο τμήμα του εγκεφάλου, γεγονός που ίσως εξηγεί τις αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης των ζώων που είναι βρεγμένα σε προηγούμενα πειράματα.

    Επίσης, το βρεγμένο κεφάλι είχε υποστεί λιγότερες ζημιές. Ωστόσο, όπως, υπογραμμίζουν πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα.

    «Μπορεί να διερευνήσουμε το υλικό για ένα βέλτιστο κάλυμμα κεφαλής για την περαιτέρω μείωση του ρεύματος στο κεφάλι. Αυτό θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει τους πεζοπόρους που δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο, λέει ο Μαχτς.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Χάος στην Αγγλία από τις πλημμύρες – Βυθισμένο στα νερά και το σιδηροδρομικό δίκτυο
    Χάος στην Αγγλία από τις πλημμύρες – Βυθισμένο στα νερά και το σιδηροδρομικό δίκτυο

    Σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να προκαλούν οι πολύωρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν χθες σε αρκετές περιοχές της Αγγλίας.

    Εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει τεράστιες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε λίμνες, ενώ οι ράγες του σιδηροδρομικού δικτύου σε αρκετά σημεία έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά, προκαλώντας διατάραξη στις μετακινήσεις των πολιτών.

    Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Τρεντ στο Νότιγχαμσιρ, αλλά και καναλιών του Τάμεση στο Λονδίνο.

    Στο Χάκνεϊ Γουίκ του ανατολικού Λονδίνου 50 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους από πυροσβέστες, ενώ εκκενώθηκαν και σπίτια όπου ζούσαν κυρίως ηλικιωμένοι στις όχθες του Τρεντ.

    Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει έως και χίλιες κατοικίες, ενώ ένα πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στον Τάμεση και λειτουργούσε ως μπαρ την ουσία βυθίστηκε.

    Αρκετά για ακόμα μία ημέρα τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, με τμήματα του δικτύου να έχουν πλημμυρίσει, ράγες να έχουν καλυφθεί από λάσπη και δέντρα να έχουν ξεριζωθεί από τους ανέμους.

    Μεγάλες σιδηροδρομικές εταιρείες προειδοποιούν για «σημαντική διατάραξη» του προγραμματισμού τους και καλούν το επιβατικό κοινό να ελέγχει για τυχόν ακυρώσεις και καθυστερήσεις πριν προσέλθει στους σταθμούς.

    Κλειστά λόγω πλημμύρας έμειναν την Παρασκευή και ορισμένα σχολεία σε κομητείες γύρω από το Λονδίνο.

    Αν και τα φαινόμενα σήμερα το πρωί έχουν υποχωρήσει, σε ισχύ παραμένουν σχεδόν 650 προειδοποιήσεις και συναγερμοί για περαιτέρω πλημμύρες, καθώς το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο νερό. Τις τελευταίες τρεις ημέρες η ποσότητα του νερού κατά τόπους έχει ξεπεράσει τα 35 χιλιοστά.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βελτίωση των καιρικών συνθηκών το Σαββατοκύριακο.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ADAM VAUGHAN
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο